Nieuwsbrief 23 februari 2021
DRN NIEUWS
DRN focus op Social Investments
Meestal lezen de bezoekers het bericht over de missie en visie van een organisatie of bedrijf nauwelijks omdat het meestal nogal algemeen gesteld is. Sinds onze oprichting in 2007 zien wij in ieder geval onder “social investments” het sociaal investeren in de gemeenschap zonder dat het op financieel gewin is gericht. Zeg maar een concrete invulling en doelgericht onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Zoals bekend reiken wij sinds 2011 jaarlijks de Romanian Business Award aan een ondernemer die zich vooral op het voornoemde heeft onderscheiden ofwel letterlijk weergegeven:
The most important criterion is community investment and the other criteria are of secondary importance:
The nominees should carry out community investment in Romania: investments for the general public rather than for financial gain, in things as education, humanitarian aid, etc. In our opinion, community investment is a concrete interpretation and goal-orientated part of corporate social responsibility.
De winnaar van de Award in 2015 Han in ’t Veld, CEO van Netrom(Craiova, Breda en Arnhem) heeft ruim een jaar geleden een nieuw initiatief genomen die zich kortweg laten omschrijven als “Distributie van Nederlandse medische zorghulpmiddelen in Roemenië” en wat hij zelf de titel heeft gegeven “Stichting Gloed brengt mensen in beweging”.
Zeker in deze Coronaperiode is het van belang om kwetsbaren in de Roemeense samenleving (waarvan de private aanvullende zorg niet in de schaduw kan staan van wat in Nederland gebruikelijk is) een harde noodzaak.
Thans bevindt de nog jonge stichting zich in een situatie waarin steun van anderen, vooral in logistieke sector, erg op prijs wordt gesteld. Hij heeft daarover een uitgebreide toelichting gegeven die u kunt raadplegen door hier klikken. Vanzelfsprekend kunt u ook hun website bekijken: https://www.stichtinggloed.nl/
Tevens zullen initiatieven van onze leden voortaan worden geplaatst op een speciale pagina “Social Investments”op onze website.
Ambassade Nieuws
Nieuwe Roemeense ambassadeur biedt geloofsbrieven aan
De Roemeense Ambassadeur Z.E. Lucian Fătu heeft onlangs zijn geloofsbrieven aangeboden aan Koning Willem Alexander en daarmee is de ambassadeur officieel in functie.
Hoewel door het Coronavirus het programma is aangepast wordt het volgende protocol gebezigd. De nieuwe ambassadeurs in Nederland bieden hun geloofsbrief aan in het Paleis Noordeinde. Een ambassadeur, als vertegenwoordiger van zijn koning of president, wordt met een koets opgehaald en teruggebracht. Er is eventueel een tweede koets voor zijn gevolg. De ambassadeur wordt op het paleis Noordeinde ontvangen door de koning. Na een eresaluut van vier tromroffels wordt het volkslied van het land van de aankomende ambassadeur ten gehore gebracht. Vervolgens inspecteert de ambassadeur de militaire erewacht. Als ambassadeur vertegenwoordigt men van oudsher de regering van een land in het buitenland ofwel de hoogste vertegenwoordiger van Roemenië. Ambassadeur Lucian Fătu(1959) is een ervaren ambassadeur en oefende de ambassadeursfunctie in Litouwen (2001-2004), Finland(2006-2011)en in Griekenland (2013-2019).
Scheepsbouw Sector
Damen Shipyards in Mangalia gaat lening aan bij CEC bank
Om de grote scheepswerf in Mangalia verder te kunnen uitbreiden heeft de staatsbank(Casa de Economii şi Consemnaţiuni) een lening van 60 miljoen lei aan de werf verstrekt.
De Mangalia-scheepswerf heeft een decennialange traditie en behoort tot de grootste in Europa, en speelt zowel internationaal, in het segment van de scheepsbouwindustrie, als lokaal, door de impact die het heeft op de markt. Arbeidskrachten, in de export en in de ecosysteem van de Roemeense zware industrie ”, zegt Bogdan Neacșu, algemeen directeur van CEC Bank. “We willen dat Damen Mangalia een van de meest succesvolle bouwlocaties in Roemenië en wereldwijd wordt en we zijn blij dat CEC Bank bijdraagt aan de ondersteuning van dit plan. In de huidige portefeuille van de scheepswerf hebben we twee lopende moderniserings- en renovatieprojecten voor schepen, die eigendom zijn van de Roemeense autoriteiten en we willen een basispartner blijven bij de ontwikkeling van de strategische projecten van Roemenië.
We zijn er trots op deel uit te maken van dit project waarbij de Roemeense staat de meerderheidsaandeelhouder is en Damen de operationele controle heeft. Voor de Roemeense zware industrie biedt dit concept een nieuwe, efficiënte en moderne oplossing voor een duurzame economische ontwikkeling, overdracht van knowhow en behoud van gekwalificeerd personeel op nationaal niveau “, aldus Chris Groninger, algemeen directeur van Damen Shipyards Mangalia. De Mangalia-scheepswerf, aanvankelijk bekend als de 2 Mai Shipyard, begon zijn activiteit in 1976. Van 1997 tot 2017 werd hij gecontroleerd door Daewoo-Mangalia Heavy Industries SA. In juli 2018 werd de operationele controle over de Mangalia-scheepswerf overgenomen door de Damen Group, in een joint venture waarin de Roemeense staat 51% bezit en de Nederlandse groep Damen Shipyards – 49%. Damen Group heeft sinds 1998 ook een bouwplaats in Roemenië, in Galați.
Sector Logistiek en Warehousing
De context van de pandemie versnelde de vraag en de logistieke ontwikkeling naar nieuwe records
Bijna 1 miljoen vierkante meter verhandeld en 650.000 vierkante meter nieuwe ruimte
De lokale markt voor logistieke en bedrijfsruimten versnelde de expansie in 2020, zowel wat betreft de vraag, die de drempel van 1 miljoen vierkante meter naderde, als wat betreft de levering van nieuwe ruimtes, die een oppervlakte van 649.000 vierkante meter bereikten, beide indicatoren nieuwe records bereiken.
In tegenstelling tot andere segmenten van de vastgoedmarkt, profiteerde de logistieke sector van de context die door de mondiale situatie werd gecreëerd door een aanzienlijke toename van de behoefte aan opslagruimte. Deze vraag werd voornamelijk gegenereerd door de detailhandel, e-commerce en FMCG-sectoren, waarbij bedrijven hun operationele efficiëntie en verkoopvolume wilden maximaliseren door toeleveringsketens en levertijd aan eindgebruikers te verkorten, aldus vastgoedadviesbureau Cushman & Wakefield Echinox. Profi, Carrefour, Selgros, IKEA, Brico Depot, XXXLutz, Mobexpert, Decathlon, LPP of Bebe Tei zijn slechts enkele van de retailers die in 2020 relevante huurcontracten hebben ondertekend, samen met Cushman & Wakefield Echinox toe.
Andere grote online spelers zoals Notino, Boutique Mall, epantofi.ro , elefant.ro of mobilier1.ro. Bovendien huurden de retail- en e-commercebedrijven ruimtes met een gecumuleerde oppervlakte van 454.000 vierkante meter, met een marktaandeel van 46% in het verhandelde volume. Andere actieve sectoren waren logistieke operatoren (14%), automobiel (11%) en de farmaceutische industrie (8%). Boekarest trok vorig jaar 65% van het verhandelde volume aan, terwijl Timișoara zijn positie als de meest actieve regionale markt bevestigde, met bijna 100.000 vierkante meter verhandeld “2021 belooft een even dynamisch en consistent jaar te worden in termen van vraag en nieuwe logistieke projecten, aangezien ontwikkelaars al ruimtes bouwen met een cumulatieve oppervlakte van ongeveer 450.000 vierkante meter. Boekarest blijft de meest actieve markt, ongeveer 60% van de nieuwe leveringen is geconcentreerd rond de hoofdstad. De ontwikkelingen gaan door in belangrijke steden, met gevestigd economisch en logistiek potentieel, zoals Cluj, Timisoara, Brasov, Ploiesti, Craiova of Sibiu “, voegde Andrei Brinzea, Partner, Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox toe.
Energiesector
Roemenië en Nederland, twee van de kleinste producenten van kernenergie in de EU
In 2019 waren in totaal 106 kernreactoren in bedrijf in 13 EU-lidstaten, die dat jaar 765.337 GWh elektriciteit produceerden, of ongeveer 26% van de totale elektriciteitsproductie in de EU, volgens gegevens die vrijdag 19 februari jl. door Eurostat zijn vrijgegeven.
De grootste producent van kernenergie in de EU is verreweg Frankrijk, met 399.011 GWh of 52,1% van het EU-totaal, gevolgd door Duitsland met 75.071 GWh, Zweden (66.130 GWh) en Spanje (58.349 GWh), schrijft Agerpres . Aan de andere kant zijn de kleinste producenten van kernenergie in de EU, op volgorde: Nederland (3.909 Gigawattuur), Slovenië (5.821 GWh) en Roemenië (11.280 GWh). Ter vergelijking: Hongarije had in 2019 een kernenergieproductie van 16.288 GWh en Bulgarije een van 16.555 GWh. Eurostat stelt dat een aantal van 14 EU-lidstaten geen elektriciteit produceert in kerncentrales. Bovendien is de totale elektriciteitsproductie in kerncentrales in de EU sinds 2016 met 16,3% gedaald, voornamelijk als gevolg van de sluiting van kernreactoren in Duitsland. Met de twee units in bedrijf, dekt Societatea Națională Nuclearelectrica SA ongeveer 20% van de totale productie met dispatchable units in Roemenië.
Agrisector
Radiografie van de Roemeense landbouw en Roemeense plaats in de Europese Unie
De landbouw en de voedingsindustrie behoren in deze periode tot de belangrijkste aandachtsgebieden. De regeringen van Europese staten houden zich zowel bezig met de voortzetting van landbouwwerkzaamheden, het planten van gewassen en de optimale ontwikkeling van het oogstwerk, als met het in stand houden van toeleveringsketens.
De Roemeense autoriteiten pleiten voor de noodzaak om de werking van de agrovoedingsmarkten voort te zetten en voeren periodiek besprekingen met alle betrokken actoren, producenten, verwerkers en handelaars. Roemeense boeren zijn bezig met voorjaarswerken.
Het National Institute of Statistics (INS) bespreekt de belangrijkste resultaten van de Roemeense landbouw van de afgelopen twee jaar.
Zo is het areaal in 2019 in vergelijking met 2018 toegenomen voor granen , oliehoudende planten, aardappelen en afgenomen voor peulvruchten voor granen en groenten, De door de INS gepubliceerde gegevens laten een stijging zien van de opbrengsten van peulvruchten in 2019, waar de productie hoger was, in termen van een kleiner gecultiveerd areaal, en een daling van de opbrengsten voor graan voor granen, oliehoudende planten en aardappelen, waar de productie lager was, hoewel de gecultiveerde gebieden groter waren.
Het jaar 2019 vergeleken met het jaar 2018
Graan granen.
Het areaal graan en granen is in 2019 met 3,3% gestegen ten opzichte van 2018, terwijl de productie met 6,5% is afgenomen, voornamelijk door de daling van de opbrengsten per hectare (gemiddelde productie per hectare).
Het areaal dat in 2019 met maïskorrels werd verbouwd, vertegenwoordigt 47,9% van het areaal met graangewassen en het areaal met tarwe 38,8%.
De graanproductie daalde voornamelijk als gevolg van een afname van de maïsproductie met 9,2%.
Graan peulvruchten.
De productie is met 27,7% gestegen door de stijging van de opbrengst per hectare ten opzichte van het voorgaande jaar.
Vette planten.
De productie daalde met 9,0%, hoewel het areaal toenam (+ 3,4%). Productiestijgingen werden opgetekend in zonnebloemen (+ 12,6%), en dalingen in raapzaad (-47,1%) en sojabonen (-20,6%).
Aardappelen.
Het areaal is met 0,6% gestegen en de productie is met 10,2% afgenomen ten opzichte van het voorgaande jaar.
Groenten.
De productie is in 2019 met 7,9% afgenomen ten opzichte van 2018, door de afname van het areaal en de lagere opbrengst per hectare.
Druiven.
In 2019 daalde de druivenproductie met 15,0% door de daling van de opbrengst per hectare (-15,5%) ten opzichte van het voorgaande jaar.
Fruitboomplantages op fruit (fruitboomgaarden).
De productie van boomgaardfruit daalde met 10,7% als gevolg van de lagere opbrengst per hectare in vergelijking met vorig jaar.
In 2019 bedroeg het wijnbouwareaal per vrucht 178.000 hectare, duizend hectare hoger dan het jaar ervoor, en de productie was lager met respectievelijk 172.000 ton, van 1,14 miljoen ton in 2018 tot 972.000 ton in 2019.
Fruitbomen (fruitboomgaarden) bedekten een oppervlakte van 136.000 hectare, ongeveer gelijk aan het jaar ervoor (duizend hectare minder in 2019, vergeleken met 2018), terwijl de productie met 88.000 ton daalde, van 820.000 ton in 2018 naar 732.000 ton in 2019.
Roemeense landbouwproductie in de Europese Unie
- Eerste plaats in de EU voor maïskorrels, zowel in termen van areaal als productie;
- Eerste plaats in de EU op het gebied van zonnebloem, zowel wat betreft areaal als productie;
- Vierde plaats in tarwe zowel in gecultiveerd gebied als in productie, na Frankrijk, Duitsland en Polen;
- Aardappelen stonden op de vierde plaats in het teeltareaal, na Polen, Duitsland, Frankrijk en zevende in productie, na Duitsland, Frankrijk, Polen, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en België.
De tabellen tonen de gecultiveerde arealen en de producties gemaakt voor de belangrijkste gewassen, in Roemenië en in de belangrijkste landbouwlanden van de Europese Unie
(Bronnen: INS EN Eurostat)
De dertig nieuwe projecten van Roemenië krijgen financiering voor investeringen in irrigatie-infrastructuur
Maar liefst 30 nieuwe projecten zullen Europese fondsen ontvangen voor investeringen in irrigatie-infrastructuur ter waarde van in totaal 30 miljoen euro, waarbij de in aanmerking komende begunstigden Roemeense Irrigatiewatergebruikersorganisaties (OUAI) zijn, kondigde de Rural Investment Funding Agency (AFIR) donderdag aan. Een nieuw rapport voor de selectie van de resterende projecten zou zich in een vergevorderde procedurele fase bevinden. Sinds de publicatie van het Nationaal Plan voor Plattelandsontwikkeling 2020 (PNDR 2020) zijn er 632 conforme financieringsaanvragen ingediend voor het upgraden en aanpassen van de irrigatie-infrastructuur van Roemenië voor meer dan 624 miljoen euro. Na de evaluatie en selectie van financieringsaanvragen die bij AFIR zijn ingediend, zijn 462 contracten ter waarde van 398,6 miljoen euro gesloten, en heeft AFIR de begunstigden van projecten voor herstel van irrigatiesystemen al voor meer dan 222 miljoen euro betaald.
Voor gespecialiseerde Nederlandse bedrijven liggen hier kansen, waarbij mede in acht moet worden genomen dat Roemenië een landklimaat heeft.
Bron: Agerpres – 28.01.2021
Macro-Economische ontwikkelingen
Roemenië stelt (opnieuw) de adoptiekalender van de euro uit
Roemenië zou de euro pas in 2027 of 2028 kunnen invoeren, maakte premier Florin Cîțu bekend. Profit.ro meldde eerder dat Roemenië de invoering van de euro opnieuw uitstelt , met het argument dat het eerst zijn macro-economisch evenwicht zal moeten herstellen, onder meer door de negatieve effecten van de Covid-19-pandemie te bestrijden en door het Nationaal Herstelplan en Weerbaarheid uit te voeren. , en pas dan zal het een (nieuw) tijdschema opstellen voor toetreding tot de eurozone . Nu laat premier Cîțu zien dat het toetredingsproces inderdaad werd vertraagd door de crisis van 2020, en dat Roemenië na het economisch herstel de euro in 2027 of 2028 zou kunnen invoeren.
Het laatste doel was 2024. Waarom het belangrijk is: In het voorjaar van 2016, zoals Profit.ro voor het eerst aankondigde, heeft Roemenië 2019 officieel opgegeven als deadline voor het invoeren van de euro. Na een onderbreking van een paar jaar besloot de regering in 2019 officieel een nieuwe doelstelling voor de invoering van de euro naar de Europese Commissie te sturen, respectievelijk de toezegging om de euro in 2024 in te voeren . Profit.ro presenteerde voor de eerste keer het meest recente Euro Adoption Plan. Ook belangrijk: Roemenië voldoet aan geen van de nominale criteria die nodig zijn voor de omschakeling op de euro, aldus de laatste gegevens. Bovendien maken een aantal andere factoren, waaronder macro-economische onevenwichtigheden en het gebrek aan voorspelbaarheid van het wetgevingskader, Roemenië onvoorbereid op de eurozone. Premier Cîțu verklaarde donderdagavond dat het pad voor de invoering van de euro enigszins werd vertraagd door de crisis van 2020, maar Roemenië zal deze vertraging in de periode 2021-2024 herstellen en de toetreding tot de eurozone zal na 2024 plaatsvinden. “Het is moeilijk om te praten over toetreding tot de eurozone midden in de economische crisis, als je duidelijke hervormingen moet doorvoeren, maar dit is een doelstelling die we handhaven. (..) Nu, zoals ik het zie: we zouden rond 2024-2025 de antichambre van het eurogebied kunnen betreden en de Europese munteenheid in 2027 of 2028 kunnen invoeren ”, zei Cîțu op Digi24 , toen hem werd gevraagd wanneer Roemenen salarissen in euro’sontvangen.
Een officieel document, onlangs opgesteld door het ministerie van Openbare Financiën, bevestigt dat Roemenië momenteel niet voldoet aan de criteria voor het invoeren van de Europese munteenheid. Zo wordt niet voldaan aan de nominale convergentiecriteria met betrekking tot de gezondheid van de overheidsfinanciën (het begrotingstekort overschrijdt de drempel van 3% van het bbp en Roemenië verkeert in een buitensporig-tekort-procedure), marktstabiliteit (inflatie is hoger dan het gemiddelde van de eerste drie landen met de beste prestatie in dit opzicht) en de convergentie van de lange rente (die hoger is dan het referentieniveau) ”, blijkt uit het geciteerde document. Bovendien neemt Roemenië, hoewel de wisselkoers niet significant schommelde, niet deel aan het wisselkoersmechanisme II (WKM II), waar deze ten minste twee jaar moet worden gehandhaafd voordat hij toetreedt tot het eurogebied. Volgens het document is “de Roemeense wetgeving niet volledig verenigbaar met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie”. Bovendien wijst het ministerie erop dat “Roemenië wordt geconfronteerd met een reeks macro-economische onevenwichtigheden, waarvan sommige worden verergerd in de context van de pandemie.” Daarom laten de autoriteiten zien dat ze zich in een eerste fase zullen richten op het herstellen van macro-economische balansen, gelijktijdig met het bestrijden van de effecten van de coronaviruspandemie en het uitvoeren van het Nationaal Herstel- en Veerkrachtplan, dat 30 miljard euro uit de fondsen krijgt. Europese. Pas later zal de regering een nieuw tijdschema opstellen voor de invoering van de euro . “ Met het oog op toetreding tot de eurozone zal Roemenië in de eerste fase zijn interne en externe evenwicht moeten herstellen en moeten voldoen aan een reeks voorwaarden van macro-economische robuustheid, parallel aan het bestrijden van de negatieve effecten die worden veroorzaakt door de Covid-19-pandemie. , zowel planmatig economisch als sociaal. Op korte / middellange termijn moet de nadruk liggen op de effectieve uitvoering van het nationale herstel- en veerkrachtplan, zodat de hervormingen en investeringen die worden gegenereerd door het aantrekken van Europese fondsen, bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van het leven van mensen en aan duurzame ontwikkeling. In de context van het bovenstaande zal het passend zijn een tijdschema vast te stellen voor toetreding tot de eurozone ”, stelt het officiële document.
ING over het Roemeense budget voor 2021: het had niet beter kunnen zijn
Onder de druk van rigide uitgaven die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, had het Roemeense begrotingsplan voor 2021 volgens analisten van ING Bank nauwelijks optimistischer kunnen zijn dan in de vorm die door het ministerie van Financiën is gepubliceerd. De geconsolideerde begroting voor dit jaar is opgesteld rekening houdend met opbrengsten van 364,9 miljoen lei, uitgaven van 444,9 miljoen lei, een tekort van 80 miljard lei en een economische groei van 4,3%. Het voorspelde niveau van het bbp voor 2021 is 1.116,8 miljard lei.
Aan de inkomstenkant wordt verwacht dat alle grote categorieën in 2021 zullen verbeteren, in lijn met het economische herstel, met een verwachte omzetgroei van 13,1% in vergelijking met het voorgaande jaar (j / j).
Ingewikkelde uitgavenvergelijking
De uitgaven zullen dit jaar naar verwachting met 4,8% stijgen. In wezen zijn de lonen en pensioenen in de publieke sector geblokkeerd op het niveau van 2020, zijn subsidies en uitgaven voor goederen en diensten verlaagd, terwijl de investeringsuitgaven met 15,7% zullen toenemen.
De uitgaven voor COVID-19 zullen naar verwachting dalen van 4,85% tot 3,65% van het bbp.
“Interessant genoeg zien we echter een toename van de bedragen die als onderpand worden gebruikt in verband met de financieringsregelingen van het MKB en grote bedrijven. Deze garanties zullen toenemen van 1,2% van het bbp in 2020 tot 2,52% van het bbp in 2021 en zijn opgenomen in ondersteunende maatregelen om de effecten van COVID-19 te bestrijden “, aldus ING-analisten in een nota gericht aan beleggers.
Gezien de bovenstaande cijfers verwacht de regering dat de bruto overheidsschuld zal toenemen en zich vervolgens zal stabiliseren op ongeveer 55% van het bbp.
Sector Volksgezondheid Roemenië
GCS: 2.712 nieuwe COVID-19-gevallen in Roemenië na meer dan 33.000 landelijke tests
Een aantal van 2.712 nieuwe gevallen van mensen die besmet zijn met SARS-CoV-2 zijn geregistreerd , na meer dan 33.000 landelijke tests, meldde de Strategic Communication Group (GCS) .
Dit zijn gevallen die niet eerder een positieve test hebben gehad, zegt de GCS. Vrijdag(19e) werden in Roemenië 774.555 gevallen van mensen besmet met het nieuwe coronavirus bevestigd. Hiervan werden er 719.693 genezen verklaard.
Tot nu toe zijn er in het hele land 5.831.513 RT-PCR-tests en 238.321 snelle antigeentests verwerkt.In de afgelopen 24 uur werden 25.447 RT-PCR-tests uitgevoerd (15.249 op basis van de casusdefinitie en medisch protocol en 10.198 op aanvraag) en 7.669 snelle antigeentests.Sinds de laatste informatie van de GCS zijn ook de resultaten gerapporteerd van 1.395 tests die vóór de laatste 24 uur zijn verwerkt en tot 19 februari zijn verzonden.
Het dodental bij COVID-19 in Roemenië stijgt met 79
Nog eens 79 Roemenen die besmet waren met SARS-CoV-2, stierven in de afgelopen 24 uur, volgens gegevens die vrijdag zijn vrijgegeven door de Strategic Communication Group (GCS), de officiële nieuwe coronavirus-communicatietaakgroep.Volgens GCS zijn het 45 mannen en 34 vrouwen – mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen in Alba, Arad, Bacau, Bihor, Botosani, Braila, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Gorj, Harghita, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Salaj , Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov en de stad Boekarest.Eén sterfgeval werd geregistreerd in de leeftijdsgroep 30-39 jaar; twee in de leeftijdsgroep 40-49 jaar; negen in de leeftijdsgroep 50-59 jaar; 22 in de leeftijdsgroep 60-69 jaar; 27 in de leeftijdsgroep 70-79 jaar en 18 in de 80-plussers.Zesenzeventig van de sterfgevallen werden gemeld bij patiënten met comorbiditeit, één patiënt vertoonde geen comorbiditeit en voor twee anderen zijn tot dusver geen comorbiditeiten gemeld.
949 patiënten op ICU’s, 6.982 personen in het ziekenhuis
Een aantal van 6.982 mensen met COVID-19 wordt in het ziekenhuis opgenomen in de gespecialiseerde gezondheidsafdelingen, van wie 949 op de intensive care, meldde de Strategic Communication Group (GCS) vrijdag.In Roemenië zitten 40.138 mensen bij wie SARS-CoV-2-infectie is bevestigd thuis in isolatie en 10.145 in een geïnstitutionaliseerd isolement.Ook zijn 60.301 mensen thuis in quarantaine en 136 in geïnstitutionaliseerde quarantaine.
De stad Boekarest meldt de meeste nieuwe COVID-19-gevallen: 404; Timis, volgende districten van Cluj
De gebieden met de meest recent bevestigde COVID-19-gevallen uit de vorige rapportage zijn Boekarest City – 404, gevolgd door de provincies Timis – 241; Cluj – 182; Maramures – 140, Ilfov – 139, Brasov – 130, volgens gegevens die vrijdag zijn vrijgegeven door de Strategic Communication Group (GCS), de officiële nieuwe taskforce voor coronaviruscommunicatie.De minste nieuwe gevallen werden gemeld in de graafschappen Giurgiu – 12; Mehedinti – 14; Covasna en Olt – 17; Braila – 20 en Calarasi – 22.Het Roemeense dagelijkse COVID-19-aantal gevallen is vrijdag met 2.712 gestegen ten opzichte van de vorige rapportage na nationale tests.
Timis County, nog steeds in de rode zone van COVID-19
Timis County blijft in de rode zone COVID-19, met een cumulatief percentage van 14 dagen van 3,89 gevallen per 1.000 inwoners, iets hoger dan de eerder gerapporteerde 3.86, meldde de Strategic Communication Group (GCS), de officiële nieuwe coronavirus-communicatietaakgroep, op vrijdag.Maramures County blijft op de limiet in het gele scenario, met een percentage van 2,99 gevallen per 1.000 inwoners, ongewijzigd ten opzichte van de vorige rapportage.
Ook ligt de stad Boekarest in de gele zone, met 2,22 gevallen per 1.000 inwoners, iets meer dan de rapportage van donderdag.Zes andere provincies bevinden zich in de gele zone (een tarief tussen 1,5 en 2,51) en 33 provincies in de groene zone (minder dan 1,5 gevallen per 1.000 inwoners), met het laagste percentage gerapporteerd in de provincies van Vrancea – 0,44; Arges – 0,53; Tulcea – 0,52; Harghita – 0,53; en Buzau – 0,58.
Tussenstand op zaterdag 20 februari 2021
Bijna 33.000 mensen zijn de afgelopen dag gevaccineerd en meer dan 788.000 mensen zijn tot nu toe gevaccineerd in Roemenië.Op deze datum 24 uur zijn in Roemenië meer dan 32.900 mensen ingeënt tegen Covid, waarvan 23.482 zijn ingeënt met Pfizer, 298 met Moderna en 9.144 met AstraZeneca, zo heeft het Nationaal Comité voor de Coördinatie van Vaccinatie tegen COVID aangekondigd.
In totaal zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne 788.508 mensen ingeënt met een van de vaccins en zijn er meer dan 1,35 miljoen doses van het vaccin gegeven.
Volgens informatie die zaterdagavond is verstrekt door de Nationale Stuurgroep voor Activiteiten inzake Vaccinatie tegen COVID-19 (CNCAV), zijn in de afgelopen 24 uur 17.268 doses als eerste dosis en 15.656 doses als boosterdosis toegediend (alleen Pfizer), in totaal 32.924 gevaccineerde mensen..
In de afgelopen 24 uur werden 240 vaak voorkomende en minder ernstige bijwerkingen gemeld, waarvan 11 lokaal en 229 algemeen.
De autoriteiten merken op dat van alle bijwerkingen in de afgelopen 24 uur 10 reacties, één ernstig, worden onderzocht.
Sinds het begin van de immunisatie zijn er 3.984 bijwerkingen op de vaccins Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Hiervan zijn er 631 lokale reacties en 3353 algemene reacties.De situatie van vaccinaties in Roemenië, zoals doorgegeven aan de pers door het Nationaal Comité voor de Coördinatie van Vaccinatie tegen COVID:
Ursula Von der Leyen en Angela Merkel staan open voor goedkeuring van het Russische vaccin Sputnik V
Volgens informatie uit parlementaire kringen, geciteerd door Die Presse , stond ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, open voor de goedkeuring van het Russische coronavirusvaccin in de Europese Unie. Als zowel Russische als Chinese producenten transparant zijn en “alle gegevens” over hun vaccins vrijgeven, kunnen ze goedkeuring krijgen, zei EU-wetgever Von der Leyen dinsdag 16 februari jl.
De Europese Commissie wordt momenteel sterk bekritiseerd vanwege de vertragingen bij het toedienen van vaccindoses aan EU-landen.De EU moet daarom de productie van Covid-19-vaccins stimuleren door te investeren in nieuwe of bestaande vaccins. Dat stellen Ursula von der Leyen en het Portugese voorzitterschap van de EU-Raad de 27 EU-staten voor in een brief van de ‘Salzburger Nachrichten’.
Bijgevolg moet er “extra worden geïnvesteerd in de uitbreiding of ombouw van bestaande installaties” of in de bouw van nieuwe installaties.
De EU moet ook bemiddelen in overeenkomsten tussen producenten in de toeleveringsketen. De nieuwe zevenjarige goedkeuring van de EU-begroting (2021-2027) moet zo goed mogelijk worden benut.De Duitse bondskanselier Angela Merkel stond ook open voor goedkeuring van het vaccin tegen Spoetnik V. Elk vaccin is “welkom” in de EU, op voorwaarde dat het Geneesmiddelenbureau het aanbeveelt, zei ze in een interview.
Hoewel het Europees Geneesmiddelenbureau het AstraZeneca-vaccin vorige week heeft goedgekeurd, heeft de Duitse vaccinatiecommissie erop aangedrongen dat het niet zal worden gegeven aan mensen ouder dan 65 jaar vanwege onvoldoende testen voor deze leeftijdsgroep.
In Oostenrijk zei het ministerie van Volksgezondheid dinsdag dat het gebruik van andere vaccins “natuurlijk zorgvuldig onderzocht” zou worden als onderdeel van de Oostenrijkse vaccinatiestrategie als er meer EU-goedkeuringen zouden worden verkregen.
Eerder zei de Oostenrijkse leider van de federale partij FPÖ, Norbert Hofer, over Sputnik V dat het “een kans voor Oostenrijk” was. Het is tijd om contact op te nemen met Rusland, “zoals Hongarije al met succes heeft gedaan”, zei hij.
Het Russische coronavaccin, de Sputnik V, lijkt voor bijna 92 procent effectief te zijn.
Bijzonder bericht
Mărțișor – De Roemeense lente is begonnen!
Hoewel op het Noordelijk halfrond de lente pas op 20 maart a.s. begint wordt in Roemenië en Moldavië deze dag op 1 maart gevierd en heeft het ook een bredere betekenis. Hoewel de internationale vrouwendag pas op 8 maart a.s. plaatsvindt, neemt men vast een voorschot door op Mărțișor de vrouw centraal te stellen.
Kleine symbolische items vastgebonden met een rood en wit verstrengeld koord, de mărțișoare kondigen de komst van de lente in Roemenië aan. Dus op 1 maart, volgens de traditie, bieden Roemenen mărțișoare aan hun geliefden. Ze worden voornamelijk aangeboden aan vrouwen en meisjes; sommigen dragen ze een paar dagen, terwijl anderen ervoor kiezen de mărțișor de hele maand maart te dragen om geluk aan te trekken. Martisors worden gemaakt van met elkaar vervlochten rode en witte draden. De rode kleur symboliseert het bloed en vrouw, en de witte kleur staat voor de mannelijke geest en sneeuw. De combinatie van beide toont een betekenisvolle relatie.
Traditioneel worden martisors gedragen voor een bepaalde periode van tijd. In sommige regio’s, worden ze gedragen voor de eerste 12 dagen van maart. Net als de martenitsa traditie van Bulgarije worden martisors, na het dragen aan een bloeiende boom gehangen als teken van vruchtbaarheid.
Disclaimer
De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.