Nieuwsbrief 24 november 2017

Header-news

DRN NIEUWS

DRN verwelkomt nieuwe leden

Recent mocht de DRN weer twee nieuwe leden begroeten en dat zijn achtereenvolgens:

Traba Logistics B.V. die opereert vanuit Beuningen met drie operationele vestigingen in Amsterdam, Belgrado en Constanta. Zoals zij aangeven “Connecting North Sea with Black Sea”. Tot hun dienstverlening behoren bulktransporten, speciale transporten, consultancy activiteiten op het terrein van intermodale transporten en personeelrecruitment via Horizon Infinity Jobs in Constanta. Voor nadere informaties verwijzen wij u naar: www.trabalogistics.com

Sinds 2014 is Verfar Srl bezig met de ontwikkeling van een akkerbouwbedrijf in Roemenië. Standplaats is nabij het dorp Fundulea, ongeveer 20 km ten oosten van Boekarest. Verfar Srl is de exploitatiemaatschappij en de daarmee verbonden Verfun Srl is de investeringsmaatschappij.  Beiden behoren tot Verroem B.V. uit Gilze.Voor nadere informatie: www.vexpro.nl

Highlights Romanian Business Day 2017 goede opmaat voor 2018

De goed bezochte Romanian Business Day had een speciaal karakter omdat het Dutch Romanian Network haar tienjarig bestaan vierde. En deze viering had een bijzonder tintje door het schitterde benefietconcert onder leiding van de voortreffelijke dirigent Raymond Janssen die met musici uit het Roemeense Timisoara en het Oekrainse Lviv een muzikale prestatie van groot formaat lieten horen. Het ontlokte een ondernemer de uitspraak dat in zakendoen met Roemenië muziek zit. Waarbij wij als DRN natuurlijk graag de ondernemers willen ondersteunen zodat het door deze samenwerking uitgroeit tot een symfonie. Gelet op de reacties van de ondernemers was de meer sectoraal gerichte aanpak in goede aarde gevallen en liep het nuttige op passende wijze in het aangename over.

Ongenoemd mag zeker niet blijven de jaarlijkse uitreiking van Romanian Business Award en die dit jaar is toegevallen aan de ondernemende bankier Robert Rekkers die de Banca Transilvana tot inmiddels de  tweede bank van Roemenië  heeft gemaakt, maar zich thans focust als algemeen directeur van Agricover Credit IFN op de ontwikkeling van de Roemeense agrisector, en daarnaast  steeds bereid is om andere initiatieven te ondersteunen zoals onder andere de DRN Task Force Agri&Food Romania.

Voorts werd aan Pieter Jan Wolthers het Erelidmaatschap toegekend omdat hij zich jarenlang inzette om de DRN klaar te stomen voor de toekomst en dat was geen peuleschil. Zijn ervaring als ambassadeur in Roemenië, Moldavië en Oekraïne is uiteraard van onschatbare waarde voor de DRN en door deze benoeming heeft de Erevoorzitter Ralph Hamers gezelschap gekregen. De ambassadeur van Roemenië in  Nederland H.E. Brânduşa Predescu heeft namens haar regering een prachtig vormgegeven blijk van erkenning uitgereikt aan het bestuur van de DRN ter gelegenheid van het tienjarig bestaan. Het vormde een aansporing voor het DRN bestuur om nog beter de bilaterale economische belangen van de Nederlandse en Roemeense ondernemers te dienen.

Ambassade Nieuws

Viering National Day van Roemenië op 30 november a.s.

Normaliter wordt deze dag overal gevierd op 1 december, maar omdat Den Haag blijkbaar officieus als enige stad in Nederland een vierenhalfdaagse werkweek kent, is deze verplaatst naar donderdag 30 november a.s. Deze dag wordt gevierd omdat op 1 december 1918 Transsylvanië met het Koninkrijk Roemenië werd herenigd.
Roemenië had zich in 1877 onafhankelijk verklaard van het Ottomaanse rijk, waarbij het land bestond uit de vorstendommen van Moldavië en Walachije.
Na het einde van de Eerste Wereldoorlog, tijdens het bewind van koning Ferdinand I, verdubbelde Roemenië bijna in omvang toen Transsylvanië en de provincies Bessarabia en Bukovina zich verenigden met Roemenië.
De verklaring van eenwording vond plaats in Alba Iulia op 1 december 1918. De verklaring werd voorgelezen door Vasile Goldis, Roemeense academicus en politicus, tijdens een openbare bijeenkomst die werd bijgewoond door meer dan 100.000 Roemenen.Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor Roemenië Basarabia (het huidige Moldavië) en Bucovina in 1940, waarbij beide regio’s werden geannexeerd door de Sovjetrepubliek.
De nationale dag van Roemenië is in de loop van de tijd een paar keer verplaatst. Vóór 1918 was de nationale dag op 10 mei, die zowel de ingang van Carol I tot Roemenië in 1866 markeerde als zijn latere onafhankelijkheidsverklaring van het Ottomaanse Rijk in 1877. Tijdens de communistische overheersing vanaf 1944 werd de nationale dag 23 augustus, de omverwerping van de fascistische regering in 1944. Na het einde van het communistische bewind in 1989, werd 1 december de nationale dag.

Logistieke Sector

E van Wijk Logistics opent nieuw warehouse in Boekarest

E van Wijk Logistics kan met recht een succesvolle pionier in Roemenië worden genoemd, waar hij al 25 jaar actief is. Aanvankelijk in Cluj Napoca en Arad en daaaraan is nu Boekarest (P3 Park)toegevoegd.”In Roemenië hebben we 400 werknemers, 185 vrachtwagens, 20.000 m² opslagruimte in Boekarest, Cluj-Napoca en Arad. De uitbreiding van ons operationele centrum in Boekarest toont ons engagement voor de Roemeense markt”, aldus Tudor Iuga, filiaalmanager Logistiek E van Wijk. Het nieuwe warehouse is verdeeld in 2 sectoren met omgevings- en gecontroleerde temperatuurzones en biedt de mogelijkheid om ook voedingsproducten te bewaren.
Voorts is E van Wijk exclusief importeur en dealer van DAF.  In 2011 werd aan Ad van Wijk de Romanian Business Award toegekend die onder andere tot doel heeft om de economische betrekkingen tussen Nederland en Roemenië te stimuleren. Ondernemers die zich op een bijzondere wijze hebben onderscheiden, wil de DRN hiermee waarderen.
Het belangrijkste criterium is investeringen in de (lokale) Roemeense gemeenschap . Voorbeelden daarvan zijn onder onderwijs, humanitaire hulp, etcetera. In de visie van de DRN zijn  investeringen in de gemeenschap een concrete invulling en doelgericht onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen .

Introductie Non-Stop Pick-Up optie in Boekarest

Het koeriersbedrijf FAN Courier heeft een dienstverlening geïntroduceerd voor de producten die klanten online bestellen. De service wordt eBox genoemd en stelt klanten in staat hun pakket op te halen via kluisjes die 24/7 toegang bieden. Met deze optie hoeven online shoppers niet langer te wachten totdat hun pakket wordt afgeleverd binnen het tijdsbestek dat is vastgesteld door het bezorgbedrijf. De eBox van Fan Courier is momenteel beschikbaar als proefproject op tien locaties in Boekarest.
Naast de flexibiliteit die aan klanten wordt geboden, maakt de service efficiëntere leveringen voor het bedrijf mogelijk. De koeriers hoeven niet meer meerdere keren naar één adres terug te gaan om de bezorging uit te voeren, als bij het eerste contact de klant niet thuis was, of als hij verzocht om de bezorging buiten ons werkschema te maken.
FAN Courier is ook van plan om in de volgende ontwikkelingsfase een “drop-off” -optie toe te voegen voor klanten die pakketten of enveloppen willen verzenden.
De tien Boekarest-kluisjes zijn te vinden naast de ingang van Promenada Mall, en bij de Petrom Muncii, Dr. Herescu, Drumul Taberei (Brasov), Brancoveanu, Militari, Fundeni, Ferentari, Virtutii en Straulesti benzinestations. Alle lockers bevinden zich in gecontroleerde gebieden en zijn uitgerust met alarm- en antidiefstalsystemen.
Fan Courier, eigendom van de Roemeense ondernemers Adrian Mihai, Neculai Mihai en
Felix Patrascanu, is de grootste pakketbezorgservice op de lokale markt. Het bedrijf heeft meer dan 5.700 werknemers en medewerkers en een vloot van 3.700 voertuigen. Het boekte een omzet van EUR 114 miljoen in 2016.

Watersector

Kansen voor Nederlandse watertechnologie in Roemenië

Hoewel de drinkwater- en waterzuiveringssector in Nederland verantwoordelijkheid van de overheid is, is de uitvoering in handen van particuliere bedrijven. Dit werkt bijzonder efficiënt. Nederland staat op de 5e plaats in de wereld in termen van het aantal octrooien per hoofd van de bevolking op het gebied van waterzuivering en 97% van het Nederlands afvalwater wordt behandeld (99,9% van de huishoudens en 93% van de industrie).
Dus de recente goedkeuring van de Europese Commissie om 17 miljoen euro vrij te maken is om de toegang voor drinkwater te verbeteren. De Infrastructuurprojecten voor het beheer en de levering van drinkwater zullen worden uitgevoerd in de Roemeense districten Constanta, Gorj, Ialomita, Ilfov en Suceava, volgens een persverklaring van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Roemenië.
Van de in totaal 17 miljoen euro die is goedgekeurd, gaat 2,5 miljoen euro naar de districten Constanta en Ialomita voor de afronding van de rehabilitatie en uitbreiding van de waterbeheer- en leveringsinfrastructuur in 19 gemeenten, wat zou moeten resulteren in een toename met 24.000 inwoners die van de verbeteringswerken zullen profiteren.
Tezelfdertijd zal 7 miljoen euro de voltooiing van werken op het watervoorzienings- en verzamelnetwerk in het zuidwesten van de provincie Gorj financieren, inclusief de hoofdstad Targu-Jiu, en 2,8 miljoen euro zal worden gebruikt om de renovatie en uitbreiding van het waterleidings- en rioleringsnetwerk in acht stedelijke gebieden in het district Ilfov, in de buurt van de stad Boekarest.
Er wordt wel 5 miljoen euro geïnvesteerd in het noorden van Roemenië, in het district Suceava, in de uitbreiding van het waterbeheer- en behandelingssysteem, waarbij het aantal inwoners dat toegang krijgt tot schoon water naar verwachting zal toenemen met 7.766 mensen aan het einde van de werken.

Scheepsbouw sector

Damen neemt werf in Mangalia van het Zuid-Koreaanse Daewoo over.

De overname waar al lang sprake van was, is thans definitief geworden nu ook de Roemeense mededingingsautoriteit zijn goedkeuring heeft gegeven. Voor de Roemeense staat die 49% van de aandelen bezit in de thans voormalige Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) zal er ook sprake van opluchting zijn want hiermee is hoogwaardige werkgelegenheid behouden. De Mangalia-scheepswerf stond al lang op de lijst met bezittingen die Daewoo verkoopt vanwege de enorme financiële problemen die het Deawoo concern al vele jarenkent . Dus hiermede is een vrijwel zeker faillissement van de werf afgewend.
Volgens Damen betekent de acquisitie ‘een versterking van zijn internationale nieuwbouw- en reparatie-activiteiten’. De scheepsbouwer bezit sinds 1999 al een werf in Roemenië, in Galati. Deze werf, de grootste van Damen, ligt aan de Donau. De overgenomen werf in Mangalia ligt aan de Zwarte Zee.

De werf in Mangalia beschikt over drie droogdokken, waarvan de breedte varieert van 48 tot 60 meter. Hierdoor is het volgens Damen mogelijk op deze plek de grootste schepen en offshore-installaties te bouwen.Volgens een woordvoerder richt Damen zich met de twee Roemeense werven nadrukkelijk op de bouw van grote cruiseschepen. ‘Die markt laat een flinke groei zien.’ In totaal heeft het concern wereldwijd 33 werven, die werk bieden aan 9000 mensen. Jaarlijks levert het familiebedrijf rond de 180 nieuwbouwschepen aan klanten.
De scheepswerf Mangalia ligt aan de kust van de Zwarte Zee. De werf is verdeeld over een oppervlakte van 980.000 m² en 1.6 kilometer aan aanlegruimte. De dokken zullen Damen van capaciteit voorzien om de grootste maritieme schepen en structuren te verzorgen. Als zodanig vormt deze stap een strategische aanvulling op de huidige scheepswerfportefeuille van Damen “, aldus de release. Met de scheepswerf Mangalia zal Damen zijn twee grootste scheepswerven in de nabijheid van elkaar hebben.

Energie sector

Nederlandse groep wil windparken in Roemenië

Nederlandse groep NERO Renewables wil in Roemenië drie windparken met 362 turbines bouwen en een totale geïnstalleerde capaciteit van ongeveer 1 GW, 400 MW hoger dan de capaciteit van het Fantanele-Cogealac onshore windpark, dat momenteel de grootste van dit soort in Europa is .
De kosten van het project worden geschat op EUR 1,4 miljard, meldt lokale Profit.ro.
De ontwikkelaar stelde de Nederlandse regering voor het project in Roemenië goed te keuren, zodat Nederland zijn streefwaarde voor hernieuwbare energie voor 2020 kan halen.
De ontwikkeling van de drie parken, gelegen in Zuidoost-Roemenië, in Constanta en Buzau, zou in 2019 moeten beginnen en ze zouden operationeel moeten zijn in 2021. De windparken zouden ongeveer 3 TWh aan energie moeten genereren, het equivalent van 2,6% van de elektriciteit in Nederland output.
De groep heeft begin oktober haar lokale dochteronderneming NERO Renewables Romania geregistreerd. De groep heeft ook zes Europese bedrijven uitgenodigd om aanbiedingen in te dienen voor het leveren van turbines aan het project in Roemenië.

Voor meer informatie: www.nerojp.nl

Sector Woningbouw

Eigen woningbezit in Roemenië het hoogste in Europa

Het eigen woningbezit in Roemenië is 96% en staat daarmee aan de Europese top. Het EU-gemiddelde bedraagt 69,3 procent volgens de gegevens van Eurostat. Na Roemenië scoren de landen Litouwen(90,3%), Kroatië (90,1%) en Slowakije (89,5%).

De twee landen die het laagst scoren zijn Duitsland(51,7%) en Oostenrijk(55%). In Nederland bevindt zich het eigen woningbezit net onder het Europees gemiddelde, waarbij moet worden aangetekend dat Nederland binnen Europa de grootste hypotheekschuld t.o.v. het bruto nationaal product kent.

Agri & Food sector

Roemeense voedselimporten eerste 8 maanden verdubbeld

Het handelstekort van Roemenië agro-food sector groeide in de eerste acht maanden van dit jaar tot EUR 820,9 miljoen, meer dan het dubbele van het niveau in dezelfde periode in 2016 volgens de gegevens van het Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling (MADR) meldt capital.ro.
In de periode van januari tot augustus 2017 steeg de voedselexport met 5,1 procent tot 3,818 miljard euro, terwijl de invoer met bijna 15 procent groeide, goed voor een totaal van 4,639 miljard euro.
Roemenië exporteerde naar de landen van de Europese Unie voedingsproducten van EUR 2.328 miljard en in derde landen – EUR 1.489 miljard, terwijl de invoer uit het communautaire gebied(gemeenschap van Europese Unie) EUR 3.814 miljard bedroeg op acht maanden, die in de extracommunautaire zone, ten bedrage van EUR 824.8 miljoen.
MADR laat zien dat Roemenië in de relatie met de Europese Unie een tekort heeft van 1,485 miljard euro, maar in vergelijking met derde landen heeft het een overschot van 664,8 miljoen euro in de agrovoedingssector.
In dit kader bedroegen de leveringen van externe tarwe uit Roemenië, het product met het grootste aandeel in de totale uitvoer (19,3 procent), 4,298 miljoen ton, waarmee EUR 736,6 miljoen aan de ontvangsten werd opgehaald in de eerste acht maanden van 2017, respectievelijk EUR 4 miljoen, hoewel de uitgevoerde hoeveelheid was 143.200 ton minder dan de vergelijkbare periode van 2016.
De export van zonnebloempitten groeide 2,2 keer in de eerste acht maanden en genereerde de hoogste waardestijging (+ EUR 81,2 miljoen), in totaal EUR 201,2 miljoen, voor 393.100 ton.
Tegelijkertijd daalde de uitvoer van vlees van pluimvee met EUR 6,6 miljoen, maïs – met EUR 4,9 miljoen, vleesbereidingen en vlees in blik – met EUR 2,4 miljoen, evenals leveringen van sojabonen – met EUR 2,2 miljoen.

Roemeense wijnproductie stijgt terwijl productie wereldwijd daalt

Portugal, Roemenië, Hongarije en Oostenrijk waren echter de enige landen in Europa waarvan de wijnproductie is gestegen in vergelijking met 2016. Wereldwijd kelderde de wijnproductie dit jaar met 8,2 procent tot een dieptepunt van 50 jaar geleden als gevolg van ongunstige klimatologische omstandigheden. De Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijn (OIV) gaf dit aan in een recent persbericht.

De totale productie van 246,7 miljoen hectoliter was voor een groot deel te wijten aan steile dalingen in de top drie van wijnproducerende landen: Italië, Frankrijk en Spanje. Volgens OIV zakte de productie in Italië met 23  procent terug tot 39,3 mhl, terwijl in Frankrijk de daling 19 procent bedroeg tot 36,7 mhl. De productie in Spanje daalde met 15 procent tot 33,5 mhl.
Aan de andere kant groeide de Roemeense wijnproductie met 64 procent in vergelijking met 2016, van 3,3 tot 5,3 miljoen hectoliter, waarmee het op de 13e plaats staat in de top van ’s werelds grootste wijnproducenten.
Het is dus de hoogste tijd dat de Nederlandse wijnimporteurs hun bakens verzetten en ons land voorzien van de gekwalificeerde Roemeense wijnen.
In The Guardian die tot de meest serieuze en gerespecteerde kranten in Groot-Brittannië wordt gerekend verschenen diverse artikelen over de kwaliteit van de Roemeense wijnen, wat niet verwonderlijk is omdat de Britse wijninkopers in het algemeen beter georiënteerd en geïnformeerd zijn dan hun Nederlandse collega’s.  Op dit moment  speelt ook het gedaalde Britse pond een rol omdat Roemenië nog niet tot de Eurogroep behoort en de teruggelopen productie in de wijnlanden Spanje, Italië en Frankrijk. Wijn wordt al eeuwen in Roemenië gemaakt, maar de export liep terug onder het communistisch bewind. Nu is er weer een grote belangstelling waar te nemen voor de wijnen Tamâioasă Româneasca Sec 2016, de Roemeense druivensoort  Fetească Neagră, de zeer elegante Negru de Drăgăsani en de Pinot Grigio en Pinot Noir.

Economische groei van Roemenië wordt voornamelijk ondersteund door de landbouw

Volgens de Oostenrijkse bank Erste werd de economische groei van Roemenië die in het derde kwartaal 8,8% bedroeg (de hoogste in de EU), voornamelijk aangedreven door landbouw, handel en diensten en minder door de industriële productie, die in september vertraagde. “De prestaties in de landbouw zijn onderschat, maar het lijkt zelfs de meest optimistische scenario’s te hebben overtroffen”, aldus de Oostenrijkse bank.
De landbouw had in het derde kwartaal van dit jaar een aandeel van 8% in het nominale bbp, Handel en diensten droegen ook bij tot de economische groei tussen juli en september, doordat het inkomen van de huishoudens toenam vanwege de versoepeling van het belasting- en loonbeleid.

Roemeense campagne bevordering consumptie schapenvlees

De schapenteelt is eeuwenoude traditie en vooral in de Transsylvaanse Karpaten waarover wijlen Prof.Dr.Ir. Leendert Pons heeft gepubliceerd over de Transhumance de term die wordt gebezigd voor de verticale verplaatsing van vee, typisch voor hoger gelegen weiden in de zomer en lager gelegen dalen in de winter.De schapenhouderij ontwikkelde zich vooral in de 17e, de 18e en vooral in de 19e eeuw door de grote vraag naar wolproducten zowel in het Habsburgse als in het Ottomaanse rijk.

De uitgebreide toepassing van watermolens voor de bewerking van wol, zorgde voor het goedkoop produceren van speciale producten, waarmee vilten stoffen en tapijten konden werden vervaardigd. De langstapelige wol (lange draden) van het Roemeense schapenras Turcana had daarom de voorkeur.
De huidige campagne genaamd Choose the Sheep! (Alege Oaia!) is bedoeld om schapenfokkers in Roemenië te helpen en de consumptie van dit vlees in Roemenië te promoten. Roemenen eten meestal lamsvlees rond Pasen, omdat het een belangrijke lokale traditie is. Schapenvlees is echter niet zo populair in Roemenië en schapentelers exporteren hun schapen meestal naar landen in het Midden-Oosten.

Ontwikkeling in Roemeense landbouw vooral een sociaal probleem

Vele nationale en internationale deskundigen houden bij de realisatie van hun plannen niet tot nauwelijks met de verborgen werkeloosheid in de agrarische sector, waardoor de ontwikkelingen stagneren.


De recente studie van Eurostat laat zien dat maar liefst 24% van de beroepsbevolking “werkzaam”is in de agarische sector terwijl het gemiddelde in de Europese lidstaten 4,5% is. Weliswaar daalde het percentage in de periode 1996-2016 van 40,9% naar 24% maar vormt nog steeds een groot probleem. Omscholingsprojecten buiten de agrarische sector waar een krappe arbeidsmarkt is ontstaan, ligt voor de hand.

Sociaal Economische ontwikkelingen

Roemenië, de enige EU-staat waar meer mannen dan vrouwen in deeltijd werken

Roemenië is de enige staat in de Europese Unie waar het aandeel mannen dat in deeltijd werkt hoger is dan dat van vrouwen, volgens een rapport van het statistiekbureau Eurostat van de EU, gebaseerd op gegevens uit 2016.
In Roemenië werkte 5,5% van de vrouwen en 5,7% van de mannen vorig jaar parttime. Op EU-niveau werkte 1 op de 15 (6,7%) mannen van 25-49 jaar in deeltijd. Ter vergelijking: bijna 1 op de 3 (29,8%) vrouwen in deze leeftijdsgroep had een deeltijdcontract.
Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen op dit gebied is in Nederland, waar de meerderheid van de vrouwen (72%) in deze leeftijdsgroep parttime werkte, terwijl slechts 17% van de mannen een deeltijdcontract had. Bulgarije, Kroatië, Litouwen en Hongarije hadden de laagste genderverschillen in deeltijdcontracten.
Bijna de helft van de Europese vrouwen met minstens 3 kinderen werkt parttime.

Genderproblematiek Roma nog steeds actueel

Één van de grootste Romaconcentraties van Roemenië bevindt zich in het district Brasov en dan vooral in de plaats Săcele(ca.30.000 inwoners), waar  de wijk Gărcini een vrij compacte Romagemeenschap kent van circa 5900 personen. De autoriteiten van Săcele hebben een telling gehouden in de wijk Gârcini. Uit de bevindingen is gebleken dat meer dan de helft van de gemeenschap uit minderjarigen bestaat, terwijl 60% van de vrouwen moeders werden voordat ze 18 werden.

De recente studie wijst uit dat de wijk een bevolking heeft van 5.975 mensen, waarbij 52,4% man is.
Het onderzoek toont ook aan dat meer dan de helft van de bewoners, 52,2%, tussen 0 en 17 jaar oud is, dus de gemiddelde leeftijd van deze Romagemeenschap slechts 22 jaar oud is. Aan de andere kant is slechts een klein deel van 4,5% van de bevolking ouder dan 60.
De burgemeester onthulde ook dat 63,4% van de geboorten geregistreerd was bij jonge meisjes die nog geen 18 waren.
Er zijn meer dan 2500 minderjarigen in de wijk en de meesten hebben al een gezin: 30,8% is getrouwd en 30,8% heeft relaties buiten het huwelijk. De studie werd door de lokale autoriteiten uitgevoerd omdat men toegang tot de Europese fondsen wil krijgen voor een project dat is bedoeld om de infrastructuur van de wijk (straten, energie, water en riolering) te rehabiliteren, maar ook om een ​​nieuwe school en een kliniek te bouwen.

Roemeense staatsschuld veel lager dan in Nederland

Volgens de recente rapportage over het tweede kwartaal van 2017 is Roemenië een van de landen met de laagste verhouding tussen overheidsschuld en bbp. In Roemenië is de staatsschuld 37,2% van het bbp en in Nederland is de staatsschuld 62%, dus nog boven de door de EU aangegeven grens van 60%.

De hoogste ratio’s van overheidsschuld ten opzichte van het bbp aan het einde van het tweede kwartaal van 2017 werden genoteerd in Griekenland (175 procent), Italië (134,7 procent) en Portugal (132,1 procent), en de laagste in Estland (8,9 procent), Luxemburg ( 23,4 procent) en Bulgarije (27,7 procent).

Financiële Sector

ING Romania laat uitstekende resultaten over eerste 9 maanden zien

Over de 9 maanden van 2017 rapporteert ING Roemenië een winst voor belastingen van RON 459 miljoen, voornamelijk als gevolg van een sterke ontwikkeling van de portefeuille, gezonde risiconiveaus en een toename van het aantal klanten, meldt een persbericht.

Exclusief het eenmalige effect van de verkoop van Visa-aandelen op negen maanden in 2016 was de winst voor belastingen op 9 maart 2017 RON 117 miljoen hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, die werd gerapporteerd op 342 miljoen RON. De nettowinst steeg met 35 procent tot RON 391 miljoen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. “2017 was een jaar van primeurs en we zijn blij dat onze klanten positief reageerden op onze nieuwe producten of diensten. Zo hebben bijvoorbeeld de zero fees van het Card Complet-aanbod de aandacht van onze klanten getrokken en zien we dat veel van hen hun salarissen naar ING verplaatsen. Ook zijn we erin geslaagd om de volledige online versie van onze Instant persoonlijke lening in september te lanceren, waarop door veel klanten werd gewacht, vanwege de digitale handtekening. (…) Over het algemeen zagen we een geïntensiveerde activiteit van ING-klanten bij de bank die ons naar een bankmijlpaal van EUR 10 miljard in klantenvolume leidde “, volgens Michal Szczurek, CEO ING Roemenië.

Kredietverzekeraar Atradius betreedt de Roemeense markt

Het in Amsterdam gevestigde bedrijf Atradius, die handelskredietverzekeringen verstrekken, is de Roemeense markt betreden. Het opende een kantoor in het SkyTower-gebouw in het noorden van Boekarest, meldt Profit.ro.

De kredietverzekeringen van Atradius beschermen bedrijven tegen verliezen die voortvloeien uit het niet betalen van commerciële schulden.
Het bedrijf heeft een lokaal service- en verkoopteam en een risicoanalyseteam dat het wanbetalingsrisico van debiteuren zal beoordelen.De Roemeense kredietverzekeringsmarkt heeft momenteel een volume van circa EUR 24 miljoen. Het gemiddelde groeipercentage bedraagt 10% per jaar. De beste concurrenten op dit marktsegment zijn Coface en Euler Hermes.Gelijktijdig met zijn filiaal in Boekarest, heeft Atradius in Sofia ook een vestiging geopend.

Fiscaal nieuws

Tarieven belasting Europa

Onderstaand een overzicht van belastingtarieven in verschillende landen van Europa. Vennootschapsbelasting (VPB, winstbelasting), omzetbelasting (BTW), dividendbelasting en inkomstenbelasting.Het overzicht toont onder andere dat Roemenië een gunstig fiscaal klimaat kent, waarbij aangetekend moet worden dat thans het belastingstelsel wordt herzien en het zaak is de vinger aan de pols te houden. Dit overzicht is zo veel mogelijk up-to-date, maar tarieven veranderen vaak, en de meeste landen kennen verschillende tarieven. De belastingtarieven in dit overzicht zijn de toptarieven. De meeste Europese landen hebben ook lagere tarieven per omvang, bron of soort van inkomen.

Alle landen in Europa, behalve Denemarken, kennen een laag BTW-tarief, dat varieert van 5 tot 18 procent. Dividendbelasting wordt doorgaans beperkt door belastingverdragen. Inkomstenbelasting is in de meeste landen, net als in Nederland, progressief.

Politieke ontwikkelingen

Daciaanse wolf logo voor Roemeens EU voorzitterschap

Op 1 januari 2019 is Roemenië voorzitter van de Europese Raad en dan is het te  doen gebruikelijk dat ieder land gedurende het roterende voorzitterschap een eigen logo hanteert. Daartoe was een wedstrijd uitgeschreven en een student werd de winnaar met de wolf uit Dacië.

Initiatief wetgeving status Roemeens Koninklijk Huis

De voorzitters van het parlement en de senaat respectievelijk Liviu Dragnea en Calin Popescu Tariceanu hebben een wetgevingsinitiatief ingdiend om de wettelijke status van het Roemeense koningshuis te reguleren. Het wetsvoorstel wil erkenning als een private rechtspersoon en de toekenning van de status van openbaar nut. Bovendien stelt de wet de erkenning voor van de positie van het hoofd van het Koninklijk Huis van Roemenië als erepositie en op protocolniveau gelijkgesteld met het staatshoofd volgens een persbericht. “Deze bepalingen zullen de basis vormen voor een intensere betrokkenheid van het Koninklijk Huis in de Roemeense samenleving. Meer dan ooit hebben we een instelling nodig boven de partijpolitiek, waarin Roemeense mensen een mijlpaal van balans en continuïteit kunnen zien “, zegt de geciteerde bron.
“Vandaag zijn wij bij Zijne Majesteit, Koning Mihai, die ernstige gezondheidsproblemen(kanker) heeft, en wij geloven dat dit wetgevingsvoorstel de erkenning weerspiegelt van de voorbeeldige manier waarop Zijne Majesteit zijn plicht jegens Roemenië heeft volbracht, en het zal ook in een voorspelbaar opzicht reguleren en constitutionele manier de continuïteit van een symboolinstelling van de Roemeense staat “, verklaarden de sprekers van de Senaat en de afgevaardigdenkamer.
Hare Koninklijke Hoogheid Margareta, prinses van Roemenië, is de volgende in de rij voor de functie van hoofd van het Koninklijk Huis. Zij is en blijft de bewaarder van de kroon van Roemenië na de dood van koning Michael. Haar man Radu is Prins van Roemenië.
De leden van het Koninklijk Huis van Roemenië zijn prinsessen Elena, Sofia en Maria, allemaal dochters van koning Michael en koningin Anne. De volgorde van opvolging van de troon is onderworpen aan de Salische Wet die alleen mannelijke troonopvolgers toestaat. Overigens is deze wet overal in Europa afgeschaft.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend.