Nieuwsbrief augustus 2023

DRN verwelkomt IQ-Group uit Neerijnen

Het DRN bestuur verwelkomt met genoegen de IQ-Group dat ook de diversiteit van de ledensamenstelling ten goede komt. Zij richten zich met name op de energiebesparing van bedrijfspanden en bieden daarbij een volledig pakket aan. Dus gedurende de gehele loop van het verbeteringstraject. Ze verzorgen de complete levering en montage en adviseren u over de verschillende financierings- en subsidiemogelijkheden. iQ-group levert indien gewenst tevens duurzaam opgewekte energie aan haar klanten. Daarbij maken ze gebruik van de nieuwste technieken op het gebied van zonne-energie, ledverlichting, binnenklimaat (o.a. warmtepompen), isolaties en dakbedekkingen. In het advies stemmen ze alle elementen en investeringen op elkaar af. Met een heldere visie en een duidelijk stappenplan. Zo besparen zij u kosten, nu en op de lange termijn. Ook is de IQ-Group al een aantal jaren actief in Roemenië
Voor nadere informatie: zie de website www.iq-group.nl

Ook verwelkomen wij VDBA Salarisverwerking B.V. uit Geldermalsen

VDBA-Advisory is een salarisverwerker gespecialiseerd in de agrarische sector en dan vooral voor de arbeidsmigranten. Hun klanten zijn agrarische bedrijven vooral in de glastuinbouw.Naast de salarisverwerking werven zij ook in opdracht van hun klanten Roemeense arbeidsmigranten. Thans zijn zij actief om hun te professionaliseren met eigen werver en het rekutreren van een opleider al dan niet in vaste dienst.

Recent hebben zij nog een Roemeens project succesvol afgerond.
Voor nadere informatie: zie www.vdba-salarisverwerking.nl

Het najaar: een goede gelegenheid voor de Roemeense agenda

Dit najaar is een goede gelegenheid om de zakelijke banden een nieuwe impuls te geven dan wel nieuwe contacten te leggen. Want de timing is belangrijk omdat 2024 voor Roemenië en andere EU-lidstaten een verkiezingsjaar is. Dus onderstaand een beknopte samenvatting van de belangrijkste beurzen.

Allereerst een verwijzing naar alle beurzen met vermelding dus van alle sectoren die vanaf heden tot 1 januari 2024 in Boekarest plaatsvinden.
Romexpo is het Roemeense equivalent van de Nederlandse jaarbeurs en biedt voor Nederlandse ondernemers een interessant platform voor informatie van het Roemeense vraag-en aanbod, dus met name gericht op de in- en export.

Voor informatie verwijzen wij u naar de Engelstalige website van Romexpo. http:www.romexpo.ro .

TransLogistica 19-21 september 2023 in Boekarest

Ook in de transport- en logistieke sector in Roemenië is het gebruik van technologie toegenomen, een trend die de komende jaren zal blijven groeien. Telematica- en wagenparkvolgsystemen zijn steeds belangrijker geworden om de goederenstroom te volgen en te optimaliseren en kosten te verlagen.

Om deze veranderingen het hoofd te bieden en te profiteren van groeimogelijkheden in de transport- en logistieke sector, moeten bedrijven innovatief zijn en investeren in technologie en de ontwikkeling van personeel. In die zin is de beurs TransLogistica Romania 2023, die van 19 tot 21 september plaatsvindt in Romexpo, een belangrijk evenement voor iedereen die actief is in deze sector. De zakelijke kansen, netwerken en waardevolle informatie die op deze beurs kunnen worden verkregen, zijn van onschatbare waarde voor ontwikkeling en groei op deze gebieden. We nodigen alle transport-, logistieke en IT-bedrijven uit om deel te nemen aan deze editie van de TransLogistica Romania-beurs en te profiteren van de voordelen die dit unieke evenement in Roemenië biedt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:https://romania.translogistica.eu

Nederlands – Moldavisch Business Forum op 4 en 5 oktober in Chisinau (Moldavië)

Nederland steunt Moldavië in zijn Europese kandidatuur. Het Business Forum is een platform voor interactie tussen het Nederlandse en Moldavische bedrijfsleven. Deelnemers kunnen leren over actuele zaken en ontwikkelingen in Moldavië, inclusief de impact van de oorlog in Oekraïne op Moldavië.
Het Business Forum is een gelegenheid om te netwerken met Moldavische overheidsfunctionarissen en ondernemers. Ook Nederlandse deelnemers kunnen in samenwerking met Moldova Invest Agency gepersonaliseerde matchmaking aanvragen.

Schrijf u in via de adviseur van Moldova Invest Agency, Rodica Verbeniuc: rodica.verbeniuc@gmail.com.

Voor nadere bijzonderheden inzake het programma en dergelijke, klikt u hier

Indraga 25 – 29 oktober 2023 in Boekarest

De INDAGRA-beurs, georganiseerd door ROMEXPO in samenwerking met de Roemeense Kamers van Koophandel en Industrie, vindt plaats van 25-29 oktober 2023, in het expositiecentrum Romexpo – Paviljoen B1 en op de buitenplatforms 1, 2, 4, 10 , 11, 12, 13, V5, V6, Koopmanssteeg.

De tentoonstelling presenteert de nieuwste trends op het gebied van landbouw, wijnbouw, tuinbouw en veeteelt en richt zich tot bedrijven uit Roemenië en het buitenland.

Voor nadere informatie:
Bd.Marasti nr. 65-67, sector 1
Postbus 32-3, code 011465, Boekarest-Roemenië
E-mail: romexpo@romexpo.ro
Telefoon: +40 21 207.70.00
Fax: +40 21 207.70.70

INDAGRA FOOD- een zakelijke kans voor producenten, leveranciers van verwerkingstechnologie en winkelketens.

Deze tentoonstelling vindt gelijktijdig plaats als voornoemde Indraga beurs, Deelname aan INDAGRA FOOD biedt zakelijke kansen voor fabrikanten, technologieleveranciers en winkelketens voor verwerking.

INDAGRA FOOD thema omvat: voedsel, dranken, verwerkingstechnologie, hygiëne, voedselveiligheid, transport, logistiek, warehousing en voedsel.

Sector Logistiek en Transport

Een nieuwe elektrische truck op de Roemeense wegen:
Routier European Transport neemt de eerste Volvo FH Electric in ontvangst

Volvo Trucks Romania heeft de eerste Volvo FH Electric-truck afgeleverd aan Routier European Transport. Een tweede exemplaar bereikt de klant in september. Een Roemeens bedrijf gevestigd ten noorden van Alba Iulia.

De door Routier European Transport gekozen oplossing bestaat uit een Volvo FH 4x2T Electric trekker van 40 ton, maximale gecombineerde massa, met zes accupacks en een totaal vermogen van 540 kW (zes accu’s van elk 90 kW). Het model is uitgerust met drie elektromotoren, die continuvermogen leveren van max. 490 kW, en zorgt voor een laadautonomie van maximaal 300 km per laadcyclus. De uitrusting omvat ook de Volvo I-Shift-transmissie, geüpdatet voor elektrische trucks, met een nieuwe schakelstrategie. Het werkt voornamelijk in de hogere versnellingen, vanaf de zevende en hoger, en minimaliseert het aantal versnellingswisselingen om meer efficiëntie te bieden.

Eerder, in februari 2023, slechts een paar maanden nadat Volvo Trucks begon met de massaproductie van zijn reeks elektrische zware vrachtwagens, leverde het vertegenwoordigingskantoor in Roemenië de eerste trekker, een Volvo FH 4x2T Electric, aan het bedrijf Blue River.

“Ik heb de gelegenheid gehad om met klanten in Roemenië te praten en we zijn verheugd te zien dat er ook in deze markt een groeiende belangstelling is voor de implementatie van oplossingen voor elektromobiliteit, daarom staan ​​bedrijven te popelen om deze transformatie door te voeren. Een transformatie die gebaseerd is op nieuwe technologieën, op de laadinfrastructuur maar ook op nieuwe diensten die we onze klanten kunnen bieden om de beschikbaarheid en autonomie te garanderen die ze nodig hebben, en waarin we actief investeren. In het kader van de noodzaak om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen, zijn we in 2019 begonnen met de productie en marketing van elektrische Volvo-vrachtwagens en sindsdien hebben we 6.000 eenheden verkocht in 40 landen over de hele wereld, en zijn we vandaag marktleider in Europa met een marktaandeel van meer dan 50% in het segment van elektrische vrachtwagens”, zegt Roger Alm, president van Volvo Trucks.

De strategie van Routier is om een ​​volledig geëlektrificeerde intermodale transportoplossing te implementeren. Zo zorgen de twee aangekochte elektrische Volvo FH Electric-tractoren, naast het geëlektrificeerde spoorvervoer, voor het ophalen van de goederen (first mile) en de levering van de goederen (last mile) in het magazijn van de begunstigde. Daarom een ​​duurzame vervoersoplossing door middel van elektrische voortstuwing met een lage CO2-uitstoot. Ze zullen er een exploiteren in Duitsland en de tweede in Roemenië, in verband met de spoorwegterminals waar het bedrijf actief is.
“We zijn er trots op dat Routier European Transport haar klanten dit jaar 100% elektrisch internationaal transport gaat aanbieden door de eerste elektrische trucks van Volvo Trucks te kopen. We zetten onze groei voort met logistieke hubs in Roemenië en daarbuiten (Duitsland, Italië en Nederland), met deze nieuwe volledig elektrische vervoersdienst, over een afstand van ongeveer 300 km. We bieden de mogelijkheid om de elektrische trekkerkop te gebruiken in de terminalhub van waaruit we de intermodale dienst exploiteren, in Roemenië is dat de Baia-Mare – Oradea en retourverbinding”, aldus Rareș Retegan, een van de aandeelhouders van Routier European Transport.

Routier European Transport heeft 17 jaar ervaring in de markt en is een belangrijke aanwezigheid op de wegtransport- en logistieke markt in Europa en Roemenië. Het bedrijf richt zich op technologie-integratie, zowel wat betreft het wagenpark als de bedrijfsvoering. De moderne vloot omvat momenteel 146 Volvo Euro 6-trucks, waaraan nu de twee nieuwe elektrische units, 900 opleggers en een eigen trein worden toegevoegd, ondersteund door logistieke ruimtes in Roemenië en Europa.
Voor nadere informatie: https://routiertransport.com

Zoals eerder aangekondigd zullen ook Roemeense bedrijven die in Nederland actief zijn of willen zijn de aandacht krijgen als zij zich uiteraard aansluiten bij de DRN en Routier heeft een vestiging in Nijmegen.

Hoe het nieuwe wegenbelastingregime eruitziet voor wegvervoerders van personen en goederen, dat vanaf 2026 gaat gelden. Er zijn ook nog uitvoeringsbesluiten nodig

Volgens een onlangs geformaliseerde wet zal het wegenbelastingregime in 2026 ingrijpend veranderen. Dit is vooral van belang voor wegvervoerders van goederen en personen, voor wie de huidige situatie complexer wordt.
Allereerst moet worden vermeld dat er vanaf 1 januari 2026 twee soorten wegenbelasting zullen zijn die betrekking hebben op de voertuigen van vervoerders van goederen en personen, Roviniëta en Tolro , volgens wet 226/2023 . De toepassing van de een of de ander gebeurt als volgt:

  • Voertuigen uitsluitend voor het vervoeren van personen – roviniëta;
  • Voertuigen uitsluitend voor het vervoer van goederen met een maximaal toegestane massa (MTMA) tot 3,5 ton – roviniëta;
  • Voertuigen voor gemengd vervoer (personen en goederen in aparte compartimenten) met een MTMA van maximaal 3,5 ton – roviniëta;
  • Voertuigen uitsluitend voor het vervoer van goederen met een MTMA van meer dan 3,5 ton – tolro;
  • Voertuigen voor gemengd vervoer (personen en goederen in aparte compartimenten) met een MTMA van meer dan 3,5 ton – tolro.

Wat is het verschil tussen roviniëta en tollro? Allereerst wordt de (milieu)schade bepaald volgens de categorie van het voertuig, de  EURO-klasse (vervuilende emissies) en de gebruiksduur van het wegennet. En tolro wordt bepaald op basis van een eenheidstarief (bestaande uit een infrastructuurgebruikstarief en een tarief op basis van infrastructuurkosten en de kosten van luchtverontreiniging door het verkeer) en de afgelegde afstand.

Ten tweede hebben we ook verschillen met betrekking tot de betaling van belastingen. De voucher dient vooraf te worden betaald (met een maximum van 30 dagen voor de ingangsdatum van de  geldigheid) voor vooraf bepaalde periodes van één dag, tien dagen, 30 dagen, 60 dagen of 12 maanden. Tollro wordt betaald afhankelijk van de afstand, op basis van een contract afgesloten met een leverancier, op basis van een trajectticket met een enkele doorgang en een geldigheidsduur van 72 uur (vooraf betaald) of via de mobiele applicatie die door de overheid ter beschikking wordt gesteld.

Rovinieta en tol zijn verschuldigd voor het gebruik van nationale wegen (hoofd- of secundaire wegen), internationale wegen (die gemarkeerd zijn met “E”), en snelwegen. Op wegvakken binnen gemeenten wordt geen tol geheven.

Met de inwerkingtreding van wet 226/2023 worden de huidige regels van Rovinia, opgenomen in OG 15/2002 , ingetrokken. Momenteel is er alleen het wrak en dit geldt in alle gevallen, afhankelijk van de categorie voertuigen en de gebruiksduur van de wegen.

Belangrijk!
De nieuwe wet biedt alleen het algemene kader van het nieuwe verkeersbelastingregime, dus op dit moment zijn er niet veel details beschikbaar over de prijsstelling zelf. De methodologische normen van de nieuwe wet, de categorieën voertuigen die onder de tolheffing vallen en het niveau van de tol, evenals de categorieën voertuigen die onder de tolheffing vallen en het niveau van het eenheidstarief voor de tolheffing zullen op bevel van het Ministerie van Transport uiterlijk op 31 maart 2025 moeten worden vastgesteld.

Milieu Sector (Recycling)

Het garantie-teruggavesysteem in Roemenië wordt het tweede grootste in Europa, na Duitsland

Gemma Webb, CEO van RetuRO, de beheerder van het Garantie-Retoursysteem: “We zijn in december 2022 begonnen met het zoeken naar financiering, het was een proces van zes maanden en uiteindelijk hebben we een overeenkomst gesloten met ING Bank voor een financiering van 426 miljoen lei”, aldus Mihaela Bîtu, CEO van ING.

RetuRO, het bedrijf dat het Garantie-Retoursysteem (SGR) in Roemenië  zal beheren, heeft alle 17 logistieke centra geselecteerd die deel zullen uitmaken van het ophaalnetwerk vanaf 30 november 2023, wanneer de SGR functioneel wordt op de lokale markt. Om ze te operationaliseren en uit te rusten met de nodige apparatuur, verkreeg RetuRO een financiering ter waarde van 426 miljoen lei (86 miljoen euro) van ING Bank, die daarmee de enige financier van SGR werd.

“Van deze centra die we al hebben geïdentificeerd, zullen er zes groot zijn en elf kleiner. We hebben inmiddels afspraken gemaakt met de ontwikkelaars van wie we deze ruimtes gaan huren. De verpakkingen die in de winkels worden ingezameld, komen aan in deze centra, waar ze worden geteld, gesorteerd, gecomprimeerd en vanwaar ze verder gaan voor recycling”, aldus Gemma Webb, CEO van RetuRO, in een interview voor Ziarul Financiar.

De grondstof – PET, aluminium, glas – komt dan terecht bij de verwerkers, die via veilingen worden gekozen op basis van de beste prijs, wat bovendien een van de financieringsbronnen van SGR is. Op dit moment heeft de bewindvoerder, om het systeem te operationaliseren zodat het klaar is voor implementatie op 30 november 2023, bij ING een financieringspakket afgesloten waarin een investeringslening van 343 miljoen lei (69 miljoen euro) is opgenomen. op een periode van vijf jaar en een krediet voor werkkapitaal van 83 miljoen lei (16,7 miljoen euro) met een looptijd van twee jaar.

“Dit project is nieuw voor de Roemeense markt en tot het moment van de overeenkomst stonden we onder druk vanwege de deadline, omdat alle stappen op 30 november moeten zijn voltooid”, zegt Mihaela Bîtu, CEO van ING Bank Roemenië.

Het Garantie-Retoursysteem in Roemenië wordt het op een na grootste in Europa, na dat in Duitsland, en het is het tweede na IJsland waarbij de staat ook betrokken is.

“We zijn al in december 2022 op zoek gegaan naar financiering, we zijn langs alle banken gegaan, hebben het model uitgelegd en wat we willen doen, en hebben uiteindelijk een overeenkomst gesloten met ING Bank. Het was een proces dat zes maanden duurde. Financiering is een sleutelelement in dit grote project, dat een enorme impact zal hebben op het veranderen van mentaliteit en gedrag”, aldus Gemma Webb. Ze werd in november 2022 aangesteld in de rol van CEO en president van het directoraat RetuRO Sistem Garantie-Returnare en was de eerste werknemer van het bedrijf.

Er zullen in totaal 500 mensen werken in de 17 logistieke centra en de werving is al begonnen, waarbij de managers van elk centrum worden gekozen, die vervolgens hun werkteams zullen vormen. En de directie van het bedrijf werd opgericht, bestaande uit zeven personen.”Half september hebben we een team van 40 mensen op alle essentiële afdelingen: human resources, IT, financiën, juridische zaken, operationele zaken, logistiek. Doordat het een compleet nieuw project is, leren mensen samen met ons vanaf nul wat er moet gebeuren.”
Een uitdaging is ook de ontwikkeling van de IT-architectuur van de SGR, en in die zin is er een aanbesteding uitgeschreven om de bedrijven te kiezen die de softwarestructuur gaan verzorgen.

Tot nu toe hebben 63.000 van de 80.000 bestaande retailers op de lokale markt zich al op het platform geregistreerd, samen met 1.500 fabrikanten.

“Ik had geen specifieke inspiratiebron, omdat Roemenië qua dit project anders is dan elk ander land. We willen dat Roemenië een model wordt voor andere landen”, aldus Gemma Webb.
RetuRO Garantie-Retoursysteem zal dus het belangrijkste circulaire-economieproject op nationaal niveau implementeren, met als doel de inzamelings- en recyclingdoelstellingen te bereiken die Roemenië heeft aangenomen voor de Europese Unie.

“Dit is niet het enige groene project dat we financieren. Pas dit jaar, tegen het einde, bereiken we een niveau van 150-200 miljoen euro aan financiering voor projecten in de groene economie, exclusief het geld voor RetuRO. Dit is echter de grootste groene financiering die we tot nu toe hebben verstrekt”, zei Mihaela Bîtu, eraan toevoegend dat, als er in de toekomst nieuw geld nodig is voor de ontwikkeling van SGR in Roemenië, de bank overweegt nieuwe kredieten toe te kennen.

Ze voegde er ook aan toe dat ING Bank als financier regelmatig verzoeken ontvangt om projecten voor de groene economie te ondersteunen uit verschillende gebieden, vooral nadat de energieprijzen vorig jaar explodeerden en de aandacht voor duurzaamheid en kostenefficiëntie toenam.

Tijdens het verkrijgen van deze groene lening was de juridisch adviseur van RetuRO Return Guarantee System Bondoc si Asociaţii, het advocatenkantoor dat was geselecteerd om juridische bijstand te verlenen aan Returo SGR SA bij de implementatie van het systeem in Roemenië.

De SGR gaat ervan uit dat consumenten vanaf 30 november 2023 eenmalige plastic, glazen of metalen drankverpakkingen kunnen inleveren in de winkels. Kopers betalen een garantie van 0,50 RON wanneer ze een fles drank (water, frisdrank, bier, cider, wijn, sterke drank) kopen bij een detailhandelaar. Het systeem is van toepassing op niet-herbruikbare primaire verpakkingen met een inhoud van 0,1 tot en met 3 liter. Na het legen van de verpakking zal de consument deze naar een van de door de handelaars georganiseerde inleverpunten moeten brengen. In ruil voor de lege verpakking krijgt de consument ter plekke de waarde van de oorspronkelijk betaalde waarborg terug, zonder afhankelijk te zijn van de overlegging van het fiscaal attest.

De verplichting betreft fabrikanten en importeurs van dranken, maar ook bedrijven die dranken aan eindconsumenten verkopen, waaronder webwinkels, exploitanten die via automaten verkopen, horeca en bedrijven die deze producten als aanvullend assortiment verkopen – bijvoorbeeld boekhandels, winkels van huishoudelijke apparaten en elektronica.

Voor zeer kleine winkels is de eenvoudigste inzamelmethode het plaatsen van een zak waar de verpakkingen worden verzameld in de buurt van de kassa’s. Als de zak vol is, wordt deze vastgebonden met speciale zegels die door RetuRO worden geleverd. En de tassen zijn speciale, resistente. Er komt een online platform waar de zegelseries worden geüpload, en daar zal RetuRO de zakken tellen en de logistieke infrastructuur creëren om de verpakkingen op te halen bij de handelaren.

De zakken met containers worden opgehaald en komen aan bij de telcentra. Daarna gaan de balen naar de recyclageparken. Aanbestedingen voor materialen zullen open zijn, dus de verpakkingen kunnen ook bedrijven in het buitenland bereiken, niet alleen in Roemenië.

Het garantie-retoursysteem is ontworpen om het retourneren van drankverpakkingen voor eenmalig gebruik voor recycling aan te moedigen en vertegenwoordigt een van de belangrijkste circulaire economieprojecten in Roemenië. Het wordt beheerd door het bedrijf RetuRO Sistem Garanţie Returnare SA dat in dit verband is aangewezen bij regeringsbesluit.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare SA is opgericht door een consortium van drie particuliere aandeelhouders: de Association of Romanian Brewers for the Environment, de Association of Soft Drink Producers for Sustainability en de Association of Retailers for the Environment en een openbare aandeelhouder, de Roemeense staat, via de centrale milieuautoriteit, het ministerie van Milieu, Wateren en Bossen.

Tot nu toe hebben tien Europese landen SGR in verschillende stadia in de loop van de tijd geïmplementeerd, met verschillende doelstellingen. Het systeem in Roemenië zal als eerste inspelen op de huidige behoeften van het ondernemingsklimaat, maar ook op de milieudoelstellingen die voortvloeien uit de Europese wetgeving met ambitieuze doelstellingen vanaf 2025.

Lijst met centra die gefaseerd in gebruik worden genomen van oktober 2023 tot medio 2024

► Grote centra: Boekarest, Timisoara, Târgu-Mureş, Bacău, Craiova, Ploiesti.

► Kleine centra: Oradea, Cluj-Napoca, Constanta, Pitesti, Suceava, Deva, Baia Mare, Galati, Miercurea Ciuc, Brasov, Calarasi.

Bron: RetuRO

Mihaela Bîtu, CEO bij ING Bank Roemenië:
Dit project is nieuw voor de Roemeense markt en tot het moment van de overeenkomst hadden we de druk van de deadline, omdat alle stappen voor 30 november voltooid moeten zijn.

Water Sector (Irrigatie)

De wateroorlog: boeren eisen zo snel mogelijk goedkeuring voor diepe putten – Een dilemma

Een derde van het water dat in Roemenië wordt verbruikt, is bestemd voor de landbouw. De boeren verwijzen naar de overheid die traag is met het afgeven voor vergunningen van deze waterputten.
“Als je putten wilt boren, moet je een bestand opsturen naar het National Institute of Hydrology and Water Management in Boekarest, je wacht 6-7 maanden op de goedkeuring, dan maak je een technisch project voor de put, dat stuur je weer naar het instituut en dan wacht je nog eens 3-4 maanden. Uiteindelijk duurt het meer dan een jaar om de goedkeuring voor het boren te krijgen”, zegt Alexandru Haită, president van de Tinoasa Agricultural Cooperative van Teleorman.
Het voornoemde instituut wijst er echter op dat we op het grondwaterpeil moeten letten. Een derde van het water dat in Roemenië wordt verbruikt, is bestemd voor de landbouw.

“Als we gedurende een lange periode ondergronds water exploiteren, zullen we eindigen zoals India, waar mensen vrezen dat ze zonder drinkwater en voedsel zullen komen te zitten, en we zouden een uittocht van de bevolking uit dat land kunnen zien, dat wil zeggen meer dan 1 miljard mensen die zullen vluchten naar plaatsen waar nog water is”, zegt hydroloog Daniel Diaconu . Het water in deze bassins moest uit de grond of uit rivieren worden gehaald.

In de afgelopen drie jaar hebben de autoriteiten iets meer dan 200 goedkeuringen verleend voor putten om irrigatiesystemen van water te voorzien. Irrigatiesystemen die afhankelijk zijn van water uit putten zijn de oplossing die wordt gevonden door boeren die geen toegang hebben tot traditionele irrigatie-infrastructuur. De waarde van dergelijke putten kan oplopen tot 80.000 euro, en er zijn negen of tien putten nodig om 300-400 hectare te irrigeren.

“Het Indiase of Amerikaanse model van irrigatie van gewassen uit de grond, met water uit de grondwaterspiegel of uit de diepte, ik weet niet of het geschikt is voor Roemenië. Nu hebben we in bepaalde gebieden problemen met ondergronds water, omdat ze in sommige plaatsen, zoals Sfântu Gheorghe, voor 100% worden voorzien van ondergronds water en je beseft dat we bijvoorbeeld de aardappelen niet kunnen bewateren met dat water, omdat het belangrijker is dat het de bevolking bereikt.  De grootste uitdaging op deze lijn is echter niet van financiële aard, maar van bureaucratische aard.

Het lijkt ons nuttig voor de Nederlandse watersector, zowel publiek als privaat die internationale faam om zich meer dan voorheen te presenteren op bijeenkomsten zoals hierboven aangegeven.
Zie http://www.limnology.ro/wrw2023/topic.html

Bouwsector

Roemenië, in de top 3 van EU-landen met de grootste vooruitgang in bouwwerkzaamheden

De bouwwerkzaamheden namen in mei met 0,2% toe in de eurozone en in de Europese Unie, vergeleken met de maand ervoor, toen er een daling was van 0,6% in de eurozone en 0,8% in de EU, terwijl Slowakije, Roemenië en Slovenië de lidstaten waren met de grootste vooruitgang, volgens gegevens gepubliceerd door het Europees Bureau voor de Statistiek (Eurostat).


Van de EU-lidstaten waarvoor gegevens beschikbaar zijn, werden de grootste maandelijkse stijgingen van bouwwerkzaamheden in mei geregistreerd in Slowakije (5,5%), Roemenië en Slovenië (beide met 3,7%) en Nederland (3,6%), met de belangrijkste dalingen in België (min 2,8%), Oostenrijk (min 2,5%) en Hongarije (min 1,7%).

Uit gegevens van Eurostat blijkt dat in mei, vergeleken met dezelfde periode in 2022, de bouwwerkzaamheden in de eurozone met 0,1% zijn toegenomen en in de Europese Unie met 0,4% zijn afgenomen. Van de EU-lidstaten waarvoor gegevens beschikbaar zijn, werden de grootste stijgingen van bouwwerkzaamheden in mei, vergeleken met dezelfde maand in 2022, geregistreerd in Slovenië (24,6%), Roemenië (10,6%) en Spanje (7,1%), en de meest significante dalingen in Hongarije (min 12%), Italië (min 6,5%) en Zweden (min 6,3%).

Groningse henneptoepassingen succesvol in Roemenië

Sinds 2015 is Hempflax gestart met de verbouwing en productie gestart in Sebes in het district Alba dat vanuit Oude Pekela wordt aangestuurd. De vele henneptoepassingen zijn uiteenlopend en niet overal bekend.  Gelet op de toenemende bouwactiviteiten met name in Roemenie en de normen waaraan het moet voldoen wordt het ook in bouwwereld toegepast.

Onderstaand schema maakt dat duidelijk.

Voor nadere informatie zie hun website: www.hempflax.com

Financiële Sector

ING Bank heeft een 100% online lening voor het MKB gelanceerd

ING Bank Roemenië heeft de 100% online Nuttige Lening voor ondernemers gelanceerd, rechtstreeks verleend vanaf het ING Business-webplatform. Zonder naar de bank te gaan, kunnen klanten tot 500.000 lei online krijgen voor een periode van maximaal 5 jaar.
De kredietdocumentatie wordt ondertekend met een gekwalificeerde elektronische handtekening, gratis aangeboden door ING in het internetbankieren-platform. Het hele onlineaanvraagproces voor een lening duurt ongeveer 10 minuten en het geld is direct beschikbaar.

“Een jaar geleden lanceerden we ING Credit Util, een nieuwe lening met terugbetaling in gelijke termijnen, die ondernemers ter plekke in een ING-kantoor konden afsluiten.

Omdat ze hun klanten meer digitale tools willen bieden die echt relevant zijn voor hun behoeften, kan ING Credit Util tegenwoordig 100% online worden verkregen, met directe toegang tot geld, via het ING Business-platform. Daarom is het een van de snelste leningen voor micro-ondernemingen en kleine bedrijven op alle gebieden: van bouw, transport en productie tot consultancy en diensten, om te profiteren van commerciële kansen of voor onvoorziene uitgaven.

ING Credit Util 100% online bevestigt onze strategie om eenvoudige en digitale oplossingen, inclusief financiering, overal en altijd beschikbaar te bieden aan ING-ondernemers en hun bedrijven.” – Mihaela Otel, directeur productontwikkeling, binnen de divisie Business Banking, ING Bank Romania.

Wie heeft toegang tot de ING Util-lening?

ING Credit Util is in het leven geroepen voor micro-ondernemingen en kleine bedrijven met een omzet tot negen miljoen lei.

Ondernemers kunnen tot 500.000 lei krijgen voor lopende uitgaven of andere uitgaven die specifiek zijn voor de activiteit van het bedrijf (leveranciers, salarissen, betalingsverplichtingen aan de staatsbegroting, aandelenaankopen, enz.) De verificatie van de geschiktheid en de financiële situatie wordt automatisch uitgevoerd door de bank, zonder dat er financiële documenten of materiële garanties nodig zijn, voor de goedkeuring en directe toegang tot het krediet.

Hoe krijgen klanten online toegang tot de ING Util 100% lening?

In aanmerking komende ING-klanten hebben toegang tot de sectie Producten -> Leningen -> Ik wil een nieuwe lening in het ING Business-webplatform. Het proces is eenvoudig en intuïtief. Bij de kredietaanvraag valideren ze de gegevens van het bedrijf, zien ze het bedrag waarvoor ze in aanmerking komen en krijgen ze een gratis elektronische handtekening die nodig is om de kredietovereenkomst te ondertekenen. Na ondertekening is het geld direct beschikbaar.
Zowel voor klanten als voor wie nog geen ING-klant is, is Creditul Util ook beschikbaar in alle ING-kantoren, waar het ook ter plekke wordt toegekend.

Een extra rekening openen en een nieuwe kaart aanvragen, 100% online, in ING Business

Naast online krediet brengt ING nieuwe innovaties naar het ING Business-platform:

  • ING-cliënten kunnen online een extra rekening openen, toegankelijk binnen maximaal 2 minuten na het lanceren van de aanvraag. De rekening kan worden geopend in 6 valuta’s: lei, euro, dollar, Britse pond, Zwitserse frank of Hongaarse forint.
  • Ze kunnen ook online een extra kaart aanvragen, op naam van de wettelijke vertegenwoordiger, met de mogelijkheid om deze naar het gewenste postadres te sturen.

Het openen van de nieuwe rekening en het uitgeven van de nieuwe kaart kan nu snel, ook in ING Business, onder Producten.

Ander nieuws van ING voor ondernemers

In juni implementeerde ING ook instant payments voor het midden- en kleinbedrijf in de ING Zakelijk internetbankieren applicatie. Elke betaling in lei, met een waarde van minder dan 50.000 lei, verzonden naar een IBAN van een bank die is aangesloten bij het instant-systeem, wordt onmiddellijk door de zakenpartner geïnd, zonder extra kosten of extra stappen. In ongeveer 2 weken na de lancering hebben ING-ondernemers meer dan 300.000 directe betalingen gedaan in het ING Business-platform.

ING Bank Roemenië lanceerde de campagne “Bankieren en meer voor kleine en middelgrote bedrijven” en blijft de gebruikerservaring van haar klanten verbeteren, vanuit de dialoog met hen. In een dynamische context is ING een betrouwbare partner voor gezonde bedrijfsgroei en biedt het Roemeense ondernemers voorspelbaarheid en flexibiliteit, door middel van de juiste financiële instrumenten, om altijd een stap voor te zijn en hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Sociaal Economische Ontwikkelingen binnen de EU

Nederlands bbp per inwoner op vierde plaats binnen EU

Het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) per inwoner was in 2022 ruim 53 duizend euro. Nederland staat daarmee op de vierde plaats binnen de Europese Unie. In 2021 stond Nederland op de vijfde plek. Het bbp per capita was net als een jaar eerder anderhalf keer zo groot als het EU-gemiddelde. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en Eurostat.

Luxemburg heeft binnen de Europese Unie het hoogste bbp per hoofd van de bevolking. Dit komt door het relatief grote aantal financiële instellingen in het land, en doordat veel mensen in Luxemburg werken maar er niet wonen. De tweede plek wordt ingenomen door Ierland, gevolgd door Denemarken en Nederland. Bulgarije heeft met 12 duizend euro het laagste bbp per inwoner in de Europese Unie. Dit is ruim twee en een half keer zo laag als het EU-gemiddelde.
Het bruto binnenlands product (bbp) is het totaal van de geproduceerde goederen en diensten in een land. Dus alles wat de mensen in het land bij elkaar verdiend hebben. Meestal gedurende een jaar. Het bbp wordt gebruikt om te laten zien hoe goed het met een land gaat (economisch gezien).

Roemenië heeft de op twee na laagste werkgelegenheidsgraad in de EU

De arbeidsparticipatie van volwassenen tussen 20 en 64 jaar in Roemenië was 68,5%. Het gemiddelde van de Europese Unie in 2022 was 74,6%    In acht EU-lidstaten was de arbeidsparticipatie minder dan 80%.

Roemenië heeft de op twee na laagste arbeidsparticipatie van de lidstaten van de Europese Unie, volgens gegevens van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. Zo bedroeg in 2022 de arbeidsparticipatie van volwassenen tussen 20 en 64 jaar in Roemenië 68,5%, terwijl het Europese gemiddelde bijna 75% bereikt.

De arbeidsparticipatie in de EU – die het deel van de bevolking tussen 20 en 64 jaar meet dat aan het werk was – bedroeg dus 74,6 % in 2022. Er waren acht EU-lidstaten waar ten minste 80 % van de volwassenen tussen 20 en 64 jaar een baan had: de hoogste percentages werden geregistreerd in Nederland (82,9%), Zweden (82,2%) en Estland (81,9%).

Omgekeerd was minder dan 70% van de volwassenen tussen 20 en 64 jaar werkzaam in Kroatië (69,7%), Spanje (69,5%), Roemenië (68,5%), Griekenland (66,3%) en Italië (64,8%).

Na tussen 2019 en 2020 met 1 procentpunt te zijn gedaald tot 71,7%, keerde de arbeidsparticipatie in de EU terug naar het niveau van voor de pandemie, met een stijging tot 73,1% in 2021. In 2022 steeg de bezettingsgraad met 1,5 procentpunt tot 74,6 procent. %. In 2022 was de arbeidsparticipatie in alle EU-lidstaten hoger dan in 2019, vóór de crisis veroorzaakt door de COVID-19-pandemie.

Ook is tussen 2021 en 2022 de arbeidsparticipatie van mensen tussen 20 en 64 jaar in elk van de EU-lidstaten gestegen. De grootste jaarlijkse stijgingen werden waargenomen in Griekenland (met 3,7 procentpunt) en Ierland (3,3 procentpunt). Frankrijk en Luxemburg waren de enige lidstaten waar de arbeidsparticipatie niet met minstens 1 procentpunt toenam.

Grondstoffen Sector

DeepRock Minerals geeft goudmijnproject in Roemenië op maar blijft actief met andere project

DeepRock blijft in Roemenië met het 7.641 vierkante kilometer grote Zăpozilor polymetaalmijnproject in het Apuseni-gebergte, Bihor County, waarvoor het in 2020 de prospectievergunning verwierf.
In 2021 tekende DeepRock een contract om een ​​belang van 100% te verwerven in een toekomstig exploratie-eigendom in het Apuseni-gebergte, met een oppervlakte van bijna 2.800 ha.

Het bedrijf betaalde een voorschot van C $ 275.000 aan de verkoper, de Roemeense firma Augustine Trading Professionals. Volgens het contract zou het 9 miljoen aandelen hebben uitgegeven bij het verkrijgen van de exploratievergunning en nog eens 9 miljoen, afhankelijk van de hoeveelheid gevonden goud.

Roemenië is rijk aan delfstoffen/ natuurlijke hulpbronnen. Het land staat 10e op de wereldranglijst qua variatie aan delfstoffen. Er worden er ±60 geëxploiteerd. Onder de belangrijkste items in dezen vallen bruinkool, steenkool, ijzererts, koper, lood, zink, uranium, goud, steenzout, aardolie, aardgas, hout en water (bronnenbaden, mineraalwater, witte stroom, vis).

Talrijke Canadese bedrijven, hoofdzakelijk opererend vanuit Vancouver en Toronto en regelmatig onder wisselende namen proberen regelmatig met wisselend succes exploitatievergunningen te verkrijgen. Het is een zeer ondoorzichtig geheel. Het doet denken aan gebakken lucht dan wel hot air.

Scheepsbouw Sector

Damen zegde de samenwerking met de Roemeense staat op

Door wet nr. 187/2023, het wettelijk kader waaronder de samenwerking tussen de Roemeense staat en Damen met betrekking tot de Mangalia-scheepswerf opereerde, werd geannuleerd, volgens een verklaring van Damen.
Kort na de bekendmaking organiseerde de directie van de bouwplaats een persconferentie waarin ze de volgende stappen naar dit besluit toelichtten. “We zullen de Algemene Vergadering van Aandeelhouders bijeenroepen waarin we beide aandeelhouders uitnodigen om de strategie voor de komende periode te bespreken; wat zal de visie op middellange en lange termijn zijn, wat zal de steun van de aandeelhouders zijn voor de voortzetting van de herlancering en positionering van Mangalia waar het verdient te zijn. Het is een ongekende situatie waarin we ons bevinden”, zei Liana Constantin – Corporate Affairs Director en lid van de Damen Mangalia werf.

Wat zei Liana Constantin:

Het is onze wens om het werk op de site Mangalia voort te zetten door nieuwe bestellingen aan te trekken.

Liana Constantin, directeur Corporate Affairs en lid van het directoraat Damen Mangalia Shipyard

  • beslissing genomen om een ​​verkoopteam te ontwikkelen om bestellingen op de site aan te trekken. We willen dat het probleem tussen de twee aandeelhouders zo snel mogelijk wordt opgelost, maar dit is een probleem op het niveau van de aandeelhouders. Maar wat de bedrijvigheid van de bouwplaats betekent, wij, de directie, zetten ons 100% in om de bedrijvigheid op deze bouwplaats voort te zetten.
  • Laat me een beetje de oorspronkelijke context uitleggen in 2018, 51% werd gegeven aan de Damen-staat nam 51% van de aandelen over, 2% van de aandelen werd gratis aan de Roemeense staat gegeven, op voorwaarde van een wettelijke zodanig dat de minderheidsinvesteerder Damen Holding operationele en bestuurlijke zeggenschap over de bouwplaats kan hebben. Met de nieuwe wetswijziging komt het oorspronkelijk gecreëerde wettelijk kader te vervallen. Maar de condities moeten hetzelfde blijven.
  • Wij bevestigen als leden van het management van deze scheepswerf onze inzet voor de voortzetting van de activiteit, voor onze mensen en voor het potentieel dat deze scheepswerf heeft, niet alleen in de scheepsbouwmarkt, maar ook in de offshore hernieuwbare energiemarkt.
  • In 2018, toen het terrein werd overgenomen, was het een terrein zonder opdrachten, met een negatieve jaarrekening. De werf moest opnieuw worden gelanceerd in een totaal andere markt omdat de markt waarin het opereerde niet meer bestond en wat ik u kan vertellen is dat Damen deze leercurve heeft gefinancierd en de werf opnieuw heeft gelanceerd in andere markten.
  • We hopen dat er een oplossing wordt gevonden om de continuïteit van de activiteit op de bouwplaats van Mangalia te waarborgen, waar we het hebben over meer dan 1500 werknemers en meer dan 600 samenwerkende onderaannemers. Dat is waar we op wachten in de volgende algemene vergadering van aandeelhouders om met de aandeelhouders overeen te komen wat de volgende stappen zijn in het nieuwe wettelijke kader, in het nieuwe, veel bureaucratischere systeem dat we zullen moeten implementeren op de bouwplaats van Mangalia. En hier zouden daarom vertegenwoordigers van het Ministerie van Economische Zaken, samen met Damen Holding, met ons aan tafel moeten zitten om het eens te worden over het werksysteem dat we vanaf nu zouden moeten hebben in het nieuwe wettelijke kader.
  • De offshore windmarkt is een markt van € 200 miljard. In Europa zijn er slechts vijf scheepswerven die kunnen doen wat Mangalia kan in de offshore-industrie.
  • We hebben een constructie klaar voor oplevering die in september 600.000 huishoudens in New York, Verenigde Staten van Amerika, van stroom zal voorzien. Daarnaast hebben we nog een soortgelijk project lopen, een 2e structuur die groter is dan die bestemd voor de VS, die naar Europa zal worden geleverd. Er zijn geen schulden aan de staatsbegroting, er zijn nooit schulden geweest aan de staatsbegroting. Er waren GEEN vertragingen in de betaling van salarissen.

Door wet nr. 187/2023, het wettelijk kader waaronder de samenwerking tussen de Roemeense staat en Damen met betrekking tot de Mangalia-scheepswerf opereerde, werd geannuleerd, volgens een verklaring van Damen. De huidige wetgeving is in strijd met de voorwaarden die de Roemeense staat biedt, waardoor de principes die aan de basis lagen van Damen’s beslissing om in de Mangalia-site te investeren, volledig ongeldig worden verklaard, stelt het document ook.

Damen Mangalia – Foto: Damen

Bovendien komt dit feit na meer dan 3 jaar andere blokkades in het besluitvormingsproces, geen andere vorm van hulp, betrokkenheid of financiering van de Roemeense partner.

En wat zegt Damen Holding nog meer in het persbericht

  • De afgelopen vier maanden hebben we herhaaldelijk geprobeerd om negatieve gevolgen voor de scheepswerf, het personeel en de klanten te voorkomen. Zo hebben we de Roemeense autoriteiten en relevante entiteiten geïnformeerd over de impact van de nieuwe wet op dit partnerschap, nog voordat deze werd aangenomen, en verzocht om onmiddellijke maatregelen om dit te voorkomen. Damen drong aan op een echte dialoog en een snelle oplossing die moet worden geïmplementeerd voordat de wet van kracht wordt, om eventuele verstoring van de activiteiten op de scheepswerf tot een minimum te beperken en de huidige moeilijke situatie op te lossen. Dit is niet gebeurd.
  • Na een toch al moeilijke samenwerking en nu geconfronteerd met deze eenzijdige veranderingen, wordt Damen dus niet alleen geconfronteerd met een contractbreuk, maar ook met een vertrouwensbreuk van de kant van de Roemeense staat.
  • In dit verband had Damen, na een eerdere kennisgeving van contractbreuk waarin Damen voor de laatste keer zijn bereidheid uitsprak om een ​​mogelijkheid te vinden voor de voortzetting van de vereniging, waarvoor geen oplossing werd geboden door de Roemeense kant, geen andere keuze dan de kennisgeving van beëindiging van de in 2018 met de Roemeense partner gesloten associatieovereenkomst.
  • Door deze stap te nemen, vastgelegd in het contractuele kader van het partnerschap, beschermt Damen, als buitenlandse investeerder, zijn rechten, investeringen, klanten en projecten op de Mangalia-site.

Korte geschiedenis:

  • In 2018, in de context van de ineenstorting van de Mangalia-scheepswerfactiviteit en het besluit van de voormalige aandeelhouder (respectievelijk Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. Ltd.) om zich terug te trekken uit het bedrijf, stemde de Roemeense staat in met Damen’s overname van het Koreaanse belang.
    In 2018, toen het terrein werd overgenomen, was het een terrein zonder opdrachten, met een negatieve jaarrekening. De werf moest opnieuw worden gelanceerd in een totaal andere markt omdat de markt waarin het opereerde niet meer bestond en wat we u kunnen vertellen is dat Damen deze leercurve heeft gefinancierd en de werf opnieuw heeft gelanceerd in andere markten.
  • In de eerste fase van de transactie verwierf Damen 51% van de DSMa-aandelen van de voormalige aandeelhouder en werd daarmee de meerderheidsaandeelhouder van het bedrijf.
  • Later, na de onderhandelingen, legde de Roemeense staat op en stemde Damen ermee in om, zonder geldelijke tegenprestatie, 2% van de aandelen over te dragen aan SN 2 Mai SA (dat eigendom is van het Ministerie van Economische Zaken), waardoor een staatsbedrijf meerderheidsaandeelhouder kon worden op de bouwplaats Damen Mangalia. Deze overdracht blijft voordelen opleveren voor de Roemeense staat, die erin slaagde meerderheidsaandeelhouder te worden in een belangrijk scheepsbouwbedrijf dat een van de grootste scheepswerven in Oost-Europa exploiteert.
  • De overdracht van 2% van de aandelen van Damen aan SN 2 Mai SA vond plaats onder de voorwaarde dat Damen gedurende de gehele duur van de samenwerking tussen Damen en de Roemeense staat (via SN 2 Mai SA) volledige bestuurlijke en operationele controle zou hebben over de Damen Mangalia-scheepswerf, waardoor Damen het bedrijf kan beheren en ontwikkelen op basis van een door Damen ontwikkeld businessplan.
  • In 2018 heeft de regering van Roemenië GEO nr. 73/2018 waarmee het is opgenomen in GEO nr. 109/2011 een bepaling die bepaalde commerciële bedrijven uitsloot van het toepassingsgebied van GEO nr. 109/2011. Deze bepaling geïntroduceerd door GEO nr. 73/2018, bevatte een uitzondering op de toepassing van GEO nr. 109/2011 voor marktdeelnemers die onderworpen zouden zijn geweest aan GEO nr. 109/2011, als gevolg van het feit dat de particuliere aandeelhouder niet langer de meerderheid van de aandelen bezit en over de financiële en technische capaciteit beschikt die nodig is voor de ontwikkeling van de het doel van de activiteit van de operator, in welk geval hij kan worden belast met het uitvoerend management van de onderneming, de bestuurlijke en/of operationele controle.
  • Momenteel zijn deze uitzonderingen geannuleerd door Wet 187/2023, en een van de getroffen bedrijven is de Damen Mangalia-scheepswerf, aangezien de associatieovereenkomst tussen Damen Holding BV en de Roemeense staat wordt geschonden.
  • Het besluit heeft op geen enkele manier gevolgen voor de Damen Galăți Shipyard, waarin de Damen Group meerderheidsaandeelhouder is(100%).

Damen Holding BV (Damen) zorgt lokaal voor meer dan 3.500 banen, er zijn meer dan 400 projecten voltooid in Roemenië en er zijn meer dan 30 defensie- en veiligheidsschepen gebouwd voor 14 marines en kustwachten over de hele wereld, waaronder voor NAVO- en EU-landen.

“Na een toch al moeizame samenwerking en nu geconfronteerd met deze eenzijdige veranderingen, wordt Damen dus niet alleen geconfronteerd met contractbreuk, maar ook met een schending van de vertrouwensrelatie van de kant van de Roemeense staat. In die zin had Damen, na een eerdere kennisgeving van contractbreuk waarin Damen voor de laatste keer zijn bereidheid uitsprak om een ​​mogelijkheid te vinden voor voortzetting van de vereniging, waarvoor geen oplossing werd geboden door de Roemeense zijde, geen andere keuze dan om de opzegging van de in 2018 met de Roemeense partner gesloten associatieovereenkomst af te geven”, zeggen bedrijfsfunctionarissen.

Wat ons eerder was opgevallen

  • In 2016 werd door de toenmalige minister van Defensie Mihnea Motoc(voormalige Ambassadeur in Nederland) de fregattenorder toegekend aan Damen Shipyards. Geheel volgens de aanbestedingsregels van het Verdrag van Lissabon dat zaken die de nationale veiligheid niet openbaar te hoeven worden aanbesteed. Echter de volgende regering negeerde deze al gemaakte overeenkomst en veranderde dit in een openbare aanbesteding die werd gewonnen door het Franse Naval naderhand bleek niet aan de eisen te kunnen voldoen. Normaliter schuift het dan door naar de tweede aanbieder en dat was Damen  Shipyards. Om onduidelijke redenen bleek men van de aanschaf van de fregatten af te zien terwijl de oorlog in Oekraïne dat wel noodzakelijk maakte.
  • In mei van dit jaar gaf het Roemeense parlement groen licht om zonder aanbestedingsregels (dus deze worden naar willekeur gehanteerd) om twee onderzeeërs van het type Scorpio bij het Franse Naval aan te kopen (2 miljard euro) en twee 2e hands mijnenjagers bij het Verenigd Koninkrijk.
  • In november 2021 werd door de huidige regering Florin Spataru gevraagd voor de post van Minister van Economische Zaken, terwijl hij tot dat moment directielid van Damen Shipyards in Mangalia was!
    Bij de rotatie die in juni van dit jaar plaatsvond is hij niet herbenoemd.

Redactie:Of het allemaal een toevallige samenloop van omstandigheden is een vraag die opkomt, zoals ook de vraag of staats ”bedrijven” de (valse) concurrentie mogen aangaan met het bedrijfsleven.

Agrarische Sector

Status Quo Roemeense landbouwproductie biedt ook kansen

De waarde van de landbouwproductie daalde in 2022 met 15,8% in vergelijking met 2021, tot een totaal van 109,56 miljard RON tegen lopende prijzen (ongeveer 22 miljard EUR), volgens gegevens die onlangs zijn gepubliceerd door het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INS).
De plantaardige productie daalde vorig jaar met 22,8% tot een waarde van 71,91 miljard RON (14,3 miljard EUR), de veeteelt daalde met 0,5% (34,86 miljard RON of 7 miljard EUR), terwijl de landbouwdiensten met 29,2% toenamen, met een waarde van 2,78 miljard RON (0,55 miljard EUR).
In 2022 vertoonde de opbouw van de productiewaarde van de agrarische branche kleine variaties ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aandeel van de plantaardige productie was 65,6%, met een daling van 5,6% in vergelijking met het voorgaande jaar, de veeteelt had een aandeel van 31,8%, met een stijging van 4,8% in vergelijking met het voorgaande jaar, en de landbouwdiensten hadden een aandeel van 2,5%. %.
Wat betreft de structuur van de waarde van de plantaardige productie in 2022, werden op de belangrijkste groepen gewassen stijgingen genoteerd voor oliehoudende planten (+1,7%), aardappelen (+1,3%) en granen (+0,3%) en dalingen voor groenten en meloenen (-2,3%), voedergewassen (-0,5%), fruit en druiven (-0,4%) en andere productgroepen (-0,1%).


Echter volgens gegevens van de INS is de waarde van de dierlijke productie in 2022 gestegen voor pluimvee (+1,8%), producten verkregen uit melkverwerking in zoötechnische boerderijen (+0,7%) en voor schapen en geiten (+0,5%). Dalingen in de aandelen van de productiewaarde werden opgetekend bij varkens (-2,6%) en bij andere productgroepen (-0,4%).

Sterke landfragmentatie (met een groot aandeel zelfvoorzienende landbouw(moestuineconomie) – gebrek aan economische levensvatbaarheid), moeilijke klimaatomstandigheden, hoge input- en energiekosten, zijn allemaal factoren die hebben bijgedragen aan de daling van de landbouwproductie in 2022.

Het hoge aandeel van de plantaardige productie (65%) toont een onderbenut potentieel van de Roemeense landbouwsector, waardoor Roemenië in een status quo blijft als louter leverancier van landbouwgrondstoffen zolang er geen waarde wordt toegevoegd aan de primaire productie. Het toont echter ook de sterke basis en “grote ruimte” die Roemenië heeft voor de ontwikkeling van zijn agrovoedingssector, en het potentieel om zijn rol als bijdrager aan de Europese voedselzekerheid te vergroten.

Fiscale begrotingsperikelen

De jaarlijkse worsteling voor de schatkist

Zoals in ieder land werpen ook in Roemenië de al dan niet noodzakelijke maatregelen hun schaduw vooruit. Of deze al dan niet de eindstreep halen is nog niet bekend, het geeft hooguit een richting aan. Het dit jaar zal ongetwijfeld een rol spelen dat in 2024 diverse verkiezingen zowel op nationaal als op Europees niveau plaatsvinden.


Zodra de begrotingen zijn vastgesteld zullen wij u in samenspraak met de deskundigen van ons lid Mazars u nader informeren.

Een eerste schot voor de boeg
Aangezien het een concept is, kunnen er enkele wijzigingen optreden. Het leven wordt in ieder geval duurder in Roemenië.

Werknemers in de bouw en de landbouw gaan CASS (Nationaal Ziekenfonds) betalen. Kortom, hun uitzondering wordt verwijderd.

De dividendbelasting gaat omhoog van 8% naar 10%.

In het geval van uitgekeerde dividenden op basis van de tussentijdse financiële staten opgesteld in de loop van 2023, bedraagt ​​het tarief van de dividendbelasting 8%, zonder herberekening van de belasting op de respectievelijke dividenden, na hun regularisatie op basis van de jaarrekening met betrekking tot de jaarrekening 2023 jaar.

Btw stijgt van 5% naar 9% voor:

  • De bezorging van schoolboeken, boeken, kranten en tijdschriften, op fysieke en/of elektronische media, met uitzondering van die welke geheel of overwegend een video-inhoud of een audio-muziekinhoud hebben en die uitsluitend of hoofdzakelijk bestemd zijn voor reclame;
  • Diensten bestaande uit het verlenen van toegang tot kastelen, musea, herdenkingshuizen, historische monumenten, architectonische en archeologische monumenten, zoölogische en botanische tuinen;
  • De levering van woningen als onderdeel van sociaal beleid, inclusief de grond waarop deze is gebouwd. De grond waarop de woning is gebouwd omvat ook de voetafdruk van de woning. Voor de toepassing van deze titel wordt onder huisvesting die wordt geleverd als onderdeel van het sociaal beleid verstaan:
  1. de oplevering van gebouwen, inclusief de grond waarop deze zijn gebouwd, bestemd om te worden gebruikt als woningen voor bejaarden en gepensioneerden;
  2. oplevering van gebouwen, inclusief de grond waarop deze zijn gebouwd, bestemd om te worden gebruikt als kindertehuizen en herstel- en revalidatiecentra voor minderjarige mindervaliden;
  3. de oplevering van woningen met een gebruiksoppervlakte van maximaal 120 m², exclusief huishoudelijke bijgebouwen, waarvan de waarde, inclusief de grond waarop ze zijn gebouwd, niet hoger is dan 600.000 lei, exclusief de omzetbelasting, door natuurlijke personen individueel of gezamenlijk met een andere natuurlijke persoon/personen gekocht. Elke natuurlijke persoon kan vanaf 1 september 2023 alleen of samen met een andere natuurlijke persoon/andere natuurlijke personen een enkele woning kopen waarvan de waarde het bedrag van 600.000 lei, exclusief btw, niet overschrijdt met een verlaagd tarief van 9 %;
  4. de levering van gebouwen, met inbegrip van de grond waarop ze gebouwd zijn, aan de gemeentehuizen om door hen met gesubsidieerde huur te worden toegewezen aan personen of gezinnen die door hun economische situatie geen toegang hebben tot een eigendoms- of huurwoning een woning tegen marktconforme voorwaarden;

de levering aan natuurlijke personen van brandhout, in de vorm van stammen, stronken, twijgen, takken of soortgelijke vormen, vallende onder NC-codes 4401 11 00 en 4401 12 00, en van zaagsel, afval en samengeklonterd houtafval in de vorm van houtpellets, houtbriketten en dergelijke vormen, vallende onder de GN-codes 4401 31 00 en 4401 32 00; de levering voor gebruik als verwarmingsbrandstof van zaagsel, afval en niet-geagglomereerd houtafval, die vallen onder NC-codes 4401 41 00 en 4401 49 00, aan natuurlijke personen als eindgebruikers, op basis van een eigen verantwoordelijkheidsverklaring van de begunstigde;

  • de levering aan rechtspersonen of andere entiteiten, ongeacht hun rechtsvorm van organisatie, waaronder scholen, ziekenhuizen, medische hulpposten en sociale bijstandseenheden, van brandhout, in de vorm van stammen, stronken, stammen, takken of soortgelijke vormen, vallende onder GN-codes 4401 11 00 en 4401 12 00, en zaagsel, resten en afval van hout, samengeperst in de vorm van houtpellets, houtbriketten of dergelijke vormen, vallende onder de GN-codes 4401 31 00 en 4401 32 00; de levering voor gebruik als verwarmingsbrandstof van zaagsel, afval en niet-geagglomereerd houtafval, vallende onder de GN-codes 4401 41 00 en 4401 49 00, aan rechtspersonen of andere entiteiten, ongeacht hun rechtsvorm van organisatie, met inbegrip van scholen, ziekenhuizen,
  • de levering van thermische energie in het koude seizoen, bestemd voor de volgende categorieën consumenten:
  1. bevolking;
  2. openbare en particuliere ziekenhuizen, gedefinieerd volgens wet nr. 95/2006 met betrekking tot hervorming van de gezondheidszorg, opnieuw gepubliceerd, met latere wijzigingen en toevoegingen, openbare en particuliere onderwijseenheden, gedefinieerd volgens de Nationale Onderwijswet nr. 1/2011, met latere wijzigingen en aanvullingen;
  3. niet-gouvernementele organisaties gereguleerd volgens de wet, evenals sekte-eenheden, zoals gereguleerd door wet nr. 489/2006 betreffende vrijheid van godsdienst en het algemene regime van sekten, opnieuw gepubliceerd;
  4. sociale dienstverleners, publiek en privaat, geaccrediteerd, die sociale diensten verlenen die worden verleend in de nomenclatuur van sociale diensten, goedgekeurd bij regeringsbesluit nr. 867/2015 voor de goedkeuring van de nomenclatuur van sociale diensten, evenals de kaderregeling voor de organisatie en werking van sociale diensten, met latere wijzigingen en aanvullingen.
  • Levering en plaatsing van fotovoltaïsche panelen, thermische zonnepanelen, warmtepompen en andere hoogrendements- en emissiearme verwarmingssystemen,
  • Het leveren en plaatsen van fotovoltaïsche panelen, thermische zonnepanelen, warmtepompen en andere hoogrendements-emissiearme verwarmingsinstallaties bestemd voor gebouwen van centrale of lokale openbare besturen, gebouwen van onder hun coördinatie/ondergeschiktheid staande entiteiten, met uitzondering van handelsvennootschappen;
  • de levering van prothesen en toebehoren, met uitzondering van belastingvrije gebitsprothesen
  • levering van orthopedische producten.

Wat heeft precies 9% btw:

  • Levering van de volgende goederen: voedsel, inclusief dranken, bestemd voor menselijke en dierlijke consumptie, levende dieren en gedomesticeerde vogels, zaden, planten en ingrediënten die worden gebruikt bij de bereiding van voedsel, producten die worden gebruikt om voedsel aan te vullen of te vervangen, de GN-codes van die zijn vastgesteld door de methodologische regels, behalve:
  1. alcoholische dranken;
  2. alcoholvrije dranken vallende onder NC-code 2202;
  3. voedingsmiddelen met toegevoegde suikers waarvan het totale suikergehalte ten minste 5 g/100 g product bedraagt.”

Onroerend goed transactiebelasting van 5% van de verkoopprijs

Het document bepaalt ook dat volgens de wet bevoegde rechtspersonen en natuurlijke personen die woongebouwen vervreemden door verkoop, verplicht zijn de belasting te betalen op onroerendgoedtransacties met woongebouwen, opgericht volgens deze titel.

De bepalingen gelden ook voor natuurlijke personen die door verkoop woongebouwen vervreemden van het bedrijfserfgoed op grond van het uittreksel uit het kadaster waaruit kan worden geconcludeerd dat het gebouw behoort tot het bedrijfserfgoed

De belasting op onroerende goederentransacties met woongebouwen wordt bij de eerste verkoop berekend door toepassing van een tarief van 5% op de verkoopprijs van elk verkocht woongebouw, waarvan de waarde van 600.000 lei wordt afgetrokken, zonder rekening te houden met de gerelateerde belasting over de toegevoegde waarde.

In het geval dat de verkoopprijs van elk woongebouw lager is dan de minimumwaarde die is vastgesteld in het marktonderzoek dat is uitgevoerd door de kamers van notarissen met wettelijk bevoegde taxateurs, wordt de belasting berekend op het niveau van de waarde die is vastgesteld door de marktstudie waarvan de waarde wordt afgetrokken van 600.000 lei.

Belasting op gebouwen met een waarde van meer dan 2,5 miljoen lei

Particulieren die eigenaar zijn van gebouwen in Roemenië waarvan de berekende belastbare waarde hoger is dan 2.500.000 lei, zijn verplicht de belasting te betalen over het bezit van verschillende onroerende goederen.

De belasting op de eigendom van meerdere onroerende goederen wordt berekend door een tarief van 1% toe te passen op het verschil tussen de som van de individuele belastbare waarden meegedeeld door de lokale belastingdienst via het belastingbesluit en het plafond van 2.500.000 lei.

Nieuwe belasting voor micro-ondernemingen

De belastingtarieven op het inkomen van micro-ondernemingen zijn:

  • 1%, voor micro-ondernemingen met een omzet van niet meer dan 300.000 lei inclusief
  • 3%, voor micro-ondernemingen die:
  1. verdient meer dan 300.000 lei;
  2. voert activiteiten uit die overeenkomen met de CAEN-codes: 5821 – Uitgeverij van computerspellen, 5829 – Uitgeverij van andere softwareproducten, 6201 – Creatie van software op maat (klantgerichte software), 6209 – Andere informatietechnologiediensten, 5610 – Restaurants, 5621 – Voedingsactiviteiten (catering) voor evenementen, 5629 – Overige voedingsdiensten, n.e.g., 5630 – Bars en andere drankenservice, 6910 – Juridische activiteiten, voor activiteiten van notarissen en advocaten, 8621 – Algemene medische hulpverlening, 8622 – Gespecialiseerde medische hulpverlening activiteiten, 8623 – Tandheelkundige hulpactiviteiten, 8690 – Andere activiteiten in verband met de menselijke gezondheid.

Indien een micro-onderneming tijdens een boekjaar inkomsten behaalt van meer dan 300.000 lei en een rendement van meer dan 30%, berekend als de verhouding tussen de nettowinst en de totale inkomsten, geregistreerd volgens de toepasselijke boekhoudkundige voorschriften, is zij winstbelasting vanaf het kwartaal waarin deze zaak is geregistreerd.

Bovendien worden bedragen die sponsoring vertegenwoordigen en bedragen die de aankoop van elektronische fiscale kassa’s vertegenwoordigen die volgens de wet nog moeten worden overgedragen, niet afgetrokken van de belasting op het inkomen van micro-ondernemingen verschuldigd na 1 januari 2024.

Wat gebeurt er met de IT-wetenschappelijke vrijstelling: de toepassing is beperkt tot 10.000 lei

Natuurlijke personen worden vrijgesteld van inkomstenbelasting voor de inkomsten verkregen uit salarissen en als gevolg van het uitoefenen van de activiteit van het maken van computerprogramma’s, onder de voorwaarden vastgesteld bij gezamenlijk besluit van de minister van Onderzoek, Innovatie en Digitalisering, van de minister van Arbeid en Maatschappelijke Solidariteit, van de minister van Onderwijs en de minister van Financiën.

De vrijstelling geldt voor een enkele werkgever/betaler, voor inkomsten tot en met 10.000 lei, verkregen uit loon en gelijkgesteld met het loon verdiend door de natuurlijke persoon op basis van één individuele arbeidsovereenkomst, dienstrapport, akte van delegatie of detachering of van een speciaal door de wet voorzien statuut, op basis van de schriftelijke mogelijkheid, in voorkomend geval, door eigen verantwoordelijkheid aan de werkgever/betaler kenbaar te maken. Het deel van het bruto maandinkomen dat hoger is dan 10.000 lei, geniet geen fiscale faciliteiten.

Volgens een ander document verkregen door HotNews.ro, zouden de maatregelen 29,36 miljard lei aan de staatsbegroting kunnen opleveren.

Geopolitieke ontwikkelingen

Burgers van de VS, Canada en Groot-Brittannië hebben een visum nodig om Roemenië binnen te komen. Wanneer het nieuwe besluit van de Europese Unie in werking treedt

Vanaf 2024 hebben Amerikaanse burgers een visum nodig om de EU binnen te komen.
Vanaf 2024 moeten mensen die naar lidstaten van de Europese Unie reizen een reisvisum aanvragen, volgens de nieuwe regels die begin dit jaar van kracht worden.

Als gevolg van de nieuwe regels voor reisautorisatie die door de EU zijn aangekondigd in het kader van het European Travel Information and Authorization System (ETIAS), moeten mensen uit meer dan 60 voorheen “visumvrijgestelde” landen, waaronder de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk, zal een online aanvraagformulier moeten invullen en een kleine vergoeding moeten betalen alvorens naar een van de 30 Europese landen te reizen, schrijft The Washington Post .

De vergunning kost € 7 en kan worden verkregen via de ETIAS-website of mobiele app. Hiermee kunnen reizigers maximaal 90 dagen reizen en is het drie jaar geldig of totdat het paspoort dat in de aanvraag wordt gebruikt, verloopt. Naast de VS, Canada en het VK zullen de nieuwe regels van toepassing zijn op bijna 60 landen, waaronder Mexico, Australië en Japan.
Reizigers onder de 18 jaar en ouder dan 70 jaar zijn vrijgesteld, evenals familieleden van EU-burgers of niet-EU-burgers die zich vrij kunnen verplaatsen binnen de Europese Unie.De officiële website van de Europese Unie dringt er bij potentiële bezoekers op aan ruim voor hun geplande reis en voordat ze een vliegticket of hotel boeken een autorisatie aan te vragen. Een van de Europese landen die een visum zullen aanvragen, is Roemenië.

VN Zeerecht Verdrag

Gelet op feit dat de Oekrainse Zeehavens Odessa (Zwarte Zee) en Marioepol(Zee van Azov) regelmatig in het nieuws verschijnen en de Russische Federatie als VN lid het VN-Zeerecht onderschrijft dan kan het daarop worden aangesproken. Dus vandaar een beknopte toelichting.

De eerste twaalf zeemijl (ca. 22 kilometer) vanaf de basis- of laagwaterlijn krijgen de naam ’territoriale wateren’. Daar voorbij en tot maximum 200 zeemijl of 370 km bevinden zich de exclusieve economische zones (EEZ) van een land.31

  • De territoriale zee (tot 12 mijl uit de kust);
    De aansluitende zone (12 tot 24 mijl uit de kust);
    De exclusieve economische zone (tot 200 mijl uit de kust);
    Het continentaal plat (de zeebodem).

Een exclusieve economische zone (EEZ) is een gebied dat zich tot 200 zeemijl (370,4 km) buiten de kust van een staat uitstrekt. Binnen deze zone heeft deze staat een aantal rechten, zoals het recht op exploitatie van de aanwezige grondstoffen, het recht op visserij en recht op wetenschappelijk onderzoek. Een land dat een EEZ instelt is verantwoordelijk voor het beheer van de natuur in dit gebied. Hierover zijn afspraken gemaakt in het VN-Zeerechtverdrag.[1]

Exclusieve economische zones (EEZ’s) liggen buiten de territoriale wateren en zijn dus deel van de internationale wateren. Voor EEZ’s geldt dan ook andere wetgeving dan voor territoriale wateren. Wel hebben staten het recht om kunstmatige eilanden en bouwwerken te plaatsen in de EEZ. Om deze kunstmatige eilanden en bouwwerken te beschermen kunnen staten zogeheten ‘safe havens’ opstellen in de EEZ, die zich uit kunnen strekken tot 500 meter buiten het kunstmatige eiland of bouwwerk.

Het onmiddellijke effect van de Russische aanvallen op de Donau-havens

Russische aanvallen op Oekraïense havens aan de Donau hebben de risico’s aan het licht gebracht die Kiev loopt op zijn laatste belangrijke route voor graanexport: de Donau. Het aantal noteringen van tarwe en maïs op internationale beurzen is toegenomen en analisten beschouwen de aanvallen op de Oekraïense havens aan de Donau alsnog ernstiger dan op de haven van Odessa aan de Zwarte Zee.

De directe nabijheid van de landsgrenzen met Roemenië en Moldavië vormen een potentieel gevaar voor uitbreiding van het conflict. Aanhoudingen op zee zijn niet mogelijk omdat de schepen via territoriale grens de haven van Constanta kan bereiken.

Negen EU-landen bundelen hun krachten om de stemregels over buitenlands beleid te hervormen en het vetorecht te verminderen

Volgens de huidige regels is voor alle beslissingen op het gebied van het buitenlands beleid in de EU de unanieme goedkeuring van de 27 lidstaten vereist.
Een groep van negen landen van de Europese Unie hebben hun krachten gebundeld om de stemregels te hervormen die momenteel van toepassing zijn op de besluiten van het blok over het buitenlands en veiligheidsbeleid, die worden genomen met eenparigheid van stemmen en vaak het slachtoffer worden van het vetorecht van één enkele lidstaat.  De landen voeren aan dat de Russische invasie van Oekraïne en de tektonische geopolitieke verschuivingen die het heeft veroorzaakt, voldoende redenen zijn om de herziening te starten en geleidelijk over te gaan van unanimiteit naar gekwalificeerde meerderheid, de vereiste die geldt voor de overgrote meerderheid van EU-beleidsterreinen, zoals klimaatactie, digitale regelgeving, eengemaakte markt en migratie.
“Het buitenlands beleid van de EU heeft aangepaste processen en procedures nodig om de EU als actor van het buitenlands beleid te  versterken”, schreven de negen landen in een korte verklaring die donderdagochtend werd vrijgegeven. “Verbeterde besluitvorming is ook essentieel om de EU klaar te maken voor de toekomst.”

De nieuwgevormde “Group of Friends on Qualified Majority Voting” bestaat uit België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Slovenië en Spanje, en staat open voor andere landen die willen toetreden.
Hun gezamenlijke missie is om de besluitvorming te versnellen en opnieuw te maken “op een pragmatische manier, gericht op concrete praktische stappen” binnen het kader van de EU-verdragen. Hun verklaring beveelt echter geen specifieke gebieden van buitenlands beleid aan, zoals sancties of militaire hulp, waarvoor een gekwalificeerde meerderheid in plaats van eenparigheid van stemmen zou moeten gelden. De landen beloven hun toekomstige beraadslagingen “transparant” te delen met de andere lidstaten en hun werk te coördineren met de EU-instellingen.
De steun van Duitsland en Frankrijk, de twee grootste en meest invloedrijke economieën in het blok, geeft de campagne een flinke boost in termen van geloofwaardigheid en zichtbaarheid. Ironisch genoeg slagen de negen staten er echter niet in om op zichzelf een gekwalificeerde meerderheid te bereiken, aangezien hiervoor 15 lidstaten nodig zijn die ten minste 65% van de totale bevolking van het blok vertegenwoordigen. Een groeiend debat Het debat over gekwalificeerde meerderheid versus unanimiteit heeft de afgelopen jaren steeds meer aan kracht gewonnen en is verder geëscaleerd nadat Rusland Oekraïne op volledige schaal heeft gelanceerd, een transformationele episode in de geschiedenis van het continent die de EU ertoe bracht haar beleid opnieuw uit te vinden en lang bestaande taboes te doorbreken.
Ondanks de sterke eensgezindheid en verrassende snelheid waarmee de meeste beslissingen op het gebied van buitenlands beleid werden genomen, waren er de afgelopen 15 maanden gênante momenten waarop unanimiteit brutaal werd uitgebuit door slechts één hoofdstad. Met name Hongarije is zwaar bekritiseerd vanwege het genereus gebruik van deze individuele macht om belangrijke overeenkomsten te gijzelen, zoals een EU-breed verbod op Russische olie-import, een pakket financiële steun van € 18 miljard voor Kiev en een door OESO bemiddelde deal een minimale vennootschapsbelasting van 15% op te leggen. De veto’s werden uiteindelijk opgeheven, maar pas nadat volledig aan de eenzijdige eisen van Boedapest was voldaan. In de meeste gevallen hadden de lidstaten geen andere keuze dan in te stemmen om de impasse te doorbreken: vorig jaar juni veroorzaakte Hongarije woede nadat het op het laatste moment met een eis kwam om patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, vrij te stellen van de lijst van EU-sancties. Een andere zaak die de krantenkoppen haalde, deed zich voor in september 2020, toen Cyprus in zijn eentje de EU-sancties tegen Wit-Rusland blokkeerde vanwege een niet-gerelateerd geschil met Turkije.

Deze PR-fiasco’s hebben geleid tot oproepen om de unanimiteit achter zich te laten en een  gekwalificeerde meerderheid in het buitenlands beleid aan te nemen, waarbij zelfs de hogere echelons in Brussel werden bereikt: zowel de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, als de hoge vertegenwoordiger Josep Borrell hebben de hervorming publiekelijk gesteund, wat de groeiende aantrekkingskracht ervan benadrukt. In reactie op het nieuws verwelkomde een woordvoerder van Borrell het nieuwe initiatief “aangezien we procedures moeten aanpassen aan de huidige en toekomstige tijden om de EU als actor op het gebied van buitenlands beleid te versterken”. “De EU moet sneller en capabeler en effectiever worden in haar vermogen om te beslissen en te handelen, om het hoofd te bieden aan een steeds onzekerder geopolitieke omgeving”, zei de woordvoerder tegen Euronews. “We blijven geloven dat een groter gebruik van stemmen met gekwalificeerde meerderheid op het gebied van externe betrekkingen aanzienlijke voordelen kan opleveren en snellere en efficiëntere beslissingen kan nemen ter verdediging van onze belangen en waarden.” Dit stuk is bijgewerkt met nieuwe ontwikkelingen.

Oostenrijk negeert de migranten uit de Hongaarse keten, terwijl het kritiek heeft op Roemenië en Bulgarije

Op een vraag van de Duitse Tageszeitung hoe de Oostenrijkse kanselier Nehammer  namens zijn partij ÖVP de beslissing motiveert om met een veto te reageren op de wens van Roemenië en Bulgarije om zich  bij Schengen aan te sluiten, zei de Weense kanselarij dat de beslissing niet politiek is, maar gebaseerd is op veiligheidsredenen.


Oostenrijkse functionarissen beweren ook dat ongeveer 70% van de migranten die in Oostenrijk worden vastgehouden, in geen enkel EU-land eerder zijn gecontroleerd, wat de slechte bescherming van de  buitengrenzen van de EU aantoont. Het is “het recht en ook de plicht van elke lidstaat om zijn nationaal belang te verdedigen”, zo laat de kanselarij weten. Wat de Oostenrijkse kanselarij echter negeert, is dat het land van Viktor Orban, een van de grootste buitenlandse supporters van de ÖVP, een extreem groot aantal niet-geregistreerde migranten naar Oostenrijk leidt.

De kwestie van “illegale” migratie was het centrale thema op de agenda van de conservatieven – ÖVP – in de vier verkiezingsrondes, maar de strategie om de stemmen van de rechtsextremisten – FPÖ – te breken, werkte niet en verloor bijna 10% en de absolute meerderheid in belangrijkste regio Neder-Oostenrijk. De volgende parlementsverkiezingen in Oostenrijk vinden plaats in het najaar van 2024. Volgens de huidige peilingen staat de FPÖ op de eerste plaats en zou de ÖVP op zijn best een minderheidspartner zijn. De regering wil dan ook graag tot het einde van de zittingsperiode aanblijven.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.