Nieuwsbrief 5 augustus 2019

Header-news

DRN NIEUWS

DRN verhoogt advieskracht in het najaar

Het is genoegzaam bekend dat de DRN een niet sectoraal gerichte organisatie is en dat betekent dat wij onze advieskracht gaan uitbreiden en kundige ondernemers hebben gevonden die ons daarin willen ondersteunen. Dus in de loop van september zullen  wij het “wereldkundig” maken.

Het is een logische ontwikkeling op het gegeven dat het aantal Nederlandse ondernemers in Roemenië is uitgegroeid tot ruim 5200! Ook groeit langzaam het aantal Roemeense bedrijven die in Nederland zaken willen doen.
Voorts zullen de voordelen voor leden een upgrade krijgen, want tenslotte dienen we hun vraag “What’s in it for me” te kunnen beantwoorden. Uiteraard staan nog een aantal netwerkbijeenkomsten op stapel waarover u nog wordt geïnformeerd. Dat wij voor onze sponsoren altijd een speciale plaats inruimen is natuurlijk vanzelfsprekend. Laat ons gerust weten als u suggesties heeft, want tenslotte zijn we een organisatie van en voor ondernemers.

 

U kunt uw suggesties zenden aan: info@dutchromaniannetwork.nl

Ambassade nieuws

Roemenië krijgt in 2021 een nieuwe ID Card(EU Model)

De vormgeving zal beter aansluiten bij de EU normen dat de herkenbaarheid en controle vergemakkelijkt.
De nieuwe identificatiedocumenten zullen de grootte van het rijbewijs hebben en zullen de vlaggen van Roemenië en de EU dragen en een chip met de foto en twee vingerafdrukken van de houder.De hier afgebeelde ID Card is de huidige vormgeving.
Er is een overgangsperiode van tien jaar gepland om het wijzigen van alle identiteitskaarten mogelijk te maken wanneer deze verlopen. Dus eerder dan vervaldatum hoeven zij niet te worden vervangen.
Volgens de huidige wetgeving ontvangen degenen die ouder zijn dan 55 jaar identiteitsbewijzen die niet meer verlopen. Ter vergelijking: de EU-wetgeving bepaalt dat degenen die ouder zijn dan 70 jaar hier van zijn gevrijwaard. Begin 2021 dus!

Roemeense presidentsverkiezingen en kiezersregistratie diaspora

De nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken laat er geen gras over groeien en neemt concrete maatregelen in overleg met de betreffende Permanente Verkiezings Autoriteit(AEP), om situaties zoals bij de pas gehouden Europese verkiezingen te voorkomen. Zie onderstaande informatie.

Verruiming opening kiesbureaus voor diaspora
De vigerende verkiezingsdagen in Roemenië  zijn zondag 10 november en  zondag 24 november. Als een kandidaat een meerderheid behaalt van 50% + 1 van alle geregistreerde kiezers in de eerste ronde, wordt hij of zij de winnaar. Als geen van de kandidaten dit weet te bereiken(meestal), dan wordt een run-off gehouden tussen de twee kanshebbers met de hoogste scores in de eerste ronde.
De nieuwe maatregel voor de Roemeense diaspora is dat er twee dagen aan beide rondes worden toegevoegd, dus de diaspora kunnen hun stem uitbrengen op vrijdag 8 november(tussen 12.00 en 21.00 uur), zaterdag 9 november(tussen 07.00 en 21.00 uur) en zondag 10 november(tussen 07.00 en 21.00 uur). Hetzelfde geldt voor de tweede ronde, dus op vrijdag 22 november, zaterdag 23 november en zondag 24 november.De leden van de AEP en/of het Centrale Kiesbureau besloten ook dat de kiezers die zich in de stembureaus bevinden, evenals degenen die nog in de rij staan ​​om 21:00 uur wanneer de peilingen in de diaspora sluiten, het stemrecht kunnen blijven uitoefenen tot 23.59 uur

Registatie en poststemming
Roemenen die in het buitenland c.q. Nederland wonen, kunnen zich vanaf 29 juli jl. aanmelden voor de stemming per post of voor de stemming in de stembureaus dichter bij hun woonplaats, aldus de permanente verkiezingsautoriteit (AEP) over de presidentsverkiezingen . De registraties begonnen om 12.00 uur (Roemeense tijd) en duren tot 11 september a.s.


Digitale Registraties zijn mogelijk via www.votstrainatate.ro.
Het registratiesportaal bestaat uit twee delen: kiezer in het buitenland in een stembureau en kiezer in het buitenland via stemming per post. Een stembureau kan worden ingesteld op verzoek van minimaal 100 burgers in dezelfde plaats of van een groep naburige plaatsen. AEP meldt ook dat de Roemeense kiezers die ervoor kiezen om in een stembureau in het buitenland te stemmen, een online-aanvraag moeten invullen, waar ze hun naam, achternaam, sofinummer, plaats en de staat waar ze zullen stemmen op schrijven en ze zullen ook moeten een gescande kopie of foto van hun identiteitskaart opslaan. Na het beëindigen van de pre-registratieprocedure op de bovengenoemde website ontvangt de kiezer een controle-e-mail die hij / zij moet bevestigen, anders kan de registratie niet worden gevalideerd. De validatie van een kiezer in het buitenland geschiedt door AEP in vijf dagen nadat de kiezer de controle-e-mail heeft bevestigd. Deze registratie heeft tevens een indicatieve waarde met betrekking tot het aantal stembureaus en in welke plaats.

Scheepsbouw sector

Damen Shipyards bouwt peperduur diamantschip in Mangalia

De Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards gaat het grootste en duurste schip voor diamantwinning uit de geschiedenis bouwen. Het vaartuig is bestemd voor Debmarine Namibia, een joint venture van de regering van Namibië en het Zuid-Afrikaanse diamantbedrijf De Beers Group. Het nieuwe schip moet een extra diamantproductie van 500.000 karaat gaan opleveren, wat voor Debmarine Namibia een groei van 35 procent zou betekenen.
De scheepsvloot van Debmarine Namibia graast voor de kust van Namibië de zeebodem af op zoek naar diamanten. Het nieuwe vaartuig wordt met zijn lengte van 177 meter nog ietsje groter dan de huidige grootste diamantzoeker van het bedrijf. De nieuwbouw legt ook Damen Shipyards geen windeieren, want met een kostprijs van 468 miljoen dollar is het de grootste maritieme investering die ooit door de diamantindustrie is gedaan.
Damen Shipyards en De Beers hebben het startschot voor de bouw gegeven met een traditionele staalsnij-ceremonie. Dat deden ze op de scheepswerf Damen Mangalia in Roemenië, de locatie waar het schip gebouwd zal worden.

Damen Mangalia Shipyard zal de Perseus-ijsbreker moderniseren

De Roemeense Minister van Economische Zaken Niculae Bădălău  maakte onlangs bekend dat Damen Shipyards de tender heeft gewonnen om de Perseus ijsbreker  te moderniseren. Het contract zal worden ondertekend door het Rivierbeheer van de Neder-Donau in Galati(AFDJ) dat ressorteert onder het Roemeense Ministerie van Transport.

De opdracht vertegenwoordigd een waarde van ruim € 10 miljoen. Het upgradeproces zal zich onder meer richten op het vervangen van hoofdmotoren door een nieuwere generatie, een nieuwe commandostructuur en radionavigatieapparatuur. Modernisering van schepen zullen schip operationele kosten te verminderen en de uitstoot van verontreinigende stoffen in de atmosfeer. Deze upgrading zal ongeveer 24 maanden in beslag nemen. Het project voor de modernisering van de grootste sleepboot annex ijsbreker van Roemenië, Perseus is een eer voor ons en zal een reden voor trots zijn voor alle  betrokkenen bij de scheepsbouw  in Mangalia, “zei Chris Groninger, directeur van Damen Mangalia Shipyard.

Watersector

Nieuwe tender Partners voor Water staat tot 6 september a.s.open

Van 1 juli tot en met 6 september 2019, 12:00 uur, is de subsidieregeling Waterveiligheid en Waterzekerheid Stedelijke Delta’s (WWSD) weer open. Deze tender is onderdeel van het programma Partners voor Water (PvW) 2016-2021. Partners voor Water nodigt de Nederlandse watersector uit om deel te nemen aan deze voorlopig laatste tender. Het is genoegzaam bekend dat Roemenië een achterstand heeft in te halen en vooral behoefte heeft aan ondersteuning  op vrijwel alle deelgebieden van de watersector. Tot op heden kwam de Roemeense watersector nauwelijks in beeld en mist de Nederlandse watersector expansie dicht bij huis. Heeft u een innovatieve of vernieuwende technologie, product, dienst of aanpak op watergebied? En wilt u deze demonstreren of de haalbaarheid ervan onderzoeken in stedelijke delta’s en hun toeleverende systemen in het buitenland? Dan biedt deze subsidieregeling mogelijkheden voor ondernemingen, kennisinstellingen en ngo’s. Wilt u meer informatie over de thema’s en de voorwaarden van Partners voor Water? Of wilt u een gesprek aanvragen om uw projectidee te bespreken? Kijk dan op onze pagina Partners voor Water. Op partnersvoorwater.nl vindt u inspirerende verhalen over het programma.

Agrarische Sector

Voorinformatie: Roemeense missie op bezoek in Nederland

Van  3 tot en met 6 september a.s. een delegatie van Roemeense  “influentials” ons land die met name gericht is op zoals men het noemt “Agricultural & Education.  Niet helemaal verklaarbaar is waarom er (nog) nauwelijks ruchtbaarheid aan is gegeven door de Netherlands Enterprise Agency (RVO) . Conform het voorlopige programma is het vooral gericht op de aandachtspunten:

  • Het agrarische onderwijs in Roemenië is niet aantrekkelijk voor veelbelovende jonge studenten, die massaal kiezen voor andere studierichtingen. Landbouwonderwijs is het afvoerputje binnen de onderwijskolom. De grote vraag is hoe het landbouwonderwijs aantrekkelijker gemaakt kan worden en hoe kan Nederland daarbij kan helpen.
  • Hoe zit de structuur van het Nederlandse landbouwonderwijs in elkaar en wat voor bijdragen zou Nederland kunnen bieden en hoe ziet dat er dan uit.
  • Wat is het aandeel van het praktijkonderwijs in het hele curriculum
  • Wat is de rol van het ministerie van landbouw in Nederland bij het landbouwonderwijs
  • Hoe zijn de Nederlandse brancheorganisaties betrokken bij het landbouwonderwijs
  • Hoe kunnen de toekomstige graduates worden verbonden aan de markt (afstemmen vraag en aanbod)

Voor nadere informatie kan men zich wenden tot het Netherlands Enterprise Agency(RVO) in Den Haag.

Suggestie DRN:
Goed agrarisch onderwijs is een deel van de oplossing, maar de realiteit gebiedt om onder ogen te zien dat de gehele landbouw sector zal moeten inkrimpen en deel van het onderwijs gericht zal moeten zijn om op andere sectoren dan de agrarische.

Automotive Sector

Automotive-industrie stagneert wereldwijd maar is booming in Roemenië

De wereldwijde autoverkopen en autoproductie in 2018 noteerden de eerste daling van de afgelopen negen jaar  en 2019 zal naar verwachting uitdaging blijven voor de auto-industrie om het tij te keren, zoals een Euler Hermes-studie laat zien.


De verkoop van nieuwe lichte voertuigen zou in de VS moeten dalen (-2 procent tot 16,8 miljoen eenheden), als gevolg van minder duurzame financiering en toegenomen concurrentie met de groeiende tweedehandsmarkt. In China, de grootste automarkt (goed voor meer dan 29 procent van de wereldwijde verkoop vorig jaar), begon de verkoop in een traag tempo in 2019 en zou alleen geleidelijk moeten profiteren van een herstel van belastingprikkels voor consumentenvertrouwen en emissiemandaten – twee kwesties die hebben geleid tot de eerste omzetdaling na bijna drie decennia in 2018. De EU-markt zal ernaar streven om stagnatie gedurende het hele jaar te voorkomen en zal volatiele maandelijkse verkoopprestaties hebben vergeleken met turbulentie vorig jaar veroorzaakt door de introductie van de Global Lightweight Light Vehicle Testing Procedure (WLTP) )

Enigszins in tegenstelling tot de ontwikkelingen in andere ontwikkelde landen, maakt de automobielsector in Roemenië een gunstige periode door, met opeenvolgende stijgingen van de laatste vijf jaar van nieuwe auto-aankopen op nationaal niveau. De groei van 20 procent in 2018, gevolgd door een stijging van 6 procent in het eerste kwartaal van 2019, zou een ander positief jaar kunnen markeren. Export blijft de belangrijkste hefboom voor groei, waarbij het aantal geëxporteerde auto’s elk jaar het aantal geïmporteerde auto’s aanzienlijk overtreft, waardoor de negatieve handelsbalans positief wordt beïnvloed.
Wat betreft de wereldwijde trends, wordt de neiging om benzineauto’s te gebruiken ten koste van diesel ook nationaal bevestigd, met het aandeel van de premies tot 2/3 van het totaal, vergeleken met ongeveer 55 procent in 2018. Elektrische en hybride auto’s groeien ook in gewicht, maar hebben nog steeds geen significant volume.
De grootste impact op de Europese auto-industrie in de komende jaren zal waarschijnlijk niet optreden als gevolg van de Brexit, noch als gevolg van het opleggen van tariefbeperkingen voor de Verenigde Staten, maar voor de aanpassing aan de eigen EU-regelgeving voor koolstofhefboomwerking.

Voor de toeleveringsbedrijven van de automotive-sector liggen hier dus duidelijk kansen nu het elders stagneert. Dus tijd om de bakens te verzetten?

Ford introcuceert de nieuwe Puma, ook in hybride versie

Ford Puma wordt een 100% voertuig vervaardigd in Roemenië. Het zal worden geproduceerd in Craiova op hetzelfde moment als de eerste SUV geïntroduceerd door Ford in Craiova . Het bedrijf heeft geen details gegeven over toekomstige gelijktijdige productie, noch over het productievolume of de startprijs. Al deze gegevens zullen worden vrijgegeven bij de lancering van de productie, die in het najaar zal plaatsvinden. Ford Puma de eerste hybride auto die in Roemenië wordt geproduceerd.

Energiesector

Roemenië is de derde aardgasproducent in de EU

Roemenië staat op de derde plaats in de EU wat betreft de productie van aardgas, met 9,5 miljard kubieke meter, volgens een rapport van het Britse bedrijf BP wereldwijd. De belangrijkste gasproducent in de EU blijft Groot-Brittannië, met 40,6 miljard kubieke meter vorig jaar, een daling met 31,5%.Nederland staat op de tweede plaats met 32,3 miljard kubieke meter, maar met een sterke daling  van met 16,3% ten opzicht van 2017. Wereldwijd bedroeg de gasproductie vorig jaar 3.867 miljard kubieke meter, 5,2% meer dan in 2017.
Wereldwijd staat de Verenigde Staten ​​op de eerste plaats met 831,8 miljard kubieke meter, een stijging van 11,5%.Rusland werd tweede met 669,5 miljard kubieke meter, een stijging van 5,3%, gevolgd door Iran met 239,5 miljard kubieke meter, een stijging met 8,8%.

Fiscale ontwikkelingen

Mazar’s Belastinggids voor Centraal- en Oost-Europa.

Mazar Romania heeft onlangs haar 7e editie gelanceerd van de Centraal- en Oost-Europese Belastinggids. Het rapport over de huidige belastingregimes van de CEE heeft betrekking op 22 landen, waaronder de Visegrad-landen, Zuidoost-Europa, Rusland, Oekraïne en de Baltische staten.

Met het doel om beleggers te helpen de fundamentele factoren van het concurrentievermogen te vergelijken, wijst het rapport erop dat belastingen op het type van verbruik nog steeds van het allergrootste belang zijn, dat de incassopraktijken strenger worden en dat de totale loonkosten van werkgevers nog steeds dichtbij 160% van het nettoloon liggen, met Roemenië heeft in dit opzicht nog steeds achterstand.
“De CEE Tax-gids geeft een uitstekend overzicht van het totale belastingstelsel in de regio. Het toont aan dat Roemenië concurrerend is wanneer het de werkgelegenheidskosten vergelijkt met bijvoorbeeld Hongarije of de Tsjechische Republiek. Aangezien het tarief van de Roemeense persoonlijke inkomstenbelasting een vast tarief van 10% is, is Roemenië ook concurrerend voor buitenlanders, terwijl ze gedekt blijven voor sociale  zekerheidsbijdragen in een ander EU-land dat een systeem van dekkingen toepast, ” zegt Edwin Warmerdam, Partner, hoofd van Belastingadvies bij Mazars Roemenië .
Deze gids kunnen wij zeker aanbevelen en maakt duidelijk hoe de loonkosten en tarieven liggen.

Toeristische Sector

Sleutelwoord voor Roemeense Karpaten is ongereptheid

Ondanks dat er zich ruim 5200 Nederlandse bedrijven in Roemenië hebben gevestigd weet een substantieel deel nog niet dat er in het land nog veel valt te ontdekken, terwijl juist Roemenië een land is waar men het verenigen van het nuttige met het aangename tot een (levens)kunst heeft verheven.

Neem bijvoorbeeld Vargis Gorges dat zonder overdrijving een voor vele geheime of onbekende bestemming mag worden genoemd. Het natuurreservaat Varghis Gorges, een van de wildste, meest spectaculaire en pittoreske gebieden van Transsylvanië, de ideale plek om te wandelen en speleologie te beoefenen

In het noorden van het Persani-gebergte, aan de grens tussen de provincies Covasna en Harghita, verborgen voor het zicht van de mensen, strekken de Varghis Gorges zich uit langs een snelstromende rivier. Als u zich begeeft in de beuken-, linden- en esdoornbossen ontdekt u een magische plek, met kalkstenen torens, steile hellingen, valleien, lanen, diepe ravijnen en meer dan 120 grotten van verschillende grootte. Deze holtes behouden archeologische, speleologische en paleontologische waarden van internationaal belang. Toeristen komen hier op zoek naar de grootste populatie vleermuizen in Roemenië en de mogelijkheid om enkele van de kuilen te verkennen.
Vanuit Brasov hoef je slechts ongeveer 70 km te rijden tot je het dorp Varghis bereikt. Als u vervolgens de borden volgt, voert een bochtige, smalle, maar geplaveide weg u naar de ingang van het natuurreservaat. Men heeft ook toegang tot dit gebied vanuit Odorheiu Secuiesc of Meresti.
Eveneens in de Oostelijke Karpaten vindt men de plaats Şugaş Băi, een klein resort aan de voet van het Baraolt-gebergte, in de vallei van Şugas, ligt op bijna tien kilometer afstand van Sfântu Gheorghe, in de provincie Covasna. Deze regio is populair vanwege zijn mineraalwaterafzettingen, een van de grootste in Europa, met geneeskrachtige eigenschappen en … veel beren. Meer dan 1.000 beren zijn gemeld in de provincie Covasna, volgens de laatste volkstelling van het Covasna Environmental Protection Agency.
Er zijn duizenden bronnen met mineraalwater in de provincie Covasna, waarvan sommige behoorlijk populair zijn, terwijl andere alleen bij de lokale bevolking bekend zijn. Elk van hen is uniek op zijn eigen manier, heeft specifieke inhoud, smaak en aanbeveling met betrekking tot het behandelen of verlichten van de symptomen van sommige ziekten. De beroemdste plaatsen voor de eigenschappen van mineraalwater zijn Şugaş Băi, Vâlcele Băi, Belin, Malnaş Băi. Micfalau, Biborţeni, Ozunca Băi  en Olteni.


Op sommige plaatsen in de provincie Covasna kun je nauwelijks fonteinen met zoet water vinden, maar ik weet zeker dat u het niet erg vindt om uw dorst te lessen met mineraalwater. Het is gezond, het is gratis en er is geen betere natuurlijke remedie voor lichaam en geest. Het ontstaan ​​van mineraalwater heeft vooral te maken met post-vulkanische verschijnselen in het gebied.
De mineraalwaterbron Elisabeta in Şugaş Băi is een oude remedie tegen leverziekte en gastritis. In Vâlcele Băi is er een bron met mineraalwater met een extreem hoog gehalte aan magnesium; daarom is het een uitstekende remedie tegen ulcera, osteoporose en reuma.
Bij Balvanyos, een resort in het noorden van de provincie Covasna, is er een “oogveer” die conjunctivitis behandelt. De bomen rond de lente zijn bedekt met tientallen zakdoeken die worden gebruikt door degenen die hun ogen hebben gewassen met dit wonderbaarlijke water.
Ondanks hun relatieve onbekendheid buiten Roemenië kennen deze plaatsen( vooral in in Şugaş Băi) uitstekende hotelaccomodaties en wellness resort.
Gelegen in het nabijgelegen schilderachtig gebied tussen Brasov en Focsani (twinning city van ’s-Hertogenbosch), lijkt dit meer recht uit een ansichtkaart. Gelegen in de gemeente Siriu, op een hoogte van 1400 m, moet je een beetje lopen om er te komen, maar je zult niet teleurgesteld zijn als je eenmaal daar bent. Dit kleine gletsjermeer is ook bekend als het “Meer van de Adelaars”, omdat volgens de legende dit de plaats was waar de arenden in het voorjaar kwamen om hun jongen te leren vliegen. De andere bijnaam, “bodemloos meer”, komt van een andere volkslegende die het verhaal vertelt van een herder die zijn kudde heeft verlaten en zijn stok in het meer heeft gegooid om een nieuw, vrij leven te beginnen. Na een jaar reizen, vond de herder zijn stok in de wateren van de Donau en besloot hij om naar huis terug te keren, door een gevoel van nostalgie voor zijn schapen en zijn vaderland.
Het voorgaande is nog maar een zeer bescheiden greep van de (Oostelijke Karpaten) op circa 200 km van de zuidelijk gelegen hoofdstad Boekarest. Uitgangspunt kan ook de oude stad Brasov zijn die redelijk centraal gelegen ten opzichte van het gebied ligt. Gaande van Oost naar West door de Karpaten worden de bergtoppen steeds hoger en zeker als u in de besneeuwde bergtoppen van Retezatgebergte beland waar autoverkeer nauwelijks mogelijk is. Het landschap is in zekere mate vergelijkbaar met de Canadese Rocky Mountains door zijn ongereptheid.

In een mijn naar de sterren kijken?

Onlangs is het grootste planetarium in Roemenië in een zoutmijn geopend.
De Slanische zoutmijn in het district Prahova, gelegen op ongeveer 100 km ten noorden van Boekarest, herbergt het grootste planetarium in Roemenië.
Het Supernova Planetarium, met een koepel met een diameter van 16 meter en een laserprojectiesysteem (4K) met 24.000 lumen, is op 19 juli jl. ingehuldigd.

De waarde van het project bedraagt ​​meer dan RON 2 miljoen (ongeveer EUR 423.000); een deel van het geld kwam uit de EU. Voor meer informatie zie Planetariu.ro. Helaas nog in de Roemeense taal, maar dat zal tot de kinderziektes behoren die snel zullen worden gecorrigeerd. Dus als u vanuit Boekarest op weg bent naar de Oostelijke Karpaten lijkt het ons een interessante stop om diep in de aarde naar het heelal te kijken.

Demografische ontwikkelingen

Roemeense diaspora, op vier na grootste ter wereld?

De Roemeense diaspora is de vijfde grootste in de wereld, in verhouding tot de totale binnenlandse bevolking van het land, volgens een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling  (OESO) .Het rapport, getiteld Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants, dat in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Roemenië werd gemaakt.
Hieruit blijkt dat in 2015/2016 ongeveer 3,6 miljoen mensen die in Roemenië zijn geboren in OESO-landen woonden. Tussen 2000/2001 en 2015/2016 steeg het aantal Roemeense emigranten met 2,3 miljoen, waarbij het grootste deel van de stijging plaatsvond tussen 2005/2006 en 2010/2011. Bovendien woonde in 2015/2016 17% van alle mensen die in Roemenië zijn geboren in OESO-landen. Terwijl Roemenië de vijfde plaats innam in de totale emigrantenpopulatie, had het de hoogste emigratiegraad onder de tien belangrijkste herkomstlanden van emigranten die in de OESO-landen wonen.
Meer dan 97% van de Roemeense emigranten wereldwijd woont in OESO-landen, blijkt uit het rapport. De overgrote meerderheid van de Roemeense emigranten (93%) die in 2015/2016 in de OESO-landen woonden, was gevestigd in slechts tien landen en 90% woonde in een Europees land.

Nadrukkelijk willen wij aangeven dat de statistische gegevens van de OESO niet de naam hebben om nauwkeurig te zijn en men beter de statistieken van Eurostat kan raadplegen, want bij voorbeeld het totaal van de in Spanje gevestigde Roemenen komt overeen met Italie en in Nederland beperkt zich echt niet tot 10.000 maar circa 30.000. Dus als politici beleid willen maken op basis van OESO gegevens, is dat te ontraden.
Italië was het leidende gastland, met bijna een derde van de Roemeense emigrantenpopulatie (meer dan 1 miljoen). Het werd gevolgd door Duitsland (680.000) en Spanje (573.000). De meeste van de andere emigranten woonden in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Hongarije, Frankrijk of Canada.
Roemenië, is één van de EU-lidstaten met de grootste bevolkingsafname in 2018 volgens Eurostat
Tussen 2000/2001 en 2015/2016 nam de bevolking van Roemeense afkomst in het Verenigd Koninkrijk toe met een factor 33, terwijl het aantal Roemeense emigranten in Italië en Spanje respectievelijk 13 keer en vertienvoudigde. De hoge groei in deze landen verklaart grotendeels de expansie van de Roemeense diaspora als geheel in deze periode. Israël is het enige OESO-land waar het aantal Roemeense emigranten de afgelopen vijftien jaar is afgenomen als gevolg van de vergrijzing van de Roemeense gemeenschap en de uiterst beperkte instroom.
Het rapport toont ook aan dat bijna twee derde van de Roemeense emigranten in Europa zei dat ze om redenen van werkgelegenheid zijn geëmigreerd, waaronder een groot deel in het Verenigd Koninkrijk (75%), Italië (67%) en Spanje (63%). Het tweede belangrijkste motief voor emigratie was familie, goed voor 31% in de hele Europese Unie. Terwijl werkgelegenheid de belangrijkste reden voor emigratie was, zei slechts één op de zeven Roemeense emigranten in de EU dat ze vóór hun vertrek een baan hadden aangeboden.
Tegelijkertijd had in 2015/2016 23% van de Roemeense emigranten van 15 jaar en ouder die in de OESO-landen woonden een hoge opleidingsgraad, 11 procentpunten lager dan de allochtone bevolking in het algemeen. Noord-Amerikaanse bestemmingen hadden het hoogste aandeel Roemeense emigranten met tertiair onderwijs in de belangrijkste landen van bestemming: 54% in de Verenigde Staten en bijna 80% in Canada. Roemeense emigranten in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hadden ook gemiddeld een relatief hoog opleidingsniveau: ongeveer 35% van hen had in 2015/2016 het hoger onderwijs bereikt in deze twee landen. Het opleidingsniveau was veel lager in Italië dat het belangrijkste land van bestemming is, en waarvan slechts 7% van de Roemeense emigranten een hoog opleidingsniveau heeft.
Duitsland is het belangrijkste OESO-bestemmingsland voor hoogopgeleide Roemeense emigranten. Ongeveer zes-in-tien laagopgeleide Roemeense emigranten woonden in Italië of Spanje. Meer dan een derde van de laagopgeleide Roemeense emigranten woonde in Italië, gevolgd door Spanje, dat in 2015/2016 ongeveer 20% van de laagopgeleide Roemeense emigranten huisvestte.

Nederland speelt nauwelijks een rol van betekenis gerelateerd aan het aantal Roemeense immigranten waarbij taal, cultuur en klimaat een rol spelen en bovendien in Nederland steeds weer met andere criteria gemeten wordt. Het aantal hier gevestigde Roemenen is circa 30.000 en ter vergelijking in Belgie is dat circa 65.000
Wij zullen u andere onderzoeken besparen zoals van de Wereldbank en het ook recente Internationale Migratierapport van de VN die deels verschillende uitkomsten laten zien, mede veroorzaakt door aan de hand van verschillende criteria te meten. En dan spreken nog niet over de tientallen platforms. Zorgwekkend is dat politici op basis van deze grabbelton beleidsbeslissingen nemen en media ook het overzicht missen.
De enorme kosten die moeten worden opgebracht uit publieke middelen voor deze veelal overlappende onderzoeken rechtvaardigen een grondig onderzoek naar deze overkill van informatiestromen.

Politieke ontwikkelingen

Opmerkelijke Roemeense personalia

Het is normaal dat na de verkiezingen op welk niveau dan ook nieuwe leiders opstaan of personen worden benoemd op sleutelposities. Zo ook in Roemenië dat nog meer dan een jaar in de verkiezingsmodus zal blijven, want op 10 en 24 november 2019 vinden de presidentsverkiezingen plaats en 2020 volgen dan de nationale verkiezingen. Daarnaast kunnen ook tussentijds benoemingen plaatsvinden van bewindspersonen die de aandacht trekken of benoemingen in toonaangevende internationale organisaties. De laatste weken trokken de volgende benoemingen de aandacht die vooral internationaal van betekenis zijn:

Minister van Buitenlandse Zaken – Ramona Mănescu
Ramona Nicole Mănescu, 47 jaar(geboorteplaats Constanta), was EP-lid van verschillende zetels op de lijsten van PNL en Minister van Transport in de eerste regering van Ponta en ging in 2017 naar de ALDE.  Ze studeerde via postdoctorale cursussen af ​​aan het Roemeense Diplomatieke Instituut van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (2006) en de Nationale Academie voor Informatie en de Superior National Security College. Zij werd in 2007, 2009 en 2014 verkozen tot lid van het Europees Parlement op de lijsten van PNL. De PNL was eerst aangesloten bij het Europese ALDE en later bij de EVP(EPP).Van augustus 2013 tot februari 2014 was zij minister van Transport. Door het uiteenvallen van de regeringscoalitie(PNL-PSD o.l.v. regering van premier Ponta) is zij weer teruggekeerd naar het Europees Parlement. Toen de PNL zich aansloot bij de christendemocratische EPP heeft zij zich aangesloten bij de liberalen van ALDE Romania.

Zij trok de aandacht van de media door al op de dag na haar inauguratie op een niet mis te verstane wijze haar hoofdlijnen van beleid concreet neer te zetten, waarvan onderstaand een gedeelte van haar beleidsvoornemens:

Minister van Buitenlandse Zaken Ramona Mănescu gaf aan dat de toetreding van Roemenië tot Schengen een prioriteit van de Roemeense diplomatie blijft.
“Gezien de periode dat ik EP-lid was, kan ik u zeker vertellen dat (…) de hele tijd zowel [het Europees] Parlement als de Commissie zei dat Roemenië bereid was om lid te worden van Schengen, vanuit een technisch en logistiek oogpunt. ( …) In de praktijk functioneren we de facto als een Schengenlidstaat, maar de jure worden we niet als zodanig beschouwd.

Roemenië vraagt ​​niets anders dan de naleving van het Verdrag, we zijn leden met volledige rechten, we zijn onze verplichtingen nagekomen en we blijven ze serieus ontmoeten, niemand kan de bijdrage van Roemenië aan de veiligheidsruimte betwisten, omdat we het niet alleen hebben over de oostelijke flank van de NAVO, we hebben het ook over de oostelijke flank van de EU, “vertelde Ramona Mănescu aan Antena 3 op donderdag.
Ze beweerde dat de Roemeense burgers ‘het recht hebben om deze welverdiende positie van de Schengen-lidstaat te krijgen’.
“Dit is niet iets waar we om moeten smeken of om een ​​gunst moeten krijgen. Het staat in het Verdrag en moet worden nageleefd. (…) Ik verzeker u dat we dit op de agenda houden als prioritair onderwerp, en alle bilaterale en uitgebreide discussies zullen de Schengen-toetredingscomponent omvatten, we zullen niet stoppen onze collega’s in de EU te vertellen dat de Roemeense burgers dezelfde rechten hebben, “onderstreepte Manescu en zei dat momenteel in de Raad de helft van de staten de toetreding van Roemenië steunen naar het vrije bewegingsgebied en de anderen verzetten zich.

De minister van Buitenlandse Zaken wees er ook op dat het strategisch partnerschap met de VS centraal moet blijven staan ​​in de Roemeense diplomatie.
Ze toonde ook aan dat Roemenië dezelfde positie ten opzichte van Rusland heeft als de NAVO en de EU.
“De positie van Roemenië ten opzichte van Rusland begint in de eerste plaats vanuit de omgeving waarin we ons bevinden, maar het maakt ook deel uit van het standpunt van de EU ten aanzien van Rusland, aangezien we deel uitmaken van de EU, moeten we in overeenstemming zijn met het standpunt van de EU. Ik verwijs naar sancties, tot bepaalde beperkingen die we hebben in de dialoog en samenwerking met Rusland en ik verwijs in het bijzonder naar de vaste positie die we als EU-lid hebben, wat we altijd hebben gehad, om het internationale wetgevingskader na te leven. van Rusland als een actor op het geopolitieke toneel als we hen vragen het internationale wetgevingskader te respecteren. (…) Het is het principe waar we vanuit gaan en waar we niet voor kunnen nalaten, zelfs niet voor Rusland, dat hier dichtbij is We hebben geen reden om een ​​uitzondering te maken, omdat er in dit verhaal niets onderhandelbaar is, “zei Ramona Manescu.
Volgens de minister is de relatie met Rusland “een belangrijk punt in de stabiliteit in het gebied, bij het veiligstellen van de oostelijke flank van de NAVO, in de manier waarop we de discussies in de Zwarte Zee verder kunnen beheren.” De bedreigingen en gebaren die Rusland heeft herhaaldelijk gedaan in de ruimte van de Zwarte Zee, vanuit een militaire tribune, de hele tijd gesanctioneerd. (…) Zowel de NAVO als de EU hebben hetzelfde discours. Roemenië kan geen ander discours hebben, omdat het deel uitmaakt van de EU en de NAVO, en we zijn aan de Zwarte Zee, “voegde ze eraan toe.

Mănescu zei ook dat ze ‘de energiediplomatie verwachtte’, met betrekking tot de hulpbronnen in de Zwarte Zee.
“Onze wens is dat een partner zoals Exxon hier blijft en we zo veel en zo goed mogelijk blijven samenwerken. Dit houdt in dat we enkele stappen in een verwachte richting zetten. Ik geloof dat het uiteindelijk goed zal komen en op het goede spoor zitten en ik wil dit standpunt zelfs binnenkort verduidelijken; de Amerikaanse partners moeten ervan overtuigd zijn dat we dezelfde lijn zullen behouden. (…)

Ramona Mănescu dringt er bij Roemenen in het buitenland op aan zich in te schrijven op de stemlijsten, waaruit blijkt dat het huren van extra  stembureaus gerechtvaardigd is.
“Dit is een werkoptie waar we al aan hebben gedacht voor die stembureau’s  waar veel drukte was, niet voor alle stembureaus, want we moeten heel realistisch zijn, en er zal vrijdag vanaf 12.00 uur, zaterdag en zondag worden gestemd. We verwachten veel mensen zullen naar de grote stembureaus komen en we willen Roemenen buiten het land aansporen om op de stemlijsten te tekenen omdat het een uitgave is die de Roemeense staat zal dekken naast alle andere uitgaven om grote ruimtes te nemen onder. Het zou jammer zijn om bijvoorbeeld een sportschool te huren met veel hokjes en met alle faciliteiten en slechts één kiezer, twee of drie kiezers per dag verschijnen. Ik zou graag zien dat Roemenen komen opdagen om hun interesse te tonen, “vertelde Mănescu woensdag tegen Antena 3.
Ze voegde eraan toe dat de nieuwe wetgeving alle voorwaarden waarborgt voor Roemenen die in het buitenland wonen om te kunnen stemmen.
“Roemeense burgers in het buitenland hebben dezelfde grondwettelijke rechten als Roemeense burgers die in Roemenië wonen, vandaar de plicht van de regering om ervoor te zorgen dat deze burgers hun recht kunnen uitoefenen en dat er niets onderhandelbaar is en er geen ruimte voor interpretaties is. Deze mensen hebben het recht om te stemmen, ze moeten stemmen en, door een correcte wet, door efficiënte organisaties, moeten ze de stem kunnen krijgen. (…) Het is frustrerend voor mij als Roemeense als ik buiten het land ben om dan niet kunnen stemmen en ik kan elke ontevredenheid begrijpen die degenen die niet konden stemmen hadden, maar nu heb ik een aantal zeer grote verwachtingen dat de Roemenen zich inschrijven bij de kiezerslijsten, zich registreren als kiezers (…). De burgers hebben het recht om te stemmen, en stelt de staat alle instrumenten ter beschikking, een gewijzigde wet ten gunste van de burgers in het buitenland en de infrastructuur vertegenwoordigd door de stembureaus. Nu heeft de burger, in termen van de regering, alle voorwaarden om te stemmen gegarandeerd. De wet zegt dat de burger zich moet registreren. Mijn verwachting is dat ze zich zullen registreren bij de stemlijst, omdat ik ervan overtuigd ben dat ze willen stemmen en zij zich daarom registreren, “zei Mănescu.
Ze wees erop dat er betere voorwaarden zullen zijn, aangezien Roemenen in het buitenland drie dagen zullen krijgen om te stemmen.
“Waarom drie dagen? Er is geen discriminatie; er zijn sommigen die tientallen, honderden kilometers moeten reizen om te stemmen. Het is niet hetzelfde als in hun eigen land waar het stembureau  zich aan het einde van de buurt of de straat bevindt,” zei Mănescu.
De minister zei ook dat er een informatiecampagne over het stemmen van Roemenen in het buitenland zal komen en noemde ook stemmen per post.
“Realiseer je je wat een opluchting het zal zijn voor ambassade- en consulaire medewerkers, de missies van Roemenië die er zijn, hoe gemakkelijk het zal zijn voor die mensen die moeilijke tijden hebben doorgemaakt. Niemand in een ambassade of consulaat heeft het recht willen blokkeren om te stemmen … (…) Mensen hebben ook fysiek geleden (…) We hopen dat deze problemen niet langer zullen bestaan ​​voor de volgende ronde van verkiezingen, voor de presidentsverkiezingen, “zei Mănescu.

PLV Secretaris-Generaal NATO –  Mircea Geoană
Dan Mircea Geoană geboren op 14 juli 1958 in Boekarest) is een Roemeense politicus, die vanaf 20 december 2008 president was van de, de senaat tot 23 november 2011. Van 21 april 2005 tot 21 februari 2010 was hij partijleider van de socialistisch partij. Hij werd ontslagen uit PSD op 22 november 2011, maar trad eind 2012 weer toe tot de partij. Thans is hij de waarnemend president en oprichter van PSRO(sinds 2015), een afscheiding van de PSD. Tevens is hij de president van Aspen Institute Romania een apolitieke en non-profit organisatie. Destijds  stond hij bekend als een hervormer die zich verzette tegen het neo-communistische beleid van Ion Iliescu. Tevens was hij de Roemeense ambassadeur in de VS.
Adjunct-secretaris-generaal van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie  is de hoogste ambtenaar van de alliantie, de belangrijkste vertegenwoordiger en woordvoerder en berichten van de NAVO is praktisch de tweede stem in de organisatie van de NAVO en zal een opdracht hebben de alliantie vertegenwoordigen in alle discussies, onderhandelingen en strategische bijeenkomsten waarin de secretaris-generaal niet aanwezig kan zijn. Mircea Geoană zal de 17e plaatsvervangend secretaris-generaal, de eerste Oost-Europese zijn om een dergelijke functie te vervullen.
De NAVO is gestructureerd in een aantal burgerlijke en een militaire, vergezeld door verschillende instanties en organisaties van de alliantie, elk met een eigen doel.
De secretaris-generaal heeft een vertegenwoordigingsrol en is praktisch de eerste woordvoerder en boodschap van de alliantie. Hij heeft geen militaire commando-rol, politieke, militaire en strategische beslissingen blijven de verantwoordelijkheid van elk lid van de alliantie.
Het mandaat van de plaatsvervanger is geen vast mandaat, maar kan ook afhangen van het mandaat van de secretaris-generaal, die vier jaar oud is. De laatste twee hadden een mandaat van twee jaar, maar in het verleden waren ze afgevaardigden met een mandaat van vier tot vijf zes jaar.Jens Stoltenberg werd in 2014 benoemd tot secretaris-generaal van de NAVO, maar zijn mandaat werd eerder dit jaar verlengd tot september 2022.
(Redactie: Hoewel de plv.secretaris-generaal de NAVO als geheel vertegenwoordigd is  het niet ondenkbaar dat de politiek instabiele situatie hoger op de internationale agenda komt te staan).

Wnd directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) –  Cornel Feruta
Cornel Feruta werd geboren op 21 augustus  1975 in het plaatsje Bals(district Olt, ten oosten van Craiova). Zijn Master in Internationale Betrekkingen behaalde hij aan de  Faculteit Politieke en Administratieve Wetenschappen van de Universiteit in Boekarest. Voordat hij bij het diplomatieke corps kwam, werkte de Cornel Feruţă als journalist voor internationale zaken (november 1994 – december 1997). Zijn politieke voorkeur is niet traceerbaar.Hij heeft vervolgens uiteenlopende internationale functies vervuld, alvorens hij in 2013 in dienst trad bij het IAEA.
Als gevolg van het recente overlijden van directeur-generaal Yukiya Amano en om de ordelijke en vlotte werking van het agentschap te waarborgen heeft de raad van bestuur besloten de heer Cornel Feruta aan te wijzen als waarnemend directeur-generaal. Volgens Reuters is Cornel Feruta door diplomaten genoemd als een waarschijnlijke kandidaat voor de topbaan. Een andere potentiële kandidaat is de ambassadeur van Het Internationaal Argentinië bij de IAEA, Rafael Grossi.
Atoomenergieagentschap (IAEA), een autonome organisatie van de  Verenigde Naties, is een intergouvernementeel forum voor wetenschappelijke en technische samenwerking op het gebied van nucleaire technologie en het vreedzaam gebruik daarvan.

Het Internationaal Atoomagentschap IAEA controleert met inspecties in Iran. In ruil daarvoor zijn Amerikaanse en internationale sancties opgeheven.

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) is onderdeel van de VN. Het plotseling overlijden van Amano kwam op een moment van toenemende bezorgdheid en escalerende spanningen over het nucleaire programma van Iran, nadat de Amerikaanse president Donald Trump in 2015 een deal met wereldmachten verliet die de verrijking van nucleair uranium in het land beperkte.

Alle topposities in de EU gaan naar het westen.

Vertrekkend voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker verwelkomt zijn opvolger Ursula von der Leyen in Brussel. Beeld EPA Olivier Hoslet

De verdeling van topfuncties binnen de Europese Unie lijkt wel een onderonsje tussen de oude oprichters van de club. Met een Duitse Commissievoorzitter, Belgische Raadsvoorzitter, Italiaanse Parlementsvoorzitter en een Franse voorzitter van de Europese Centrale Bank zijn de zes oorspronkelijke leden uit 1958 de komende jaren overbedeeld. “De geografische balans is duidelijk uit het oog verloren”, verzuchtte de Litouwse premier Saulius Skvernelis. Landen in het oosten van Europa sleepten geen enkele functie binnen.
Het is lastig om een geografische spreiding in EU-functies te bewerkstelligen. Veel landen in Centraal- en Oost Europa gebruiken de euro niet, dus zij komen niet in aanmerking voor het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank. In coördinator voor buitenlandbeleid zijn deze landen zelf weinig geïnteresseerd. De buitenlandpost is vooral aantrekkelijk voor grotere landen die over de hele wereld diplomatiek actief zijn. De baan gaat nu naar de socialistische Spanjaard Josep Borrell. Zijn land heeft vanwege het koloniale verleden nog altijd sterke banden met Zuid-Amerika, en is door de migratiestromen geïnteresseerd in Afrika. Landen in Centraal- en Oost Europa hebben nooit kolonies gehad en bemoeien zich meer met hun eigen regio.

Wat het voor de Oost-Europeanen ook lastig maakt, is dat zij eigen kansrijke kandidaten vaak niet steunen. Premier Mark Rutte lobbyde voor Timmermans, van oppositiepartij PvdA. Dat is in de gepolariseerde politieke verhoudingen in Oost-Europa vaak ondenkbaar. De conservatieve Poolse regering probeerde de afgelopen jaren juist landgenoot en Raadsvoorzitter Donald Tusk te wippen, omdat hij in eigen land van de liberale oppositie was. Twee presidenten die de afgelopen tijd getipt werden voor hoge functies, de Roemeen Klaus Iohannis en de Litouwse Dalia Grybauskaite, leven op voet van oorlog met de premiers in hun land.Toch riskeren de Oost-Europeanen er de komende jaren bekaaid vanaf te komen. In plannen voor de nieuwe EU-begroting krijgen landen minder geld als ze corrupt zijn of de rechtstaat ondermijnen. Het is daarom voor deze landen belangrijk dat ze meepraten over de verdeling van Europees geld. Niet iedereen lijkt er gerust op dat de nieuwe top de hele Unie vertegenwoordigt. Tusk riep Von der Leyen op mensen uit Centraal- en Oost-Europa op belangrijke posities te benoemen. De ontwikkelingen met betrekking tot het Three Seas Initiative worden door de West-Europese lidstaten erg onderschat en daarin zijn ook de Visegrad landen opgenomen. Ursula Von der Leyen  heeft daarop al direct de toon gezet en het komt er kort op neer dat zij niet toe zal laten dat de leden oude Europese Commissie over hun eigen graf heen regeren. In haar beleidsnotitie(zie voor NL talige versie: https://ec.europa.eu/commission/interim_nl#politieke-beleidslijnen staat dat het monitoringsmechanisme Coöperatie- en Verificatiemechanisme (CVM) voor alle EU lidstaten van toepassing zal worden verklaard en aan de hand van eensluidende criteria jaarlijks een verslag zal uitbrengen. Dat impliceert dat de huidige CVM zal verdwijnen. Zij komt hiermee tegemoet aan de wens van de Roemeense president van de Senaat Călin Popescu-Tăriceanu. En met haar dringende eis dat de nieuwe Europese Commissie voor 50% uit vrouwen zal moeten bestaan volgt zij de suggestie van de huidige Roemeense Minister van Buitenlandse Zaken en voormalige Europarlementariër Ramona Mănescu.
Geraadpleegde bron: Trouw-Marno de Boer – 4.7.2019

Bijzondere berichten

Roemeense Simona Halep wint Roland Garros en Wimbledon

Vrijwel iedereen heeft de enorme prestatie van Simona Halep kunnen zien die in een zinderende wedstrijd in slecht 55 minuten de vaak gelauwerde Serena Williams wist te verslaan op het Wimbledon Grand Slam tournooi.

Als men haar prestaties over een langere periode beziet is er geen sprake van een uitschieter, want gedurende haar tenniscarrière won zij 19 toernooien (twee van Grand Slam: Roland Garros 2018, Wimbledon 2019) en vervolgens Montreal (Premier 5)), Shenzhen (WTA), alle drie de 2018 Madrid (Premier Mandatory), 2017, Montreal (Premier 5), Boekarest (WTA) Madrid (Premier Mandatory), alle drie in 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), alle drie in 2015, Doha (Premier 5), Boekarest (WTA), beide in 2014, Nurnberg (WTA) ‘s-Hertogenbosch (WTA), Boedapest (WTA), New Haven (Premier), Moskou (Premier) en Sofia (toernooi “kleine” of champions), alle zes in 2013. Dus zonder overdrijving kan worden vastgesteld dat zij de nieuwe generatie tennissters aanvoert.

Een Nederlandse pionier in Roemenië aan het woord

Han in ’t Veld (1966) blogt over het bestaan als Nederlandse ondernemer in Roemenië. Han is managing director van NETROM. Zijn Roemeense vrouw en hun zoon en dochter wonen in Breda. Han pendelt tussen Craiova en Nederland. En omdat NetRom dit jaar zijn 20 jarig jubileum viert, laten wij hem graag aan het woord  om zijn ervaringen met ons te delen.

Het begin van nearshoring
Toen ik in 1999 in Craiova neerstreek, stond software ontwikkeling hier nog in de kinderschoenen. NetRom was letterlijk het eerste bedrijf actief in nearshore outsourcing. Overigens hielden we ons niet alleen bezig met softwareontwikkeling, NetRom was eveneens importeur van hardware. De eerste programmeerwerkzaamheden vonden dan ook plaats tussen grote stapels computers. Destijds kregen we internetverbinding zelfs nog per satelliet. Ik weet nog goed dat we regelmatig tussen de transponders van de satelliet moesten switchen om 8 kB per seconde (of iets dergelijks) te bereiken. In 1999 had ik dan ook niet kunnen vermoeden dat de omstandigheden voor softwareontwikkeling hier nu zó gunstig zouden zijn.

Bijzonder weetje; de eerste 10 ontwikkelaars die in 1999 tussen de computers werkten behoren nóg steeds bij ons team. De meeste zijn inmiddels doorgegroeid naar leidinggevende functies.

Ontwikkelproces
Het draagvlak bij Nederlandse softwarebedrijven voor het uitbesteden van softwareontwikkeling naar Roemenië was anders dan nu. In de eerste jaren had ik mijn handen vol aan het wegwerken van vooroordelen bij opdrachtgevers. De internetbubbel (Nina Brink, weet u nog..) was net gebarsten. Waar onze opdrachtgevers van nu vooral getriggerd worden door toegang tot brede technologische kennis en sectorspecifieke ervaring was destijds het prijsvoordeel motivatie nummer 1. Het draagvlak is nu vele malen beter. Zelden komen wij nog IT-organisaties tegen die niets met nearshore softwareontwikkeling doen.

Oprecht trots
Terugkijkend hebben we op een aantal belangrijke momenten de juiste beslissingen genomen, bijvoorbeeld bij het opzetten van een sales en marketing organisatie in Nederland en de uitbreiding naar ons huidige pand. Maar waar ik echt trots op ben is dat we vanaf het begin het besef hadden dat onze ontwikkelaars verreweg de belangrijkste en onmisbare schakels zijn. Het succes van onze organisatie draait om het succesvol creëren van omstandigheden waar getalenteerde medewerkers zich uitgenodigd voelen tot samenwerken, kennis delen en plezier beleven. Door de huidige schaarste op de IT-arbeidsmarkt zie je allerlei bewegingen bij bedrijven die plotseling doorkrijgen dat ze iets aan het HR-beleid moeten doen omdat ze niemand kunnen krijgen. Bij NetRom zit het in ons DNA. Nóg een bijzonder weetje: 300 van onze in totaal 330 medewerkers in Nederland en Roemenië zijn universitair geschoolde informatici.

We blijven (ons) ontwikkelen
Inmiddels werken we dagelijks met meer dan 300-IT professionals aan steeds complexere softwareproducten. 50 van deze mensen werken inmiddels langer dan 10 jaar bij NetRom Software. Aan de andere kant werkt het ook: de gemiddelde duur van de relatie met opdrachtgevers bedraagt meer dan 8 jaar en stijgt voortdurend.

Met sommige werken we al meer dan 14 jaar onafgebroken samen! We bouwen nóg verder aan de toekomst; eind 2016 presenteerden we de eerste plannen voor de NetRom Campus en onlangs zijn de eerste palen in de grond geslagen. Mede dankzij onze mensen kunnen we jaarlijks zoveel mooie stappen maken. Ik kijk terug op 20 geweldige jaren, maar vooruitkijken is eigenlijk nog veel belangrijker. Onder andere met de ontwikkeling van de campus stomen we NetRom klaar voor een fascinerende toekomst.

Voor nadere informatie:www.netrom.nl

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.