Nieuwsbrief 13 januari 2015
De Raad van Advies en het bestuur van DRN wenst u en die u dierbaar zijn een glansrijk 2015 toe. Als de voortekenen ons niet bedriegen, ontstaan door een voorzichtig aantrekkende economie weer mogelijkheden. Op economisch en financieel gebied doet Roemenië het thans beter dan ons land, waardoor de blik op het oosten kan worden gericht. Natuurlijk alleen gaat u sneller, maar samen kom je verder en dat vormt voor ons de reden om u te blijven ondersteunen. Tenslotte zijn we een organisatie die uit ondernemers bestaat die bereid zijn hun kennis en ervaringen met collega’s te delen. Nederland en Roemenië vieren dit jaar hun 135 jarige bilaterale (diplomatieke) betrekkingen en dat geldt met name voor de economische relaties, want tenslotte zijn we de grootste investeerder in Roemenië. Dus we zijn optimistisch als we spreken over zaken doen met Roemenië.
De redactie van het tijdschrift krijgt regelmatig vragen of het blad alleen aan leden van de DRN wordt toegezonden. Voor het luttel bedrag van € 23,50 kunnen ook niet leden het ontvangen(€ 25+ portikosten voor buitenland). Op de website www.roemeniemagazine.nl kan men kennisnemen van de inhoud van het tijdschrift. Het Roemenie Magazine is behoudens het zakelijk nieuws vooral gericht op velerlei terreinen van de Roemeense maatschappij zoals geschiedenis, kunst en cultuur, literatuur, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Het blad bestaat al acht jaar en uniek in zijn soort, want de artikelen zijn veelal exclusief voor het tijdschrift geschreven.
Er wordt thans door de redactie overwogen om ook advertenties op te nemen, zoals bijvoorbeeld personeelsadvertenties. Op termijn zal het het ook in een hogere frequentie(thans per kwartaal) verschijnen, maar omdat daar hoge kosten en uitbreiding van de redactie voor mee gemoeid zijn, zal daarvoor eerst een oplossing worden gezocht.
Toerisme
Vanaf 13 t/m 18 januari a.s. wordt in Utrecht de vakantiebeurs georganiseerd en daar zal dit jaar Roemenië aanwezig zijn. Voor velen is het een nieuwe vakantiebestemming die de aandacht zal trekken. Want door zijn onbekendheid als vakantieland heeft het een exclusief karakter, en tegen een zeer betaalbare prijs! Een land waar nog iets te ontdekken valt dat in andere vakantielanden zelden wordt aangetroffen. Een land waar het nog een avontuur is om rond te trekken en het massatoerisme gelukkig nog ver te zoeken is. Wij kunnen u verzekeren van Dracula een legende is en u onderweg niet door vampieren wordt lastiggevallen.
Een goede voorbereiding voor een nadere kennismaking is natuurlijk het bezoek aan de vakantiebeurs, maar tevens kunnen wij u de Nederlandstalige reisgids van National Geographic over Roemenië aanbevelen. Dat het land een bijzondere vakantiebestemming is, blijkt uit het feit dat Lonely Planet het in de top van hun favoriete vakantiebestemmingen voor 2015 heeft opgenomen! Voor kennismaking met het land kunnen ook de filmpjes op de website www.dutchromaniannetwork.nl worden geraadpleegd. Voor bijzonderheden met betrekking tot het beursbezoek verwijzen wij u naar www.vakantiebeurs.nl
SECTOR LOGISTIEK & TRANSPORT
Jaarlijks gaan Deloitte en ING op zoek naar de best geleide bedrijven binnen het Nederlandse midden- en grootbedrijf. Daarvoor beoordelen Deloitte en ING de strategie, de bedrijfsvoering, de mate van innovatie en de financiële resultaten van de
deelnemende bedrijven. Het Best Managed Companies programma richt zich op Nederlandse ondernemingen die een omzet kennen van minimaal vijftien miljoen euro, financieel gezond zijn en een aandeelhoudend of zelfstandig bevoegd management hebben. De kwalificatie maakt onderdeel uit van het ‘Best Managed Companies’ programma dat Deloitte en ING samen met VNO-NCW en TIAS School for Business and Society organiseert. Deloitte en ING concluderen dat de groep Best Managed Companies 2014 goed scoort op het thema ‘Innoverend ondernemen’.
KLG blinkt onder andere uit in haar klantgerichte aanpak, kwaliteitsbewaking en financiële stabiliteit. Deloitte organiseert het Best Managed Companies programma voor het zevende achtereenvolgende jaar en voor de tweede keer samen met ING. KLG Europe deed dit jaar voor de tweede keer mee en werd door de kritische jury wederom geselecteerd tot de groep best geleide bedrijven. Hiervoor beoordeelden Deloitte en ING de strategie, de bedrijfsvoering, de mate van innovatie en de financiële resultaten van KLG. KLG viel op vanwege de pro-actieve aanpak in klantgerichte projecten. Kees Kuijken, CEO van KLG zegt hierover: Iedere klant heeft andere wensen en eisen. Daarop spelen wij in door de totale logistieke oplossing te vinden welke op die wensen afgestemd is. Zo ontwikkelde wij afgelopen jaar met ons Vendor Management Team voor een bestaande relatie in Shanghai, China een totaal concept welke de belangen van de klant bewaakt gedurende de gehele logistieke keten. Daarnaast geeft Kees Kuijken aan dat het programma zeer waardevol is voor de ontwikkeling van het bedrijf. “De feedback die we van Deloitte en ING krijgen op onze bedrijfsvoering biedt handvatten voor de toekomst. Voor nadere informatie zie www.bestmanagedcompanies.nl
SECTOR ENERGIE & OFFSHORE
Volgens een onderzoek van Euronews de meest bekeken Europese nieuwszender, zal Roemenië uitgroeien tot het energieknooppunt van Europa wegens zijn geopolitieke ligging en de beschikking over eigen olie- en gasbronnen. Omdat de Europese lidstaten er veel aan gelegen is om onafhankelijk(er) van Rusland te worden inzake energieleveranties wordt zij bij het realiseren van haar ambities ondersteund door EU onder andere bij de aanleg van pijplijnen naar EU lidstaten die sterk afhankelijk zijn van Russische leveranties. Gelet op de olie- en gasvelden in de Zwarte Zee ontvangt het (militaire) steun van de VS omdat Rusland in de Zwarte Zee vrij agressief opereert inzake het verkrijgen van nieuwe energiebronnen. De concessies in het Roemeense deel van de Zwarte Zee zijn vrij omvangrijk en een belangrijk deel van de consessies zijn vergeven aan Shell Upstream(samen met Turkse TPAO),ExxonMobil,Lukoil,Sterling Resources, OMV Petrom, Romgaz, Petro Ventures Europe en Gas Plus International.Op het vaste land is onlangs nog een nieuw olie- en gasveld ontdekt in het district Buzau; het zal worden geexploiteerd door OMV Petrom en het Amerikaanse Hunt Oil.
Roemenië blijft ondanks het voornoemde een voorzichtig beleid voeren en gaat door met investeren in energiebesparing, windenergie en biogas. Voor de Nederlandse offshore-industrie en aanverwante bedrijven liggen er interessante kansen en mogelijkheden. In dit kader attenderen wij u op de beurs die door Offshore NL op 24 en 25 maart a.s. wordt georganiseerd in Gorinchem.Zie voor informatie: https://www.evenementenhal.nl/gorinchem/beurzen/view/258/offshore-nl
Omdat de EU richtlijn inzake de milieueffectrapportage wordt overtreden heeft zij een procedure opgestart die een belemmering vormt voor de uitbreiding van de de mijnen. De mijnen bevinden zich in het Noordelijk deel van het district Gorj nabij de stad Târgu-Jiu. De uitbreiding betekent dat er onder andere 700 hectare bos verloren gaat. De plannen om de goudmijn in Rosia Montana op een onverantwoorde manier te gaan exploreren worden ook nauwlettend gevolgd.
SECTOR AUTOMOTIVE
Dit Franse bedrijf van auto onderdelen(6e in grootte ter wereld) gaat zijn productie in Roemenië belangrijk uitbreiden. Het laatste decenium is de automotive sector in Roemenië sterk gegroeid. Faurecia produceert auto-onderdelen voor Ford, Renault-Nissan, Peugeot, BMW, Daimler, General Motors, Toyota en Hyundai. Het bedrijf heeft fabrieken in Pitesti, Craiova en Talmaciu, en produceert autostoelen, interieur systemen en emissies controlesystemen. De nieuwe fabriek komt in de plaats Ostroveni in het district Valcea en biedt werkgelegenheid aan 1500 personen.
AGRARISCHE SECTOR
Als gevolg van de sancties tegen Rusland zijn in de landen Polen, Hongarije, Duitsland, Oostenrijk en Slowakije grote voorraden ontstaan die tegen afbraakprijzen op de Roemeense markt zijn en worden gedumpt. Ook zal de invloed merkbaar worden van de melkquota die op 1 april a.s. in de EU zullen worden geëlimineerd, en elk land zal worden toegestaan om zo veel als het wenst te produceren. Op 1 april 2014 was het aantal van 152 zuivelfabrieken op het einde van het jaar tot 130 gedaald, terwijl in 2014 de consumptie van zuivelproducten met 6% is gestegen. De zuivelmarkt wordt geschat op 900 miljoen euro. In Roemenië zijn de belangrijkste producenten FrieslandCampina, Danone, Albalact, Olympus, Delaco en Hochland.
Hoewel goedkope diesel in veel landen is toegestaan, maar tegelijkertijd aanleding geeft tot discussie, heeft de Roemeense Minister van Landbouw besloten om middels een noodverordening een en ander toe te staan. Hiermee wil men de productiekosten voor de landbouw drukken. De subsidie zal conform de Europese regelgeving ieder jaar opnieuw moeten worden getoetst. De minister hoopt dat de budgettaire correctie mogelijk is, zodat alle landbouwers er van kunnen profiteren.
MEDISCHE SECTOR
De bionische hand is geen nieuwe uitvinding en wordt reeds toegepast. Zelfs om levensechte sensaties te voelen met hun vingers. In de Roemeense stad Galati hebben twee wetenschappers deze bionische hand verder ontwikkeld die bijvoorbeeld fouten in realtime corrigeert via speciale software en door spraakherkenning kan men ook zichzelf corrigeren. De methode is getest bij volleybal spelers die daardoor een volledige bewegingsvrijheid krijgen. Via 10 sensoren wordt de positie van de armen geidentificeerd en zendt de informatie naar de computer. Een programma genereert direct een voicemail om eventuele fouten te corrigeren. Als de gewrichten zijn gebogen, wordt het spraakbericht bedoeld om te corrigeren’- Strek je ellebogen – door middel van gesproken bericht doorgegeven en kan de speler zichzelf te corrigeren.
Een eenvoudige analyse kan een erfelijke gen dat kanker draagt detecteren.In de Roemeense stad Iasi is het enige medisch centrum waar men deze analyse kan krijgen.
Na acht maanden van onderzoek hebben de artsen van Iasi Oncogenetica de eerste kanker diathese gediagnostigeerd (erfelijke aanleg voor een ziekte).
Zij begonnen met een eenvoudige bloedanalyse en ontdekten bij een geteste patiënt een erfelijke gen dat leidt tot borstkanker. Na verder onderzoek kunnen de wetenschappers uit Iasi opsporen erfelijke genen opsporen die leiden tot drie soorten kanker: borstkanker, eierstokkanker en colorectale kanker.
Oncologie moleculaire diagnostiek vertegenwoordigt aanzienlijke mogelijkheden om de sterfte te verminderen als gevolg van kanker door middel van preventieve behandelingen of via profylactische chirurgie.
Borstkanker is wereldwijd een belangrijk probleem voor de volksgezondheid en het risico van borstamputatie kan met 90 procent afnemen en rond 70-80 procent in geval van ovariotomy, verklaarde Mihai Marinca, oncoloog.
Moleculaire analyse uitgevoerd op Oncogenetisch Centrum in Iasi kost EUR 3.000, maar de begroting van ‘De Universiteit van Geneeskunde en Farmacie’ is slechts toereikend voor honderd testen. Bepaalde moleculaire diagnostische tests kunnen ook prognostische informatie over kanker in een vroeg stadium aangeven, waardoor kan worden vastgesteld of agressieve of vroeg beheer noodzakelijk is.De Universiteit van Geneeskunde en Farmacie wordt verwacht dat het ministerie van Volksgezondheid om zijn project te financieren.
SECTOR KUNST & CULTUUR
Omstreeks maart/april zal Raymond Janssen dirigent van het New Romanian Chamber Orchestra&Choir optreden in het concertgebouw Atheneum in Boekarest. Bij dit event zal hij echter als pianist de Roemeense mezzo sopraan Aura Twarowska(verbonden aan de Weense Staatsopera) begeleiden die volksliederen van de Roemeense componist Tiberiu Brediceanu ten gehore brengt. Deze volksliederen genieten een grote bekendheid en populariteit in Roemenië. Een en ander is ter gelegenheid van het verschijnen van een CD van deze componist die de naam “Dor” draagt waarvan de betekenis alleen door Roemenen worden herkend en voor ons het gevoel van eindigheid betekent. Vervolgens zal van 11 t/m 14 juni de violist en dirigent André Rieu met zijn Johann Strauss Orchestra optreden op het Piaţa Constitutiei met het parlementsgebouw(Casa Poporului) de achtergrond vormt.
ECONOMISCHE ONTWIKKELINGEN
Het Europese Stabiliteits- en Groeipact is in 1997 tot stand gekomen met als doel de stabiliteit van de nieuwe Europese munt, de euro, te garanderen. De gedachte was en is dat als in veel landen de tekorten uit de hand lopen, dat leidt tot opdrijving van de rente en tot een verzwakking van de munt door hogere inflatie. Een oplopende schuld kan in extreme gevallen zelfs leiden tot het faillissement van overheden. Nederland was en is grote voorstander van deze regelgeving, maar voldoet niet aan de gestelde norm van de hoogte vad de staatsschuld die maximaal 60% van het BBP mag zijn, maar in 2015 70,3% bedraagt. Roemenië scoort beduidend beter met 40,4%. Met betrekking tot het begrotingstekort voldoen beide landen aan de gestelde eisen met respectievelijk 2,1%(Nederland) en 2,8%(Roemenië). In economisch opzicht scoort Roemenië ook beter dan Nederland.De groei in Roemenië wordt door de EU voor 2015 geraamd op 2,4% en in Nederland op 1,4%.
POLITIEKE ONTWIKKELINGEN
Na de gehouden presidentsverkiezingen is het nog allerminst rustig aan het politieke front, maar na een drastische reshuffle van het kabinet probeert men weer over te gaan tot de orde van de dag. Samen met de liberale partij PRL(Calin Popescu Tariceanu, president senaat) is met socialistische partij PSD(Victor Ponta, premier) de overeenkomst gesloten om het oorspronkelijke regeringsprogramma van de USL (2.0)destijds overeengekomen met PNL uit te voeren. Onderstaand korte relevante berichten:
• De liberale partij PRL heeft twee ministers in het nieuwe kabinet, te weten: Milieu,Water en Bosbeheer(Gratiela Gavrilescu) en de zware post van Energie en MKB(Andrei Gerea).
• De Hongaarse minderheidspartij UDMR heeft zich uit de regering teruggetrokken wegens druk van de Europese christendemocraten(EPP), maar blijft het regeringsbeleid steunen.
• De voormalige politieke leider van de PNL Crin Antonescu, veroorzaker van de politieke aardverschuiving, verlaat gefrustreerd de politieke arena. Hij uitte kritiek op zijn eigen partij(de oudste partij van Roemenië) die hij op een doodlopende weg heeft geleid door het liberalisme vaarwel te zeggen.
• Zonder dat er een directe aanleiding voor is, wil de nieuwe partijleider van de PNL Alina Goghiu samen met de partijleider Vasile Blaga van de PDL omstreeks februari a.s. een motie van wantrouwen indienen tegen de regering om daarmee vervroegde parlementsverkiezingen te bewerkstelligen. Zij zullen dit doen op basis van het nieuwe regeringsprogramma dat thans nog niet bekend is.
• De overstap van de liberale partij PNL naar de christendemocraten en banden van de huidige Roemeense president Klaus Johannis met de Duitse Angela Merkel hebben geen voordeel gebracht. Haar partijgenoot (CDU/CSU) Wolfgang Bosbach heeft in een interview met het weekblad Der Spiegel aangegeven dat in 2015 nog geen sprake kan van de Roemeense toetreding tot de Schengenzone, terwijl President Klaus Johannis in het Duitse dagblad Märkische Allgemeine Zeitung de suggestie gewekt dat de toetreding wel in 2015 zal plaatsvinden. Daarentegen heeft de Britse ambassadeur in Bulgarije uitgesproken dat Roemenië wel kan toetreden in 2015, maar Bulgarije nog in de wachtkamer moet blijven. Hij bevestigde hiermee de algemeen heersende verwachtingen over de CVM rapportage van de EU dat eind januari zal verschijnen.
BIJZONDERE BERICHTEN
Het Nationale Integriteit Agentschap(ANI) heeft het Nationale Directoraat voor Corruptiebestrijding verzocht in te stellen naar de ontoelaatbare belangenverstrengeling. Omdat het al jaren een publiek geheim is, komt het erop neer dat hij in staat van beschuldiging wordt gesteld. Het stadsbestuur heeft voor 4,6 miljoen euro opdrachten verstrekt aan een achttal bedrijven waarin de burgemeester direct en indirect belangen heeft. Voor buitenstaanders is onbegrijpelijk dat deze bestuurder(sinds 2000 burgemeester) zo lang vrijelijk zijn gang kon gaan.