Nieuwsbrief 11 augustus 2017

Header-news

DRN NIEUWS

Vooraankondiging: Romanian Business Day 15 november 2017

De komende Romanian Business Day zal een extra feestelijk tintje krijgen want dan zal het tienjarig jubileum worden gevierd en wij adviseren u om deze datum alvast in uw agenda op te nemen. Aan de voorbereiding wordt al druk gewerkt. Wij willen een tipje van de sluier oplichten en willen u erop wijzen dat een befaamd orkest, koor en solisten het feestelijk karakter zal onderstrepen, waardoor het verenigen van het aangename met het nuttige extra zal worden onderstreept.
Het aangename bestaat uit een benefietconcert van een hoog niveau, waarvan de opbrengsten ten goede komen aan kansarme Roemeense jongeren door hen een studie of beroepsopleiding aan te bieden wanneer ze de capaciteiten hebben maar niet voldoende financiële middelen om te studeren. We zijn er best trots op dat we veel leden kennen met een grote maatschappelijke betrokkenheid  die daadwerkelijk investeren in lokale gemeenschappen zonder dat er een commercieel belang mee gediend is. Hoewel goodwill wel degelijk als een marktwaarde van een onderneming is aan te duiden, ondanks dat deze  niet direct toewijsbaar is aan de activa en passiva.
Uiteraard staat zoals gebruikelijk voor ons de ondernemer centraal en met name voor de DRN leden(en hun relaties) zal extra exposure worden gecreëerd zonder dat er een bijdrage wordt verwacht. Dus in tegenstelling tot de belastingdienst kunnen wij het wel leuker maken.

DRN Task Force Romanian Agriculture in de startblokken

Nadat in 2016 door de DRN in Beesd een Expertmeeting werd georganiseerd om de de Nederlandse belangstelling te peilen, is daarna een task force gevormd uit deskundigen die al de nodige ervaring en expertise hebben opgedaan. Na het presenteren van een Position Paper is een degelijke inventarisatie gemaakt die in het najaar zal worden gepresenteerd en  zal tal van mogelijkheden en kansen bieden om “de hand aan de ploeg te slaan”. Het is iedereen bekend dat met name de voedselketen van producent tot consument veel deelsectoren c.q. specialisaties kent en deze zullen zeker in de loop van de tijd aan bod komen. Een eerste inventarisatie wees uit dat vrijwel alle deelsectoren met betrekking tot Roemenië worden geconfronteerd met dezelfde thema’s zijnde het matig kennisniveau in de sector, subsidieverlening en agrarische financiering en en de kadastrale registratie. De opstelling van de Task Force mag constructief worden genoemd dus geen klachtenlijstjes produceren, dus niet tegenover de Roemenen gaan staan, maar naast de Roemenen gaan staan om samen verbeteringen te bewerkstelligen. Alle ondernemers uit deze sector geven wij ter overweging om lid te worden van het Dutch  Romanian Network om zodoende een directe invloed te hebben op de plannen activiteiten. Voor agrarische ondernemers die minder bekend zijn met de kansen en uitdagingen die Roemeense agrisector biedt willen wij attenderen op de verschillende beurzen die in het najaar worden georganiseerd; zie daarvoor de pagina agenda op www.dutchromaniannetwork.nl

Logistieke sector

E.van Wijk Logistics breidt uit in Roemenië

E van Wijk Logistics is een Europese leverancier van geïntegreerde transport- en logistieke diensten met dochterondernemingen in Roemenië, Nederland, Oekraïne en Polen. Het bedrijf is in 1949 in Nederland(Giessen) begonnen, voordat het in Roemenië en daarna Oekraïne en Polen uitbreidde. Met een vloot van meer dan 350 vrachtwagens biedt de E van Wijk Groep dekking van alle Europa’s belangrijkste markten en ontstaat een groeiende geconsolideerde omzet van meer dan € 80 miljoen. E van Wijk Logistics Roemenië heeft 370 werknemers, 185 Euro 5 en Euro 6 trucks, 20.000 m 2 opslagruimte in Boekarest, Cluj-Napoca en Arad en is gecertificeerd ISO 9001, 14001, 22000. In het P3 park gelegen in Chiajna(13 km ten westen van het centrum van Boekarest) heeft 10.180 m² magazijnruimte en 252 m² kantoren in het nieuwe Warehouse 6 gehuurd. De ruimte vertegenwoordigt 75 procent van de totale omvang van het magazijn.E.van Wijk Logistics mag met recht op logistiek gebied een pionier in Roemenië worden genoemd want dit jaar zijn zij 25 jaar in het land gevestigd.

Logistieke dienstverlener H.Essers breidt uit nabij Boekarest

Naast de hoofdzetel in Genk (België), heeft H.Essers een tweede thuisbasis in Roemenië, waar zij reeds gevestigd zijn in Roman, Oradea en Boekarest.

In laatstgenoemde plaats zal een uitbreiding plaatsvinden van 10.000m2 met een optie voor een toekomstige uitbreiding van 150.000m2. De oplevering is voorzien op oktober 2017. Voor H.Essers vertegenwoordigt dit nieuwe magazijncomplex de internationale groei van het bedrijf, dat als tweede hoofdkantoor fungeert om de strategische plannen voor Centraal- en Oost-Europa(CEE) verder af te stemmen en tegelijkertijd functioneert het als de hub met Centraal-Europa en Turkije.In CEE zijn zij ook gevestigd in Polen, Bulgarije, Moldavië en Litouwen.H.Essers is vooral gespecialiseerd in farmaceutische producten en gevaarlijke goederen.

Energiesector

Rompetrol wordt Chinees bedrijf

Het Chinese bedrijf China Energy Company Limited (CEFC) heeft de goedkeuring van de Roemeense autoriteiten ontvangen om een ​​controlerend belang in KMG International (KMGI), de voormalige Rompetrol-groep, over te nemen. CEFC heeft een belang van 51% in KMG International verworven, terwijl het Kazachstaansee staatsbedrijf KazMunayGas met een belang van 49% belanghebbende zal blijven ofwel een joint-venture met CEFC is aangegaan.

De KMGI-groep bezit de grootste olieraffinaderij in Roemenië, Petromidia genoemd en verricht marketing- en distributieactiviteiten via zijn eigen Rompetrol-benzinestations in Roemenië, Bulgarije, Moldavië, Georgië en via haar partners elders in de Zwarte-Zeegebied.
De Rompetrol-groep werd in 2000 opgericht door wijlen Roemeense investeerder Dinu Patriciu. Patriciu verkocht het vervolgens in KazMunayGas in 2007.

Hongarije blokkeert onafhankelijkheid van Russchisch aardgas

De Hongaarse regering komt terug op de gemaakte afspraken van een gaspijpeiding(BRUA) tussen Bulgarije, Roemenië, Hongarije en Oostenrijk.Het gas is met name afkomstig uit het Roemeense deel van de Zwarte Zee en waarvan de exploitatie onder andere in handen is van de Amerikaanse maatschappij ExxonMobil. Via Oostenrijk zou de gaspijplijn worden aangesloten op de West-Europese markt. Veelbetekenend is dat onlangs, het Russische bedrijf Gazprom een memorandum van overeenstemming ondertekende met de  Hongaarse onderneming Gas Trade Ltd (lid MVM Group)en deze voor een lange termijn zou voorzien van gas geleverd door het Russische Gazprom.

Daarnaast stelt de Hongaarse regering voor om minder interessante zoals in Servië, Kroatië, Oekraïne of Slowakije in het project te betrekken. De Europese Commissie die de pijplijn financiert om minder afhankelijk te zijn van het Russische aardgas is hierdoor verrast. Hoe de zich steeds uitbreidende “alleingang” van de Europese lidstaat Hongarije zich zal ontwikkelen is vooralsnog niet duidelijk.

Agrisector

Onderzoek naar Roemeense markt voor landbouwmechanisatie

Volgens een recent onderzoek en analyse van het Roemeense FRD Center Market Entry Services wordt de markt voor landbouwmachines thans vooral gekenmerkt door de groeiende invoer.
De landbouwvloot is onvoldoende en de meerderheid van de boerderijen in Roemenië heeft een zeer laag niveau van mechanisatie door middel van landbouwmachines. Ongeveer 73% van de tractoren in Roemenië hebben de aanbevolen gebruiksperiode overschreden; ruim 30% van de in Roemenië gebruikte tractoren zijn meer dan 20 jaar oud.


Het aanbod van landbouwmachines is gediversifieerd in Roemenië, waarbij de markt wordt gedomineerd door geïmporteerde merken.
De invoer van trekkers in Roemenië heeft in 2016 ongeveer 645 miljoen euro gerealiseerd wat volgens de analyse van het FRD-centrum een toename is met 25% ten opzichte van 2015.
Ook bij de invoer van landbouw-, tuinbouw- of bosbouwmachines voor bodembereiding of -teelt (ploegen, harrows, scarifiers, cultivators, weeders, hoesjes, zaaimachines, planters, transplantators, verspreiders) in Roemenië is in 2016 een groei geregistreerd van 15% ten opzichte van het daaraan voorafgaande jaar.
Indien u wilt weten wie de belangrijkste producenten zijn van de landbouwmachines die aan de Roemeense agrisector leveren of de belangrijkste dealers en importeurs-distributeurs van tractoren, landbouwmachines en landbouwmachines verwijzen wij u naar de analyse die u kunt vinden op: http://www.frdcenter.ro/assets/FRD-Center-Romania-Agricultural-Machinery-Market.pdf

FrieslandCampina Roemenië investeert in nieuwe productielijn

De zuivelproducent heeft de opgaande lijn weer helemaal te pakken en heeft onlangs een nieuwe productielijn voor kaas geopend op hun vestiging in Baciu (nabij Cluj Napoca) van 1,3 miljoen euro waardoor een verdubbeling van de productie wordt gerealiseerd. De nieuwe productielijn zal de capaciteit van de fabriek verhogen tot 300-350 ton kaas per maand.
Voorts is er nog een bedrag van circa 3 miljoen beschikbaar gesteld voor productie verbeteringen voor de vestigingen in Targu Mures en Baciu.  FrieslandCampina produceert onder de merken Napolact, Frico, lact Milli, Oke en Dots. Napolact is belangrijkste merk van het bedrijf en het ontwikkelt  nieuwe producten onder dit merk. Het bedrijf verzamelt dagelijks 200.000 liter melk uit 13 provincies in Transsylvanië, voornamelijk van boerderijen met maximaal 25 koeien. FrieslandCampina is een van de grootste spelers op de Roemeense zuivelmarkt, met een netto-omzet van RON331 miljoen (EUR74 miljoen) in 2016.

Afrikaanse varkenspestvirus in Centraal- en Oost-Europa

Roemenië is inmiddels het zesde  land in de EU die bij Wereldorganisatie voor Diergeneeskunde (OIE) een uitbraak van Afrikaanse varkenspest heeft aangemeld. Daarvoor werd het virus al geconstateerd in Letland, Litouwen, Estland, Polen en heel recentelijk de Tsjechische Republiek .

Het virus verspreidt zich langzaam in westelijke richting, omdat het in 2007 in Georgië en Armenië voor het eerst werd ontdekt. In Roemenië werd het virus aangetroffen in de stad Satu Mare van het gelijknamige district direct grenzend aan Hongarije en Oekraïne. De uitbraak werd ontdekt in een kleine boerderij met afschermde ruimte c.q.tuin met 4 varkens. Bij een overleden dier werd het virus geconstateerd waarna de overige 3 zijn geruimd. Monsters werden gestuurd naar het Instituut voor Diagnostiek en Diergeneeskunde in Boekarest voor de definitieve vaststelling.
Vorige week melden Hongaarse ambtenaren hun zorgen over het virus in Oekraïne dat dicht bij hun grenzen kwam. De voedselveiligheidsinstantie van het land NEBIH gaf aan dat iedereen ervoor moet zorgen dat regelgeving wordt gevolgd om de verspreiding van het virus te stoppen. Mensen worden vaak als de belangrijkste oorzaak van de verspreiding van het virus genoemd.
In de tussentijd staat het aantal ​​uitbraken in Tsjechië nog steeds op 62. In dit geval waren alle ontdekte gevallen dode wilde zwijnen in bossen.
Ook Polen heeft deze zomer een alarmerende groei gezien van het aantal uitbraken. Het virus heeft zich verspreid over drie provincies en werd eind juni ontdekt op een boerderij met meer dan 1000 varkens.

Dubbele standaard voor voedsel in West-Europa t.o.v. Roemenië

Zoals wij in onze vorige nieuwsbrief hebben geschreven heeft Roemenië een onderzoek gedaan bij Duitse, Nederlandse en Belgische retailbedrijven c.q.supermarkten. Thans is het resultaat vrijgegeven en zijn negen voedselproducten geïdentificeerd waarvoor er aanzienlijke verschillen in kwaliteit zijn tussen die in de Roemeense winkels en in sommige West-Europese landen. Deze onderzochte bedrijven hebben alle ook vestigingen in Roemenië. Roemenië volgde het voorbeeld van Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Bulgarije, die al eerder in een onderzoek de dubbele standaard bij geïmporteerde producten hadden vastgesteld. Uit de voorlopige bevindingen blijkt dat de producten die op deze Centraal- en Oost-Europese markten door internationale detailhandelaren worden verkocht, niet van dezelfde kwaliteit zijn als die welke onder de zelfde merken in de Westelijke markten als Duitsland, Nederland, België of Oostenrijk worden verkocht. De Roemeense premier Mihai Tudose heeft zijn ministers van landbouw en justitie verzocht om na te gaan welke mogelijkheden er zijn of moeten worden geschapen om naming and shaming volgens het strafrecht mogelijk te maken. Volgens de EU Observer zal de Europese Commissie in Nederland, Duitsland en België naar onderhavige zeer laakbare praktijken.

Roemenië was de negende bierproducent van de EU in 2016

Vorig jaar werd 39 miljard liter bier met alcohol geproduceerd in de Europese Unie (EU), 400 miljoen liter meer dan in 2015. De EU-bierproductie was gelijk aan 76 liter per inwoner zoals Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie onthult.Daarnaast bevatten bijna 900 miljoen liter (2 procent) minder dan 0,5 procent alcohol of geen alcohol in de EU in 2016.
Twee derde van het bier dat alcohol in de EU heeft geproduceerd, kwam uit zes lidstaten. Roemenië behoort tot de 9de van de grootste bierproducenten in de EU – 1,76 miljard liter, terwijl Duitsland de leider is met een productie van 8,3 miljard liter (of 21 procent van de totale EU-productie).
Met andere woorden van ongeveer één op elke vijf bieren in de EU geproduceerd komen uit Duitsland. Duitsland werd gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (5,1 miljard liter, of 13 procent), Polen (4,0 miljard liter of 10 procent), Spanje (3,7 miljard liter of 9 procent), Nederland (2,6 miljard liter of 7 procent ) en België (2,3 miljard liter of 6 procent).
Nederland exporteerde 1,9 miljard liter bier met alcohol in 2016. Dit maakt het de grootste bier exporteur van alle EU-lidstaten, voor Duitsland (1,7 miljard liter), België (1,5 miljard liter), Frankrijk (0,7 miljard liter) en de Verenigd Koninkrijk (0,6 miljard liter).
De Verenigde Staten waren veruit de belangrijkste bestemming voor bieruitvoer naar derde landen (1,1 miljard liter bier met alcohol die in 2016 werd geëxporteerd, of 34 procent van de totale bieruitvoer buiten de EU), gevolgd door China (525 miljoen liter , 16 procent), Canada (202 miljoen liter, 6 procent), Korea (117 miljoen liter, 4 procent), Zwitserland (113 miljoen liter, 3 procent) en Taiwan (101 miljoen liter, 3 procent).

In Roemenië steeg het gemiddelde verbruik van dranken per hoofd van de bevolking met 6,2 liter. Het totaal aanwezige bier (binnenlandse productie plus import) waren hoger met 1.380.900 hl in 2015 van het voorgaande jaar, zoals voorzien in het aandeel van 96,5% van de binnenlandse productie. Het vorige jaar, de invoer van bier daalde met 23,2%.

Bijzondere berichten

Bezuinigen op ambassadenetwerk is onverstandig.

Bedrijven die in het buitenland actief zijn, profiteren zeer van de aanwezigheid van ambassades en consulaten. De mogelijkheden om nieuwe markten te betreden nemen significant toe en eenmaal aanwezig groeien de winsten er aanzienlijk sneller. Het is dan ook onverstandig wanneer landen op hun netwerk te bezuinigen. Dat stelt econoom Selwyn Moons in een toelichting op het proefschrift over economische diplomatie dat hij vrijdag in Rotterdam heeft verdedigd. ‘Ondernemers weten de ambassades te vinden, of het nu gaat om informatie, visumzaken of om een aanspreekpunt in het geval er problemen zijn.’

Moons onderzocht voor 63 landen, goed voor 90% van de mondiale economie, het belang van ambassades, consulaten, exportagentschappen, handelsmissies en staatsbezoeken. De aanwezigheid van een ambassade in een land verdubbelt de kans dat een bedrijf er überhaupt de markt betreedt, concludeerde hij. De investeringen in een land liggen tot 12% hoger en de omzetten die er geboekt worden, kunnen zelfs tientallen procenten hoger uitpakken dan wanneer er geen ambassade zou zijn.
Op andere continenten
De bijdrage aan de omzetgroei geldt vooral voor bedrijvigheid op andere continenten en wanneer ondernemingen producten verkopen die niet gestandaardiseerd op internationale markten verhandeld worden, aldus Moons. Hij benadrukt dat economische diplomatie niet alleen iets is voor westerse landen, maar vooral voor opkomende landen. ‘Vroeger kocht je een koelkast uit Duitsland. Nu is het snelst groeiende merk in Nederland een Turkse, terwijl het apparaat in Egypte wordt gemaakt. Partijen uit die landen lopen in Nederland tegen toegangsbarrières aan die Duitsers niet meer hebben. ’Moons merkt op dat bilaterale economische diplomatie minder relevant is in een wereld van vrijhandelsakkoorden en multilaterale instituties. Maar die arrangementen zijn de laatste jaren steeds meer onder druk gekomen. ‘Kijk maar naar de brexit en de manier waarop de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump “America First“ zet. In die situatie is een goed onderhouden ambassadenetwerk des te meer van belang.’
Langdurig
De 36-jarige econoom, die behalve onderzoeker bij de Erasmus Universiteit ook plaatsvervangend directeur is van de afdeling Duurzame Economische Ontwikkeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken, bestempelt langdurige contacten als cruciaal en pleit er dan ook voor dat die goed worden onderhouden. Handelsmissies en staatsbezoeken leveren vaak veel aandacht op, maar het effect ervan ebt snel weg als de contacten verwateren, zo blijkt uit het onderzoek. Ambassades zijn dan ook het beste instrument van economische diplomatie.

Eind mei luidde de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken nog de noodklok over de staat van het Nederlandse ambassadenetwerk. Door de forse bezuinigingen in de afgelopen jaren worden de diplomatieke posten met een derde minder ambtenaren bemand in vergelijking met twintig jaar geleden. Ook zijn er meer ambassades gesloten dan er zijn geopend.

Gratis inzage in het kvk-Handelsregister

De Kamer van Koophandel (KvK) biedt sedert korte tijd geleden via een app gratis inzage in het Handelsregister. MKB-Nederland is blij met de mogelijkheid, maar heeft ook kritiek op het kosteloos inzien van de bedrijfsgegevens. Voorheen kostte inzage in het Handelsregister van dertig bedrijven via de website van de KvK bijna €80. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft vorig jaar op verzoek van de Tweede Kamer de gratis inzage in het Handelsregister voor alle Nederlanders beloofd.

,,Als je nu een bank koopt bij een bedrijf, kun je zien of die onderneming wel echt bestaat in het Handelsregister,”, zegt Hankie van Baasbank, lid van de Raad van Bestuur van de KvK. ,,Een ondernemer kan bijvoorbeeld zien wie er in het bedrijf bevoegd is om te handelen. ”Zekerheid dat de bank geleverd wordt na een aanbetaling, kan de app niet geven. Het is niet mogelijk te kijken hoe het bedrijf er financieel voor staat. Er wordt wel inzage in jaarrekeningen gegeven, maar die zijn geanonimiseerd. ,,Die inzage is vooral van belang voor onderzoek, analyses of statistische doeleinden”, legt Van Baasbank uit. Privégegevens van personen staan niet in de open databestanden.

Die zijn om privacy-redenen afgeschermd.
De open data die de KvK via de app levert, worden wekelijks ververst. Het aantal van dertig gratis inzagen is niet willekeurig, aldus Van Baasbank. ,,Wij baseren dat op basis van onze ervaring hoe vaak er gemiddeld een uittreksel van het Handelsregister wordt gevraagd. Wij denken dat dit genoeg is, maar mocht uit de reacties blijken dat het te veel of te weinig is, dan kunnen we overleggen met het ministerie van Economische Zaken om dat aan te passen. De politiek bepaalt.”
MKB-Nederland heeft een dubbel gevoel over het initiatief. ,,We zijn voor de Belastingdienst verplicht ons in te schrijven, terwijl de KvK er geld mee verdient”, zegt Leendert-Jan Visser, directeur van de werkgeversorganisatie. ,,In die zin juichen wij inzage toe. Maar doe het dan helemaal gratis en niet dertig. En wij vinden dat ondernemers toestemming moeten geven of deze informatie verstrekt mag worden.”

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend.