Nieuwsbrief 12 december 2016

Header-news

DRN NIEUWS

Romanian Business Day een uitstekende opmaat voor 2017!

Onder het thema Romania Fast Forward” vond op 24 november jl. het druk bezochte event plaats in het Gelredome dat ook wel het grootste theater van Nederland wordt genoemd. Ook waagden een groot aantal deelnemers zich even in de spelonken van het stadion om even de wilde beestenlucht op te snuiven.
Romanian Business Day een uitstekende opmaat voor 2017Onder de deelnemers bevonden zich tal van nieuwe bedrijven die belangstelling toonden voor de kansen die Roemenië biedt en dat betekent dus een nieuwe impuls voor 2017! De nieuwe ambassadeur H.E. mevrouw Brandusa Predescu maakte een goede indruk op de ondernemers en door met een groot aantal aanwezigen op individuele gesprekken aan te gaan, liet zij duidelijk blijken waarvoor ze staat en derhalve alle steun wil verlenen. De diverse workshops werden redelijk tot goed bezocht en waar met name de presentatie van de DRN Task Force Romanian Agriculture zichzelf mocht feliciteren met een grote belangstelling. Voor de DRN was en is het een stimulans om de dienstverlening en belangenbehartiging voor haar leden op een nog hoger peil te brengen. Dus in januari worden de koppen bij elkaar gestoken om het momentum vast te houden en de daad bij het woord te voegen. Uiteraard zal dan ook een zwaarder accent op ledenwerving komen te liggen, want alleen de zon gaat voor niets op.
De enige Nederlandse internationale bank ING zijn wij als organisatoren veel dank verschuldigd voor het mogelijk maken van onderhavig evenement. U zult in 2017 gaan merken wat wij met Fast Forward bedoelen!
Rest ons nog u sfeervolle kerstdagen toe te wensen om even de accu op te laden om in 2017 weer enthousiast van start te kunnen gaan.

Jubileumjaar voor DRN – Leden centraal – Special events

Tien jaar geleden werd door aantal ondernemers het ondernemersplatform uitgaande van de gedachte dat het algemeen belang ook het individueel 2017 Jubileumjaar voor DRN – Leden centraal – Special events  belang dient. Dus elkaar op kansen attenderen en voor valkuilen behoeden en na 10 jaar kan men vaststellen dat deze doelstelling behaald is, maar tegelijk ook de conclusie trekken dat er nog veel verbeterd kan worden. Het tienjarig bestaan is het ijkpunt waarbij de leden centraal staan en er de activiteiten zullen primair op hun zijn gericht en dat geldt zeker ook voor de sponsoren want zonder hun inbreng en steun zouden we weinig voortgang en resultaten hebben bereikt. 2017 Jubileumjaar voor DRN – Leden centraal – Special events-2Er staan uiteenlopende activiteiten op stapel, sectoren van het Nederlandse internationale bedrijfsleven zullen nader worden doorgelicht, samenwerking met overheden en gelijkwaardige organisaties zullen worden geïntensiveerd. Altijd met doel om de vraag van iedere ondernemer What’s in it for me concreet te kunnen invullen. Netwerkactiviteiten en expertmeetings zullen zeker plaatsvinden, echter willen we ons daartoe niet beperken maar een zwaarder accent op after sales leggen, want ervaringen uitwisselen en informatie ontvangen wordt pas echt rendabel als het nadien concreet wordt ingevuld.

2017 Jubileumjaar voor DRN – Leden centraal – Special events-3
Zoals gezegd, zullen wij ons primair op onze leden en sponsoren richten en dat is wellicht voor u een reden om een lidmaatschap te overwegen. Een kort berichtje (online via website www.dutchromaniannetwork.nl ) is voldoende waarbij u tevens uw wensen kenbaar kunt maken. In ons jubileumjaar zult u van ons horen!

DN Agrar – Jan de Boer wint Romanian Business Award 2016!

Het  toekennen en uitreiken van de Romanian Business  Award heeft onder andere tot doel om de economische betrekkingen tussen Nederland en Jan de Boer-Romanian Business AwardRoemenië te stimuleren, waarbij het ondernemerschap een cruciale rol  vervult. Ondernemers die zich op een bijzondere wijze hebben onderscheiden, wil de DRN hiermee waarderen.
Het belangrijkste criterium is investeringen in de (lokale) Roemeense gemeenschap . Voorbeelden daarvan zijn onder andere onderwijs, humanitaire hulp, etcetera. In de visie van de DRN zijn investeringen in de gemeenschap (social investments) een concrete invulling en doelgericht onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De uit het Drentse Koekange afkomstige melkveehouder Jan de Boer heeft naast de melkveebedrijven in Duitsland ook in Roemenië onder de naam DN Agrar Group talrijke moderne melkveebedrijven opgezet. Het kroonjuweel van deze bedrijven bevindt zich in Garbova(ten zuiden van de weg tussen de Alba Iulia-Sebeş-Sibiu). Deze mega en hypermoderne melkveehouderij is ook bezienswaardig voor niet melkveehouders. Jan de Boer is een ondernemer die over zijn grenzen heen durft te kijken en heeft dit jaar een prachtig hotel genaamd “Casa Buna” geopend die op een steenworp afstand van zijn melkveehouderij ligt. Voorts verbouwt hij zelf het voer voor de koeien zoals luzerne, gras,mais en ook koolzaad, korrelmais en tarwe wordt geteeld. De behaalde (zakelijke)successen en resultaten voldoen in ruime mate aan de criteria van de Romanian  Business Award.DN-Agrar
Van doorslaggevende betekenis is dat hij een belangrijke bijdrage levert aan het belangrijkste criterium van community investment door het oprichten van een academie en daarmee een leemte vult, althans een belangrijke bijdrage daartoe levert, waar het al jaren aan schort in het Roemeense landbouwonderwijs met name op lager en middelbaar niveau. Ook het academisch onderwijs kent het manco dat de afgestudeerden nauwelijks tot geen inzicht in het leiden van een agrarisch bedrijf. Een aantal maanden geleden waarschuwde de president van de Roemeense Nationale Bank nog dat deze factor een rem impliceert op de ontwikkeling van de agrarische sector. Dit particulier initiatief dat een directe invloed heeft op de ontwikkeling van de sector willen wij graag honoreren. Jan de Boer maakt ook deel uit van de onlangs opgerichte DRN Task Force Romanian Agriculture.

DRN – Task Force Romanian Watersector in voorbereiding

DRN - Task Force Romanian Watersector in voorbereidingNaast de DRN Task Force gericht op de Roemeense en Nederlandse agrisector die een paar maanden geleden van start is gegaan, zijn thans initiatieven genomen om de eveneens belangrijke watersector in te stellen. Beide sectoren hebben talrijke raakvlakken en dat aspect kan voor beide sectoren een extra toegevoegde waarde betekenen. De nieuwe aanpak van het werken met task forces betekenen een extra stimulans voor de betreffende sectoren die daarmee een direct en deskundig aanspreekpunt hebben en ook in staat zijn om knelpunten voor het voetlicht te brengen die zich in Roemenië voordoen, al dan niet in samenspraak met de Roemeense partner Netherlands Romanian Chamber of Commerce. Vanzelfsprekend zijn er ook contacten met het (Romanian) Netherlands Water Partnership(NWP) om elkaars activiteiten te ondersteunen. Het lid van de Raad van Advies van de DRN Dennis van Peppen die Programme coordinator Partners for Water at Netherlands Enterprise Agency is, juicht deze ontwikkeling toe en zal dit initiatief ondersteunen. Belangstellenden voor deelname in deze task force kunnen dat online aangeven of via info@dutchromaniannetwork.nl       

Logistieke sector

KLG Europe & Win Connect ontwikkelen Track & Trace app, genaamd KLG Mobile

KLG EuropeWin Connect uit Thailand, een zuster organisatie van WCA, en KLG Europe ontwikkelen samen KLG Mobile, een on demand Track & Trace app.De eerste versie van deze app biedt een multifunctioneel Track & Trace systeem voor lucht- en zeevrachtzendingen. Daarnaast biedt KLG Mobile verscheidende schema’s van lucht- en zeevrachtschema’s voor haar klanten.
KLG Europe geeft aan dat in een latere versie het mogelijk is om zendingsgegevens te uploaden, zodat ze makkelijk voor de klant te volgen zijn, on demand en dus 24/7. Binnenkort is het mogelijk om vanuit de app gegevens door te sturen per mail, Whatsapp en Wechat.
De klanten van de vestigingen van KLG Europe in China, Nederland en Roemenië kunnen deze Track & Trace app gratis downloaden in de appstore, voor zowel Apple als voor Android. Reeds 35 klanten van KLG Europe gebruiken deze on demand app om hun zendingen nauw te kunnen volgen. Voor meer informatie:Sandy Bakay,marketing@venlo.klgeurope.com, T: +31 77 324 5064

Nederlands Roemeens Waterplatform ambitieuze aanpak in 2017Recent maakte het Romanian Netherlands Water Partnership haar verhoogde activiteiten voor 2017 bekend, nadat 2016 als een overgangsjaar naar het programma Partners voor Water 2016 – 2021 werd gemarkeerd.
Sectorbijeenkomst watertechnologie
Vooruitlopend op het volledige jaarprogramma zal in de 4e week van januari een sector bijeenkomst over watertechnologie plaatsvinden; locatie, datum en agenda worden tijdig bekendgemaakt. Op deze bijeenkomst zullen de meest recente informatie op het gebied van marktontwikkelingen, regelgeving en aankomende investeringen worden gepresenteerd.

Expo Apa 2017
Nederlands Roemeens Waterplatform ambitieuze aanpak in 2017-2De belangrijkste bijeenkomst op relatief korte termijn zal het event Expo Apa zijn dat van 15 t/m 17 mei 2017 wordt gehouden in prominente toplocatie van het Paleis van het Parlement in Boekarest. Het format van deze expo is een conferentie van het Oost-Europese Donau Regionaal Water Forum dat met name is gericht op bedrijven die actief in energie-efficiënte oplossingen voor de watersector. Roemenië heeft een enorme behoefte aan deze oplossingen, met name op het gebied van de behandeling van afvalwater. Daarnaast kunnen geïnteresseerde bedrijven zich presenteren op een informatiemarkt. In dit kader overweegt het Romanian Netherlands Water Partnership(RNWP) samen met de Nederlandse Ambassade om een Nederlands paviljoen in te richten met een daarop afgestemd programma. Een informatiepakket voor belangstellende ondernemers zal beschikbaar komen en via het RNWP worden verspreid.

 

Wetskills
Tegelijkertijd met Expo Apa 2017 zal het Wetskills Romania plaatsvinden. Het doel van deze activiteit is om studenten en net-afgestudeerden uit Nederland te laten samenwerken in gemixte teams met Roemeense counterparts aan concrete watervraagstukken uit de sector. De teams moeten vanuit de study case een innovatief concept bedenken en dit middels een elevator pitch en een aantrekkelijke poster presenteren op een high-level meeting. Een jury vanuit de Nederlandse en Roemeense water sector bepaalt de uiteindelijke winnaar die gehuldigd wordt tijdens Expo Apa. Het is bedoeld om internationale ervaring op te doen, cultuurverschillen te ervaren bij het samenwerken, de watersector vanuit een ander oogpunt te leren kennen en jezelf te trainen op wervende presentaties. Nederlands Roemeens Waterplatform ambitieuze aanpak in 2017-3Deze derde editie Wetskills in Roemenië zal worden gehost door Politehnica University of Bucharest, de Roemeense Water Association en de Wetskills Foundation.
De vroege vogel deelnamekosten (tot 15 januari) voor de deelnemers is 250, – euro en het normale tarief is 275, – euro. Deze deelname is inclusief accommodatie in Boekarest, teambuilding weekend activiteiten, sommige lunches en diners, excursie, workshop, conferentie entreegelden en werklocaties. Deelnemers zijn verantwoordelijk voor hun eigen reiskosten (vliegtickets, lokaal vervoer, etcetera), maaltijden tijdens werkdagen en andere persoonlijke kosten. Tijdens de eerdere edities konden de deelnemers vaak succesvol een financiële compensatie voor hun Wetskills deelname regelen via hun universiteit of werkgever. Daarom raden we aanvragers aan te informeren naar de financieringsmogelijkheden van de kostencompensatie (universitair mobiliteit fondsen, reiskosten etc.) Voor nadere informatie: johan.oost@wetskills.com

Aquatech 2017
Nederlands Roemeens Waterplatform ambitieuze aanpak in 2017-4
In het najaar zal het grote event Aquatech plaatsvinden van  31 oktober t/m 3 november in de RAI te Amsterdam. Het zal onderdeel uitmaken van de internationale waterweek die veel nevenactiviteiten kent die gericht zijn op de watersector. Voor informatie zie: www.aquatechtrade.com/amsterdam

Fiscale ontwikkelingen

Fiscale eindejaarstips voor ondernemend Nederland

Fiscale eindejaarstips voor ondernemend NederlandHet fiscale landschap blijft in beweging. Het afgelopen jaar is een aantal aanpassingen in de fiscale regelgeving doorgevoerd. Ook met ingang van 2017 verandert weer het nodige.
In de Eindejaarstips van Meijburg & Co treft u een aantal tips aan op grond waarvan u mogelijkerwijs nog voor 1 januari 2017 actie zou moeten ondernemen.Het overzicht is lang niet uitputtend, maar eerder bedoeld als handvat om een gesprek met uw adviseur goed te kunnen voorbereiden. Verder worden enkele (voorgestelde) wijzigingen vanaf 2017 toegelicht. U kunt deze online raadplegen op www.meijburg.nl of op www.dutchromaniannetwork.nl/publicaties

Financiële ontwikkelingen

ING Software Hub in Roemenië opschaling mondiaal niveau

ING Software Hub in Roemenië opschaling mondiaal niveauHet ING Software Development Center in Roemenië zal de komende twee jaar het aantal IT Experts uitbreiden tot 500, wat een verdubbeling van   het huidige bestand betekent. Het centrum zal de ING op mondiaal niveau kunnen bedienen. Samen met 11 dochterondernemingen van de ING is men thans gericht op apps voor core banking, software voor ATM’s, financiële markten en datamanagement. Ook zullen de komende jaren door het centrum nieuwe diensten worden ontwikkeld. Er wordt thans ook gewerkt aan gemeenschappelijke software voor een ATM Platform, waarop 10.000 in de Europese landen worden aangesloten. Een en ander past in de voorgenomen digitalisering die de ING wereldwijd wil doorvoeren.

Sociaal Economische ontwikkelingen

Roemeense jeugdwerkeloosheid blijft op hoog niveau

Ondanks het feit dat werkeloosheid onder jongeren daalde van 23,7% in 2013 naar 21,7% in 2015 is het niveau te hoog. Ter vergelijking de gemiddelde jeugdwerkeloosheid in de EU is 20,3% en in de landen zoals Nederland is de jeugdwerkeloosheid 11,5% en in Duitsland werd de  laagste jeugdwerkeloosheid gemeten van 7,2%. De hoogste percentages jeugdwerkeloosheid werden gemeten in Griekenland met bijna 50% en Spanje met 48,3%.

Roemeense jeugdwerkeloosheid blijft op hoog niveau
De algemene werkeloosheidscijfers laten een enigszins geflatteerd beeld zien, waarbij het EU gemiddelde 8,3% is en Nederland en Roemenië vrijwel overeenkomende cijfers kennen van respectievelijk 5,6% en 5,8%. Het laagste algemene werkeloosheidscijfer kent Tsjechië met 3,8% en het hoogste is Griekenland met 23,4%. In Roemenië is weliswaar een zekere druk op de arbeidsmarkt ontstaan, maar deze verschilt sterk per regio. Overigens kan dat een rol spelen bij vestiging van arbeidsintensieve bedrijven.

Roemenië en Bulgarije laagste bruto-uurloon kosten van EU

Eurostat publiceerde vrij recent een overzicht van deze kosten die weliswaar over het jaar 2014 zijn gemeten, maar nauwelijks zijn veranderd in 2015 en 2016.

Roemenie en Bulgarije laagste bruto-uurloon kosten van EU

De laagste gemiddelde bruto-uurlonen in euro’s in 2014 werden geregistreerd in Bulgarije (EUR 1,7) en Roemenië (2 euro), gevolgd door Litouwen (EUR 3,1), Letland (EUR 3,4) en Hongarije (EUR 3,6).
De hoogste gemiddelde bruto-uurlonen werden gemeten in Denemarken (EUR 25,5), met een voorsprong van Ierland (EUR 20,2), Zweden (EUR18.5), Luxemburg (EUR18.4), België (EUR17.3) en Finland (EUR 17,2). Nederland komt qua hoogte op de 7e plaats. Hieruit vloeit voort dat de landen die tot de top behoren 15 maal meer verdienen dan de laagst genoteerde landen.

Roemenie en Bulgarije laagste bruto-uurloon kosten van EU
Het aandeel lage inkomens onder werknemers bedroeg 17,2 procent in 2014 in de Europese Unie (EU). Dit betekent dat ze verdienden twee derde of minder van hun nationale gemiddelde bruto-uurloon.
Er zijn grote verschillen tussen de geslachten en leeftijdsgroepen onder het percentage lage inkomens. In de EU in 2014 was het aandeel vrouwen bij de laagste inkomen 21,1% in vergelijking met 13,5 % van de mannelijke werknemers.
Bovendien is volgens Eurostat, bijna een derde (30,1 procent) van de werknemers jonger dan 30 jaar bij de laagstbetaalden in vergelijking met 14 procent of minder voor de leeftijdsgroepen tussen 30 en 59. Het opleidingsniveau speelt ook een belangrijke rol: hoe lager het niveau, des te hoger is de kans dat het een low-kostwinner is.
De aard van de overeenkomst heeft ook een belangrijke impact.
In de EU in 2014 zijn 31,9% van de werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te vinden bij de lage inkomens in vergelijking met 15,3% van de mensen met een contract voor onbepaalde tijd.

Verkiezingen in Moldavië, Bulgarije en Roemenië

Moldavië

Moldavie

Op 12 november jl. zijn de presidentsverkiezingen in Moldavië gehouden waar de pro-Russchische kandidaat Igor Dodon(PSRM-Socialisten) het met 52,4% van de stemmen zijn pro-Europese kandidaat Maia Sandu(47,89%) versloeg. De president-elect in Moldavië heeft een meer dan ceremoniële functie en kan het parlement ontbinden en wetten retourneren naar het parlement. De nieuwe president wil de banden met de Russische federatie verstevigen, maar komt daarmee in conflict met het pro-Europese parlement onder leiding van premier Pavel Filip. Voorts wil Dodon vervroegde verkiezingen in 2017 trachten te bewerkstelligen. Het armste land van Europa kan zich politieke instabiliteit niet veroorloven.

Bulgarije

bulgarije

In Bulgarije kan men een zekere overeenkomst met Moldavië waarnemen, waar de presidentsverkiezingen met glans werden gewonnen door pro-Russische oud generaal en socialist Rumen Radev. Echter in Bulgarije kan men al spreken van een zekere politieke instabiliteit omdat de minister-president Boiko Borisov zijn ontslag heeft aangeboden en zijn minderheidsregering dus opstapt. Dus vervroegde verkiezingen zijn in Bulgarije al actueel. De behandeling van de begroting voor 2017 zal waarschijnlijk niet kunnen worden vastgesteld.

Roemenië

roemenie

Op het moment van schrijven van deze nieuwsbrief hebben de nationale verkiezingen nog niet plaatsgevonden en beperken wij ons tot de meest recente peiling van Avantgarde die uitgevoerd werd tussen 20 en 27 november. In tegenstelling tot de situatie in Moldavië en Bulgarije is er in Roemenië sprake van een politiek stabiele situatie en is de koers onveranderd pro-Europees gericht. De lezer van de nieuwsbrief kan dus direct controleren of de peiling een goede inschatting blijkt te zijn geweest. Qua partijen gaf de peiling de volgende uitslag: PSD – 43%, PNL – 27%, USR – 8%, ALDE – 6%, PMP – 5%, UDMR – 5%, PRU – 3%, ANR – 1%, PRM – 1%, anderen – 1%. In Roemenië kent men een kiesdrempel van  5%. Een absolute meerderheid van een partij zal niet aan de orde zijn en zal de coalitievorming uiteindelijk de kleur van de nieuwe regering bepalen. Vooralsnog lijkt de coalitie PSD,PRU en ALDE de beste kaarten te hebben, maar met het accent op voorlopig, want onderhandelingen na de verkiezingen kunnen soms voor verrassingen zorgen.
De populariteitspoll van de partijleiders laat het volgende beeld zien:  Liviu Dragea (PSD) – 43%, CP Tăriceanu (ALDE) – 38%, Alina Gorghiu (PNL) – 29%, Traian Băsescu (PMP) – 27%, Nicuşor Dan (USR) -19 %, Marian Munteanu(ANR) – 17%, Bogdan Diaconu(PRU) – 16%, Kelemen Hunor (UDMR) – 9%. De zittende premier Dacian Ciolos is hierin niet opgenomen omdat hij partijloos is, maar heeft wel zijn voorkeur voor de coalitie PNL en USR uitgesproken.