Nieuwsbrief 17 juli 2015
DRN verwelkomt CamelWeb Creations
Wederom mag de DRN een nieuw lid verwelkomen en dat is het IT bedrijf CamelWebcreations uit Hoogeveen met vestigingen in Eindhoven en in Sâcraiu de Mureş(Târgu Mureş). CamelWeb Creations is een technologie partner gericht op IT-oplossingen voor bedrijven met een uitgebreid assortiment van software ontwikkeling, onderhoud en resourcing diensten.Voor nadere informatie zie website: www.camelweb.com
Ambassadeurswisseling Nederlandse ambassade te Boekarest
Op 3 juli jl. maakte het Ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat met ingang van september a.s. mevrouw Stella Ronner-Grubačić tot nieuwe ambassadeur voor Roemenië en Moldavië is benoemd. Thans vervult zij de functie van directeur Communicatie op het ministerie.Daaraan voorafgaande was zij ambassadeur in Kroatië. Zij heeft de volgende functies in haar diplomatieke carriére vervuld, te weten: VN Ambassadeur Milenniumdoelen, hoofd West-Europa op ministerie, woordvoerder EU Voorzitterschap, woordvoerder minister, woordvoeder OVSE missie voormalig Joegoslavië en het prille begin van haar politieke carriére was het de functie van eerste secretaris(politiek en media) op de ambassade in Belgrado, waar zij in 2000 trouwde met Bratislav Grubačić.
Ambassadeur Matthijs van Bonzel vertrekt in september naar Madrid waar hij tot ambassadeur van Spanje is benoemd. Hun kinderen zullen vooralsnog in Roemenië blijven. Weliswaar arriveerde hij reeds in december 2011 in Boekarest, maar kon pas in mei 2012 zijn geloofsbrieven aanbieden aan de toenmalige president Basescu, waarbij op de achtergrond de Nederlandse houding ten opzichte van de Roemeense toetreding tot Schengen een rol speelde.
Sector Agri & Food
Roemeen adviseur Europese Commissie voedselzekerheid
Voorzitter Juncker van de Europese Commissie heeft Dacian Cioloş tot onbezoldigd adviseur benoemd waarbij de focus vooral zal liggen een groeiende wereldbevolking en de gevolgen van klimaatverandering. Dacian Cioloş was minister van landbouw in het de regering Tariceanu en EU commissaris voor de landbouw, één van de zwaarste posten binnen de Europese Commissie, waar hij verantwoordelijk was voor de belangrijke hervorming van het Europese landbouwbeleid voor de periode 2014-2020.
Stijging omzet in voedingsmiddelenketen door verlaging BTW
Per 1 juni jl. vond een drastische verlaging van het BTW tarief van 24% naar 9% plaats; het betekende een gemiddelde prijsverlaging van 11%.Direct na deze verlaging toonde de voedingsmiddelensector een omzetverhoging van 17%. Het verlaagde tarief wordt in brede zin toegepast en geldt voor de gehele keten van producent tot consument. Het zal tevens een positieve invloed hebben op het bestedingspatroon van de consumenten, omdat uitgaven voor voedsel de grootste uitgavenpost van het gezinsinkomen zijn. De foodretailsector zal er wel bij varen en Roemenië zal een outperformer in de regio worden.
Ruime kansen voor Nederlandse varkenssector in Roemenië
In verband met het recent werkbezoek van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders aan Roemenië(regio Arad) willen wij graag belanghebbenden attenderen op de ruime mogelijkheden die de Nederlandse varksenssector in Roemenië wordt geboden.
Algemene situatie varkenssector
Van oudsher is Roemenië een belangrijke producent van varkensvlees. Na de val van het communisme is de sector evenwel sterk ingekrompen, vooral door de ontmanteling van staatsbedrijven. Na een dramatische reductie van de varkensstapel in de jaren 90, is de situatie in eerste instantie gestabiliseerd. Maar de toetreding tot de EU leidde tot een volgende afslanking. En het aantal zeugen reduceerde van 1 miljoen in 1991 tot ruim 680.000 in 2004 en 400.000 in 2012. Dit impliceert dat het land van een vleesexporteur importeur werd. Zo was de import-exportbalans in het laatst beschikbare jaar 2012 138.000 ton in de min, hetgeen neerkomt op een zelfvoorzieningsgraad van ongeveer 30-40%.
Dit is het sombere deel van het verhaal; het positieve is het potentieel. Roemenië heeft een goede voerbasis, volop ruimte voor grote bedrijven, lage grond en bouwkosten, lage arbeidskosten en volop afzetmogelijkheden voor varkensmest. Verschillende financiële instellingen hebben de afgelopen jaren aangegeven te verwachten dat de varkenshouderij zich vanuit West-Europa zal gaan verplaatsen naar landen waar voer en ruimte voorhanden is.
Voersituatie
Roemenië beschikt over een groot areaal landbouwgrond. Zo is er voor akkerbouw ongeveer 8,3 miljoen hectare beschikbaar. Granen en oliehoudende gewassen beslaan ruwweg 62% van deze oppervlakte; het belangrijkste gewas is maïs met 2,6 miljoen hectare. Roemenië is daarmee qua oppervlakte de grootste in de EU. Roemenië exporteert het grootste deel van haar akkerbouwgewassen in bulk, waarbij de grote graanhandelaren een oligopolie in afzet en opslag bezitten. Dit betekent dat deze grondstoffen voor een zeer concurrerende prijs beschikbaar zijn voor de intensieve veehouderij.
Varkenshouderij
In 2010 nam Roemenië in de EU de negende plaats in met een varkensstapel van 5,5 miljoen dieren. 80% van de varkens worden gehouden op zeer kleine bedrijven, het zogenoemde backyard farming. 94% van de bedrijven heeft 1-3 varkens, 4,8% 4-10 en slechts 256 bedrijven meer dan 100 varkens. De 156 professionele bedrijven (meer dan 500 varkens) houden gezamenlijk meer dan 1 miljoen dieren. De grote bedrijven werken volgens het integratiesysteem, de kleintjes werken volgens een zeer extensieve aanpak.
Het grootste bedrijf in Roemenië is Smithfield in Timisoara (West- Roemenië); eind 2013 overgenomen door het Chinese bedrijf Shuanghui. Naast een wisseling van eigendom lijkt dit ook de weg voor export van varkensvlees naar China te openen. Een groep Deense varkensboeren is sinds 2010 actief in het oostelijk deel van Roemenië en beschikt daar momenteel over 4 bedrijven met in totaal 7000 zeugen.
Roemenië is niet alleen een importeur van varkensvlees maar ook van biggen. Op jaarbasis worden er ongeveer 725.000 stuks geïmporteerd waarvan ongeveer een derde vanuit Nederland. Deze grote biggenimport geeft aan dat er ruimte is voor het opzetten van een lokale biggenproductie.
Verwerking/slachten
De Roemeen is een varkensvleeseter; bij een totale vleesconsumptie van 60-65 kg per capita neemt varkensvlees de helft (30-32 kg) voor zijn rekening; pluimveevlees (15-20 kg) en rundvlees (6 kg) volgen op afstand. Er zijn in Roemenië volop slachterijen, die echter vaak maar 1-2 dagen in de week draaien. Slachtcapaciteit is vooralsnog dus niet de grootste belemmering
(Berichten Buitenland Special Varkenssector)
Sector Infrastructuur
Mogelijke samenwerking havenbedrijven Roemenië en Zuid-Korea
Onlangs ondertekenden Iulian Matache als Roemeense staatssecretaris van het Ministerie van Transport en Directeur Generaal Park Junk Won van het Koreaanse Ministerie van Oceanen en Visserij een Memorandum of Understanding met betrekking tot de havenbedrijven in Constanta en Busan(zie foto), de tweede stad in grootte in Zuid-Korea. Er mag een groot vraagteken worden geplaatst achter de waarde van een MoU omdat het een grote mate van vrijblijvendheid heeft. In dit kader kan worden verwezen naar de MoU van ongeveer gelijke strekking die reeds in 2011 tussen Constanta en Rotterdam werd ondertekend en waaraan geen enkel vervolg is gegeven. Men kan zich daarbij in alle redelijkheid de vraag stellen in hoeverre een en ander bij de Roemeense overheid serieus wordt genomen. Desalniettemin is het van belang deze ontwikkeling te blijven volgen zowel voor het Rotterdams Havenbedrijf alsmede voor de logistieke sector. Via de twee leden van haar Adviesraad in Zuid Korea blijft de DRN de ontwikkelingen volgen.
Omstreeks medio juli zal de vernieuwde grensovergang Nadlac(Roemenië) en Csanádpalota(Hongarije)worden geopend en tevens de nieuwe snelwegen A 1(Roemenië) en M43(Hongarije) met elkaar verbinden.Het betekent een grote verbetering voor het internationale personen- en vrachtvoer(maximaal 7,5 ton). De deels gerealiseerde aanluitende trajecten zullen in 2016 volledig gereed zijn.
Energiesector
De Roemeense mededingingsautoriteit heeft de rechtszaken gewonnen tegen kartelvorming en prijsafspraken van een aantal grote oliemaatschappijen. De Hongaarse maatschappij MOL zal daarom een boete moeten betalen van 14,3 miljoen euro. De grootste boete van 113 miljoen euro was bestemd voor OMV Petrom(Oostenrijk/Roemenië). Ook werden de maatschappijen Rompetrol(Kazachstan), Lukoil(Rusland) en ENI(Italië) beboet.
Lukoil Europe B.V.Nederland en Petrotel in Roemenië in de fout
De openbare aanklagers in Roemenië hebben de Nederlandse dochteronderneming Lukoil Europe B.V. Nederland en de Roemeense dochter Petrotel van de Russische oliemaatschappij Lukoil in staat van beschuldiging gesteld wegens belastingontduiking van 2 miljard euro, kapitaalvernietiging en het witwassen van geld. Er heeft inmiddels een beslaglegging op de activa plaatsgevonden zoals ook de tegoeden bij onder andere Nederlandse banken. Tot op heden wordt het voornoemde door Lukoil(uiteraard)tegengesproken.
Lukoil is geen zogenoemde “postbusfirma” maar heeft in Nederland talrijke tankstations, waarvan de meeste nog opereren onder de naam Avia en heeft 45% van de aandelen in Zeeland Refinery in Vlissingen en een opslag op de Maasvlakte. De geplande olieterminal van Lukoil in Rotterdam wordt door de Russen vooralsnog uitgesteld gelet op de geopolitieke verhoudingen. De gedroomde toekomst van de Rotterdamse haven als petrochemisch cluster (dus een haven waar veel ‘natte bulk’ zoals olie en chemie wordt overgeslagen) staat of valt bij een goede verstandhouding met Rusland, want onze haven zet zwaar in op ontvangst van olie uit de voormalige Sovjetrepubliek voor distributie naar de rest van Europa.
Update 16.7.2015(FD): De vestiging van een grote Russische olieterminal in de Rotterdamse Europoort gaat definitief niet door. Investeringsmaatschappij Summa en het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) hebben een akkoord bereikt over vroegtijdige beëindiging van het in 2011 gesloten contract tussen beide partijen. Dit bevestigt een woordvoerder van HbR.Summa zou via zijn Nederlandse dochter Shtandart in Europoort een olieterminal gaan bouwen voor de opslag van 3 miljoen kubieke meter ruwe olie uit Rusland. Deze zou via Rotterdam geëxporteerd moeten worden naar andere delen in de wereld. Door deze zogeheten Oeralolie via Rotterdam te exporteren hoopten de Russen een betere exportpositie te krijgen. Voor HbR is de verbreking van het contract een streep door de rekening. De terminal zou jaarlijks €6 mln aan lease-inkomsten voor de grond opleveren. Daarnaast was de terminal goed voor circa €22 mln aan jaarlijkse havengelden. Aanleiding voor de annulering zijn de internationale geopolitieke relaties, dus de ruzie tussen Rusland en de EU
Scheepsbouw
Op woensdag 15 juli jl. werd op de werf de ferry MV Legionnaire te water gelaten.De bouw heeft deels op de Nederlandse werf te Bergum(ontwerp en apparatuur) plaatsgevonden en de bouw inclusief oplevering vond op de Roemeense werf te Galati plaats. Met de naamgeving van de ferry eert men de veteranen van het land en de 100ste herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De opdrachtgevers waren de regeringen van de Canadese staten New Foundland en Labrador. De MV Legionnaire is 80,90 meter lang met een roll-on en roll-off faciliteit. De vervoerscapaciteit is 200 passagiers en 64 voertuigen. Het contract heeft een waarde van bijna 50 miljoen USD. Damen Shipyards zal dit jaar nog 25 schepen opleveren. Hoewel de opdrachtportefeuille voor 2016 nog ruimte openlaat worden er thans al gesprekken gevoerd voor nieuwe opdrachten.Damen Shipyards Galati is derhalve optimistisch voor de behoud van de werkgelegenheid en productiecapaciteit.
Economische ontwikkelingen
De BSEC is in 1992 opgericht als een stand-alone organisatie gericht op economische samenwerking. De lidstaten zijn afkomstig uit de regio van de Zwarte Zee, zoals aangegeven op bijgaande kaart. Roemenië vervult lid voorzitterschap van 1 juli jl. tot en met 31 december 2015. Zij hebben als motto gekozen ‘Building Stability, Enhancing Connectivity’. Ondanks de spanningen in deze regio waar de leden van de BSEC politiek tegengestelde belangen hebben, wil de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Aurescu streven naar het stimuleren van interactie tussen de EU en de BSEC door het uitvoeren van gezamenlijke projecten en EU deelname aan BSEC activiteiten. Het lijkt een nogal optimistisch uitgangspunt in een geopolitieke situatie die zeer gecompliceerd genoemd mag worden.
In zijn maidenspeech confronteerde de nieuwe president van de Centrale Kamer van Koophandel en Industrie Mihai Daraban zijn toehoorders met het feit dat Roemenië bijzonder slecht scoort als exporterend land. Weliswaar zijn er 22.052 exporterende bedrijven in Roemenië, maar 1000 bedrijven daarvan zijn verantwoordelijk voor 82,4% van de totale export.Als men daarvan de eerste 100 bedrijven neemt, dan bevinden zich daaronder slechts 3 Roemeense bedrijven.Deze weinig bemoedigende cijfers vereist een nieuwe aanpak . Ongeveer 70% van de huidige export gaat naar de lidstaten van de Europese Unie, dus er zal dus ook naar exportmogelijkheden buiten de EU moeten worden gezocht.Hij vroeg ook om financiële steun voor exporterende bedrijven en deel van de financieringsinstrumenten moet kunnen worden gevonden op de kapitaalmarkt. Ook zal men veel meer dan nu partnerships moeten aangaan, wat nog steeds een drempel is die Roemeense ondernemers moeilijk kunnen slechten.
De DRN die zich ook richt op Roemeense ondernemers zal daaraan graag haar steun verlenen, maar wijst erop dat de Roemeense economische diplomatie matig ontwikkeld is en aandacht en ondersteuning verdient vanuit het ministerie. Er ligt dus thans een duidelijke boodschap voor de Roemeense Export Council die onder de verantwoordelijkheid valt van het Ministerie van Economie.
Politieke ontwikkelingen
Circa 30.000 personen nemen deel aan de mars Stefan cel Mare voor hereniging van Moldavië bij Roemenië. Diverse NGO’s die zich unionisten noemen en vooral uit jongeren bestaan, hebben zich reeds in 2012 verenigd in een platform. De mars startte op 11 juli waar zij te voet de grensrivier Prut zullen oversteken. Vandaar uit zullen zij per bus en trein hun tocht vervolgen door de regio’s Transylvanië en Muntenia(zuid oost Roemenië m.u.v.district Constanta). In Boekarest wil hun leider George Simion gehoord worden door de president Klaus Johannis die echter heeft aangegeven hun niet te kunnen ontvangen.
Het jaar markeert de 200ste verjaardag van de scheiding van Roemenië en Bessarabië – het moderne Moldavië – dat door een Turkse sultan aan de Russchische tsjaar werd geschonken(voor die tijd maakte het deel uit van het vorstendom Moldavië). Moldavië veranderde een paar keer tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd een deel van de Sovjet-Unie toen de oorlog eindigde.Thans wordt het weer als zelfstandige staat erkend. De regeringen van beide landen marginaliseren het thema gelet op de instabiliteit in de regio.
In verband met het lopend onderzoek van het National Anticorruption Agency (DNA) heeft Victor Ponta besloten zijn partijfuncties neer te leggen, maar wel als premier aan te blijven. Hij rechtvaardigde het door aan te geven dat collega’s in dezelfde situatie dienovereenkomstig hebben gehandeld. Zijn partijfuncties zullen gedurende het onderzoek worden waargenomen door Rovana Plumb, de huidige Minister van Sociale Zaken. De komende periode zal duidelijk worden of hij hiermee zijn partij de gelegenheid wil geven(indien hij schuldig blijkt te zijn) om een opvolger te benoemen zonder dat er nieuwe verkiezingen noodzakelijk zijn.
Voorts heeft het Constitutionele Hof bevestigd dat Premier Ponta correct heeft gehandeld door als premier aan te blijven met verwijzing naar de parlementaire onschendbaarheid als reactie op de christendemocratische oppositiepartij PNL die zijn aftreden had geeist.
De president heeft het voorstel van de premier om Mihai Fifor tot nieuwe minister van transport te noemen afgewezen met als motivatie dat deze onvoldoende expertise en ervaring zou hebben om deze functie goed te vervullen. De president heeft het recht om een dergelijke benoeming eenmaal te weigeren. Premier Ponta reageerde negatief op deze afwijzing omdat de kandidaat voldoende bestuurlijke ervaring heeft en reeds tweemaal staatssecretaris is geweest en binnen de senaat voorzitter was van de commissie die gericht is op transport en infrastructuur. De timing van deze afwijzing komt op een bijzonder slecht moment omdat de luchtverkeersleiders staken en het juist een minister van transport is die qualitate qua dergelijke arbeidsconflicten in deze sector moet oplossen.
De premier heeft daarom direct een andere kandidaat voorgedragen en dat is de huidige staatssecretaris van transport Iulian Matache. In feite is het een pro forma voordracht omdat de president, zoals gezegd, slechts eenmaal een voordracht kan afwijzen. Inmiddels is Iulian Matache officieel tot Minister van Transport benoemd.
Bijzondere berichten
Heeft u concrete plannen om internationaal zaken te doen? En zoekt u een zakenpartner? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(RVO) ofwel de beter passende internationale naam Netherlands Enterprice Agency heeft een zakenpartnerscan waarmee u de mogelijkheid geboden wordt vindt om snel betrouwbare, buitenlandse zakenpartners te vinden. Dat kunnen agenten of distributeurs zijn, maar ook productiepartners zijn. Zij kunnen u helpen bij het vinden van betrouwbare zakenpartners als u weet in welk land u zakenpartners zoekt;of u een handelsagent, importeur, distributeur of productiepartner zoekt;hoeveel (financiële) middelen en tijd u heeft om uw zakendoelen in het land te behalen. Samen met de praktische ervaringen van de reeds gevestigde ondernemers in Roemenië van het Dutch Romanian Network is het een uitstekend hulpmiddel.
Voor meer informatie: https://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/hulp-bij-zakendoen-het-buitenland/zakenpartnerscan?gclid=CJeHqsuOzMYCFaISwwodec4BuQ
Het succesvolle duo gevormd door de Roemeen Horia Tecau en de Nederlander Jean-Julien Rojer die reeds jarenlang successen oogsten hebben thans de finale van het Wimbledon herendubbel gewonnen en kwamen daarmee in het bezit van deze begeerde Grand Slam titel. Horia Tecau heeft in de jaren 2010 t/m 2012 gespeeld met de Zweed Robert Lindstedt, maar heeft pas resultaten geboekt sedert hij met Jean-Julien Rojer optrekt.
De bekende Limburgse dirigent laat in het tweede halfjaar een staaltje zien van cultureel ondernemerschap(waarvoor hij reeds een Roemeense onderscheiding ontving) dat zijn weerga niet kent in ons land. Samen met het New Romanian Symphony Orchestra & Choir en befaamde solisten brengt hij op de mooiste locaties in Nederland, waaronder het concertgebouw in Amsterdam een zeer gevarieerd programma dat voor de Nederlandse theaters, kerken en concertzalen uniek genoemd mag worden. Zijn ondernemerschap, naast zijn reeds bekende kwaliteiten als dirigent, blijkt vooral uit zijn organisatietalent om zelf de locaties te bespreken, maar ook de veel omvattende logistiek te regelen. Dat hij alles zonder subsidie en/of sponsoren voor eigen rekening en risico heeft opgezet, maakt hem zeker tot een ondernemer. Een korte greep uit het najaarsprogramma:
Strings – Sonority of life
Samen met de musici van het String Orchestra & Solists uit de stad Lviv(Lemstedt) maakt hij een tournee van 23 t/m 28 september en doet daarbij Groningen, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Amsterdam en Utrecht aan waarbij de focus ligt op licht klassieke muziek. De Zwaan uit Carnaval Les Animaux, de Meditation van Massenet en het thema uit Schindlers List zijn slecht enkele van bekende werken die u tijdens dit gevarieerde en licht klassieke programma met uiteenlopende en verrassende stijlen gaat beluisteren.
Kumka – A Journey of Rithm
Een wervelend concert met een jong percussie(slagwerk) ensemble dat alle facetten van ritme zal laten horen. Zowel meeslepend als verfijnd. The Transylvanian Percussion Ensemble zal u op een verrassende wijze laten kennis maken met de ongekende mogelijkheden van de diverse instrumenten die zij bespelen en Solomon Brezoi in zijn act van “The Got of the Drums”. Zij hebben slechts vijf optredens in de periode van 19 t/m 25 oktober in Rotterdam, Den Haag, Hoogeveen, Veghel en Den Bosch
Opera Palette – De mooiste operakoren uit het repetoire
De mooiste Opera koren uitgevoerd door The New Romanian Symphony Orchestra & Choir. Met 125 uitvoerenden, groot koor en orkest, kunt u uw favoriete opera koren beluisteren naast enkele Ouvertures. Verdi,s Slavenkoor uit Nabucco, Gerusalem uit I Lombardi en “Gloria all’ Egitto” uit Aïda zijn slecht enkele van de te beluisteren werken. Ook Mascagni, Boïto en Bellini staan op het programma dat u op sfeervolle locaties met uitstekende akoestiek zal weten te vervoeren. Hiervoor staan drie optredens gepland op 4,11 en 12 november in Eindhoven, Utrecht en Arnhem.
Carmina Burana en The Lord of the Rings
In dezelfde periode als voornoemd voert hij twee geheel verschillende muzikale hoogtepunten uit, beide in de schitterende ambiance van het Concertgebouw in Amsterdam. Het muzikale genie Carl Orff is vooral bekend om zijn befaamde Carmina Burana, een uniek werk uit de muziekhistorie. Want wie kent niet ‘O Fortuna’, een onvergetelijk stuk dat al in vele films, commercials en als basis voor moderne hits werd gebruikt? Deze wordt uitgevoerd op 8 en 10 november.
Op 9 november wordt het grote symfoniespektakel Lord of the Rings rechtstreeks uit Midden-Aarde uitgevoerd, dus de originele soundtrack van de wereldsensatie.
Kerstconcertenreeks
Het muzikale jaar wordt dan afgesloten met de reeks sfeervolle Kerstconcerten waarmee Raymond Janssen al zeven jaren volle zalen trekt en een eigen en prominente plaats op de Nederlandse concertagenda heeft veroverd. Deze concerten zullen over het land verspreid plaatsvinden in sfeervolle ambiances in de periode van 14 t/m 23 december.
Voor nadere bijzonderheden over alle optredens zie : www.cadenza-productions.nl