In het kader van verduurzaming en innovatie in de landbouw en voeding wordt jaarlijks een award uitgereikt aan een Europese regio die zich op dat terrein onderscheid.In de regio van het Deense Aarhus dat in 2017 deze titel mag dragen, werd aan Noord-Brabant deze prestigieuze award uitgereikt en mogen zij zich in 2018 een jaar lang “Europese Regio van de Gastronomie” noemen. Als Europese Regio van de Gastronomie ontwikkelt de provincie in samenwerking met AgriFood Capital voor 2018 een bruisend programma met festiviteiten voor publiek – inwoners en bezoekers van Brabant – en bedrijfsleven. Inmiddels is ook bekend geworden dat de Roemeense Regio Sibiu zich in 2019 de Europese Regio van de Gastronomie mag noemen. Brabant wil uitblinken in kennis, innovatie en productiviteit op het gebied van voedsel en duurzame voedselsystemen. De provincie onderscheidt zich naar eigen zeggen door de sterke verbindingen van agrifood met hightech, design, leisure en biobased.
Het toeval wil dat veel Brabanders in omstreeks 1200 zich in de omgeving van Sibiu vestigden en wellicht zullen daar de typisch Brabantse worstenbroodjes gretig aftrek vinden.