Roemenië is het grootste wijnland van Zuidoost-Europa. En toch vrij onbekend.
“Van alle wijngebieden rond de Zwarte Zee en in de Balkan is Roemenië HET land waarvan we het grootste potentieel kunnen verwachten”, schrijft Hugh Johnson in zijn befaamde ‘Wijnatlas’.
Roemenië heeft een zeer oude wijnbouwtraditie. Volgens sommige  legendes bestonden aan de Roemeense Oostkust ver voor onze jaartelling  al zoveel wijngaarden, dat de Griekse wijngod Dyonisos hier geboren zou moeten zijn. Vast staat dat er al voor onze jaartelling een wijncultuur bestond en dat in de tijd van de Romeinen het gebied beroemd was om de rijkdom van de wijnbouw. Dit is niet verwonderlijk want de omstandigheden van bodem en klimaat zijn er zeer geschikt om er de druiven tot een ideale rijpheid te laten komen. De ondergrond bestaat immers uit Chernozem oftewel zwarte aarde dat zich ontwikkelt in löss en zeer vruchtbare grond oplevert.


In de Middeleeuwen emigreerden Saksische volken(waaronder wat we destijds de Zuidelijke Nederlanden noemden) naar het midden van Roemenië. Ze namen hun eigen druivenrassen mee, die tot op de dag van vandaag in deze regio verbouwd worden.
Later in de 17e eeuw bereikte de Roemeense wijnbouw een hoogtepunt. De Roemeense wijnen waren aan de Europese hoven en in kerkelijke kringen heel goed bekend. De Oostenrijkse keizer had er zelfs zijn eigen wijngaarden. Een groot deel van het huidige Roemenië maakte toen immers deel uit van het Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk.
En in de 19e eeuw onderhield Roemenië innige banden met Frankrijk. Franse wijnmakers introduceerden Franse wijnstokken en deelden hun geheimen met de plaatselijke wijnboeren. Nadat de druifluis de Europese wijngaarden grotendeels vernietigde, werden de Roemeense wijngaarden dan ook voor een belangrijk deel herplant met Franse wijnstokken zoals de Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc.
Momenteel is Roemenië een van de 10 grootste wijnproducenten ter wereld. Echter als je eens een rondgang doet langs de Nederlandse sommeliers, oenologen, vinologen en wijninkopers dan is er voor hun nog een wereld te winnen qua kennis van de Roemeense wijnen.
De Roemeense digitale informatiedrager Profit selecteert vrijwel dagelijks geselecteerde Roemeense topwijnen  en als recent voorbeeld willen we graag onderstaande wijn noemen: De iconische prins Matei is de beroemdste Roemeense Merlot. De kracht en elegantie van deze Merlot  van doet denken aan de persoonlijkheid van de grote voivode Matei Basarab, wiens naam hij draagt. Deze “beschermheer” van cultuur en orthodoxie met wie het gebruik van de Roemeense taal in het officiële, burgerlijke en religieuze leven verbonden is voor de eerste keer.   De 2013-editie van Prins Matei wikkelt het glas in een robijnrode mantel met paarse reflecties. Het boeket is complex, met hints van bessen, zwarte peper, chocolade, koffie en vanille. De smaak is droog, intens, vol, met zachte tannines en delicate strengheid en een lange afdronk. De ideale serveertemperatuur is 18 C en we raden je aan om het te proeven bij rood vleesgerechten, wild met sauzen, Roemeense keuken of oude kazen, met een intense smaak.  De wijn kan worden gerijpt in glas (10-15 jaar), in kelderomstandigheden, waardoor een fluwelen textuur wordt verkregen. Vanaf 2019 verwierf het bedrijf dat eigenaar is van Vitica Sarica Niculițel de Villa Zorilor Winery in Zorești van Vinarte en creëerde een nieuw bedrijf, Domeniile Prince Matei.
In Nederland kan men Roemeense wijnen kopen of bestellen bij https://roemwijn.nl (Den Haag) en www.cassdegoudensmaak.nl (Groningen en Haren).