Nieuwsbrief 29 februari 2020

Header-news

DRN NIEUWS

Ralph Hamers, misschien wel uit het oog, maar niet uit het hart!

De basis voor ons contact is gelegd eind jaren negentig toen je als countrymanager voor ING naar Roemenië werd gezonden. Dit bleek in alle opzichten een enorme uitdaging te zijn, maar als je dat in goede banen weet te leiden, kun je alles aan en dat is ook gebleken. De geboorte van jullie tweeling tijdens deze periode maakte dat Roemenië altijd een rol zal blijven spelen in jullie leven.


Het was logisch dat je destijds het voorzitterschap van de Roemeense Kamer van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering(NCH) vervulde. Wij namen in die tijd het initiatief om het Dutch Romanian Network op te richten en uiteraard was je daarbij in ’s-Hertogenbosch aanwezig. Daar maakten wij kennis met je bijzondere eigenschap: je weet altijd goed het nuttige met het aangename te combineren. Je polste ons direct voor een samenwerking met de Roemeense Kamer en in 2009 is dat gerealiseerd. Een rolverdeling was snel gemaakt en dat heeft uitstekend gefunctioneerd! Er was altijd een prettige verhouding gebaseerd op wederzijds vertrouwen. We hebben je overal gevolgd, zowel in Brussel als in Amsterdam en nu sparen we voor een treinkaartje naar Zwitserland.
Ralph, wij vertrouwen erop dat je met veel energie deze nieuwe uitdaging aangaat en wij hopen dat je nog in lengte van dagen onze Ere Voorzitter wilt zijn en blijven. Wij wensen jou en je gezin op de eerste plaats veel gezondheid toe en als je blijft wie je bent, komt het succes vanzelf!

Nieuwe honorair consul van Roemenië in Nederland benoemd

Reinder Schaap werd onlangs tot nieuwe honorair consul Roemenië in Nederland benoemd. Vanuit zijn woonplaats in het Friese Heeg zal hij zich  primair focussen op de Noordelijke provincies.
Hij heeft zijn professionele sporen in de periode 1981 tot 2015 verdient als landbouwraad in de landen Egypte, Saoedi-Arabië, Hongkong, Athene en Boekarest. Daarnaast was hij in verschillende functies mede verantwoordelijk voor het visserijbeleid. Ook wel bekend als diplomaat op klompen zoals landbouwraden worden genoemd. Bij het Dutch Romanian Network al jaren bekend als voorzitter van de DRN Task Force Agri & Food met de focus op Roemenië. Eveneens maakt hij deel uit van de Raad van Advies van de DRN. In Heeg komt de echte Fries naar boven en is hij als zeiler actief bij Oud Zeilend Hout.

Winnaar Romanian Business Award 2019: Rolf de Graaf CEO van It’sme – ES Elektro Romania

Zoals bekend wordt deze prestigieuze Award de lat erg hoog gelegd vervat  in een aantal criteria waarbij onder andere sprake is van hoog niveau van ondernemerschap. Het belangrijkste criterium is in hoeverre men investeert in de lokale gemeenschap zonder dat er direct sprake is van financieel gewin, zoals bijvoorbeeld op het terrein van onderwijs, humanitaire hulpverlening, etcetera. Deze activiteiten die wij ook wel “social investments” noemen, zijn een concrete invulling van het maatschappelijk verantwoord ondernemen.  Rolf de Graaf staat bekend als iemand die internationale opererende ondernemers bij elkaar weet te brengen en daarmee de economische relaties tussen Nederland en Roemenië vice versa bevordert. Hij ondersteunt derhalve de rol van organisaties zoals de Netherlands Romanian Chamber of Commerce en het Dutch Romanian Network in de economische bilaterale relaties tussen deze landen. Daarnaast ondersteunt hij vanuit zijn standplaats Cluj-Napoca allerlei lokale initiatieven op low-key basis. Een aantal van deze onderscheidende voorbeelden zijn de samenwerking met scholen om voor leerlingen van 12-15 jaar een programma aan te bieden om hun te laten kennismaken met robotisering. Tevens biedt hij internships c.q. studieplaatsen voor studenten aan. Maar ook charity voor kinderen die aan kanker lijden. Op sportgebied is hij lokaal ook geen onbekende en zeker als het om sponsoring van sportevenementen gaat.
Kortom, een ondernemer die de Romanian Business Award ten volle verdient en dus een plaats op de Wall of Fame van het Dutch Romanian Network!

Sector Transport en Logistiek

Europees Mobiliteitspact bevordert protectionisme en tweedeling

Het mobiliteitspact is een initiatief van Frankrijk en België dat vooral is ingegeven door nationalistische vakbonden en zou de eigen transportondernemingen moeten beschermen tegen vervoerders uit Centraal- en Oost-Europa(CEE).


Dus volkomen in strijd met de wens van de Europese samenwerking die beide landen menen voor te staan. Na Frankrijk en België  blijken diverse West- Europese landen, waaronder Nederland ook voorstander van het laakbare mobiliteitspact te zijn!
Dat protectionisme als een boemerang werkt, dus als schieten in eigen voet zal uitwerken, schijnt niet tot de beleidsmakers door te dringen. Het doorvoeren van dit mobiliteitspact zal niet zonder gevolgen blijven. Er zal een ongewenste tweedeling binnen de Europese Unie ontstaan en de landen die deel uitmaken van Centraal- en Oost-Europa zullen dan om te overleven eenzelfde maatregel doorvoeren en dan zullen er zowel in West-Europa als in Centraal- en Oost-Europa alleen maar verliezers zijn. Hoe kortzichtig kun je zijn, vragen wij ons af!


Blijkbaar wordt voorbij gegaan aan de realiteit die bonafide ondernemers uit de logistieke- en transportsector dagelijks ervaren. Laten we eens een paar feiten op een rijtje zetten:

  • Onder het mom van sociale dumping moeten de CEE-chauffeurs iedere 4 weken terug naar thuisland en de vrachtauto iedere 8 weken. Gevolg van de vrachtauto iedere 8 weken retour is gigantisch:
  • Er moeten voldoende ladingen op de markt zijn tussen bijvoorbeeld West-Europa en Roemenië en die zijn er niet.
  • Gevolg is dat er ritten onder kostprijs worden aangenomen.
  • Van de 8 weken wordt er 1,5 week (rondrit EU-RO v.v.) met verlies gewerkt, dit moet gecompenseerd worden voor ritten binnen West-Europa, waardoor minder concurrentie ontstaat
  • Veel kleine transportbedrijven in CEE zullen hierdoor afhaken
  • In West-Europa, dus ook in Nederland is het iedere transportondernemer bekend dat er al vele jaren een schrijnend tekort aan chauffeurs is.


Ook wordt vaak “sociale dumping” ten onrechte gebruikt en men beroept zich op het feit dat de CEE-chauffeurs worden uitgebuit, terwijl de bonafide transportbedrijven een goed salaris betalen. Chauffeurs verdienen tussen €2000,-/2200,- netto per maand. Dit komt omdat het basissalaris laag is (ca. € 850,-per maand), maar aangevuld wordt met (onbelaste) onkostenvergoedingen.

Sector Scheepsbouw

Dank zij Damen Shipyards is Roemeense scheepsbouw in de lift

In de Roemeense media werd met trots aangegeven dat de “Roemeense” scheepsbouw weer een rol van betekenis gaat spelen.


De realiteit gebiedt te zeggen dat Damen Shipyards in Galati de eerste corvet( door Damen aangemerkt als OPV (offshore Patrol Vessel);voor de marine in Pakistan heeft opgeleverd en de tweede wordt in mei opgeleverd; de naam van dit eerste schip is PNS 271 Yarmook.
Deze PNS 271 Yarmook heeft een lengte van 91 meter, een tonnage van 2.300 en is geschikt voor een bemanning van 92 personen. Het schip heeft een snelheid van 22 knopen, biedt plaats aan twee “RHIB” type snelle boten en is klaar om de bediening van een helikopter en / of onbemand vliegtuig (UAV) mogelijk te maken.
Volgens Pakistaanse functionarissen zal het schip worden bewapend met zijn eigen systemen zodra het aankomt in Pakistan – raketsystemen, een 30 mm kanon, CIWS luchtafweersystemen en vier 12,7 mm machinegeweerstations.

Meer dan honderd bedrijven bouwen mee aan Combat Support Ship

Met de contract-ondertekening voor de bouw van het nieuwe bevoorradingsschip Zr.Ms. Den Helder, kunnen meer dan honderd (belangrijke) Nederlandse bedrijven, aan het werk. Het contract werd 19 februari jl. in Den Helder getekend door de Directeur Defensie Materieel Organisatie vice-admiraal Arie Jan de Waard en Arnout Damen, de nieuwe CEO van het familiebedrijf Damen Shipyards Group.

Damen Schelde Naval Shipbuilding zal het project, samen met de Defensie Materieel Organisatie (DMO), als hoofdaannemer begeleiden. Zij doet dit niet alleen, meer dan honderd bedrijven uit de Nederlandse marinebouw werken mee aan dit schip. Daarmee wordt een groot deel van de Nederlandse marinebouw geactiveerd, om mee te werken aan dit nieuwe innovatieve schip.
Met Zr.Ms. Den Helder wordt de maritieme bevoorradingscapaciteit van de Koninklijke Marine weer op het niveau gebracht. Het schip gaat opereren naast het Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman. Deze vormt ook de basis voor het ontwerp van dit Combat Support Ship. Het nieuwe schip is wereldwijd inzetbaar en kan, beschermd door fregatten, opereren onder hoge dreiging. Bovendien is het in te zetten bij de bestrijding van drugsssmokkel, het beheersen van vluchtelingenstromen en het verlenen van noodhulp.
Het bijna 200 meter lange bevoorradingsschip krijgt een 75-koppige bemanning en kan daarnaast nog 75 extra opvarenden meenemen. Er is plaats voor meerdere helikopters en zo’n 20 containers. Bij het ontwerp is nadrukkelijk gekeken naar brandstofverbruik en de uitlaatgassenuitstoot. De combinatie van dieselmotoren, rompvorm en schroefontwerp zorgt voor een verlaging van het brandstofverbruik van ongeveer 6 procent in vergelijking met Zr.Ms. Karel Doorman.

  • De bouwopdracht is niet Europees aanbesteed. Defensie wil de kennis en kunde van het ontwerpen en bouwen van marineschepen in Nederland houden. De krijgsmacht beriep zich zodoende op het artikel 346 van het Verdrag Werking Europese Unie. Hierin staat dat lidstaten wezenlijke veiligheidsbelangen mogen beschermen. Dat heeft ook betrekking op de productie van Defensiematerieel.

De oplevering staat gepland voor het 2e kwartaal van 2024. Een jaar later, in het 2e kwartaal van 2025, moet het CSS operationeel inzetbaar zijn. De omvang van het totale projectbudget is 375 miljoen Euro.

Agrarische Sector

Kaasproductie en zuivelsector in Europees perspectief

Nu in Nederland de melkveehouders het slachtoffer dreigen te worden van te ver doorgeschoten overheidsbeleid, kan het nuttig zijn om eens over de schutting te kijken en welke rol de zuivelsector elders speelt. Waarbij wij ons focussen op Roemenië waar al een paar Nederlandse melkveehouders zijn neergestreken.
Uiteraard kan ook FrieslandCampina worden geraadpleegd die al vele jaren in Roemenië actief is. Vooral ook de kaasproductie wordt inzichtelijk gemaakt.

In 2018 was Duitsland de grootste kaasproducent in de Europese Unie, met 2,2 miljoen ton, ofwel 22% van het EU-totaal, gevolgd door Frankrijk  (1,9 miljoen ton) en Italië (1,3 miljoen ton ), volgens gegevens die twee weken geleden door Eurostat zijn gepubliceerd.

Roemenië staat midden in de ranglijst, met een productie van 96.000 ton, met een voorsprong van Litouwen (101.000 ton), de Tsjechische Republiek (130.000 ton), Oostenrijk (202.000 ton) of Griekenland (219.000 ton).
De rauwe melkproductie van boerderijen in de Europese Unie is in 2018 met 1,6 miljoen ton toegenomen, vergeleken met 2017, tot 172,2 miljoen ton, de meeste (97%) koemelk. Slechts 12,2 miljoen ton melk werd op boerderijen gebruikt en 160 miljoen ton melk bereikte de verwerkingsfabrieken, waarvan 156 miljoen ton koeienmelk, de rest geiten-, schapen- of buffelmelk.
Wat de productie van koemelk betreft, staat Denemarken op de eerste plaats van de EU-lidstaten, met een jaarlijkse productie van 9.851 kilogram per koe, de laatste plaats is Roemenië, met 3.279 kilogram per koe. De gemiddelde opbrengst in de EU bleef in 2018 groeien en bereikte 7.280 kilogram per koe.
Van de 156,8 miljoen ton verwerkte melk in de EU produceerden zuivelfabrieken 10,3 miljoen ton kaas en 2,4 miljoen ton boter, waarbij deze producten tweederde (67%) van de totale hoeveelheid geplaatste melk gebruikten beschikbaar voor zuivelfabrieken. De Europese Unie produceerde volgens Eurostat ook 30,1 miljoen consumptiemelk en drie miljoen ton melkpoeder.

De EU-lidstaten gebruikten 17,4 miljoen ton magere melk samen met 58,2 miljoen ton volle melk om in 2017 10,2 miljoen ton kaas te produceren. Meer dan 90% van de kaas werd geproduceerd met zuivere koemelk, met 2% met zuivere ooien of pure geitenmelk.
Verse kaas vertegenwoordigde het grootste aandeel in de totale EU-kaasproductie (34% of 3,5 miljoen ton kaas), gevolgd door middelharde kaas (26% of 2,7 miljoen ton) en harde kaas (19% of 1,9 miljoen ton).
Onder de EU-lidstaten produceerde Duitsland de meeste kaas (2,2 miljoen ton of 22% van het EU-totaal), op de voet gevolgd door Frankrijk (1,9 miljoen ton of 19%) en Italië (1,3 miljoen ton of 12%). Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en Polen produceerden samen 70% van alle in de EU geproduceerde kaas.


De meerderheid van de handel in kaas vond plaats binnen de EU
Bijna 5,2 miljoen ton kaas, ter waarde van € 20,8 miljard, werd in 2017 door de EU-lidstaten geëxporteerd. De meeste hiervan (4,4 miljoen ton) werden binnen de EU verhandeld.
Onder de EU-lidstaten was Duitsland de grootste exporteur van kaas (1,2 miljoen ton geëxporteerd in 2017, of 23% van de totale export van EU-lidstaten), gevolgd door Nederland (0,9 miljoen ton, 17%) en Frankrijk (0,7 miljoen ton , 13%).

Belangrijkste ontvangers van kaas die buiten de EU wordt uitgevoerd
In 2017 werd 830.000 ton EU-kaas geëxporteerd naar niet-EU-landen. De Verenigde Staten namen 140.000 ton, of 17% van de totale export buiten de EU van kaas, voor Japan (95.000 ton, 11%), Zwitserland (60.000 ton, 7%), Zuid-Korea (45.000 ton, 5%) en Saoedi-Arabië (40.000 ton, ook ongeveer 5%).

EU importeert voornamelijk kaas uit Zwitserland
In 2017 was Zwitserland goed voor bijna 90% van de EU-invoer van kaas uit niet-EU-landen (52.000 ton, 87% van de totale invoer buiten de EU van kaas). Zwitserland werd gevolgd door Nieuw-Zeeland (2 000 ton, 4%) en Noorwegen (2 000 ton, 3%).

Een nieuwe wijnregio dient zich aan

Wijnmakers en producenten uit Bulgarije, Moldavië en Roemenië voeren het gezamenlijke grensoverschrijdende project WINET – Handel en innovatie in de wijnindustrie uit, meldde het persbureau Moldpres in Moldavië.
Deze van oudsher drie oude wijnlanden die uitstekende en hoogwaardige wijnen produceren, willen hiermee hun zichtbaarheid en bekendheid op de externe markten vergroten.
Het thans gelanceerde WINET -project omvat ook een grondig onderzoek van de wijnmarkt van de drie deelnemende landen. Het wordt gefinancierd door de EU en heeft een budget van ongeveer 700.000 euro. Het project wordt uitgevoerd door het Investeringsagentschap van Moldavië in samenwerking met de Kamer van Koophandel en Industrie Stara Zagora (Bulgarije) en de Kamer van Koophandel, Industrie en Landbouw – Tulcea (Roemenië). De periode van ontwikkeling en implementatie is april 2019 – april 2021.

Bij de regelmatige bezoekers van  Roemenië kunnen wij zeker het wijngoed Jidvei aanbevelen in het district  Alba Iulia om eens kennis te maken met de kwaliteit van de Roemeense wijnen en die ook over een eigen wijnacademie beschikken. Het bezit 2500 hectare wijnstokken, 4 kelders en een opslagcapaciteit van 35 miljoen liter. Dit toont in cijfers de schaal aan van de activiteit van Jidvei als de grootste wijnproducent in Roemenië. Een bedrijf opgericht door de familie Necşulescu 20 jaar geleden, dat het begin was van de moderne wijnbouw in de Târnave-wijngaard. Momenteel heeft Roemenië het op vier na grootste areaal met wijnstokken en een van de grootste wijnproducties in Europa (zesde plaats). Bovendien wordt in Roemenië een van de hoogste waarden van wijnconsumptie per hoofd van de wereld geregistreerd. De perfecte plek om een ​​succesvol bedrijf op te bouwen. En als u goed beslagen ten ijs wilt komen alvorens u een bezoek brengt, raden wij u aan het boek uit The Classic Wine Library van de Britse schrijfster en expert Caroline Gilby MW eens te raadplegen die daarin de voornoemde wijnregio grondig in beeld heeft gebracht. Een ontdekkingsreis naar minder bekende wijngebieden lijkt ons een zeer plezierige uitdaging!
(Bronnen en foto’s): Jidvei, BTA Correspondent Irina Bogoeva, Chisinau, The Classic Wine Library)

Sector Toerisme

Beeldvorming over Roemenië en Toerisme zijn onafscheidelijk

De staatssecretaris Emil-Răzvan Pîrjol van het Roemeense Ministerie van Economie, Energie en Bedrijfsomgeving (MEEMA) kondigde op 21 februari jl. aan dat zij EUR 1 miljard Europese financiering voor toerisme ter  beschikking hebben. Het zal gelden voor de komende 6-7 jaar.


Hoewel prematuur kondigde hij nu al aan dat er al twee bestedingsdoelen bekend zijn. Op de eerste plaats zal 750 miljoen euro worden besteed aan  de gevolgen van de mijnsluitingen(vooral in de Jiu Vallei, zoals de stad Petrosani) waar in de directe omgeving zeker mogelijkheden aanwezig om deze interessant te maken voor het toerisme. Het tweede doel is participeren in wellness en spamarkt dat wereldwijd een groeimarkt is. Een sterk punt is dat Roemenië het grootste aantal geneeskrachtige bronnen van Europa heeft(30% marktaandeel). Het aantal thermale bronnen is maar liefst 3000 en daarnaast 70 kuuroorden.

Helaas zijn alle inspanningen teveel op de lokale markt gericht, alsof Roemenen hun land nog niet kennen en beperken hun externe “inspanningen” zich hoofdzakelijk aan deelnames aan kostbare reisbeurzen die in deze zin onrendabel genoemd mogen worden. Daarnaast heeft Roemenië Europawijd in het laatste decennium  al haar toeristenkantoren gesloten en de belofte om daarvoor meer en beter uitgeruste kantoren te heropenen niet gestand gedaan.
Roemenië heeft nog steeds in de beeldvorming in veel landen waaronder Nederland een imago dat te wensen overlaat. En laat nu bij uitstek toerisme het middel bij uitstek om die beeldvorming te corrigeren. Dus wij zouden de staatssecretaris willen oproepen om zijn focus anders te richten omdat toerisme een bredere uitstraling heeft en het zich niet direct in geld laat uitdrukken, maar wel eens een grotere “waarde” kan vertegenwoordigen.

Roemenië verrast door satelliet

De vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Roemenië plaatste op haar Facebook-pagina een foto van Roemenië vanuit de ruimte. De foto is genomen door de Europese satelliet Sentinel 2, in het kader van het EU-aardobservatieproject van Copernicus.


De donkere cirkel in het midden van de foto vertegenwoordigt de Karpaten, omringd door lagere gebieden. De rivier de Donau, die ook de zuidelijke grens van Roemenië (met Bulgarije) vertegenwoordigt, is ook duidelijk zichtbaar, evenals de Donaudelta, waar de rivier uitmondt in de Zwarte Zee.

(Fotobron: Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in de facebookpagina van Roemenië)

Economische Ontwikkelingen

Nieuw platform voor Roemeense ondernemers opgericht

Op initiatief van staatsecretaris Paula Pîrvănescu van het Ministerie van Milieu, Handel en Ondernemerschap (MMACA) en onder auspiciën van Rominvest is op 21 februari jl. het platform Romanian Business Chamber gelanceerd.
Gelet op de reeds jarenlange Roemeense negatieve handelsbalans is het niet verwonderlijk dat zij zich met name richten op Roemeense bedrijven die ondersteuning bieden bij de internationalisering van hun activiteiten. Of zoals de staatssecretaris het meer in de ruime zin van het woord omschreef ”Het doel van het RBC-platform is om nationale bedrijven te helpen bij het opschalen en internationaliseren van hun activiteiten, zowel door het creëren van branding, hulp bij financiering, maar ook door match-making, netwerksessies te organiseren waardoor Roemeense bedrijven en investeerders elkaar kunnen leren kennen, en daarbij de mogelijkheid van toekomstige samenwerking met hun counterparts uit het buitenland kunnen onderzoeken. Het team van specialisten op gebieden zoals overheid en Europese financiën, buitenlandse handel, marktonderzoek en branding, etcetera”. Onder leiding van Paula Pîrvănescu, die InvestRomania en de zakelijke omgeving coördineerde binnen het ministerie van Milieu, handel en ondernemerschap, wordt RBC leden een uitgebreid netwerk van experts in marketing-, communicatie- en internationaliseringsstrategieën zoals commerciële c.q. economische   diplomatie en netwerkoplossingen aangeboden.
Qua structuur lijkt het RBC in zekere mate op de Netherlands Enterprise Agency ofwel de oubollige tenaamstelling Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(RVO). DRN juicht deze ontwikkeling toe waarbij de rol van overheid als faciliterend en ondersteunend moet zijn en het bedrijfsleven initiërend en er voor moeten waken dat zij zich niet afhankelijk maken van het subsidie infuus, want wie betaalt die bepaald!

Nieuw Nederlands internationaal logo

Nederland en het Koninkrijk der Nederlanden zijn voortaan internationaal te herkennen aan een nieuw logo. Het beeldmerk combineert twee symbolen: NL en een gestyleerde, oranje tulp. Het logo vervangt het tot nu toe veel gebruikte ‘tulpje Holland’ van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

De nieuwe stijl vloeit voort uit de strategie die is ontwikkeld om nog duidelijker te laten zien wat Nederland te bieden heeft. Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking): ‘Het nieuwe logo is breed inzetbaar, van high tech tot agrifood en van sport tot cultuur. Een eenduidig internationaal imago is positief voor onze export en het aantrekken van investering en talent.’
Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat): ‘Het is belangrijk om internationaal uit te dragen waar we goed in zijn. Volgens het World Forum is Nederland de meest concurrerende economie van Europa en nummer 4 wereldwijd. Ook bedenken we innovatieve oplossingen voor technische en maatschappelijke uitdagingen en werken samen over grenzen van sectoren en landen heen.’
Ministeries, ambassades en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland  kunnen de nieuwe stijl vanaf januari gebruiken. Dat geldt ook voor  topsectoren, universiteiten en hogescholen, steden, sportbonden en andere overheids- of particuliere organisaties die in een project samenwerken met de rijksoverheid.
Het logo kan bij conferenties en handelsmissies, op paviljoens bij internationale beurzen en bij tal van andere gelegenheden in verschillende combinaties worden ingezet. Achter het NL-logo kan ook ‘Kingdom of the Netherlands’ worden geplaatst, bijvoorbeeld als er iets samen met de Caribische landsdelen wordt gedaan.
Wij zouden er aan toe willen voegen dat ons land iets groter is dan de twee westelijke provincies en daarbij is beeldvorming erg belangrijk en de DRN blijft tevens zijn best doen om de beeldvorming van Roemenië te verbeteren, want alleen het logo veranderen zegt niet zoveel als de inhoud hetzelfde blijft.

Politieke ontwikkelingen

Premier Mark Rutte spreekt over Roemeense toetreding tot Schengenzone

Tijdens de veiligheidsconferentie sprak premier Mark Rutte met Roemeense premier Ludovic Orban en zijn minister van buitenlandse zaken Bogdan Aurescu.
Het belangrijkste thema van deze ontmoeten was de toetreding tot Schengen. Premier Orban maakt zijn Nederlandse collega duidelijk en benadrukt het doel van Roemenië om het toetredingsproces bij het Schengengebied te voltooien waarvoor – zoals al jaren bekend – Roemenië volledig is voorbereid”, blijkt uit de release van de regering.


De dialoog tussen de twee hoogwaardigheidsbekleders benadrukte de veelbelovende vooruitzichten op samenwerking tussen Roemenië en Nederland, in de jubileumcontext van de bilaterale relatie – het 140-jarig jubileum, dit jaar, sinds de oprichting van diplomatieke banden – met de nadruk op de dynamiek van economische relaties, van bilaterale handel en Nederlandse investeringen in Roemenië, inbegrepen. Wat betreft de samenwerking op Europees niveau, vermeldt de bron dat de Roemeense premier de mogelijkheid heeft benadrukt om de dialoog tussen de twee staten over verschillende Europese bestanden van gemeenschappelijk belang te intensiveren, een aanpak die door de Nederlandse met de Nederlands premier is overeengekomen. Naar verluidt zal de Roemeense Minister van Buitenlandse Zaken Bogdan Aurescu ons land op 25 maart a.s. bezoeken.
De Roemeense premier sprak ook zijn steun uit voor het uitbreidingsbeleid van de EU, inclusief de opening van de toetredingsonderhandelingen met Albanië en de Republiek Noord-Macedonië.
(Bron en foto: www.mae.ro)

Als de berg niet tot Mohammed komt……

Naast zijn bezoek aan München reisde de Roemeense Minister van Buitenlandse Zaken Bogdan Aurescu naar Berlijn om zijn Duitse collega Heiko Maas te ontmoeten. Ook hier kwam tussen de twee topdiplomaten onder andere de “legitieme” doelstelling van Roemenië het bespreken van de toetreding tot het Schengengebied aan de orde ,en de uitbreidingsperspectieven van de EU, zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken in een release aangaf.

De bespreking van Bogdan Aurescu met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken omvatte ook een gedachtewisseling over de prioriteiten op de agenda van het Duitse EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2020.
De twee ministers van Buitenlandse Zaken hebben convergente opvattingen geuit over het strategische belang van het uitbreidingsbeleid van de EU – met de herhaling van de steun van Roemenië voor een besluit om toetredingsonderhandelingen te openen met Albanië en Noord-Macedonië – de noodzaak van een Europese verbinding tussen de oostelijke buurlanden, en de relatie met Rusland.

Ook kwam de 3 Seas Initiative aan de orde dat eerder in München  plaatsvond en waar de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo een miljard dollar voor investeringen in energieprojecten in het kader van het Three Seas Initiative toezei. Duitsland had al eerder belangstelling laten blijken voor de Tree Seas Initiative. Hoewel de uitgangspunten volledig aansluiten bij de Europese Unie, kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat de landen in Centraal- en Oost-Europa op deze meer invloed zullen krijgen op de machtsverhoudingen ten opzichte van West-Europese landen. Het Three Seas Initiative is een flexibel en informeel politiek platform, op presidentieel niveau, dat de 12 EU-lidstaten uit de Adriatische Zee, de Baltische Zee en de Zwarte Zee (dat Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije en Slovenië samenbrengt)

Bron: Agerpres – Foto: www.mae.ro

Bijzondere berichten

Roemeense Roxen vertegenwoordigt haar land in Rotterdam

De relatief jonge Roxen gaat haar land vertegenwoordigen op het Euro Song dat op 16 mei a.s. in de Rotterdamse arena plaatsvindt.


Haar echte naam is Larisa Roxana Giurgiu en komt uit Cluj Napoca. Zij begon op 7-jarige leeftijd te zingen en won door de jaren heen verschillende muzikale wedstrijden. Op dit moment is Roxen de 3e meest gespeelde artiest op de Roemeense radio en heeft 2 nummers in de top: You “Don’t Love Me” (die 8 miljoen views op YouTube heeft) en “Ce-ti Canta Dragostea” (9 miljoen views). Omdat Roemenie in de culturele zin van het woord in ons land relatief onbekend is, hopen wij dat zij hoge ogen gooit en een kans heeft om de eerste plaats te behalen en dat gunnen we haar ook!

Mărțișor – De Roemeense lente is begonnen!

Hoewel op het Noordelijk halfrond de lente pas op 20 maart a.s.begint  wordt in Roemenië en Moldavië deze dag op 1 maart gevierd en heeft het ook een bredere betekenis. Hoewel de internationale vrouwendag pas op 8 maart a.s. plaatsvindt, neemt men vast een voorschot door op Mărțișor de vrouw centraal te stellen.
Kleine symbolische items vastgebonden met een rood en wit verstrengeld koord, de mărțișoare kondigen de komst van de lente in Roemenië aan. Dus op 1 maart, volgens de traditie, bieden Roemenen mărțișoare aan hun geliefden. Ze worden voornamelijk aangeboden aan vrouwen en meisjes; sommigen dragen ze een paar dagen, terwijl anderen ervoor kiezen de mărțișor de hele maart te dragen om geluk en geluk aan te trekken. Martisors worden gemaakt van met elkaar vervlochten rode en witte draden. De rode kleur symboliseert het bloed en vrouw, en de witte kleur staat voor de mannelijke geest en sneeuw. De combinatie van beide toont een betekenisvolle relatie.
Traditioneel worden martisors gedragen voor een bepaalde periode van tijd. In sommige regio’s, worden ze gedragen voor de eerste 12 dagen van maart. Net als de martenitsa traditie van Bulgarije worden martisors, na het dragen aan een bloeiende boom gehangen als teken van vruchtbaarheid.

Oproep Roemeense overheid inzake Coronavirus


Onderstaand vermelden wij het bericht van de Roemeense overheid dat wij via de Roemeense handelsraad van de Roemeense ambassade in Den Haag ontvingen. Wij willen daarbij aangeven dat de situatie in Roemenië nog relatief overzichtelijk is; er bevinden zich thans 17 personen in  quarantaine waarbij het Coronavirus niet (of nog niet) is vastgesteld. Gelet op de verspreiding in meerdere landen is het wellicht aan te bevelen  dat dergelijke grensoverschrijdende activiteiten zoals onderhavig verzoek op Europees niveau worden gecoördineerd.
Vanuit Boekarest wordt gevraagd naar de contactgegevens van leveranciers uit Nederland die medische producten, apparatuur en apparaten die bestemd zijn voor de behandeling van het Coronavirus. De acquisitie wordt gecentraliseerd door het “National Office for Centralized Procurement” http://onac.gov.ro/informatii-de-interes-public/comunicate-o-n-a-c/. Conform de Privacywet kan de DRN niet meewerken aan het vrijgeven van adresbestanden.
De lijst is als volgt (hoeveelheden in st. Liters of sets):

  • Complete suit, including hood and shoe protection – 1,750,000 pcs
  • Protective visor – 1,750,000 pcs
  • Mask FFP2 or FFP3 type – 1,750,000
  • Isolation chambers with negative pressure – 110
  • Isolation enclosure with negative pressure for transport on the stretcher – 50
  • Medical ventilator – 200
  • Medical monitor – 200
  • Syringe pumps 800
  • Filters for negative pressure isolation chambers 150 sets
  • TP1 disinfectants for hygienic hand disinfection by rubbing 9,000 l
  • TP2 disinfectant for high level disinfection of critical surfaces 9,000 l
  • Ultra-fast TP2 disinfectant ready for surfaces and devices – critical medical devices 9,000 l
  • Disinfectant for semi-critical surfaces 5,100 l or kg
  • Disinfectant for non-critical surfaces 5,100 l or kg
  • Air microflora disinfectant set 9,000 l
  • Thermal scanners 35 pcs.

Voor informatie:
Cristian Mateescu, PhD Ec
Head of the Economic and Trade Promotion Office
Tel/Fax (direct): +31 (0) 70 355 7369
Tel (secretariat): +31 (0) 70 322 3613 (ext. 250)
Mobile: 0031 (0) 612 562 862
trade.romania@xs4all.nl
twitter @HagueTrade

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.