Het kan u bijna niet ontgaan zijn. Zaterdag 25 januari werd bij een zeer brutale inbraak in het Drents museum een viertal topstukken geroofd die deel uitmaakten van de tentoonstelling Dacia – Rijk van goud en zilver. Een top tentoonstelling waar meer dan 600 voorwerpen uit het oude Dacische koninkrijk te zien waren, waaronder meer dan 50 goud- en zilverschatten. De kunstvoorwerpen waren te leen van het Roemeens Nationaal Historisch Museum en worden gerekend tot het Nationaal Erfgoed van Roemenië.

“De helm uit Cotofeneşti”, gemaakt van vrijwel puur goud en daterend uit de 5e eeuw voor Christus, heeft een diepe culturele betekenis in Roemenië”, schrijven journalisten van NL Times, in een publicatie die uitgebreid inging op de diefstal.  “Het is meer dan een diefstal, het is een zeer diepe wond voor de Roemeense gemeenschap”, zei journaliste Claudia Marcu, die begin deze maand de tentoonstelling bezocht, tegen de Nederlandse media. Ze zegt dat de impact voor Roemenen van de diefstal van erfgoedstukken hetzelfde zou zijn als de diefstal van het beroemde schilderij De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn voor de Nederlanders, meldt News.ro.

Cornel Colceru, een Roemeense vertaler die al ruim veertig jaar in Nederland woont, sprak over het belang van het Coif van Coţofeneşti voor de nationale identiteit. “Elk kind in Roemenië leert op school over deze helm. Het is het symbool van de Daciërs en hun schatten”, zei hij. De Nederlandse pers merkt over de Coţofeneşti-helm op dat deze vermoedelijk is gebruikt bij ceremoniële rituelen en omschrijft het stuk als massief goud. “Het is de symboliek die dit artefact buitengewoon maakt”, aldus curator Irini Biezeveld van het Drents Museum in de NL Times.

Het is de hoop dat de kunstschatten ook door de dieven op de juiste waarde worden geschat. De helm bijvoorbeeld weegt maar 700 gram en vertegenwoordigt een goudwaarde van ongeveer 70.000 euro. De verzekerde waarde van de objecten bedraagt bijna zes miljoen euro, maar dit is in feite een symbolische waarde, want het is nooit de bedoeling geweest de kunstschatten op een veiling aan te bieden. De werkelijke waarde, als Nationaal Erfgoed van Roemenië is in feite niet te bepalen.

De nu gestolen kunstschatten waren eerder te zien bij de tentoonstelling “Dacia Felix” die 2019 te zien was in het Gallo-Romeins Museum in het Belgische Tongeren naar aanleiding van Europalia Rom. De redactie van deze nieuwsbrief betrokken bij deze tentoonstelling, die breder van opzet was dan de huidige in Assen.  Kennelijk was de beveiliging daar beter op orde.

In maart t/m oktober 2016 werden deze kunstwerken in het Noord Brabants Museum in ‘s-Hertogenbosch- ten toon gesteld onder naam “Meesterwerken uit Roemenië” dat mede tot stand is gekomen de conservator oude kunst Paul Huys Janssen en Ben Jager honorair consul van Roemenië in Nederland.

In 2004 werd door het Europees Parlement een Resolutie aangenomen, waarin onder andere staat weergeven: In hoeverre Rusland destijds ook tot de geallieerden behoorde kan deze kwestie wellicht gecompliceerd maken.

  1. overwegende dat het totale nationaal bezit dat wettelijk in Russische bewaring is gegeven 91,5 ton goud omvat dat tot de reserve van de Roemeense Nationale Bank behoort, en verder koninklijke collecties juwelen en zeldzame
    munten, alsook activa met een culturele en historische waarde zoals staatsarchieven, documenten, kostbare historische manuscripten, schilderijen uit het erfgoed, zeldzame boeken en collecties van tal van openbare en particuliere instellingen die meer dan vijf eeuwen Roemeense geschiedenis beslaan;
  2. overwegende dat het totale nationaal bezit dat wettelijk in Russische bewaring is gegeven 91,5 ton goud omvat dat tot de reserve van de Roemeense Nationale Bank behoort, en verder koninklijke collecties juwelen en zeldzame munten, alsook activa met een culturele en historische waarde zoals staatsarchieven, documenten, kostbare historische manuscripten, schilderijen uit het erfgoed, zeldzame boeken en collecties van tal van openbare en particuliere instellingen die meer dan vijf eeuwen Roemeense geschiedenis beslaan;

Of deze besluiten op de agenda komen te staan van de grote Nato-bijeenkomst die op 24 en 25 juni a.s in Nederland wordt gehouden en waar een tour langs een aantal steden zal aandoen met als thema vrede en   veiligheid Assen aan zal doen is de vraag.