In het kader van de viering van 135 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Roemenië bezocht Prins Nicolas van Roemenië ons land en tijdens een feestelijke receptie op de ambassade maakte hij op informele wijze kennis met de aanwezigen.
De thans 35 jarige prins is de troonopvolger indien de monarchie in Roemenië zou worden hersteld. Hij is door zijn grootvader, de thans nog levende populaire niet-regerende Roemeense koning Michaël I van Roemenië tot opvolger benoemd, omdat hij zelf vijf dochters heeft gekregen en de in Roemenië nog van kracht zijnde Salische wet waardoor vrouwelijke opvolging is uitgesloten. Het huwelijk van zijn oudste dochter bleef kinderloos en derhalve is Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills potentiële troonopvolger geworden, als zoon van de tweede dochter Elena.
Bij een deel van de Roemeense bevolking leeft de wens om de monarchie te herstellen en meer politieke stabiliteit het resultaat zou kunnen zijn. De wens komt ook voort uit het feit dat Roemenië thans een semi presidentiële republiek is waar president en premier beide actief participeren in het dagelijkse bestuur. In Roemenië heeft dit al decennialang geleid tot conflicterende situaties waar een verlammende werking van uitgaat. De EU Commisie van Venetië heeft al meerdere malen geadviseerd om verhouding president en premier te herijken.Deze Europese Commissie voor Democratie door Recht, Commissie van Venetië genoemd, is een adviesorgaan van de Raad van Europa gericht op het uitdragen van de geest van het constitutioneel recht van de Europese Unie en om advies te bieden op dit domein aan elke staat die zijn wetten en politieke instellingen wil hervormen.
Terugkeer van de monarchie wordt thans in Roemenië niet realistisch geacht, maar mag op termijn niet uitgesloten worden.