Nieuwsbrief december 2023

Oceans of Possibilities – Netwerkbijeenkomst Damen & DRN

Op 23 november jl. werd door de DRN een speciale netwerkbijeenkomst georganiseerd bij Damen Shipyards in Gorinchem en uiteraard daarbij de scheepsbouw centraal gesteld die tevens de belangrijkste sector van de Nederlandse maakindustrie vormt. Zeker omdat de Nederlandse overheid als onderdeel van de actieve industriepolitiek de focus op de maritieme sector heeft gericht.


Tegelijk staat dit sterk onder druk door staatsinmenging in andere landen en oneerlijke concurrentie. Hierdoor is er vaak geen gelijk speelveld, terwijl er juist nu veel kansen liggen omdat veel schepen wereldwijd komende tijd vervangen moeten worden. Daarom was dit plan dringend nodig, aldus de ondernemingsorganisaties. Hoe het ongelijke speelveld zich verhoudt door de staatsinmenging in Europese landen tot het Europees mededingingsrecht is een open vraag en daarnaast is dat natuurlijk niet van toepassing in andere werelddelen.


Ook de Nederlandse toeleveringsbedrijven worden met het ongelijke speelveld geconfronteerd. Zoals bekend heeft Damen ook belangrijke belangen in Roemenië en uiteraard volgt de DRN de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven op de voet. Zie ook elders in deze nieuwsbrief.

Roemeense diaspora viert wereldwijd zijn/haar National Day

Wanneer is de Dag van de Grote Unie?
Deze feestdag wordt altijd gevierd op 1 december. In het Roemeens staat het bekend als ‘Ziua Marii Uniri’ en kan het ook bekend staan ​​als Eenwordingsdag of 1918 Union Day.


Het is de nationale dag van Roemenië en viert de Unie van Transsylvanië met Roemenië in 1918.

Geschiedenis van de Grote Uniedag


Roemenië had zich in 1877 onafhankelijk verklaard van het Ottomaanse Rijk, waarbij het land bestond uit de vorstendommen Moldavië en Walachije.
Na het einde van de Eerste Wereldoorlog, tijdens het bewind van koning Ferdinand I, verdubbelde Roemenië bijna in omvang toen Transsylvanië en de provincies Bessarabië en Boekovina zich verenigden met Roemenië.
De verklaring van eenwording vond plaats in Alba Iulia op 1 december 1918. De verklaring werd voorgelezen door Vasile Goldis, een Roemeense academicus en politicus, tijdens een openbare gebeurtenis die werd bijgewoond door meer dan 100.000 Roemenen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor Roemenië in 1940 Basarabië (het huidige Moldavië) en Boekovina, waarbij beide regio’s werden geannexeerd door de Sovjetrepubliek.
De nationale feestdag van Roemenië is in de loop der jaren een paar keer verplaatst. Vóór 1918 werd op 10 mei de nationale feestdag gevierd, die zowel de intocht van Carol I in Roemenië in 1866 als zijn daaropvolgende onafhankelijkheidsverklaring van het Ottomaanse Rijk in 1877 markeerde. Tijdens de periode van communistisch bewind vanaf 1944 werd de nationale feestdag 23 augustus, die markeerde de omverwerping van de fascistische regering in 1944. Na het einde van het communistische bewind in 1990 werd 1 december uitgeroepen tot nationale feestdag.

Hoe wordt de Grote Uniedag gevierd?
Grote Uniedag wordt gekenmerkt door een grote militaire parade in de hoofdstad Boekarest. Er zullen toespraken worden gehouden in Boekarest en Alba Iulia, waar de verklaring van de vakbond voor het eerst werd voorgelezen. Elders zullen lokale evenementen de Roemenen herdenken die tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwamen.

Ieder jaar weer

Ieder jaar wensen wij elkaar sfeervolle dagen toe en in goede gezondheid en die wensen zijn ook welgemeend!
Het woordje vrede durven we nauwelijks meer hardop uit te spreken.


Toch moeten we blijven hopen dat mensen meer begrip voor elkaar tonen en ernaar handelen en niet denken dat het altijd aan de ander ligt. Laten we eens – ook al is het tegen de verdrukking in – er deze dagen er eens begin mee maken. Hoe lang is het geleden dat u een kaars heeft aangestoken en in stilte aan iemand die voor u speciaal is heeft gedacht?
Wij wensen u fijne dagen toe die u een goed gevoel geven!

Sector (internationaal) onderwijs & Arbeidsmobiliteit

Post Craiova – Yes, We Can Mentaliteit

Enige tijd geleden berichtte ik in deze blog al over Camelia: de dochter van onze goede vrienden uit Craiova die in Groningen letteren studeert. Waar zij inmiddels de volgende stap heeft gezet in haar internationale studentencarrière, lijkt Nederland af te stevenen op een tijd waarin de internationalisering van hoger onderwijs tot stilstand komt en de komst van buitenlandse studenten drastisch wordt ingeperkt. Wat mij betreft is dat jammer en nogal kortzichtig. Want we hebben al die jonge, gemotiveerde en getalenteerde mensen nog hard genoeg nodig.

Tekorten op de arbeidsmarkt zijn in Nederland nog steeds aan de orde van de dag. En als je het mij vraagt ook blijvend in bepaalde sectoren. Arbeidsmigranten zijn een belangrijk deel van de oplossing om deze tekorten op de lange termijn te kunnen opvangen. Met name in de kennissector, zoals in de regio Eindhoven. De hoogopgeleide arbeidsmigranten die hier werken hebben enorme impact op het functioneren van bedrijven, op vooruitgang en innovatie. Ze vertegenwoordigen dan ook een grote economische waarde voor Nederland.

Een anekdote die ik regelmatig aanhaal gaat over een van oorsprong Poolse Quality Assurance Engineer van een van onze opdrachtgevers. Hij woonde en werkte acht jaar in Nederland, voordat hij naar Noorwegen verhuisde. Daar reisde hij naartoe voor de academische carrière van zijn Amerikaanse vrouw, die hij in Nederland ontmoette waar zij toen studeerde. Volgt u het nog? Ik vind het een prachtig voorbeeld van hoe internationalisering arbeidsmobiliteit mogelijk maakt. Hierdoor kunnen talentvolle en gedreven werknemers zich blijven ontwikkelen en positief blijven bijdragen aan een organisatie en de economie in Europa.

Helaas wordt daar in de publieke discussie in mijn ogen te vaak aan voorbij gegaan. Daarin lijkt niemand op migranten te zitten wachten. Er wordt vooral gemopperd over de druk op sociale voorzieningen en problemen op de woningmarkt. Zonder deze problemen tekort te willen doen: ik mis een optimistische insteek. Er worden oplossingen terzijde geschoven op grond van erg basale redenen. Waar is de wil om uitdagingen aan te gaan? Hoewel hier ook veel op valt af te dingen, zou een beetje meer ‘yes we can’ mentaliteit ons verder helpen.

Wat vast-denken op korte termijn kan betekenen zie je nu bijvoorbeeld in Denemarken. Onlangs kopte een grote Nederlandse krant dat de Denen na jaren van beperking juist weer meer internationale studenten willen aantrekken. Deze radicale draai komt voort uit noodzaak; er is een nijpend tekort aan – met name jonge – arbeidskrachten in bepaalde sectoren. Net als in Nederland.

Terug naar onze Camelia. Zij loopt inmiddels stage in Brussel, als vertaalster Frans. Haar moeder heeft ruim vierduizend kilometer gereden vanuit Craiova om haar dochter te verhuizen van Groningen naar haar nieuwe woonplaats. Een enorme onderneming, die symbool staat voor de offers die mensen brengen om hun kinderen een betere kwaliteit van onderwijs en betere kansen in het leven te geven. Omdat ze weten dat dit nu én later bijdraagt aan welvaart. Waar internationalisering van het onderwijs vooral als een probleem wordt gezien, kun je het met hetzelfde gemak framen als een doorslaggevende succesfactor voor de toekomst van de Nederlandse maatschappij.

Sector Infrastructuur

Studie: De bedrijven in Galati hebben die in Constanța overtroffen en naderen de drempel van 10 miljard lei

De 60 grootste bedrijven in de regio Zuidoost (de eerste 10 bedrijven uit de provincies Constanța, Brăila, Buzău, Galați, Tulcea en Vrancea) genereerden in 2022 een omzet van 28 miljard lei, een stijging van 32% vergeleken met het jaar 2021, toen ze registreerden 21,2 miljard lei.

Momenteel hebben 324 ondernemende bedrijven uit de regio Zuidoost exportactiviteiten en hebben 211 bedrijven een omzet van meer dan 10 miljoen euro, blijkt uit het ScaleOut 4×10-onderzoek, uitgevoerd door de Roemeense Business Leaders Foundation (RBL) en ING Bank Roemenië. .

  • Galati district staat op de eerste plaats wat betreft de totale omzet van de tien grootste ondernemende bedrijven, met 8,75 miljard lei in 2022.
  • In het district Galați bevinden zich, 61 om precies te zijn, maar ook de meeste bedrijven met de meest ondernemende bedrijven met een omzet van ruim 10 miljoen euro exportactiviteiten, respectievelijk 87.
  • Wat betreft de omzetstijging voor de tien grootste ondernemende bedrijven noteerde het district Brăila de meest zichtbare stijging: 87,7%, van 1,69 miljard lei in 2021 naar 3,18 miljard lei in 2022.

District Constanta
De totale omzet van de tien grootste ondernemende bedrijven in de district Constanța is met 50% gestegen, van 3,5 miljard lei in 2021 naar 5,25 miljard lei in 2022. De maritieme industrie, het transport en de landbouw zijn de gebieden waarin de grootste ondernemende bedrijven in het district Constanța actief zijn.

Volgens het ScaleOut-onderzoek boekten in totaal 55 ondernemende bedrijven uit district Constanța een omzet van meer dan 10 miljoen euro.

Galati district
De totale omzet van de tien grootste ondernemende bedrijven in de district Galati is met 17,4% gestegen, van 7,45 miljard lei in 2021 naar 8,75 miljard lei in 2022. De doe-het-zelf-detailhandel, de productie van buizen en staalprofielen, evenals constructies, vertegenwoordigen de gebieden waaruit de grootste ondernemende bedrijven in Galati district vandaan komen.

Momenteel hebben 61 door ondernemers opgerichte bedrijven een omzet van ruim 10 miljoen euro.

Roemenië krijgt een nieuwe haven aan de Zwarte Zee

Het zal worden gebouwd aan de oevers van het Poarta Albă-Midia Năvodari-kanaal De nieuwe haven krijgt een oppervlakte van 33.000 vierkante meter.
Nadat de haven van Constanța de afgelopen bijna twee jaar een echte hel is geworden voor vervoerders, zal er sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een nieuwe haven worden gebouwd. Het zal worden gelegen aan de oevers van het Poarta Albă-Midia Năvodari-kanaal en zal het aanmeren en lossen van schepen die goederen vervoeren vergemakkelijken. Momenteel brengt het dagen door bij de douane om de controle te passeren. De arbeiders zijn al in het gebied aangekomen en zijn met de werkzaamheden begonnen. Ze zullen toegangswegen aanleggen, een bedieningsplatform van 21.000 vierkante meter, maar ook drie ligplaatsen van elk 120 vierkante meter. Specialisten zeggen dat zo’n haven nodig was, omdat er de afgelopen jaren veel vraag was naar die in Constanța, en de TIR’s die verschillende goederen vervoeren, vooral granen, staan ​​dagenlang in eindeloze rijen. Op 25 km van Ovidiu, aan hetzelfde kanaal, wordt een andere haven hersteld, genaamd Luminița, om het volume van de goederen die over de binnenwateren worden vervoerd te vergroten. Zo zal de haven van Constanța worden verlost van de druk die zij momenteel ervaart. De twee projecten kosten ruim 200 miljoen lei en worden gefinancierd door de EU.

Agrisector – Tuinbouw

Europees Horticultuur Congres 2024 in Roemenie

Als de tuinbouw voortdurend in uw gedachten, in uw hart en eigenlijk in uw genen zit, dan hebben wij wellicht interessant nieuws voor u. Wij stellen u graag voor aan het European Horticulture Congress (EHC), editie 2024.

Onder auspiciën van de International Society for Horticultural Science (ISHS) zal de 2024-editie van EHC – “European Horticulture at Crossroads” worden georganiseerd in Boekarest, Roemenië, van 12 tot 16 mei.

Dit is de vijfde editie van EHC, een evenement dat elke vier jaar plaatsvindt (voorheen bekend als het “Symposium of Horticulture in Europe”).

De gastheren van 2024, namelijk de Universiteit voor Agronomische Wetenschappen en Diergeneeskunde van Boekarest en de Roemeense Vereniging van Tuinbouwers, hebben als locatie het indrukwekkende Parlementspaleis en het Internationale Congrescentrum gekozen.

Nog indrukwekkender is het programma van het evenement:
• 10 symposia • een tuinbouwtentoonstelling
• technische rondleidingen en rondleidingen na het evenement Binnen de tien symposia van het congres zullen wetenschap en innovatie de industrie en de natuur ontmoeten in een open dialoog over waarom, wanneer en hoe we kunnen en moeten samenwerken voor de duurzame ontwikkeling van de Europese en mondiale tuinbouw van de Europese en mondiale tuinbouw.

Het congres streeft ernaar antwoorden te vinden op drie hoofdvragen:
Wat is de werkelijke toestand van de tuinbouw, regionaal en mondiaal?
Wat zijn de uitdagingen om volledige duurzaamheid te bereiken?
Wat verwacht de samenleving van de tuinbouw in de 21e eeuw?

De thema’s van de symposia zijn zeer gevarieerd:
1. Geschiedenis van de tuinbouw in Europa
2. Duurzame groenteproductie, van zaad tot gezondheid bevorderende bronnen
3. Fruitproductiesystemen voor een duurzame en veerkrachtige ontwikkeling
4. Wijnbouw en wijnbereiding tussen traditie en innovatie
5. Bessen in Europa tussen kansen en uitdagingen
6. Sierteelt ten dienste van de Europese samenleving
7. Stedelijke tuinbouw: van verticale landbouw tot beplantingsontwerp
8. Genetische hulpbronnen in de tuinbouw: screening, vermeerdering, gebruik en conservering
9. Robotica, mechanisatie en slimme tuinbouw
10. Kwaliteit van naoogst- en tuinbouwproducten

Als u een wetenschappelijk/onderzoeksrapport wilt presenteren of gewoon uw bedrijf wilt promoten op het evenement (en aanwezig wilt zijn op de bijbehorende expo), neem dan gerust contact op met de organisatoren. Meer info op: https://ehc.usamv.ro/wp-content/uploads/2023/03/EHC-2024-GENERAL__compressed.pdf. Info about registration as exhibitor. Info about registration as congress participant.

In de Holland House of Horticulture groep werken 7 Nederlandse bedrijven samen, allen actief in het internationale zakelijke segment dat zich toelegt op de tuinbouw. Een en ander wordt gecoördineerd door Agriprogress.Hun missie is het ondersteunen van de duurzame ontwikkeling van de tuinbouw in Roemenië met respect en gebruik makend van het specifieke karakter en kwaliteiten van dit land. Wij geloven dat de tuinbouw een groot potentieel heeft.
Holland House of Horticulture kan u ondersteunen:
• Bij de ontwikkeling en bouw van een nieuwe kas (van concept tot exploitatie)
• Bij het verbeteren van reeds bestaande activiteiten in de tuinbouwactiviteit
• Met het leveren van kennis, kassen, scherminstallaties, klimaatbeheersing, automatisering, teeltsysteem in sloten, substraat, sorteer- en verpakkingssystemen

De volgende Nederlandse bedrijven maken al deel uit van de Holland House of Horticulture groep:

VB Greenhouses

VB Greenhouses is onderdeel van de VB Groep, die een breed scala aan specialiteiten voor de agrarische sector samenbrengt. VB Greenhouses heeft over de hele wereld een groot aantal kassen ontworpen en gerealiseerd, variërend in grootte van een paar duizend vierkante meter tot ruim dertig hectare.Door de toename van de omvang van de kassen is ook het perspectief op diverse projecten veranderd. De bouwperiode kan zeer kort zijn. Dit vereist ervaren en intensief projectmanagement. www.vb-group.nl

Metazet Formflex

Metazet Formflex is een bekend bedrijf in de tuinbouwsector. Al meer dan 35 jaar leveren wij onze producten, systemen en diensten aan onze klanten over de hele wereld. Metazet ontwikkelt en produceert metalen voorwerpen zoals bretel- en steunmaterialen voor de tuinbouwsector wereldwijd. Ook onze complete hijsinstallaties, teeltsystemen en logistieke oplossingen zijn over de hele wereld te vinden. FormFex is de wereldspecialist in het ontwerpen en produceren van gotensystemen voor de tuinbouw. www.metazet.com

VB Climate

VB Climate is onderdeel van de VB Groep, die een divers aanbod aan specialiteiten voor de agrarische sector samenbrengt. VB Climate is gebaseerd op haar ruime ervaring en kennis van alle toepasbare moderne technologieën en is daarmee het juiste bedrijf voor het leveren van een compleet pakket voor verwarmings- en koelsystemen.
Volledige kennis van zowel teelt als techniek komt samen om innovatieve oplossingen te creëren. Als pionier op het gebied van duurzame technologieën is VB Climate volledig bekend met het gebruik van alternatieve energiebronnen. www.vb-climate.com

Agro-energie

Al ruim 20 jaar biedt het team van Agroenergy oplossingen in de tuinbouw, op het gebied van kassenbouw, onder meer op het gebied van verwarming en koeling, zonweringsystemen, irrigatieapparatuur, tuinbouwmaterialen, kokossubstraat, meststoffen, groentezaden, machines assorti groenten en fruit.
Dit bedrijf heeft altijd de leiders van de Nederlandse tuinbouw vertegenwoordigd en heeft door innovaties en voortdurend advies aan haar klanten geprobeerd hen gedurende vele jaren een zo compleet mogelijke service te bieden. www.agroenergytrading.ro

Van der Windt

Van der Windt Verpakking is onderdeel van de Paardekooper Van der Windt Groep en heeft vestigingen in Nederland, België, Engeland en Ierland. Wij ontwikkelen, produceren en distribueren een breed assortiment wegwerpverpakkingen. Ons assortiment omvat circa 15.000 artikelen bestemd voor de land- en tuinbouw(sier)sector, retail en servicesegmenten als horeca, schoonmaak en gezondheid. www.vanderwindt.com

Luiten

Luiten Greenhouses BV biedt advies en levert/monteert een grote verscheidenheid aan zonwering-/afdekinstallaties voor tuinbouwprofessionals wereldwijd.Ons doel is om de internationale markt voor kassen en tuincentra te bedienen. De bedrijfscultuur van Luiten Greenhouses BV is open, flexibel, betrouwbaar en klantgericht Luiten Greenhouses BV is onderdeel van de Luiten Groep, een dynamische en veelzijdige bedrijvengroep, gevestigd in De Lier, Westland-Nederland, de meest geconcentreerde en innovatieve tuinbouwsector gebied van de wereld. www.luiten-greenhouses.com

PB Techniek

PB Techniek levert technologische oplossingen en automatisering voor elektrische en irrigatiesystemen gericht op de internationale tuinbouwsector. Wij hebben ruim 25 jaar ervaring in de meest uiteenlopende projecten. Als onafhankelijk bedrijf zijn wij in staat slagvaardig te werken en snel in te spelen op marktinnovaties, wat volledig wordt herkend door onze klanten: kwekers van groenten, bloemen en potplanten in binnen- en buitenland.  Met circa 40 medewerkers hebben wij de capaciteit in huis om grootschalige projecten zelfstandig aan te sturen. www.pb-techniek.nl

Aweta

Aweta is in 1966 opgericht in Nederland en ontwerpt en produceert verpakkings- en sorteersystemen voor fruit, groenten en bloemen. We zijn in 1966 in Nederland begonnen en hebben een systeem van verpakking fruit, peulvruchten en bloemen geproduceerd. Combineer innovatie met het ervaren van een servicecentrum op een plek waar u veel geld kunt verdienen door een plek te vinden waar u automatische apparatuur voor het sorteren kunt gebruiken.  www.aweta.nl

Van der Knaap

Van der Knaap is een bedrijvengroep die gespecialiseerd is in de ontwikkeling van de beste kwaliteit biologische oplossingen voor het bewortelen en kweken van planten. De bewortelings- en teeltproducten van Van der Knaap Groep zijn gebaseerd op recyclebare en dus milieuvriendelijke materialen, zoals kokossubstraat en veenmos. Van verbeteringen tot potgrondmixen en substraten tot geheel nieuwe producten: Van der Knaap heeft voor vrijwel ieder gewas en iedere fase van het teeltproces de beste oplossing. www.vanderknaap.eu

Roemeense vleeskuikenproducent gecertificeerd als “Beter Leven”

De Safir Group is de enige langzame vleeskuikenproducent in Roemenië die in het bezit is van het Beter Leven 1* Dierenwelzijnscertificaat voor de gehele productieketen: op de moederbedrijven waar de eieren vandaan komen, op de broederij, op de vleeskuikenopfokbedrijven, op het terrein diervoederfabriek en op het slachthuis.
Dit unieke concept in Roemenië van langzaam groeiende kippen onderscheidt de Safir Group van andere producenten op de markt. “In Roemenië hebben we de enige Better Leven 1*-gecertificeerde langzaam groeiende kip, die de natuurlijke kleur van het kippenvlees behoudt”, zegt George Safir, algemeen directeur van de Safir Group.


De kleur van het vlees is natuurlijk roze-wit door de afwezigheid van voerkleuring en de premium niet-genetisch gemodificeerde ras. De langzaam groeiende kippenboerderijen voldoen aan het Beter Leven 1* kwaliteitskeurmerk dierenwelzijn. Op deze boerderijen, gelegen vlak bij het bos, worden de langzaam groeiende kippen voorzien van alle voorwaarden voor de ontwikkeling van hun natuurlijke instincten: ze hebben buitenren in de wei en strobalen om te spelen, natuurlijk licht in de schuur en slapen op gehakte stro beddengoed. Ze worden door plattelandsbewoners grootgebracht en dagelijks op traditionele wijze met de hand gevoerd. De bijdrage aan de vleeskwaliteit wordt ook verzekerd door het verminderen van de stress bij de vogels, door zacht gedrag bij het dagelijks voeren met de hand. Bescherming tegen hittestress en schone lucht verhogen de vleeskwaliteit en dragen bij aan een beter leven.
Naleving van de Europese standaarden, kwaliteitsnormen en producten heeft de Safir Group in staat gesteld partnerschappen te ontwikkelen en te consolideren, zowel binnen de Europese Unie als daarbuiten.

Het project waarmee Roemenië wereldleider wordt op de wolmarkt

  Roemenië staat op het punt een van de belangrijkste spelers te worden op de wereldmarkt van producten gemaakt van schapenwol. In het Olt district zal binnenkort een enorme wolverwerkingsfabriek worden gebouwd, die grondstoffen van alle schapen in Roemenië zal verzamelen. In de Landbouwmarathon gepland van 25 oktober jl, relevante spelers uit de profielmarkten in Roemenië, vertegenwoordigers van de overheid, boeren, deskundigen op het gebied van technologieën voor de landbouw, de grote spelers in de detailhandel en in de voedselsector samen.

Initiatiefnemer van het project is Cristian Mercioniu, CEO van Eco Friendsheep SRL “Het project is ontworpen om een ​​systemisch probleem op te lossen, een probleem dat al dertig jaar niet is opgelost, omdat er geen sprake was van sluiting van de keten van wolproductie tot aan het eindproduct. Vóór de Revolutie was er een zeer grote wolverwerkende industrie. (…) Veel mensen vragen mij waarom er geen wol meer wordt gebruikt, en mijn vraag is waarom er geen glas meer wordt gebruikt. Beide verdwenen rond dezelfde tijd, doordat polyester en plastic erbij kwamen. (…) Waarschijnlijk weten weinigen dat na het wassen 40-50% van een kilogram ruwe wol overblijft, waardoor het verlies groot is, terwijl je uit een ton polyester een ton eindproduct produceert. We kwamen tot de conclusie dat het noodzakelijk en mogelijk is om een ​​project te maken dat de hele hoeveelheid wol omvat die in Roemenië wordt geproduceerd, omdat de behoefte aan isolatie met schapenwol erg groot is. (…)

Het project van de nieuwe fabriek bestaat uit verschillende productielijnen en verschillende producten afkomstig van wol. Naast isolatie gaan we pellets maken voor de landbouw, 100% organische mest, van alle resten en afval van de verwerking”, zei Cristian Mercioniu in de show “Agricultura la Raport”. Volgens de ondernemer zal de fabriek worden gebouwd via een staatssteunregeling van het ministerie van Economische Zaken en bedraagt ​​de totale investering 35 miljoen euro. Het project zal naar verwachting meer dan 200 vaste banen en 1.000 seizoensbanen creëren. “Het gaat om een ​​project in het kader van een staatssteunregeling van het Ministerie van Economische Zaken, en de totale waarde inclusief BTW bedraagt ​​35 miljoen euro.

De productiecapaciteit bedraagt ​​25.000-30.000 ton wol per jaar, wat betekent dat we de volledige wolproductie in Roemenië dekken. Jaarlijks betalen we in een gemiddeld scenario minimaal 10 miljoen euro aan belastingen en heffingen. (…) Roemenië wordt de Europese leider in wolverwerking en de wereldleider in de productie van schapenwolisolatie, omdat er nergens ter wereld een andere fabriek met een dergelijke capaciteit is. Het project is vorig jaar ingediend, op 16 december was het de laatste dag voor het indienen van projecten volgens de regeling van het Ministerie van Economische Zaken. Het werd getest op 29 maart 2023 en vanaf april, toen ons werd gevraagd om alle aanvullingen en verduidelijkingen van het project, kregen we officieel te horen dat het project was goedgekeurd voor financiering en zullen we worden geroepen om het financieringscontract te ondertekenen, een overeenkomst die tot nu toe nog niet is ondertekend. We wachten op de ondertekening van het contract en starten met de implementatie. Omdat de ondertekening werd uitgesteld, zijn we met de start van de eerste productielijnen ergens in september volgend jaar verhuisd”, aldus Cristian Mercioniu voor AGRO TV.
Een eeuwenoude traditie de Transhumance – het seizoensgebonden verplaatsen van schapen – wordt in Roemenië nog steeds beoefend. Maar herders (zie foto) zeggen dat een wet die het aantal herdershonden beperkt dat ze mogen gebruiken, hun manier van leven zou kunnen bedreigen.

Korte-Termijn Vooruitzichten Landbouwmarkten in 2023 en 2024

Een eerste globale blik laat zien dat de boeren in de EU hun productie op peil houden, ondanks ongunstige weersomstandigheden.

Concurrentiekracht herstelt zich
Heet en droog weer, gekoppeld aan een overschot aan neerslag in verschillende delen van Europa in de zomer van 2023, bleven de veerkracht van boeren op de proef stellen. De opbrengsten van verschillende akkerbouw- en gespecialiseerde gewassen werden aangetast, de oogsten werden uitgesteld, ziekten en plagen ontwikkelden zich en de kwaliteit van sommige producten leed er ook onder. Tegelijkertijd zijn er tekenen van positieve marktvooruitzichten voor de landbouwsector in de EU. De kosten van inputs, zoals energie, meststoffen en veevoer, bleven dalen. De EU-export van agrovoedingsproducten heeft weer enige concurrentiekracht gekregen, wat de positie van de EU als de grootste exporteur ter wereld bevestigt. De herfsteditie 2023 van het kortetermijnvooruitzichtenrapport voor de landbouwmarkten in de EU, dat vandaag door de Europese Commissie is gepubliceerd, presenteert de nieuwste trends en vooruitzichten voor de landbouwmarkten.

Voedselinflatie
De maandelijkse voedselinflatie in de EU begon sinds juli te dalen. Hoewel de voedselprijzen nog steeds een groot probleem voor de consument blijven, zou dit de vraag naar bepaalde producten enigszins kunnen verlichten. Over het algemeen is de voedselinflatie verantwoordelijk voor bijna 40% van de prijsstijgingen op consumentenniveau. Wijn is een van de producten waarvan de consumptie daalde als gevolg van hogere prijzen, gekoppeld aan een structurele daling van de consumptie van rode wijnen. De crisisdistillatie, die deze zomer door de Europese Commissie is goedgekeurd, helpt de markt te stabiliseren.

Ook vlees wordt negatief beïnvloed door een daling van de consumptie als gevolg van hoge prijzen. Verbeterde graslandomstandigheden en lagere voerkosten zorgden voor enige verlichting voor de veehouders. De vleesproductie, met uitzondering van pluimvee, zou echter onder het gemiddelde kunnen blijven.
De stijgende EU-prijzen voor stikstofmeststoffen voorkwamen een algemeen tekort en een ongecontroleerd lager gebruik van meststoffen door EU-boeren. De Commissie houdt de meststoffenmarkt nauwlettend in de gaten en heeft in juli 2023 het EU Fertilisers’ Market Observatory gelanceerd.

Akkerbouwgewassen
De graanproductie in de EU voor 2023/2024 zal naar verwachting 4,3% onder het vijfjarig gemiddelde liggen, op 268,5 miljoen ton, als gevolg van de ongunstige weersomstandigheden in de lente en zomer die vooral de maïs- en gerstproductie beïnvloeden. Het voergebruik van granen zou stabiel kunnen blijven, terwijl het gebruik van granen voor de productie van biobrandstoffen zou kunnen blijven groeien (12% ten opzichte van 2022/2023). De EU blijft een netto-exporteur van granen, met name tarwe. Vooral de export naar het Midden-Oosten en Sub-Sahara Afrika is de afgelopen maanden toegenomen.

De oliezaadproductie in de EU doet het bijzonder goed (11% boven het vijfjarig gemiddelde), dankzij een herstel van de zonnebloemproductie en een hogere sojaproductie.

Hoewel het volledige verbod op het gebruik van neonicotinoïden voor de suikerbietentelers een aantal uitdagingen met zich meebrengt, wordt verwacht dat de plantgebieden, de bietenopbrengsten en het suikergehalte zullen toenemen vergeleken met de daling van vorig jaar. De suikerproductie in de EU in 2023/2024 wordt geraamd op 15,6 miljoen, bijna een vijfjarig gemiddelde.

Gespecialiseerde gewassen
De productie van olijfolie zal laag blijven en zal naar verwachting niet volledig herstellen in 2023/2024. De prijzen zullen hoog blijven, wat zal resulteren in een lagere export en een lagere EU-consumptie. In bepaalde regio’s zijn de prijzen bijna drie keer hoger vergeleken met het vijfjarig gemiddelde. Een stabiele import zou tot op zekere hoogte de beschikbaarheid in de EU kunnen ondersteunen, die niettemin laag zal blijven.

De verwachting is dat de wijnproductie in de EU in 2023/2024 met ongeveer 6% zal dalen, voornamelijk als gevolg van een daling van de Italiaanse en Spaanse productie. De consumentenvraag, met name naar rode wijn, blijft afnemen. Consumenten hebben een lagere koopkracht en stappen over op andere dranken, zoals bier.

Onder invloed van ongunstige weers- omstandigheden zal de productie van appelen en sinaasappelen een vergelijkbare dalende trend laten zien, met ongeveer 2% minder vergeleken met vorig jaar. Er zal waarschijnlijk ook meer fruit worden gebruikt voor verwerking vanwege de lagere kwaliteit en hogere opslagkosten.

Melk en zuivelproducten
De melkaanvoer in de EU blijft tamelijk stabiel en zal naar verwachting in 2023 met 0,3% stijgen. De prijzen van rauwe melk uit de EU zijn sinds het begin van het jaar gedaald. Hoewel de kosten voor energie, meststoffen en voer langzaam beginnen te dalen, blijven ze hoog, wat leidt tot krappe marges voor melkveehouders in de EU.

De verwachting is dat de productie van kaas in 2023 1% hoger zal zijn dan vorig jaar. Het verlagen van de voedselinflatie in de EU zal waarschijnlijk ook een positief effect hebben op het binnenlands gebruik (+0,2%). Boven verwachting neemt de productie van verse zuivelproducten toe (room en consumptiemelk). Omdat het onwaarschijnlijk is dat de EU-export zal groeien als gevolg van de afnemende vraag in China, zullen er waarschijnlijk extra volumes in eigen land worden geconsumeerd, wat blijk geeft van een grotere weerstand tegen stijgende prijzen dan andere producten van dierlijke oorsprong.

Vleesproducten
De Europeanen zullen minder vlees blijven eten. Over het geheel genomen zal de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in de EU in 2023 naar verwachting met 1,5% dalen als gevolg van de prijsinflatie en het lagere aanbod op de markt. De daling is sterker voor de rundvleesconsumptie (-3,5%) en varkensvlees (–5,2%), terwijl de consumptie van pluimveevlees met 4,3% zal groeien.

De prijzen voor rundvlees en gevogelte blijven hoog vanwege het lagere aanbod. Gesteund door een herstelde productie blijft pluimvee een van de goedkoopste dierlijke eiwitbronnen voor de consument.

De schapenvleesproductie in de EU zal naar verwachting te lijden hebben onder een structureel afnemende schaapskudde, een lagere beschikbaarheid van gras, vooral in de landen rond het Middellandse Zeegebied, hogere kosten voor voer en de uitbraak van schapenpokken in bepaalde landen.

NB
De bijgewerkte balansen voor het verkoopjaar 2023/2024 zijn opgenomen in het laatste kortetermijnrapport en zijn ook beschikbaar op het agrifooddataportaal.
Algemene publicaties 9 oktober 2023 Verslag: Kortetermijnvooruitzichten voor de landbouwmarkten in de EU – najaar 2023. Deze kortetermijnvooruitzichten voor de landbouwmarkten worden driemaal per jaar gepubliceerd en zijn gebaseerd op de meest recente gegevens en informatie van marktexperts van de Europese Commissie.

Economische analyse Roemeense landbouwsector

De hoofdeconoom van de Roemeense Raiffeisen Bank Ionut Dumitru enkele redenen uit waarom we zijn waar we zijn. ‘Wat voor mij als econoom duidelijk is, is dat Roemenië over zeer grote hulpbronnen in de landbouw beschikt. Wij zijn een land met een enorm landbouwpotentieel. Op Europees niveau staan ​​we qua bouwoppervlakte in de top 5, na Frankrijk, Spanje, Duitsland en Polen. Vanuit het perspectief van onze omvang als speler op landbouwgebied zouden we op Europees niveau een zeer grote speler moeten zijn.

De landbouw speelt ook een zeer belangrijke sociale rol in Roemenië. We hebben ook een bevolking die zich behoorlijk in het platteland bevindt en die zich met de landbouw bezighoudt. De bevolking die in de landbouw werkzaam is, bedraagt ​​ongeveer 21,8% van het totaal, maar de bruto toegevoegde waarde van de landbouw bedraagt ​​slechts 3,8% van het bbp. Het is veel. Het Europese gemiddelde ligt op 4,6%”, aldus Dumitru.

Wat voegde de Roemeense econoom nog meer toe met betrekking tot onze landbouw en veeteelt

  • Wanneer 20% van de werkende bevolking slechts 4% van uw BBP produceert, betekent dit dat we een grote inefficiëntie hebben op het gebied van de arbeidsbenutting in de landbouw. Tegelijkertijd hebben we het probleem van de zelfvoorzienende landbouw. Als we naar de cijfers kijken, zien we dat ongeveer 87 procent van de bevolking die in de landbouw werkzaam is, zogenaamde ‘zelfstandigen’ zijn, en dat het merendeel doet aan wat wij zelfvoorzienende landbouw noemen.
  • Als we naar de omvang van de boerderijen kijken, is de gemiddelde grootte van de boerderij in Roemenië 3,7 hectare, wat belachelijk is, omdat je op geen enkele manier efficiënte landbouw kunt bedrijven op een oppervlakte van 3,7 hectare. Aan het andere uiterste hebben we Tsjechië, waar de omvang van het bedrijf 130 hectare bedraagt. Onze Bulgaarse buren zijn gemiddeld 22 hectare groot en hebben een zeer hoge fusiesnelheid. In ons land vindt de fusie veel langzamer plaats.
  • We hebben veel zelfvoorzienende boerderijen. We hebben meer dan 86% van de boerderijen die meer dan 50% verbruiken van wat ze produceren (wat betekent dat deze boerderijen meer voor eigen consumptie produceren) en tegelijkertijd hebben we een van de hoogste aandelen in Europa van boerderijen waar de manager ouder is dan 65 jaar. We hebben verouderende boerenmanagers en dat heeft uiteraard ook grote gevolgen.
  • Als we kijken naar de opleiding van degenen die landbouwbedrijven of naar het aandeel van degenen die zeggen een vak te leren op het werk of naar degenen die alleen op hun eigen ervaring vertrouwen, dan hebben we in Roemenië het hoogste aandeel. In ons land vertrouwt de meerderheid – 90% – van degenen die aan de landbouw doen, op de ervaring die ze op het werk hebben opgedaan.
  • De veehouderij plaatst ons onderaan de Europese ranglijst. We hebben ook een groot probleem met de veehouderij. Qua aantal dieren/boerderij zijn wij de laatste in de EU. Zelfs als het gaat om het aantal dieren per hectare doen we het slecht, en dit alles zie je ook terug in de handelsbalans.
  • Op dezelfde manier hebben we slechts 0,6% van de Europese productie voor rundvlees, 1,5% voor varkensvlees, 3,4% voor kip en slechts 2,6% voor melk. Waarom zijn deze cijfers belangrijk? Omdat ze verder op de handelsbalans te zien zijn. Als we naar de handelsbalans kijken, hebben we een groot structureel tekort aan agrovoedingsproducten, gesitueerd in een paar grote producten: vlees, groenten, fruit en melk en zuivelproducten.

Retail Sector

Ahold Delhaize doet overname van €1,3 mrd in Roemenië

Ahold Delhaize AD€28,31– neemt de Roemeense supermarktketen Profi over voor een ondernemingswaarde van €1,3 mrd. Het moederbedrijf van Albert Heijn verdubbelt daarmee het aantal Roemeense vestigingen ruimschoots: van bijna 1000 naar ruim 2700.
Ahold bezit in Roemenië al de supermarktketen Mega Image.
Profi is een van de grotere supermarktketens in Roemenië en behaalde in het afgelopen boekjaar, dat tot juni jongstleden liep, een omzet van €2,5 mrd. Ter vergelijking: de omzet van Ahold Delhaize bedroeg in 2022 €87 mrd.

Het supermarktconcern uit Zaandam noemt Roemenië in een persbericht een aantrekkelijke markt, waar de welvaart en koopkracht aanhoudend groeien. Ahold hoopt er naast de omzet ook de winst op te voeren, mede door synergievoordelen.
De ondernemingswaarde van €1,3 mrd van Profi is nog zonder leaseverplichtingen. Meegerekend zou dat bedrag uitkomen op €1,8 mrd. Naar verwachting rondt Ahold de overname in de loop van volgend jaar af. De betrokken toezichthouders moeten nog wel hun fiat geven. Verdere toelichting over de overname geeft Ahold Delhaize bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers op 8 november.

Profi was in handen van MidEuropa Partners, een private-equityfirma gevestigd in het Verenigd Koninkrijk met meerdere investeringen in Midden- en Oost-Europa. MidEuropa kocht Profi in 2016 voor ruim €500 mln van een Pools investeringsfonds, destijds de grootste overname in Roemenië door private equiy ooit. Sinds de overname door MidEuropa groeide het aantal vestigingen flink: van vijfhonderd naar ruim 1600.

Een paar weken geleden berichtte de Roemeense krant Ziarul Financiar dat MidEuropa Partners zakenbank Citi had ingeschakeld om een koper voor Profi te zoeken. Naar verluidt verlangde het private-equitybedrijf €1 mrd voor de Roemeense supermarktketen. Ook de Franse supermarktketens Carrefour en Auchan zouden interesse hebben getoond.

Met de overname van Profi wordt Ahold Delhaize ‘de duidelijke marktleider’ onder de supermarkten in Roemenië.De aanwezigheid van Ahold Delhaize in Roemenië is te danken aan de onderdelen die Delhaize meenam bij de fusie met Ahold in 2016. Het Belgische supermarktconcern kocht het Roemeense Mega Image aan het begin van dit millennium, rond dezelfde tijd dat het uitbreidde naar Servië en Griekenland. Ahold had in Midden- en Oost-Europa alleen in Tsjechië voet aan de grond.
Ondanks de nieuwe overname in Europa leunt Ahold Delhaize nog altijd voor het merendeel van zijn inkomsten op de Amerikaanse markt. Het winkelconcern haalt twee derde van zijn omzet uit het land.
Geraadpleegde bronnen:Ziarul Financiar

Sector Transport & Logistiek

Dexory een Roemeense start-up installeert eerste autonome robot

Dexory, de logistieke start-up opgericht door drie Roemenen in Londen, installeert de eerste autonome robot die de goederenvoorraden monitort in het regionale magazijn van Ikea. “Kan in één dag scannen wat vroeger een jaar duurde”

De NEO-robot, ontwikkeld door Dexory, is dagelijks actief in dit logistieke centrum in Bolintin-Deal(district Giugu) en scant meer dan 10.000 palletlocaties per uur, vergeleken met 150 locaties per uur met de huidige handmatige processen.

Dexory, is een bedrijf dat in 2015 in Londen werd opgericht door drie Roemenen, Andrei Dănescu, Oana Jinga en Adrian Negoiţă en het hoofdkantoor in Groot-Brittannië heeft, werkt samen met de reus Maersk om zijn magazijnen te digitaliseren en te robotiseren.

Roemenië is het eerste Europese land waar de autonome robot NEO wordt geïmplementeerd, in het Maersk-IB Cargo-magazijn van het CTPark Boekarest West-project, en dit is de derde Maersk-locatie ter wereld waar een dergelijke door de drie Roemenen ontwikkelde robot actief is.

Het magazijn van AP Moller – Maersk & IB Cargo werd in september 2021 geopend met een oppervlakte van 76.000 m² en in minder dan 2 jaar tijd uitgebreid tot 100.000 m². Het biedt logistieke oplossingen op maat en bedient 8 landen in Europa en de Balkan. De unit bevindt zich op het industriepark CTPark Bucharest West. In het magazijn werken 140 mensen 24 uur per dag, 7 dagen per week.

KLG Europe opent nieuwe vestiging in Eersel

In de Brabantse Kempen is een gezegde “Goed werk heeft tijdig nodig” en daar kunnen de KLG’ers over meepraten, maar het resultaat mag er dan ook wezen!

KLG Europe is de logistieke dienstverlener voor iedere logistieke vraag wereldwijd. De vestiging in Eersel is dé marktleider als het gaat om groepage transport Frankrijk. Met 550 vertrekken per week, een eigen modern wagenpark en dekkend Frans distributienetwerk weet KLG iedere logistieke vraag te beantwoorden. KLG verzorgt alle zendingen, van groepage, LTL tot FTL en van ADR-zendingen tot wijntransport binnen de kortst mogelijke tijd. Met een zeer gedreven en ervaren Franssprekend logistiek team en de focus op slimme logistieke oplossingen gaat KLG verder dan een standaard logistieke oplossing voor haar klanten.

Op het gebied van werkgeverschap wist KLG afgelopen jaar zowel de titel voor Aantrekkelijkste Werkgever als de titel voor Beste Leerbedrijf te behalen.

Johan Cuijten (KLG): ‘We hebben ons eigen bos’
Johan Cuijten, General Manager van KLG in Eersel, legt allereerst kort uit wat de logistiek dienstverlener precies doet. “We richten ons op logistieke dienstverlening met warehousing en transportmogelijkheden. Als we kijken naar onze vestiging in Eersel is onze dienstverlening volledig gefocust op Frankrijk. We hebben op deze locatie een eigen wagenpark en voeren ook crossdock activiteiten uit.”Vanuit Frankrijk vervoert KLG van oudsher vooral veel wijnen naar Nederlandse retailers, maar daarnaast ook veel andere goederen. Cuijten: “Richting Frankrijk gaan er verschillende goederen zoals elektronica, consumentengoederen en gevaarlijke stoffen. Een zeer breed pallet aan producten dus.”

Faciliteren van groei
“KLG Europe groeit flink door, een nieuw pand was hard nodig”, zegt Cuijten. “De nieuwbouw ligt op een kavel iets verderop, tegen de A67 aan waardoor je snel richting Frankrijk kunt. Ook ten opzichte van de andere hoofdader richting Frankrijk, de A2 via Luik, ligt deze locatie erg gunstig.

Wat verder ontzettend belangrijk is, is dat onze medewerkers voornamelijk uit deze hoek van het land komen.

Familiebedrijf E. van Wijk Logistics viert 75 Jaar toewijding, innovatie en duurzaamheid

GIESSEN – E. van Wijk, een toonaangevende internationale logistieke dienstverlener, markeert dit jaar 75 jaar moedig ondernemerschap en organische groei. Deze mijlpaal wordt het hele jaar gevierd met evenementen als een truckerstour door de regio en scholendagen om de volgende generatie medewerkers te inspireren.

Hoogtepunt: het jubileumfeest dat op zaterdag 23 september plaatsvond voor relaties, klanten, medewerkers en familie waarbij het terrein van E. van Wijk werd omgetoverd tot een levendig dorp met entertainment, culinaire hoogstandjes, een indrukwekkende vuurwerkshow en de onthulling van de eerste elektrische vrachtwagen van het bedrijf. Een belangrijke stap in de verduurzaming van het wagenpark.

Koninklijke Van Oord haalt drie nieuwe Roemeense kustbeschermingsprojecten binnen

Rotterdam, 9 november 2023 – Van Oord heeft drie nieuwe opdrachten binnengehaald voor de versterking van de Roemeense kust, met een gezamenlijke waarde van ongeveer EUR 200 miljoen. Dit keer heeft de Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral (ABA-DL) Van Oord de opdrachten gegund voor het ontwerp en de aanleg van een 6,7 km lange veerkrachtige kust bij de Roemeense badplaatsen Costinesti, Mangalia-Saturnus en 2 Mai. Ook de verbetering van mariene habitats door middel van kunstmatige riffen en biostructuren maakt onderdeel uit van de werkzaamheden.


De projecten zijn een aanvulling op vergelijkbare projecten die Van Oord in de regio uitvoert, zoals in Euforie. Met deze nieuwe projecten bedraagt de totale lengte van de door Van Oord versterkte Roemeense kustlijn inmiddels meer dan 26 km.

Scheepsbouw Sector

Portugese marine tekent contract met Damen Shipyards voor innovatief Multi-Purpose Vessel

De Portugese marine heeft Damen Shipyards Group gecontracteerd voor het ontwerp, bouw en uitrusting van een ultramodern Multi-Purpose Vessel. Het contract werd ondertekend door admiraal Jorge Pires, directeur schepen, en Jan-Wim Dekker, chief commercial officer van Damen Shipyards Group.

Aan het project is een Europees aanbestedingsproces voorafgegaan. Het schip wordt gefinancierd door de Recovery and Resilience Facility (RRF) van de Europese Unie, die deel uitmaakt van NextGenerationEU (het economische herstelpakket ter ondersteuning van de EU-lidstaten die getroffen zijn door de COVID-19-pandemie).

Damen heeft dit 107 meter lange Multi-Purpose Vessel ontwikkeld op basis van de specifieke eisen van de Portugese marine. Dit resulteerde in het ontwerp van een daadwerkelijk multifunctioneel platform, primair inzetbaar voor oceaanonderzoek, zoek- en reddingsacties, noodhulp en maritieme veiligheids- en marine-ondersteuningsoperaties. Het schip zal daartoe onbemande drones en helikopters kunnen inzetten.

Voor het oceaanonderzoek en de monitoringactiviteiten wordt het schip uitgerust met laboratoria en accommodatie voor wetenschappelijk personeel. Voor de marine ondersteuning wordt het onder andere mogelijk om vanuit de achtersteven Unmanned Underwater Vehicles (UUV’s) en Unmanned Surface Vehicles (USV’s) te lanceren. Dankzij het 94×11 meter metende vliegdek en de hangaars kan er gevlogen worden met helikopters en Unmanned Aerial Vehicles (UAV’s).

Daarnaast krijgt het schip – dat door de Portugese marine als een Multi-Purpose Vessel (PNM) geclassificeerd wordt – de beschikking over een vrachtdek van 650 vierkante meter, waar ruimte is voor twaalf 20-voet containers. Hierdoor kunnen modulaire systemen zoals ziekenhuisfaciliteiten of remolet operated vehicles (ROV) meegenomen worden.

“We zijn er trots op dat we geselecteerd zijn om dit spectaculaire schip voor de Portugese marine te bouwen”, aldus Arnout Damen, CEO van Damen Shipyards Group, na de ondertekeningsceremonie van het contract. “Wij zijn ervan overtuigd dat dit schip een belangrijke mijlpaal zal betekenen in de marinesector. Het is de eerste in zijn soort, met de meest uitgebreide mogelijkheden om alle soorten drones in te zetten. Het multifunctionele karakter van dit schip stelt de Portugese marine in staat om veeleisende missies te ondernemen en tegelijkertijd onderzoeksactiviteiten uit te voeren in de diepste delen van de oceaan. Het onderstreept ook de hechte relatie van Damen met de Portugese marine en is een nieuw voorbeeld van samenwerking in de Europese defensie-industrie.”

De Portugese marine heeft momenteel twee door Damen gebouwde schepen in dienst. Dit zijn de 122 meter lange Bartolomeu Dias-klasse fregatten NRP Bartolomeu Dias en NRP D. Francisco de Almeida. Beide schepen dienden oorspronkelijk bij de Koninklijke Marine (als M-fregatten van de Karel Doorman-klasse) voordat ze een ingrijpend moderniseringsprogramma ondergingen, uitgevoerd door Damen en het Nederlandse Commando Materieel en IT (COMMIT) van het Ministerie van Defensie.

De Damen Galati-scheepswerf heeft een nieuwe robotlaslijn ingehuldigd voor de productie van micropanelen

De Damen Galati-scheepswerf heeft op 27 november de PEMA-robotlijn voor de productie van micropanelen ingehuldigd, die onlangs is geleverd en in gebruik genomen, zo meldt het bedrijf via een persbericht.

De ceremonie werd geleid door de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Roemenië, Willemijn van Haaften.

Ze benadrukte het feit dat de Damen-scheepswerf in Galati een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van het lokale en nationale ondernemingsklimaat in de marine-industrie en een prestatiegericht bedrijfsmodel vertegenwoordigt dat zowel de technologische vooruitgang als de valorisatie van menselijke hulpbronnen benadrukt.

Damen heeft sinds de overname in 1999 tot nu toe ruim 140 miljoen euro geïnvesteerd in zijn bouwlocatie in Galati.
De laatste investering die aan de Galația-site is toegevoegd, bestaat uit specifieke apparatuur voor de robotachtige productie van micropanelen, een investering die voortvloeit uit de noodzaak om de efficiëntie te verbeteren en een betere kwaliteit van het lasproces te garanderen. De investering is bedoeld voor het uitvoeren van metalen panelen in diverse vormen en maten tot maximaal 12 x 3m en omvat een PEMA Frame Assembly Station (SAM), een Robotic Welding Portal (VRWP-C), een Service Portal (SP) , evenals het kettinglasplatform voor het transport van de panelen. De PEMA Micro Panel-lijn is ontworpen voor panelen en vlakke frames met variabele verstijvingsrichtingen. Dit werk werd gefinancierd door Exim Banca Românească.

Over Damen Shipyards Group – Oceanen van mogelijkheden

De Damen-scheepswerfgroep, ruim negentig jaar geleden opgericht, biedt wereldwijde maritieme oplossingen en levert ontwerp-, constructie-, conversie- en reparatiediensten voor schepen en componenten voor de maritieme industrie. Door haar systemen te integreren creëert de Damen-groep innovatieve, hoogwaardige platforms die klanten maximale toegevoegde waarde bieden.

Damen exploiteert 35 scheepswerven op vijf continenten en wordt ondersteund door een wereldwijd verkoop- en servicenetwerk. Damen Shipyards Group heeft ruim 12.500 medewerkers.

Over Damen Galati-scheepswerf

Met een oppervlakte van 55 hectare en ongeveer 1.500 medewerkers behoort de Damen Galati Shipyard tot de grootste productie-eenheden binnen de Nederlandse Damen Group.

Sinds de overname door de Damen Group in 1999 heeft de Damen Galati-scheepswerf zich ontwikkeld tot een productiewerf met een hoog rendement en een aanzienlijke productie. Expertise en een zorgvuldig beheerde toeleveringsketen hebben de belangrijkste leveringen van Damen tot nu toe ondersteund, waardoor het gevarieerde productportfolio van de groep volledig is ingevuld. Sinds 1999 heeft Damen Galati Shipyard meer dan 500 schepen geleverd aan klanten over de hele wereld (waaronder meer dan 30 militaire schepen gebouwd voor 13 verschillende landen, waaronder NAVO- en EU-lidstaten).

De portefeuille van het bedrijf omvat patrouillevaartuigen, offshore-schepen, veerboten, dreggen en binnenschepen, superjachten, militaire schepen en sleepboten.

Scheepsbouwer Damen gaat varen met elektrisch schip dat op zee kan opladen

Scheepsbouwer Damen Shipyards gaat voor het eerst met een schip varen dat op zee kan opladen aan een windmolen. Volgens het bedrijf zorgt het schip voor een aanzienlijk lagere uitstoot tijdens het onderhoud van windparken op zee.

Eerdere elektrische schepen konden alleen aan wal opladen, waardoor het elektrische vaarbereik beperkt was. Het nieuwe schip, van 70 meter lang en 17 meter breed, wordt gebruikt om windparken te onderhouden. Eenmaal daar kan er gelijk worden opgeladen.

Damen onderzocht drie jaar geleden de mogelijkheid om een elektrisch schip te ontwikkelen en de milieuvriendelijkheid van scheepsactiviteiten bij windparken op zee te verbeteren. De scheepsbouwer constateerde dat dit technisch haalbaar was. Opladen op zee zou wel een uitdaging worden.
Het bedrijf werkte samen met MJR Power & Automation om het systeem te maken. Met een speciale plank die meebeweegt op de golven kan zowel het personeel als de stroomkabel van het schip naar de windmolen toe.
Damen onderzocht ook verschillende situaties om te bepalen of het financieel de moeite waard was om zo’n schip te bouwen. Elk scenario leverde volgens de scheepsbouwer een positief rendement op. Zo werd gekeken naar looptijden van vijf tot vijftien jaar en werd rekening gehouden met verschillende omstandigheden.
Volgens Damen-productmanager Mark Couwenberg laat de lancering van het schip zien dat de technologie om activiteiten op zee volledig elektrisch te maken er is.
“We kunnen dit echter niet alleen”, zegt Couwenberg. Om dit te realiseren is volgens hem samenwerking in de hele keten van scheepsbouwers, scheepsexploitanten en windparkontwikkelaars nodig.

Damen tekent 30e order voor NavCom-apparatuur voor hun combivrachtschepen bij Radio Holland

Op de tweede dag van de Europort in Rotterdam tekende Damen Shipyards de 30e order op rij voor een uitgebreid navigatie- en communicatiepakket van Radio Holland voor hun multifunctionele vrachtschepen.


“Er zijn twee belangrijke redenen waarom Damen voor Radio Holland kiest”, vertelt Joost Bloemsaat, Business Development Manager bij Radio Holland. “De eerste is dat we een compleet pakket van één merk tegen een gunstige prijs kunnen leveren en de tweede reden is dat Radio Holland kantoren heeft in China, waar de schepen worden gebouwd. Zo kunnen we de inbedrijfstelling van de apparatuur lokaal doen.”
Bovendien varen de meeste klanten die deze schepen exploiteren voornamelijk Noordwest-Europa, waar Radio Holland over een uitgebreid servicenetwerk beschikt zodat de apparatuur eenvoudig kan worden onderhouden.

Financiele en Sociaal-Economische ontwikkelingen

Roemenië in de top 3 van EU-landen met de hoogste jaarlijkse economische groei, in het derde kwartaal van 2023

Het bruto binnenlands product bleef in het derde kwartaal van 2023 stabiel, zowel in de Europese Unie als in de eurozone, vergeleken met de vergelijkbare periode in 2022, na een stijging van 0,5% in de EU en van 0,6% in de eurozone, tussen April en juni 2023, volgens de gegevens die donderdag zijn gepubliceerd door het Europees Bureau voor de Statistiek (Eurostat).

Onder de EU-lidstaten werd in het derde kwartaal van 2023 de grootste vooruitgang geboekt in Malta (7,1%), Kroatië (3%) en Roemenië (2,9%), vergeleken met de vergelijkbare periode in 2022, en des te significanter daling in Ierland (min 5,4%) en Estland (min 4%),

Het Amerikaanse bbp groeide in het derde kwartaal van 2023 met 1,3% vergeleken met de voorgaande drie maanden, en met 3% op jaarbasis.

Uit gegevens van Eurostat blijkt dat de economie van de EU stabiel is gebleven en dat die van de eurozone in het derde kwartaal van 2023 met 0,1% is gekrompen, vergeleken met de voorgaande drie maanden, toen er in zowel de EU als de eurozone sprake was van een groei van 0,1%.

Onder de EU-lidstaten werd de grootste jaarlijkse vooruitgang tussen juli en september 2023 geregistreerd in Malta (2,4%), Polen (1,5%), Cyprus (1,1%), Roemenië en Hongarije (beide met 0,9%), en de grootste daling vond plaats in Ierland (min 1,9%), Estland (min 1,3%) en Finland (min 0,9%).

Roemenie: Landelijk staan er 67.913 vacatures open. Via het EURES-netwerk worden in het buitenland 154 vacatures aangeboden

Momenteel zijn er landelijk ruim 67.900 banen beschikbaar, terwijl werkgevers uit de Europese Economische Ruimte (EER) via het Eures Roemenië-netwerk 154 banen aanbieden, meldt het Nationaal Arbeidsbureau (ANOFM)

Wat de gecentraliseerde gegevens voor Roemenië betreft, worden de meeste banen aangeboden voor: veiligheidsagent (5.165); goederenbehandeling (3.760); ongeschoolde arbeider in de assemblage en montage van onderdelen (3.382); ongeschoolde arbeider in de sloop van gebouwen, metselwerk, mozaïektegels, faience, tegels, parket (2.985); commercieel medewerker (2.985); handmatige inpakker (2.921); koerier (2.476); ongeschoolde arbeider in de kledingindustrie (1.584); ongeschoolde arbeider in het breken en snijden van bouwmaterialen (1.567); hulpkok (1.434) kraanmachinist (1.021) etc.

Van de 67.913 door werkgevers bij uitzendbureaus aangegeven vacatures zijn er 2.601 bestemd voor mensen met een hogere opleiding (ingenieur in verschillende vakgebieden; programmeur; adviseur/expert/inspecteur/referent/econoom in de algemene economie; gespecialiseerd financieel accountant ; accountbeheerder, enz.), 11.684 voor mensen met een middelbare of post-middelbare opleiding (commercieel medewerker; kassier; klantenservicemedewerker; gegevensinvoer-, validatie- en verwerkingsoperator; verkoper, enz.), 13.719 voor mensen met een beroepsopleiding (goederenbehandelaar; kokshulp; lasser; mechanische slotenmaker; fabrikant assembleert textielartikelen, enz.).

De rest, van de 39.909 banen, is bedoeld voor mensen zonder opleiding of met basis-/middelbaar onderwijs (bewaker; ongeschoolde arbeider voor het monteren van onderdelen; koerier; ongeschoolde arbeider voor het slopen van gebouwen, metselwerkbekledingen, mozaïektegels, tegels, tegels, parket en ongeschoolde arbeider in de kledingindustrie, enz.).

Volgens de aangehaalde bron stellen werkgevers in de EER, via het Eures Roemenië-netwerk, 154 vacatures beschikbaar in de Europese Economische Ruimte, de meeste in België – 36 banen voor: ongeschoolde werknemers in de landbouw; tandtechnicus; Letland – 30 banen voor: lasser; Duitsland – 24 banen voor: mechatronisch-technicus in de automobielsector (carrosserie); productiemedewerker; onderhoudsmonteur; mechatronist; werknemers in de productie – verwerking van vleesproducten.

Tegelijkertijd zijn er in Malta 20 banen beschikbaar voor: taxichauffeur, in Polen – 18 banen voor: bouwmonteur; salesmanager, in Italië – 15 banen voor: verpleegkundige, in Nederland – zes banen voor: elektricien; installateur; spoeddierenarts; tweede kapitein; schip kapitein; werktuigbouwkundig ingenieur, en in Oostenrijk – vijf banen voor productietechnicus.

Mensen die geïnteresseerd zijn in een baan in de Europese Economische Ruimte kunnen het aanbod raadplegen op www.anofm.ro/EURES.

Roemenië staat op het ‘podium’ van de landen met de hoogste inflatie in de Europese Unie

Het jaarlijkse inflatiecijfer in de eurozone en de Europese Unie is in oktober aanzienlijk gedaald, maar Roemenië behoort tot de EU-landen met het hoogste jaarlijkse inflatiecijfer, volgens de door Eurostat gepubliceerde gegevens

In oktober daalde het inflatiecijfer op jaarbasis in de Europese Unie van 4,9% in september naar 3,6%. De EU-lidstaten met de hoogste inflatiecijfers waren Hongarije (9,6%), Tsjechië (9,5%) en Roemenië (8,3%). Aan de andere kant waren de EU-lidstaten met de laagste jaarlijkse inflatiecijfers België (met een negatieve jaarlijkse inflatie van min 1,7%), Nederland (met een negatieve jaarlijkse inflatie van min 1%) en Denemarken (met een negatieve jaarlijkse inflatie van min 0,4%).

Vergeleken met september 2023 daalde het jaarlijkse inflatiecijfer in 22 lidstaten, waaronder Roemenië, van 9,2% naar 8,3%, en steeg het in vijf landen.

Uit gegevens van Eurostat blijkt ook dat de inflatie op jaarbasis in het eurogebied is gedaald van 4,3% in september naar 2,9% in oktober. Voor de landen van de eurozone kwam de belangrijkste impact op de jaarlijkse prijsstijging van de prijzen van diensten die een stijging van 1,97 procentpunten registreerden, gevolgd door de prijzen van voedsel, alcoholische dranken en sigaretten die met 1,48 procentpunten stegen. De energieprijzen daalden daarentegen met 1,45 procentpunt.

De Europese Centrale Bank wil de inflatie op de middellange termijn op 2% houden en heeft de referentierente naar een recordniveau verhoogd om het tempo van de prijsgroei te vertragen, maar de verkrapping van het monetaire beleid had ook tot gevolg dat de economische groei in de EU werd vertraagd. eurogebied.

In het geval van Roemenië liet het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INS) eerder weten dat de jaarlijkse inflatie in oktober daalde van 8,8% in september naar 8,07%, terwijl de voedselprijzen met 8,66% stegen, de non-foodprijzen met 6,24% en diensten met 12,20%.

Het jaarlijkse inflatiepercentage in oktober 2023 vergeleken met oktober 2022, berekend op basis van de geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP), bedroeg 8,3%.

De Nationale Bank van Roemenië (BNR) handhaafde de inflatievoorspelling voor eind dit jaar op 7,5% en verhoogde deze tot 4,8% voor eind 2024, volgens de gegevens die deze maand zijn gepresenteerd door de gouverneur van de BNR, Mugur Isărescu. Ter vergelijking: de BNR schatte de inflatie in augustus op 7,5% voor eind 2023 en 4,4% voor eind 2024.

Ook verwacht de BNR dat de inflatie op jaarbasis zal stijgen tot 7,7% aan het einde van het eerste kwartaal van 2024, en zal dalen tot 6,8% aan het einde van het tweede kwartaal van volgend jaar, volgens het Quarterly Inflation Report, november 2023.

Het aantal nieuw in Roemenië opgerichte bedrijven met buitenlands kapitaal daalde met 5,1%

Het aantal nieuw in Roemenië opgerichte bedrijven met buitenlands kapitaal daalde in de eerste negen maanden van 2023 met 5,1%, vergeleken met de vergelijkbare periode in 2022, tot 5.242 eenheden, volgens de gegevens gecentraliseerd door het National Trade Registry Office (ONRC)

De 5.242 nieuwe bedrijven hadden een geplaatst kapitaal van in totaal 116,083 miljoen dollar, een stijging van bijna vier keer vergeleken met het geplaatste kapitaal van bedrijven geregistreerd in de periode januari-september 2022 van 31,027 miljoen dollar,

In september 2023 werden 605 nieuwe bedrijven met buitenlandse deelname in het aandelenkapitaal geregistreerd. Afhankelijk van de activiteitsdomeinen werden de meeste registraties geregistreerd in de groot- en detailhandel, auto- en motorreparatie (28,1%), professionele, administratieve, wetenschappelijke en technische activiteiten (18,51% van het totaal), transport, opslag en communicatie (15,54%). %) en bouw (12,23%).

Eind september 2023 waren er 249.457 bedrijven met buitenlandse deelname in het aandelenkapitaal in Roemenië. De waarde van het geplaatste kapitaal bedroeg bijna 69 miljard dollar.

Het grootste aantal bedrijven met buitenlandse deelname was bij investeerders uit Italië, respectievelijk 52.524 (geplaatst kapitaal van 4,053 miljard dollar), maar de hoogste waarde van sociaal kapitaal behoort toe aan Nederlandse bedrijven, respectievelijk 12,863 miljard dollar, in 6.039 bedrijven.

Geopolitieke ontwikkelingen

Voorstanders van afschaffen van het vota in Europese Unie neemt zienderogen toe

Onlangs nam de voorzitter van het Europees Parlement de stelling aan dat het vota waardoor een land een Europees Besluit van de overige EU-lidstaten kan blokkeren.

Dat zou dan moeten worden vervangen door een stemming van een gekwalificeerde meerderheid en dat houdt kortweg in dat een gekwalificeerde meerderheid is bereikt als aan 2 voorwaarden tegelijkertijd wordt voldaan:

  • 55% van de lidstaten stemt vóór – in de praktijk betekent dat: 15 van de 27
  • Het voorstel wordt gesteund door lidstaten die samen ten minste 65% van de totale EU-bevolking vertegenwoordigen

Deze procedure heet ook wel de “regel van de dubbele meerderheid”.
Het voorkomt dat soms een land de besluitvorming van de overige kan gijzelen. Voorts zal misbruik van de stemming moeten worden voorkomen en moet men zich beperken tot het voorliggen concept besluit en het niet misbruiken om het als “ruilmiddel te gebruiken”.
Hiermee bevordert men de democratische besluitvorming en de eenheid binnen de Europese Unie. Voorbeelden zijn talrijk waar het misbruik plaatsvindt zoals in Oostenrijk, Polen en Hongarije.
Vanaf deze maand en volgend jaar zullen er in Europa talrijke verkiezingen plaatsvinden of hebben onlangs plaatsgevonden. De uitslag daarvan heeft internationaal veel beroering en onrust opgeleverd en men koppelt het aan het internationaal rechts-extremisme zoals bijvoorbeeld van Le Pen in Frankrijk, de Duitse AfD, AUR in Roemenië of zelfs Trump en zijn trawanten.

Iedere EU-lidstaat weet dat Roemenië en Bulgarije het recht om toe te treden aan hun zijde hebben

Met name Roemenië heeft de koninklijke weg van de diplomatie bewandeld en Bulgarije is hun daarin gevolgd.

Echter ook hun geduld is eindig en indien men onverhoopt nog niet kan toetreden zal het bij het Europese Hof van Justitie aanhangig worden gemaakt en dan zullen landen zoals Oostenrijk en Nederland ter verantwoording worden geroepen en zich moeten realiseren dat aantasting van politieke geloofwaardigheid internationaal schade kan berokkenen.

Bijzondere berichten

Speciaal relatiegeschenk

Word wakker, Roemenen! Herdenkingsstuk veredeld met puur goud voor een onverslaanbare prijs.

Het officiële herdenkingslied “Word wakker, Roemenen!” is een eerbetoon aan ons volkslied, een symbool van de moed, trots en vrijheid van het Roemeense volk. Alleen bij Casa de Monede Roemenië kun je nu deze zeer gewaardeerde limited edition, veredeld met puur goud, kopen voor een onverslaanbare prijs en bovendien het elegante album

De tekst van het huidige volkslied van Roemenië werd in 1848 gecomponeerd door Andrei Mureșanu, een romantische dichter, journalist en vertaler, een prominente persoonlijkheid van de revolutie van 1848. De muziek werd daarentegen gecomponeerd door Anton Pann, een dichter en etnograaf, man met een grote cultuur, zanger en auteur van muziekboeken. Destijds heette het gedicht “Un rusunet”. Vanaf 1848 was “Wakker worden, Roemenen!” een lied dat de Roemenen zeer dierbaar was vanwege de boodschap van patriottisme en vrijheid die het in zich draagt. Het werd gezongen ter gelegenheid van elk conflict in Roemenië en bracht moed bij op cruciale momenten in de geschiedenis, zoals de Onafhankelijkheidsoorlog, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De eerste opname van het nummer werd in 1900 in de VS op schijf gemaakt, uitgevoerd door de solist Alexandru Pascu. Pas in 1910 nam het koor “Ion Vidu” uit Lugoj de koorversie voor het eerst op schijf op, en sinds 1990 is het volkslied van Roemenië “Wakker worden, Roemenen!”

“We zijn erg trots op het feit dat ons bedrijf, Casa de Monede România, Roemeense klanten exclusief een officiële munt kan aanbieden, veredeld met puur goud, die is opgedragen aan het Roemeense volkslied, een plechtig lied dat de Roemenen met moed inspireert op cruciale momenten van geschiedenis. De onverslaanbare prijs van slechts 49 Lei geeft iedereen toegang tot dit prachtige artistieke juweeltje. Bovendien krijgt elke verzamelaar van ons een elegant verzamelalbum cadeau”, legt Libor Veselý uit, directeur van Casa de Monede Roemenië , lid van de Coinage Group, die wereldberoemde munthuizen vertegenwoordigt op verschillende markten in Europa.

Op de voorzijde van ons eerbetoon zijn dansers in traditionele kostuums te zien, en op de achtergrond staan ​​de muzieknoten van ons geliefde lied “Wakker worden, Roemenen!”. Dit exclusieve stuk viert moed, trots en vrijheid, kwaliteiten van het Roemeense volk die tot uiting komen in het volkslied zelf.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.