De Republiek Moldavië wil haar tuinbouwsector graag verder ontwikkelen en professionaliseren. Naast de steun van andere landen streeft Moldavië er met name naar om te leren van en de banden met Nederlandse publieke en private actoren te versterken.

Eind 2024 kondigde Moldavië het eerste uitgebreide wettelijke kader aan voor de tuinbouwsector. Een hoeksteen van de wet is de oprichting van het Horticulture Office, dat is ontworpen om duurzame groei in de sector te stimuleren door middel van publiek-private samenwerking en de invoering van innovatieve productie- en naoogstpraktijken. Het bestuur van het Horticulture Office bouwt voort op succesvolle voorbeelden zoals het Moldavische National Office of Vine and Wine, maar ook op het voormalige Horticulture Product Board of The Netherlands.

In opdracht van de Nederlandse ambassade in Moldavië en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is onderzocht welke kansen er zijn voor Nederlandse bedrijven in de Moldavische tuinbouwsector.

Uit deze verkenningsstudie blijkt dat er vooral mogelijkheden liggen in:

  • de hele fruitketen: van teelt en opslag tot handel en distributie;
  • de hele groenteketen: vollegrondsteelt, kasproductie en opslag;
  • technologie en diensten voor duurzame teelt en waterbeheer;
  • kennisoverdracht: trainingen, onderzoek, onderwijs en advies.

De uitkomsten van de studie zullen worden toegelicht tijdens een seminar in het World Horti Centrum in Naaldwijk op 27 maart. De voertaal van het seminar is Engels. De toegang is gratis maar aanmelden verplicht. Ook kan het seminar online worden gevolgd.
Aanmelden kan via deze link.

Als u vragen heeft of meer informatie wilt ontvangen over deze studie en/of de Moldavische groente- en fruitsector, kunt u contact opnemen met het Nederlandse landbouwteam in Roemenië via bkr-lvvn@minbuza.nl.