Via een startup hebben twee ondernemers Mircea Oaida en Cătlin Chitu uit Timisoara een “virtuele ingenieur” gecreëerd ofwel een IT-oplossing die van kunstmatige intelligentie gebruikt om boeren te helpen gewassen beter onder controle te houden zoals met betrekking tot irrigatie, bodemgesteldheid of chemische behandelingen.
Hun systeem kan ook worden gebruikt in gebieden zoals slimme steden of slimme huizen.
iOla Agritel is een toegewijde oplossing voor de landbouw die sensoren, drone / satellietbeelden en gegevens van apparaten combineert die de chemische samenstelling van grond en water voor irrigatie van grondwater en rivieren scannen. Al deze informatie wordt verwerkt door een kunstmatig intelligentiesysteem dat de boer helpt bij het verbeteren van de oogst door optimalisatie van irrigatie en chemische behandelingen (bijv. NPK, pesticiden, enz.), bescherming van het milieu en bodemaantasting, lichten de oprichters van het project toe. Deze technologieoplossing bestaat uit elektronische apparaten waaraan een groot aantal sensoren kunnen worden bevestigd . Deze apparaten kunnen gegevens van kilometers ver verzenden naar plaatsen waar sprake is van een GSM- en internetsignaal, maar ze kunnen ook rechtstreeks verbinding maken met internet via 3G, 4G. Ten slotte arriveren de gegevens in de cloud, AI (via kunstmatige intelligentie) wordt verwerkt en verzonden naar de telefoon, tablet, tv, laptop waar de gebruiker op afstand kan communiceren met de problemen die door de sensoren worden gedetecteerd en deze analyseren en de gegevens hebben tevens een voorspellend karakter.
iOla ondersteunt moderne radiotechnologieën zoals Wifi, Bluetooth LE, Lora / LoraWAN, SigFox, Lte-M, Cat1 en NbIot en deze veelzijdigheidmaakt het geschikt voor elke infrastructuur. Als toepassing wordt het voorbeeld genoemd(naast andere mogelijkheden) dat als in het eerste jaar de grond met een bepaalde hoeveelheid stikstof is bevrucht, moet het in het tweede jaar precies worden ingevuld waar het nodig is en niet hoe het nu wordt gedaan dat overal een pond per hectare opbrengt. In de huidige situatie leidt het vaak tot vermindering van stikstof in de bodem, evenals tot de bijkomende effecten van nitraten en nitrieten die schadelijk zijn voor het milieu en het grondwater.Een ander geval is de paddestoelziekte die wordt veroorzaakt door tekorten of klimaatveranderingen, zoals temperatuur, vochtigheid, neerslag die is gecorreleerd met bepaalde spectra van zonnestraling en die ingrijpen vereist in het gebied. Een ander groot probleem houdt verband met plaagorganismen waarbij we sensoren hebben die beelden verwerken en vervolgens vanuit km-afstandswaarschuwingen verzenden. Gebruikers verwerken geen onbewerkte gegevens van de sensoren, ze synthetiseren alleen aanbevelingen zoals: niveau X is te hoog, moet worden geïrrigeerd, insect Y is gedetecteerd, enzovoort. De kosten van het implementeren van een dergelijke oplossing – in de landbouw hangt af van het aantal hectares en de verdeling van gewassen. Over het algemeen kost een compleet apparaat met 12 sensoren bij 300-500Ha in het algemeen ongeveer € 2500 + een jaarabonnement van € 50 per apparaat + sensorservice.