De ondernemers van morgen moeten cultuur begrijpen als ze effectieve beïnvloeders willen zijn. Ofwel het gebruik van softpower om anderen te overtuigen.
Onderstaand treft u een bericht aan van de ondernemer en dirigent/producer Raymond Janssen en bekend bij veel DRN leden. En waar de DRN jaren geleden de Romanian Business Award heeft toegekend voor de wijze waarop hij aan het cultureel ondernemerschap vorm heeft gegeven.
De DRN-redactie noemt Churchill als een leider van harde macht met een soft power-onderbuik. Met zijn imago, zijn schrijven en zijn retoriek was de grote krijgsheer en leider evenzeer een overeder als een vechter. Churchill liet soft power zingen… hij liet soft power werken.’
Kunst en cultuur zijn van onschatbare waarde voor een samenleving. Voor iedere samenleving! In tijden van voorspoed en welvaart maar zeker ook tijdens crises! Toen het kabinet van Winston Churchill, Brits premier tijdens de Tweede Wereldoorlog, voorstelde om extra geld vrij te maken voor de oorlog door te bezuinigen op kunst en cultuur, zou Churchill gezegd hebben: ‘Maar waar vechten we dan nog voor?’
Soft power is altijd belangrijk geweest voor het buitenlandse beleid. Maar dit geldt meer dan ooit in het huidige geglobaliseerde, digitale tijdperk, waarin massacommunicatie de mogelijkheid van kunstenaars, schrijvers en andere leiders om met miljoenen mensen over de hele wereld te communiceren enorm heeft uitgebreid. Met de macht om invloed uit te oefenen die zich verspreidt van elites en meer interacties die plaatsvinden op een niveau van mens tot mens, is het vermogen van individuen om cultuur te beïnvloeden en van cultuur om individuen te beïnvloeden nog nooit zo groot geweest. Zoals Churchill het profetisch verwoordde in 1943: ‘De rijken van de toekomst zijn rijken van de geest’.
De kunsten zijn bij uitstek geschikt om contact te maken met een groot wereldwijd publiek en mensen op een diep emotioneel niveau te beïnvloeden. Steeds vaker doen ze dit buiten het bereik van politieke elites. Pogingen van politici door de geschiedenis heen om de kunsten instrumenteel te gebruiken, hebben inderdaad de neiging te mislukken. Het is de aard van culturele verbindingen dat ze incrementeel zijn en van artistieke reacties dat ze indirect zijn. Landen die hun creatieve output willen controleren, worden vaak gezien als landen die zich overgeven aan culturele opschepperij of propaganda. Degenen die hun creatieve output op afstand ondersteunen, verwerven een grotere internationale invloed door de daaruit voortvloeiende zachte macht.
De missie van de dirigent Raymond Janssen is Oost-Europa en West-Europa dichter bij elkaar brengen. De rijke traditie uit Oost-Europese landen is hoor- én voelbaar, en dat moet iedereen weten! Deze keer heeft hij zich gericht op Oekraïne een land in Oorlog kan zeker op het terrein van cultuur ondersteuning gebruiken en heeft ook heel veel te bieden (zie het programma op https://cadenza-productions.nl/ . Het is hem ook gelukt om de wereldberoemde Roemeense tenor REMUS ALĂZĂROAE te contracteren die vorig jaar op het Puccinijaar in Korea triomfen vierde. Hij maakt zich echter wel zorgen over de teruggang van de culturele sector in Roemenië het land waar hij al twaalf jaar contacten mee onderhield en waar hij uit handen van de Roemeense ambassadeur een onderscheiding van de president van Roemenië tijdens een optreden in het Amsterdams Concertgebouw mocht ontvangen. De DRN hoopt en vertrouwt dat de negatieve ontwikkeling in Roemenië zich ten goede zal keren!
Wij raden u aan om kaarten te reserveren via de website (hierboven genoemd) want de tournee vindt plaats van 13 t/m 23 maart!