Nieuwsbrief 28 juli 2016

Header-news

DRN NIEUWS

Fiscale en financiële expertmeeting op 14 september a.s.in Eindhoven

Op voornoemde datum organiseren KPMG Meijburg & Co en de DRN een roundtable over thema’s waarover u niet dagelijks leest, maar daarvan kennis dragen voor uw (financiële) bedrijfsvoering onmisbaar is.

DRN-KPMG-Roundtablemeeting
Transfer Pricing(hanteren van interne verrekenprijzen)
Meer over het toepassen van een optimaal Transfer Pricing beleid, waardoor kosten, winsten en risico’s binnen een groep gelieerde ondernemingen dusdanig verdeeld dat er fiscaal voordeel wordt behaald.

Fiscale en financiele expertmeeting op 14 september a.s.in Eindhoven-2

Bovendien wordt hiermee het risico verminderd op naheffingen en boetes van de lokale belastingautoriteiten. Vele landen, waaronder ook Nederland, zijn momenteel bezig om de capaciteit van hun transfer pricing teams fors uit te breiden. De verwachting is dan ook dat in de toekomst veel meer belastingcontroles op dit terrein zullen worden uitgevoerd. Zowel in Nederland als in het buitenland.

Union Customs Code(nieuwe EU douane afhandeling)
Union CustomsWeliswaar kent Nederland een moderne douane-afhandeling, maar voor veel Europese lidstaten is dat zeker niet het geval. Uit onderzoek bleek bij veel bedrijven slechts geringe kennis aanwezig is wat in de praktijk nogal eens leidt tot veel bureaucratie en hogere kosten. Per 1 mei jl. is het Communautair Douane Wetboek (CDW) vervangen door het Douanewetboek van de Unie (DWU voorheen UCC). Vanuit de werkgeversorganisaties is er al op aangedrongen bij de ondernemers om nu tijd te reserveren voor de implementatie.

 

Brexit
Hoewel nog veel onduidelijk is zijn er al effecten merkbaar.
In een aantal sectoren worden al negatieve ontwikkelingen gemeld zoals de tapijtindustrie, bloemensector en groente- en fruitsector.

Brexit

Deskundigen binnen de VNO-NCW volgen de ontwikkeling nauwgezet, mede via hun koepelorganisatie Business Europe. De voorzitter van de douanecommissie van de VNO-NCW en Business Europe (Leon Kanters ) is aanwezig op de bijeenkomst en zal met KPMG deskundigen zaken kunnen toelichten over de Union Customs Code en de mogelijke(economische) scenarios van de Brexit.

De expertmeeting heeft het karakter van een roundtable dus het aantal deelnemers is gelimiteerd en het verdient derhalve de aanbeveling om u tijdig aan te melden. Voor bijzonderheden en aanmelding verwijzen wij u naar de website www.dutchromaniannetwork.nl

Aanmelden

Fiscale en financiële ontwikkelingen

Nieuw BTW formulier van kracht in augustus

Nieuw BTW formulier van kracht in augustusIn de Roemeense Staatscourant is het nieuwe BTW formulier D088 gepubliceerd dat in augustus van kracht zal worden. De meest belangrijkste wijzigingen zijn de vereenvoudiging van 11 naar 4 formulieren en een aantal vragen die gericht zijn op het verkrijgen van meer gedetailleerde informatie.

Onduidelijke samenwerking Nederlandse en Roemeense overheid

Onduidelijke samenwerking Nederlandse en Roemeense overheidOnlangs hebben Jeroen Dijsselbloem en zijn Roemeense collega Anca Dragu een Memorandum of Understanding(MoU) ondertekent waarbij Nederland  technische bijstand levert voor de prioritering van investeringen, schuldenbeheer en het analyseren van overheidsuitaven. Echter een MoU zegt in de praktijk niet zo veel en is zeer vrijblijvend. De inhoud van deze samenwerking is zo ambtelijk omschreven dat het nauwelijks valt uit te leggen welke concrete activiteiten met bijbehorende resultaten of gevolgen voor het te voeren beleid mogen worden verwacht. Het zou aanbevelenswaardig zijn als het ambtelijk corps aan burgers probeert uit te leggen dat het geen bezigheidstherapie is. De burgers in de Europese Unie moeten tenslotte zich gaan realiseren dat Europese samenwerking nuttig en noodzakelijk is.

Sector logistiek en infrastructuur

Roemenië kan een transport hub worden in Zuid-Oost Europa

Roemenie kan een transport hub worden in Zuid-Oost Europa-2  Met deze uitspraak heeft de Roemeense premier aangetoond dat hij niet veel dossierkennis heeft als het over andere sectoren dan de agrarische sector gaat en lijkt het meer op het warm water (her) uitvinden. Alle voorstellen die hij aankaartte op de Asia-Europe Meeting (ASEM) staan letterlijk beschreven in de aanbevelingen van jaren geleden actieve cluster logistiek en infrastructuur European Gateways Platform dat is opgegaan in het Dutch Romanian Network.

Het is wellicht te wijten aan het feit dat de laatste vijf jaar geen minister van transport zijn termijn heeft uitgezeten en er nauwelijks vooruitgang is geboekt in deze periode en een aantal Nederlandse investeerders en bedrijven zijn inmiddels afgehaakt. Maar wellicht geschiedt een wonder en presteert hij het om nog voor de komende nationale verkiezingen (november 2016) voortgang te boeken.

Roemenie kan een transport hub worden in Zuid-Oost Europa
De premier memoreerde de betekenis van de havenstad Constanta in relatie met het transport vanuit het Aziatisch Roemenie kan een transport hub worden in Zuid-Oost Europa-3continent naar Europa wat zeker voordelen biedt, maar dan zal Constanta daar dan ook de nodige faciliteiten voor moeten bieden. Ook de hinterland(achterland)functie is uiteraard van belang, maar dan zal de vervoersstructuur daarop moeten zijn aangepast en achter de bevaarbaarheid van de Donau mogen nog vraagtekens worden geplaatst. Echter dat hij het op de agenda heeft geplaatst mag als positief worden gezien, indien zijn woorden worden gevolgd door daden. Want de MoU in 2011 ondertekend door de Nederlandse en Roemeense Ministers van Transport ligt nog in een stoffige bureaulade. Wij blijven het nauwlettend volgen.

Deelsector schoenenindustrie

De duiding “boerinnen”is niet geheel op zijn plaats, want er is sprake van drie vrouwelijke juristen die deskundig zijn inzake de agrosector en zij verwachten dat de investeerders in de landbouw met juridische uitdagingen worden gefronteerd. Hoewel de belangstelling voor de agrarische sector onverminderd groot blijft, verwachten zij dat deze worden geconfronteerd met problemen over een niet daarop afgestemde wetgeving.
Adina Tataru, senior jurist bij Grigorescu Stefănica geeft aan dat de wetgeving niet coherent en voorspelbaar is en vooral zichtbaar is bij de fiscale wetgeving. Ondoordachte speciale constructies worden geïntroduceerd en deze worden niet veel later weer ingetrokken. Een niet consistent beleid schrikt investeerders op den duur af.
Roemeense boerinnen zetten puntjes op de i in agrosectorCrina Ciobanu, managing associate bij advocatenkantoor Suciu Popa Advocaten wijst nog eens op de sterk versnipperde landbouwgronden die daardoor minder in de belangstelling staan, want veel investeerders en beleggers geven de voorkeur aan aaneengesloten gronden van 5000 ha en meer. Daarvoor is geen oplossing op korte termijn denkbaar, zoals ruilverkaveling want daarvoor is geen draagvlak. Ouderen herinneren zich dat in Nederland destijds ook ruim 12 jaren heeft gekost.
Een ander punt van kritiek is dat het proces van kadastrale registratie te traag verloopt. Gesprekken zijn gaande, onder andere met de Nederlandse landbouwraad in Boekarest om het proces te versnellen.
Monia Dobrescu, partner bij advocatenkantoor Musat & Asociatii wijst op de zwakke positie van de producenten (boeren en tuinders) die op individuele basis niet in staat zijn om een aanvaardbare prijs te realiseren voor hun producten. Het stilvallen van de binnenlandse productie is niet ondenkbaar. De onlangs afgekondigde maatregel dat retail food bedrijven 51% van versproducten op de binnenlandse markt te verkopen zet in dit opzicht weinig zoden aan de dijk.
De deskundigen pleiten voor speciale landbouwbeurs, maar vinden ook dat de verzekeringen en financiering van landbouwgrond moeten worden verbeterd. Een particulier initiatief zoals Agricover Finance van de Nederlander Robert Rekkers wordt in deze toegejuicht.
Een flinke bezem halen door de sterk verouderde wetgeving in deze sector wordt bepleit, want deze belemmeren agrariërs in hun bedrijfsvoering. Zij noemde daarbij als bescheiden voorbeeld subsidies worden belast in Roemenië in tegenstelling tot de rest van Europa, waar ze belastingvrij zijn, aldus Ciobanu van Suciu Popa Advocaten.
Resumerend kan men deze opbouwende kritiek toejuichen, want dat kan mede een verbetering voor deze belangrijke sector bewerkstelligen!

De Roemeense regering blijft krimpen en in zo’n sterke mate dat zelfs een draconische maatregel stammende uit de periode van dictator Ceaucescu niet wordt geschuwd. Dus overwogen wordt om voorwaarden te scheppen om mensen aan te moedigen tot het vormen van grote gezinnen met meerdere kinderen. De ouderen weten de gevolgen van een dergelijk beleid! Per 1 juli jl.is een wet aangenomen waarbij het zwangerschapsverlof wordt opgerekt tot 2 jaren en de uitkeringen worden verhoogd tot 85% van het inkomen.

Demografische tijdbom in Roemenie

Zowel het Roemeense bureau voor Statistiek(INS) als het Europese equivalent Eurostat geven aan dat Roemenië het land in Europa is met de sterktst dalende bevolking. Indien deze trend zich door blijft zetten zal de bevolking dalen van 19.870 inwoners (telling per 1.1.2015) naar circa 13 miljoen inwoners in 2060.
In de telling zijn de ruim 5 miljoen Roemenen die in het buitenland werken en wonen niet meegenomen. De overheid heeft wel een actief terugkeerbeleid gericht op jongeren opgestart.
Echte duidelijke vergelijkbare gegevens over geboortecijfers en sterftecijfers gerelateerd aan oorzaken (welstand/armoede, gezondheidszorg, etc) zijn op Europees moeilijk te traceren, waardoor het moeilijk is om daarop een beleid te voeren.

Roemenië kent grote diaspora

Volgens een onderzoek van de Verenigde Naties(Macrokosmos) behoort Roemenië tot de top 20 landen wereldwijd qua grootte van hun diaspora.
Over het werkelijke aantal Roemenen die in het buitenland verblijven verschillen de Roemeense cijfers met het onderzoek van de VN.

Roemenie kent grote diaspora

Het recente onderzoek geeft aan dat 3,4 miljoen werken en wonen in andere landen wat circa 17% betekent van de in Roemenië verblijvende landgenoten. De enige landen waar de diaspora hoger is, zijn Malta(24%), Portugal (22%), Cyprus(20%), Kroatië (20%), Ierland(19%) en Lithouwen(19%). Echter deze landen kennen geen hogere populatie dan 10 miljoen inwoners; de meeste van hun hebben minder dan vijf miljoen inwoners.  Het Verenigd Koninkrijk heeft de grootste diaspora in de Europese Unie met 4,9 miljoen Britten in het buitenland wonen. Echter, zij zijn slechts 8% van de bevolking nog in het Verenigd Koninkrijk.

Monarchistische ontwikkelingen

Wapen van Roemenië wordt aangepast

Wapen van Roemenie wordt aangepastOp voorstel van de politieke partijen PNL(christendemocraten), PSD(socialisten) en ALDE(liberalen) wordt het wapen thans aangepast naar het ontwerp van voor de communistische periode (1947) waarbij de kroon weer wordt toegevoegd aan het wapen. De wet inzake het huidige wapen werd op 10 september 1992 goedgekeurd door het Roemeense parlement. Het is gebaseerd op het wapen dat het Koninkrijk Roemenië tussen 1922 en 1947 in gebruik had. Het wapen laat een adelaar zien met een kruis in zijn bek en met een scepter en zwaard in zijn klauwen. Ook zijn de drie kleuren van de Roemeense vlag in het wapen te zien: blauw, geel en rood. Het schild in het midden van het wapen is verdeeld in vijf delen.

Elk deel staat voor één historische regio:

1.    Gouden adelaar – Walachije (Valahia of Țara Românească)
2.    Oeros – Moldavië (Moldova)
3.    Dolfijnen – Dobroedzja (Dobrogea)
4.    Een zwarte adelaar, zeven kastelen, een zon en een maan – Transsylvanië (Transilvania of Ardeal)
5.    Een leeuw en een brug – Oltenië (Oltenia) en Banaat (Banat)

De wet treedt op 1 december 2018 op de 100ste verjaardag waarop Transylvanië weer werd herenigd met Roemenië.

Kroonprinses Margareta op officieel bezoek bij Koningin Elizabeth

Kroonprinses Margareta en haar echtgenoot Prins Radu brachten onlangs een bezoek aan Koningin Elizabeth II op het Buckingham Palace.Tijdens dit bezoek bezocht zij ook een zitting van het Internationale Rode Kruis, waarvan zij in Roemenië de voorzitster is.

Kroonprinses Margareta op officieel bezoek bij Koningin Elizabeth

Tevens bezocht zij het Roemeens Cultureel Instituut waar een ceremonie was in verband met de viering van de 150ste verjaardag van de Roemeense Kroon en refereert aan de aankomst van Koning Carol I in Roemenië en vestiging van de Koninklijke dynastie en de afkondiging van de Roemeense Grondwet. In dit kader hebben zij al officiele bezoeken gebracht aan Turkije, Moldavië, Zweden, Zwitserland, België en Bulgarije.

Bijzondere berichten

Constitutionele Hof geeft groen licht voor huwelijk van gelijk geslacht

Op verzoek van de Roemeense Senaat is de wijziging van de grondwet unaniem goedgekeurd, zij het dat deze pas kan worden doorgevoerd na  stemming in het parlement en een daarop volgend referendum.
Constitutionele Hof geeft groen licht voor huwelijk van gelijk geslachtDe Roemeense Orthodoxe Kerk verzet zich fel tegen deze grondwetswijziging en hebben circa 24 NGO’s gemobiliseerd alsmede een Coalitie voor Familie en hebben ongeveer 3 miljoen handtekeningen verzameld om dit verzet te ondersteunen. Daar staat tegenover dat de Nationale Raad voor de bestrijding van discriminatie (CNCD)  met als voorzitter Csaba Asztalos heeft het voorstel van de erkenning van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht ondersteund.

President van Roemenië ontvangt in Kerkrade de Martin Buber Plaquette

President van Roemenie ontvangt in Kerkrade de Martin Buber PlaquetteTijdens het Internationale festival van de Dialoog EURIADE wordt elk jaar de Martin Buber-Plaquette uitgereikt aan personen die op deze manier in het leven staan. Zij weten te luisteren en daadwerkelijk antwoorden te ‘schenken’ op de vragen, op de noden van hun medemens. De Martin Buber-Plaquette wordt op vrijdag 18 november 2016 in de Abdij Rolduc te Kerkrade uitgereikt aan: Klaus Johannis, president van Roemenië. In dezelfde Abdij zijn oude documenten aanwezig van Limburgse families die omstreeks de 12e eeuw naar Roemenië zijn geemigreerd en vooral in de omgeving van Sibiu, waar President Klaus Johannis een lange tijd burgemeester was. Zoals bekend is hij zelf ook van Saksische afkomst en bezoekt hij dus de regio van zijn voorvaderen.
Het curatorium van de Martin Buber-Plaquette en het bestuur van de Euriade verkozen hem tot de laureaat van dit jaar voor zijn humane instelling en handelwijze, die gekenmerkt worden door respect voor de ander. Vanuit deze houding neemt hij in Roemenië en in Europa politiek en maatschappelijk verantwoordelijkheden op zich.

Martin Buber
De filosoof Martin Buber (1878-1965) is o.a. bekend door het Dialogisch Principe. Dit impliceert dat de één (als ik) de ander (als jij) waarneemt, naar hem luistert om vervolgens – met respect voor elkaar- een verantwoordelijk antwoord te geven, elkaar dit als het ware te schenken. Eerder ontvingen onder meer Herman van Veen, Michael Gorbatsjov, Prinses Irene van Lippe-Biesterveld, Hans-Dietrich Genscher, Garry Gasparov en Koningin Silvia van Zweden deze onderscheiding.

Roemenië spendeert ook gelden aan ontwikkelingshulp

Roemenie spendeert ook gelden aan ontwikkelingshulpHet is nauwelijks bekend dat Roemenië ook een donorland is voor landen die nog armer zijn dan het al niet rijke Roemenië, zoals de Republiek  Moldavië, Wit-Rusland, Georgië, en andere landen in de Balkan, Afrika en het Midden-Oosten.Immers Roemenië ontvangt zelf gelden voor ontwikkelingsprogramma’s uit de rijke landen Zwitserland en Noorwegen.  Het Romanian Development Cooperation Programme – RoAid, dat wordt gecoördineerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft een budget van meer dan 500 miljoen euro voor de periode 2016-2020.