Nieuwsbrief 30 augustus 2016
DRN NIEUWS
Last call
Fiscale en financiële expertmeeting op 14 september a.s
Wij hebben geconstateerd dat onderstaande uitnodiging kwam op een moment dat de vakantie’s al begonnen waren en daarom herhalen wij de uitnodiging en verzoeken u om u zo spoedig mogelijk online aan te melden via onze website www.dutchromaniannetwork.nl; de deelname is kosteloos.
Fiscale en financiële expertmeeting op 14 september a.s.in Eindhoven
Op voornoemde datum organiseren KPMG Meijburg & Co en de DRN een roundtable over thema’s waarover u niet dagelijks leest, maar daarvan kennis dragen voor uw (financiële) bedrijfsvoering onmisbaar is.
Transfer Pricing(hanteren van interne verrekenprijzen)
Meer over het toepassen van een optimaal Transfer Pricing beleid, waardoor kosten, winsten en risico’s binnen een groep gelieerde ondernemingen dusdanig verdeeld dat er fiscaal voordeel wordt behaald.
Bovendien wordt hiermee het risico verminderd op naheffingen en boetes van de lokale belastingautoriteiten. Vele landen, waaronder ook Nederland, zijn momenteel bezig om de capaciteit van hun transfer pricing teams fors uit te breiden. De verwachting is dan ook dat in de toekomst veel meer belastingcontroles op dit terrein zullen worden uitgevoerd. Zowel in Nederland als in het buitenland.
Union Customs Code(nieuwe EU douane afhandeling)
Weliswaar kent Nederland een moderne douane-afhandeling, maar voor veel Europese lidstaten is dat zeker niet het geval. Uit onderzoek bleek bij veel bedrijven slechts geringe kennis aanwezig is wat in de praktijk nogal eens leidt tot veel bureaucratie en hogere kosten. Per 1 mei jl. is het Communautair Douane Wetboek (CDW) vervangen door het Douanewetboek van de Unie (DWU voorheen UCC). Vanuit de werkgeversorganisaties is er al op aangedrongen bij de ondernemers om nu tijd te reserveren voor de implementatie.
Brexit
Hoewel nog veel onduidelijk is zijn er al effecten merkbaar.
In een aantal sectoren worden al negatieve ontwikkelingen gemeld zoals de tapijtindustrie, bloemensector en groente- en fruitsector.
Deskundigen binnen de VNO-NCW volgen de ontwikkeling nauwgezet, mede via hun koepelorganisatie Business Europe. De voorzitter van de douanecommissie van de VNO-NCW en Business Europe (Leon Kanters ) is aanwezig op de bijeenkomst en zal met KPMG deskundigen zaken kunnen toelichten over de Union Customs Code en de mogelijke(economische) scenarios van de Brexit.
Voor bijzonderheden en aanmelding verwijzen wij u naar de website www.dutchromaniannetwork.nl
DRN verwelkomt nieuw lid
Het bestuur is verheugd om Dave Kleiss van de Bra-der Group te mogen verwelkomen die in Roemenië verantwoordelijk zal zijn voor de opstart van een varkensbedrijf onder de naam van Ferma de Porce Jilavele Srl. Deze locatie in Jilavele is in begin 2016 aangekocht door Ronnie Braks en Heinz Derksen. Het bedrijf beschikt na verbouwing over 2880 zeugenplaatsen en 15.000 vleesvarkensplaatsen. De vleesvarkens zullen in de komende jaren plaats gaan maken voor zeugen plaatsen. Het doel is om er in het totaal 8000 zeugen te gaan houden. De dagelijkse leiding komt in handen van Dave Kleiss. Als het bedrijf klaar is zal er eigen aanfok van zeugen zijn. Tevens zal er eigen transport zijn om de biggen naar de klanten te vervoeren. Het bedrijf zal volkomen ziektevrij (SPF) opgestart worden. Voor nadere informaties verwijzen wij naar de website www.bra-der.com
DRN start met Taskforce Roemeense Agrisector
Het DRN-Bestuur heeft onlangs besloten om een speciale Taskforce op te richten voor de veelomvattende agrarische sector. Omdat de DRN een niet sectoraal gerichte organisatie is en dus iedere sector uit het bedrijfsleven aandacht wil schenken, maakt een taskforce mogelijk dat er specialistische aandacht en ondersteuning wordt vrijgemaakt voor deze, zoals gezegd, vrij omvangrijke (top) sector. De Taskforce staat onder leiding van Reinder Schaap die als Landbouwraad tot 1 september 2015 zijn sporen heeft verdiend in Roemenië. Na de opstartperiode zal deze taskforce van zich laten horen en kunnen belangstellende daar rechtstreeks aankloppen voor een deskundig advies. Dergelijke taskforces zullen in de nabije toekomst bij substantiële belangstelling ook voor andere sectoren voor het bedrijfsleven worden ingesteld. De Taskforce maakt deel uit van de DRN en is primair gericht op de DRN leden.
Retailsector
Roemeense markt voor Technical Consumer Goods biedt enorme kansen
Volgens een recent onderzoek van het Duitse onderzoeksbureau GfK Temax groeit de Roemeense markt voor huishoudelijk apparatuur, IT en electronica het sterkst in Centraal-en Oost-Europa. Gelet op het feit dat het bezit van deze apparatuur in Roemenië (nog) tot de laagste van de Europa behoort, geldt hier de Wet van de stimlerende achterstand en derhalve verwacht mag worden dat deze inhaalslag zich de komende jaren voortzet.
Met een stijging van 15,4%, overtrof het Oostenrijk (5,6%), Hongarije (4,5%) en Tsjechië (1,8%), volgens de gegevens van Gfk Temax. Elders in Europa (41 landen) zijn de navolgende omzetten gerealiseerd, waarbij in een aantal gevallen de Wet van de remmende voorsprong van toepassing is en het aanleiding kan zijn voor onderhavige sector en aanverwante diensten om de bakens te verzetten.
De markt voor Technical Consumer Goods (TCG) liet in Q1 2016 een lichte daling zien van 1,5 % ten opzichte van Q1 2015.
Groei werd gerealiseerd bij de sectoren Groot Huishoudelijke apparaten, (MDA), Klein Huishoudelijke apparaten (SDA) en Telecom. Alle andere sectoren vertoonden, in vergelijk met dezelfde periode in 2015, een daling.
Consumenten Elektronica
De totale omzet voor CE producten in Q1 2016 bedroeg 390,7 miljoen Euro, een terugval van 5,8% in vergelijk met Q1 2015.
De belangrijkste groep in deze sector, Panel TV’s, nam af met 10,2 %. Tevens lieten personal audioproducten, zoals portable media players (PMP) en hoofdtelefoons een daling met dubbele cijfers zien.
Foto
In het eerste kwartaal van 2016 bedroeg de totale omzet voor fotoproducten 52,4 miljoen Euro. Dit is een daling van 6,1% in vergelijk met Q1 2015.
In dezelfde periode liet de verkoop van digitale camera’s een daling zien van 7,9%, terwijl verwisselbare lenzen eveneens een terugval toonden van 1,5%.
Groot Huishoudelijke apparaten
In Q1 2016 groeide de omzet van Groot Huishoudelijke apparaten, in vergelijk met dezelfde periode in 2015, met 6,6 %.
Het toenemend herstel van de huizenmarkt was een belangrijke stimulans voor de verkoop van keukens en keukenapparatuur.
De verkoop van keukenapparatuur was voor het merendeel verantwoordelijk voor groei. Wasmachines lieten een kleine omzetdaling zien en drogers eindigden in Q1 met een lichte groei.
Het Internet blijft in toenemende mate belangrijk als verkoopkanaal voor deze sector.
Klein Huishoudelijke apparatuur
Bij Klein Huishoudelijke apparatuur steeg de omzet met 2,6 % in vergelijk met Q1 2015.
In het segment ‘gezonde friteuses’ (frituren met minder vet) werden dubbele groeicijfers gezien terwijl bij apparaten voor luchtbehandeling en elektrische tandenborstels een significante groei werd gezien.
Bij food preparation en juicers is een plotselinge afname geconstateerd.
De omzet van stofzuigers, koffiezetters en scheerapparaten bleven stabiel. IT
In vergelijk met Q1 2016 liet deze sector een terugval zien van 7,6% in vergelijking met Q1 2015.
De markt voor hardware presteerde niet goed in Q1. Mobiele PC’s, desktop PC’s en tablets lieten allen een daling zien. Het segment mediatablets daalde, in vergelijk met Q1 2015, het hardst met 32%.
Binnen deze sector hebben twee grote computershops diverse offline winkels in het eerste kwartaal gesloten. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de verkopen via Internet, die al hoog waren, stijgen.
Telecom
Q1 2016 liet een gezonde start zien binnen de Telecomsector met een groei van bijna 8% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar.
Deze explosieve omzetgroei was voornamelijk het gevolg van de verkoop van core wearables: een stijging in Q1 2016 met 214,8%.
Ook hoofdtelefoons met microfoon lieten groei zien. Binnen het segment smartphones steeg de omzet met 6,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Office Equipment en Consumables
In het eerste kwartaal van 2016 liet deze sector een daling zien van 12,5%, waarbij het totaal van de omzet uitkwam op 178 miljoen Euro. Dit was de scherpste daling in de laatste twee jaar.
Inkjet cartridges en laser toners (vertegenwoordigen in waarde bijna twee derde van deze markt) daalden beiden met 11,6% en 16,7%.
De segmenten printers en multifunctional devices (MFD’s) lieten een kleinere daling zien met 6,2% en 3,7%. Bekijk de GfK TEMAX® rapporten over alle 41 deelnemende landen op: https://temax.gfk.com/reports/
Sector visserij
Roemeense visconsumptie kent sterke opwaartse trend
Volgens een recente studie van Romfood Trading & Afredo Seafood neemt sinds 2013 de visconsumptie sterk toe in Roemenië. In 2015 werd een stijging van 3% waargenomen die een marktwaarde van € 350 miljoen vertegenwoordigd.
De toenemende visconsumptie van de laatste jaren is verklaarbaar door nieuwe distributiekanalen en het verlagen van de BTW op voedsel van 24% naar 9%. Een ander aspect dat aan de groei bijdraagt is het cultiveren van een gezonde levensstijl en een evenwichtige voeding. Want het is bekend dat volgens de laatste medische gegevens garnalen en andere vissoorten gunstige invloed hebben op de gezondheid en vormen zij de belangrijkste dierlijke eiwitbron. Ze stimuleren het immuunsysteem, het beenderenstelsel en de spieren door het ijzergehalte. Ze hebben anti-inflamatory effect en verminderen het risico van een beroerte.
Garnalen zijn ook rijk aan selenium die tegengaan van de kankercellen bewerkstelligt. Last but not least bevat vis Omega 3 vetzuren die het goed functioneren van de hersenen en het cardiovasculaire stimuleren.
Volgens de gegevens van het Nederlandse visbureau acht men exportmogelijkheden aanwezig voor de visverwerkende industrie, want de Roemeense vismarkt is grotendeels aangewezen op import omdat de binnenlandse productie zich op relatief laag niveau bevindt. De grootste groei in het gewijzigd consumptiepatroon van voedsel is in vis en fruit waarneembaar. Weliswaar staat qua volume de visconsumptie nog steeds op achterstand met kip- en varkensvlees, maar in termen van marktwaarde neemt deze achterstand snel af. Qua marktaandeel zijn garnalen de absolute top met 51,4%, gevolgd door schelpdieren zoals mosselen met 16,4%, calamares(pijlinktvis) 9,7% en octopus met 6,9%.
Sector wapenindustrie
Sterke toename Roemeense wapenexport
In de eerste drie maanden van 2016 bereikte de Roemeense wapenexport al een bedrag van € 38 miljoen. De meeste van deze wapens worden vervaardigd door Fabrica de Arme – Cugir S.A in het plaatsje Cugir(district Alba). Roemenië exporteerde naar de Verenigde Staten militaire producten ter waarde van ongeveer EUR 19 miljoen, onder wie 1.900 halfautomatische geweren, 500 pistolen, 300 lichte machinegeweren, 4500 geweren, 100 machinegeweren van het kaliber van 12,7 millimeter, een vat 80 luchtafweergeschut, 300 anti -tank granaatwerpers kaliber 40 mm, en diverse apparatuur en accessoires.
Israël importeerde uit Roemenië in dezelfde periode militaire producten ter waarde van meer dan 4 miljoen euro, wat betekent all-terrain militaire voertuigen componenten en onderdelen van vliegtuigen, systemen testen en identificatie van componenten voor de grafische apparatuur en contra-actie, producten voor de luchthaven systemen en andere apparatuur .
Naar Saoedi-Arabië verkocht Roemenië 192 launchers kaliber 60 mm en munitie voor klein kaliber wapens, de waarde van de uitvoer van meer dan 2 miljoen euro. Marokko kocht een veelzijdige militaire helikopter van circa EUR 2.400.000.
Onder de toonaangevende landen die militaire producten importeren uit Roemenië zijn India (EUR 2.158.612), Bulgarije (EUR 1.754.266), Italië (EUR 1.195.015) en het VK (EUR 1.031.846). De Verenigde Staten blijven de belangrijkste afnemer van de Roemeense wapens; de contracten met de VS vertegenwoordigen 35% van de totale uitvoer van wapens. Voornoemde gegevens zijn verstrekt door het Departement van Export Controle (ANCEX) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Agrarische sector
De Franse groep Lactalis zal het Roemeense zuivelbedrijf Albalact gaan overnemen indien de Roemeense mededingingsautoriteit daartoe zijn toestemming geeft. Door deze overname neemt Lactalis de leidende positie van het eveneens Franse Danone over; het Nederlandse FrieslandCampina handhaaft zich op de derde plaats.
De Roemeense kaasconsumptie ligt op een laag niveau, althans in de zin dat het voor een groot deel bestaat uit kaasproductie voor eigen gebruik en dat geldt uiteraard voor het Roemeense platteland. Met slechts € 15 per hoofd van de bevolking uitgegeven in 2015, minder dan de helft van het Centraal en Oost-Europese gemiddelde van € 35, de categorie heeft een enorm potentieel voor de toekomstige ontwikkeling op de middellange en lange termijn. Ook belangrijk om te worden beschouwd is dat 44% van de totale Roemeense huishoudens in 2015 zich in landelijke gebieden bevinden, waar een hoge mate van eigen verbruik aanwezig is en een lage ontwikkeling van de detailhandel. De groeiende consumptie – als gevolg van de verbetering van de levensstandaard, de stijgende inkomens en de verwachte algemene BTW daling van 24% naar 9% in 2016 is de bedoeling dat het ook zichtbaar in de vooruitgang van de kaas zal zijn. Een sterkere formele economie zal ook een nauwkeuriger beeld van de categorie te maken. De prognoseperiode ontwikkeling in andere zuivelproducten zal worden onder de gevolgen van de verwachte toename van het gemiddelde inkomen, de binnenlandse consumptie herstel en niet minder belangrijk, onder invloed van de Roemenen ‘specifieke consumptiegewoonten. De positieve trend zal naar verwachting dankzij verder te gaan naar de twee dominante soorten producten, room en verse kaas en kwark. Voor nader inzicht in de Roemeense zuivelsector kan men zich wenden tot Roemeense Dairy Industry Association, zie de Engelstalige site https://www.infolapte.ro/milk_organisations_romania.html
Met ingang van 1 augustus jl. ook het BTW tarief voor agrarische landbouwproducten verlaagd van 20% naar 9%, inclusief zaden, meststoffen en agrarische diensten. De agrariërs hadden het Ministerie van Landbouw er terecht op gewezen dat zij in 2015 een halve maatregel hadden genomen toe zij alleen de tariefsverlaging voor levensmiddelen hadden doorgevoerd. Daardoor ontstond een schade aan het landbouwbedrijf omdat het BTW tarief voor de agrarische productie ongewijzigd bleef en er een verschil tussen input en output ontstond.
Overheid stimuleert economische bedrijvigheid op platteland
Kleine bedrijven en freelancers die op het Roemeense platteland een bedrijf willen ontwikkelen, kunnen een bijdrage ontvangen tussen de 50.000 en 200.000 euro over een periode van drie jaren. Het programma is erop gericht het ondernemersklimaat in kleinere gemeenten te stimuleren en daarmee de kloof tussen stad en platteland kleiner te maken en is met name gericht op het scheppen van banen en het verhogen de inkomsten van de plattelandsbevolking. Het bedrag hoeft niet te worden terugbetaald en de bijdrage kan oplopen tot 90% van het te financieren project. Het geld wordt beschikbaar gesteld door het Rural Investment Funding Agency en maakt deel uit van het Investeringsbudget Landelijk Gebied. Het mag zich niet richten op agrarische activiteiten, waarvoor andere fondsen van toepassing zijn.
Nederlandse regering moet topsectoren meer aandacht geven
In Roemenië dreigt met name de watersector en het kennisinstuut Universiteit Wageningen zijn vooraanstaande positie te verliezen. Ook elders is deze trend waarneembaar. Weliswaar is er sprake van initiatieven vanuit het bedrijfsleven en lagere overheden die deels worden gefinancierd door de overheid, maar deze inspanningen zijn onvoldoende om de focus te houden op knowhow die in Nederland aanwezig is.
Een concreet voorbeeld daarvan is het contact van het Roemeense Ministerie van Landbouw met Argentinië dat met name op terreinen van genetisch landbouwonderzoek, bedrijfsvoering, waterbeheer en coöperatievorming contacten heeft gelegd met dit Zuid-Amerikaans land.land. Het moet tot nadenken stemmen dat men zijn focus heeft gericht op een niet Europese lidstaat als Argentinië. Als voorbeeld noemde de Roemeense minister van landbouw Irimescu ten overstaan van zijn Argentijnse collega Ricardo Buryaile het toepassen van een bepaalde technologie waardoor Argentinië erin slaagt om diesel verbruik op 2,8 te houden per hectare, vergeleken met Frankrijk, waar dezelfde verbruik 70 l.is. Ze direct zaaien, omdat door ploegen, veel water wordt verspild en bodemsamenstelling wordt beschadigd.
Hij voegde toe dat Roemenië ook geïnteresseerd is in het beheer van kleine en middelgrote landbouwbedrijven en duurzaam waterbeheer. Argentinië heeft een ervaring van meer dan 150 jaar met boerderij coöperaties en verenigingen evenals boerderij micromanagement. Het lijkt ons een wake-up call voor het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en de Minister van Buitenlandse Handel die immers een sterke internationale concurrentiepositie nastreven.
Financiële sector
Raiffeisenbank dreigt met juridische stappen tegen overheid
Raiffeisenbank heeft bezwaar aangetekend tegen het wetsvoorstel inzake de zogenoemde given-in-payment wet. Deze wet behelst kortweg hypotheekhouders toe om hun hypotheekschuld te voldoen in natura door bijvoorbeeld hun huis als onderpand voor de hypothecaire lening te mogen overdragen aan de bank ter kwijting van hun hypotheekschuld.
Een dergelijke wet bestaat in sommige Amerikaanse staten waaronder Louisiana, waarmee de betreffende banken allerminst gelukkig zijn. Met de vier buitenlandse banken in Roemenië zijn bilaterale overeenkomsten getekend die door het wetsvoorstel volkomen worden genegeerd en het eigendomsrecht wordt aangetast. Het Nederlandse Burgerlijk Wetboek inzake het verbintenissenrecht (datio in salutem) lijkt een dergelijke mogelijkheid niet geheel uit te sluiten, maar dat lijkt ons voer voor juristen op onderhavig terrein.
Voorts is de Nederlandse CEO van de Raiffeisenbank Steven van Groningen daarbij gesteund door bankwerkgevers (Council of Banking Employers in Romania – CPBR) in aanvaring gekomen met de Hoge Raad voor Magistratuur (in Nederland kortweg Hoge Raad genoemd). Enerzijds beticht de CSM Steven van Groningen te interfereren in de rechtsgang en het onder druk zetten van de rechters om uitspraken te doen in het voordeel van de banken en hun klanten. Anderzijds zond Steven van Groningen begin juli een memorandum namens CPBR aan de Hoge Raad voor de Magistratuur (CSM), aan het ministerie van Justitie en aan de voorzitters van de 15 Rechtbanken in Roemenië met als doel het signaleren van het ontbreken van een unitaire praktijk in rechtszaken tussen banken en hun klanten met betrekking tot leningen in vreemde valuta. In de brief staat ook dat rechtbanken in Roemenië vaak tegenstrijdige beslissingen namen in rechtszaken aangespannen door de bank van cliënten tegen de banken, in het bijzonder die met betrekking tot de terugbetaling van leningen in Zwitserse frank (CHF). De conclusies van de brief waren harder. De CPBR wees erop dat rechters zich vaak bemoeien met de activiteiten van de nationale banken. Een gedachtenwisseling daarover toont een gebrek aan begrip of onwetendheid inzake marktwerking en dat verschillende rechters verschillende interpretaties hadden van dezelfde problemen.
Omdat deze rechtbanken tegen de wet hebben gehandeld, zijn de nationale banken in hun legitieme rechten geschonden en dat kan een grote schade veroorzaken” zoals de brief vermeld. Bovendien, lieten de bankiers doorschemeren dat de aandeelhouders van de banken kunnen besluiten om hun investeringen in Roemenië te stoppen of zelfs kunnen besluiten om juridische procedure op te starten tegen de Roemeense staat voor het herstellen van hun schade dat een gevolg is van onjuiste staatsinterventie in hun bedrijf.
Gezondheidszorg
Tekort van 13.000 artsen in Roemeense ziekenhuizen
De directeur Radu Vasile van de vakorganisatie Solidaritatea heeft volkomen terecht gewezen op de ontoelaatbare situatie in de Roemeense ziekenhuizen door aan de bel te trekken dat door de regering nauwelijks maatregelen treft om deze reeds lang bestaande situatie te verbeteren. Het tegenstrijdige is dat de huidige minister van volksgezondheid Vlad Voiculescu(econoom) deze situatie bevestigt en erop wijst dat er steden zijn waar medische specialisaties ontbreken, maar achterwege laat om daar maatregelen voor te treffen.
De oorzaak van het grote tekort is dat veel artsen naar het buitenland vertrekken wegens een slechte honorering en de situatie in de Roemeense ziekenhuizen. Hij meldde dat alleen al in Cluj Napoca door de Babeș-Bolyai Universiteit (waarvan de medische faculteit de beste van het land is) in 2015 211 documenten zijn afgegeven die het werken in het buitenland mogelijk maken. In alle (41) districten(judeţe) zijn al lang lopende vacatures die niet worden vervuld. De artsen zelf draaien vrijwel permanent werkdagen van 10 tot 11 uur, waarbij sommigen sneuvelen wegens de ontoelaatbare werkdruk. Vanuit deze invalshoek wordt gesproken over een noodsituatie. In een aantal is geen specialisme meer aanwezig voor KNO, cardiologie en intensive care. In vrijwel alle districten op het platteland is sprake van een tekort van 50% aan medische specialisten.
Tegelijkertijd geeft men ruim baan aan de vestiging van prive klinieken die echter voor het grootste deel van de bevolking onbetaalbaar zijn en slechts aan een kleine groep beter gesitueerden soelaas biedt. Men kan zich in alle gemoede afvragen hoe lang het duurt voordat er een omslag in het beleid komt.
Vraagtekens over financiering kathedraal
De burgemeester Dan Tudorache van sector I in Boekarest wil wel 2,2 miljoen euro beschikbaar stellen voor de reeds begonnen bouw van een nieuwe kathedraal. Binnen de Roemeense bevolking roept het controverses op, want uiteindelijk betalen zij de rekening via af te dragen belastingen. De gelden kunnen beter worden aangewend om de situatie in de gezondheidszorg te verbeteren en de exodus van artsen tegen te gaan is een argument dat veel wordt gehoord. Ook vindt men het niet passend dat een seculiere staat een dergelijk megalomaan project mede financiert.De kathedaal wordt gebouwd naast het paleis van het parlement en wedijvert in grootte met het huis van het volk (casa poporului).
Bijzonder bericht
Koningin Ana van Roemenië op 1 augustus jl. overleden
Op voornoemde datum overleed de koningin (92) in het Morges Ziekenhuis in Zwitserland. Queen Anne van Roemenië werd geboren Princess Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marquerite van Bourbon-Parma op 18 september 1923 in Frankrijk. Zij was de enige dochter van Prins Rene van Bourbon-Parma en Prinses Margaretha van Denmark. Met haar drie broers ze bracht haar jeugd door in Frankrijk. In 1939 is haar familie gevlucht voor de Duitse bezetters en vertrokken zij naar Spanje. Van daaruit gingen ze naar Portugal en vervolgens naar de Verenigde Staten.
Zij woonde de Parsons School of Design New York van 1940 tot 1943. Ze heeft ook gewerkt als sales assistent bij warenhuis Macy’s. In 1943 meldde ze voor militaire dienst in het Franse leger. Zij diende in Algerije, Marokko, Italië, Luxemburg en in het bevrijdde Duitsland als een ambulance chauffeur. Anne kreeg de Franse Croix de Querre voor haar oorlogstijd service.
In november 1947 ontmoette Anne Koning Michael I van Roemenië, die op bezoek was in Londen voor de bruiloft van prinses Elizabeth en Philip Mountbatten. De huwelijksceremonie vond plaats op 10 juni 1948 in Athene.Koning Mihai en koningin Anne hebben vijf dochters – (Kroon) Prinses Margareta (b 1949.), Prinses Helen (b 1950.), Prinses Irina (b 1953.), Princess Sofia (b 1957.), En Prinses Maria (b 1964.). De koningin werd bijgezet in Curtea de Arges. Koning Mihai (94) kon wegens zijn slechte gezondheid niet bij de plechtigheid aanwezig zijn. Namens het Nederlandse Koningshuis was hierbij aanwezig Carlos Javier Bernardo prins van Bourbon Parma, omdat het hier om een niet regerende vorst ging.