De laatste jaren laat de economische groei een gestage groei zien en volgens de recente cijfers van Eurostat over het eerste halfjaar van 2016 heeft het zelfs de hoogste groei (5.9%) in de Europese Unie ofwel van het Bruto Binnenlands Product(BBP). Het overtrof zelfs de positieve verwachtingen van Bloomberg, Goldman Sachs en de econoom van de Raiffeisenbank Romania. De binnenlandse vraag is de belangrijkste motor van de groei, ondersteund door een positieve fiscale impuls evenals accommoderende financiële voorwaarden, zoals belastingverlagingen en -loonstijgingen in de publieke sector. In navolging van Steven van Groningen CEO Raiffeisenbank Romania waarschuwde de president van de Roemeense Nationale Bank Mugur Isarescu de Roemeense regering met betrekking tot hun wetsvoorstel inzake de zogenoemde given-in-payment wet (zie DRN Nieuwsbrief van 30 augustus jl.) die een negatieve invloed zal hebben op de kredietverlening en dientengevolge de groei kan vertragen.
Volgens Bloomberg is de Roemeense munt de op twee na beste performer ten opzichte van de euro in 2016 tussen de valuta’s in CEE – gebied.
De economische cijfers in Nederland steken schril af ten opzichte van de Roemeense resultaten met een magere groei van 1,8%. Deze groei is voornamelijk te danken aan de binnenlandse consumptie en de lage inflatie en daarom verwacht de econoom van de Rabobank Hans Stegeman dat voornoemd cijfer voor geheel 2016 van toepassing zal zijn. Zowel het Centraal Plan Bureau(CPB) en de Rabobank verwachten echter in 2017 een lichte afname van de groei. In de nieuwe ramingen is echter nog een hoop onzeker. Zo blijft het vooralsnog afwachten wat het kabinet op Prinsjesdag gaat bekendmaken. Volgend jaar zijn er ook weer Tweede Kamer verkiezingen. „De kans op tegenvallers is groter dan die op meevallers”, aldus Stegeman. Ook wijst hij op de verminderde toename van de export die sinds het begin van deze eeuw eigenlijk de belangrijkste groeimotor van de Nederlandse economie was.