We zullen niet verbaasd zijn als we signalen ontvangen dat het gezondheidstoerisme, wellness-toerisme en het spiritueel toerisme in populariteit zien toenemen. Vanwege de pandemie zullen toeristen meer dan ooit aandacht besteden aan deze behoeften, of het nu gaat om gezondheid, luxe behandelingen, het nastreven van doelen om een staat van fysiek, intellectueel en spiritueel welzijn te hebben, na een jaar van beperkingen en lockdown. Het is uiteindelijk een herontdekking van het zelf.
En om aan de verwachtingen te voldoen, zal de horeca prioriteit moeten geven aan haar ervaringen, faciliteiten en diensten op het gebied van wellness, gezondheid en welzijn in het algemeen. Het zal ook moeten voldoen aan de hygiënenormen die toeristen ongetwijfeld zullen eisen.
Roemenen zijn al lang bekend met de voordelen van thermaal water voor hun welzijn, om nog maar te zwijgen van de voordelen van tijd doorbrengen in de buitenlucht van het land – en nu yogapraktijken steeds populairder worden, wordt Roemenië echt een wellness-hotspot. Roemenië herbergt 1/3 van alle thermale- en minerale bronnen die te vinden zijn op het Europese continent. Bronnen die sinds jaar en dag bekend staan om hun uitermate heilzame en ontspannende eigenschappen. Niet voor niets waren hier in de Romeinse tijd al vele thermale badhuizen, die gebruikt werden door legionairs en burgers.
Roemenië kent daarnaast vele zoutgrotten voor therapeutisch gebruik en beschikt bovendien over de beste therapeutische modder ter wereld, namelijk de uitermate mineraalrijke, zwavelhoudende modder uit het zoutwater meer van Techirghiol. Deze unieke modder en het zoute water zelf worden veelvuldig toegepast bij de behandeling van o.m. spier- en gewrichtsklachten en huidproblemen in de vorm van pakkingen en baden.
Vanaf eind 19e eeuw heeft het kuren in Roemenië qua professionaliteit een grote vlucht genomen, doordat er steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar werd gedaan en onderzoekers en artsen zich nauwgezet gingen richten op het gebruik en effect van natuurlijke therapeutische middelen bij de behandeling van allerlei gezondheidsklachten. Zo werd al in 1924 het Roemeense Instituut voor Balneologie(leer van de geneeskrachtige baden) opgericht en was daarmee het tweede land in Europa, dat een dergelijk onderzoeksinstituut had.
Door deze lange kuurtraditie en -kennis, alsmede door de vele goede kuurartsen en fysiotherapeuten is Roemenië absoluut één van de top bestemmingen voor een vitaliserende gezondheidsvakantie. Bovendien is het door de relatief lage loonkosten ook nog eens één van de meest prijsgunstige kuurbestemmingen in Europa. Sommige van deze kuuroorden hebben ook golfbanen aangelegd, zodat er ook voor de gewenste beweging opties aanwezig zijn.
Onderstaand een paar voorbeelden om u een beeld te vormen van de retraites:
Sun Garden, Golf en Spa resort in Cluj-Napoca | Spa resort in Baia Felix | Tusnad Resort | Wellness Resort Boekarest |