Nieuwsbrief 6 mei 2019

Header-news

DRN NIEUWS

Speciale aandacht voor Europese verkiezingen

Meer dan ooit zijn de komende Europese verkiezingen van groot belang en daarom besteden wij daar extra aandacht aan in deze nieuwsbrief.

Politici staan in de campagnestand en daarom mogen wij hun uitspraken met een korrel zout nemen en beperken wij ons tot de nuchtere verifieerbare feiten. Wij laten het trekken van conclusies aan uw gezonde verstand over, maar wij raden u wel aan in ieder geval uw stem uit te brengen.

Wat betekent Brexit voor goederenverkeer tussen Europese Unie Verenigd Koninkrijk?

KLG Europe uit Venlo heeft op hun website voor collega’s een handig overzicht samengesteld dat eveneens up-to-date wordt gehouden.
U treft op de KLG site onder andere aan: de meest recente ontwikkelingen, te downloden inklaringsformulieren, douane checklist, handige links en een apart emailadres om vragen te stellen.
Wij adviseren u eerst de speciale website:  https://www.klgeurope.com/brexit/ te raadplegen en voor eventuele vragen uitsluitend het emailadres brexit@klgeurope.com  te benutten.
CEO van KLG Europe Kees Kuijken is tevens vice president van het Dutch Romanian Network.

Agrisector

Urban Landscapes Romania consortium tekent voor Roemenië

Het nieuw consortium voor bedrijven legt zich toe op de omvorming van stedelijk Roemenië tot een weelderige groene oase (Green Cities) en bestaat uit de bedrijven Ebben Boomkwekerijen, Molter BV, JUB Holland, Seuren Roses, Nophadrain, Vic Landscapes, Van Den Berk Boomkwekerijen. Het project zal gecoördineerd worden door  Agriprogress(Pieter Helfferich) is lid van de DRN Task Force Agri en wordt daarbij onder andere ondersteund door Agricover Credit IFN (Robert Rekkers) die eveneens met de DRN Task Force Agri verbonden is. Zij hebben op 15 april 2019 getekend voor samenwerking binnen een driejarig PIB verband(Partners International Business-Programma Netherlands Enterprise Agency) en onder de vlag van de belangenorganisatie Royal Anthos. “Stedenbouw in Roemenië Het beheer van stedelijke groene ruimten vereist producten en expertise die onze consortiumleden kunnen bieden”, zegt Leon Smet, secretaris van Anthos. Smet zegt dat de Roemeense markt langetermijnmogelijkheden biedt voor Nederlandse exporteurs van boomkwekerijproducten en bloembollen. “Het PIB-programma in Roemenië benadrukt ook de unieke verkoopargumenten die onze sector aantrekkelijker maken dan de concurrenten uit Italië, Polen en Hongarije”, zegt Remy Molter, secretaris van het consortium.
Leden van het consortium zijn: Nursery Ebben, Molter BV, JUB Holland, Gebr. Seuren BV, Nophadrain, VicLandscapes, Van Den Berk Nurseries and Royal Anthos.
Het consortium plant momenteel zijn activiteiten met een eerste gezamenlijke presentatie in Roemenië die dit voorjaar waarschijnlijk zal plaatsvinden. Naast deelname aan verschillende beurzen en symposia in Roemenië, zullen ook matchmaking-activiteiten worden georganiseerd. Er komt ook een inkomende missie naar Nederland.
Onderstaand een impressie van het bestaande Tineretului Park in het Zuidelijk deel van Boekarest.


In samenwerking met lokale partijen en de inzet van de economische – en landbouwafdeling van de Nederlandse ambassade wordt concreet vorm gegeven aan het positioneren van de Nederlandse technologie, plantmateriaal en kennis in Roemenië. Onder de noemer Urban Landscapes Romania / Green City gaan de 7 Nederlandse bedrijven met het marktpotentieel van Roemenië aan de slag door de inzet van een palet van activiteiten gericht op publieke en private partijen, aldus Pieter Helfferich die ook verantwoordelijk was voor de geslaagde Roemeense projecten Holland Dairy House en Holland Horticulture House.

Voor nadere informatie: www.agriprogress.com
De officiële lancering van het initiatief is gepland op 16 mei 2019, tijdens de 16e editie van de Boekarest Horticulture Days georganiseerd door de Universiteit voor Landbouwwetenschappen en Diergeneeskunde van Boekarest, ook in het kader van de Groene Week van de EU 2019.

EU steun speciaal voor jonge landbouwers

Europese Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB)  een pakket leningen ter waarde van een miljard euro gelanceerd om de toegang tot financiering voor de boeren in de EU, met name de jongeren, te verbeteren.

In 2017 werd 27% van de bankkredietaanvragen van jonge boeren in de EU afgewezen, tegenover slechts 9% voor andere boeren.”De toegang tot financiering is essentieel en maar al te vaak een obstakel voor jonge mensen die willen werken in deze sector. Gezien het feit dat 11% van de Europese landbouwers jonger zijn dan 40 jaar vormen zij een prioriteit in het Europeesgemeenschappelijk landbouwbeleid in de periode na 2020. ik ben blij om te zien dat dit nieuwe initiatief en levend en actief is”, aldus commissaris voor landbouw en plattelandsontwikkeling Phil Hogan.
Gelet op het Roemeense EU voorzitterschap heeft de Roemeense Minister van landbouw Petre Daea de Bio-Economie op de Europese agenda laten plaatsen, waarop de Vice President van de EIB Andrew MCDowell aangegeven dat ook hij van mening was dat de landbouw de ruggengraat van iedere economie is en dat de bio-economie daarbij een steeds grotere rol gaat spelen. Niet alleen om gezond voedsel te produceren, maar ook in verband met de klimaatverandering en de bescherming het milieu. “Met dit nieuwe initiatief, overweegt de EIB gericht op de toekomst van de sector de aanpak van belangrijke lacunes in de markt te minimaliseren, namelijk het gebrek aan toegang tot financiering voor de boeren, met name de volgende generatie van de boeren.

Deze leningen programma zal ook de groei en concurrentievermogen in de landbouwsector / bio-economische door het behoud en het scheppen van werkgelegenheid op het platteland  “zei Andrew McDowell.
In een ander kader heeft Agricover Credit IFN in  Roemenië al actie ondernomen in samenwerking met Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD)
Het programma zal op het niveau van de lidstaten worden beheerd door banken en leasingbedrijven die actief zijn in de EU. Deelnemende banken dienen bedragen bij te dragen die overeenstemmen met de voorwaarden die door de EIB zijn vastgelegd, waardoor de totale waarde wordt verhoogd. In Nederland is het Centre for Biobased Economy opgericht. Aan het centrum zijn universiteiten en bedrijven verbonden, onder andere de Wageningen Universiteit, Hogeschool Inholland en Hogeschool Van Hall Larenstein.

De EU is bereid om de Europese boeren in het geval van Brexit zonder toestemming te ondersteunen

De Europese Unie blijft zich richten op het beschermen van de belangen van EU-burgers op het gebied van landbouw en is klaar voor een mogelijke Brexit zonder een “no-deal” -overeenkomst, zo kondigde de Europese Commissie aan.

Zij benadrukken dat het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)  instrumenten heeft die kunnen worden geactiveerd in het geval van verstoring van de markt en fungeren als vangnetten, openbare interventie, particuliere opslag, crisispreventie en risicomanagement.
In het verleden heeft de Europese Commissie al maatregelen genomen en staatssteun  gebruikt, bijvoorbeeld in de jaren 2014-2016 om te reageren op de markt onevenwichtigheden en hulp aan de boeren geboden met kortlopende leningen.”Vandaag hebben we het over een scenario van” no-deal”, in welk geval we kunnen met zekerheid zeggen dat er storing op bepaalde landbouwmarkten zullen zijn. We concludeerden dat de EU  een wettelijke verplichting heeft om in te grijpen. De Europese Commissie heeft aanzienlijke ervaring met het bieden van ondersteuningsmaatregelen in gevallen van significante marktverstoringen, “zei Europees commissaris voor Landbouw Phil Hogan.

Milieu sector

Meer bomen planten betekent minder uitstoot broeikasgassen

Tijdens de Internationale Dag van de Bossen op 21 maart jl. presenteerde Eurostat gegevens van de EU lidstaten en daaruit bleek dat Roemenië relatief hoog scoort en Nederland laag waarbij de grootte van het land  slechts deels van toepassing is. Ook Nederland neemt deel aan deze dag maar slechts op  regionaal niveau. Dus wellicht is het verstandig als het Nederlandse staatsbosbeheer eens contact opneemt met hun Roemeense collega’s van Romsilva.

Uit het rapport blijkt  dat 43 procent van het land van de Europese Unie bedekt is met bossen, met bijna 182 miljoen hectare geregistreerd in 2015. Bebost land beslaat een iets groter deel van het land dan de landbouwgrond (ongeveer 41 procent). Er zijn zeven EU-lidstaten waar bebost land in 2015 meer dan de helft van het grondgebied innam – Finland, Zweden (beide met meer dan driekwart van het land bedekt met bossen), Slovenië (63 procent), Estland, Letland, Spanje en Portugal (tussen 54-56 procent).
Van de totale bebouwde oppervlakte van de EU in 2015 waren Zweden en Finland samen goed voor 29,4 procent.
Bossen spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. EU-bossen absorbeerden in 2016 417 miljoen ton CO2-equivalent, wat overeenkomt met ongeveer 9 procent van de totale uitstoot, vergeleken met minder dan 7 procent in 1990.

Bosgrond absorbeerde 74 procent van het CO2-equivalent in Zweden, 56 procent in Finland en 53 procent in Litouwen in 2016. Volgens het ministerie van Milieu is meer dan 27 procent van het Roemeense land bebost. Het land had in 2016 21 procent van de uitstoot van broeikasgassen opgenomen door bossen volgens Eurostat-gegevens. Nu iedereen de mond vol heeft over klimaat en milieu zou onderhavig aspect meer aandacht mogen krijgen

Logistieke sector

Nederlandse steun van TBT Logistic voor Roemeense GT-Kampioen Costi Stratnic

Op 6 april jl. was de start het nieuwe seizoen om het Roemeens Heuvelklimkampioenschap met een Nederlands tintje. Op de spectaculaire Dacia Logan STCC van de regerend GT-kampioen Stratnic staat trots de naam van TBT Logistic International. De Roemeense coureur Costi Stratnic is verheugd met de nieuwe sponsor uit Nederland.

Op initiatief van de Zweedse Dacia-importeur werd in de jaren 2013-2016 deelgenomen aan het STCC. De auto werd mede ontwikkeld door Solution F in Frankrijk en beschikt over een 3,5 liter V6-motor met  430 pk. In drie seconden versnelt de 1.100 kg lichte auto van 0 naar 100 km/h. In Zweden werd veelvuldig een podiumplaats behaald. Hoogtepunt was de allereerste STCC-zege in de allerlaatste race. Een stukje Dacia-historie dat helaas weinig aandacht kreeg. De afgelopen twee jaar was de auto in handen van Costi Stratnic zeer succesvol in thuisland Roemenië.
In 2019 kan de kampioen rekenen op de steun van TBT Logistic International dat zijn hoofdkantoor heeft in Venlo en dagelijks koeltransporten verzorgt  door geheel Europa. Te Baerts Logistic International BV Holland is specialist in dagelijks vervoer van bloemen, planten en ander koeltransport naar Oost-Europa. Het gerenommeerde transportbedrijf heeft ook een vestiging in het Roemeense Brasov.

Sector Toerisme

Roemeens Ministerie van Toerisme scoort ver onder de maat

In het voorjaar van 2017 sloot de toenmalige minister Mircea-Titus Dobre abrupt alle buitenlandse toeristenkantoren nadat een onderzoek had aangetoond dat alle kantoren slecht functioneerden. Een dwaze maatregel volgens zijn opvolger Bogdan Trif die beloofde in 2018 dat voor de jaarwisseling onder andere condities voor 1 januari 2019 deze zouden worden heropend en er zelfs nieuwe kantoren aan zou worden toegevoegd. Niets gebeurde en nu verkondigd hij dezelfde boodschap zonder nadere toelichting dat het een jaar wordt verschoven en tegelijkertijd constaterend dat het aantal buitenlandse toeristen in 2018 sterk was teruggelopen. Het enige wat hij heeft uitgevoerd is  een promotiefilmpje maken in 16 talen, waarvan er reeds honderden op het internet te vinden zijn. Iedereen die het land kent, weet dat het land beter verdient.

Intussen is de Nederlandstalige Reisgids Roemenië van National Geographic  een uitstekend alternatief voor toeristen die het land nog niet hebben bezocht.

Het laat onverlet dat voor het grote publiek het Roemeense Ministerie zich meer moeite zal moeten getroosten.

The taste of Romania: een bijzondere Roemeense ervaring

Een echte toeristische ervaring omvat ook het uitproberen van lokaal eten en drinken en het aanbod van Roemenië is gevarieerd en heerlijk (hoewel niet het gezondst, zouden sommigen kunnen zeggen).

Roemenië is veel meer dan prachtige toeristische attracties en natuurlijke landschappen, en degenen die een echte Roemeense ervaring willen hebben, moeten ook een aantal lokale gerechten en drankjes proberen. En maak je geen zorgen: er zijn genoeg heerlijke gerechten om uit te kiezen, te beginnen met de hapjes en door te gaan met soepen en de beroemde mici en sarmale, en het zoete brood Cozonac.

Als u uw dag (of uw maaltijd) wilt beginnen zoals een Roemeen, betekent dat meestal dat u vleeswaren, lokale kaas of jam op uw bord krijgt. Er zijn veel keuzes voor ontbijt, aperitief of gewoon een broodje, en een echt smakelijke is zacusca – een groenteras die erg populair is in Roemenië, voornamelijk gemaakt van geroosterde aubergines, gebakken uien, tomatenpuree en geroosterde rode pepers. Roemenen eten het liefst op brood (en een plakje versgebakken brood met zacusca is zeker het proberen waard).
Een ander voedsel dat goed samengaat met vers gebakken brood is salata de vinete (auberginesalade), dat ook een groentegerecht is dat bestaat uit geroosterde aubergines, uien, zout en olie. Sommige voegen ook mayonaise toe voor een verandering van smaak. Als er dan nog een andere boterham over is, doe er dan wat fasole batuta op. Dit is een ander typisch gerecht waar de meeste Roemenen dol op zijn. Dit gerecht wordt traditioneel geserveerd met gebakken uien als garnering, dus eet het beter als voorgerecht dan ’s morgens vroeg.
De lijst met voorgerechten uit de eetlustopwekkende Roemeense keuken (of ontbijtideeën) omvat ook vleeswaren en kaas. Wat de meeste Roemenen in deze zin aanbevelen, is de lokale Salam de Sibiu (Sibiu Salami), die in 2016 werd geregistreerd als een “beschermde geografische aanduiding” (BGA) in de EU, verschillende soorten lokale kaas zoals telemea (een witte , zoute kaas), branza de burduf (kaas bereid uit schapenmelk met een sterke smaak en halfzachte textuur), en urda (een zachte, witte kaassoort) en lokaal gemaakte jam.
Dan zijn er de gerechten van het hoofdgerecht waar Roemenen gewoon van houden: sarmale (foto hieronder) en mici. Sarmale served with polenta

Deze twee zijn enorm populair onder de lokale bevolking, die ze zo vaak als mogelijk opeten. Sarmale, kortom een ​​mengsel van rijst en gehakt dat in koolbladeren wordt gerold, wordt meestal gekookt voor grote evenementen (sociaal of religieus) zoals Kerstmis, Pasen, traditionele bruiloften of grote familiemaaltijden, terwijl de mici (korte worsten zonder omhulsels) nooit missen van barbecues. Sarmale worden meestal geserveerd met hete peper en zure room (maar sommige locals houden er ook van om ze te serveren met verse knoflook), terwijl de mici gewoon worden gegeten met mosterd en brood.
Roemenen houden ook van gerookt varkensvlees (voornamelijk ciolan afumat), en ze eten het meestal liever naast varza calita (gestoomde kool – die ook wordt geserveerd met worsten, eend of varkensribbetjes) of fasole (bonen – die wordt omgezet in een sterhoofdgerecht natuurlijk wanneer geserveerd met worst). Dan is er ook maooiuta (polenta), die in principe bij vrijwel alles past, van zuivelproducten tot worstjes, vleesgerechten of sarmale. Maar er is ook een speciaal gerecht genaamd bulz, een mix van maooiuta, spek en kaas (telemea of ​​branza de burduf) gebakken in de oven en geserveerd met zure room en een gebakken ei erop.
Een ander populair gerecht is drob de miel Deze is echter voornamelijk gekookt voor Pasen dus probeer het zeker als je de kans hebt om Pasen in Roemenië door te brengen. Een ander gerecht om te proberen is piftie (inferieure delen van het varken, zoals de voeten of de oren, gekruid met knoflook en geserveerd in aspic), die voornamelijk wordt geserveerd aan de kersttafel.
Degenen die zin hebben om iets lichters te eten of de dag afsluiten met een soep, er zijn veel keuzes in Roemenië. Naast de gebruikelijke groente- of kippensoepen, omvatten de favorieten van de lokale bevolking ciorba de burta (penssoep) verzuurd met zure room of azijn en geserveerd met hete peper, en ciorba de fasole in paine (een soep met gebakken bonen en spek geserveerd in een speciaal brood), dat is iets wat je zeker moet proberen voor een unieke ervaring. Iets anders om te proberen tijdens een bezoek aan Roemenië zijn de vissoepen gekookt door de lokale bevolking van de Donau Delta – ze zijn heerlijk!
En dan is er het dessert. Er zijn pannenkoeken en veel soorten gebak om te proberen, maar zoals de voorgerechten of het hoofdgerecht, hebben de Roemenen hun favorieten. Een van hen is de papanasi (een soort donut geserveerd met vruchtensiroop of jam en zure room), het zoete brood cozonac (foto hieronder), dat de Roemenen meestal rond grote religieuze feestdagen koken en eten, zoals Kerstmis of Pasen (maar ook voor grote familiemaaltijden of grote persoonlijke evenementen zoals traditionele bruiloften) en het traditionele pasca voor paasdessert (een cake met een zoete kwarkvulling in het midden).


Cozonac

Er is echter nog een dessert dat Roemenen leuk vinden: coliva, dat bestaat uit gekookte tarwe gemengd met suiker en walnoten, meestal versierd met kleine stukjes chocolade, snoep of poedersuiker. Vraag echter niet naar coliva in restaurants, want dit dessert wordt geserveerd bij begrafenissen of herdenkingsceremonies of bij andere speciale religieuze gelegenheden. De Roemenen die nog steeds tradities houden, brengen de coliva naar de kerk voor de priesters om het te zegenen en dan kleine porties te geven aan andere mensen die de religieuze ceremonie bijwonen of gewoon langs de straat gaan. In het Roemeens wordt dit pomana genoemd.
Andere desserts om in Roemenië te proberen zijn onder andere branzoaice (zachte cake gevuld met kaas uit de regio Moldavië), cornulete (kleine gebakjes gevuld met jam, Turks fruit of een mix van cacao en walnoten) en placinta cu mere (appeltaart).
Als het om drankjes gaat, is een traditionele Roemeense alcoholische drank tuica (pruimenbrandewijn). Meestal geserveerd voor de maaltijd, dit is een traditionele geest bereid uit pruimen met een hoog volume aan alcohol (tot 45%). Andere dranken die uit ander fruit of uit een graankorrel worden geproduceerd, worden rachiu genoemd, maar er is ook de palinca, die zelfs sterker is dan tuica. En er zijn ook de lokale wijnen, die echt het proberen waard zijn. Roemenië is een van de grootste wijnproducenten ter wereld en de lokale wijnsector heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld.

Tips:
De Roemenen houden erg van eten en een typische maaltijd bestaat meestal uit voorgerechten, hoofdgerecht en dessert. En de porties zijn meestal groot. Dus, als je wordt uitgenodigd voor een Roemeens familiemaaltijd, wees dan bereid om veel te eten. Probeer ook niet het aangeboden eten of drinken te weigeren omdat de Roemenen de neiging hebben om het persoonlijk op te nemen en denken dat het je niet bevalt wat ze hebben gekookt.
De meeste voedingsmiddelen, zoals zacusca, de auberginesalade, de soepen en andere gerechten, de cozonac of pasca kunnen worden besteld bij restaurants of gekocht bij supermarkten, maar de beste zijn (natuurlijk) die gekookt zijn door de lokale bevolking.
Hoewel deze gerechten gewoonlijk volgens hetzelfde “basis” recept worden bereid, kan het eindresultaat van regio tot regio verschillen. Sarmale heeft bijvoorbeeld verschillende afmetingen in Transsylvanië of Moldavië en de vulling kan ook een beetje variëren. Maak je echter geen zorgen, want de smaak is nog steeds goed, ongeacht de regio.

Sector Scheepsbouw

Roemeens Ministerie van Economie: Voorkeur voor Damen Shipyards

Hoewel het Roemeense Ministerie van Defensie een doorslaggevende rol speelt bij de gunning van de order voor de bouw vier corvettes en de modernisering van twee fregatten publiceerde onlangs het Roemeense Ministerie onderstaand persbericht.

Ministerie van Economie: luxe jachten en vaartuigen voor oliemaatschappijen worden geproduceerd op de scheepswerf in Mangalia.
Schepen voor luxe cruises, die een hoge ambachtelijke  capaciteit vereisen zullen worden gebouwd in Mangalia, die de grootste scheepswerf van Europa is, volgens het Roemeense Ministerie van Economie contracten gericht op drie sectoren waarvoor de benodigde contracten zijn ondertekend.

“Deze belangrijke contracten met Mangalia Shipyard zullen bijdragen aan de lange traditie van scheepsbouw  in de Zwarte Zee. De werf(voor 51% in handen van de Roemeense staat) profiteert van een internationaal netwerk en verkooporganisatie van Damen Shipyards ‘Het aantrekken van nieuwe contracten zal de werf in staat stellen om te werken bij maximale capaciteit en de nieuwe contracten zijn gericht op de meerdere sectoren van de scheepswerf in Mangalia., zoals  bijvoobeeld cruise en offshore schepen, ” aldus de Minister van Economie.
Eén van deze nieuwe projecten zullen bij Mangalia Shipyard worden uitgevoerd is een cruiseschip – een 155-meter megajacht luxe reizen over de hele wereld. Het contract werd getekend met SeaDream Yacht Club in Noorwegen, en het markeert de toegang van deDamen Group tot cruisemarkt. Het schip wordt geheel gebouwd Damen Shipyards Mangalia.
Ook  zullen de Roemeense werknemers van Damen Mangalia, Roemeense bouwen transportschepen en een vaartuig  van meer complexe offshore activiteiten met een draagvermogen van 10.000 ton (10.000 DWT).

Direct na overname van de werf is Damen begonnen aan een lange termijn strategisch partnerschap met het Ministerie van Economische Zaken. Mangalia Shipyard profiteert van de vergrote capaciteit c.q.vraag van wereldhandel.
” Het is een nieuwe fase in de scheepsbouw in Roemenië. De samenwerking tussen Roemenië en de groep Damen biedt voordelen voor beide partijen en de voortzetting van een lange traditie van de scheepsbouw in de Zwarte Zee! Het creëert  banen, kansen en goede vooruitzichten voor toekomstige investeerders “, zei minister van Economie Niculae Bădălău.
Om de onlangs ondertekende contracten af ​​te ronden, is de werf Damen Mangalia van plan om nieuwe banen te creëren. Toen de Damen Group de operationele richting overnam, waren 1.700 werknemers op Mangalia-werf. Dit aantal is inmiddels gestaag gegroeid en zal tegen het einde van het jaar ongeveer 2.500 werknemers zijn. Naast de directe groei van de arbeidskrachten, hebben de activiteiten van de werf een positief effect op de activiteiten van de toeleveranciers van Damen Mangalia,  waardoor ook vele indirecte werkgelegenheidskansen worden gestimuleerd.
“Potentië van de werf  Mangalia is enorm en is gebaseerd op de Damen om hun ambities op de lange termijn te realiseren om grote en complexe schepen te bouwen, vooral voor de cruisesector en offshore industrie. De werf biedt niet alleen kansen voor Damen groep, maar ook voor het personeel in de scheepsbouw en Roemeense maritieme industrie als geheel “, zei, Chris Groninger, managing director van Damen Mangalia.
Om bij te dragen tot meer hoogwaardige werkgelegenheid presenteert, Mangalia scheepswerf Damen Shipyards intensivering met scholen voor beroepsonderwijs, niet alleen in Mangalia, maar ook elders in Roemenië.
“Om deze nieuwe generatie van de scheepsbouwers te ondersteunen, verzorgt Mangalia Shipyard trainingen op locatie en accommodatie voor de deelnemers. Damen Mangalia zet zich in voor het verstrekken van een veiligheid op de werkplek voor de toekomstige werknemers van de werf met mogelijkheden langdurige en toekomstgerichte visie “, luidt de verklaring.
Voorafgaand aan het overnemen van de operationele inrichting van Damen Mangalia Shipyard, kan de Damen Group al een lange tijd bogen op een succesvolle ervaring in Roemenië. In 1999 verwierf de Damen Group de Galati-scheepswerf. Sinds de opening van zijn poorten in 1893 heeft deze werf meer dan 1.300 schepen opgeleverd, waarvan er 400 zijn gebouwd sinds de werf werd overgenomen door de Damen Group. Deze schepen vertegenwoordigen een groot en vaak complex aantal schepen in de Damen-portefeuille. De werf levert nog steeds 20 schepen per jaar en biedt directe werkgelegenheid aan ongeveer 2.500 werknemers, evenals een extra tewerkstelling van ongeveer 1.500 werknemers van onderaannemers – Persbericht Roemeense Ministerie Economische Zaken

Financiële sector

ING Romania fast forward

De dynamiek van bank trekt de aandacht van de Roemeense media omdat men op alle fronten in beweging is.
Recent heeft ING Romania een nieuw kantoorconcept in gebruik genomen op hun vestiging aan Calea Dorobanti 135-145 in Boekarest.  


Het nieuwe type kantoor dat dit jaar door een proefproject is getest, brengt de expertise van de klant onder de aandacht door een nieuw dienstenpatroon te gebruiken, evenals nieuwe elementen voor het interieurontwerp die ervoor zorgen dat klanten zich “thuis voelen bij ING”. Daarom zal een speciale focus liggen op begeleiding en digitale financiële educatie om klanten te ondersteunen en inspireren om de meest geschikte keuzes te maken, afhankelijk van hun behoeften.

Het nieuwe kantoorontwerp biedt ruimtes als ” het hart van ING ” – het gastvrije gebied waar klanten gasten worden in het ING-huis; het digitale gebied – om digitale banktransacties en -transacties mogelijk te maken; de semi-private gebieden, die open-space kantoren zijn voor consultancy op maat, evenals een privéruimte voor complexere discussies.

Het eerste ING-huis werd in 2016 in Amstelveen geopend. Een vergelijkbaar concept werd een jaar later in België geïmplementeerd. Vervolgens startten proefprojecten wereldwijd, in Polen, Spanje of Turkije. Roemenië is het zesde land waar het ING-huisconcept is geïmplementeerd, en ook Italië is eind dit jaar lid geworden.

Voorts versterkt ING Bank haar activiteiten en verhuist haar hoofdkantoor naar Expo Business Park, een project ontwikkeld door Portland Trust. Zo is ING Bank de eerste grote speler die officieel verhuist in het tentoonstellingsgebied, het nieuwste onroerend goed van Boekarest.

“We kondigen aan dat we zullen verhuizen naar een nieuw huis. Vanaf 1 september 2019 is het hoofdkantoor van de vestiging ING Bank NV Amsterdam-Boekarest gevestigd in het Expo Business Park, “aldus de bank.ING zal het gebouw 3 van het centrum bezetten, respectievelijk 20.000 m², ongeveer 50% van het totale gehuurde oppervlak van de toekomstige activiteiten.In het nieuwe kantoorgebouw van Expo Business Park zullen ongeveer 2.000 bankmedewerkers werken. De andere twee gebouwen van het zakencentrum zijn respectievelijk 8.000 m² en 14.000 m².

Last but not least Michal Szczurek, de huidige CEO van ING Bank Romania, is tot nieuwe directeur Retail ING Azië benoemd.  Hij zal naar verwachting starten in zijn nieuwe functie op 1 st juli a.s.
“Dit jaar viert ING Bank Roemenië haar 25-jarig jubileum en daardoor kon ik niet alleen terugkijken op de 7 jaar die ik hier doorbracht, maar op wat de mensen van ING hebben gecreëerd. En ik zeg gemaakt omdat alleen door hun inzet en toewijding wij de zesde bank in Roemenië zijn, zonder externe overnames. ING Roemenië is meer dan alleen een succesvolle startup die is uitgegroeid tot een serieuze, relevante bank. Het heeft de levens van Roemenen veranderd, waardoor bankieren gemakkelijk, efficiënt en vriendelijk is, waardoor de tijd en moeite van de klant wordt bespaard en ze echt worden versterkt “, aldus Michal Szczurek.

Szczurek heeft een meer dan 20-jarige loopbaan in het bankwezen en heeft een belangrijke rol bij het creëren van het grootste pensioenfonds in Polen. Bij zijn indiensttreding bij ING Bank was hij hoofd Retail bij ING Bank Polen en voordat hij de functie van CEO op zich nam bij ING Bank Romania, leidde hij drie jaar lang de divisie Retail Banking van TMB Thailand.

Financieel Economische ontwikkelingen

Koplopers in jaarlijkse hoogste inflatie in de EU in maart zijn Roemenië, Hongarije en Nederland

Volgens de recente meting van Eurostat bedraagt de  jaarlijkse inflatie van het eurogebied 1,4% in maart 2019, ten opzichte van 1,5% in februari 2019. Een jaar eerder was dit 1,4%. De inflatie in de Europese Unie bedroeg in maart 2019 1,6%, stabiliserend ten opzichte  van februari 2019. Een jaar eerder was dit 1,6%. Deze cijfers worden gepubliceerd door Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie.

De laagste jaarlijkse tarieven werden geregistreerd in Portugal (0,8%) en Griekenland (1,0%). De hoogste jaarlijkse tarieven werden geregistreerd in Roemenië (4,2%), Hongarije (3,8%) en Nederland (2,9%). Vergeleken met februari 2019 daalde de twaalfmaands inflatie in zes lidstaten, bleef ze stabiel in twee lidstaten en steeg ze in negentien. In maart 2019 was de grootste bijdrage aan de inflatie in het eurogebied afkomstig van energie (+0,52 procentpunten), gevolgd door diensten (+0,51 pp), voeding, alcohol en tabak (+0,34 pp) en niet-energetische industriële goederen ( +0,04 pp).

Politieke ontwikkelingen(Excl.EU-EP verkiezingen)

Wapengekletter op de Zwarte Zee

Van 5 april tot 13 april jl. vond in de internationale wateren van de Zwarte Zee de grootste multinationale NAVO oefening plaats  georganiseerd door de Roemeense Marine en daarbij ondersteunt door het NAVO Geallieerd Maritiem Commando (MARCOM) vertegenwoordigd door de Standing Maritime Group SNMG-2 met schepen uit  Bulgarije, Canada, Nederland, Griekenland, Roemenië en Turkije .

Opvallend was de deelname van Turkije dat weliswaar NATO lid is maar inmiddels zijn banden heeft verstevigt met de Russische Federatie. Een centrale rol was weggelegd voor het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Evertsen. Als vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG 2) als onderdeel van de Immediate NATO Response Force (NRF) van de NAVO. De ingescheepte NAVO-staf, geleid door de Nederlandse Commodore Boudewijn Boots, beheersen deze belangrijke NAVO-oefening aan de Zwarte Zee. De achtergronden van deze “oefening”  zijn de  zoals de plaatsing van raketten, de afsluiting van de Zee van Azov en de “vergeten” dreiging die nog steeds aanwezig is rondom Donetsk. Recent heeft Rusland  het makkelijker gemaakt voor inwoners van de door separatisten bezette gebieden in Oost-Oekraïne om Russisch staatsburger te worden. President Poetin heeft een decreet getekend waarin staat dat mensen die in Donetsk en Loehansk wonen met een versimpelde procedure een Russisch paspoort kunnen krijgen.
De oefening Sea Shield  is een demonstratie van een onmiddellijke operationele responscapaciteit, zowel in vredestijd als in een crisis. Met SNMG-2 demonstreert de NAVO de vastberadenheid en solidariteit van het Bondgenootschap, evenals de mogelijkheid om haar relaties met partnerlanden te verbeteren door bezoeken, oefeningen en uitwisselingen in de onstabiele Zwarte-Zeeregio.

Hr.Ms. Evertsen (F805) is gebouwd door Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) in Vlissingen, Nederland. Evertsen is het vierde fregat uit de Zeven Provinciën Klasse van de Koninklijke Marine en kreeg de opdracht in juni 2005. Damen en de Koninklijke Marine hebben nauw samengewerkt met de Amerikaanse overheid en Amerikaanse bedrijven om de gevechtsmogelijkheden van het schip te maximaliseren met bewezen wapensystemen . De Combat System van Hr.Ms. Evertsen bestaat uit Harpoon oppervlakte-oppervlak raketten, Evolved Sea Sparrow Missile-systemen en MK 46 torpedo’s. Dit alles wordt ondersteund door de modernste radar- en vuurleidingsystemen van Thales Nederland. Nederland is trots op de ervaring van Damen en schepen van hoge kwaliteit die sinds 15 jaar in Galati worden gebouwd. Hr.MS Evertsen presenteert een uitstekend voorbeeld van het soort marineschepen dat Damen kan produceren.
Veel van deze systemen zijn ook opgenomen in het voorstel van Damen voor het Multifunctionele Corvette-programma voor de Roemeense marine en de modernisering van de twee Roemeense Type 22-fregatten.

Analyse Imago Nederlandse diplomaten-Clingendael rapport

Met onderstaande aanhef publiceerde de Volkskrant op 19 april jl. haar analyse over de Nederlandse diplomatie, waaruit misschien de les mag worden getrokken dat het minder belangrijk is wat wij van anderen vinden, maar wat anderen van ons vinden.  Dus mag achter genoemde effectiviteit ook een vraagteken worden geplaatst.

Nederlandse diplomaten zijn effectief, maar afgemeten, inflexibel en weinig solidair met EU-collega’s”

Nederland scoort in Brussel slecht als het gaat om flexibiliteit in de onderhandelingspositie en het tonen van empathie met andere lidstaten, blijkt uit een rapport van de Clingendael-denktank: te vaak te strak in de leer. Dat levert soms dure nederlagen op, zoals met de pulsvisserij.

Een Nederlandse pulsvisser op open zee. Het Europese parlement stemde uiteindelijk tegen deze manier van visvangst.

Weinig empathisch, wel effectief. Als je dit van je schoonmoeder hoort, moet je dan blij zijn of juist niet? Met dezelfde vraag zitten sinds gisteren wellicht Nederlandse diplomaten en politici na lezing van het Clingendael-rapport dat woensdag onder die titel werd gepubliceerd. Het hart van het ‘verkennend onderzoek’ dat de denktank deed naar Nederlandse belangenbehartiging in de EU – door zowel politici als diplomaten – bestaat uit een enquête onder 62 respondenten uit het Brusselse circuit. Representatief is het dus niet, erkennen de auteurs, maar het heeft volgens hen wel tot ‘strategische inzichten’ geleid.

Zo zien Nederlanders zichzelf graag als bruggenbouwers, maar dat is niet de perceptie van anderen. Wie niet sterk is moet slim zijn, maar de Nederlandse inzet wordt ervaren als ‘afgemeten’, inflexibel en ‘staat niet bekend om zijn innovatieve ideeën’. Nederland wordt weliswaar ‘heel positief gezien, goed voorbereid en zeer geloofwaardig’. Maar ons land scoort in Brussel slecht als het gaat om flexibiliteit in de onderhandelingspositie en het tonen van empathie en solidariteit met andere lidstaten.

‘Rutte-effect’

Sommige ervaren waarnemers, zoals oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking en PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen, zien vooral een probleem met de politieke vertegenwoordiging – afgezien van het inmiddels door niemand ontkende ‘Rutte-effect’. Verwijzend naar recente ‘nederlagen’ als met de pulsvissers en de export van uitkeringen zegt ze: ‘Niemand gunt ons wat en we zijn zelf niet effectief genoeg. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok is onzichtbaar in Europa en (minister van Financiën) Hoekstra ligt op ramkoers. Daar bereik je in Europa niks mee.’

De belangrijkste les die de onderzoekers trekken is dat Nederland ‘meer blijk zou kunnen geven van solidariteit met lidstaten die niet in eenzelfde sociaaleconomische positie verkeren’. Armere lidstaten, dus. ‘Door zijn inflexibele houding en het louter hameren op naleving van de regels kan Nederland andere lidstaten tegen zich in het harnas jagen.’

Of dat erg is hangt af van je doelstelling, reageert Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut in Amsterdam. ‘Als je doel is het blokkeren van plannen die je niet ziet zitten, zoals bij de hervorming van de eurozone, dan moet je niet empathisch zijn. Maar als je zelf plannen wilt verwezenlijken in Europa, zoals het onderstrepen dat Europa behalve een interne markt ook een waardengemeenschap is, wat we te weinig doen, dan kan empathie wel bijdragen.’

De Leidse historicus Henk te Velde noemt het rapport ‘verdacht in lijn met wat we al jaren horen’ en vraagt zich af of dat effect niet doelbewust wordt nagestreefd sinds het ‘Nee’ tegen de EU-grondwet in 2005. ‘Nederland is zich eurosceptischer gaan gedragen. Wellicht zijn politici zich in EU-kader doelbewust blijven richten op wat het thuisfront wil horen. Dan zeggen ze misschien dingen die vooral hier goed vallen, omdat je vooral niet de indruk wilt wekken dat je bij het Brusselse establishment hoort.’

Wereldvreemdheid

En hoe zit dat met het vaak als ‘rigide en niet flexibel’ gepercipieerde Nederlandse standpunt? De onderzoekers denken dat een ‘minder strikt afgebakend mandaat’ voor onze diplomaten de Nederlandse onderhandelingspositie ten goede zou kunnen komen.

Het parlement kan meer geïnformeerd worden via zogeheten ‘technische briefings’, die vaak besloten zijn. Maar volgens Ploumen getuigt dit van wereldvreemdheid. ‘Het is juist de kunst om creatief te zijn en je positie in Brussel op te bouwen binnen de democratisch vastgestelde kaders.’

De aardigste conclusie die je uit dit onderzoek kunt trekken, laat het rapport onbesproken: het Nederlandse imago in Brussel is eigenlijk een accurate spiegel van het politieke klimaat in Nederland – een hard en defensief EU-pragmatisme zonder bezieling voor Europa of veel oog voor de perspectieven van anderen op het continent.

Zolang Mark Rutte premier is en zolang Nederland zich beperkt tot de rol van ‘bouwer van blokkerende minderheden’, hoeft het niet te lijden onder het beeld van gebrek aan solidariteit en empathie. Maar als Den Haag na de Brexit op een breder terrein invloed wil uitoefenen, zal er toch iets moeten veranderen, valt op te maken uit het rapport van Instituut Clingendael. Leer bijvoorbeeld je nationale belang te verkopen als Europees belang, zoals de Fransen en Duitsers zo goed kunnen.

Nederland beschikt, zegt Ben Knapen, oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en nu senator, over een ‘heel goed, ter zake kundig ambtelijk apparaat.’ Daar ligt het niet aan. Het ‘gebrek aan empathie’ dat Nederland uitstraalt, is volgens hem ook hoe ministers door de Tweede Kamer op pad worden gestuurd. ‘De defensieve agenda komt voort uit de verdeeldheid in eigen land over Europa. We laten het kwart van de bevolking dat niets met Europa wil de agenda bepalen. Misschien moeten we toch iets dapperder zijn.’
Bronnen: de Volkskrant – Arnout Brouwers – 17 april 2019 en Rapport Instituut Clingendael

Europese parlementsverkiezingen

De EU zijn wij en wij willen meepraten en dus blijven we niet aan de zijlijn staan

De EU is ‘’s werelds grootste handelsblok  en dat willen wij graag zo houden omdat het vrede en welvaart heeft gebracht. De Europese verkiezingen behoren met die van India tot de grootste en meeste complexe van de wereld. Ruim 370 miljoen stemgerechtigde burgers uit 27 c.q.28 landen kiezen uit circa 200 nationale partijen rechtstreeks hun vertegenwoordiging  in het Europees Parlement, dat na de brexit nog 705 zetels telt . Onderhandelingen over het participeren van de Britten over deelname aan de komende verkiezingen vinden nog plaats. Nederland kiest op donderdag 23 mei a.s. europarlementariërs voor een periode van vijf jaar. In de meeste andere lidstaten is zondag 26 mei de verkiezingsdag. De uitslag wordt nog diezelfde avond bekendgemaakt.  De komende Europese verkiezingen kunnen een finale slag worden tussen de overtuigde Europeanen en de democratievijandige populisten van alle landen. Wie weet is die dreiging deze keer een extra reden om wel te gaan stemmen. Zeker als men de situatie in het Verenigd Koninkrijk bekijkt waar de populistische UKIP een volledig verdeeld land heeft veroorzaakt.
Een andere belangrijke reden om met uw stem de EU krachtiger te maken, zijn de moeizame relaties  die zijn ontstaan met de grootmachten Verenigde Staten, Russische Federatie en China. In de Verenigde Staten wordt nationalisme en protectionisme gepredikt door een president die zonder blikken of blozen zijn naaste medewerkers ontslaat als zij hem niet blindelings volgen. Handelsovereenkomsten worden als drukmiddel gebruikt en zo nodig eenzijdig opgezegd. Ook de Russische Federatie gebruikt zijn sterke positie op de energiemarkt als een politiek drukmiddel en is in deze vooral gericht op Europa.Zoals bekend is intussen China de tweede economie  van de wereld en deze investeren volop in de EU, maar de Europese bedrijven krijgen in China niet de toegang die de Chinezen hier wel hebben  en bovendien de door de staat gesteunde bedrijven verstoren de marktwerking.

 

Al deze bewegingen kunnen een ongelijk speelveld scheppen ten nadele van onze welvaart en economie, dus het gebeuzel over grenzen dicht(de struisvogel strategie) kunnen we naar de prullenbak verwijzen, want daarmee schieten we in eigen voet en de brexit heeft ons geleerd dat men daarmee zichzelf benadeeld, maar hoopvol is dat de 27 EU lidstaten een eenheid tonen die respect afdwingt. Dus tel uw zegeningen en breng uw stem uit om Europa sterker te maken. Dat is ook in uw belang!

Wie betaalt de veerman?

De titel verwijst naar de oude Griekse mythe waarin de grens tussen de bewoonde wereld en de onderwereld (Hades) gevormd wordt door de rivier de Styx. De zielen van de overledenen passeren deze rivier met behulp van een veerman, Charon.

Om de veerman te betalen worden er munten op de ogen van de overledene gelegd. De vraag in de titel verwijst dus naar betrokkenheid van iemand bij de dood van een ander. Met een zekere dichterlijke vrijheid kan men zich afvragen wie belang heeft bij de opkomst van populisme waarvan er een aantal fascistoïde trekken vertonen ofwel wie betalen of faciliteren deze opkomende partijen die overigens een grote verscheidenheid tonen. Het is alom bekend dat de partij Rassemblement National(voorheen Front National) van Marine le Pen met vele miljoenen jaarlijks door de Russische Federatie wordt ondersteund, zoals ook de Duitse AfD en de Oostenrijkse FPÖ die daarom ook wel de marionetten van Moskou worden genoemd.

De PVV heeft donaties ontvangen van rechts-conservatieve David Horowitz Freedom Center (DHFC) uit Californië. Horowitz ligt in eigen land al langer onder vuur omdat hij met zijn Center islamofobie zou aanwakkeren. En de FVD wordt medegefinancierd door ACRE, een internationaal samenwerkingsverband van conservatieven waar ook de Turkse AKP van president Erdogan deel van uit maakt.
De ACRE is een groepering die opereert van uit Brussel. De club maakt gebruik van zogeheten ‘draaideurdonaties’ om subsidiegelden binnen te slurpen. Het Europees parlement kent regels waarbij samenwerkingsverbanden zoals ACRE eerst geld moeten ontvangen van de eigen leden voordat aansprak gemaakt kan worden op gemeenschapsgeld. Draaideurdonaties betekent dat een donor geld geeft en dan in ruil daarvoor een betaalde opdracht krijgt uit de zo buitgemaakte subsidie. Ter ondersteuning van Baudets projecten doneerden ook Pepijn van Houwelingen(Als Vossius schreef hij een duister essay vol bewondering voor Hitlers Derde Rijk) namens Burgercomité EU en rechtsfilosoof Paul Cliteur aan ACRE . Een Duitse europarlementariër noemt de methode een “geavanceerd model van mogelijke corruptie” Het getoonde kaartje geeft de FVD nog niet aan gelet op verschijningsdatum en was aanvankelijk een stichting.
Bronnen: NRC, Der Spiegel, Cicero(Berlin), De Groene Amsterdammer,Trouw, Financieel Dagblad, Rob de Wijk(De nieuwe wereldorde), Connerpost,Dr.Jan Werts(EU-Correspondent) en anderen.

Wat wil het “Verenigd” Koninkrijk?

Na drie jaar weten de Britten alleen nog maar wat ze niet willen en niet wat ze wel willen, ondanks dat John Bercow, de voorzitter of ‘speaker’ van het Britse Lagerhuis nog zo vaak “Order, Order”roept of zou het komen omdat zijn grootouders uit Roemenië afkomstig zijn?

Het land blijkt in opperste verwarring te zijn en in de Noord-Ierse stad Londonderry is al het eerste dodelijk slachtoffer gevallen. Het noodsignaal “Mayday” krijgt  nu wel een heel bijzondere betekenis.

De verwarring kan nog groter worden door de recente lokale verkiezingen waarbij de grote Britse partijen forse klappen lijken te hebben gekregen Uit de eerste uitslagen kan worden opgemaakt dat kiezers zich afkeren van de Conservatieve Partij van premier Theresa May en de grootste landelijke oppositiepartij Labour(definitieve uitslag nog niet bekend bij samenstelling van deze nieuwsbrief). Deze verloren stemmen lijken grotendeels naar de Libdems te gaan die geen Brexit wensen. Personen in Nederland die recent nog over een Nexit spraken, zijn op hun schreden teruggekomen en het mag hoopvol worden genoemd dat alle 27 lidstaten een eenheid vormen.

EU Verkiezingen – Focus and the Day after…….….

Over de deelname van de Britten bestaat op dit moment nog geen duidelijkheid over deelname aan de verkiezingen en de daaraan eventueel verbonden beperkingen ,dus er zal nog steeds een voorbehoud zijn. Als men thans op Europees niveau naar de politieke uitgangspunten zal dat overeenkomen met het hieronder geplaatste lijst. Geen verifieerbare feiten maar gebaseerd op een gedegen vooronderzoek.

Eveneens heeft een Europese peiling aangegeven dat er onder de groepen van de nationale partijen die in het EP zijn vertegenwoordigd zijn een verschuiving zal op treden.


De EPP met een sterke christendemocratische signatuur lijkt zijn aanhang verliezen en mogelijk kan daarbij het komende(langzame) vertrek van Angela Merkel(CDU/CSU) de oorzaak zijn. Een terugloop wordt ook verwacht voor de S&D met een socialistische signatuur die vrijwel over de hele linie verlies leiden.  Daarentegen wordt winst verwacht voor ALDE met de liberale signatuur. De invloed van nieuwe partij En Marche die onder leiding van Macron een sterk sociaal-liberaal profiel heeft, zal hierbij een rol kunnen spelen. Dit zijn in feite de hoofdstromingen op Europees niveau, waar de EPP de boventoon voerde. Deze partijen zullen hoogstwaarschijnlijk een coalitie vormen om een te grote versnippering te voorkomen.

Eurobarometer laat positief beeld over EU zien

Uit de meest recente Eurobarometer-enquête die het Europees Parlement eind februari 2019 heeft gehouden om de houding van het publiek ten opzichte van de EU te toetsen voorafgaand aan de Europese verkiezingen, blijkt dat de Europese burgers de Unie krachtig blijven steunen, volgens een persbericht van het EP.
Meer dan twee derde (68 procent) van de respondenten zei dat ze ervan overtuigd waren dat landen baat hebben gehad bij het lidmaatschap van de EU – het hoogste niveau sinds 1989. Bovendien zei 61 procent van de respondenten dat het EU-lidmaatschap van hun land een goede zaak is, de historische hoogte heeft bereikt. Aan de andere kant vindt 50 procent van de respondenten in de EU dat de zaken  in de EU of in hun eigen land niet in de goede richting gaan. 19 landen hebben een toename geconstateerd van het aantal burgers dat zegt dat de EU ‘noch goed noch slecht’ is, wat suggereert dat recente onzekerheid en uitdagingen hun standpunten hebben beïnvloed.
De steun van Roemenië voor de EU ligt dicht bij het gemiddelde, 57 procent van de ondervraagden zegt dat het EU-lidmaatschap een goede zaak is, 13 procent die zegt dat het een slechte zaak is en 27 procent, hetzelfde als het EU-gemiddelde, zegt dat het noch goed noch slecht is. 72 procent van de Roemenen zegt dat het land heeft geprofiteerd van het EU-lidmaatschap.

Echter, slechts 39 procent van de Roemenen zei dat ze geloofden dat hun stem meetelt in de EU, vergeleken met het EU-gemiddelde van 51 procent.
Op basis van het Brexit-voorbeeld, toen hun werd gevraagd hoe zij zouden stemmen als een referendum over het EU-lidmaatschap in hun land zou plaatsvinden, antwoordden de Roemenen overweldigend dat zij zouden stemmen om in de EU te blijven, met 71 procent, iets hoger dan het EU-gemiddelde van 68 procent om in het blok te blijven.
Wat betreft beleidsprioriteiten zei 50 procent van de EU-burgers dat ze het meest geïnteresseerd waren in economie en groei, terwijl 49 procent de jeugdwerkloosheid als hun topprioriteit noemde, gevolgd door immigratie (44 procent) en klimaatverandering (43 procent). Het bestrijden van terrorisme is naar de vijfde plaats gegaan (41 procent).
Slechts in twee landen bleef het percentage van degenen die beweerden het EU-lidmaatschap te willen behouden onder de 50%. Dit is Italië, waar 49% van de respondenten zouden stemmen om hun EU-lidmaatschapsstatus te behouden, terwijl 19% is voor het vertrek van het land uit de EU. Het tweede land is de Tsjechische Republiek, waar deze percentages 47 en 24 zijn. In Hongarije stemde 64% van de bevolking voor het verblijf van het land in de EU en 15% voor het vertrek van het land uit de EU.

Europese Commissie lanceerde burgerinitiatief

Europese burgers raken steeds meer betrokken bij het vormgeven van Europees beleid. In de loop van 2018 en tot op heden zijn 12 burgerinitiatieven gestart en vele andere staan ​​op stapel. De voorbije 12 maanden waren tot dusverre een van de meest succesvolle periodes voor het Europees burgerinitiatief, waaruit blijkt dat de Europese burgers sterk geïnteresseerd zijn om hun zegje te doen in het besluitvormingsproces en in de toekomst van Europa.

Het Europees burgerinitiatief is een instrument voor participatiedemocratie en geeft Europese burgers de macht om vorm te geven aan hun toekomst. Het stelt burgers in staat om ideeën in te dienen op gebieden waar de Europese Commissie de bevoegdheid heeft om wetgeving voor te stellen of acties uit te voeren zoals milieu, landbouw, onderwijs of burgerrechten.
Om het hulpmiddel gebruikersvriendelijker en meer algemeen gebruikt te maken, in overeenstemming met de prioriteit van de Europese Commissie voor door burgers aangedreven democratie en burgeracties van burgers, kwamen het Europees Parlement en de Raad in december 2018 overeen de Europese burgers te herzien. Initiatief om het proces te vereenvoudigen, meer steun te bieden aan organisatoren van initiatieven en nog meer burgers aan te moedigen om van de tool gebruik te maken.
Als onderdeel van deze inspanningen ging het Europees burgerinitiatief in 2018 op pad met de campagne Take The Initiative en heeft sindsdien meer dan 10 miljoen mensen bereikt. Na een bezoek aan Bulgarije, Litouwen, Polen, Tsjechië, Frankrijk, Portugal, Oostenrijk, Malta en Nederland, kwam de Roadshow op 18 april jl. naar Roemenië.

Voor de agenda en inschrijving zie:http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/basic-facts

Bijzondere berichten

Bijzondere kunstobjecten in Roemenië

Rondreizend door Roemenië kan een kunstliefhebber bijzondere  ontdekkingen doen zoals in het plaatsje Sibiel(ten westen van Sibiu) waar u het Zosim Oancea glasinconen museum aantreft. Glasiconen zijn redelijk moeilijk verkrijgbaar en deze kunst worden hoofdzakelijk nog in sommige kloosters beoefend.

Voor nadere informatie zie:https://www.sibiel.net/Home_EN.htmloor

Een andere kunstzinnige activiteit die in Europa vrij uniek is, is Galle Glass Buzău, een producent van decoratieve glazen voorwerpen, heeft een paar jaar geleden een neergang in de markt weten te overwinnen en exporteert nu het grootste deel van zijn productie buiten Roemenië. De producent gebruikt een speciale techniek, die gekoppeld is aan de Franse kunstenaar wijlen Émile Gallé.
Van de vele producenten van glasobjecten van het Galle-type die ooit open waren in Buzău, is Galle Glass een van de weinige die nog overeind staan. Het bedrijf gebruikt een techniek die teruggaat naar de Franse kunstenaar Émile Gallé, die wordt beschouwd als een belangrijke vertegenwoordiger van de Franse art nouveau-beweging en een van de oprichters is van École de Nancy (de school van Nancy), ook bekend als de “Alliantie Provinciale des Industries d’Art”.

De beweging betekende een belangrijk vernieuwingsmoment in de decoratieve kunsten, door het gebruik van glas, meubels, glas in lood, keramiek, leer, ijzer, architectuur en andere artistieke media.
In zijn werk hanteerde Gallé een originele stijl, gebruik makend van ondoorzichtig glas, vaak gelaagd in verschillende diktes, gegraveerd of geëtst met botanische motieven. Na verloop van tijd richtte hij een workshop op die grotere reeksen van zijn ontwerpen en die van andere kunstenaars produceerde, met behoud van de hoge kwaliteit van de items. Gallé’s onderzoek resulteerde in de registratie van twee patenten in 1898, één betreffende glazen inlegwerk en de andere glasafwerking. Zijn glaswerk bleek zeer succesvol op de Parijse tentoonstelling van 1878, een waardering die tot het heden zou blijven bestaan ​​en later veel zou inspireren.
Tegenwoordig exporteert de Buzău-producent in het oosten van Roemenië 80% van zijn productie, vervaardigd met behulp van de Gallé-techniek.
“Het productieproces is ruim voldoende. We gebruiken nog steeds de techniek van Émile Gallé, die moeilijk te begrijpen en in praktijk te brengen is. Het glas is gelaagd bij temperaturen van meer dan 1000 graden Celsius, het wordt vervolgens in een matrix geblazen en chemisch en mechanisch gegraveerd. De aandacht voor detail, de persoonlijke, directe manier om klanten in het verkoopproces te betrekken, brengt velen naar onze fabriek, sommigen komen zelfs uit India, “legt Răzvan Romaine Alexandru, de manager van Galle Glass, uit.


De meeste klanten zijn individuele klanten, uit Japan, China, de VS, Frankrijk en Canada, die kunst en interieurontwerp waarderen en geïnteresseerd zijn in het bezit van een decoratief artikel van het Galle-type. Een van de best verkochte artikelen van de fabriek zijn de vazen ​​en de lampen, met een gemiddelde order van EUR 500. Het bedrijf produceert ook andere soorten glaswerk en verlichting, en zegt dat het opvalt op de markt met de diversiteit van zijn productportfolio, de gebruikte productietechniek en de efficiëntie van haar klantenservice.
Het bedrijf maakt gebruik van speciale beurzen, verschillende conferenties en netwerksessies, sociale en traditionele media om het woord te geven over zijn producten, die momenteel kunnen worden gekocht in winkels in Boekarest, Timişoara, Sibiu, Ploieşti en Buzău
Răzvan Romaine Alexandru, die 27 is, heeft vijf jaar geleden het management van het familiebedrijf overgenomen. De fabriek werd opgericht in 1996, uit de passie van de familie voor de kunsten. Het was in eerste instantie een workshop, maar binnen vier jaar had het 40 werknemers bereikt. De algehele achteruitgang van de markt een paar jaar geleden heeft de fabriek bijna uit bedrijf gebracht. Productiekosten gingen omhoog, terwijl het bedrijf onder druk stond om de winkelprijs stabiel te houden.
In de afgelopen twee jaar ging meer dan EUR 100.000 naar de modernisering van de productielijn, wat leidde tot een constante groei van het merk. De producent eindigde in 2018 met een omzet van EUR 120.000. Voor 2019 schat hij een toename van 15%.
Dit jaar wil het bedrijf zichzelf ook meer promoten op de lokale markt en consumenten informeren over de producten die zijn verkregen met behulp van de Galle-techniek.
“Dit jaar willen we nog meer uitbreiden op de lokale markt, waar we vinden dat we meer moeten werken aan het consolideren van onze positie. De decoratieve glazen voorwerpen van het type Galle, Daum, Nancy, Mueller, Charder, Scheneider die onze klanten zeer waarderen, zijn onze sterke punten op de markt, “legt de manager uit.
Galle Glass heeft momenteel 15 werknemers en Alexandru wil graag een school openen die toekomstige glasblazers traint, omdat de specialisten op dit gebied maar met weinigen zijn in vergelijking met de behoeften van een groeiende markt, zegt hij. Het aanvragen van EU-middelen voor dit project is een optie die wordt overwogen.

Zie ook: https://www.facebook.com/galeuro/

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.