De verbinding tussen Ralph Hamers en het Dutch Romanian Network dateert al van de oprichtingsperiode(2007) van laatstgenoemde organisatie. Zijn kennis en ervaring over Roemenië  had hij opgedaan als

ING General Manager in de periode 1999-2002. Hij bracht o.a. de samenwerking tussen DRN en de Roemeense Kamer van het (voormalige) Nederlands Centrum voor Handelsbevordering(NCH) tot stand. Gedurende een lange periode heeft hij samen met Ben Jager de “de DRN kar getrokken”
Aanleiding om dit bericht te plaatsen is het feit dat onlangs het College Tuchtrecht Banken de voormalige ING-top in het gelijk stelt en waarbij ook Ralph Hamers in zijn (voormalige) hoedanigheid als bestuursvoorzitter en CEO van de ING Groep vrijuit gaat.
Onderstaand een beknopt relaas dat onlangs in het Financieele Dagblad is gepubliceerd.

In het kort
De Raad van Commissarissen van ING heeft de maatschappelijke weerstand tegen de salarisverhoging van Hamers zwaar onderschat, oordeelt Tuchtrecht Banken. Dat was onhandig, maar niet fout, blijkt uit de maandag gepubliceerde uitspraak.
Daarmee gaat ING opnieuw vrijuit in een zaak rond de witwasdiscussie van 2018.
De salarisverhoging van voormalig ceo Ralph Hamers in 2018, toen een witwaszaak speelde bij ING, droeg niet bij aan het vertrouwen in de bankensector, maar was niet fout. De Tuchtcommissie Banken is het niet eens met klagers dat de voormalige raad van commissarissen de bankierseed heeft geschonden en oordeelt dat de klachten ongegrond zijn.
Ralph Hamers kreeg toen werd gesproken over de witwasschikking — die de bank uiteindelijk €775 mln zou kosten — een salarisverhoging van 50%, tot iets meer dan €3 mln per jaar. Nog voordat het besluit aan de aandeelhouders kon worden voorgelegd, zag ING er onder grote politieke en maatschappelijke druk van af.
De aanklager hintte in september 2021 nog op mogelijke schendingen van de bankierseed, maar uit de geanonimiseerde uitspraak van maandag blijkt dat de tuchtcommissie daar geen aanleiding voor ziet. De klachten zijn ongegrond verklaard. ING zegt in een reactie tevreden te zijn met het besluit.

Geen beroepsverbod voor Raad van Commissarissen
De aanklager kwam in actie na klachten van boze betrokkenen, die stelden dat toenmalig president-commissaris Jeroen van der Veer en zijn medetoezichthouders niet de moreel-ethische afweging hadden gemaakt die de bankierseed eist. De aanklager vroeg om een beroepsverbod van twee jaar voor twee van de commissarissen en een voorwaardelijk beroepsverbod van één jaar voor de derde.
De Tuchtcommissie ziet dat echter anders: ‘Het is eerst en vooral aan de bank om een passende beloning vast te stellen.’ Er is volgens de onderzoekers ook geen aanleiding verder onderzoek te doen naar Hamers. ‘Alle betrokkenen hebben hun taak integer en zorgvuldig uitgevoerd.’

Belangenafweging

In een deel van de kritiek van de aanklager gaat de Tuchtcommissie wel mee, namelijk dat de commissarissen de maatschappelijke weerstand hebben onderschat en ‘een grote inschattingsfout’ hebben gemaakt. De rvc van ING voelde in 2018 de druk om Hamers’ beloning meer in lijn te brengen met die van zijn collega’s in andere landen. Daarbij is volgens de uitspraak ‘onderkend en meegewogen’ dat het salarisvoorstel ‘publiekelijke ophef zou veroorzaken’, maar woog het belang van de bank zwaarder. De commissarissen hebben daarmee ‘het beeld versterkt dat de eigen beloning de boventoon voert bij het handelen van bankiers’.
Bart de Man, advocaat van de oud-bestuurders, laat weten: ‘De uitspraak bevestigt dat door betrokkenen integer is gehandeld en dat het salarisbesluit zorgvuldig tot stand is gekomen.’
Het is niet voor het eerst dat ING vrijuit gaat bij de Tuchtcommissie. Al was het orgaan alle keren wel kritisch op het gebrek aan maatschappelijke voelsprieten bij de bank. Mei 2021 werd een zaak geseponeerd tegen drie ING-medewerkers. Zij zouden geweigerd hebben stukken aan te leveren over topman Ralph Hamers en daarmee het onderzoek moedwillig hebben vertraagd. Later verstrekte de bank de stukken alsnog.
In september dat jaar oordeelde de aanklager dat Hamers geen verwijtbare missers had gemaakt in het witwasdossier. Daarmee ging een streep door de claim van leeuwonwaardig.nl, een initiatief dat opriep om mogelijke misstanden bij de grootbank te melden. Ralph Hamers is sinds juli 2020 CEO van de Zwitserse zakenbank UBS.

Bronnen: FD,Tuchtrecht Banken en DRN