Energieminister Anton Anton(ALDE) zei dat Roemenië een aardgas hub zou moeten worden, omdat het een producent is en zelfs de grootste producent van aardgas in de Europese Unie kan worden.
“Als we het gas uit de Zwarte Zee winnen, zullen we na de Brexit de grootste gasproducent in de Europese Unie worden. En het zal ervoor zorgen dat in regio voor een stabiliteits- en evenwichtsfactor en wij zijn bezig met de voorbereidingen om een gasrotonde in te stellen, “zei Anton Anton.
Weliswaar (succes heeft vele vaders) beweren Hongarije, Bulgarije en Turkije ook dat ze een gasknooppunt kunnen zijn, maar geen van hen is een gasproducent. Met betrekking tot de extracties uit de Zwarte Zee, zei de minister dat Roemenië moet nadenken over hoe het hen introduceert in het Europese systeem, aangezien BRUA (Bulgarije – Roemenië – Hongarije – Oostenrijk) een mooi verhaal lijkt te zijn, een succesverhaal en dat een oplossing kan bieden.
Transgaz(Roemenië) krijgt een EIB-lening van 50 miljoen EUR om een nieuwe pijpleiding voor gas uit de Zwarte Zee te bouwen. “Dit project, met de steun van het Juncker-plan, is om verschillende redenen belangrijk: het zal het gebruik van de recentelijk geïdentificeerde aardgasbronnen in de Zwarte Zee, gelegen in de EU, vergemakkelijken. Het versterkt de banden met het gastransportnet van West-Europa en draagt zo bij aan de diversificatie van de gasvoorziening. Ten slotte zal het concurrentievermogen in de gassector consolideren met een positief effect op de burgers en de economie van de EU, “zei EIB-voorzitter Andrew McDowell.
De minister herinnerde er ook aan dat het Transgaz Moldogaz heeft gekocht, het soortgelijke bedrijf in Moldavië, wat ook een eenvoudige verbinding is. De energieambtenaar voerde ook aan dat gas ook van de landbouw kan profiteren vanwege de meststoffen die door de combinatie-installaties worden geproduceerd.