Economische diplomatie heeft een herstructurering nodig, zegt Mihai Daraban, voorzitter van de Roemeense Kamer van Koophandel en Industrie (CCIR).
Hij legde uit:
“Er is behoefte aan het systeem van economische diplomatie, zowel het bestaande bij het ministerie van Economische Zaken als het ministerie van Buitenlandse Zaken in zijn geheel, en de Roemeense diplomaten om zich meer te concentreren op economische diplomatie en, indien mogelijk, die van aan het Ministerie van Economische Zaken om zelfs aan de CCIR te worden overgedragen omdat ze efficiënter zullen reageren op de eisen van de huidige zakelijke omgeving, omdat ze momenteel helaas reageren op de eisen van de zakelijke omgeving uit het verleden “.
Tegelijkertijd voegde de president van CCIR eraan toe dat het tijd is dat de staat leert bepaalde openbare diensten uit te besteden.
Bovendien is hij van mening dat de privésector zijn eigen lot moet nemen in termen van economische diplomatie, omdat er een onverenigbaarheid bestaat tussen de huidige structuur van economische diplomatie en het echte ondernemingsklimaat in het land.
Mihai Daraban verklaarde dat het tijd is voor een herstructurering van de economische diplomatie, aangezien momenteel van de 731 duizend economische actoren die de balans hebben ingediend, slechts 127 bedrijven nog steeds 100% staatskapitaal hebben.
De president van CCIR herinnerde eraan dat het tekort op de handelsbalans van Roemenië, vooral in de afgelopen vier jaar, zorgwekkend is.
Hij zei: “Als het handelstekort op 31 december 2016 10 miljard euro bedroeg, zijn we hier aan het einde van 2020 dat we een tekort van 18,4 miljard euro hebben bereikt. Het is een zorgwekkend cijfer, een stijging die we schatten sinds de zomer van vorig jaar dat het waarschijnlijk tegen het einde van het jaar 18,5 miljard euro zal bereiken en helaas hadden we het alleen mis met 100 miljoen euro vergeleken met INS-gegevens. ”
Mihai Daraban zei dat naar zijn mening een grote fout van deze situatie te wijten is aan de Roemeense economische diplomatie.
De CCIR-president legde uit: “We hebben mensen die door de Roemeense staat via Europa worden betaald en die geen doel hebben vanwege zaken zoals gewoonlijk die plaatsvinden in de zakelijke omgeving. Daarom zijn we zo in positieve zin gevangen in de handel.” begrijp bijvoorbeeld niet waarom we economische banden hebben met Sofia of Boedapest, terwijl hun persoonlijke verdienste in de bestaande buitenlandse handelscijfers bijna nul is. het Amerikaanse continent, we missen de G20-landen buiten de EU en de resultaten zijn zichtbaar “.
Mihai Daraban zei ook dat CCIR zich ervan bewust is dat we helaas een economie van onderaannemers zijn. Hij benadrukte dat gegevens van Eurostat aantonen dat ons land op de laatste plaats staat op het gebied van innovatie en onderzoek, en dit wordt gezien in de context van het gebrek aan Roemeense producten met een hoge toegevoegde waarde.
De CCIR-president legde uit: “We kwamen aan toen we op andere continenten waren om een Mercedes S-Klasse te laten zien en aan de gesprekspartners uit te leggen dat de versnellingsbak en de bedrading in Roemenië zijn gemaakt, maar de auto bevindt zich natuurlijk op de handelsbalans tussen Duitsland en het land Vorig jaar was ongetwijfeld een jaar van onbeperkte importaankopen, zonder rekening te houden met de binnenlandse productie ”.
Hij is van mening dat we ons bij gebrek aan producten met een hoge toegevoegde waarde opnieuw moeten concentreren op wat het betekent om diensten te exporteren.
Aan de andere kant verklaarde Mihai Daraban dat de situatie zorgwekkend is, aangezien we alleen voor voedsel en levende dieren een tekort hebben van bijna 3 miljard euro.
“We betreden een niveau waarop we ons afvragen waarom we in dit opzicht in ieder geval geen overschotten kunnen zijn, op zijn minst equivalenten,” merkte de CCIR-president op.
Mihai Daraban legde uit: “We moeten ook uit het paradigma van het exporteren van goederen stappen. Ik denk dat we wat betreft het exporteren van diensten bereid zijn om bijvoorbeeld deel te nemen aan de derde wereld in de aanleg van infrastructuur. In de laden van onze onderzoeksinstelling hebben veel subassemblageplannen en details die in andere landen kunnen worden toegepast “.
Tegelijkertijd herinnerde de CCIR-voorzitter er ook aan dat het noodzakelijk is dat de besprekingen met de privé-omgeving volgens categorieën moeten worden gevoerd, waarbij hij benadrukte dat de bedrijven met Roemeens kapitaal met een omzet van meer dan 100 miljoen euro andere behoeften en doelstellingen hebben dan de bedrijven met een kleinere omzet.
“We kunnen de zakelijke omgeving niet combineren en grote en zeer grote ondernemingen met micro-ondernemingen bellen en met hen praten over een zogenaamd gemeenschappelijk thema, dat in feite niets gemeen heeft. Het moet met elke categorie worden besproken, met die prioriteiten. ”merkte Mihai Daraban op.
In verband met de buitenlandse beurzen verklaarde hij ook dat Romexpo, de grootste organisator van beurzen en tentoonstellingen in Roemenië, waarvan CCIR eigenaar is, 15 duizend vierkante meter stands op voorraad heeft. “Ik denk dat we steun zouden kunnen krijgen om die landenpaviljoens voor bepaalde beurzen in het buitenland te creëren en economische actoren om gratis deel te nemen aan die Roemeense stands. Ik denk dat het veel efficiënter zou zijn. Ik wil nog steeds vermelden dat wij, Romexpo, elke keer dat we hebben deelgenomen aan aanbestedingen bij het Ministerie van Economische Zaken, we hebben meegedaan en zelfs verslagen door appartementsbedrijven ”, bekende Mihai Daraban ook.