Roemenië heeft door zijn eigen energievoorziening ruimte om andere landen van gas te voorzien. De Roemeense regering kiest ervoor om aan de landen Oekraine en Moldavie te leveren zodat zij daardoor onafhankelijker van het Russisch gas zijn. Het transport naar Moldavie vindt al plaats en heeft een capaciteit van 1,5 miljard kubieke meter gas. Thans vinden de onderhandelingen plaats met het Oekrainse Ukrtransgaz voor de levering van twee miljard kubieke meter gas. Roemenie geeft daarmee het goede voorbeeld aan de andere EU lidstaten die pogingen doen om tot gemeenschappelijk energiebeleid te komen, maar weinig voortgang maken.
Om al op beperkte schaal tot een gezamenlijk energiebeleid te komen hebben vier landen in Centraal-Europa, Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Slowakije, thans een overeenkomst getekend om tot de aanleg van een pijplijn te komen die de continuiteit van de energievoorziening te komen. Roemenië neemt daar de belangrijkste plaats in omdat het zelf over energiebronnen beschikt.
De annulering van het Europese Nabuccoproject en het Russische Southstreamproject dwingt Europese landen er toe om voor alternatieve aanvoer zorg te dragen, omdat Rusland als leverancier het als een politiek instrument hanteert.De commerciële exploitatie zal deze zomer reeds operationeel worden.