Nieuwsbrief 6 juli 2016

Header-news

DRN NIEUWS

Fiscale Roundtable 14 september

Deze activiteit die aanvankelijk gepland stond op 30 juni jl. is verschoven naar 14 september.

DRN-KPMG-Roundtablemeeting

Naast de genoemde thema’s zoals transfer pricing en het nieuwe EU Handboek voor de Douane zal – afhankelijk van de tussentijdse ontwikkelingen – worden bezien of de Brexit fiscale dan wel financiële gevolgen heeft voor het bedrijfsleven. U zult daar tijdig over worden geïnformeerd.

Aanmelden >>>>

Ambassade Nieuws

Nieuwe Roemeense ambassadeur wordt medio augustus verwacht

Nieuwe Roemeense ambassadeur wordt medio augustus verwachtDe nieuwe Roemeense ambassadeur H.E. Mevrouw Brânduşa Ioana Predescu zal in de loop van augustus mogen verwacht. Haar eerste officiële handeling zal het aanbieden van haar geloofsbrieven aan de Koning zijn.
Ook zullen een viertal nieuwe stafleden aantreden, waaronder een nieuwe handelsraad en chargé d’affaires. De honneurs zullen tijdens de vakantieperiode worden waargenomen door de huidige chargé d’affaires Marius Borănescu die na arriveren van de nieuwe ambassadeur direct zal vertrekken omdat hij inmiddels tot ambassadeur van Zuid-Afrika is benoemd. Gedurende deze periode is het honorair corps consulaire aanspreekbaar voor vragen van adviserende aard, alsmede de diplomatieke medewerkers van de ambassade.

Logistieke sector

KLG Europe opent 8e vestiging in Roemenië

KLG Europe opent 8e vestiging in RoemenieKLG Europe Logistics Romania, welke dit jaar haar 10-jarige bestaan in Roemenië viert breidt opnieuw uit. Deze keer door het openen van een vestiging in Sibiu, een geplande uitbreiding van de vestiging in Cluj en wederom een forse uitbreiding van het hoofdkantoor in Boekarest. KLG Europe is in Roemenië, na hier 10 jaar geleden de eerste zaken gedaan te hebben, een begrip geworden in de Roemeense logistieke wereld. Een continue groei in omzet en stijging van aantal klanten en aantal zendingen zorgt ervoor dat KLG Europe opnieuw uitbreidt.
Onlangs is de 8e vestiging van KLG Europe in de Roemeense stad Sibiu in gebruik genomen. Deze vestiging, centraal gelegen in het centrum van Roemenië zal samen met de uitbreiding van de vestiging in Cluj, welke later dit jaar gepland staat, de groei ondervangen. Buiten de uitbreiding in Sibiu wordt ook de vestiging in Boekarest na een uitbreiding van 10.000 m2, 2 jaar geleden, opnieuw uitgebreid. Een investering van 5,6 miljoen Euro verhoogde toen de totale opslag en cross-dock capaciteit met 20% naar 50.000m2.
De productie steeg met 30% en de uitbreiding zorgde voor 15% meer werkgelegenheid. Nu is opnieuw begonnen aan de uitbreiding van nog eens 10.000m2 welke in september van dit jaar klaar zal zijn.
Dragos Geletu, managing director KLG Europe Logistics Roemenië; “We zien een continue groei in omzet, aantal klanten en volume de laatste jaren. Na de oplevering van de uitbreiding in Boekarest zullen wij de volledige 10.000m2 meteen in gebruik gaan nemen voor Flanco; de grootste retailer van Roemenië op het gebied van huishoudelijke apparatuur en IT. Hierdoor is het mogelijk dat deze 10.000 m2 op korte termijn niet de enige uitbreiding in Boekarest zal zijn.

Energiesector

Russchische oliemaatschappij Lukoil wil raffinaderijen verkopen

Russchische oliemaatschappij Lukoil wil raffinaderijen verkopenBij monde van de president van Lukoil Vagit Alekperov werd onlangs bekend dat Lukoil zijn raffinaderijen in Europa gaat verkopen. Als reden werd daarvoor aangegeven dat men zich meer wil beperken tot de exploitatie van de olie-en gasvelden. Lukoil heeft vier raffinaderijen in Europa: Roemenië, Bulgarije, Italië en Nederland. In ons land is men mede-eigenaar (joint venture met Total) van de Zeeland Refinery in Vlissingen. Deze heeft een eigen pijplijn met de Maasvlakte Olie Terminal en men beschikt over 54 reservoirs voor de opslag van ruwe aardolie en aardolieproducten.

Retailsector

Concentratie retail bedrijven Billa en Carrefour

Concentratie retail bedrijven Billa en CarrefourDe voortgaande Europese concentratie van retailbedrijven in de foodsector laat Roemenië ook niet ongemoeid. De Roemeense mededingingsautoriteit heeft onlangs groen licht gegeven voor de overname van Billa (van oorsprong Oostenrijks en thans in handen van het Duitse REWE) door Carrefour. Het is de grootste overname in de Roemeense retailmarkt die ooit heeft plaatsgevonden.

Sector Toerisme

Gezondheidstoerisme in Roemenië

Gezondheidstoerisme in Roemenie Deze vorm van toerisme is al heel oud in Roemenië en het laatste decennium zijn vele kuuroorden aangepast aan de eisen van deze tijd en zijn een combinatie van een comfortable vakantie en tegelijkertijd een  professionele behandeling van allerlei kwaaltjes, maar heeft ook faciliteiten voor een beauty c.q. wellness arrangement.
Volgens het rapport van de World Tourist and Travel Council bevindt een derde deel van alle geneeskrachtige bronnen in Europa met mineraal water, al of niet verwarmd, zich in Roemenië. Eén van deze kuur- of wellness oorden trekt daarbij de aandacht omdat het de behandeling van de wereldberoemde Roemeense geriatrist Prof.Dr.Ana Aslan toepast en zich vooral richt op tegengaan van verouderingsverschijnselen. Overigens is er ook een cosmeticalijn ontstaan die hierop gericht is en waarvan de producten naar circa 30 landen wordt geexporteerd, maar helaas nog niet in ons land verkrijgbaar. Het wellnesscentrum is gelegen in Eforie Nord, ongeveer14 km ten zuiden van de havenstad Constanta; het is op één na (Mamaia, ten noorden van Constanta) het grootste vakantieoord van Roemenië. Het wellnesscentrum dat aan alle comfort voldoet is het Ana Aslan Health Spa en bevindt zich op de begane grond van het imposante hotel Europa (hele jaar geopend). Het hotel ligt op een fantastische locatie, biedt een breed prachtig panorama van de Zwarte Zee en van de Techirghiol Lake. Als onderdeel van een mooie hotel tuin is er een buitenzwembad het strand op slechts enkele meters verderop.Gezondheidstoerisme in Roemenie-2
Het Ana Aslan Health Spa behandelcentrum combineert moderne therapieën met de helende krachten van zeewater en van het wonder-modder uit het Techirghiol meer, een uniek centrum voor behandeling op mondiaal niveau dankzij de effecten van deze (wonder)modder. Het biedt een breed scala aan lichaams- en gezichtsbehandelingen, anti-aging en revitaliserende programma’s met behulp van producten met wonderbaarlijke eigenschappen zoals Aslavital en Gerovital, evenals andere bekende luxe internationale merken.
Het wegwerken van de pijn, het verwijderen van spanning en gifstoffen uit het lichaam, revitaliserende en verjonging van de huid, waardoor het stevig en helder, waardoor het lichaam weer fit en vol energie door middel van lymfedrainage of massage, zijn deze volledig in de behandelingen en Spa pakketten aangeboden door de Ana Aslan Health Spa.
Therapeutische aanbevelingen:
Gezondheidstoerisme in Roemenie-3Degeneratieve ziekten (hals-, rug of lumbale); ontstekingsziekten (reumatoïde ankylopoetica en reumatoïde); diartritice reumatische aandoeningen (tendinitis, tendomiozita, periartritis scaoulohumerala); ziekten van het zenuwstelsel, perifere (posttraumatische verlamming en parese van de ledematen, poliomyelitis klachten); dermatologische-, ademhalings-en gynaecologische ziekten(ovariële insufficiëntie, chronische cervicitis, secundaire onvruchtbaarheid, enz.); groeiachterstand bij kinderen, rachitis, ontkalking, secundaire anemie, enzovoort. Zie ook; https://www.anahotels.ro/europa/default-en.html

Tarom Uitbreiding service en rectificatieVolgens een publicatie in Economica.net zal de luchtvaartmaatschappij Tarom binnenkort een nieuwe dienst introduceren die er kortweg op neer komt dat een gefaseerde toegang tot internet mogelijk wordt gemaakt. De nieuwe dienst die Airfi wordt genoemd maakt het de passagiers mogelijk om een verbinding te maken met een onlineplatform tijdens de vlucht voor onder andere films, kranten/tijdschriften, games, muziek en chatcommunicatie. Het is in feite een intranet platform en het biedt geen real-time verbinding met het internet, persoonlijke sociale media of e-mailaccounts of aan andere apps zoals YouTube. Men ziet het als een eerste stap naar het internet, waaraan geen kosten zijn verbonden. Deze dienst zal eerst beschikbaar zijn op langere vluchten zoals naar Madrid, Barcelona en Dubai, vanaf medio augustus van dit jaar en zal dan geleidelijk beschikbaar komen op alle vluchten.
Tarom had een omzet van 256 miljoen euro in 2015, iets hoger in vergelijking met 2014, en slaagde erin om haar verliezen vier keer te verminderen, tot 6,2 miljoen euro(zie rectificatie).
Rectificatie
Hoewel voor alle DRN publicaties de gebruikelijke disclaimer van toepassing is, is in de vorige nieuwsbrief helaas een fout geslopen die wij hiermee recht willen zetten. Wij citeren hierbij de letterlijke tekst zoals ons door Tarom is aangereikt: “The data mentioned in the article are totally erroneous as the net loss accounted at the level of 2015 was of 6.17 million euro and not 50.00 million euro.  The evolution of the net result comparing with the previous year was positive so, the measures taken have proven to give results”
Uit de strekking van het bericht kwam naar voren dat het een vergelijking betrof van luchtvaartmaatschappijen die vanuit Nederland rechtstreeks naar bestemmingen in Roemenië vliegen en dat zijn respektievelijk Tarom, KLM en Wizzair. De KLM is ongenoemd gebleven omdat deze een vergelijkbare kostenstructuur kent als Tarom die in belangrijke mate afwijkt van de lowcost carrier Wizzair.Ter aanvulling onderstaand de kerncijfers van Tarom zoals deze door Bloomberg zijn gepubliceerd en door Tarom zijn geverifieerd. Disclaimer van toepassing.

Tarom Uitbreiding service en rectificatie-2

Circa een week geleden heeft de Roemeense regering het besluit genomen om de BTW voor meststoffen, zaden en andere specifieke ondersteunende middelen voor de agrarische sector te verlangen van 20% naar 9%. Budgettair impliceert het lagere belastingontvangsten van € 14,6 miljoen in 2016, € 42,4 miljoen in 2017 en in 2018 € 45,2 miljoen. De Minister van Financiën Anca Dragu gaf aan dat deze maatregel geheel in lijn is met het acquis communautaire (het geheel van EU verdragen om de interne EU markt te bevorderen).

Roemeense regering verlaagt BTW in agrarische sector

Men hoopt dat hiermee het in verhouding lage aandeel in het BBP(4,5%) te verhogen en te bewerkstelligen dat er nieuwe investeringen in deze belangrijke sector zullen worden gedaan. Als neveneffect hoopt zij ook te bereiken dat de BTW fraude in deze sector  zal verminderen. Het totaal van de steunmaatregelen in de agrarische sector die de laatste maanden plaatsvinden, zal ongetwijfeld een gunstig effect sorteren, mits het ambtelijk apparaat hier de juiste invulling en uitvoering aan geeft, want daar schort het nog wel eens aan.

Wetsontwerp: Beperking aankoop landbouwgrond door buitenlanders

De Roemeense Minister van Landbouw Achim Irimescu kondigde onlangs een concept van wet aan die de aankoop van landbouwgrond wil beperken tot maximaal 50 ha per persoon. Maar alsvorens deze wet kan worden ingediend zal een en ander Wetsontwerp Beperking aankoop landbouwgrond door buitenlandersworden getoetst aan de Europese regelgeving, waarbij vooral naar het Franse model wordt gekeken. Onduidelijk is zijn uitspraak met betrekking tot de rol die het al dan niet regelen van een goed functionerend kadaster speelt en het is niet onwaarschijnlijk dat het definitieve wetsvoorstel nog wel even op zich laat wachten. Echter, het is wel van belang rekening te houden met het gegeven dat men deze aankoop van landbouwgronden aan banden wil leggen.  “Roemenië heeft een totaal van 14 miljoen hectare landbouwgrond, waarvan 3,8 miljoen hectare behorend bij boerderijen en 9,3 miljoen hectare landbouwgrond, waarvan slechts 3 miljoen hectare kadastraal zijn geregistreerd”, aldus Achim Irimescu.De laatste berichten dat pas in 2020 alle gronden in het kadaster zijn opnomen.

Agricultural Outlook 2016 Romania

Agricultural Outlook 2016 RomaniaHet Engelstalige tijdschrift Business Review heeft een interessant en goed onderbouwd vooruitzicht van de agrarische sector voor 2016 en de eerstkomende jaren gepubliceerd. De publicatie richt zich op uiteenlopende zaken zoals het verkrijgen van landbouwgronden, productiviteit van de sector, landbouwfinanciering, juridische aspecten, het Roemeense Plan voor de Rurale Ontwikkeling, EU subsidie’s , investeringen, etcetra. Deze Outlook kunt u vinden op de pagina Publicaties van de website www.dutchromaniannetwork.nl

Roemenië: behoefte aan vernieuwing boomgaarden

Roemenië is van oudsher een fruitproducerend land. De meeste van de ongeveer 150.000 ha fruitbomen zijn echter oud en slecht onderhouden. Door de groeiende vraag naar lokaal geproduceerd fruit is er behoefte aan vernieuwing van boomgaarden. Roemenie behoefte aan vernieuwing boomgaardenDaarom heeft Roemenië een subprogramma voor de fruitsector opgenomen in het Nationale Rurale Ontwikkelingsprogramma voor 2014 tot 2020. Dit programma wijst €282 miljoen van EU-fondsen toe aan de Roemeense fruitketen tot 2020.
De fruitproductie kent een lange traditie in Roemenië, onder andere door het gunstige klimaat. Verval van de boomgaarden zette echter in na de val van Ceaucescu in 1989. Toen werd veel collectief land teruggegeven aan de voormalige eigenaren waardoor veel kleine bedrijven met weinig financiële armslag ontstonden. Op dit moment bestaat ruim 80% van de ongeveer 150.000 hectare fruitboomgaard uit appels en pruimen.

Schets huidige situatie
Uitgangsmateriaal
De belangrijkste leverancier van gecertificeerde uitgangsmateriaal is het ICDP Maracineni, het onderzoeksinstituut voor Fruitproductie in Maracineni, en diens lokale onderzoeksbedrijven. Ook de R&D-afdelingen van de landbouwuniversiteiten leveren gecertificeerd uitgangsmateriaal. De prijs van een fruitboom varieert van 15 tot 25 RON (€ 3,40 – €5,70) afhankelijk van soort en ras. Er zijn ook veertien bedrijven die gecertificeerd uitgangsmateriaal verkopen. Slechts twee van deze bedrijven produceren virusvrij materiaal. Verder produceren veel bedrijven fruitbomen ‘Conformitas Agraria Comunitatis (CAC).
Er zijn ook enkele importeurs en distributeurs van fruitbomen. Maar verkoop aan kleine fruitproducenten gaat veelal via lokale leveranciers, waaronder ook tuincentra en retailers, terwijl de professionele, grotere, fruitproducenten hun gecertificeerd uitgangsmateriaal direct uit het buitenland betrekken. De belangrijkste landen die naar Roemenië exporteren zijn Nederland, Polen en Duitsland.

Fruitteelt in Roemenië

Materieel
Fruitproducenten zijn meestal niet of onvoldoende voorzien van gespecialiseerd materieel. Zelfs de grote bedrijven die behoorlijk zijn uitgerust met trekkers, spuitmachines etc. zijn voor hun bedrijfsvoering zeer afhankelijk van handwerk omdat gespecialiseerd materieel voor bijvoorbeeld snoeien en oogsten ontbreekt of ontoereikend is. Er zijn dealers met modern agrarisch materieel in Roemenië, maar zij richten zich vooral op de meer algemene en gangbare machines.
Ondersteuning en bescherming
Een echte markt voor ondersteunings- en beschermingsmateriaal, zoals palen en netten, is niet ontwikkeld in Roemenië. Er zijn erg weinig bedrijven die dit verkopen en in de oude boomgaarden was en is ondersteuning niet nodig. Ook netten worden niet of nauwelijks gebruikt. Bij recente investeringen in super-intensieve productiesystemen zijn (span)betonpalen gebruikt en maar heel weinig bedrijven gebruiken anti-hagel netten. Over het algemeen gebruiken ondernemers lokaal beschikbare oplossingen zoals palen van acaciahout, maar spanbetonpalen worden vanuit Italië geïmporteerd.
Fertigatie
De fruitsector overweegt het gebruik van fertigatie, voornamelijk door veranderende neerslagpatronen. Oudere irrigatiesystemen als greppelirrigatie en sprinklers zijn uit gebruik geraakt door water- en energiekosten. Dripirrigatie en de markt daarvoor is goed ontwikkeld. Zowel systemen met goede kwaliteit-redelijke prijs als matige kwaliteit-lage prijs zijn verkrijgbaar.
Nieuwe investeringen, vooral na 2004, zijn over het algemeen gedaan in fertigatie- en irrigatiesystemen geïnstalleerd door internationale bedrijven die op de Roemeense markt waren met een eigen kantoor (NaanDanJain uit Israël, Revaho Agro) of door dealers van verschillende tuinbouwleveranciers (Lantec Industries). Er zijn ook investeringen in nieuwe boomgaarden met fertigatiesystemen gedaan met Nederlandse input (PB Techniek en Aquanet).
Post Harvest
Het eerste nationale rurale ontwikkelingsprogramma van 2007-2013 financierde investeringen in kassen, sorteer- en verpakkingsmachines en processingfaciliteiten, maar de projecten daaruit dekken de marktvraag nog niet. Sorteer-, verpakking- en processingmachines kwamen altijd al uit Italië, maar de laatste jaren ook uit Tsjechië, Polen en Slovenië. Roemenië importeert veel fruit vanwege slechte opslag en transport voor lokaal fruit.

Fruitteelt in Roemenie

Mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven in Roemeense fruitteelt
De beschikbaarheid van fondsen voor investeringen in de fruitsector (€282 miljoen) (zie bijlage) levert interessante kansen op voor Nederlandse bedrijven. Nederland heeft een goede reputatie in Roemenië op het gebied van de tuinbouw, zowel voor groenten als bloemen en fruit. Hierdoor kunnen Nederlandse leveranciers van materieel en technologie een rol spelen in de ontwikkeling van de Roemeense fruitsector. De beschikbaarheid van investeringsfondsen zou ook de interesse van Nederlandse bedrijven kunnen prikkelen om te investeren in deze veelbelovende sector in Roemenië, in boomgaarden of kwekerijen.
Het fruitsector-subprogramma is een kans en een uitdaging, niet alleen voor de aanvragers maar ook voor de leveranciers van materieel, die zich moeten presenteren en onderscheiden op een markt met waarschijnlijk steeds meer concurrerend aanbod.
Het totale fruitfonds zal naar verwachting de aankoop stimuleren van materiaal en materieel voor zo’n 35.000 ha nieuwe moderne boomgaarden.
Gecertificeerd uitgangsmateriaal
Fruitteelt in Roemenie-2
Een duidelijke kans is de verwachte vraag naar binnen het programma verplicht gecertificeerd uitgangsmateriaal. Specialisten schatten in dat er ongeveer 7 tot 8 miljoen geënte fruitbomen nodig zijn waar de Roemeense kwekerijen een capaciteit van 1,5 tot 2 miljoen hebben. De uitdaging hierbij is het vertrouwen van de producenten winnen dat West-Europees uitgangsmateriaal aangepast is aan de Roemeense grond en het klimaat. Mede vanwege het bestaande wantrouwen tegen West-Europees uitgangsmateriaal is een voorwaarde van het programma dat het uitgangsmateriaal in Roemenië is getest. Hiervoor is samenwerking met Roemeense kennisinstituten cruciaal.
Nederlandse bedrijven kunnen verbeterde rassen en kwalitatief hoogwaardige fruitbomen leveren, met een verhoogde resistentie tegen ziekten en plagen en die mogelijk een bijdrage aan duurzaam gebruik van water en land en de bescherming van biodiversiteit leveren.
Concurrentievoordeel kan ook behaald worden door een geïntegreerd aanbod van materieel en technische ondersteuning voor ondernemers in projectvoorbereiding, implementatie en in de uitvoerende fase.
Voor elke verkoper van technische producten is het belangrijk continu op de markt vertegenwoordigd te zijn, de taal te spreken, de koper te ondersteunen bij de koop en technische hulp in het vervolgtraject te bieden.
Eigen aanpak en investeringen(marktbewerking)
De Roemeense markt vereist een eigen aanpak en investeringen zijn noodzakelijk voor succes. Om het vertrouwen van potentiele klanten te winnen is het, voor de agrarische sector in het bijzonder, van belang om actief zichtbaar te zijn. Dit kan onder andere door deelname aan beurzen (www.indagra.ro, www.agraria.info.ro), door workshops en open dagen, via de opzet van pilots en projecten of samenwerking met kennisinstituten, opgeleide ondernemers en boerenorganisaties.De belangrijkste motivatie bij besluitvorming op ondernemersniveau bleek tot nu toe het voorbeeld van een buurman of een collega-ondernemer in dezelfde branche. Nieuwe technologie moet in bedrijf geshowd en toegelicht worden zodat de ondernemers vertrouwen kunnen ontwikkelen dat het mogelijk is de technologie ook op het eigen bedrijf te gebruiken. Het is belangrijk om pilotprojecten te hebben, zelfs op kleine schaal, die de organisatie van demonstratiedagen kan promoten. Ook is het belangrijk om een portfolio op te bouwen van gerealiseerde projecten voor verdere promotie.
De kans op succesvolle business development wordt vergroot door een lokale dealer met goede technische expertise, die de lokale taal spreekt en een sterk lokaal netwerk heeft.
PIB voor ondersteuning
Fruitteelt in Roemenie-3
Het programma Partners in International Business (PIB), gedeeltelijk gefinancierd door de Nederlandse overheid kan consortia van Nederlandse bedrijven ondersteunen om bepaalde markten in het buitenland te benaderen.Een groep van bedrijven met aanvullende producten en diensten voor de fruitsector besloot hun inzet te combineren en een PIB-project aan te vragen. Zij zijn nu aanwezig op de Roemeense markt onder de naam Holland Fruit House.Net als alle PIB-projecten heeft het Holland Fruit House project drie onderdelen: een commerciële (B2B) met aanwezigheid op beurzen, roadshows en demonstratiedagen, een kennis-naar-kennis (K2K) ontwikkeld in samenwerking met de grote Roemeense kennisinstituten, en een overheid – naar – overheid (G2G, government to government): economische diplomatie met ondersteuning van de Nederlandse Ambassade in Roemenië.

Sector gezondheidszorg

Reguliere Roemeense gezondheidszorg baart zorgen

Uit een recent onderzoek van Roemeense College of Physicans blijkt dat het bestand aan medici jaarlijks terugloopt met 500 artsen. Vier op de vijf jonge artsen overweegt te gaan werken in het buitenland.
De belangrijkste redenen van de artsen om te willen emigreren zijn de lage lonen in Roemenië, evenals de materiële omstandigheden in de gezondheidszorg, extreem lange werktijden en het gebrek aan steun voor onderzoek. Sommigen van hen, die willen vertrekken geven als reden op dat zij professionele erkenning en bevestiging wensen.
Reguliere Roemeense gezondheidszorg baart zorgenHet merendeel van de jonge nog studerende artsen willen zich specialiseren in algemene chirurgie, verloskunde en gynaecologie, anesthesie, intensive care, tandheelkundige zorg, spoedeisende geneeskunde en cardiologie.
Meer dan 92% van de respondenten (640) zei dat ze financiële hulp van hun ouders en familieleden ontvangen. Bijna 500 van hen zijn volledig afhankelijk van deze hulp, omdat ze geen andere bron van inkomsten hebben. Slechts 27 respondenten verklaarden zich volledig financieel onafhankelijk .Volgens gegevens van het College van Artsen in Roemenië studeren jaarlijks 3000 artsen af en verlaten ongeveer 3500 de Roemeense gezondheidszorg (door migratie, pensioen of overlijden). Veel hoop op verbetering van deze zorgwekkende situatie mag van de overheid niet worden verwacht, want de pas aangetreden Minister van Volksgezondheid Vlad Voiculescu gaf aan dat het niet bekend is hoeveel artsen in de Roemeense gezondheidszorg werkzaam zijn en ook niet hoe ze worden betaald, ook onbekendheid met grootte van uitgaven aan medicijnen of de kosten van medische handelingen. Hij erkende dat de Roemeense gezondheidszorg van de staat een feodaal systeem is dat drastisch moet worden veranderd.  Als interim minister die slechts aanblijft tot de nationale verkiezingen ultimo november van dit jaar, mag en kan niet veel worden verwacht.

Culturele sector

Unieke expositie van nog nooit in Nederland vertoonde kunst

In het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch is van 18 juni tot 9 oktober a.s.een unieke expositie van Vlaamse en Nederlandse kunstwerken die nog nooit in Nederland zijn geweest. De expositie draagt als naam “Meesterwerken uit Roemenië.

Unieke expositie van nog nooit in Nederland vertoonde kunst

Het vindt plaats in het kader van Jeroen Bosch en zijn tijdgenoten. Vele kunstwerken van beroemde schilders zoals bijvoorbeeld van Van Eyck, Jordaens, Brueghel en anderen zijn te bewonderen. Tegelijkertijd is een expositie  “Tribute to Hieronymus Bosch in Congo” van de controversiële Vlaamse schilder Jan Fabre te aanschouwen.De Bourgondische stad ’s-Hertogenbosch is sowieso een bezoek waard en een combinatie met de unieke expositie maakt het tot een bijzonder uitstapje.

Bijzondere berichten

Stichting Roemenen voor Roemenen opgericht

Stichting Roemenen voor Roemenen opgerichtEen aantal maanden geleden is de Stichting Romani pentru Romani, kortweg Rom Pro genoemd, opgericht. De doelstelling van dit lovenswaardig initiatief is om de integratie in de Nederlandse maatschappij te bevorderen maar met behoud van de Roemeense waarden. Kort samengevat zou men dat integreren, maar niet assimileren kunnen noemen dat begrippen zijn die nogal eens met elkaar worden verward. Het beoogt een platform te zijn die de gelegenheid biedt om elkaar te ontmoeten, de onderlinge communicatie te bevorderen en elkaar waar gewenst en noodzakelijk te ondersteunen. Gelet op het enthousiasme en de daadkracht die de initiatiefnemers uitstralen wil de DRN graag aandacht vragen voor deze stichting en alle Roemenen oproepen zich daarbij aan te sluiten. De contactgegevens zijn: email: rompro@romanipentruromani.nl, website: www.rompro.nl, facebook: Romania pentru Romania, linkedin: ROMPRO Romanian Professionals living in the Netherlands, instagram: Rompronl en twitter: @Rompronl

Roemeense rechters bekritiseren Anti-Corruptie Directoraat(DNA)

Roemeense rechters bekritiseren Anti-Corruptie DirectoraatIn navolging van eerdere waarschuwingen van de President van de Roemeense Senaat Calin Popescu Tariceanu bekritiseert thans de Vereniging van Rechters(UNJR) de laakbare druk die de DNA al dan niet via de media op het Roemeense Constitutionele of Grondwettelijk Hof uitoefent. Men acht dit in strijd met de scheiding der machten (trias politica) die de rechtstaat moeten waarborgen. Overigens kent ons land geen Constitutioneel Hof en worden in de Europese lidstaten diverse vormen van toetsing aan de Grondwet gehanteerd.