Nieuwsbrief 1 oktober 2019
DRN NIEUWS
Spin-off netwerkbijeenkomst bij Damen Shipyards krijgt aandacht van andere sectoren
Zoals verwacht blijkt de netwerkbijeenkomst die op 8 oktober a.s. bij Damen Shipyards in Gorinchem plaatsvindt, ook de belangstelling heeft van andere sectoren zoals de technologische sector gerelateerd aan de scheepsbouw,
maar ook vanuit de logistieke sector met name gericht op de aanwezigheid van het Havenbedrijf van Rotterdam. Beide hebben raakvlakken met het intermodaal vervoer en naar het schijnt zal Roemenië binnen de Europese Commissie de portefeuille Transport krijgen toegewezen.
Ook zijn er een aantal consuls van andere landen aanwezig omdat zowel Damen als het Havenbedrijf wereldwijd opereren. De DRN die een bemiddelende rol speelt bij de matchmaking van Nederlandse en Roemeense belangen heeft derhalve de inschrijvingstermijn verlengd.
- Wij adviseren u daarom nog heden van de verlengde aanmeldingsperiode gebruik te maken, door hier te klikken, en waar u naast het aanmeldingsformulier het programma vindt.
DRN on track and moving forward!
De DRN heeft onlangs haar advieskracht vergroot door een aantal ondernemers bereid te hebben gevonden in de Raad van Advies zitting te nemen en deze Raad zal in de naaste toekomst nog worden uitgebreid. Daar naast zijn een aantal bedrijven die via een Comité van Aanbeveling hun goede naam aan de DRN willen verbinden. Uiteindelijk zal het de dienstverlening aan de leden en de sponsoren van de DRN ten goede komen.
Wij verwijzen u voor nadere informatie naar de pagina Comité van Aanbeveling.
Voorts wordt de komende maanden stevig onderhandeld met diverse partijen om de leden bepaalde voordelen te kunnen bieden. Omstreeks medio oktober gaat een delegatie van het DRN bestuur naar Boekarest om aldaar de banden te verstevigen en zo mogelijk uit te breiden c.q. te stroomlijnen .
- Het verdient derhalve de aanbeveling om het lidmaatschap van de DRN te overwegen, want bepaalde voordelen zijn alleen voor leden en/of sponsoren van toepassing. Als tijdelijke actie geldt voor nieuwe leden, als deze zich voor 1 november a.s. aanmelden dat zij pas per januari 2019 contributie plichtig zijn.
Ambassade Nieuws
Kroonprinses H.M. Margareta geeft lezing op Clingendael Instituut
Op initiatief van de Roemeense ambassadeur H.E. Brândușa Predescu en Ron Ton Directeur van de Clingendael Academie geeft de Roemeense kroonprinses H.M. Margareta, vergezeld van haar echtgenoot Prins Radu een speciale lezing over de bijdrage van Roemenië van Europese Unie van cohesie en solidariteit. Het accent zal liggen op de betrokkenheid van de Roemeense bevolking bij de Europese Unie en hoe zij daar vorm aan geven. Zij zal daarbij zeker ook de inspanningen van haar vader wijlen Koning Michaël I memoreren die vrijwel alle Europese landen en de Verenigde Staten bezocht om het lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO te bepleiten. De koninklijke familie spant zich thans nog erg in om een brug van begrip en bewustzijn te slaan tussen het westelijke en oostelijke deel van ons continent.
Deze lezing zal worden gehouden op woensdag 9 oktober a.s. op het Instituut Clingendael in Den Haag. Voor de goede orde: het huidige Roemenië is een republiek, maar het weerhoudt de Roemeense koninklijke familie er niet van om zich in te spannen voor hun land. Chapeau!
Sector Logistiek
Sinotrans Limited neemt KLG Europe over
KLG Europe en Sinotrans hebben op 26 september jl. een overeenkomst ondertekend voor de overname van KLG Europe door Sinotrans, hetgeen in de komende maanden geëffectueerd zal worden, na de gebruikelijke goedkeuring van toezichthouders. Sinotrans zal dan met terugwerkende kracht per 1 januari 2019 80 procent van de aandelen overnemen hetgeen medio 2020 uitgebreid zal worden tot 100 procent.
Deze overeenkomst geldt voor alle Europese vestigingen van KLG Europe(acht vestigingen in Roemenië).
Door het ontbreken van opvolgers hebben de huidige eigenaren Ad en Kees Kuijken gezocht naar een sterke partij die de activiteiten van KLG Europe kan voortzetten en met de juiste strategie verder kan uitbouwen. Een van de belangrijkste criteria bij de keuze voor een nieuwe eigenaar was het behoud van de bestaande cultuur binnen KLG Europe, die de basis vormt voor de loyaliteit van de medewerkers binnen het bedrijf, naar de klanten, agenten en naar het hoge serviceniveau. Deze loyaliteit is ongetwijfeld de basis van het succes van de onderneming.
“Op het goede moment, op een verantwoorde manier, met een duidelijke visie en strategie de juiste beslissingen nemen, hoort bij goed ondernemerschap. Hierbij dien je ernstig rekening te houden met de continuïteit en groei van je bedrijf, de belangen van je personeel, je clientèle en je buitenlandse agenten en netwerken. Dit hebben wij altijd gezien als een van de kernwaardes van onze bedrijfsvoering en wij zijn ervan overtuigd dat dit een belangrijke pijler is geweest die aan het succes van KLG Europe heeft bijgedragen” aldus Ad en Kees Kuijken.
De contacten met Sinotrans zijn ontstaan door de intensieve samenwerking die KLG-ITM en Sinotrans hebben in China. Voor de 4PL, Control Tower en Supply Chain activiteiten die KLG-ITM uitvoert is Sinotrans een erg belangrijke partner. Mede omdat zij in nagenoeg iedere stad in China een vestiging hebben, evenals in bijna alle Zuidoost Aziatische landen aanwezig zijn. Zij zijn daarmee overigens ook de grootste logistieke dienstverlener in Azië.
Sinotrans ziet in KLG Europe’s medewerkers, klanten, leveranciers en exclusief agenten/partner netwerk de ideale stepping stone voor haar ontwikkeling in Europa. KLG heeft dagelijkse vertrekken met groupage en deelzendingen naar nagenoeg elke bestemming in Europa en combineert hiervoor eigen auto’s en charters voor delivery on wheels en zowel agenten als hub-and-spoke netwerken voor distributie van de last-mile. De sterke geografische dekking binnen het Europese continent van KLG Europe gecombineerd met de kracht van Sinotrans in Azië biedt klanten van beide bedrijven een voorsprong ten opzichte van de concurrentie. Beide partijen zien veel raakvlakken in elkaars bedrijfsvoeringen en visies en een enorme potentie in een geïntegreerde dienstverlening voor hun bestaande en potentiële klanten.
De activiteiten van KLG Europe zullen worden voortgezet onder de bekende bedrijfsnaam KLG Europe en de overname heeft geen consequenties voor personeel, management en partners waardoor alle bestaande contacten ongewijzigd blijven voor alle betrokken partijen.
Ad en Kees Kuijken blijven voorlopig in dienst van KLG Europe en staan garant voor een goede overdracht van de gehele organisatie. Ook nadien blijven beide heren in een adviserende functie beschikbaar voor het bedrijf.
Als nieuwe CEO is de heer Erik Loijen benoemd (huidig General Manager KLG Europe Venlo) en deze wordt eindverantwoordelijk voor alle twaalf Europese vestigingen van KLG Europe (ruim 1100 medewerkers).
Met het hoofdkantoor in Beijing was Sinotrans al meer dan 60 jaar in China actief toen het in 2003 een beursgenoteerde onderneming werd en sindsdien een nog grotere naamsbekendheid en een nog groter klantenbestand heeft weten uit te bouwen. Sinotrans is nu de grootste geïntegreerde logistieke dienstverlener in China met als belangrijkste activiteiten expeditie, logistiek, opslag en terminal services, leasing van logistiek equipment en andere activiteiten (waaronder verscheping, trucking en expres service).
Sinotrans heeft het grootste logistieke netwerk op het vasteland van China met vestigingen in alle provincies en grote steden. Het is Sinotrans’ strategie om wereldwijd een toonaangevend geïntegreerd logistiek platform op te bouwen. Om deze globale strategie verder vorm te geven werkt Sinotrans momenteel aan een substantiële uitbreiding van hun overzeese netwerk, inclusief agentennetwerken in ontwikkelingslanden en eigendomsnetwerken in de ontwikkelde landen, waaronder Europa, Australië etc.Eind 2018 bedroeg de omzet van Sinotrans circa 10 miljard dollar en een totale activa van 9 miljard dollar. Sinotrans is beursgenoteerd zowel aan de beurs van Hongkong als aan de Shanghai Stock Exchange.
In Roemenië heeft KLG Europe acht vestigingen en circa 400 werknemers.
Kees Kuijken is naast Vice President van het Dutch Romanian Network tevens honorair consul van Roemenië in Nederland.
Sector Waterbouw
Boskalis gaat een deel van de Roemeense kust versterken
In Roemenië heeft Boskalis een contract verworven van de Roemeense autoriteit op het gebied van waterbeheer voor het beschermen van de kustlijn van Mamaia nabij de stad Constanta. Voor dit project gaat Boskalis vier miljoen kubieke meter zand baggeren met behulp van een grote sleephopperzuiger, en over een lengte van 7 kilometer een suppletie uitvoeren om een 100 meter breed strand aan te leggen.
Deze bescherming moet verdere erosie van de kust voorkomen en een vaste kustlijn in stand houden. Het project is onderdeel van een omvangrijk programma van de Europese Investeringsbank ter bescherming en herstel van kustgebieden. De voorbereidende werkzaamheden, waaronder afronding van het ontwerp en technische werkzaamheden, gaan ook meteen van start. De uitvoering van het project begint in de eerste helft van 2020 en zal in 2021 worden opgeleverd.
Agrarische Sector
Kleine revolutie bij kleine Roemeense varkenshouders
Zoals bekend mag worden verondersteld zijn er in Roemenië een enorm aantal kleine boeren waarvan het grondoppervlak zo gering is dat het per definitie onrendabel is om het boerenbedrijf uit te oefenen. Dus wordt hun bedrijf uitgeoefend om in hun eigen bestaan te voorzien en vindt er een levendige onderlinge ruilhandel plaats.
Met name in bergachtige streken vindt een en ander plaats en is nauwelijks herkenbaar in statistische gegevens en in algemene zin noemt men het ook wel de “moestuineconomie”.
Men heeft vaak een of meerdere varkens die dan eens per jaar worden geslacht en goede vrienden of buren meedelen. Het onderkomen is uitstekend geregeld en beter geregeld dan de modernste stallen en dat geldt ook voor de uitloop. Het voedsel is van eigen bodem, dus ook dat is van een betere kwaliteit die men doorgaans in Westerse landen aantreft.
Het jaarlijkse slachten aan huis is een feest en beesten leven vredig en een dierenarts was zelden nodig. De eventuele ziektekiemen werden meteen onschadelijk gemaakt door de zelfgestookte tuică. Maar ja, toen kwam de wens dat het land zich moest aansluiten bij de Europese Unie en grootschaligheid was noodzakelijk voor een rendabele bedrijfsvoering. Dus werden buitenlandse deskundigen gevraagd omdat traject te begeleiden, waaronder zich het latere bestuurslid van de DRN zich bevond en toen het Roemeense equivalent van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit moest worden opgericht en toen circa 20 jaar geleden durfden zij te beweren dat thuis slachten uit den boze was ontstond er bijna een agrarische volksopstand. Is dit typisch Roemeens? Nee, in ons land heeft zich destijds ook iets dergelijks voltrokken en het is aan te bevelen om de klassieker “Hoe God verdween uit Jorwerd” van Geert Mak eens te lezen.
Nu dus twee decennia later is de situatie van deze kleine boeren niet veel beter, een behoorlijk aantal kleine boeren zijn door buitenlandse investeerders uitgekocht en ontstond de schaalvergroting. Deze schaalvergroting bracht ook ziektes met zich mee en was er onlangs in Cluj-Napoca een zogenoemde Trichinellose conferentie handelend over een parasitaire ziekte die overdraagbaar is van dieren op mensen. Deze ziekte is zeker serieus te nemen en vraagt ook om maatregelen, maar om dan het thuis slachten te verbieden die op relatief bescheiden schaal plaatsvindt, lijkt ons met een kanon op een mug schieten, waarbij de grote bedrijven worden gespaard. Of moeten de Roemenen worden gedwongen om ook megastallen te bouwen? Wat daarvan de gevolgen zijn, is in Nederland inmiddels bekend. Nog los van het feit dat er een grote weerstand is tegen varkens binnen houden (al dan niet terecht) en er nu de laatste jaren meer varkens worden gehouden in biologische- of scharrelvarkenshouderijen waar de dieren naar buiten kunnen. Theoretisch zouden deze varkens zich dan kunnen besmetten door het eten van kleine wilde dieren die de Trichinella larven bij zich dragen (ratten, muizen ed.).
- Misschien is het nuttig om het boek van Geert Mak in het Roemeens te vertalen waardoor er meer inzicht en begrip dus draagvlak kan ontstaan.
Roemeens-Nederlandse samenwerking in groen onderwijs
Roemenië en Nederland willen samenwerken om het agrarisch onderwijs in Roemenië te versterken. Een Roemeense vertegenwoordiging kwam daarom naar Nederland om kennis te maken met groen onderwijs en het agrarisch bedrijfsleven.
Een Roemeense delegatie van vertegenwoordigers van agrarische onderwijsinstellingen en overheid bezocht Nederland tussen 3 en 6 september jl. om kennis te maken met het Nederlands agrarisch onderwijssysteem. De manier waarop het Nederlands groen onderwijs bijdraagt aan versterking van de agro- en foodsector is voor de Roemenen interessant. Daarbij wordt met name gekeken naar de samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers.
Perspectief voor jongeren
Versterking van het agrarisch onderwijs en de agrarische sector is in Roemenië hard nodig. Net als elders in Europa zie je dat het platteland vergrijst, zo blijkt uit een nieuwsbericht van het Ministerie van LNV. Jongeren trekken weg vanwege een weinig rooskleurig economisch perspectief. Voedselproductie op het platteland vindt vaak nog plaats op een traditionele manier. Kennis wordt van generatie op generatie overgedragen volgens oude tradities.
Hoewel die productie kleinschalig, duurzaam en circulair is, is het economisch gezien niet houdbaar. Voor ondernemers en ambitieuze jonge mensen is leven op het platteland niet aantrekkelijk. Bovendien is het onderwijsaanbod erg beperkt. Wil je het platteland leefbaar houden, dan zul je jongeren op het platteland meer perspectief moeten bieden. Daarom heeft de Roemeense overheid besloten het agrarisch onderwijssysteem te versterken zodat de plattelandseconomie verbetert en leven en wonen op het platteland aantrekkelijker wordt.
Actieplan
De Roemeense vertegenwoordigers zijn daarom erg geïnteresseerd in het Nederlandse agrarisch onderwijssysteem. Samenwerking met het bedrijfsleven lijkt daarin belangrijk. In een ‘Romanian-Dutch mission statement’ is beschreven wat de Roemeense en Nederlandse overheid wil bereiken. Vertegenwoordigers van de Roemeense overheid, onderwijsinstellingen, ondernemers discussiëren over een actieplan dat tot concrete resultaten moet leiden.
Bron: GroenPact
Nettoresultaat van Agricover Credit IFN stijgt met 31%
Agricover Credit IFN is een onderdeel van Agricover Holding S.A. Samen met Agricover Business zijn zij één van de grootste handelaren in landbouwproducten in Roemenië, een toonaangevende leverancier van materialen voor landbouwproductie, die ook financiële en verzekeringsdiensten voor boeren biedt. Een uitstekende formule die in zekere mate op de Raiffeisengedachte is gestoeld. De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) neemt deel voor 13% deel in Agricover.
De nettowinst van het Agricover Credit IFN van Roemenië steeg met 31% op jaarbasis in de eerste helft van 2019 tot 23,3 miljoen lei ($ 5,4 miljoen / 4,9 miljoen euro), zei het bedrijf .
In de eerste zes maanden van het jaar heeft Agricover Credit IFN voor een bedrag van 576,4 miljoen lei verstrekt aan 3.465 boeren, gaf het recente persbericht aan.
“Onze strategische bedrijfsrichting blijft gericht op het aantrekken van nieuwe klanten, kleine en middelgrote boeren, en dit is al zichtbaar in de aanzienlijke toename van het aantal actieve klanten. Het feit dat we erin zijn geslaagd de waarde van de verstrekte leningen te verhogen in de eerste helft van dit jaar, vergeleken met 2018, moedigt ons aan om onze strategie voor het tweede deel van het jaar voort te zetten, “zei Robert Rekkers, algemeen directeur van Agricover Credit IFN. Per 30 juni bedroeg het bedrijfsresultaat van Agricover 26,8 miljoen lei, een stijging van 27% in vergelijking met dezelfde periode van 2018.
- Robert Rekkers is lid van het Comité van Aanbeveling van de DRN en adviseur van de DRN Task Force Food & Agri.
Disclaimer
De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.