Nieuwsbrief 22 december 2021
Vă dorim un Crăciun Fericit și un An Nou sănătos și reușit!!!!
Vanzelfsprekend wensen wij u sfeervolle Kerstdagen toe en een gezond en succesvol 2022! Het lijken wel goedbedoelde wensen maar bezitten een zekere sleetsheid. Echter juist in deze dagen krijgen “gezond” en “succesvol” een diepere betekenis. Ik zou er voor het journaille “wijsheid” aan willen toevoegen, want ik verbaas me iedere dag weer dat zij in de veronderstelling zijn dat een minister, econoom of viroloog de exacte datum kan aangeven wanneer het virus verdwenen is. Of op een beschuldigende toon politici aanspreken of zij niet beter dit of dat hadden kunnen doen. Dat is “wijsheid achteraf, waarvan we echt niet wijzer worden. Op basis van dagkoersen kan niemand een consistent beleid voeren
Want de grillig verlopende Coronacrisis ons iets heeft geleerd is dat je daar nauwelijks een beleid op kunt afstemmen.
Het laat zich goed vergelijken met schaken. Een schaker kan niet voorspellen wat de tegenstander – in dit geval de Corona pandemie – gaat doen. Maar hij of zij kan wel rekening houden met de mogelijke zetten, ook de onwaarschijnlijke en wie verder vooruit denkt heeft betere kansen. Als je nadenkt over de worstcasescenario, kun je ook dingen doen die voorkomen dat het zover komt of op z’n minst tot een remise komen. Je moet echter wel een grootmeester zijn om op meerdere borden te kunnen winnen. En net als bij het schaakspel zijn de regels(maatregelen) het houvast waarmee je een kans maakt om te winnen, dus laten we die zoveel mogelijk volgen. Dus we wensen samen met u het Covid-19 een schaakmat toe.
En nog dit: Wij hechten veel waarde aan de kracht van persoonlijke ontmoetingen(zie elders in deze nieuwsbrief) en hebben onze Romanian Business Day door het Coronavirus van 25 november jl. moeten doorschuiven naar donderdag 10 februari 2022, maar gelet op de ontwikkelingen en maatregelen van de laatste weken durven wij daar geen garantie voor af te geven, maar vertrouwen erop dat wij u daarover omstreeks medio januari definitief uitsluitsel te kunnen geven.
DRN verwelkomt nieuw lid Cerasus Grup uit Cotnari(Judet Iași)
Het bedrijf dat thans opereert onder de brand Panere produceert een scala van fruit zoals bijvoorbeeld kersen, aardbeien, bosbessen, tomaten, walnoten, abrikozen en pruimen en men levert thans aan de grote Roemeense retailers.
Thans heeft men het plan opgevat om te exporteren naar Nederland en een eerste gesprek met de DRN heeft op het Freshpark te Venlo plaatsgevonden.
De voorbereidingen voor een inkomende handelsmissie worden in januari opgestart. In verband met het rondwarende Coronavirus zal deze handelsmissie later in het voorjaar plaatsvinden. Het mag vrij uniek worden genoemd dat een Roemeens bedrijf uit deze sector de uitdaging aangaat om te exporteren.
U kunt hun vinden op de voorlopige website www.panere.ro maar men is doende om een nieuwe website vorm te geven.
Vertrekkende en komende handelsraad Roemeense Ambassade
Na een extra lange periode van vijf jaar heeft de Roemeense handelsraad Cristian Mateescu zijn activiteiten in ons land beëindigd. En bij zijn afscheid werd met name zijn dienstbaarheid aan het bedrijfsleven geroemd.
Zijn nog niet gearriveerde opvolger is Mircea Borza(zie foto) en waarvan bekend is dat hij in dezelfde functie jarenlang ervaring heeft opgedaan in Argentinië.
De DRN wenst beiden veel succes toe bij de nieuwe uitdaging!
IT Sector
Post-Craiova: de kracht van persoonlijke ontmoetingen
Omdat het Dutch Romanian Network een netwerkorganisatie pur sang is gaf ons nieuwe bestuurslid Han in ‘t Veld zijn beleving en ervaring weer over de huidige situatie. In het dagelijks leven is hij CEO van Netrom met vestigingen in Roemenië en Nederland. Wij denken dat velen van u zich hierin herkennen en daarom willen wij met het organiseren van Romanian Business Day de kracht van persoonlijke ontmoetingen bewerkstelligen ondanks het feit dat het ons meer afhankelijk maakt van de Corona beperkingen. We laten hem hieronder aan het woord.
Met de uitbraak van het coronavirus werd werken op afstand opeens het nieuwe normaal. Veel bedrijven hadden moeite om te schakelen naar deze nieuwe manier van (samen)werken. Voor NetRom was dat anders: we doen het immers al bijna twintig jaar.
Ik kan me nog goed herinneren hoe het er vijftien jaar geleden aan toe ging. We waren net begonnen met ons delivery center in Roemenië, en moesten het doen met een telefoonlijn om data door te sturen en te ontvangen. We waren al enorm blij als we toen 40 kilobyte per seconde haalden. Het uploaden van software duurde soms uren, maar dat vonden we helemaal niet erg. Je overlegde via e-mail en telefoon – van videoverbinding was natuurlijk nog geen sprake. Toch werkte het.
Toen en nu
Toen ik in die tijd over de vloer kwam bij bedrijven om het over outsourcing te hebben, moest ik al mijn overtuigingskracht inzetten om de voordelen daarvan uit te leggen. Zeker omdat het over een relatief onbekend land ging als Roemenië, was het allemaal ver van hun bed. Geleidelijk is dat veranderd en zagen steeds meer organisaties de meerwaarde ervan in. Door corona is het echt in een stroomversnelling gekomen. Afstand is onbelangrijk geworden – of je nou vanuit Amsterdam remote samenwerkt met een team in Zwolle of Craiova, maakt niet meer uit.
Bedrijven hebben nu meer ervaring gekregen met werken op afstand, waardoor de prikkel om verder te digitaliseren is toegenomen. Een versterkend effect is het groeiende tekort op de arbeidsmarkt. Ik ken geen software-organisatie die geen tekort heeft aan goed IT-personeel. Iedereen heeft moeite om de mensen met de juiste skillset aan te nemen en te behouden. Dan kan je niet meer om nearshoring heen. De knowledge base die we met 400 actieve software-ontwikkelaars hebben is zoveel groter dan die van de gemiddelde interne IT-afdeling.
Als ik nu bij bedrijven langsga om te vertellen over NetRom, leg ik vooral uit dat ons idee van nearshoring anders is dan ze in hun hoofd hebben. Veel organisaties die software outsourcing aanbieden, zijn eigenlijk verkapte detacheerders. Een ontwikkelaar wordt toegewezen aan de klant en gaat daar aan de slag. Of er wordt een mengelmoes van mensen in een team gepropt dat op afstand wordt bestuurd door een klant. Daar houden wij niet van: wij zetten dedicated teams die specifiek zijn samengesteld voor wat een organisatie nodig heeft qua software en skills. Met een eigen projectmanager. Wij blijven verantwoordelijk voor het proces en de resultaten – gaat er iets mis? Trek vooral aan de bel, dan lossen we het op.
De kracht van persoonlijke ontmoetingen
Vroeger stuurden we vaak mensen vanuit Roemenië naar Nederland, nu draaien we dat om: het is goed als een klant een of twee keer per jaar naar Craiova reist om met het team te overleggen. Om samen de roadmap te bekijken, van de details tot het grotere plaatje. Nu die bezoeken weer mogelijk worden, merk ik wat een feest van herkenning het is om samen in een zaal te zitten om te praten. Dat is en blijft effectiever, efficiënter én productiever dan een gesprek via Teams of Zoom. Ik merk dat klanten heel enthousiast worden om zich een dag of twee te laten onderdompelen in hun softwareprojecten. Hoe klein de wereld ook is geworden, blijf ik
daarom geloven in de kracht van persoonlijke ontmoetingen.
Een remote TEAM is iets anders dan een individu die vanuit huis werkt.
De synergievoordelen van een team in de combinatie van verschillende talenten, hard-en-soft skills complementaire karaktereigenschappen, teamspirit, kennisdeling, peer-pressure zijn wel aanwezig in een remote team (die werken in een remote maar gemeenschappelijke kantoorlocatie) en veel minder bij een remote team waarbij individuele teamleden ieder op hun eigen locatie werken
Energie Sector
Roemenië gaat in 2026 aardgas winnen uit de Zwarte Zee
Roemenië zou qua energie bijna onafhankelijk kunnen worden als Romgaz en OMV Petrom de eerste hoeveelheden aardgas uit de Zwarte Zee gaan winnen, zei minister van Energie Virgil Popescu.
Hoewel er nog geen definitieve investeringsbeslissing is genomen, is Virgil Popescu optimistisch dat er over vijf jaar aardgas uit de Zwarte Zee zal worden gewonnen, met een capaciteit van 10 miljard kubieke meter per jaar.”Als de investeringsbeslissing volgend jaar wordt genomen, zoals ik zou willen, afgaand op de gesprekken die we hebben gehad met Romgaz en OMV Petrom, zouden de investeringen 4-5 jaar duren en zullen we in 2026 beginnen met het winnen van gas”, zei Virgil Popescu.
Romgaz heeft onlangs aangekondigd dat zijn aandeelhouders de overname hebben goedgekeurd van het belang van de ExxonMobil-groep in de Neptun Deep-perimeter, die naar schatting gasreserves van ongeveer 100 miljard kubieke meter bevat. De transactie heeft de goedkeuring nodig van de Hoge Raad van Nationale Defensie en het Nationaal Agentschap voor Minerale Hulpbronnen, maar Virgil Popescu hoopt dat deze in de eerste maanden van 2022 zal worden goedgekeurd.
Een week geleden zei Christina Verchere, CEO van OMV Petrom, dat goedkeuring van wijzigingen in de offshore-wet tegen het einde van het jaar van vitaal belang is voor de winning van Neptune Deep-gas.
“Als de wet voor het einde van het jaar niet wordt gewijzigd, zal dit de definitieve investeringsbeslissing voor 2023 vertragen”, zegt Christina Verchere.
Verwijzend naar de EU-taxonomie over groene investeringen, zei Virgil Popescu dat hij optimistisch was dat zowel kernenergie als aardgas zouden worden opgenomen in de lijst van groene investeringen, maar voegde eraan toe dat een negatief besluit de plannen van Roemenië om in aardgas te investeren niet zou veranderen.
Roemenië dringt er echter op aan om aardgas en kernenergie op te nemen in de lijst van groene investeringen om de noodzakelijke investeringen te verzekeren, zei Virgil Popescu. “Het zou een signaal zijn naar de markt dat aardgas nog gefinancierd kan worden, zoals ook aardgas gemengd met waterstof. Het is een signaal aan investeerders dat ze door kunnen gaan met de investeringen in dit segment”, waardeerde de Minister van Energie. De Europese Commissie zou op 22 december haar plan kunnen onthullen over het al dan niet opnemen van aardgas- en nucleaire projecten op de lijst van “groene” investeringen.
Europese gasprijzen daalden fors nadat Rusland pijpleidingcapaciteit had gereserveerd
De referentieprijzen voor aardgas in Europa zijn vrijdag gedaald, nadat Rusland op het laatste moment de capaciteit had gereserveerd om aardgas via pijpleidingen te vervoeren, meldt Bloomberg.
Futures op de Nederlandse hub daalden vrijdag tot 16%, na de aankondiging van Rusland dat het een deel van zijn zorgen over de gasvoorziening had weggenomen, angsten die werden verlaagd en schattingen dat meer vloeibaar gemaakte aardgasladingen Europa zullen bereiken. Daarnaast blijkt uit de weersvoorspelling ook dat een koudegolf die volgende week begint niet zo lang zal duren als eerder werd ingeschat.
De Russische gigant Gazprom PJSC heeft ongeveer 30 procent van zijn pijpleidingruimte gereserveerd om op nachtveilingen aardgas van Rusland naar Duitsland te leveren via Polen. Als reactie daarop daalden de gasnoteringen voor de levering van volgende maand op de Amsterdamse Beurs vrijdag naar 120,60 euro voor een Megawattuur.
“Wat de reden voor deze last-minute capaciteitsreserve ook is, het benadrukt duidelijk de snel afnemende voorraden waarmee Europa wordt geconfronteerd”, zegt Ole Hansen, analist bij Saxo Bank A / S.
Maandag zullen handelaren de maandelijkse aanbesteding voor transitcapaciteit nauwlettend volgen, die een indicatie zal geven van de plannen van Gazprom voor de leveringen van volgende maand.Als Rusland uiteindelijk besluit om de kraan open te draaien, nadat het zijn export heeft beperkt tot de hoeveelheden die zijn vastgelegd in de langetermijncontracten, kunnen de gze-noteringen op de Nederlandse aandelenmarkt snel dalen tot een niveau van bijna 80 euro per megawattuur, zegt Ole Hansen.
Geopolitiek richt zich op elektriciteitsprijzen in Europa. Roemenië, een van de goedkoopste markten
De elektriciteitsprijzen in Europa hebben nieuwe hoogtepunten bereikt als gevolg van de vrees voor het aanwakkeren van de gasvoorziening van het voormalige continent als gevolg van het escalerende Russisch-Oekraïense conflict, evenals de explosie van de prijs van koolstofcertificaten, die meer dan 90 euro per ton bedroeg.
Dus als in Frankrijk de prijs van één MWh met levering de volgende dag met 329 euro / MWh steeg, was Roemenië aan het andere uiterste, de markt met de op twee na laagste energieprijs in Europa. Maar liefst 10 Europese landen noteerden maandag energieprijzen voor de volgende dag van ruim 300 euro/MWh. De prijs van DAM in Roemenië, van 259,5 euro/MWh, ook al was het bijna 36 euro boven het gemiddelde van de maand tot nu toe, van 223,5 euro/MWh, was een van de laagste op het oude continent. Alleen Griekenland, met een prijs van 197,2 euro/MWh, en Bulgarije, met een prijs van 228,6 euro/MWh, haalden lagere prijzen dan die op OPCOM. De prijs op het DAM-platform van OPCOM is belangrijk omdat deze slechts minder dan 40% van het lokale verbruik vertegenwoordigt. Op maandag 13 december jl. reageerden zowel de Europese gas- als elektriciteitsmarkten hierop. Vooral op de verklaring van de nieuwe Duitse bondskanselier, Olof Scholz, die het gesprek over de noodzaak om het transport van Russisch gas door Oekraïne te hervatten en niet via Nord Stream 2. De nieuwe Duitse Minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, heeft gedreigd het Nord Stream 2-project te bevriezen als het Russisch- Oekraïense conflict escaleert. De elektriciteitsproductie in veel Europese landen is gebaseerd op aardgas. De prijzen van emissiecertificaten zijn deze week met 90 euro per ton CO2 gestegen.Analisten schatten dat ze tegen het einde van het jaar het niveau van 100 euro zullen overschrijden. De waarde van EU-emissierechten is verdrievoudigd sinds het begin van het jaar, toen ze werden verhandeld tegen 32 euro / ton.
Automotive Sector
Dacia Spring, in oktober het op twee na bestverkochte elektrische model in Europa
Meer dan 5.000 Europeanen registreerden in oktober een Dacia Spring-model, waarmee het model stijgt naar de 3e plaats in de ranglijst van verkopen van elektrische auto’s.
Autoregistraties in Europa en in oktober daalden met 30% in vergelijking met dezelfde maand in 2020, tot 790.652 eenheden. De halfgeleidercrisis en de problemen met de toeleveringsketen van componenten hebben een sterk effect gehad op de automarkt.
“Het gebrek aan halfgeleiders blijkt net zo ernstig te zijn als de gevolgen van de pandemie van vorig jaar. We hebben gezien dat fabrieken over het hele continent zijn gesloten en momenteel streeft de industrie naar een oplossing voor de crisis in de toeleveringsketen “, meent Felipe Munoz, analist van het marktonderzoeksbureau JATO Dynamics.
In deze context neemt de verkoop van elektrische voertuigen een steeds groter marktaandeel in. In oktober werden in totaal 181.300 BEV (100% elektrisch) en PHEV (plug-in hybrides) eenheden geregistreerd.
In het segment van 100% elektrische voertuigen wordt de verkoopranglijst voor de tiende maand van het jaar aangevoerd door Renault Zoe, een model dat 6.438 geregistreerde eenheden registreerde, terwijl de tweede plaats wordt ingenomen door Volkswagen ID.3 met 5.539 eenheden.
Verrassend voor velen ging de derde positie in de Top vorige maand naar het Dacia Spring-model, dat werd geregistreerd door 5.277 Europeanen.
Het in China geproduceerde model van het Roemeense merk, onderdeel van de Renault-groep, overtrof daarmee veel bekendere voertuigen zoals Skoda Eniaq (5.166 stuks), Volkswagen ID.4 (4.847 stuks), Fiat 500 Electric (4.344 stuks), Kia e -Niro (4.237 stuks), Peugeot e-208 (4.117 stuks), Hyundai Ioniq 5 (3.286 stuks) of smart ForTwo (3.235 stuks).Het is belangrijk op te merken dat maar liefst vijf modellen in de Top 10 volledig nieuw zijn en dit jaar op de markt verschijnen.
Grondstoffen(edelmetalen) Sector
Canadese dubieuze goudzoekers blijven belust op het Roemeense goud
Al meer dan een decennium proberen de Canadese goudzoekers op een laakbare wijze(eufemistisch uitgedrukt) een exploitatievergunning te krijgen voor Roemeense goudmijnen waarvan de meeste zich bevinden in het prachtige Apusenigebergte.
Voor het bekende goudwinningsproject Rosia Montana is het de Roemeense regering gelukt omdat te blokkeren en nu focussen de Canadezen zich op het nabij gelegen project in Rovina.
De tegenstanders van deze laakbare praktijken zijn verenigd in Mining Watch Romania en proberen het wederom onder de aandacht te brengen, want de goudzoekers bedienen zich steeds van andere namen om autoriteiten op een dwaalspoor te brengen, maar vrijwel de meeste namen zijn te herleiden naar de Canadese stad Toronto en zijn daar genoteerd aan de Toronto Stock Exchange evenals de London Stock Exchange. Het is alom bekend dat : De goudvoorraad van Rovina, de op een na grootste van Europa is en bevat gemeten en aangegeven bronnen van 204 ton goud en meer dan 635.000 ton koper
Agrarische Sector
Gemiddelde prijs Roemeense landbouwgrond € 4700 per hectare
Voornoemde prijs geldt voor 2021 en is gecorrigeerd door een eenmalige grote transactie waardoor de gemiddelde prijs anders € 10.000 per hectare zou bedragen en een vertekend beeld zou geven.
De akkers met oppervlakten van meer dan 30 hectare werden dit jaar verkocht met prijzen tussen 1.400 lei (285 euro) – in Suceava en 28,5 miljoen lei (5,8 miljoen euro) in Iasi, volgens een analyse gemaakt door Economica op basis van gegevens van het ministerie van Landbouw, die verplicht is om transacties met landbouwgrond groter dan 30 hectare te publiceren. Gezien de 22 transacties die sinds het begin van het jaar zijn uitgevoerd, is de hectare landbouwgrond in kavels van ruim 30 hectare gemiddeld met zo’n 10.000 euro verkocht . Het gemiddelde zakt echter naar zo’n 4.700 euro, als we de waarde van de duurste grond die dit jaar werd verhandeld uit de berekening halen – van 570.720 lei per hectare of 28,5 miljoen lei in totaal (ongeveer 116.470 euro ha). De waarde van deze landbouwgrond wordt verklaard door het feit dat het buiten de stad Iasi ligt, bestaande uit percelen met wijnstokken, bouwland, hooi en wegen.
Waar de goedkoopste en duurste grond werd verkocht
Afgezien van het land buiten Iași, blijkt uit MADR-gegevens(Roemeens Ministerie van Landbouw) dat een van de duurste gronden werd verhandeld in het district Timiș, waar MADR twee transacties in dezelfde plaats rapporteerde, tegen een prijs van 34.000 lei per hectare, ofwel ongeveer 7.000 euro per hectare. Elk van de twee percelen heeft 45 hectare.
In het district Dolj werden drie transacties gemeld met gronden groter dan 30 hectare. De duurste – gelegen in Segarcea(ten z.w.van Craiova) – heeft 65 hectare en kost in totaal 2,4 miljoen lei of 7.655 euro per hectare. De tweede in waarde in de provincie kostte in totaal ongeveer 1 miljoen lei, ongeveer 40 hectare verkocht met 27.000 lei per hectare (5.500 euro), en de derde in waarde was 292.000 lei voor 50 hectare, ofwel ongeveer 1.200 euro per hectare .
Ruim 30.000 lei (circa 61.000 euro) per hectare kost gemiddeld de grote percelen grond in het district Teleorman. Dit jaar vonden er drie transacties plaats in het district, vanaf 5.000 euro per hectare tot 7.000 euro per hectare.
Daarentegen werd in het district Suceava het goedkoopste grote stuk grond verkocht voor 1.420 lei per hectare – ongeveer 290 euro per hectare.
Hoe de officiële statistieken eruit zien
Europese statistieken hebben onlangs studie gelanceerd naar de prijzen van landbouwgrond in de EU, volgens welke het gemiddelde netwerk van één hectare bouwland in Roemenië vorig jaar 7.163 euro bedroeg, terwijl dat in Frankrijk 6.000 euro was en in Hongarije 4.893 euro.
Van de EU-lidstaten waren de hoogste prijzen voor bouwland in Nederland (gemiddeld € 69.632 per hectare in 2019), terwijl Kroatië aan de overkant gemiddeld € 3.440 hectare landbouwgrond kostte in 2020.
Landbouwgrondprijzen: enorme variatie binnen de EU
Van de EU lidstaten noteerde Nederland de hoogste aankoopprijs voor één hectare landbouwgrond in de EU (gemiddeld € 69 632 in 2019). De prijs van landbouwgrond lag in alle regio’s van Nederland boven alle andere beschikbare nationale gemiddelden in de EU. Van de EU-regio’s waarvoor gegevens beschikbaar zijn, waren de hoogste prijzen voor landbouwgrond echter in de Spaanse regio van de Canarische Eilanden (gemiddeld 120 477 euro per hectare in 2020).Landbouwgrond was het goedkoopst in Kroatië, met een hectare die in 2020 gemiddeld € 3 440 kostte. Op regionaal niveau kostte een hectare landbouwgrond het minst in de zuidwestelijke regio (Yugozapaden) van Bulgarije (gemiddeld € 2 051).
Het niveau van de grondprijzen hangt af van een aantal factoren, of het nu gaat om nationale (wetten), regionale (klimaat, nabijheid van netwerken) en lokale productiviteitsfactoren (bodemkwaliteit, helling, afwatering enz.), evenals de marktkrachten van vraag en aanbod (inclusief de invloed van buitenlandse eigendomsregels).
In alle EU-regio’s waarvoor gegevens beschikbaar zijn, was het kopen van landbouwgrond duurder dan het kopen van blijvend grasland (tot 20 keer duurder op de Griekse eilanden van de Noord-Egeïsche Zee (Voreio Aigaio) en in de Spaanse regio Murcia). Evenzo was het kopen van irrigeerbare landbouwgrond in bijna alle regio’s duurder dan niet-irrigeerbare landbouwgrond (in de Spaanse regio Murcia was het bijna zes keer duurder).
Agricover lanceert Crop360 digitaal landbouwplatform
Agricover, de leider in de Roemeense agribusiness-markt, heeft recent aangekondigd dat zij het gespecialiseerde Crop360-platform lanceert, dat digitale landbouwdiensten biedt aan boerenpartners, als extra ondersteuning bij het laten groeien van winstgevende bedrijven.
“Crop360 is een geïntegreerd digitaal landbouwplatform, gebouwd om boeren snel toegang te geven tot diensten en informatie die specifiek zijn voor de dagelijkse landbouwactiviteiten, zodat ze realtime beslissingen kunnen nemen. Met de My Farm-module kunnen boeren bijvoorbeeld op afstand de gewasontwikkelingen volgen door satellietbeelden te verwerken en een reeks vegetatie-indexen te bepalen. Het platform heeft ook weerwaarschuwingen of ziekte- en plaagwaarschuwingen, evenals informatie over toegang tot het veld. Voor de bouw van het platform hebben we Microsoft gekozen als technologische partner, waarbij we hun technologische expertise hebben gecombineerd met die van de landbouw van onze groep, met als resultaat een product waar we trots op zijn”, aldus Liviu Dobre, General Manager van Agricover Holding.
“De landbouw is een van de belangrijkste economische sectoren en ondergaat, net als elk ander gebied, een versneld proces van digitale transformatie. Wij bij Microsoft zijn zeer verheugd dat we de kans hebben om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van de agrarische sector in Roemenië, en overal, door de partnerschappen die we hebben met bedrijven in deze sector. Ons doel is om Roemeense boeren te ondersteunen in de context waarin de uitdagingen die ze moeten oplossen steeds belangrijker worden. Door onze samenwerking met Agricover willen we hen cloudoplossingen, tools en platforms bieden, zoals Crop360, die het werk van boeren vereenvoudigt en hen helpt hun gewassen zo gemakkelijk mogelijk te beheren en de productie te maximaliseren. terwijl het gebruik van middelen wordt gestroomlijnd ”. zei Bogdan Putinica, Country General Manager van Microsoft Roemenië.
Door toegang te krijgen tot het Crop360-platform krijgt de boer toegang tot een reeks digitale tools die speciaal zijn ontworpen voor een optimaal beheer van landbouwactiviteiten. Zodra de boer zijn percelen uit APIA heeft geïmporteerd, kan hij het groeistadium van de planten en hun gezondheid volgen via satellietbeelden. Hij kan zijn werk op het veld plannen en taken toewijzen aan boerderijmedewerkers, hij wordt gewaarschuwd als er kans is op ziekte in het gewas of als er kans is op extreem weer.
Het kan ook landbouwwerktuigen op elk moment lokaliseren en heeft toegang tot de geschiedenis van de door hen afgelegde route. Andere belangrijke voorzieningen voor boeren zijn het efficiënt organiseren van verhuringen, het beheer van voorraden gereguleerde stoffen en de rapportage aan de autoriteiten.
Tegelijkertijd hebben Agricover-partnerboeren inzicht in de handelsrelatie. Ze kunnen snel de benodigde inputs kopen via de online winkel, hebben toegang tot informatie over de financiële situatie, looptijden van leningen, opnames en terugbetalingen, evenals de mogelijkheid om de tegoeden met een klik te gebruiken.
Over Agricover
Sinds de oprichting heeft de Agricover Group zich ten doel gesteld om Roemeense boeren van dienst te zijn en hen innovatieve oplossingen aan te bieden die zijn afgestemd op hun behoeften, zodat ze hun productiviteit duurzaam kunnen consolideren door internationale toegang tot hoogwaardige landbouwtechnologieën en oplossingen. de agrarische sector.
Agricover Holding SA brengt Agricover SA (gespecialiseerd in de distributie van landbouwtechnologieën), Agricover Credit IFN SA (niet-bancaire financiële instelling gespecialiseerd in de financiering van landbouwers) en Agricover Technology SRL samen.Robert Rekkers, General Manager van Agricover Credit IFN SA maakt deel uit van de DRN Task Force Agri & Food Romania.
Agricover Technology SRL – de nieuwe werkmaatschappij – is opgericht in 2020 en is het bedrijf waarmee de Groep boeren toegang biedt tot de nieuwste innovaties in de wereldwijde digitale landbouw, waardoor de transformatie van hun manier van werken wordt vergemakkelijkt.
Internationale wijnpers is lovend over de kwaliteit van de Roemeense wijnen
Roemenië is het grootste wijnland van Zuidoost-Europa. En toch vrij onbekend.
“Van alle wijngebieden rond de Zwarte Zee en in de Balkan is Roemenië HET land waarvan we het grootste potentieel kunnen verwachten”, schrijft Hugh Johnson in zijn befaamde ‘Wijnatlas’.
Roemenië heeft een zeer oude wijnbouwtraditie. Volgens sommige legendes bestonden aan de Roemeense Oostkust ver voor onze jaartelling al zoveel wijngaarden, dat de Griekse wijngod Dyonisos hier geboren zou moeten zijn. Vast staat dat er al voor onze jaartelling een wijncultuur bestond en dat in de tijd van de Romeinen het gebied beroemd was om de rijkdom van de wijnbouw. Dit is niet verwonderlijk want de omstandigheden van bodem en klimaat zijn er zeer geschikt om er de druiven tot een ideale rijpheid te laten komen. De ondergrond bestaat immers uit Chernozem oftewel zwarte aarde dat zich ontwikkelt in löss en zeer vruchtbare grond oplevert.
In de Middeleeuwen emigreerden Saksische volken(waaronder wat we destijds de Zuidelijke Nederlanden noemden) naar het midden van Roemenië. Ze namen hun eigen druivenrassen mee, die tot op de dag van vandaag in deze regio verbouwd worden.
Later in de 17e eeuw bereikte de Roemeense wijnbouw een hoogtepunt. De Roemeense wijnen waren aan de Europese hoven en in kerkelijke kringen heel goed bekend. De Oostenrijkse keizer had er zelfs zijn eigen wijngaarden. Een groot deel van het huidige Roemenië maakte toen immers deel uit van het Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk.
En in de 19e eeuw onderhield Roemenië innige banden met Frankrijk. Franse wijnmakers introduceerden Franse wijnstokken en deelden hun geheimen met de plaatselijke wijnboeren. Nadat de druifluis de Europese wijngaarden grotendeels vernietigde, werden de Roemeense wijngaarden dan ook voor een belangrijk deel herplant met Franse wijnstokken zoals de Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc.
Momenteel is Roemenië een van de 10 grootste wijnproducenten ter wereld. Echter als je eens een rondgang doet langs de Nederlandse sommeliers, oenologen, vinologen en wijninkopers dan is er voor hun nog een wereld te winnen qua kennis van de Roemeense wijnen.
De Roemeense digitale informatiedrager Profit selecteert vrijwel dagelijks geselecteerde Roemeense topwijnen en als recent voorbeeld willen we graag onderstaande wijn noemen: De iconische prins Matei is de beroemdste Roemeense Merlot. De kracht en elegantie van deze Merlot van doet denken aan de persoonlijkheid van de grote voivode Matei Basarab, wiens naam hij draagt. Deze “beschermheer” van cultuur en orthodoxie met wie het gebruik van de Roemeense taal in het officiële, burgerlijke en religieuze leven verbonden is voor de eerste keer. De 2013-editie van Prins Matei wikkelt het glas in een robijnrode mantel met paarse reflecties. Het boeket is complex, met hints van bessen, zwarte peper, chocolade, koffie en vanille. De smaak is droog, intens, vol, met zachte tannines en delicate strengheid en een lange afdronk. De ideale serveertemperatuur is 18 C en we raden je aan om het te proeven bij rood vleesgerechten, wild met sauzen, Roemeense keuken of oude kazen, met een intense smaak. De wijn kan worden gerijpt in glas (10-15 jaar), in kelderomstandigheden, waardoor een fluwelen textuur wordt verkregen. Vanaf 2019 verwierf het bedrijf dat eigenaar is van Vitica Sarica Niculițel de Villa Zorilor Winery in Zorești van Vinarte en creëerde een nieuw bedrijf, Domeniile Prince Matei.
In Nederland kan men Roemeense wijnen kopen of bestellen bij https://roemwijn.nl (Den Haag) en www.cassdegoudensmaak.nl (Groningen en Haren).
Financiële Sector
ING Bank Roemenië behaalde in het 3e kwartaal een nettowinst die steeg met 42%
ING Bank Roemenië behaalde in het 3e kwartaal van dit jaar een nettowinst van 630 miljoen lei, een stijging van 42% in vergelijking met dezelfde periode in 2020.
Inkomsten
De totale inkomsten bereikten 1,7 miljard lei, een stijging van 9%, terwijl de aangetrokken deposito’s 48,6 miljard lei (+13%) bedroegen en de kredietportefeuille meer dan 32 miljard lei (+ 15%).
Nieuwe leningen particulieren
De productie van nieuwe leningen in het segment particulieren overtrof de niveaus die in dezelfde periode vorig jaar werden geregistreerd met 54%, terwijl de leningen voor persoonlijke behoeften een meer geaccentueerde dynamiek vertoonden. Tegelijkertijd handhaafde de bank een rente voor niet-renderende leningen in lijn met het marktgemiddelde van 3,7%.”De kredietverlening versnelde in het derde kwartaal. In het particuliere segment hebben onze klanten 54% meer leningen afgesloten dan vorig jaar. Tegelijkertijd handhaafden ze een tarief voor niet-renderende leningen in lijn met het marktgemiddelde van 3,7%. Dit duidt op een gezonde portefeuille, die ze hebben opgebouwd dankzij het verantwoorde kredietverleningsbeleid van ING.
SME Invest
Voor SME Invest hebben ze het in 2021 toegewezen plafond (1,1 miljard lei) bereikt. Bijgevolg ontvingen we een bijkomende toewijzing van 400 miljoen lei, beschikbaar voor hun klanten tot het einde van het jaar. Het was een goed kwartaal, met enerzijds positieve ontwikkelingen voor financiële indicatoren, maar anderzijds ook veel productintroducties en kosten en optimalisatie. De evolutie van de kredietverlening en in het bijzonder de lagere kosten van risicovoorzieningen hebben hun een stijging van de rentabiliteit opgeleverd in vergelijking met dezelfde periode van 2020.
Digitale producten en diensten
Aan de portefeuille van digitale producten en diensten hebben ze de 100% online beschikbare ziektekostenverzekering van Home’Bank toegevoegd. , betalingen via telefoonnummer met behulp van de AliasPay-service en, last but not least, virtuele kaarten.
Groene lening voor particulieren
Tegelijkertijd lanceerden we de eerste groene lening voor particulieren, waardoor verantwoorde beslissingen worden aangemoedigd bij degenen die een milieuvriendelijker voertuig willen “, aldus Mihaela Bîtu – CEO van ING Bank Roemenië.
Grote ondernemingen
In het segment van de grote ondernemingen blijft ING het lokale ondernemingsklimaat ondersteunen en is zij in deze periode betrokken geweest bij verschillende belangrijke financieringen. Deze omvatten: deelname als Principal Arranger bij het verstrekken van een aanvullende faciliteit van 500 miljoen lei aan RCS & RDS; deelname als Principal Arranger in de transactie van 324 miljoen euro die door een consortium van banken aan de Ameropa-groep is toegekend om activiteiten in Roemenië te financieren; het verstrekken van een lening van 15,5 miljoen euro aan Gersim Impex – de grootste distributeur van mobiele telefoons en tablets op de lokale markt, om de portefeuille van het bedrijf te diversifiëren.
Bucharest Community Foundation
ING Bank en de Bucharest Community Foundation hebben de eerste drie projecten aangekondigd die zijn gefinancierd in het Milieuplatform voor Boekarest, onderdeel van een groter programma dat de komende jaren zal worden uitgevoerd. De drie projecten die een totale financiering van 300.000 lei ontvingen, ondersteunen de luchtkwaliteit en groene ruimten in Boekarest. Ze zijn gericht op het ontwikkelen van een ecologische corridor tussen het natuurpark Văcăreşti en de uitgang van Dâmboviţa uit de stad; uitbreiding van het meetnetwerk voor de luchtkwaliteit, aerlive.ro, met 20 sensoren; de aanleg van twee pedagogische tuinen, op een middelbare school in sector 1 en één in Buftea.
ING Groep
ING Bank Roemenië maakt deel uit van ING Groep, een wereldwijde internationale financiële instelling, die bankdiensten aanbiedt aan meer dan 38,8 miljoen individuele klanten, bedrijven of instellingen in meer dan 40 landen.
ING Bank Romania, opgericht in 1994, is de vierde bank in de top 10 van lokale banken, gemeten naar activa, en de enige bank met organische groei, zonder acquisities van klantenportefeuilles of andere banken. ING Bank Roemenië is een universele bank met meer dan 1,6 miljoen klanten uit drie bedrijfssegmenten: particulieren (retail), MKB- en middelgrote ondernemingen en Wholesale Banking.
Roemeense inflatie op jaarbasis is in november licht gedaald tot 7,8%
De inflatie op jaarbasis daalde tot 7,8% in november 2021, van 7,9% in oktober, terwijl de non-foodprijzen stegen met 10,49%, de voedselprijzen met 6,10% en diensten met 4,09%, volgens gegevens die maandag door het National Institute zijn gepubliceerd. van de Statistiek (INS).
“De consumentenprijsindex in november 2021 ten opzichte van oktober 2021 is 100,00%. De inflatie aan het begin van het jaar (november 2021 t.o.v. december 2020) is 7,4%. De inflatie op jaarbasis in november 2021 ten opzichte van november 2020 is 7,8%. Het gemiddelde tarief van de consumentenprijzen in de afgelopen 12 maanden (december 2020 – november 2021) in vergelijking met de voorgaande 12 maanden (december 2019 – november 2020) is 4,5%”, staat in het INS-communiqué.
Volgens de geciteerde bron bedraagt de geharmoniseerde index van consumentenprijzen in november 2021 ten opzichte van oktober 2021 100,26%
De INS merkt op dat de jaarlijkse inflatie in november 2021 ten opzichte van november 2020 berekend op basis van de geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) 6,7% bedraagt. Het gemiddelde tarief van de consumentenprijzen in de laatste 12 maanden (december 2020 – november 2021) ten opzichte van de voorgaande 12 maanden (december 2019 – november 2020) bepaald op basis van de HICP is 3,7%.
De jaarlijkse CPI-inflatie wordt geraamd op 7,5% in december 2021 en zal naar verwachting tegen het einde van volgend jaar afzwakken tot 5,9%, volgens het inflatierapport van de Nationale Bank van Roemenië.
“De jaarlijkse CPI-inflatie wordt geraamd op 7,5% in december 2021, na een tijdelijke vertraging van de recente opwaartse trend, te midden van de inwerkingtreding van maatregelen om binnenlandse verbruikers van elektriciteit en aardgas te compenseren, wat zij ook zullen weerspiegelen op de CPI inflatie tijdens de toepassing van deze bepalingen (november 2021 – maart 2022). Vervolgens, in april 2022, na het verstrijken van deze maatregelen, zal de twaalf-maandelijkse CPI-inflatie stijgingen van aanzienlijke omvang weerspiegelen, tot 8,6% in het tweede kwartaal van 2022, een maximum in de prognosemarge. Daarna zal de CPI-inflatie naar verwachting matigen tot respectievelijk 5,9% tegen het einde van volgend jaar en 3,3% aan het begin’, aldus het rapport van november.
De NBR constateerde dat in vergelijking met het rapport van augustus de nieuwe raming eind dit jaar 1,9 procentpunt hoger is en eind volgend jaar 2,5 procentpunt. Van deze herzieningen wordt een overweldigend deel verklaard door de groeiende bijdrage van componenten van het consumentenpakket die buiten de controle van het monetaire beleid vallen.
Economische ontwikkelingen
Nederland nog steeds grootste investeerder in Roemenië
Het aantal nieuw opgerichte buitenlandse kapitaalvennootschappen in Roemenië steeg in de eerste tien maanden van 2021 met 43,6% in vergelijking met dezelfde periode in 2020 met 4.726 eenheden, volgens gegevens die zijn gecentraliseerd door het National Trade Register Office (ONRC). De 4.726 nieuwe bedrijven hadden een geplaatst aandelenkapitaal van in totaal 36,028 miljoen dollar, 91,6% hoger dan dat van de in januari – oktober 2020 geregistreerde bedrijven van 18,808 miljoen dollars.
In oktober 2021 waren 562 bedrijven met buitenlandse deelname in de hoofdstad geregistreerd. Per regio werden de meeste registraties geregistreerd in professionele, administratieve, wetenschappelijke en technische activiteiten (26,33%), groot- en detailhandel, auto- en motorreparatie (25,27% van het totaal) en bouw (13 , 7%). Eind oktober 2021 waren er in Roemenië 235.702 bedrijven met een buitenlandse participatie in het aandelenkapitaal. De waarde van het geplaatste kapitaal bedroeg 64,5 miljard dollar.
Het grootste aantal bedrijven met buitenlandse deelname was met investeerders uit Italië, respectievelijk 50.433 (geplaatst kapitaal van 3,903 miljard dollar), maar de hoogste waarde van het aandelenkapitaal is van Nederlandse bedrijven, respectievelijk 12,715 miljard dollar, in 5.647 bedrijven.
Clasamentul* pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi cu participare străină la capitalul social – la data de 31 Octombrie 2021
*) omvat een selectie van landen, in verhouding tot de omvang van het totale geplaatste aandelenkapitaal in USD-equivalent, in aflopende volgorde (kolom 4)
Let op: col.2 geeft het aantal tot dan toe gemaakte registraties weer. De gegevens met betrekking tot het geplaatste aandelenkapitaal omvatten de kapitaalinschrijvingen bij oprichting van vennootschappen uit de referentieperiode waaraan de kapitaalverhogingen werden toegevoegd en het maatschappelijk kapitaal waarop werd ingeschreven door de vennootschappen die uitgeschreven waren uit het handelsregister, daalde tijdens de referentieperiode.
De koopkracht van Roemenen: waar staan we en welke landen zijn het beste op Europees niveau
De gemiddelde koopkracht per hoofd van de bevolking in Europa in 2021 is 15.055 euro. Het gemiddelde netto besteedbaar inkomen per hoofd van de bevolking voor elk van de 42 landen die in het onderzoek zijn betrokken, varieert echter aanzienlijk: Liechtenstein, Zwitserland en Luxemburg hebben het hoogste gemiddelde netto besteedbaar inkomen, terwijl Kosovo, Moldavië en Oekraïne de laagste waarden hebben. . Liechtensteiners hebben dus gemiddeld 34 keer meer geld beschikbaar voor uitgaven en sparen dan Oekraïners. Dit zijn enkele resultaten van het onderzoek “GfK Purchasing Power Europe 2021”.
In totaal hebben Europeanen in 2021 ongeveer € 10,2 biljoen te besteden aan voedsel, huisvesting, diensten, energiekosten, particuliere pensioenen, verzekeringen, vakanties, mobiliteit en consumentenaankopen. Dit komt overeen met een gemiddelde koopkracht per hoofd van 15.055 euro. Zo stijgt de koopkracht per hoofd van de bevolking nominaal met 1,9% in 2021. Het bedrag dat consumenten ter beschikking hebben om te besteden en te sparen verschilt aanzienlijk van land tot land, zoals blijkt uit de analyse van de top 10 van landen.
Nederland staat niet in de top 10
Net als vorig jaar staat Liechtenstein weer op de eerste plaats, met een gemiddelde koopkracht per hoofd van de bevolking van 64.629 euro. Dit is 4,3 keer hoger dan het Europese gemiddelde. Zwitserland en Luxemburg vervolledigen net als vorig jaar de top drie in de koopkrachtranglijst. De Zwitsers hebben 40.739 euro per hoofd van de bevolking – 2,7 keer het Europese gemiddelde – terwijl de Luxemburgers een koopkracht per hoofd van de bevolking hebben van 35.096 euro, wat meer dan 2,3 keer het Europese gemiddelde is.
Positie 2021 (vorig jaar) | Het land | Aantal inwoners | 2021 koopkracht
per hoofd van de bevolking |
Koopkrachtindex
Europa * |
1 (1) | Liechtenstein | 38.747 | 64.629 | 429,3 |
2 (2) | Zwitserland | 8.606.033 | 40.739 | 270.6 |
3 (3) | Luxemburg | 634.730 | 35.096 | 233.1 |
4 (4) | IJsland | 368.792 | 29.510 | 196,0 |
5 (5) | Noorwegen | 5.391.369 | 29.252 | 194.3 |
6 (6) | Denemarken | 5.840.045 | 27.621 | 183.5 |
7 (7) | Oostenrijk | 8.901.064 | 24,232 | 161.0 |
8 (8) | Duitsland | 83.166.711 | 23.637 | 157,0 |
9 (10) | Zweden | 10.379.295 | 23.557 | 156.5 |
10 (12) | Verenigd Koningkrijk | 67.081.234 | 23,438 | 155,7 |
Europa (Totaal) | 678.426.283 | 15.055 | 100.0 |
* index per hoofd van de bevolking: Europees gemiddelde = 100
Alle andere Top 10-landen hebben ook een zeer hoge koopkracht per hoofd van de bevolking – minstens 55% hoger dan het Europese gemiddelde.
In totaal liggen 16 van de 42 onderzochte landen boven het Europese gemiddelde. Dit in tegenstelling tot 26 landen waar de koopkracht per hoofd van de bevolking onder het gemiddelde ligt – inclusief Spanje dat met 14.709 euro per hoofd iets onder het Europese gemiddelde ligt. Oekraïne staat op de laatste plaats van de landen die in het onderzoek zijn opgenomen, met de laagste koopkracht, hebben Oekraïners slechts 1.892 euro per hoofd van de bevolking, wat minder is dan 13% van het Europese gemiddelde.
Filip Vojtech, een expert in GfK-geomarketingoplossingen, legt uit: “Nadat de koopkracht vorig jaar stagneerde als gevolg van de Coronavirus-pandemie, kunnen mensen dit jaar de stijging van de inflatie op zijn minst gedeeltelijk compenseren door nominale koopkrachtwinst. Dit betekent dat Europa in 2021 weer meer geld beschikbaar heeft voor consumentenbestedingen, diensten, vakanties en meer. De koopkracht ontwikkelt zich echter niet in elk Europees land op dezelfde manier: terwijl het VK twee plaatsen stijgt op de koopkrachtranglijst, mede door een sterkere pond, zakt buurland Ierland drie plaatsen naar beneden in de top. En ook binnen landen zijn er wat veranderingen geweest, zoals in Frankrijk, waar de koopkrachtkloof groter wordt.”
Hieronder volgt een gedetailleerde beoordeling van de koopkrachtverdeling in Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, Tsjechië, Polen, Hongarije en Roemenië. Een vergelijking van deze landen levert relevante perspectieven op de regionale verdeling van het bestedingspotentieel in die landen.
De plek in 2021
(vorig jaar) |
Het land | Aantal inwoners | 2021 koopkracht
per hoofd van de bevolking |
Koopkrachtindex
Europa * |
14 (14) | Nederland | 17.407.585 | 21,510 | 142,9 |
15 (15) | Frans | 64.844.037 | 20,662 | 137,2 |
16 (16) | Italië | 59,257,566 | 17,242 | 114,5 |
17 (17) | Spanje | 47.450.795 | 14.709 | 97,7 |
24 (25) | Tsjechië | 10.701.777 | 10,667 | 70.9 |
28 (28) | Polen | 38.265.013 | 8,294 | 55.1 |
30 (30) | Hongarije | 9.730.772 | 7.643 | 50.8 |
31 (31) | Roemenië | 19,328,838 | 7,453 | 49.5 |
* index per hoofd van de bevolking: Europees gemiddelde = 100
Vergelijking tussen regio’s
Boekarest scoort verreweg op de ranglijst van koopkracht
Roemenië staat op de 31e plaats van de 42 landen die zijn opgenomen in de Europese ranglijst. Met een gemiddelde koopkracht per hoofd van de bevolking van 7.453 euro hebben Roemenen een koopkracht die 50% lager ligt dan het Europese gemiddelde.
Net als Frankrijk en Polen heeft Roemenië een aanzienlijke kloof tussen arm en rijk. De hoofdstad Boekarest is koploper in de top 10. Dit jaar hebben de inwoners van Boekarest een gemiddelde koopkracht per hoofd van de bevolking die bijna 86% boven het nationale gemiddelde ligt, maar nog steeds 8% onder het Europese gemiddelde. Inwoners van Boekarest hebben meer dan drie keer meer koopkracht in vergelijking met de inwoners van de minst rijke provincie, Vaslui, waar het netto besteedbaar inkomen ongeveer 56% van het nationale gemiddelde en iets minder dan 28% van het Europese gemiddelde bedraagt.
In 2021 waren er verschillende wijzigingen in de top tien: Sibiu en Brașov schuiven naar de vijfde en zesde plaats, terwijl Alba Prahova passeert en de negende plaats bereikt. Alle provincies in de Top 10 hebben een gemiddelde koopkracht per hoofd van de bevolking die aanzienlijk boven het landelijk gemiddelde ligt. Constanța, op de 11e plaats, met een koopkracht per hoofd van de bevolking op ongeveer hetzelfde niveau als het nationale gemiddelde, terwijl alle andere provincies een koopkracht onder het gemiddelde hebben.
Voor Roemenië zijn koopkrachtgegevens in detail beschikbaar tot op plaatsniveau voor elk van de volgende categorieën: voedsel, niet-alcoholische dranken, alcoholische dranken, tabaksproducten, gezondheids- en hygiëneproducten, kleding, schoeisel en leerproducten, meubels , huishoudelijke producten; glas, porselein; huishoudelijke apparaten, consumenten -elektronica , IT & C, fotografie, horloges en sieraden, boeken en benodigdheden, sportartikelen, hobby’s en recreatie, huis renovatie items.
Politieke ontwikkelingen
Op weg naar politieke stabiliteit
Gelukkig hebben wij de laatste maand kunnen vaststellen dat er in drie landen nieuwe meerderheidscoalities zijn gevormd, dus Roemenië, Duitsland en Nederland. Gelet op de sterke economische banden die genoemde drie landen met elkaar hebben en berichten in de Nederlandse media schaars zijn, geven wij u onderstaand een beknopt overzicht van de Roemeense krachtsverhoudingen en hun staatsinrichting.
Roemenië is een semi-presidentiële republiek met als staatshoofd een president (momenteel president Klaus Johannis). Aan het hoofd van de regering staat een premier (momenteel: Nicolae Ciuca – PNL), benoemd door de president.
De huidige gevormde coalitie ( beëdigd op 25 november 2021) telt 20 ministers exclusief de premier. De coalitie bestaat uit de liberale (christendemocratische signatuur) PNL(8 ministers + premier), PSD (socialisten, 9 ministers) en 3 van de UDMR/RMDSZ(partij van de Hongaarse minderheid).
Voorzitter van de kamer van Afgevaardigden is Marcel Ciolacu(PSD) en voorzitter van de Senaat Florin Citu (PNL)
De vice premiers zijn Sorin Grindeanu(PSD) en Kelemen Hunor(UDMR/RMDSZ). De twee oppositiepartijen zijn de USRPLUS(liberalen) en de AUR(ultra conservatief, nationalistisch).
Conform de Roemeense Grondwet zijn er 18 zetels gereserveerd voor etnische minderheden in Roemenië. De Roemeense grondwet (artikel 62), onder de voorwaarden opgelegd door de kieswet, voorziet in zetels in de Kamer van Afgevaardigden voor de partij en culturele vereniging van etnische minderheden in Roemenië (met de beperking dat elke nationale minderheid moet worden vertegenwoordigd door één organisatie alleen). Minderheidspartijen en -verenigingen zijn vrijgesteld van de kiesdrempel(5%) en hebben gegarandeerd een zetel zolang ze ten minste 10% van de stemmen behalen die nodig waren voor de laatste partij die in aanmerking kwam om een zetel over de drempel te halen. Traditioneel steunen deze groepen de regering die aan de macht is.
Roemenië kent evenals in Nederland een tweekamerstelsel . De Tweede Kamer wordt in Roemenië de Kamer van Afgevaardigden(Camera Deputaţilor) genoemd en kent 332 zetels. De Eerste Kamer wordt Senaat(Senat) en telt 137 zetels.
Voor een uitgebreide informatie zie de Engels- en Roemeens talige website www.gov.ro
Laura Kovesi: Oost- en West-Europa zijn gelijk in corruptie.
“Geen enkel land in Europa is schoon. Geen!” Onder deze titel publiceerde de Zwitserse krant “Neue Zurcher Zeitung” een uitgebreid interview met het hoofd van het Europees Openbaar Ministerie, Laura Kovesi, meldt Deutsche Welle, schrijft Sega, geciteerd door Rador . De auteur van het interview, Daniel Steinfort, verklaarde dat Kovesi, die hem in een bescheiden kamer in Luxemburg ontving, niet veel wilde praten – ze sprak ook rechtstreeks over het onderwerp.
Kovesi waarschuwde vanaf het begin voor het grote risico dat het Europese geld in het pakket om de gevolgen van de pandemie te boven te komen, zijn bestemming niet zou bereiken. “Geen verschil tussen lidstaten” “Momenteel gaat er veel geld naar de gezondheidssector en is de kans op fraude groot. Overheden kondigen geen openbare aanbestedingen aan. Er is niet genoeg controle, er is geen transparantie”, zei het hoofd van het Europees Openbaar Ministerie, afkomstig uit Roemenië .
Zij verklaarde dat het Openbaar Ministerie in het geval van openbare aanbestedingen voortdurend te maken heeft met steekpenningen en persoonlijk gewin. Laura Kovesi herhaalde haar overtuiging dat de aanklagers die door de verschillende staten aan het Europees Openbaar Ministerie zijn gedelegeerd, volledig onafhankelijk moeten zijn om hun werk te kunnen doen. Ze vindt het geld voor het Europees Openbaar Ministerie te weinig en geeft een voorbeeld: er werd aanvankelijk 30,2 miljoen euro uitgetrokken voor de bouw ervan, wat overeenkomt met het budget van een regionaal parket in Roemenië.
“Als het gaat om fraude en de rechtsstaat wordt er vaak met de vinger gewezen naar Oost-Europa. Klopt dit?”, vraagt journalist Daniel Steinfort zich af. Kovesi heeft een duidelijke visie op de kwestie: “Nee. Geen enkel land in Europa is schoon.
Geen. Zie bijvoorbeeld statistieken waaruit blijkt dat de EU een handelsoverschot heeft van meer dan € 300 miljard. Dit is theoretisch onmogelijk. Binnen de EU moeten export en import in evenwicht zijn. De verklaring is er één: massale btw-fraude. Uit deze cijfers blijkt geen verschil tussen de lidstaten. Ook blijkt uit de zaken die we behandelen niet dat er in Oost-Europa meer corruptie is dan in West-Europa.”
“We kunnen Europa niet verdelen in Oost en West” Tegen het einde van het uitgebreide interview keert de verslaggever terug naar hetzelfde onderwerp en vraagt Kovesi of ze zich geen zorgen maakt over de verschillende houding ten opzichte van de rechtsstaat in de twee delen van het continent. Het hoofd van het Europees Openbaar Ministerie antwoordt: “Ik ben geen politicus, dat is niet mijn vakgebied. Ik ga niet in op het politieke aspect. Als officier van justitie kan ik u echter vertellen dat we Europa niet kunnen verdelen in Oost en West of Noord en Zuid. Elke lidstaat heeft problemen op te lossen. We hebben in alle delen van het continent aanslagen op justitie gezien.”
Sector Volksgezondheid
Geen voorspellingen, maar handelen naar bevind van zaken.
Het virus in al zijn varianten is mondiaal en situaties kunnen verschillen en derhalve ook de maatregelen die worden genomen. De Nederlandse situatie en de daarbij behorende maatregelen ook, dus beperken wij ons tot de situatie in Roemenië omdat de lezers van deze nieuwsbrief daarmee contacten onderhouden. Hou er echter rekening mee dat de ontwikkelingen zich in een hoog tempo voltrekken en dit bericht dus een momentopname is.
Passagiers Locatie Formulier voor alle mensen die Roemenië binnenkomen
De Roemeense regering heeft woensdag 8 december jl. het Passenger Location Form (PLF) goedgekeurd, een document dat vanaf 20 december in werking treed. Het formulier moet worden ingevuld door alle mensen die Roemenië binnenkomen. Het formulier al in 18 EU-landen gebruikt.
Het document zal het epidemiologische onderzoek efficiënter maken. “ Vanaf 20 december moeten mensen die naar Roemenië komen het digitale deelnameformulier invullen. De nieuwe Omicronstrain en de Covid-epidemiologische situatie in het land vereisen de meest effectieve beschermingsmaatregelen in Roemenië, vooral nu de feestdagen naderen. Het formulier is nodig om onze gezondheid en de gezondheid van onze naasten te beschermen” , betoogde de premier.
Door middel van het Passenger Location Form wordt epidemiologisch onderzoek efficiënter gemaakt, zodat volksgezondheidsinstanties makkelijker in contact kunnen komen met mensen die tijdens de reis met een besmette burger in contact zijn gekomen.
Het formulier is ontwikkeld door de Roemeense Speciale Telecommunicatiedienst (STS) en moet worden ingevuld door alle mensen die Roemenië binnenkomen en per vliegtuig, trein, vervoermiddel voor personen over de weg of over zee reizen.
Het formulier kan elektronisch worden ingevuld via de website plf.gov.ro , en zal bij de ingang van het land worden ingevuld en gepresenteerd aan de bevoegde personen vanaf de grensdoorlaatposten.
De ingevulde gegevens zijn alleen toegankelijk voor geautoriseerde medewerkers van de volksgezondheid en zullen uitsluitend worden gebruikt voor het uitvoeren van epidemiologisch onderzoek
Minister van Volksgezondheid, Alexandru Rafila, zei op zijn beurt dat het Passenger Location Form (PLF) 24 uur voor het binnenkomen van Roemenië moet worden ingevuld.
“Roemenië sluit zich aan bij het besluit van de EC over het opzetten van een digitaal passagiersvolgsysteem. Dit document belemmert het verkeer niet, maar helpt ons een besmet persoon te lokaliseren en stelt gezondheidsautoriteiten in staat snel epidemiologisch onderzoek uit te voeren en de nodige maatregelen te nemen om besmette mensen te testen of te isoleren. Het is een procedure om snel de contacten van besmette personen te identificeren. Dit certificaat is niet moeilijk in te vullen. Doen ze dat niet, dan mogen ze naar huis en moeten ze het binnen 24 uur afwerken , maar als ze zich niet aan deze interval houden , riskeren ze boetes” , aldus Alexandru Rafila.
Geldigheidsduur Covid-certificaten beperkt tot 9 maanden
EU-landen zijn overeengekomen om de geldigheid van Covid-certificaten te beperken. Van EU-landen wordt verwacht dat ze de duur van COVID-19-reiscertificaten beperken tot negen maanden na de eerste vaccinatie, terwijl de besprekingen over reisbeperkingen buiten het EU-blok voortduren. In november heeft de Europese De pandemie heeft de financiering van zorgverleners en de economische productiviteit ernstig aangetast. De effecten zullen druk uitoefenen Als de nieuwe regels van kracht worden, hebben EU-burgers die volgende zomer vrij binnen het EU-blok willen reizen, een boosterdosis nodig. Maar sommige landen met lagere vaccinatiegraden waren bezorgd over de impact die dit zou kunnen hebben op reizen.
EU-regeringen hebben herhaaldelijk gezegd dat een gemeenschappelijke aanpak nodig is om verdere verstoring van de toeristische sector te voorkomen. Ze hebben echter afwijkende regels ingevoerd. Frankrijk stelde een limiet van zeven maanden vast op de dag dat de Commissie voorstelde dat het negen maanden zou zijn. De Franse regel is vanaf 15 januari van toepassing, terwijl de Commissie heeft voorgesteld om als startdatum 10 januari te stellen. In Cyprus zou het certificaat zeven maanden geldig moeten zijn, terwijl het in Griekenland na zes maanden zou verlopen voor ouderen. EU-functionarissen zeiden dat beide landen bereid waren zich aan te sluiten bij een gemeenschappelijke EU grens.
Limburg is momenteel een van de grootste coronabrandhaarden van Europa
Maar 5 van de 211 Europese districten registreren meer positieve coronatests dan Limburg, blijkt uit cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Van elke 75 inwoners bleken er 2 in de afgelopen twee kalenderweken het virus onder de leden te hebben.
Het ECDC maakt elke week een coronakaart. Die is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken.Voor de kaart van donderdag is dat de periode van 22 november tot en met 5 december. Limburg telde in die weken 29.766 positieve tests. Omgerekend zijn dat 2.664 gevallen op elke 100.000 Limburgers.
Vergeleken met de vorige kaart steeg het aantal gevallen in Limburg licht: met 1,8 procent. Toch klom de provincie op de Europese ranglijst van de twaalfde naar de zesde plaats.Dat komt doordat het aantal gevallen in andere brandhaarden snel daalt, met name in Oostenrijk. In de deelstaat Opper-Oostenrijk nam het aantal gevallen in een week tijd met 34 procent af en in Salzburg met 32 procent.
Nederland voor vierde week op rij donkerrood
In sommige Nederlandse provincies is ook een voorzichtige daling te zien, voor het eerst sinds het begin van de huidige golf. In Gelderland ligt het aantal positieve tests bijna 4 procent lager dan vorige week. Ook in Overijssel, Flevoland en Noord-Holland daalt het aantal coronagevallen. Toch blijft het hele land voor de vierde week op rij op donkerrood staan, het hoogste risiconiveau.
De kaart van Europa kleurt roder dan vorige week. In totaal staan nu 132 regio’s op donkerrood, tegenover 119 vorige week. De ‘lichte’ plekken op de kaart zijn in Italië, Spanje en Roemenië.
Kaart van anti-COVID-vaccinatie in Roemenië / Slechts vijf provincies hebben een vaccinatiegraad van meer dan 50% / De stad met het laagste vaccinatiepercentage / Toplocaties – 13 december 2021
Bijna een jaar na de start van de anti-COVID-vaccinatiecampagne in Roemenië is slechts 46,3% van de in aanmerking komende bevolking (ouder dan 12 jaar) gevaccineerd. Suceava, de eerste rode provincie in Roemenië aan het begin van de pandemie, behoudt zijn laatste positie, met iets meer dan 29% van de personen ouder dan 12 jaar die zijn ingeënt tegen COVID-19. Suceava is ook de stad met het laagste percentage vaccinaties – 7,70% in Vicovu de Sus. In Boekarest is het percentage van de gevaccineerde bevolking meer dan 66%, en vijf provincies hebben een vaccinatiegraad van meer dan 50%, volgens gegevens van HotNews.ro.
Vaccindekking in Roemenië:
- 40,5% algemene bevolking
- 46,3% in aanmerking komende bevolking (ouder dan 12 jaar)
- 48,5% volwassen bevolking (ouder dan 18 jaar)
Vaccinatiegraad:
- landelijk: 25,05%;
- stedelijk: 40,53%;
- gemeenten: 42,33%.
Voortgang Roemeens vaccinatieproces
De stad in Roemenië met de hoogste vaccinatiegraad – 54,58% is Otopeni uit Ilfov, terwijl aan de andere kant Vicovu de Sus uit Suceava ligt, met 7,70%.
De plaatsen in Roemenië met de hoogste vaccinatiegraad , volgens de gegevens van 5 december gepubliceerd door de Vaccinatiestuurgroep:
- 62,91% – gemeente Dumbrăvița, provincie Timiș;
- 61,21% – gemeente Salva, provincie Bistrița-Năsăud;
- 58,84% – gemeente Cârcea, provincie Dolj;
- 58,5% – gemeente Valea Lupului, provincie Iași;
- 57,26% – gemeente Rimetea, provincie Alba;
- 56,71% – gemeente Giroc, provincie Timiș;
- 56,07% – gemeente Sfântu Gheorghe, provincie Tulcea;
- 55,65% – gemeente Izvoru Crișului, provincie Cluj;
- 55,08% – gemeente Chiajna, provincie Ilfov;
- 54,58% – stad Otopeni, provincie Ilfov;
- 54% – gemeente Cluj-Napoca, provincie Cluj.
De plaatsen in Roemenië met de laagste vaccinatiegraad:
- Valea Moldovei (Suceava) – 3,80%, Cojasca (Dâmbovița) – 4,78%, Augustin (Brașov) – 5,35%, Brăhășești (Galați) – 5,84%, Pietroasa (Timiș) – 5,85%, Burla (Suceava) – 6,02%, Repedea (Maramureș) – 6,09%, Moldavië-Sulița (Suceava) – 6,23%, Cămârzana (Satu Mare) – 6,27%,
- Jina (Sibiu) – 6,86%, Horgești (Bacău) – 6,91%, Ripiceni (Botoșani) – 7,03%, Corbasca (Bacău) – 7,19%, Vicovu de Sus (Suceava) – 7, 70%,
Roemenië werd donderdag 16 december de standaard van tegenstellingen in Europa
Hoewel het nauwelijks meer dan 40% van de bevolking is die met ten minste één dosis tegen Covid is ingeënt, wel iets beter dan Bulgarije, is het de staat met de laagste percentages Covid-infectie, respectievelijk testpositief. Twee regio’s in Roemenië zijn de enige groene vlekken en eigenlijk de veiligste van Europa, volgens het kleurensysteem dat is opgesteld door het Europees Centrum voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC) om bezorgdheid te uiten.
Het ECDC heeft 4 graden van epidemische bezorgdheid vastgesteld, van donkerrood (wat de meest zorgwekkende graad is en het 14-daagse infectiepercentage per 100.000 inwoners is meer dan 500), rood, oranje en groen (waar het infectiepercentage 14 dagen per 100.000 inwoners is) is minder dan 50 en het positieve percentage is minder dan 4% of het infectiepercentage bij 14 dagen per 100.000 inwoners is minder dan minder dan 75, maar het positieve percentage is minder dan 1%).
Volgens het ECDC is Roemenië erin geslaagd de enige groene vlekken op deze epidemiologische kaart te leveren. Dit, hoewel op het niveau van vaccinatie, Roemenië op de voorlaatste plaats staat met 40,8% van de bevolking gevaccineerd met ten minste één dosis en 39,6% van de bevolking gevaccineerd met twee doses, na Bulgarije, dat slechts 27,8% van de bevolking heeft ingeënt gevaccineerd met ten minste één dosis en 26,6% met twee doses.
Frankrijk, waar 77,7% van de bevolking is ingeënt tegen Covid met ten minste één dosis, meldde donderdag 60.866 gevallen van coronavirus.
Het Verenigd Koninkrijk, waar bijna 90% van de bevolking is ingeënt met ten minste één dosis en meer dan 80% met de tweede dosis, vestigde een nieuw record voor dagelijkse Covid-gevallen op donderdag, respectievelijk 88.376, nadat het dagelijkse saldo op woensdag was 78.610.
De gezondheidsautoriteiten in het VK verhogen het aantal gevallen zodanig dat de verspreiding van de Omicron-variant, die tot nu toe wijder is dan welke coronavirusvariant dan ook, en die op zijn minst gedeeltelijk ontsnapt aan het beschermende effect van het vaccin of de passage vorige door genezing van het Corona virus..
Disclaimer
De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.