De oorlog in Oekraïne heeft de lokale IT-markt gereset – van de toename van het tekort aan programmeurs in de eerste 7 maanden na de uitbraak tot de plotselinge afname van projecten, een situatie die gedwongen ontslagen dwong en het behoud van talent onder druk zette, maar ook op versnelde ontwikkelingen in bepaalde segmenten, volgens een analyse van het lokale bedrijf OVES Enterprise.
“De IT-markt heeft de afgelopen 16 maanden grote schommelingen gekend. Waren er in maart vorig jaar veel projecten op de markt en was er een grote behoefte aan programmeurs, nu is de vraag naar personeel afgenomen, tegelijkertijd met de toenemende druk op het contracteren van nieuwe projecten, waardoor talenten in bedrijven kunnen worden vastgehouden.
Bovendien hebben Roemeense bedrijven vorig jaar stappen ondernomen om programmeurs uit Oekraïne in te huren en te helpen; nu zijn ze teruggekeerd naar rekrutering op de lokale markt, die duurder is, maar veel stabieler is gebleken”, zegt Mihai Filip, CEO van OVES Enterprise, erop wijzend dat als aan het begin van de oorlog het tekort aan programmeurs in de markt was ongeveer 15% -20%, deze steeg naar ongeveer 30% in september 2022. Vervolgens nam het aantal projecten af, waardoor het tekort afnam. Op dit moment zetten klanten alleen essentiële projecten voort en zijn er ontwikkelaars nodig voor nichetechnologieën, in de meeste gevallen bedrijven die erin slagen talent op de lokale markt te vinden.
De oorlog versnelde echter de samenwerking en ontwikkeling van minder gangbare segmenten van de IT-markt, zoals Defensie, Cybersecurity en AI.
“In deze periode is de complexiteit van projecten toegenomen en zijn er meer projecten ontwikkeld op gebieden als Cyber en AI. Tegelijkertijd verhuisden veel bedrijven op het gebied van innovatie en defensie een deel van hun bedrijf naar Roemenië. De komende jaren zullen we een toename zien van het aantal Roemeense bedrijven dat zich in deze richting zal ontwikkelen”, vult Mihai Filip aan.
Voor OVES Enterprise is de Defense-branche de komende jaren een prioriteit, projecten in dit segment genereren nu ongeveer 12% van de omzet, een aandeel dat elk jaar zal toenemen.
Ook moesten de bedrijven die samenwerkingen hadden met bedrijven uit Oekraïne andere ontwikkelingspartners vinden, waarvan de meesten zich wendden tot bedrijven uit Roemenië en Polen.
“Roemenië is op dit moment een zeer belangrijke pion op de wereldwijde IT-markt en we moeten van deze gelegenheid gebruik maken. Nooit in de geschiedenis ben ik in een betere positie geweest”, zegt Mihai Filip.
De onstabiele internationale politieke en economische situatie leidde ook tot een wijziging van de strategie met betrekking tot de marktbenadering. IT-bedrijven leggen nu de nadruk op wereldwijde diversificatie, dat wil zeggen teams en kantoren in verschillende delen van de wereld. OVES Enterprise heeft het afgelopen jaar ook 2 kantoren geopend in de VS, in Silicon Valley en Washington DC, waardoor het toegang heeft tot defensieprojecten met een hoge complexiteit. De investeringen in de internationale expansie van OVES Enterprise zullen eind dit jaar circa 500.000 euro bedragen.
En samenwerking en het opbouwen van partnerschappen kan nu binnen enkele dagen worden gedaan, niet binnen 6-9 maanden, zoals het geval was vóór het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.
OVES Enterprise is een Roemeens softwareontwikkelingsbedrijf, opgericht in 2015 in Cluj-Napoca. Vanaf 2019 omvatte de strategie van OVES het aanbieden van complexere softwareontwikkelingsdiensten voor projecten in de automobielsector, e-commerce, fintech, telecom, internationale overheidsinstellingen, enz., waarbij het bedrijf een technologische partner werd voor complexe en technologisch geavanceerde projecten. Momenteel wordt 80% van de omzet van het bedrijf gegenereerd door projecten buiten Roemenië, waarin nieuwe technologieën op het gebied van kunstmatige intelligentie en big data worden geïntegreerd. OVES Enterprise heeft momenteel meer dan 200 werknemers en kantoren in Roemenië, Duitsland, de Verenigde Arabische Emiraten en de VS.