Nieuwsbrief 30 juni 2019

Header-news

DRN NIEUWS

Nieuwe voorzitter Dutch Romanian Network

Na zich 6 jaar lang te hebben ingezet als voorzitter van de DRN heeft Ruud van Dusschoten op 18 juni jl. de voorzittershamer van de DRN overgedragen aan Geert van de Guchte (51 jaar) en net als Ruud werkzaam bij ING. Wij zijn blij dat met deze overdracht de goede relatie tussen de DRN en ING wordt gecontinueerd. Voorts willen wij Ruud bedanken voor zijn inzet voor de DRN en de wijze waarop hij samen met Ben Jager (executive president) leiding heeft gegeven aan de DRN. Zijn op volger Geert van de Guchte is woonachtig in Den Haag werkzaam als regiodirecteur Grootzakelijk. Wij kennen hem als een enthousiaste persoon met een no nonsense mentaliteit die beschikt over een goed en uitgebreid zakelijk netwerk.

DRN begroet Pâncota Aqua SRL

Het verheugt ons om voornoemd bedrijf gevestigd in Arad als lid van de DRN te mogen begroeten. Het bedrijf bevindt zich nog in de opstartfase maar heeft een belangrijk deel van de bureaucratie al achter de rug. Men gaat hun bedrijfsactiviteiten richten op het beleveren van gedemineraliseerd  water dat vaak gebruikt wordt in laboratoria, en voor industriële en wetenschappelijke doeleinden. De gronden zijn daartoe reeds aangekocht en nu is men in de fase om een fabriek en installaties te bouwen en de bronnen operationeel te maken. Voor het nieuwe bedrijf een drukke periode waardoor de website nog onder constructie is. Voor nadere informatie: marjolijn@jagtenberg.com, mobiel  +31 6 2123 2838

Ambassade(Roemeens) nieuws

Grandioze Roemeense presentatie op Sail 2019 op Scheveningen

Van 20 tot en met 23 juni jl. was de vloot van prachtige oude zeilschepen in de Scheveningse Haven te bewonderen waarbij diverse activiteiten werden georganiseerd zoals een muzikale parade van de landen die hier aan deelnamen. De barks(driemasters) kwamen uit Brazilië, Nederland, VS, Mexico,Oman, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en last but least Roemenië(diverse landen hadden met meerdere schepen deelgenomen). De regatta was gestart in het Franse Rouen en als eindpunt Scheveningen. Na Scheveningen zullen zij doorvaren naar het Deense Aalborg, waar wordt deelgenomen aan de North Sea Feeder Regatta. Aan boord van de Mircea, een driemaster schip, gebouwd in het jaar 1938 als een opleidingsschip en vernoemd naar de Walachijse prins Mircea de Oude, is tot op de dag van vandaag de trots van de Roemeense marine.

De kapitein van het schip, commandant Mircea Târhoacă, verwelkomde de bezoekers samen met zijn team op traditionele wijze met brood, zout en tuica. Vermeldenswaard is nog dat de driemaster Shabab Oman uit Oman gebouwd is door Damen Shipyards deels in het Roemeense Galati en afgebouwd op de werf in Vlissingen.
Mede hierdoor geïnspireerd wil de DRN een zogenoemde expertmeeting organiseren voor de maritieme sector, in de ruimste zin van het woord dus ook de talrijke toeleveringsbedrijven.

Automotive Sector

VDL Bus & Coach ontvangt grote Roemeense busorder

De VDL Groep uit Eindhoven ontving onlangs een order voor de levering van 50 bussen voortkomende uit een tender. De opdrachtgever is het gemeentebestuur van Voluntari, een kleine voorstad van Boekarest(noord-oostelijk van Boekarest). De order vertegenwoordigt een waarde van circa € 1,102.000   Van de 50 (lagevloerbussen) hebben er 30 een vervuilingsnorm Euro 5 en 20 hebben een vervuilingsnorm van Euro 3. Er is sprake van een samenwerking met de Bucharest Transport Society (STB) qua buslijnen en inkomsten.

Men kan zich daarbij afvragen of deze constructie om budgettaire redenen tot stand is gekomen, want de stad Boekarest is nogal kwistig met de openbare middelen omgesprongen, waarvoor de burgemeester van Boekarest Gabriel Firea verantwoordelijk is.  De VDL is niet onbekend in Roemenië en heeft al jaren een eigen vestiging in Arad onder naam VDL Rotech, waarbij de focus ligt op de productie en assemblage van ingebouwde mechanische precisie-onderdelen / assemblages voor een breed scala aan toepassingen binnen gedefinieerde industrieën. DRN heeft destijds mede een een fiscaal probleem(uitblijven van BTW teruggave) voor deze vestiging opgelost.
Daarnaast heeft EVW Holding(onderdeel van de E.van Wijkgroep uit Giessen) een samenwerkingsverband met de VDL Groep die  is aangewezen als officiële importeur van VDL Bus & Coach producten in Roemenië. EVW is al ruim 20 jaar DAF importeur in Roemenië evenals van, Tatra en Isuzu. EVW Holding bezit vestigingen in 9 grote steden in Roemenië: Cluj-Napoca, Arad, Bacău, Brașov, Bucharest, Constanța, Craiova, Iași en Gilău. De E. van Wijk Group, een internationale transport- en automotive groep met vestigingen in Nederland, Roemenië, Oekraïne en Moldavië, heeft onlangs haar tiende vestiging in Roemenië geopend.

IT Sector

Netrom Breda is verhuisd

Zowel in Craiova waar de nieuwe Netrom campus vorm krijgt, is men in Breda ook uit zijn jas gegroeid en is onlangs het nieuwe hoofdkantoor geopend aan de Johan Willem Frisolaan 41, 4835 AA in Breda.

Netrom blijft doorgroeien en men blijft zich ontwikkelen en binnen redelijke termijn zullen zij nieuwe producten presenteren. Hoewel zij zich wereldwijd ontwikkelen is er een sterke band met Roemenië, zoals CEO Han in ’t Veld zich eens uitdrukte “Met de vele barretjes, met levensgenieters gevulde terrassen en restaurants waan ik me meer in Italië dan in een voormalig communistisch land.”  Hij kan het weten, want hij behoort tot de selecte groep pioniers in het land.

IT Start-up in Cluj, gekocht door een Nederlands bedrijf

iWelcome, een aanbieder van identity & access management (iam) als cloudoplossing uit Amersfoort, heeft Unloq overgenomen. Dit is een Roemeense leverancier van authenticatiesoftware en mobiele technologie. De overname versterkt het productportfolio van iWelcome in Europa. Beide partijen werkten sinds 2016 samen als partners.

Unloq is een ontwikkelaar van authenticatie- en autorisatiesoftware die apps en portals beveiligt zonder dat gebruikers wachtwoorden hoeven te onthouden. Naast meerdere manieren om gebruikers te identificeren, is het bedrijf ook actief op het gebied van encryptie. iWelcome wordt eigenaar van de Unloq multifactor-authenticatie-app en de mobiele technologie die Unloq heeft ontwikkeld. De Roemeense Startup, die zich richt op wachtwoordloze authenticatiediensten – Unloq – werd gekocht door iWelcome, een Europees identiteitsbedrijf met een dienst in Nederland en Roemenië. Het opstarten in Cluj-Napoca heeft een beveiligd authenticatiesysteem ontwikkeld, waarbij wachtwoorden na toestemming van de gebruiker worden vervangen door de mobiele telefoon.
‘Wij hebben grote klanten die hun zakelijke gebruikers toegang willen geven tot online-diensten en apps. We gaan de technologie in eerste instantie voor deze klanten inzetten’, licht Danny de Vreeze, oprichter en directeur van iWelcome toe in een persbericht. ‘Het gaat dan om bijvoorbeeld systeembeheerders of andere gebruikers die toegangsrechten voor applicaties en diensten kunnen beheren en accounts kunnen aanmaken.’
Naast het aanbieden van de authenticatiefunctionaliteit, wordt de aangekochte technologie ook gebruikt om het iWelcome-platform versneld verder te ontwikkelen. Unlog beschikt over mobiele ‘push-and-swipe’-technologie die de basis vormt voor een aantal toepassingen, waaronder het geven en registreren van toestemming voor gebruik van data en cookies binnen apps. Daarnaast hebben de ontwikkelaars een sterke achtergrond in UI/UX-design. Die expertise wordt ingezet om iWelcome’s configuratiefunctionaliteit voor klanten en implementatiepartners uit te bouwen.
IWelcome wil uitbreiden in Europa. Daarvoor haalde het Amersfoortse ict-beveiligingsbedrijf eind 2017 extra kapitaal op bij het Duitse Capnamic Ventures en het Nederlandse Connected Capital. Het bedrijf biedt een zogeheten Consumer Identity Platform: bedrijven gebruiken deze software om het zakendoen met hun klanten op een veilige manier te regelen. Het gaat met name om bedrijven die zich richten op consumenten.

ING Tech Romania concentreert haar Roemeense activiteiten

ING Tech, het wereldwijde centrum voor software ontwikkeling en onderdeel van de Nederlandse ING Groep gaat zich concentreren in Boekarest en verhuist in 2020 naar een pand – deel uitmakend van het zogenoemde Dacia One project – gelegen op de kruising Calea Victoriei en de Dacia Boulevard, in het centrum  van Boekarest. Eind 2020 zullen daar 800 werknemers hun plaatsvinden met een uitbreidingsmogelijkheid naar 1000 personen. ING Tech, het wereldwijde centrum voor softwareontwikkeling in Boekarest van de Nederlandse groep ING, zal eind 2020 verhuizen naar nieuwe kantoren.. De gehuurde ruimte van  13.000 m² zal werkruimtes voor haar werknemers bieden, evenals openbare co-working-ruimtes die beschikbaar zullen zijn voor de IT-gemeenschap, een innovatiestudio en een open amfitheater. Het bedrijf wil hiermee een hub creëren waar tech-enthousiastelingen, IT-professionals, onderzoekers en studenten elkaar kunnen ontmoeten.
“Samenwerking en flexibiliteit zijn sleutelaspecten in onze werkmodus en die van de industrie waarin we actief zijn. We willen dat het nieuwe kantoor deze filosofie en open grenzen weerspiegelt, zowel in de werkmodus als in het denken, “zei Marian Ion, CEO ING Tech Romania..

Sector Logistiek en Transport

Roemeens vrachtvervoer over de weg kent hoog insolventierisico

Volgens de Franse kredietverzekeraar Coface blijft de sector goederenvervoer over de weg  kwetsbaar, in nauwe samenhang met de Roemeense infrastructuur. Eind 2017 was het aantal nieuwe registraties voor geïmporteerde tweedehands vrachtwagens in Roemenië bijna drie keer zo hoog als het aantal registraties voor nieuwe vrachtwagens. Om deze reden en misschien vanwege de verlaagde vervangingsratio van de verouderde vloot, was driekwart van de nog in gebruik zijnde vrachtvoertuigen (75%) aan het einde van 2017 ouder dan 10 jaar.
Wat de soort dekking betreft, omvat de structuur van het openbare wegennet 34.900 km (41%) gemoderniseerde wegen, 21.074 km (24%) wegen die licht zijn aangepast voor verkeer en 30.125 km (35%) zijn verharde wegen en zandwegen. Eind 2017 waren er in Roemenië 763 km snelweg, ongeveer 1% van het totale aantal kilometers wegen. Ten opzichte van 2016 is in 2017 een extra 16 kilometer snelweg aangelegd.
De sector is onderhevig aan grillen van de externe situatie (met name dat we dit jaar een vertraging van de grote economieën verwachten). Volgens gegevens van Eurostat neemt het internationale vervoer bijna 73% van het totale goederenvervoer over de weg voor zijn rekening, veel meer dan het EU-gemiddelde van 36%. In Polen is ook internationaal vervoer goed voor 63% van het totale vervoer, 71% voor Hongarije, 84% voor Slowakije en het grootste deel van de EU voor Litouwen, met bijna 91%.
Voor de huidige analyse, de gegevens van 34.619 bedrijven die hun financiële gegevens voor 2017 hebben ingediend en een geconsolideerde omzet van RON 41.65 B hebben gegenereerd. De geanalyseerde sectorbedrijven (4941 Goederenvervoer over de weg) registreerden in 2017 een positieve omzetevolutie, die steeg met ongeveer 14% in vergelijking met 2016, omdat ze hun winstgevendheid op hetzelfde niveau als in 2016 konden handhaven, maar voor meer dan de helft van de bedrijven was de nettowinst gedaald.
” De financieringshorizon blijft meestal kortlopend, waarbij 65% van de totale schuld actueel is, aangezien meer dan de helft van de bedrijven in de markt een schuldgraad heeft die hoger is dan 80%.
Wat het betalingsgedrag betreft, zijn er tekenen van verslechtering in het goederenvervoer over de weg. Het aantal bedrijven met een omzet van meer dan EUR 1 B met bankincidenten nam toe tussen 2017 en 2019, en het jaar 2018 overschreed, in termen van het aantal incidenten, het jaar 2013, dat het record in deze kwestie liet zien. Het is zorgwekkend dat hoewel het aantal bedrijven met schulden aan de staatsbegroting ook in 2018 relatief laag was, ondanks een lichte stijging, de waarde van de schulden hoog bleef, hoewel de evolutie negatief was. Tegelijkertijd neemt het aantal rechtszaken toe tegen bedrijven in de sector, die door hun fragiele financiële structuur schommelingen in het aantal spelers in de sector kunnen veroorzaken.verklaarde Nicoleta Marandelu, Senior Financial Analyst, Coface Romania.
Van 34.619 actieve bedrijven in totaal in 2014, analyseerde Coface 3.453 bedrijven, of ongeveer 10% van de bedrijven. Deze bedrijven vertegenwoordigen echter 51% van de geconsolideerde sectorale omzet. In deze context zijn de meeste bedrijven, 61%, door Coface blootgesteld aan een middelhoog / hoog en hoog insolventierisico. Aan de andere kant van het spectrum zijn 34% bedrijven blootgesteld aan een laag risico.

Groei van Roemeense logistieke markt vraagt om nieuwe hubs

De Roemeense industriële en logistieke markt is opmerkelijk gegroeid, voor zover het de intensiteit betreft van zowel de ontwikkelingen als het nationale goederenvervoer. Volgens het vastgoedadviesbureau Colliers International zijn de meest actieve logistieke knooppunten naast Boekarest Constanta – het meest oostelijke stadscentrum, Alba – bijna centraal gelegen en Timis – de meest westelijke provincie van Roemenië, aangezien deze vier markten samen bijna een kwart van de nationale goederen die via wegen over Roemenië worden vervoerd.
Om de intensiteit van de transportoperaties te meten, hebben we gekeken naar hoe het gaat met de Roemeense provincies vergeleken met het landelijk gemiddelde van 4,1 miljoen ton geladen / geloste goederen per provincie per jaar. De cijfers zijn berekend op basis van een gemiddelde voor de periode 2015-2017 – de meest recente gedetailleerde cijfers beschikbaar – waarbij de ranglijst waarschijnlijk in 2018 grotendeels ongewijzigd is gebleven (het totale goederenvolume is in 2018 ten opzichte van 2017 met slechts 4% toegenomen). De ranglijst wordt gedomineerd door Boekarest (zonder Ilfov), wat ongeveer 2,5 keer meer is dan het nationale gemiddelde. In de berekeningen wordt alleen gekeken naar de hoeveelheid goederen die van de ene provincie naar de andere is geladen en gelost, omdat deze op regionale basis beschikbaar waren; het is vermeldenswaard dat in 2018, van de totale hoeveelheid vrachtvervoer over de weg van 230 miljoen ton,
De sterkste logistieke knooppunten in het hele land, naast Boekarest, zijn Constanta, Alba en Timis, gevolgd door Prahova, Ilfov en Cluj. Boekarest en deze zes meest actieve provincies vanuit logistiek oogpunt – die minstens 1,5 keer boven het provinciegemiddelde van vervoerde goederen liggen – vormen een derde van het nationale goederenvervoer (gemeten aan de hoeveelheid goederen die hier wordt geladen / gelost), terwijl de 7 minst actief – minder dan de helft van het districtgemiddelde – tellen op tot ongeveer 6% van het totaal. De laatste omvatten Vaslui, Giurgiu, Braila, Ialomita, Vrancea, Covasna en Salaj.” Op de langere termijn verwachten we dat de huidige logistieke hubs zullen consolideren omdat ze zo zijn gegroeid door een strategische locatie te hebben, een uitgewerkte lokale economie te hebben en in die zin enigszins van een traditie zijn geworden. Toch willen we onderstrepen dat de regio Moldavië heeft geen sterke logistieke hub, maar we verwachten dat dit in enkele jaren zal veranderen, vooral als de huidige plannen om een ​​snelweg te bouwen die Iasi met Targu Mures verbindt, worden gematerialiseerd”, aldus Laurentiu Duica, directeur Industrial Agency bij Colliers International Romania.
Een ander interessant punt is het feit dat onze analyse van onaangeboorde arbeidskrachten een aantal zeer aanzienlijke problemen opleverde in gebieden met een beperkte economische activiteit. De vier districten in het noordoosten van Roemenië vertegenwoordigen bijvoorbeeld bijna 20% van de totale potentiële werknemers, maar ze genereren minder dan 10% van de totale hoeveelheid goederen die nationaal wordt vervoerd.
Anders eindigde de Roemeense industriële en logistieke markt in een minder dan stellair eerste kwartaal, waarbij de totale leasetransacties van opslagruimten in 1Q19 meer dan halverend waren (bijna 30.000 m² tegenover 74.000 m² een jaar geleden), zoals blijkt uit de gegevens van Colliers. Een robuuste particuliere vraag naar brandstof voor magazijnen en onze eigen pijplijn suggereert echter dat het tweede deel van het jaar dynamischer moet zijn: alleen al het vierde kwartaal van vorig jaar vertegenwoordigde de helft van de activiteit van 2018.
(Redactie DRN: Ter relativering moet in de beschouwingen worden betrokken dat een Kredietverzekering als Coface en een organisatie voor commercieel onroerend goed als Colliers International vanuit een andere commerciële invalshoek naar de markt kijken)

Is luchtvaartmaatschappij Tarom een familiebedrijf?
Het antwoord zou daarop kort en bondig nee kunnen zijn, omdat Tarom eigendom is(97,2%) van de Roemeense staat.

Omdat onlangs Tarom haar vierde algemeen directeur dit jaar benoemde kreeg het daardoor speciale aandacht van de Roemeense media De thans benoemde algemeen directeur is Mădălina Mezei die daarvoor werkzaam was voor Tarom in Rome en Brussel en is gehuwd te zijn met Laurentiu Mezei, die countrymanager van Tarom voor Nederland is.  Aan de hand van het organigram hebben de media kunnen vaststellen dat circa 800 van de 2000 personeelsleden met elkaar verwant zijn. Namen zoals Mezei, Capitan Caravan en andere families ziet men regelmatig terugkomen. Het wijkt sterk af van de compliance voorschriften van bedrijven met enige omvang.
Bronnen: Adevarul en Codidianul

Agrisector

Kick off Urban Landscapes-Green Cities consortium in Roemenië

Het recent gevormde cluster van bedrijven heeft van 14 t/m 17 mei een eerste gezamenlijk bezoek gebracht aan Roemenië. Onder de vlag van Royal Anthos en in samenwerking met de Nederlandse Ambassade te Boekarest heeft het cluster zich gepresenteerd richting diverse institutionele partijen en lokale media.  Het driejarige PIB (Partners for International Business) programma, is hiermee formeel in Roemenië van start gegaan. Door een bezoek te brengen aan de steden Oradea en Boekarest is kennis gemaakt met lokale partijen om de programmalijnen richting te geven en nader kennis te maken met de lokale liaison. Deze speelt een belangrijke rol, onder regie van de Nederlandse ambassade in het vinden van key contacten en initiëren van activiteiten.

Tijdens het programma werd door de clusterdeelnemer  Gebr. Seuren Rozenkwekerijen BV, namens alle clusterleden een roos Donau Romantica gedoopt, in samenwerking met de agrarische universiteit USAMV Boekarest! USAMV doopte de Roemeense roos, Rhenus Petrina. Als symbool voor de verbindende rivieren tussen Roemenië en Nederland en voor de samenwerking de komende jaren.Ambassadeur mevr. Stella Ronner Grubacic verleende hieraan haar  medewerking door de eerste roos te planten, onder toeziend oog van de nationale pers. Het bezoek heeft zich verder gericht op het bezichtigen van diverse locaties waar een demonstratie beplantingsproject kan worden gestart om het kennistraject rond aanleg en onderhoud van groen fysiek vorm te geven.
In het kader van de kennisoverdracht zijn een tweetal MoU’s getekend, met USAMV Boekarest en de Ion Mincu Universiteit (architectuur).
Het consortium bestaat uit de volgende deelnemers; Boomkwekerij Ebben, Molter BV, JUB Holland, Gebr. Seuren Rozenkwekerijen BV, Nophadrain, VIC Landscapes, Van Den Berk Boomkwekerijen en Royal Anthos. Het project wordt gecoördineerd door Agriprogress in nauwe samenwerking met Royal Anthos.

Roemeense landbouwers hebben lucratieve teelt ontdekt

Roemenië staat op de eerste plaats in Europa vanuit het oogpunt van biodiversiteit en bezit een van de rijkste grondvoorraden en bovendien is het klimaat bevorderlijk voor de ontwikkeling van landbouwgewassen. Het kweken van medicinale planten is een bedrijf dat op kleine oppervlakken kan worden opgezet en experimenten en proeven hebben uitgewezen dat grote rendementen kunnen worden behaald.
Als voorbeeld willen wij het initiatief noemen van Lidia Olar en haar echtgenoot in de plaats Ocna Mures (district Alba) die in 2011 startten met de kweek van marjolein, salie, lavendel, salvia en goudsbloem.
Hoewel de goudsbloemencultuur het meest bewerkelijk is, maar wel meest winstgevend. De kosten bestonden uit de aanschaf van zaad dat circa 3000 lei (€ 635) bedroeg. De productie wordt onder andere aangewend voor room, zeep, olie en gedroogde thee. De lavendel wordt onder andere gebruikt voor tinctuur, siroop, room, olie en azijn. De salvia heeft vrijwel dezelfde toepassingen. In de opstartfase beperkte men zich tot een regionale afzet , maar de verkooppunten zijn drastisch uitgebreid tot de grote steden en ook  export naar andere landen wordt overwogen.

Vrouwen zetten de toon op het Roemeense platteland

In 2016, de EU-landen met het hoogste percentage van de vrouwen die boerderijen waren Letland en Litouwen (beide 45%), Roemenië (34%), Estland (33%), Italië (32%), Oostenrijk (31%) en Portugal (30%) en het laagst wordt geregistreerd in Nederland (5%), Malta (6%), Denemarken (8%) en Duitsland (10%). Op EU-niveau bedroeg het percentage in 2016 28%.Ook waren zeven van de tien (72%) managers van de 10,5 miljoen bedrijven in de EU mannen.

Wat de leeftijd betreft, was in 2016 het grootste deel (58%) van de bedrijfsleiders 55 jaar of ouder en slechts 11% waren jongeren onder de 40 jaar. Voor jonge landbouwers was het aandeel vrouwen zelfs lager (9%).Bedrijfsmanagers zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse routine van het beheren van een boerderij, zowel financieel als in productie. Ze nemen beslissingen over planten, dieren, het kopen van materialen, de verkoop van de boerderij of een deel ervan. Vaak is de bedrijfsleider ook de eigenaar van de boerderij.Gegevens die eerder door Eurostat werden gepubliceerd, toonden aan dat een derde van alle EU-landbouwbedrijven zich in Roemenië bevindt, maar zij vertegenwoordigen slechts 3,4% van de EU-productie van blokken. De verklaring is dat negen van de tien bedrijven in Roemenië (92% of 3,1 miljoen) een oppervlakte van minder dan vijf hectare hebben. Wellicht een variant van Boerin zoekt man toepassen?

Roemeense verborgen werkgelegenheid c.q. werkeloosheid in agrarische sector

Bijna een kwart van de Roemenen werkt in de landbouw, het hoogste aandeel in de EU.
Buitenlandse en Roemeense bedrijven beweren dat ze moeite hebben om werknemers te vinden, maar officiële statistieken kunnen hen een idee geven waar ze nieuwe werknemers kunnen vinden. In feite heeft  Roemenië in 2018 het grootste aandeel van de werkgelegenheid in de landbouw onder de EU-lidstaten, van 23 procent – wat betekent dat bijna een op de vier werknemers in de landbouw werkt.“Van de lidstaten was het aandeel van de werkgelegenheid in de landbouw in 2018 het hoogst in Roemenië (23 procent van de totale werkgelegenheid), Bulgarije (18 procent), Griekenland (11 procent) en Polen (10 procent)”, zei Eurostat in een rapport vrijgegeven op woensdag.Roemenië heeft ook een hoog aandeel voor industriële werkgelegenheid, van 30 procent – het 4e hoogste aandeel, na Czechia (37 procent), Slowakije (32 procent) en Polen (31 procent).
Veel deskundigen zeggen dat Roemenië een grote werkloze beroepsbevolking heeft, verborgen in de officiële statistieken onder de uitdrukking “zelfstandigen in de landbouw”, ondanks claims van een personeelscrisis.
Regeringen hebben zich echter nooit een doeltreffend beleid voorgesteld om deze mensen te interesseren voor echte banen.
Uit de meest recente officiële gegevens die door Business Review zijn geraadpleegd, blijkt dat Roemenië 1,6 miljoen volwassenen in de werkende leeftijd – of 19 procent van de totale werkende bevolking – als “zelfstandigen in de landbouw” beschouwt.
Voor de meesten van hen is dit label gewoon een ander woord voor “werklozen”, omdat ze meestal in arme landelijke gebieden wonen, met heel weinig banen, en kleine percelen landbouwgrond hebben die gewoonlijk alleen maar worden gebruikt om hun eigen voedsel te verbouwen.
Deze personen maken volgens deskundigen een groot deel uit van de Roemeense bevolking die niet participeert in economische groei.
“De welvaart van Roemenië wordt niet gelijkelijk gedeeld, omdat de  onderste 40 grotendeels losstaat van de drijvende krachten achter groei. Bijna de helft van de mensen aan de onderkant werkt niet voor 40 procent van de inkomensverdeling, terwijl nog eens 28 procent zich bezighoudt met zelfvoorzienende landbouw “, aldus experts van de Wereldbank in een recent rapport getiteld” Van ongelijke groei naar inclusieve ontwikkeling: het pad van Roemenië naar Shared Prosperity “. De werkloosheid in Roemenië is sterk geconcentreerd in arme plattelandsgebieden – voornamelijk in Moldavië en Zuid-Walachije -, waar de beroepsbevolking zeer ongeschoold is en er weinig kansen zijn.
Maar dit gebrek aan kansen wordt niet gecompenseerd door de mobiliteit van arbeidskrachten.
“Een lage interne mobiliteit versterkt de dubbele uitdaging voor ontwikkeling in Roemenië – minder dan 2 procent van de bevolkingsrapporten is verplaatst in de afgelopen vijf jaar, wat impliceert dat structurele beperkingen de interne mobiliteit naar economische kansen belemmeren”, wijzen experts van de Wereldbank.
Een reiziger naar deze arme plattelandsgebieden in Roemenië zou echter verrast zijn te ontdekken dat weinig mensen geïnteresseerd zijn in het aannemen van banen, aangezien de weinig bestaande kansen betekenen dat 8-uur-per-dag banen worden betaald met een minimum nationaal loon (ongeveer EUR 250).
Veel “zelfstandigen in de landbouw”, Roemenen, leven in huishoudens met gemengde inkomstenbronnen: pensioenen, sociale bijstand, salarissen voor zwarte markten / dagarbeiders en voordelen in natura.
Het totale reële inkomen ligt soms dicht bij of zelfs hoger dan het minimumloon – en dit betekent een lage prikkel om voltijdbanen te  nemen.
Sommige “zelfstandigen in de landbouw” zijn ook tijdelijk in het buitenland werkzaam, waar ze genoeg verdienen om een ​​paar maanden in hun eigen land te wonen zonder te werken of om wat te investeren in hun eigen huishouden.
Met ongeveer 3,5 miljoen Roemenen die in het buitenland werken, ontvangen veel mensen in arme plattelandsgebieden regelmatig geld van hun familieleden die in rijke westerse landen werken, wat zich vertaalt in een lagere interesse in het aannemen van banen.
De uitersten van Roemenië
Het personeelsbestand in Roemenië is ernstig onevenwichtig, aangezien meer dan 1,7 miljoen mensen in de landbouw werken met een zeer lage productiviteit, terwijl andere 200.000 meer bijdragen aan het bruto binnenlands product (bbp) door te werken in IT & C met een hoge toegevoegde waarde.
Volgens een eerder officieel rapport werkten 1,74 miljoen mensen, 20,8 procent van het totale personeelsbestand van Roemenië (8,37 miljoen), in de landbouw op 1 januari 2018.
Aan de andere kant van de schaal werken 205.900 Roemenen in informatietechnologie en communicatie (IT & C), een sector met een hoge toegevoegde waarde.
De 1,7 miljoen mensen die in de landbouw werken, hebben in 2017 4,4 procent van het BBP van Roemenië geproduceerd, terwijl de 205.900 mensen die in IT & C werkten, met 5,1 procent hebben bijgedragen aan het BBP van het land, volgens berekeningen van Business Review op basis van officiële gegevens.

ING Nieuws

Nieuwe CEO van ING Bank Romania

Sinds 3 juli jl. is Mihaela Bitu tot nieuwe CEO van ING Bank Romania benoemd.De benoeming komt na een zevenjarig mandaat van Michal Szczurek, die de leiding van de ING Group Retail Division in de regio Azië overneemt. Mihaela Bîtu kwam in dienst ING Roemenië kort na de oprichting van het bedrijf ongeveer 25 jaar geleden.Met een rijke multidisciplinaire bankervaring, zowel op de Roemeense markt als in het buitenland, bekleedt zij momenteel de functie van Head of Wholesale Banking en Deputy General Manager. Sinds mei 2018 Mihaela Bitu is ook lid van het bestuur van de Roemeense Vereniging van Banken.”Onze geschiedenis van 25 jaar is een duidelijk bewijs van de lange termijn inzet van ING in Roemenië en we zijn van plan om de verdere ontwikkeling van de Roemeense zakelijke omgeving door middel van de mogelijkheden van zakelijk gedrag en innovatieve geest diensten ondersteunen”, zegt Mihaela Bitu, ING Bank Roemenië.ING viert 25 jaar activiteit op de Roemeense markt. Momenteel staat het op de zesde plaats in de top van de lokale banken, met een marktaandeel van iets meer dan 10% en een organische groei de hele tijd. Het aantal individuele ING-actieve klanten bereikte 1,32 miljoen. ING Bank Romania maakt deel uit van ING Groep, een financiële instelling die bankdiensten aanbiedt aan meer dan 34 miljoen individuele klanten, bedrijven of instellingen in meer dan 40 landen.

ING Onderzoek – Ouderen vanuit een economisch oogpunt

In de regel produceren gepensioneerden minder en verbruiken ze minder dan jongeren. Veroudering gaat niet alleen over het verminderen van het economische potentieel van een land. De keerzijde van de medaille is de groeiende vraag naar producten en diensten die zijn afgestemd op de behoeften van ouderen. True, bij de bespreking van het ouder worden, in gedachten houden dat het zal invloed hebben op alle belangrijke richtingen van de economie: Onderwijs :zullen er minder kinderen zijn, dus  hebben minder behoefte aan docenten, gezondheid en zelfs hoe om te gaan met bankieren.
De ING hebben onlangs een rapport gepubliceerd met een analyse van de Europese landen die dergelijke zorgcentra het hardst nodig hebben. Of, meer precies, in economische termen, waar de vraag naar dergelijke producten het grootst is.
ING analyseerde 11 Europese landen (die 84% van de EU-gezinnen vertegenwoordigden), met een representatieve steekproef van de bevolking van elk deelnemend land dat werd onderzocht. Onderstaand een kleine greep uit het rapport “Elderly care and housing demand in the EU” .

Het volledige rapport kunt u inzien door hier te klikken. Of klik op één van onderstaande iconen.

 

Volgens alle officiële schattingen (officiële statistieken van de VN en onderzoek onderzochte landen door ING), zal het aantal mensen boven de 75 jaar of ouder in de EU te verdubbelen tegen 2050. Het aandeel van de uitgaven aan zorg en huisvesting is hoger voor ouderen dan voor de jongeren, en zal de komende 10 jaar tot 5,5% in volume toenemen.

Wat staat o.a. in de ING-studie:

  • Spanje, Italië en Duitsland zijn de landen met het hoogste percentage ouderen in de totale bevolking.
  • De Nederlanders en de Belgen zijn het best in het hoofdstuk ‘financiële gezondheid’.
  • Bulgarije en Roemenië hebben het meest behoefte aan een grotere betrokkenheid van de staat bij dit soort activiteiten.
  • De overgrote meerderheid van de ouderen in Europa staat open voor huisvestingsmogelijkheden aangepast aan ouderen.
  • Sinds 2002 is de levensverwachting bij geboorte in de EU met 2,5 maanden per jaar toegenomen. In dezelfde periode steeg de gezonde levensverwachting voor mensen ouder dan 65 jaar sinds 2006 met 1,5 maand per jaar, omdat gezondheidsproblemen sterk toenemen met de leeftijd.

Passende ondersteuning, gezondheidszorg en levensomstandigheden kunnen ouderen helpen om onafhankelijk te blijven.

Volgens de psychologie van het Roemeense volk, geschreven door Cluj David, die de Global Age Watch Index citeert, is het beeld van de Roemeense senioren als volgt:

  • gezondheid (score: 44,9 uit 100, 64e positie onder de geanalyseerde landen): levensverwachting: vanaf de leeftijd van 60 is er een levensverwachting van nog eens 20 jaar, waarvan 15 gezond; in termen van gezondheid: 81,3% van de 50-plussers is van mening dat ze een vergelijkbaar levensniveau hebben met die van 35-49 jaar;
  • financiële zekerheid (score: 77,2 uit 100, 26e positie tussen de geanalyseerde landen). 98% van de 65-plussers heeft een pensioen; het armoedepercentage is 6,4% – het percentage van 60-plussers met een inkomen dat lager is dan de helft van het gemiddelde inkomen van het land; mensen ouder dan 60 hebben een inkomen voor consumptie van 90,9% van het gemiddelde inkomen van de rest van de bevolking voor consumptie;
  • sociaal vermogen / functioneren (score: 33,5 uit 100, 46e positie onder de geanalyseerde landen): 41,4% van de 55-64-jarigen is in dienst; 69% van de 60-plussers heeft op zijn minst gymnasiumonderwijs;
  • steun voor de maatschappij / het milieu (score: 62 van de 100, 64e positie onder de geanalyseerde landen);
  • sociale relaties: 75% van de 50-plussers heeft vrienden en familieleden waarop ze kunnen vertrouwen wanneer dat nodig is; fysieke veiligheid: 54% van de mensen ouder dan 50 jaar voelt zich veilig om alleen op straat te lopen in de stad / het gebied waar ze wonen; burgervrijheid: 59% van de 50-plussers voelt zich tevreden met de burgerlijke vrijheden die ze hebben (bijvoorbeeld vrijheid van keuze); openbaar vervoersysteem: 62% van de 50-plussers is tevreden over het openbaarvervoersysteem.

Het sociale imago van ouderen in Roemenië is echter positief: (1) De overeenkomst versus het meningsverschil met de bewering dat senioren een druk op de samenleving zijn, is als volgt: 17,8% vs. 78,7%, (2) de overeenkomst versus het meningsverschil met de stelling dat de senioren te veel politieke macht hebben is als volgt: 50,9% vs. 38.6%, (3) de overeenkomst versus het meningsverschil met de bewering dat senioren in onze tijd niet gerespecteerd worden ziet er als volgt uit: 85.3% vs. 12.8% en (4) de overeenkomst versus het meningsverschil met de stelling dat de senioren teveel van de overheidsmiddelen krijgen is als volgt: 11.9% vs. 85,1%.

Sociaal Economisch ontwikkelingen

Innovatie Index laat gemengd beeld zien

Het goede bericht is dat de EU voor het eerst beter scoort als de VS en het minder goede bericht is dat Roemenië  het minst innovatieve land van de EU blijft. Aangezien dat Nederland een eervolle vierde plaats bekleedt en Roemenië de laagste plaats inneemt op het Europese Innovatiescorebord 2019 moet kennisoverdracht als exportproduct meer aandacht moet krijgen. Als Nederland de grootste investeerder is in Roemenië  lijkt ons noblesse oblige van toepassing. Misschien eens over nadenken want het is een mes dat aan twee kanten snijdt.
Het Europese innovatiescorebord 2019 en het scorebord voor regionale innovatie van de Europese Commissie, dat vorige week is gepubliceerd, tonen aan dat de innovatieprestaties van de EU al vier jaar op rij verbeteren, maar Roemenië blijft de lidstaat met het laagste innovatieniveau, dat sinds 2011 is afgenomen en geen significante verandering tussen 2017 en 2018 laat zien.Zoals gezegd overtreft voor het eerst Europa’s innovatie die van de Verenigde Staten, maar de EU verliest nog steeds terrein aan Japan en Zuid-Korea, terwijl China hard aan het inhalen is. In haar recente landen specifieke aanbevelingen (LSA’s) heeft de Europese Commissie de nadruk gelegd op de rol van onderzoek en innovatie en aanbevelingen gedaan om de productiviteitsgroei en het concurrentievermogen te verbeteren.
Onderstaand het Scorebord Europees innovatiescorebord 2019. Gekleurde kolommen tonen innovatieprestaties in 2018, horizontale streepjes tonen prestaties in 2017 en grijze kolommen tonen prestaties in 2011, alles in verhouding tot het EU-gemiddelde in 2011.

  • Op basis van hun scores vallen EU-landen in vier prestatiegroepen: innovatieleiders, sterke innovators, gematigde innovators en bescheiden innovators. Zweden is de EU-innovatieleider in 2019, gevolgd door Finland, Denemarken en Nederland. Het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg daalden van de top van de status van leider in innovatie naar de sterke innovators-groep, terwijl Estland voor de eerste keer toetreedt tot de sterke innovators-groep.
  • Gemiddeld genomen zijn de innovatieprestaties van de EU sinds 2011 met 8,8 procent toegenomen. In dezelfde periode zijn de innovatieprestaties in 25 EU-landen toegenomen. De prestaties zijn het sterkst gestegen in Litouwen, Griekenland, Letland, Malta, het Verenigd Koninkrijk, Estland en Nederland en zijn het meest gedaald in Roemenië en Slovenië.
  • Op mondiaal niveau heeft de EU de Verenigde Staten overtroffen. De prestaties van de EU boven Brazilië, India, Rusland en Zuid-Afrika blijven aanzienlijk. China is echter drie keer sneller aan het inhalen dan de innovatieprestaties van de EU. Ten opzichte van Japan en Zuid-Korea heeft de EU terrein verloren.
  • Op de geselecteerde gebieden van innovatie zijn de best presterende EU-landen: Denemarken – menselijke hulpbronnen en innovatievriendelijke omgeving; Luxemburg – aantrekkelijke onderzoeksystemen; Frankrijk – financiën en ondersteuning; Duitsland – stevige investering; Portugal – MKB-innovatoren, Oostenrijk – koppelingen; Malta – intellectuele eigendom; Ierland – impact op de werkgelegenheid en impact op de verkoop.

“Innovatie is gelijk aan toekomstige banen en groei. Ik ben blij dat er algemene vooruitgang is geboekt in de EU. Maar om voorop te blijven lopen in de wereldwijde race, moeten zowel de EU als onze lidstaten blijven investeren en het juiste innovatiebeleid ontwikkelen om te floreren “, aldus Carlos Moedas, commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie.
Het Commissielid voor regionaal beleid Corina Cretu voegde hieraan toe: “De EU-fondsen voor het cohesiebeleid zijn een belangrijke motor voor innovatie en duurzame ontwikkeling. Start-ups en kleine ondernemingen helpen bij het creëren van nieuwe bedrijfsmodellen in de digitale of groene sector. Innovatiehubs kunnen echter ook groeien in landen met minder sterke economieën, en deze bevindingen helpen ons innovatie in regionale ecosystemen te ondersteunen, ook in minder ontwikkelde regio’s. ”
Volgens het scorebord voor innovatie is Roemenië een bescheiden innovator. In de loop van de tijd zijn de prestaties ten opzichte van die van de EU in 2011 gedaald, maar na een sterke daling tussen 2011 en 2015 is de prestatie na 2015 sterk toegenomen.

Een innovatievriendelijke omgeving en Sales Impacts zijn de sterkste innovatiedimensies. De penetratie van breedband scoort ver boven het EU-gemiddelde. De gemiddelde en hightech-export van producten is de enige andere indicator die boven de gemiddelde prestaties in de EU uitkomt. Vernieuwers, bedrijfsinvesteringen en menselijke hulpbronnen zijn de zwakste innovatiedimensies.
De laagste scores van Roemenië zijn gebaseerd op levenslang leren, MKB-bedrijven met product- of procesinnovaties, MKB-bedrijven met marketing- of organisatie-innovaties en MKB-bedrijven die intern innoveren. Voor alle vier de indicatoren zijn de prestaties in 2018 het laagst in alle landen, wat resulteert in een relatieve score ten opzichte van de EU van 0.
Ongeveer twee derde van de economische groei van Europa in de afgelopen decennia is ingegeven door innovatie. Elke euro die door het programma wordt geïnvesteerd, kan in 25 jaar mogelijk een rendement van maximaal 11 EUR bbb opleveren. Investeringen in onderzoek en innovatie zullen naar verwachting tot 100.000 nieuwe banen opleveren.

Roemenen hebben grootste eigen woning bezit

Ongeveer 96,8% van de Roemenen was de eigenaar van hun huis in 2017, het grootste deel van de huiseigenaren in de EU-lidstaten, terwijl in Duitsland iets meer dan de helft (51,4%) van de burgers hadden hun eigen huis, volgens gegevens die op woensdag zijn vrijgegeven door het Europees Bureau voor de Statistiek (Eurostat). Op EU-niveau bedroeg het percentage zelfstandigen in 2017 69,3%.

Van de lidstaten is het hoogste percentage van de burgers die hun huis in 2017 bezaten, te zien in Roemenië (96,8%), Kroatië (90,5%) en Litouwen (89,7%), met Duitsland (51,4%), Oostenrijk (55%), Denemarken (62,2%) en het Verenigd Koninkrijk (65%).Ook zegt ongeveer 10,4% van de EU-burgers dat ze last hebben van huisvestingskosten. In 2017 werd dit probleem vooral geconfronteerd met burgers in Griekenland (39,6%), gevolgd door die in Bulgarije (18,9%), Duitsland (14,5%), Denemarken (15,7%) en Roemenië (12,3%). Het laagste niveau was in Malta (1,4%), Cyprus (2,8%) en Finland (4,3%).Prijzen voor huizen en appartementen, alsook nieuwe en bestaande huizenaankopen, opgetekend in de EU-groeicijfers van ongeveer 8% in 2006 en 2007, vervolgens een daling van 4% in 2009 als gevolg van de financiële crisis. De prijzen zijn in 2014 opnieuw gestegen. Over de hele linie stegen de huizenprijzen tussen 2010 en 2018 met 15% in de EU en met 11% in het eurogebied. Gedurende deze periode werd het belangrijkste voorschot geregistreerd in Estland (83%), Letland (61%), Oostenrijk (56%), Zweden (55%) en Luxemburg (50%), en de belangrijkste daling in Italië 17%), Spanje (minus 12%) en Cyprus (minus 8%). In Roemenië stegen de huizenprijzen in 2018 met 5,6%, na een stijging van 6,1% in 2017.
Hierbij aantekenend(en tegelijk corrigerend) dat het aantal bewoners per woning erg hoog is en laat dan een percentage van 48,4% zien en in Nederland is dat 4%.

Nederland zakt op concurrentieranglijst

Nederland houdt zich nog goed staande, terwijl de economie in andere EU-landen als Italië en Duitsland stagneert of een pas op de plaats maakt. Door internationale handel profiteert Nederland van de hogere groei in andere delen van de wereld. Dat is winst die Nederland vast moet zien te houden, verklaren de organisaties. Nederland werd het afgelopen jaar ingehaald door Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten. Singapore, Hong Kong en de VS vormen nu de top drie in de nieuwe IMD-lijst.
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland zijn de komende jaren met name het onderwijssysteem en de infrastructuur dé aandachtspunten. Bestaande middelen zijn volgens hen niet voldoende om de kwaliteit van onderwijs, onderzoek en innovatie te garanderen met het oog op onder andere groeiende studentenaantallen. Ook voor investeringen in wegen, klimaat en het openbaar vervoer zijn meer investeringen en slimmer gebruik van privaat kapitaal essentieel om te zorgen dat Nederland straks niet vastloopt en dat het duurzamer wordt, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.
Door grote inperking van de liquidatieverliesrekening zouden Nederlandse bedrijven die over de grens ondernemen, op achterstand worden gezet. Dat stelt VNO-NCW in een brief aan de Tweede Kamer voorafgaand aan een hoorzitting woensdag over belastingheffing en de rol van internationaal opererende bedrijven.
De liquidatieverliesrekening maakt het mogelijk dat bedrijven buitenlandse projecten die niet goed gaan fiscaal kunnen verrekenen. ‘Vrijwel alle open economieën kennen dergelijke regelingen. Dit geeft je als ondernemer zekerheid. Zonder dergelijk beleid hollen we onze positie op buitenlandse markten uit en stappen ondernemers minder snel de grens over’, aldus VNO-NCW.
Op fiscaal terrein volgt het kabinet volgens de ondernemingsorganisatie een verstandig tweesporenbeleid door enerzijds de aanpak van belastingontduiking en anderzijds het aantrekkelijk houden van Nederland voor economische activiteiten. ‘Dankzij het eerste spoor behoren lege brievenbusfirma’s straks tot het verleden. Het tweede spoor moet draaien om de bijdrage aan ons toekomstig welzijn en de werkgelegendheid, en moet daarin niet achterop raken. ‘Als regelingen als deze toch aanpassing vragen, moet dit in een breder en integraal verband worden bekeken om de goede afwegingen te kunnen maken over wat voor economie we willen zijn. Het bouwstenentraject van de staatssecretaris van Financiën biedt daarvoor een goede gelegenheid’, aldus VNO-NCW in hun position paper.  In de brief wijst de ondernemingsorganisatie verder op de misvatting dat door een attractieve winstbelasting de belastingen worden uitgehold door grote ondernemingen. ‘De opbrengst van de vennootschapsbelasting als percentage van het bbp loopt op, en grote bedrijven betalen al decennia lang ongeveer 60 procent van de vennootschapsbelasting. Juist door attractief te blijven zorgen we alleen maar voor meer inkomsten in de schatkist.’ Roemenië neemt de 49ste plaats op voornoemde lijst in(recente gegevens ontbreken) . Het land kent weliswaar een sterke economische groei, maar gelet op grote tekort op de handelsbalans zal de exportpositie sterk moeten worden verbeterd.  Er is niet uit de losse hand een alles omvattend antwoord op te geven, maar de ervaring van de DRN is(die er ook voor Roemeense ondernemers is) dat er een schromelijk tekort is aan elementaire marketingkennis en kennis van buitenlandse markten. Men gaat er nog teveel van uit dat een goed product zichzelf verkoopt.

Fiscale ontwikkelingen

Nieuwe tool voor opsporing BTW fraude in EU

De Europese Commissie instrument netwerk analyse van de transacties (Transaction Network Analysis-TNA), die de lidstaten in staat zal stellen om snel gegevens uit te wisselen over de BTW en proces het delen van de gegevens, het vinden van snellere netwerken verdacht aangekondigd , zegt een communiqué van de uitvoerende macht van de EU.

Het instrument, ontwikkeld door middel van een nauwe samenwerking tussen de lidstaten en de Commissie bewerkstelligen en direct verbonden zijn met het deskundigen netwerk van EU-fraude (Eurofisc) in termen van het analyseren van het delen van informatie mogelijk te maken, zodat fraude “carrousel” over btw  zo snel en efficiënt mogelijk kan worden opgespoord en onderschept. TNA zal de samenwerking en de uitwisseling van informatie tussen de nationale belastingdiensten  stimuleren, waardoor ze de informatie Eurofisc ambtenaren kunnen controleren in relatie tot strafregisterdatabanken. Bij een en ander wordt ook de informatie waarover Europol en OLAF,  EU anti-fraude agentschap betrokken en grensoverschrijdend onderzoek gecoördineerd .Het initiatief van de Europese Commissie(EC)vindt plaats na recente media-onderzoeken die opnieuw de enorme kosten van BTW-fraude voor de overheidsfinanciën hebben aangetoond, evenals het feit dat criminele bendes worden verrijkt ten koste van eerlijke belastingbetalers, zei de EC. De lancering van het instrument maakt deel uit van de consistente inspanning van de uitvoerende macht van de EU om een ​​modern en onkwetsbaar BTW-stelsel voor fraude op te zetten.
Criminal VAT fraud is one of the major issues facing our public finances today and its eradication should be a top priority for EU governments. This new tool will increase the speed at which authorities can uncover and act on suspicious activity. But this progress does not lessen the need for deeper and more fundamental reform of the EU’s VAT system, to ensure it can cope with the vast amounts of trade taking place across borders in the EU,” said Pierre Moscovici, Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs.

Onderstaande grafiek toont situatie per ultimo 2014 aan waardoor een paar verschuivingen hebben plaatsgevonden, zoals de stijging van de Gap in Roemenie. Aangezien btw-fraude zeer snel kan plaatsvinden, is het des te belangrijker dat de lidstaten over de nodige instrumenten beschikken om zo snel en efficiënt mogelijk te handelen.  Met het TNA-instrument kunnen belastingdiensten snel en eenvoudig toegang krijgen tot grensoverschrijdende transactie-informatie, waardoor snel ingrijpen mogelijk is als btw-fraude wordt ontdekt. Aangezien btw-fraude zeer snel kan plaatsvinden, is het des te belangrijker dat de lidstaten over de nodige instrumenten beschikken om zo snel en efficiënt mogelijk te handelen. Met het TNA-instrument kunnen belastingdiensten snel en eenvoudig toegang krijgen tot grensoverschrijdende transactie-informatie, waardoor snel ingrijpen mogelijk is als btw-fraude wordt ontdekt.
De Commissie heeft er consequent op aangedrongen het btw-stelsel te hervormen om het beter bestand te maken tegen fraude. Er is vooruitgang geboekt met betrekking tot de nieuwe overeengekomen BTW-regels voor onlineverkoop en effectievere regels voor de uitwisseling van informatie en samenwerking tussen de lidstaten. De voorstellen van de Commissie om een vriendelijk btw-gebied in de EU definitief tot stand te brengen en minder fraudegevoelig te laten zijn, voltrekken zich volgens Communiqué echter te langzaam.

VNO NCW en MKB hekelt wetsvoorstel voor bedrijven die internationaal zaken doen

Een nieuw initiatiefwetsvoorstel voor aanpassing van de liquidatieverliesregeling pakt waarschijnlijk dramatisch uit voor bedrijven die over de grens investeren. Vooral mkb-bedrijven zullen daar de dupe van worden. Bovendien is het voorstel mogelijk strijdig met het Europees recht.
Rugdekking
Dat schrijft VNO-NCW in een inbreng bij de internetconsultatie van een conceptwetsvoorstel van GroenLinks, PvdA en SP. ‘De huidige regeling is vergelijkbaar met wat andere landen doen. Die regeling verlaagt risico’s en helpt zo Nederlandse ondernemers die zakendoen over de grens’, schrijft de ondernemingsorganisatie. ‘Als een buitenlands project mislukt, kan de ondernemer zijn verlies verrekenen. Die zekerheid geeft hem nou net de rugdekking die nodig is om over de grens te gaan kijken. Meer dan een derde van onze welvaart leunt op bedrijven die in het buitenland actief zijn en dit wetsvoorstel zet dat op de helling’, zo staat in de reactie van VNO-NCW.
Verlies
De suggestie in het wetsvoorstel – namelijk dat ondernemers verlies maken om de belastinggrondslag uit te hollen – toont volgens VNO-NCW geen enkel begrip van het ondernemerschap en wat het betekent om voor eigen rekening en risico te investeren. ‘Geen enkele ondernemer heeft verlies maken als doel.
Mkb de sjaak
Het initiatiefwetsvoorstel van de drie partijen begrenst de verliesverrekening voortaan in de tijd (3 jaar), in omvang (1 miljoen euro) en het beperkt de verrekening tot de EU, aldus VNO-NCW. De ondernemingsorganisatie wijst er in de brief op dat de helft (48 procent) van de investeringen in het buitenland afkomstig is van mkb-bedrijven. Hierbij zit 95 procent van de geïnvesteerde waarde in investeringsprojecten die groter zijn dan één miljoen euro. Ook ligt bijna een derde van de deelnemingen van het mkb in een land buiten de Europese Unie. ‘Internationalisering van zowel het mkb als van grote bedrijven en van bijvoorbeeld start-ups wordt met dit wetsvoorstel ernstig bemoeilijkt. Dit schaadt ons land op lange termijn,’ aldus VNO-NCW.

Politieke ontwikkelingen

Nederlandse regering loopt internationaal uit de pas

Er vanuit gaande dat de regeringsleider Rutte namens de regering spreekt, maakte hij een ernstige fouten tijdens de EU top in Sibiu. Op de eerste plaats is de Schengenovereenkomst(die iedere burger kan inzien) een op zich staande overeenkomst die zich vooral richt op het bewaken van de buitengrenzen van de EU. Roemenië voldoet reeds vele jaren aan de condities en voorwaarden die aan de Schengenovereenkomst verbonden.

Echter een aantal landen waaronder Nederland toonden zich onbetrouwbare partners en koppelden daaraan het zogenoemde Coöperatie- en Verificatie Mechanisme CVM) dat zich richt op het doorvoeren van justitiële hervormingen. Deze koppeling kan gewoon contractbreuk worden genoemd. Om die reden hebben de VNO-NCW en de DRN destijds een statement gepubliceerd waarin zij ernstig bezwaar aantekenden tegen deze gang van zaken. Nu wil Rutte het nog erger maken en voegen nog iets toe aan het Verdrag van Schengen en dat is het gegeven dat Roemenië  geen vluchtelingen wil opnemen en dat is een pertinente onjuistheid! Nog onafhankelijk van het feit dat een en ander niet wordt genoemd in het Verdrag van Schengen is het alom bekend dat toen er nog sprake was van een grote stroom vluchtelingen die via de Balkanlanden naar West-Europa wilden de landen Bulgarije en Roemenië vermeden juist omdat het geen Schengenlanden zijn! Bekend is ook dat groepen vluchtelingen die in Roemenië kwamen prompt de benen namen en goed op de hoogte bleken te zijn wat het al dan niet lid van Schengen inhield!
Letterlijk gaf Rutte aan “Rutte: Schengen gebruiken als drukmiddel” en “Premier Rutte is een sterk voorstander van meer machtspolitiek om ervoor te zorgen dat Bulgarije en Roemenië hun deel aan vluchtelingen opvangen, corruptie bestrijden en hun rechtsstaat op orde krijgen”  Dat klinkt als het doel heiligt de middelen. Iedereen die het internationale nieuws een beetje volgt weet dat machopolitiek weerstanden oproept, waardoor zaken verergeren. Voorts wederom de onterechte koppeling bevestigend tussen Schengen en het CVM. Overigens het CVM is zo’n overeenkomst die steeds wordt opgerekt en zo langzamerhand ook voor Nederland van toepassing is, gelet op het feit Dat Nederland inzake corruptiebestrijding door Greco voor de tweede maal op zijn vingers is getikt inzake corruptie. Gelet op de toenemende druk van de Russische Federatie op het Zwarte Zeegebied en dus ook op Roemenië verdient het land eerder steun dan op onterechte gronden onder grotere druk te worden gezet. Wij willen graag op de visie en missie van de DRN attenderen(zie homepage over onze beweegredenen ) “Onze organisatie ontvangt geen subsidie en stelt zich daarom onafhankelijk op. We streven een goede samenwerking met overheden na en we kunnen vaststellen dat we daar meestal goed in slagen. Maar we laten ons ook luid en duidelijk horen als we constateren dat er zich ontwikkelingen voordoen die de bilaterale relaties tussen Nederland en Roemenië  dreigen te verstoren”
Bronnen: ANP en Hart van Nederland.

Corruptie in Nederland groter dan ooit

De corruptie bij de opsporingsdiensten is fors toegenomen. Vooral door de steeds krachtiger georganiseerde misdaad zijn lek- en corruptiezaken veel ernstiger dan voorheen. In 2018 draaide de Rijksrecherche 65 van dit soort onderzoeken. Een record.

Dat blijkt uit het jaarrapport 2018 van het OM, dat De Telegraaf heeft ingezien. Het aantal lek- en corruptiezaken dat onderzocht werd steeg van 45 naar 65. Maar hoewel de zaken toenemen worstelt de belangrijkste dienst die ze moet onderzoeken, de Rijksrecherche, met grote capaciteitsproblemen. OM-baas Gerrit van der Burg maakt zich zorgen over de toenemende zware misdaad en het geweld dat daarmee gepaard gaat. Met maar liefst 27.500 aangiften of meldingen van strafbare feiten is door de politie niets gedaan, terwijl er wel aanknopingspunten voor opsporing en vervolging waren.
Ook op Europees niveau heeft het de aandacht getrokken want het anticorruptieorgaan GRECO van de Raad van Europa gaf al in het rapport van 2018 een reeks aanbevelingen om de integriteit van de uitvoerende macht en van de sterke arm te versterken. Een nieuwe gedragscode is nodig, vindt GRECO, en daar zou de premier mooi op toe kunnen zien.Het komt in Nederland vooral op leden van het kabinet zelf aan om integer hun werk te doen, constateert GRECO. In  februari van dit jaar maande Greco Nederland nog eens om maatregelen te nemen. Zie ook DRN Nieuwsbrief van 6 maart 2019.
Bron: De Telegraaf

De verkiezingen voor het Europese parlement

Wat als hoopvol mag worden bestempeld is de hoge opkomst bij deze verkiezingen want steeds meer kiezers zijn zich bewust dat een krachtig Europa noodzakelijk is ten opzichte van andere landen buiten de EU die in Europa ten bate van zichzelf en ten koste van de burgers van Europese lidstaten de de dienst willen uitmaken en dat zijn de VS, de Russische Federatie en China.
Op Europees niveau is de belangrijkste wijziging dat de christendemocraten(EVP) en de socialisten(S&D) niet meer de dienst uitmaken en rekening moeten houden met de sterke groei van liberalen(ALDE). Dat de Groenen-EVA erbij worden betrokken is mogelijk, maar wordt niet waarschijnlijk geacht. Thans is de stoelendans aan de gang en de uitkomst daarvan is nog niet voorspelbaar. De te verdelen posten zijn voorzitter Europese Commissie, Voorzitter Europese Raad, Hoge Vertegenwoordiger Buitenlands- en Veiligheidsbeleid, Voorzitter Europese Centrale bank en voorzitter Eurogroep.

Roemeense partijen in fracties:
EVP        
PNL, UDMR en PMP
S&D        
PSD
Onbekend          
USR-PLUS(nieuwe partij, neigt naar ALDE)
Onbekend          
PMP (nieuwe partij

Totaal Nederlandse zetels 26
Totaal Roemeense zetels 32
(
Na Brexit zal een herverdeling van aantal zetels plaatsvinden)

Bijzondere bericht

Google Market Finder voor Roemenië beschikbaar

Marketfinder is een hulpprogramma speciaal voor MKB-bedrijven die hun bedrijf in het buitenland willen uitbreiden. Thans heeft het Midden- en kleinbedrijf (MKB) in Roemenië hebben de mogelijkheid om hun activiteiten in het buitenland uit te breiden door het vinden van nieuwe klanten en uitbreiding van de online verkoop in het buitenland door middel van Market Finder , een nieuwe tool voor Google Roemenië.Het platform biedt gratis gidsen, video’s en tips om de eerste stappen van exportbedrijven en buitenlandse markten te vergemakkelijken.


Volgens Google Roemenië vormt 60% van de bedrijven die willen exporteren het grootste probleem, het gebrek aan informatie over buitenlandse markten. In deze zin heeft een bedrijf basisinformatie nodig alvorens de markt te kiezen, bijvoorbeeld waar de grootste vraag naar producten en diensten wordt aangeboden.
Market Finder kunnen gegevens voor alle categorieën, het helpen van kleine en middelgrote ondernemingen om hun activiteiten in het buitenland uit te breiden in de context waarin bedrijven moeten voldoen aan bepaalde gegevens, zoals omvang van de markt, de structuur, die zijn potentiële klanten en hoe ze bereid zijn te betalen, en informatie over concurrenten.
Vertegenwoordigers van de Amerikaanse gigant wijzen erop dat er meer stappen moeten worden gezet die bedrijven moeten volgen door Market Finder te openen en te exporteren.Zo zou een eerste stap zijn om de beste exportmarkten te vinden, en nadat het in het platform zakelijke webadres is geplaatst, zal de applicatie de meest geschikte markten waarop het bedrijf hun goederen en diensten zouden kunnen exporteren suggereren. Vervolgens wordt het aantal maandelijkse zoekopdrachten op Google weergegeven voor het product dat door het bedrijf wordt verkocht, evenals de potentiële marktomvang. Market Finder analyseert de omvang van internetgebruik, demografie en besteedbaar inkomen, biedt duidelijke indicatoren en gedetailleerde informatie over het potentieel van elke markt.

Stap 2 bestaat uit het voorbereiden van het bedrijf op wereldwijde markten. In dit stadium Market Finder omvat zoekinstrumenten, gidsen en tips laten zien hoe effectief te communiceren om een ​​nieuwe markt, ongeacht de taal, gewoonten en betaling voorkeuren. “Middelen Logistics presenteert de internationale regels voor het vervoer van goederen en gekozen markt. Betaling gids verkent vele beschikbare betalingsopties en suggereren dat globaal genomen het meest geschikt zijn voor elke markt,” merkt Google Roemenië.

Last but not least, de derde fase van het proces op de Market Finder is het vinden van nieuwe klanten. Market Finder biedt digitale marketing trainingsbronnen voor gebruikers om het bedrijf te vinden wanneer ze ernaar op zoek zijn. Het toont bijvoorbeeld hoe effectieve en gerichte reclamecampagnes voor de gekozen markt kunnen worden gemaakt door middel van een reeks casestudy’s, handleidingen en video.

Google ambtenaren Roemenië zijn onlangs begonnen donderdag met Market Finder en de “Exporteren naar Google Digital Workshop”, een gratis nationaal programma om Roemeense ondernemers die hun bedrijf willen uitbreiden in het buitenland aangepakt.

Het programma bestaat uit workshops en consultancy export gratis Google hubs in Boekarest, Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara en Iasi. Via dit initiatief leren ondernemers hoe ze de basis kunnen leggen voor een geschikte exportstrategie voor hun bedrijf en hoe ze deze kunnen implementeren.

Inzendingen worden vanaf deze week, het invullen van gewijd aan de https://events.withgoogle.com/export/registrations/new/

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.