Nieuwsbrief 8 juli 2020

Header-news

DRN NIEUWS

DRN verwelkomt Zone College als nieuw lid

Het Zone College biedt groene vmbo- & mbo-opleidingen en cursussen  voor jongeren, volwassenen en bedrijven aan verspreid over een achttal scholen met een centrale aansturing vanuit Lochem.

De internationalisering van het groen onderwijs is in handen van de docent Jan Steverink die tevens voorzitter is van de landengroep Roemenië van het Borderless Network waarin de onderwijsinstellingen zoals de WUR, Van Hall Larenstein, Nordwincollege, Terra College, Lentiz en HAS(Venlo)participeren, alsmede Agriprogress, het Ministerie van EZ en de DRN Task Force Agri & Food Romania.  Jan Steverink is tevens toegetreden tot laatstgenoemde task force.

Voor nadere informatie: https://zonecollege.nl/

Ook verwelkomt DRN Negoiu Wild Park als nieuw lid

Onder het toeziend oog van de grootaandeelhouder Keytree Holland B.V.   zijn Jan Rijndert Visser en Ger Schmitz een Blue Berry farm onder naam van de gelijknamige berg(2535m) Negoiu Wild Park is opgestart waar zij de productie en distributie verzorgen. Het is gelegen in het dorp(comuna) Porumbacu de Jos op 34 km ten oosten van de stad Sibiu en deel uitmakend van het Făgărașgebergte.
Voor nadere informatie: janrijndert@gmail.com en Schmitz.g@kpnmail.nl

Agrarische Sector

Webinar voor Nederlandse gesaneerde varkenshouders
Donderdag 30 juli a.s. van 20.00 tot 21.30 uur

Veel varkenshouders die besloten hebben om hun bedrijf te saneren zijn zich aan het oriënteren over hun toekomst. Naast het feit dat het voor velen ook een emotioneel besluit is, speelt ook mee of zij op een andere wijze hun bedrijf kunnen voortzetten. Het mag duidelijk zijn dat ons land daartoe nauwelijks mogelijkheden biedt.
Want zoals bij een ieder bekend is op het moment in Nederland een grote saneringsronde gaande (subsidieregeling sanering varkenshouderij) waarvoor € 455 mln. beschikbaar is gesteld. 407 varkenshouderijen met in totaal 900.000 varkens zijn goedgekeurd voor deze ronde; nog 95 zitten in de wachtkamer. Het betreft onder meer 133 vermeerderingsbedrijven en 176 vleesvarken producenten.

Waarom Roemenië?
Niet iedereen zal dan meteen aan Roemenië denken, terwijl het maar drie uren vliegen of een dag rijden van ons land verwijderd  is. Waar Nederlandse varkenshouders en andere bedrijven uit de varkensketen al actief zijn.
Het doel van het webinar is om u eens te oriënteren op de mogelijkheden en kansen die Roemenië u kan bieden.

Op de eerste plaats omdat er veel ruimte is voor de agrarische ondernemers en er daarom geen verstikkende wetgeving is die het ondernemen aan banden legt.
Roemenië was tot de ‘wende‘ een belangrijke producent van varkensvlees. Na ‘89 is de productie ingestort en tot op heden niet teruggekomen op het oude productieniveau. Roemenië consumeert ongeveer 30 kg per hoofd per jaar dat is 53 % van de vlees consumptie; de zelfvoorzieningsgraad was de afgelopen 10 jaar 60-72 %. Er is ruimte genoeg. Er zijn op het moment een paar honderd grotere varkensbedrijven en een dikke miljoen met een paar varkens (dit laatste deel krimpt snel) in Roemenië. Een groot deel van de biggen wordt nu geïmporteerd (ook uit Nederland), kansen voor fok en zeugenbedrijven. In de akkerbouw (Roemenië was in de afgelopen jaren de grootste maisproducent van de EU) is een grote behoefte aan dierlijke mest. In Roemenië kun je kringlopen realiseren!
Dus ook voor varkenshouders en bedrijven uit de keten van de varkenshouderij die niet saneren liggen er kansen in Roemenië!

Wie zijn wij?
De organisatie is de DRN Task Force Agri & Food Romania in samenwerking met het meer op de praktijk gerichte Agriprogress die de “taal” van de agrarische ondernemers spreekt. En drie ondernemers die hun ervaringen met u willen delen.
Het zijn:

Pieter Helfferich
Pieter Helfferich is sinds 1998 actief in het Oostblok met het  ontwikkelen van agribusiness. Sinds 2007 actief in Roemenië, mede initiator van een fonds van Nederlandse investeerders in de akkerbouw, was 5 jaar verantwoordelijk voor een akkerbouw bedrijf in Roemenië en nu actief met het begeleiden van bedrijven en investeerders om in Roemenië hun agribusiness te ontwikkelen.

Reinder Schaap

Reinder Schaap is de voormalige landbouwraad van de  Nederlandse Ambassade in Boekarest. Hij is voorzitter van de Task Force Agri & Food van het Dutch Romanian Network(DRN) en tevens honorair consul van Roemenië in Nederland.

Heinz Derksen
De naam Bra-Der is ontstaan uit de namen (Ronnie)Braks en (Heinz)Derksen. Bra-Der is opgericht om restbiggen af te  mesten die afkomstig zijn van hun vermeerderingsbedrijf in Großmühlingen. Sinds 2013 worden er door de Brader ook biggen verhandeld in Duitsland en Roemenië.  In Roemenië handelt men onder de naam Ferma de Porce Jilavele Srl en is men gevestigd in Jilavele(district Ialomita), ten noordoosten van Boekarest. In Noord-Brabant zijn het zeker geen onbekenden.

Sven van Genuchten
Sven van Genugten is directeur en mede eigenaar van  Genugten Agri. Stallenbouwers die zowel in Nederland als in het buitenland hun kunnen hebben bewezen. Zij bouwen nu aan een achttal projecten in de omgeving van de Roemeense stad Arad.

Adrian Balacan
Adrian Balacan heeft een veterinaire achtergrond en heeft in  2010 een coöperatie opgericht waar hij thans de functie van general manager heeft, Zij bezitten  negen varkenshouderijen die zich onder anderen richten op de varkens “productie”, gelten, geiten en sperma. Tevens  bezit de coöperatie een veevoederfabriek. Zij fokken al sinds 15 jaar voor Topigs Norsvin.
(Voertaal met Adrian Balacan is Engels)

Hoe kunt u deelnemen?
Aanmelden bij Agriprogress, Pieter Helfferich, mobiel: 06-53782889, email: info@agriprogress.com. Voor aanmelden graag naam bedrijf, adres, contactpersoon, telefoonnummer en email adres mailen. Na ontvangst betaling sturen wij u de link voor het seminar.
De kosten bedragen 45 Euro ex BTW. Deze kosten worden van uw rekening afgetrokken voor een vervolgactiviteit van Agriprogress.

Nieuwe kansen voor gesaneerde varkenshouders in Roemenië

Roemenië was tot de ‘wende ‘ een belangrijke producent van varkensvlees. Na ‘89 is de productie ingestort en tot op heden niet terug gekomen op het oude productie niveau. Roemenië consumeert ongeveer 30 kg per hoofd per jaar dat is 53 % van de vlees consumptie;  de zelfvoorzieningsgraad was de afgelopen 10 jaar 60-72 %.
In de omvangrijke graanteelt is grote behoefte aan dierlijke mest. Van de benodigde biggen voor de mesterij wordt een omvangrijk deel geïmporteerd; dit zou met name kansen voor de Nederlandse varkenshouders die uitgekocht worden, kunnen bieden.
Want in Nederland staat de varkenshouderij onder grote druk vanwege milieu problemen. Er is net een saneringsronde geweest ( subsidieregeling sanering varkenshouderij) waarvoor € 455 mln. beschikbaar is gesteld. 407 varkenshouderijen met in totaal 900.000 varkens zijn goedgekeurd voor deze ronde; nog 95 zitten inde wachtkamer. Het betreft onder meer 133 vermeerderingsbedrijven en 176 vleesvarken producenten.
De aangemelde bedrijven liggen met name in Brabant en Limburg:  802.000 varkens; het restant 108.000 bevindt zich in Gelderland, Utrecht en Overijssel.
Als de uitgekochte bedrijven hun bedrijf beëindigen moeten ze afrekenen met de fiscus maar bij voortzetting van het bedrijf in bijvoorbeeld Roemenië hoeft dit niet. Wel wordt er dan een zogenoemde conserverende heffing opgelegd over de virtuele boekwinst dit is volgens een wet van 2015 ( conserverende heffing bij emigratie). Echter dat hoeft geen beletsel te zijn en wij geven dat in een apart bericht in deze nieuwsbrief aan.
Uit het voorgaande volgt logischerwijs dat het van invloed is op de gehele keten van de varkenssector, dus er ook kansen ontstaan en deels al in ontwikkeling zijn voor de fokkerij, vermeerderingsbedrijven, stallenbouw en inrichting, voersystemen, dierengeneesmiddelen, slachtsystemen, koelhuizen, etcetera.
Uiteraard is het ook nuttig om kennis te nemen van het onderzoek van de Landbouwuniversiteit Wageningen “Kansen voor commerciële varkensproductie in Roemenië” dat wij onlangs publiceerden op onze website, zie https://www.dutchromaniannetwork.nl/publicaties-2/
Kortom, het is het overwegen waard om eens over de grens te gaan kijken en daarbij een land te kiezen waar ruime mogelijkheden zijn en zo’n land is Roemenië!
Bron: Reinder Schaap, voorzitter DRN Task Force Agri & Food Romania en voormalige landbouwraad van Roemenië.
Voor nadere informatie: info@agriprogress.nl

Conserverende aanslag bij (bedrijfs)emigratie

Als u vanuit Nederland verhuist naar een ander land, kunnen er bijzondere regelingen voor u gelden. Zijn een of meer van deze bijzondere regelingen op u van toepassing, dan leggen wij u een aparte aanslag op. Dit is een zogenoemde conserverende aanslag.
Een conserverende aanslag leggen wij op om recht te behouden op de belasting over uw inkomen. U betaalt de belasting over dit inkomen namelijk nu nog niet, maar u moet dat in de toekomst misschien wel. Dat inkomen heet te conserveren inkomen. Het te conserveren inkomen valt meestal in box 1. In de conserverende aanslag staat hoeveel belasting u verschuldigd bent. Meestal wordt daarnaast revisierente in rekening gebracht. U betaalt de conserverende aanslag niet meteen.
Een conserverende aanslag heeft een geldigheidsduur van 10 jaar, met uitzondering voor het aanmerkelijk belang. Deze conserverende aanslag is onbeperkt. Doet u binnen de geldigheidsduur iets wat niet mag volgens de Nederlandse belastingregels, dan moet u de conserverende aanslag direct betalen. U mag bijvoorbeeld geen lijfrenteaanspraak afkopen.

Wanneer krijgt u een conserverende aanslag bij emigratie?

Als u door uw emigratie te conserveren inkomen hebt, krijgt u een conserverende aanslag. U kunt een conserverende aanslag krijgen in de volgende gevallen:

  • U hebt in de periode dat u in Nederland woonde pensioenrechten opgebouwd.
  • U hebt recht op uitkeringen uit een lijfrenteverzekering waarvan de premies in het verleden ten laste van het inkomen zijn gebracht.
  • U hebt recht op het voordeel uit een kapitaalverzekering eigen woning, spaarrekening eigen woning of beleggingsrecht eigen woning.
  • U hebt een aanmerkelijk belang in een vennootschap die in Nederland is gevestigd.

Hoe berekenen de Belastingdienst de conserverende aanslag?

Het bedrag van uw conserverende aanslag berekenen zij door de belasting over het reguliere inkomen in box 1 op te tellen bij de belasting over het te conserveren inkomen. Dit bedrag verminderen zij vervolgens met de belasting die u op de gewone aanslag verschuldigd bent. Het te conserveren inkomen valt daardoor in het hoogste belastingtarief.

Uitstel van betaling voor conserverende aanslag

U krijgt meestal uitstel van betaling voor uw conserverende aanslag. Dit uitstel van betaling krijgt u zonder voorwaarden en automatisch als u verhuist naar een land binnen de Europese Unie. Over de uitstelperiode hoeft u geen invorderingsrente te betalen.
(Bron: Belastingdienst)

Verwachtingen Roemeense aquacultuur

De Roemeense vismarkt voor aquacultuur bereikte 60.000 ton, de helft van de totale vismarkt De lokale vismarkt voor aquacultuur bedraagt ​​momenteel ongeveer 60.000 ton per jaar, respectievelijk 50% van de totale vismarkt, en zal de komende jaren de wilde vis overtreffen, , waarin staat dat tijdens de isolatieperiode het verbruik van zeevruchten met 30% is gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2019.
De lokale aquacultuurvismarkt bedraagt ​​momenteel ongeveer 60.000 ton per jaar, respectievelijk 50% van de totale vismarkt. Het aquacultuursegment bevond zich, vóór het begin van de Covid-19-pandemie, in een proces van aanhoudende groei van ongeveer 3-4% per jaar. Volgens de verwachtingen zal het binnen minder dan tien jaar, als hetzelfde ritme  wordt gehandhaafd voor gekweekte vis, het gewicht van wilde vis overschrijden. Van de 60.000 ton aquacultuurvis die jaarlijks in Roemenië wordt verkocht, is ongeveer 10% ASC (Aquaculture Stewardship Council) gecertificeerd, een certificaat dat wordt toegekend aan gekweekte vis in een gecontroleerde omgeving, schoon en gevoed met biologisch voedsel. De kwekerijen waar deze vissen vandaan komen, zijn op hun beurt AUC-gecertificeerd en erkend om te voldoen aan internationale normen met betrekking tot de bescherming van natuurlijke habitats en duurzame visserij. Tijdens de isolatie en onmiddellijk na de versoepeling van de beperkingen, is de trend waargenomen van een hogere omzet ASC gecertificeerde visproducten schrijft News.ro . Zo steeg de verkoop van garnalen tussen maart en juni met 30% in vergelijking met dezelfde periode in 2019. In de maanden dat mensen voornamelijk thuis bleven, merkten we een stijging van de verkoop van AUC-gecertificeerde vis, vooral garnalen. Men kookte meer thuis en dat er meer belangstelling van Roemenen is voor mediterrane recepten, gebaseerd op garnalen tegen de achtergrond van de groeiende zorg om gezond te eten, meer kwaliteitsproducten te consumeren en waarschijnlijk ook gerechten te proberen te koken. die vergelijkbaar zijn met die in restaurants. De huidige richting van de markt, zowel in Roemenië als internationaal, is om het aandeel van vis en gekweekte zeevruchten te vergroten. In de afgelopen vijf jaar is het in Roemenië verkochte segment van aquacultuurvissen elk jaar met ongeveer 4% gestegen. Aquacultuurproducten, of we het nu hebben over vis of zeevruchten, winnen aan kracht op de markt en niet omdat er niet langer dezelfde vraag is naar wilde assortimenten, maar omdat de hulpbronnen in de oceanen en zeeën afnemen. 
De verkoopkosten van AUC-gecertificeerde producten ongeveer 10% – 20% hoger dan conventionele.. Marktspelers moeten zich aanpassen aan de nieuwe context en deze aanpassing betekent het vinden van nieuwe, efficiëntere modellen. Ik denk dat de oplossing ligt in investeren in automatisering en robotica-apparatuur. Dit zijn echter kosten die kleine en middelgrote ondernemingen niet kunnen betalen. Daarom zijn overheidsprogramma’s zoals SME INVEST welkom en moeten ze zo snel mogelijk worden uitgevoerd, vooral in deze periode

 

Financiële Sector

Agricover leent nog eens € 10 miljoen van de EBRD

Agricover Group, een van de belangrijkste spelers op de Roemeense landbouwmarkt heeft een nieuwe lening afgesloten van de European Development and Reconstruction Bank ter waarde van 10 miljoen euro. De fondsen zullen worden gebruikt om het werkkapitaal van Agricover SA, de agrarische inputdochter van de Agricover-groep, te financieren, waarvan Robert Rekkers* de general manager is.

Dit is de tweede lening van de EBRD deze maand. Eerder , op 11 juni, maakte de EBRD bekend dat zij een lening van 5 miljoen euro had goedgekeurd voor Agricover Credit IFN, de financieringsafdeling van de groep. Eveneens in juni  Agricover met 50 miljoen lei, tot 200 miljoen lei, een lening aangegaan bij Eximbank Roemenië(Staatsbank) . De Agricover Groep heeft meer dan 1.000 medewerkers en bedient 6.300 boerenklanten. De meerderheidsaandeelhouder van de groep, met een belang van 99,99%, is Agricover Holding, een entiteit die wordt gecontroleerd door de Iraanse zakenman Jabbar Kanani.

In 2017 investeerde de EBRD 32 miljoen lei (7 miljoen euro) in Agricover Holding en werd een minderheidsaandeelhouder, met een belang van 12,7%. Een andere minderheidsaandeelhouder is ADAMA Agriculture BV, een onderdeel van de Zwitserse Syngenta-groep, die in oktober vorig jaar een belang van 10% in Agricover SA kocht.
* Robert Rekkers maakt deel uit van het Comité van Aanbeveling van het Dutch Romanian Network en is lid van de DRN Task Force Agri & Food Romania

Steven van Rijswijk nieuwe topman ING

ING heeft Steven van Rijswijk benoemd tot de nieuwe topman. Op dit moment is hij de eindverantwoordelijke voor risico-inschattingen binnen het bestuur van de financieel dienstverlener.
Van Rijswijk volgt Ralph Hamers op, van wie eerder dit jaar bekend werd dat hij topman wordt van de Zwitserse bank UBS.
Met Steven van Rijswijk kiest ING wederom iemand die het bedrijf al lange tijd van binnenuit kent. De Nederlander is al sinds 1995 in dienst bij de bank, waar hij onder andere werkte voor de afdelingen voor fusies en overnames en kapitaalmarkten. In 2017 werd hij benoemd tot lid van het ING-bestuur.

Het financiële concern prijst Steven van Rijswijk om zijn belangrijke bijdrage aan het versterken van de zogeheten poortwachtersfunctie van ING. Die functie, waarbij banken worden geacht op te treden tegen verdachte geldstromen, kwam in 2018 onder vuur te liggen. ING trof een schikking met het Openbaar Ministerie van 775 miljoen euro wegens tekortkomingen bij het tegengaan van witwassen.
Het bestuur van de DRN feliciteert Steven van Rijswijk met zijn benoeming en spreekt het vertrouwen uit dat de goede samenwerking tussen ING en DRN zal worden gecontinueerd!

ING Romania laat spectaculaire groei zien

Slechts vier banken verhoogden hun marktaandeel in 2019. ING Bank werd de vierde bank van het systeem Volgens het laatste jaarverslag van de NBR(National Bank of Romania) sprong ING Bank in 2019 qua activa twee plaatsen in de top tien van banken en bereikte de 4e plaats, direct na BRD Societe Generale.
Slechts 4 banken uit de top tien noteerden vorig jaar een stijging van het marktaandeel: Banca Transilvania, ING Bank, CEC Bank en OTP Bank, volgens het jaarverslag van de NBR dat eind vorige week werd gepubliceerd. Banca Transilvania heeft haar marktaandeel met 1,24% vergroot, een vrij hoog aandeel als we rekening houden met het feit dat de Transsylvanische bank het afgelopen jaar geen nieuwe acquisities heeft gedaan. Haar positie als bank voor het Roemeense MKB lijkt vruchten af ​​te werpen. Het is de grootste stijging die banken in ons banksysteem hebben geregistreerd. De op één na grootste en meest spectaculaire groei is die van ING Bank. Het filiaal van de Nederlandse bank wist het marktaandeel met 0,50% te vergroten en overtrof daarmee de rivalen Raiffeisen Bank en Unicredit Bank.
De afname van het vermogen van deze banken van “tienden van honderd”, zoals ze zeggen, ging naar het 0,50% marktaandeel dat ING Bank behaalde. Een andere verrassing die het BNR-rapport biedt, is het feit dat CEC Bank, na vele jaren waarin ze opeenvolgende percentages van het marktaandeel op het banksysteem heeft verloren, nu ongeveer 0,14% aan activa herstelt. OTP Bank, een van de ambitieuze lokale banken die wil groeien, onder meer door overnames van bankentiteiten op de Roemeense markt, registreerde op haar beurt een stijging van 0,23% van het marktaandeel in 2019 in vergelijking met 2018. De Nationale Bank van Roemenië heeft het jaarverslag over 2019 gepubliceerd, wat een winst van 1,779 miljard lei betekent. De totale inkomsten bedroegen 3,069 miljard lei en de totale uitgaven waren 1,272 miljard lei. De rentebaten bedroegen 792 miljoen lei en de inkomsten uit deviezentransacties bedroegen 1.930 miljard lei. De rentelasten bedroegen 438 miljoen lei en de personeelskosten bedroegen 333 miljoen lei. De winst van 1,777 miljard lei was 232% meer dan de gebudgetteerde winst. Het eigen vermogen van de NBR, dat de financiële positie van de Nationale Bank uitdrukt, is met 36% gestegen tot 25,5 miljard lei.

Luchtvaart Sector

Drastische inkrimping personeelsbestand bij Tarom

De luchtvaartmaatschappij van Roemenië Tarom zal haar personeelsbestand tot het einde van het jaar met 374 verminderen, van momenteel 1.607 tot 1.233.
Minister van Verkeer, Infrastructuur en Communicatie Lucian Bode zei begin juni dat Tarom kan worden gered, maar dat het een zware herstructurering moet ondergaan en dat het nieuwe management en de beheerders tot op het bot moeten gaan.

“Luchtvaartmaatschappijen van over de hele wereld, ook in Roemenië gevestigde bedrijven, hebben enorme verliezen geleden en ze hebben het aantal vluchten met meer dan 95 procent verminderd. Echter Tarom maakt al sinds 10 jaar verlies en was al vóór de crisis onwel. Het leed in de eerste plaats aan nepotisme, maar er waren nog andere problemen.
Ik geloof dat ik er zeker van ben dat dit nationale bedrijf kan worden gered. We zullen alles doen wat van de Roemeense regering afhangt door middel van de goedgekeurde 37 mln euro reddingsteun, die we voorbereiden, we handelen in op zo’n manier dat dit bedrijf door een zware revisie kan blijven opereren, ‘vertelde Lucian Bode aan omroep B1 TV.

Energie Sector

Europees energiebeleid wordt door Russische Federatie bepaald

Vijf of zes jaar geleden sprak de Europese Commissie nadrukkelijk over het verminderen van de afhankelijkheid van Russisch gas, werden er allerlei bijeenkomsten gehouden waarin projecten werden geëntameerd en werd Roemenië gezien als een van de belangrijkste toekomstige actoren wegens zijn eigen meer dan toereikende olie-en gasvoorraden.

Ondertussen bleken de verhalen over het verminderen van verslaving slechts verhalen te zijn, waarbij Europa zich verrijkte met nieuwe Russische gaspijpleidingen: Nord Stream en TurkStream. Met deze pijpleidingen komt Rusland in principe ongehinderd Europa binnen. Een paar dagen geleden besloot Hongarije om zich bij het TurkStream-project aan te sluiten, via een koppeling met Servië.
Wat is in deze omstandigheden de rol van het “strategische” BRUA-project?
De Russische Federatie gaat gestaag en ongehinderd door met de uitvoering van zijn plannen zonder  obstakels van de Europese autoriteiten tegen te komen. Deze zijn meer gefocust op de handelsoorlog die de VS en China met elkaar voeren en proberen daarin hun eigen positie te bepalen en zien blijkbaar niet dat de Oosterbuur door de achterdeur zijn positie in Europa versterkt en daarmee de positie van de Europese Unie verzwakt.
Zo keurde de Hongaarse gasmaatschappij FGSZ eind vorige week een investeringsplan goed voor de aanleg, tegen oktober 2021, van een gasleiding naar Servië, met een capaciteit van zes miljard kubieke meter per jaar.
De Hongaarse energiegroep MOL, die FGSZ controleert, heeft ook aangekondigd zich aan te sluiten bij het TurkStream-gaspijpleidingproject, dat Rusland en Turkije via de Zwarte Zee met elkaar verbindt.
Tegelijkertijd kondigde het Bulgaarse gasbedrijf Bulgartransgaz aan dat het 400 miljoen euro wil lenen om de Balkan Stream-gasleiding te financieren, een uitbreiding van de Russische TurkStream-leiding in Bulgarije.

Wat is de TurkStream-pijplijn?
Net als het Nord Stream-project is het een pijpleiding die is ontworpen om Oekraïne van de route van gasleveringen naar Europa te halen. In feite zijn er twee pijpleidingen, elk van 15,75 miljard kubieke meter, één die naar Turkije leidt, via de Zwarte Zee, en één die door Bulgarije, Servië en Hongarije loopt.
TurkStream voedt Bulgarije sinds het begin van het jaar. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin hebben op 8 januari 2020 de TurkStream-gasleiding officieel ingehuldigd, wat hun verzoening symboliseert.

Southstream
Dank zij de medewerking van Roemenië heeft de Europese Commissie in 2014 de South Stream kunnen blokkeren. De South Stream-gasleiding  die Russisch aardgas zou leveren aan Oostenrijk, via de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië en Hongarije. Zowel Bulgarije als Hongarije dromen van regionale hubs met geïmporteerd gas, zoals Roemenië ooit zei dat het zou worden, en vertrouwde meer op zijn eigen productie in de Zwarte Zee. Wat is er gekozen voor dit desideratum?

BRUA
Gas uit de Zwarte Zee ligt onbenut, in afwachting van een politieke consensus om de wet op zee af te ronden, en de BRUA-pijpleiding(Corridor Bulgarije-Roemenië-Hongarije-Oostenrijk) wordt aangelegd, maar deze begint vanuit het niets en stopt nergens. Roemenië zou deel uitmaken van een zogenaamde verticale corridor die de aardgastransmissiesystemen in Roemenië, Bulgarije en Griekenland met elkaar verbindt, waarover nu niets wordt gezegd. Er was ook Eastring, een pijpleiding die werd gepromoot door de Slowaakse transporteur Eustream, die Slowakije via Roemenië met Zuidoost-Europa zou verbinden.
In 2017 besloot Hongarije eenzijdig BRUA op zijn grondgebied tegen te houden en te stoppen met investeren in de interconnectie met Oostenrijk, zoals voorzien in het oorspronkelijke project, en gas om te leiden naar andere omliggende staten. Het is een bekend gegeven dat Victor Orban nauwe banden met Poetin onderhoudt. Hoewel het besluit van Hongarije volledig in tegenspraak was met Europese plannen, waren de reacties van Brusselse ambtenaren zwak tot niet aanwezig. Deze houding is moeilijk te begrijpen, vooral omdat de EU BRUA een subsidie ​​van 179 miljoen euro heeft toegekend.
Het eerste deel van het project zou in december 2019 voltooid moeten zijn, maar er zijn vertragingen en de nieuwe deadline is eind 2020. Het BRUA-project, fase I, bestaat uit het bouwen van een nieuwe gastransportleiding die de Podişor Technology Node zal verbinden met het Horia-gasmeetstation , richting Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia. Het begint eigenlijk vanuit het niets en stopt nergens in deze fase. Extra werk is nodig om het in de richting van Hongarije of zelfs Servië te kunnen gebruiken. Het eerste deel van het project werd geschat op 480 miljoen euro, waarvan 180 miljoen euro Europese financiering. Het verklaarde doel van het project is om een ​​transportcapaciteit voor aardgas naar Hongarije te verzekeren van 1,75 miljard kubieke meter / jaar, respectievelijk 1,5 miljard kubieke meter / jaar naar Bulgarije. Zoals bekend heeft Nederland ook de kraan verder open gedraaid voor aardgas uit Rusland. Roemenië mag blijkbaar de kastanjes uit het vuur halen en de EU, dus ook Nederland, kijken toe(of een andere kant op) en zijn hun robuuste toezeggingen van destijds blijkbaar vergeten.

Economische ontwikkelingen

Herstel vertrouwen in Roemeense economie

Het vertrouwen in de Roemeense economie blijft zich herstellen na de ineenstorting tijdens de pandemie. Sterk rendement in bouw en industrie . Het vertrouwen van de bevolking en bedrijven in de economie bleef zich herstellen in juni, nadat de ineenstorting zich voordeed tegen de achtergrond van de pandemie en de daarmee verband houdende  beperkingen. Bouw en industrie leverden het snelste rendement op.
Volgens door de Europese Commissie gepubliceerde gegevens voor juni steeg de ESI (Economic Sentiment Indicator), die het vertrouwen in de economie meet, van 68,5 punten in de voorgaande maand naar 77,2 punten. De indicator heeft zich tot dusver hersteld van ongeveer een derde van de daling die in maart en april werd opgetekend, merken analisten van BCR(Banca Comercială Română onderdeel van Oostenrijkse Erste Group) op.  In april daalde de indicator tot een dieptepunt van 18,3 jaar op 65,3 punten te midden van door autoriteiten opgelegde beperkingen in het kader van de Covid-19-  pandemie. Destijds kende ESI de grootste daling sinds 1992, met de sterkste impact in de industrie, diensten en handel. ESI is een samengestelde index, gebaseerd op een enquête, die de perceptie van marktdeelnemers en de bevolking laat zien over de huidige toestand van de economie, evenals verwachtingen voor toekomstige ontwikkelingen. In de bouwsector werd in juni het sterkste rendement behaald (+12,9 punten). Ook werd een aanzienlijk herstel opgetekend in de sector (+7,6 punten).
De productiesector in Roemenië profiteert van de integratie in Europese waardeketens, waar buitengewone fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen zouden kunnen leiden tot een relatief snel herstel. Het onderdeel van de productieverwachtingen lag zeer dicht bij het crisisgemiddelde van vóór Covid-19. De activiteit in de bouwsector is de afgelopen maanden voortgezet, mede dankzij de toename van openbare investeringen in infrastructuur “, blijkt uit een nota van het BHG. De Employment Expectations Indicator (EEI) is in juni gestegen naar 91 punten, van 76,2 punten in mei en 57,9 punten in april. De indicator is de afgelopen twee maanden hersteld, ongeveer tweederde van de daling in maart en april. Zowel ESI als EEI blijven voorlopig onder het langjarig gemiddelde van 100 punten.

Roemeens Exportprogramma voor 2020 gepresenteerd

Op grond van de reguliere de-minimisverordening kunnen decentrale overheden(van EU Lidstaten) ondernemingen over een periode van drie belastingjaren tot € 200.000,- steunen zonder dat dit als staatssteun wordt gezien. Deze steun is zo minimaal (de-minimis) dat het weinig tot geen impact heeft op de interne markt.
Het Roemeense Ministerie van Economie, Energie en Bedrijfsomgeving(MEEMA) heeft een exportbevorderingsprogramma samengesteld, waarvoor een budget voor 2020 beschikbaar is van 50 miljoen lei(ca. € 10.300.000). Aanvankelijk zou het programma in april jl. van start zijn gegaan, maar werd opgeschort in verband met de COVD-19 pandemie, thans is het programma operationeel. Echter de situaties in verschillende landen wijken van elkaar af en dat zal de keuze beperken.” De drie vastgestelde regelingen zijn ontworpen na toegepast overleg met het ondernemingsklimaat, zodat ze zo goed mogelijk inspelen op de huidige behoeften van marktdeelnemers. We willen dat de promotie van Roemeense producten en diensten wordt aangepast aan de huidige economische realiteit en leidt tot een reële toename van de export en tot een diversificatie van hun structuur “, verklaarde minister Virgil Popescu onlangs in een communiqué.

Het exportprogramma kent drie onderdelen, te weten:

  • Deelname van marktdeelnemers aan internationale beurzen en tentoonstellingen in het buitenland”, met een maximum van 1.000 begunstigden, die elk recht hebben op maximaal 4 deelnames per jaar aan internationale beurzen, met steun van de staatsbegroting;
  • “Organisatie van economische missies in het buitenland”, met een maximum van 500 marktdeelnemers die steun ontvangen;
  • “Markt- en productonderzoek uitvoeren”, met een maximum van 100 begunstigden, waarvan 50% per aanvraag de uitgaven voor markt- en productonderzoek worden gefinancierd.

Gelet op de ervaringen van DRN met betrekking tot Roemeense deelname aan beurzen in Nederland, alsmede inkomende Roemeense handelsmissies is het absoluut noodzakelijk dat Roemeense ondernemers zich goed voorbereiden en zeker vooraf een marktonderzoek voor hun sector laten verrichten, tijdig relevante netwerken(zoals de DRN) raadplegen, alsmede de handelsraden van de ambassades. Bovendien zeer selectief te werk gaan bij deelname aan (vak) beurzen, want deze zijn zeer kostbaar en de kosten staan vaak in geen verhouding tot de gewenste resultaten. En niet vergeten dat een goed product zichzelf niet verkoopt!

Politieke ontwikkelingen

Roemeense lokale en nationale verkiezingen in het najaar

De Roemeense regering keurde tijdens haar vergadering van 25 juni het wetsontwerp voor het organiseren van lokale verkiezingen op 27 september a.s. goed, meldde Radio Europa Libera.
Het project, opgesteld door de permanente verkiezingsautoriteit, moet door het parlement definitief worden goedgekeurd.
De wetgevers hebben onlangs een wetsvoorstel aangenomen om de voorwaarden van de lokale verkozen ambtenaren te verlengen tot 1 november.
De verkiezingscampagne zal doorgaan zonder openbare vergaderingen, zonder verkiezingsbijeenkomsten en in overeenstemming met beschermingsmaatregelen tegen COVID-19, zei premier Ludovic Orban.
Met betrekking tot de parlementsverkiezingen zei premier Orban dat de constitutionele deadline voor hun organisatie 6 december a.s. is.
Hij voegde toe dat hij op die datum ook met de leiders van de andere partijen zou overleggen.
De huidige interim regering wordt gevormd door de liberale partij PNL met drie onafhankelijke ministers.

Als men het politieke landschap beziet wordt het beeld voornamelijk bepaald door de liberale PNL en de socialistische PSD, waarbij moet worden aangetekend dat de populaire president Klaus Johannis van liberale huize is. Vanuit de peilingen – voor wat ze waard zijn – blijkt een sterke voorkeur voor de liberale PNL.


Een enquête die IMAS in juni heeft uitgevoerd in opdracht van Europa FM, wijst op een lichte stijging van de stemintenties voor PNL. PSD daarentegen daalt volgens de barometer.
PNL steeg van 32,6% in mei tot 33%. Het is de eerste maand van dit jaar waarin de liberalen een beter percentage hebben van de ene maand op de andere, na een gestage daling van januari tot mei van 47%.
PSD daalt daarentegen tot 21,9% vergeleken met 23% in mei en een maximum van 25,8% in februari.
USR(liberaal) is deze maand gestegen tot 12,3%, na 11,6% vorige maand en een dieptepunt van 10% in februari. PLUS wordt gecrediteerd met 5,8% van de stemopties.
Pro Romania(socialistisch) is deze maand stabiel gebleven, na verschillende opeenvolgende verhogingen die het op 11,2% brachten, de vierde in de politieke hiërarchie.
UDMR(Hongaarse minderheid) daalt nog meer, tot 3,4%, als laatste partij in de ranglijst van parlementaire partijen. ALDE(sociaal-liberaal) staat op de voorlaatste plaats, met 3,7%, ook dalend, na 4,2% van de stemintenties te hebben geregistreerd in mei, en PMP wordt gecrediteerd met 4,7%. Roemenië kent een kiesdrempel van 5%.
De enquête werd uitgevoerd, tussen 5 en 27 juni, bij een steekproef van 1010 mensen. De foutmarge is 3,1 procent.

Covid – 19 Ontwikkelingen

Vanaf 7 juli geen quarantaine verplichting in Roemenië meer.

Op maandagavond 6 juli jl. werd bekendgemaakt dat aan Nederland de code groen werd toegekend, waardoor er geen reisbelemmeringen meer zijn. Dus mogen reguliere vluchten tussen Nederland en Roemenië v.v. vanaf 7 juli worden hervat. Dus vanaf Schiphol met Tarom en KLM Air France en Eindhoven Airport met Wizzair
Omdat Het uiteindelijke besluit over de heropening van de grenzen echter bij de lidstaten ligt, kan Brussel alleen aanbevelingen doen. Indien zich in de nabije toekomst zich onverhoopt weer dergelijke situaties voordoen, is het aan te bevelen om de mogelijkheid te onderzoeken dat de toekenning voortaan op Europees niveau plaatsvindt. Want nu was de situatie ontstaan dat Roemenië de codering rood aan Nederland toekende, terwijl ons land aanspraak maakte op de code groen. Op het moment van het samenstellen van de nieuwsbrief kent Nederland aan Roemenië nog steeds code oranje toe.
Er is een schamele poging gedaan door overheden om een zekere uniformiteit te verkrijgen door aan landen kleurencodes toe te kennen van groen, geel, oranje en rood. Echter als de individuele landen de criteria van de codes verschillend interpreteren, dan heeft men de onduidelijkheid vergroot is plaats van verminderd.
Staten die door Roemenië die zijn vrijgesteld van de aanbeveling van de isolatie- / quarantainemaatregel, worden bepaald op basis van het cumulatieve incidentiepercentage van nieuwe ziektegevallen in de afgelopen 14 dagen per 100.000 inwoners.
Wij hebben de stellige indruk dat door de individuele (EU) landen verschillende criteria worden gehanteerd.

Sector Toerisme

De Donau verenigt het nuttige met het aangename

Door de Covid-19 pandemie en de opgelegde reisbeperkingen is nog eens extra benadrukt dat het toerisme een volwaardige economische factor van betekenis is. De op 29 juni jl. gevierde Dag van de Donau heeft dat nog eens beklemtoont, want tot het stroomgebied van de Donau behoren 10 landen waar 80 miljoen mensen woonachtig zijn.
Geen enkel land wordt zo sterk met de Donau geassocieerd als Oostenrijk. Dit komt onder meer door de bekende wals An der schönen blauen Donau (door Johann Strauss jr.) Echter met hetzelfde recht kan Roemenië de aandacht opeisen want verreweg het grootste deel van het stroomgebied zijnde 941 km bevindt zich op hun grondgebied(als grensrivier deels gedeeld met Bulgarije),met als meest aantrekkelijk deel de wereldberoemde Donaudelta!
Maar ook Duitsland waar in Donaueschingen(Zwarte Woud) de Donau ontspringt, kan zich laten gelden. Ook landen die niet direct tot het stroomgebied van de Donau behoren, zijn met de Donau verbonden, zoals Nederland(Rotterdam) die via het Rijn-Main-Donaukanaal – geopend in 1992 – verbonden is en een nieuwe stimulans voor de scheepvaart betekende. Er opende zich hierdoor een nieuwe vaarroute van de Noordzee, via de Rijn,de Main en de Donau, met de Zwarte Zee. Zo werden havens en industriegebieden als Rotterdam, Antwerpen en het Ruhrgebied met Zuidoost-Europa verbonden. Ook werd in 1984 het 64 km lange Donau-Zwarte Zeekanaal geopend, waardoor men niet meer door de Donaudelta hoeft te varen om de Zwarte Zee te bereiken, maar 350 km kan afsnijden. Kortom de Donau kan met recht een Europese rivier van formaat worden genoemd.
Volgens een persverklaring van de administratie heeft de Roemeense Nationale Administratie voor Wateren (ANAR) 29 juni, de Dag van de Donau, opgemerkt dat meer dan 80 miljoen mensen die in het stroomgebied van de Donau wonen, genieten van de natuurlijke hulpbronnen die de rivier biedt.
‘Water is essentieel voor de ontwikkeling van een land. Daarom spreekt goed beheerd water over de manier waarop een natie zich in de loop van haar geschiedenis ten opzichte van water heeft gedragen en stelt het tegelijkertijd verantwoordelijk voor het voeren van een passend beleid dat het behoud en de bescherming van watervoorraden omvat, onder duurzaam waterbeheerbeleid. De hydrologische gebeurtenissen die we de laatste tijd in Roemenië hebben meegemaakt, herinneren ons eraan dat de watervoorraad ongelijkmatig en beperkt is verdeeld. Daarom moeten mensen begrijpen dat water geen onuitputtelijke hulpbron is ‘, zegt Ervin Molnar, directeur-generaal van ANAR.
ANAR voert momenteel de projecten “Donau-uiterwaarden” en “Naïd” uit, waaronder oplossingen voor duurzame ontwikkeling worden voorgesteld. De projecten zien op een verandering van het gebruik van landbouwgrond om een ​​zwaartekrachtsafvoer van kleine zijrivieren van de Donau veilig te stellen zonder water over dammen te pompen, en aan de andere kant een verplaatsing van dammen. De oplossingen worden opgenomen in het overstromingsrisicobeheerplan voor de Donau.
Toeristisch is alleen al de grootste (rivier) delta van Europa een bezoek apart waard, maar een boottocht over het Roemeense deel van de Donau biedt een attractie die u maar zelden geboden wordt.
In dit bericht nemen wij een aantal foto’s op om u een indruk te geven. Overigens voor de sportvissers is het een eldorado want de Donau is zeer visrijk. In de Donau kan karper, zalm en steur gevonden worden. Ook zijn er genoeg andere soorten, zoals meerval. In Roemenië speelt de Donauvisserij een erg belangrijke rol. In de Donaudelta is er vis in overvloed. Voor de Lipovanen die in de Donaudelta leven is de visvangst hun enige bron van inkomsten.

Bijzonder bericht

Roemeense ambassadeur ‘bezorgd’ over de omstandigheden in Nederlandse vleesbedrijven

De Roemeense ambassadeur in Nederland H.E. Brândușa Predescu  heeft de Nederlandse regering een brief gestuurd waarin ze haar bezorgdheid schetst over de omstandigheden in slachthuizen, waar honderden Roemeense en andere Oost-Europeanen werken. In die brief uitte de ambassadeur ‘haar bezorgdheid over de risico’s waaraan Roemeense werknemers worden blootgesteld en riep hij op tot strengere controles in de vleesverwerkende industrie.’ Daarnaast heeft de ambassade Roemeense werknemers opnieuw opgeroepen om ‘elke vorm van misbruik of uitbuiting te melden’. ‘aan inspecteurs van het ministerie van Sociale Zaken of om contact op te nemen met de diplomatieke missie voor ondersteuning en begeleiding. De brief volgt op een bezoek van de ambassadeur en ambassademedewerkers aan de vleesverwerkingsfabriek van Vion in Scherpenzeel, waar tientallen voornamelijk Roemeense arbeiders in quarantaine werden geplaatst nadat ze coronavirus hadden geconstateerd. Sindsdien zijn nog twee vleesverwerkingsfabrieken, voornamelijk bemand door Oost-Europeanen, gesloten vanwege coronavirusangst. Zo’n 10.000 arbeiders uit Oost-Europa werken in de Nederlandse vleesindustrie,  voornamelijk via uitzendbureaus, waar vaak huisvesting onderdeel van uitmaakt. Prof.Dr. Monique Kremer, voorzitster van de Adviescommissie voor migratie van de regering, vertelde zaterdag aan het NRC dat de zorgen over deze werknemers, die aan de onderkant van de arbeidsmarkt zitten, niet misplaatst zijn, met of zonder de coronaviruscrisis. ‘Ze werken voor lage lonen en daar profiteren we allemaal van’, zei ze. ‘We willen niet te veel betalen voor vlees, asperges of pakketten van Bol.com.’
Verslag
Zes jaar geleden bracht Kremer, toen zij in dienst was bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, een rapport uit over de positie van Roemeense en Bulgaarse arbeiders in Nederland en sindsdien is er volgens haar weinig veranderd. De regelgeving is beperkt en er zijn niet genoeg inspecteurs om ervoor te zorgen dat mensen niet worden uitgebuit, zei ze. De vakbonden zijn niet goed vertegenwoordigd op de werkvloer en de arbeiders zelf zijn ‘onzichtbaar’ omdat ze als gesloten groep werken en samenleven. ‘Het is erg moeilijk om deze mensen een stem te geven en als hun baas ook hun woonruimte organiseert, worden ze extra  afhankelijk’, zei ze. Veel meer inspecteurs, sterkere vakbonden en meer informatie in de landen van herkomst zijn essentieel om de situatie te verbeteren, zei Kremer. De uitzendbranche moet ook worden aangepakt en het zou veel moeilijker moeten worden om een ​​bureau op te starten, zei Kremer.
Reputatie
Een jaar geleden vertelden minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren en minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees aan parlementsleden dat de manier waarop migrerende werknemers worden uitgebuit door sommige werkgevers en uitzendbureaus in Nederland onaanvaardbaar is en de reputatie van het land schaadt. De verklaring kwam nadat de Poolse ambassadeur in Nederland alarm had geslagen over onbetrouwbare uitzendbureaus en het misbruik van de Nederlandse arbeidswetgeving om migrerende werknemers uit te buiten. ‘Mensen worden onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald en moeten hier onder slechte omstandigheden werken, terwijl ze worden uitgesloten van de Nederlandse samenleving’, zei hij destijds tegen het AD.
Bron: Dutch News

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.