De Roemeense kaasconsumptie ligt op een laag niveau, althans in de zin dat het voor een groot deel bestaat uit kaasproductie voor eigen gebruik en dat geldt uiteraard voor het Roemeense platteland. Met slechts € 15 per hoofd van de bevolking uitgegeven in 2015, minder dan de helft van het Centraal en Oost-Europese gemiddelde van € 35, de categorie heeft een enorm potentieel voor de toekomstige ontwikkeling op de middellange en lange termijn. Ook belangrijk om te worden beschouwd is dat 44% van de totale Roemeense huishoudens in 2015 zich in landelijke gebieden bevinden, waar een hoge mate van eigen verbruik aanwezig is en een lage ontwikkeling van de detailhandel. De groeiende consumptie – als gevolg van de verbetering van de levensstandaard, de stijgende inkomens en de verwachte algemene BTW daling van 24% naar 9% in 2016 is de bedoeling dat het ook zichtbaar in de vooruitgang van de kaas zal zijn. Een sterkere formele economie zal ook een nauwkeuriger beeld van de categorie te maken. De prognoseperiode ontwikkeling in andere zuivelproducten zal worden onder de gevolgen van de verwachte toename van het gemiddelde inkomen, de binnenlandse consumptie herstel en niet minder belangrijk, onder invloed van de Roemenen ‘specifieke consumptiegewoonten. De positieve trend zal naar verwachting dankzij verder te gaan naar de twee dominante soorten producten, room en verse kaas en kwark. Voor nader inzicht in de Roemeense zuivelsector kan men zich wenden tot Roemeense Dairy Industry Association, zie de Engelstalige sitehttps://www.infolapte.ro/milk_organisations_romania.html