Nieuwsbrief 26 mei 2015
De laatste jaren vinden twee digitale ontwikkelingen in versneld tempo plaats, die een grote impact zullen hebben op het bedrijfsleven; E- business en 3D printing. En de gevolgen van deze ontwikkelingen beperken zich niet tot maar één sector. Ze gaan het hele bedrijfsleven in alle sectoren, in meer of mindere mate aan.
Daarom heeft de DRN, als ondernemersplatform, het initiatief genomen om een expert meeting te organiseren waar deze ontwikkelingen worden toegelicht. Voorafgaand aan deze meeting vindt in Roemenië een grote internationale conferentie over dit onderwerp plaats. Maar wij doen dat hier voor u in Nederland, mocht u verhinderd zijn naar Boekarest af te reizen.
E commerce en E business bieden grote kansen voor het bedrijfsleven. Maar E business stelt ook andere eisen aan de bedrijfsvoering en de organisatie. Businessmodellen verschuiven. Maar wat is daarop uw antwoord?
Om het in goed Nederlands te zeggen; Bent u al helemaal klaar voor de E-business revolutie? Heeft u uw online customer buyer journey op scherp staan? Wat zijn de touch points voor een klant in uw digitale onderneming? Is uw online branding strategie in lijn met uw off line communicatie? En is uw organisatie wel ingericht om de verschuiving naar online sales op te vangen?Tijdens de expert meeting op 28 mei zal een aantal digitale marketingdeskundigen deze digitale revolutie vanuit hun eigen invalshoek belichten. Er is volop gelegenheid tot vragen en eigen inbreng. Dus laat deze kans om met de experts in gesprek te gaan niet lopen.
De tweede revolutie die tijdens deze expert meeting aan bod komt is 3D printen. De impact van 3D printen laat zich nog moeilijk voorspellen. Maar de ontwikkelingen voltrekken zich in zo’n hoog tempo dat we aan de vooravond van een nieuwe industriële revolutie staan. Tenminste als wij de hoogleraar Economics en Internetbusiness Willem Vermeend mogen geloven. De mogelijkheden lijken onbegrensd en zullen een grote impact hebben.
Outsourcing kan zich transformeren naar nearshoring of zelfs naar reshoring. Binnen de maakindustrie wordt al in beperkte mate op deze ontwikkeling geanticipeerd in de zin van: Think Globally, 3D Print Locally.
De logistieke sector realiseert zich al dat 3d printing een grote impact kan hebben op hun verdienmodellen. Maar geldt dat niet ook voor andere sectoren? De gevolgen zijn in dit kort bestek teveel om op te noemen, maar dat deze ontwikkeling economiën zal veranderen is wel met zekerheid vast te stellen. Ook hier hebben wij een deskundige aangetrokken die een tipje van de sluier zal oplichten.
In deze nieuwsbrief treft u het conceptprogramma voor deze expertmiddag aan. U kunt zich via de website online aanmelden. Wij adviseren u dat tijdig te doen in verband met de beschikbare ruimte.
PROGRAMMA
(Wijzigingen voorbehouden)
Moderator: Natasja Hart
Expertmeeting Digitale & Industriële Revolutie
28 mei 2015
Conference Center The Strip
High Tech Campus 1
5656 AE Eindhoven
15.30 – 16.00 | Ontvangst en registratie |
16.00 – 16.10 | Opening door Ambassadeur van Roemenië H.E.Ireny Comaroschi |
16.10 – 16.45 | Inleidingen en discussie over Digitale revolutie E-business door: Karin Jager (Global Marketing Director, Merck,Sharp & Dohme), Carolijn Schoofs (Business Developer,Luchthaven Schiphol), Geeske Breunissen en Nico Kruyswijk (Seniors Formule ontwikkeling ,ING) |
16.45 – 17.00 | Pauze |
17.00 – 17.30 | Aanbevelingen Digitale Revolutie(E business) |
17.30 – 18.00 | Additive Manufactoring(3D) door Daan Kersten (CEO, Additive Industries) |
18.00 – 19.30 | Netwerkborrel met muzikale omlijsting door de internationaal bekende vibrafonist Diximus Andrei Voica |
AANMELDEN >>> |
Op 1 juli a.s.opent de Hendrik Veder Group zijn sales office in Boekarest en het zal onder leiding staan van de Area Sales Manager Sjaak Geurts. De Hendrik Veder Group is een Europese fabrikant en distributeur van staalkabels voor de offshore-, maritieme en andere sectoren. De
Hendrik Veder Group (sinds 1800) is een leidende speler in de Europese markt met een jaaromzet van ongeveer €60 miljoen. Het bedrijf heeft acht vestigingen in zes Europese landen en ongeveer 120 medewerkers, die gezamenlijk jaarlijks meer dan 21 duizend ton staalkabel verwerken. De groep is actief in staalkabels en aanverwante hijs- en sleepmaterialen voor off- en onshoretoepassingen. Het brede aanbod van producten en diensten van de ISO 9001-gecertificeerde organisatie is toegankelijk zowel voor eindgebruikers binnen de offshore- en maritieme sector, als voor de groothandel uit de bouw en industrie. Voor nadere informatie: www.hendrikvedergroup.com
Met ingang van 1 september a.s. zal Emar Gemmeke de nieuwe landbouwraad zijn, waar hij dus Reinder Schaap opvolgt. De nieuwe landbouwraad heeft een veterinaire achtergrond en was van 2009 tot 2013 agrarische attaché in Beijing.De opkomende agrarische sector in Roemenië zal voor hem een grote uitdaging vormen waarbij een matchmaking van Roemeense en Nederlandse belangen kan worden bevorderd. Bij de Roemeense regering is het een speerpunt van beleid, wat aansluit bij het Nederlandse beleid van de topsectoren.
Energiesector
Roemenië heeft door zijn eigen energievoorziening ruimte om andere landen van gas te voorzien. De Roemeense regering kiest ervoor om aan de landen Oekraine en Moldavie te leveren zodat zij daardoor onafhankelijker van het Russisch gas zijn. Het transport naar Moldavie vindt al plaats en heeft een capaciteit van 1,5 miljard kubieke meter gas. Thans vinden de onderhandelingen plaats met het Oekrainse Ukrtransgaz voor de levering van twee miljard kubieke meter gas. Roemenie geeft daarmee het goede voorbeeld aan de andere EU lidstaten die pogingen doen om tot gemeenschappelijk energiebeleid te komen, maar weinig voortgang maken.
Om al op beperkte schaal tot een gezamenlijk energiebeleid te komen hebben vier landen in Centraal-Europa, Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Slowakije, thans een overeenkomst getekend om tot de aanleg van een pijplijn te komen die de continuiteit van de energievoorziening te komen. Roemenië neemt daar de belangrijkste plaats in omdat het zelf over energiebronnen beschikt.
De annulering van het Europese Nabuccoproject en het Russische Southstreamproject dwingt Europese landen er toe om voor alternatieve aanvoer zorg te dragen, omdat Rusland als leverancier het als een politiek instrument hanteert.De commerciële exploitatie zal deze zomer reeds operationeel worden.
Luchtvaartsector
Airbus Helicopters is een internationale helicopterfabrikant en leverancier van ondersteunende diensten. Het bedrijf is gevormd in 1992 uit de helicopterdivisies van het Franse Aérospatiale en het Duitse DaimlerChrysler Aerospace AG.Zij hebben onlangs de bouw gestart in Ghimbav(nabij Brasov). Daar zullen de helicopters Super Puma MK 1 worden geproduceerd.Al eerder was een gedeelte van dit bedrijf naar Roemenië gegaan en hebben 24 Puma helicopters voor de Royal Air Force gemoderniseerd. Roemenië werd gekozen omdat zij ervaring hebben op het speciale gebied van vliegtuigbouw en de loonkosten laag zijn. Deze uitbreiding zal zeker ook toeleveranciers uit andere Europese landen aantrekken.
De Roemeense Minister van Transport Ioan Rus is in onderhandeling met zijn collega om het staatsbedrijf Romaero over te nemen en daarmee de positie van Tarom te versterken en tot een kostenreductie te geraken. Romaero is gespecialiseerd in onderhoud van vliegtuigen en het vervaardigen van onderdelen. Tussen de regels door liet de Minister van Transport doorschemeren dat het niet uitgesloten is dat Tarom “in de etalage”wordt geplaatst en derhalve rijp is voor overname dan wel een intensievere samenwerking met een andere luchtvaartmaatschappij. Evenals de KLM is Tarom aangesloten bij het Skyteam.
Automotive sector
De nieuwe Daimlervestiging nadert zijn oplevering en men verwacht in het voorjaar van 2016 de serieproductie te kunnen opstarten.In deze derde Roemeense vestiging van Daimler(Star Transmissions)worden de nieuwe versnellingsbakken(dubbele koppeling, 9 speed) geproduceerd.
De general manager Bernd Krottmayer verwacht de komende jaren een aantrekkende markt in de automotive sector en daarop wordt geanticipeerd. De locatie is gekozen omdat er goed technisch personeel voor handen is die bovendien de Engelse en Duitse taal machtig zijn.Deze ontwikkeling past in het beeld van een sterk aantrekkende Roemeense automotive sector, waar steeds meer internationale bedrijven zich vestigen.
IT sector
ORTEC is een van de grootste aanbieders van geavanceerde optimalisatie-oplossingen voor planning. ORTEC heeft meer dan 1800 klanten wereldwijd, 750 werknemers en verschillende kantoren in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azie. In Roemenië is het regionale hoofdkantoor voor Centraal- en Oost-Europa gevestigd, waar het IT bedrijf sinds 2008 gevestigd is. Voor het eerste kwartaal wordt een groei gemeld van 35%.
Herman Wierenga, CEO van Ortec Centraal- en Oost-Europa schrijft de groei toe aan het bevorderen van zogenoemde tailormade oplossingen, consolidatie van het bestaande klantenbestand en een vergroting van het klantenbestand van 20 procent in Roemenië, maar ook de andere landen van de regio zoals Turkije, Polen, Kroatië en Rusland.
Medische sector
Mede door de sterke focus van de Roemeense regering om grootscheeps te gaan investeren in de gezondheidszorg is er sprake van toenemende internationale belangstelling voor investeringen in de private medische sector. Min of meer ingegeven doordat zij hun marktpositie willen behouden en uitbreiden ten aanzien van de publieke sector. In 2012 was het de Zweedse groep Medicover die het eerste private ziekenhuis opende in Boekarest en inmiddels 16 klinieken heeft geopend verspreid over Roemenië. Onlangs opende Medicover een multidisciplinaire kliniek in Timisoara, waarmee een investering van 600.000 euro gemoeid was.De kliniek 40 artsen verdeeld over 20 specialismen.
Sector Toerisme
Volgens een onderzoek van het World Economic Forum staat Roemenië als één van de laagst genoteerden in de regio Centraal- en Oost-Europa wat de competitiviteit met betrekking tot toerisme aangaat. Het land scoort het hoogste op het terrein van tariefstelling voor gezondheid en hygiëne, maar daarentegen scoort men slecht op criteria als ondernemersklimaat en als land met veel natuurlijke schoonheid en cultuur, weet men daar niet mee om te gaan en het voor toeristen interessant te maken nog afgezien van het feit dat Roemenië als toeristische bestemming nauwelijks de aandacht trekt doordat het aan een goede marketing ontbreekt. Ook scoort Roemenië slecht omdat zij geen deel uitmaakt van de Schengenzone wat voor toeristen aantrekkelijk is om te reizen.
Sector Creatieve Industrie
Ruim 130 ontwerpers, waarvan er zes uit het buitenland kwamen, namen deel aan de Romanian Design Week die plaatsvond van 15 tot en met 24 mei in Boekarest. Het internationale karakter werd bepaald door deelname van Nederland, Oostenrijk,Tsjechië, Zweden, Denemarken en Finland; de drie laatstgenoemden namen deel met een gezamenlijk project(Nordic Corner). De Nederlandse architecten Freyke Hartemink en Aura Luz Melis presenteerden hun visie op architectuur, interieur design in samenwerking met de “Ion Mincu” Universiteit van Architectuur en Stedenbouw.
Financiële en economische ontwikkelingen
Tijdens de Algemene Vergadering van 11 mei jl. is Mariana Gheorghe (59) tot lid van de RvC benoemd. Zij heeft de Roemeense en Britse nationaliteit en is CEO van OMV Petrom de grootste olie- en gasproducent in Zuid Oost Europa. Van 1993 tot 2006 was zij in Londen werkzaam bij de European Bank for Reconstruction and Development(EBRD) en van 1991 tot 1993 was als vice directeur generaal werkzaam op het Roemeense Ministerie van Financiën. Als nevenfunties is zij bestuurder van de Foreign Investors Council(FIC), vice president van het Aspen Instituut, president van het Instituut voor Corporate Finance(ICG) en lid van de World Energy Council.
De zogenoemde Business Angelswet beoogt via fiscale voordelen investeerders te interesseren om startups te financieren. Deze zogenaamde “business angels”worden vrijgesteld van dividendbelasting en als zij hun belang in de startup(na minstens drie jaar) willen verkopen, worden zij ook vrijgesteld van winstbelasting.
De voorwaarden zijn dat de investeeerder niet betrokken mag zijn waarin hij investeert; hij zal als medewerker worden gezien die een geldelijke bijdrage dan wel een bijdrage in natura levert. De investering moet minstens 3000 euro zijn en maximaal 200.000 euro.Tevens mag de bijdrage maximaal een aandeel van 49% van het kapitaal van de startup bedragen.Een tweede doel van deze wet om het voor hoogopgeleide Roemenen die in het buitenland actief zijn en interessante repatrieringsmogelijkheid te bieden om in hun eigen land hun kennis en ervaring te exploiteren. Zie ook www.repatriot.ro. Overigens kunnen ook buitenlanders van de wet gebruikmaken.
Milieusector
De huidige regering is de eerste regering die de illegale ontbossing in Roemenië daadwerkelijk aanpakt, maar stuit daarbij op tegenwerking van belanghebbenden zoals onder andere de marktleider het Oostenrijkse bedrijf Holzindustrie Schweighofer en politici van de oppositiepartij PNL. Het Oostenrijkse bedrijf dreigt met terugtrekking uit Roemenië en dreigt met ontslag van Roemeense werknemers. Het pleit voor de regering dat zij haar maatregelen tegen de illegale ontbossing doorzet en ook de hand in eigen boezem steekt door het Roemeense staatsbosbedrijf Romvilva door te lichten.Bij de illegale ontbossing waren ook Nederlandse afnemers betrokken die op de hoogte waren van de herkomst van het hout.
Agrarische sector
Ondanks de lagere output worden de Roemeense wijnproducenten door de International Organisation of Vine and Wine(OIV) als een van de beste ter wereld gezien.Werelwijd is Roemenië de twaalfde wijnproducent en in Europa neemt het de zesde plaats in.De wijnconsumentenlijst wordt aangevoerd door de VS,gevolgd door Frankrijk, Italië, Duitsland en China.Verbazingwekkend is dat de Roemeense wijnen in Nederland nauwelijks bekend zijn, want test u de kennis van de slijter of wijnhandel bij uw in de buurt maar eens op zijn (vermeende) wijnkennis.
In Nederland zijn er twee importeurs van Roemeense wijnen waar een particulier ook terecht kan: zie de websites www.cassdegoudensmaak.nl en www.roemwijn.nl
Sector Kunst en cultuur
Op voornoemde datum organiseert het podium voor Roemeense kunst, cultuur en wetenschap Salon de Arte Carmen Sylva aan de Parklaan 15 te Rotterdam een feestelijke matinee ter gelegenheid van het eerste succesvolle seizoen.Op het programma staan onder andere een bijzonder concert, een literair intermezzo met boekpresentatie, omlijst met food design en delicatessen. Voor nadere bijzonderheden en aanmelding zie website www.carmensylva.nl
Binnenkort zal André Rieu zijn concerten houden in Roemenië.
Aanvankelijk zou het om één optreden gaan, maar de belangstelling bleek zo overweldigend te zijn dat het tot 6 concerten is uitgebreid en wel op 6,7,11,12,13 en 14 juni a.s. Het zijn openluchtconcerten die op een bijzondere locatie plaatsvinden en wel op het Piata Constitutiei in Boekarest met op de achtergrond het grootste parlementsgebouw ter wereld.
Het instituut Institutul Cultural Roman(ICR) heeft als belangrijkste doelstelling om de Roemeense cultuur in de ruimste zin van het woord in het buitenland te bevorderen. In het algemeen gesteld is het beleid van onderhavig instituut regelmatig onderwerp van discussies die nogal kritisch van aard zijn. Het is mede afhankelijk van de profilering van de president van het instituut ten opzichte van het ministerie van cultuur die de (financiële) speelruimte bepaalt en daaraan tevens voorwaarden verbindt. De Roemeense senaat heeft op dinsdag 28 april jl.ingestemd met de benoeming Radu Boroianu die in het verleden meerdere malen de functie bekleedde van staatssecretaris van cultuur. Thans maakt hij deel uit van de liberale PRL waarvan Tariceanu de partijleider is.
Het Dutch Romanian Network heeft binnenkort een afspraak met het ICR kantoor in Brussel om na te gaan in hoeverre zij het cultureel ondernemerschap ondersteunen met betrekking tot het verspreiden van de Roemeense cultuur in Nederland.
Politieke ontwikkelingen
In Roemenië is grote beroering ontstaan over de actie van een viertal diplomaten, te weten: Matthijs van Bonzel(Nederland), Dean Thompson(Verenigde Staten), Paul Brummell(Groot Brittannië) Achim Troster(Duitsland). Deze hadden een onderhoud gevraagd met de voorzitters van de senaat(Calin Popescu Tariceanu) en het parlement (Valeriu Zgoinea), waarbij tevens de co-voorzitters Alina Gorghiu en Vasile Blaga van de grootste oppositiepartij PNL aanwezig waren. In dit onderhoud hebben zij zich direct bemoeid met de wetgeving van Roemenië, hoewel ze dat krampachtig trachten te verbergen door “het zich zorgen maken” te noemen. Men acteerde echter op gedane wetsvoorstellen en amendementen in het parlement. Hiermee werd volgens de vertegenwoordigers van de Roemeense senaat en parlement de ongeschreven gedragscode van diplomaten met voeten getreden.Indirect hebben hun opmerkingen ook een negatieve invloed op de scheiding van machten(trias politica) door aan te geven dat het parlement zich nog niet voldoende bewust was van de aanpak van corruptie en de daarbij behorende wetgeving. Terwijl in heel Europa juist waardering wordt uitgesproken voor de doortastende aanpak waarbij zonder aanzien des persoons of politieke achtergrond (potentiële) verdachten in voorlopige hechtenis worden genomen dan wel huisarrest krijgen opgelegd. Waarbij men zich soms kan afvragen of het soms niet al te drastisch is, gegeven het feit dat een rechter zich nog niet heeft uitgesproken. Duidelijk werd dat deze actie de over het algemeen goede bilaterale diplomatieke betrekkingen van de betreffende landen niet heeft gediend.
De intensieve aanpak van corruptie werpt nog steeds zijn vruchten af en vrijwel wekelijks worden er door het Anti-Corruptie Directoraat en DIICOT personen van het openbaar bestuur en bedrijfsleven in de verdachtenbank geplaatst.
Onlangs is de zittende Vice Premier Liviu Dragnea en Minister van Regionale Ontwikkeling en Openbaar Bestuur aan een onderzoek onderworpen en heeft zijn ontslag moeten indienen en is ook uit zijn partij PSD verwijderd. Voorts hebben de openbare aanklagers de voormalige partijleider van de PSD en Minister van Buitenlandse Zaken Mircea Geoana opgeroepen voor een nader onderzoek. De president van het district(judeţ) Iasi en tevens voormalig Minister van Onderwijs Cristian Adomnitei(PNL), alsmede de burgemeester van stad Iasi Gheorghe Nichita(PSD) zijn in staat van beschuldiging gesteld.Deze qua omvang ongekende zuivering kent in Europa nauwelijks zijn weerga en boezemt niet alleen vertrouwen in van de Roemeense burgers maar blijft ook bij de Europese Commissie niet onopgemerkt. Ook op fiscaal terrein worden de regels drastisch aangescherpt en gehandhaafd om de belastingontduiking sterk te verminderen.
Calin Popescu Tariceanu woonde de 16e bijeenkomst van de Europese Senaten die op 21 en 22 mei jl.in Den Haag werden gehouden. De Roemeense delegatie die voorts bestond uit de senatoren Ioan Chelaru(PSD – Vice President van de Senaat) en Daniel Barbu(PRL-Voormalig Minister van Cultuur) hadden bilaterale ontmoetingen met de Nederlandse voorzitter van de Eerste Kamer Ankie-Broekers-Knol, Christine Defraigne president Belgische Senaat, Jean-Claude Gaudin vice voorzitter van de Franse Senaat en de Italiaanse senaatsvoorzitter Pietro Grasso. Onderwerp van gesprek waren de actuele politieke en economische ontwikkelingen in Roemenië, toetreding tot de Schengenzone, het Cooperatie en Verificatie Mechanisme(CVM), de rechtsstaat en de Europese strijd tegen corruptie. Tariceanu attendeerde op de belangrijke bijdrage die Roemenië via Frontex levert aan de bewaking van buitengrenzen; de belangrijkste voorwaarde van de Schengenovereenkomst. Hij bekritiseerde het CVM in de zin dat de voorwaarden thans bewegende doelen zijn geworden en wederom de regels tijdens het spel worden veranderd waardoor het zo langzamerhand een ongeloofwaardig instrument is geworden en aan kracht zal inboeten.
Het algemene thema voor alle deelnemende landen handelde vooral over een mogelijke modernisering van de senaat en de werking van de verschillende parlementaire stelsels.
De Association of European Senats is opgericht in 2000 en deelnemers zijn thans de senaatvoorzitters uit 14 Europese landen (Oostenrijk, België, Bosnië-Herzegovina, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Zwitserland, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Roemenië , de Russische Federatie, Slovenië en Spanje en de Adviesraad van Luxemburg als waarnemer.
Voorts had hij een informeel onderhoud met een DRN vertegenwoordiging waarbij de economische relaties tussen Nederland en Roemenië aan de orde kwamen en zijn suggesties uitgewisseld om knelpunten op te lossen.