Nieuwsbrief 4 april 2016
DRN NIEUWS
Expertmeeting Roemeense Agrarische sector op 27 mei a.s.
Zoals reeds eerder aangekondigd zal de expertmeeting plaatsvinden op voornoemde datum en vindt plaats op de Heerlijkheid Mariënwaardt in Beesd die een duidelijke relatie heeft met de agrarische sector.
Onder verwijzing naar de website van de DRN treft u het conceptprogramma aan. Uiteraard kunt u zich ook al inschrijven voor het event, want deelname is kosteloos. Uiteraard wordt er rekening mee gehouden dat de agrarische sector veel aanverwante deelsectoren kent en tegelijkertijd zal er voldoende diepgang zijn zodat vragen die ons de laatste maanden hebben bereikt beantwoordt kunnen worden.
In dit kader hebben we gekeken naar de drie op Roemenië gerichte clusters Holland House of Dairy,Horticulture en Fruit. Zo gewenst wordt het progamma daarop aangepast of aangevuld. Deze expertmeeting is een co-productie van ING en DRN en waaraan The Friesian en Agricover Credit hun steun verlenen.
NRCC viert zijn 10 jarig bestaan
De Roemeense partner van de DRN de Netherlands Romanian Chamber of Commerce viert op 22 april a.s. zijn tienjarig bestaan.Weliswaar is in hetzelfde jaar ook het initiatief genomen om het Dutch Romanian Network op te richten, maar omdat de notariële akte daarvan op 28 februari 2007 passeerde, houdt de DRN deze datum aan.
Deze viering valt samen met de viering van Koningsdag en die in Boekarest de Orange Night heeft gekregen. Een daverend festijn zal worden georganiseerd in Athénée Palace Hilton hotel in Boekarest. Het bestuur, Raad van Advies en leden van de DRN gelukwensen hun collega’s met het bereiken van deze mijlpaal!
Dienstig zijn aan het bevorderen van de economische bilaterale betrekkingen tussen beide landen is tot op heden succesvol verlopen en wij hopen dat samen met de NRCC ook in de toekomst te kunnen waarborgen!
Agrisector
Focus op rurale middenklasse
De plattelandsontwikkeling in Roemenië heeft zich na 1979 bipolair ontwikkeld wat enerzijds leidde tot megabedrijven en anderzijds tot kleine bedrijven die gericht waren op zelfvoorziening, ook wel moestuineconomie genoemd. Ook het agrarisch onderwijs ontwikkelde zich op deze wijze. Zonder een rurale middenklasse kan een agrarische sector echter niet tot wasdom komen. De premier Dacian Ciolos die voorheen EU commissaris van landbouw was, lanceerde derhalve zelf een concrete invulling van het Nationale Programma voor Plattelandsontwikkeling en neemt de volgende maatregelen: vereenvoudiging van de wetgeving, vereenvoudigde wijze van belastinginnig, garantiefonds voor aanschaf van landbouwwerktuigen, bevordering van eco- en agro toerisme, ontwikkeling van landbouw gerelateerd beroeps- en technisch onderwijs en daarop afgestemde Europese subsidie. De maatregelen maken duidelijk dat deze sector in Roemenië de hoogste prioriteit geniet en dat biedt aan Nederlandse agrarische ondernemers zeker kansen.
Kleine agrarische bedrijven
Ook krijgen bij de concretisering van het voornoemde de kleine boeren aandacht door op hun afgestemde maatregelen. Zoals onder andere een verlaging van 50% van het productieniveau wat de drempel verlaagt om van de fondsen gebruik te kunnen maken. Staatsgaranties voor aanschaf van landbouwapparatuur en 15.000 euro per bedrijf beschikbaar te stellen om tot een rendabele bedrijfsvoering te komen. Circa 73% van alle zelfstandige boerenbedrijven zijn zelfvoorzienend en dat impliceert dat in huidige situatie 97% van 3 miljoen boeren geen toegang heeft tot de EU fondsen.
Grondverkoop aan buitenlanders
Premier Dacian Cioloş verzoekt de burgemeesters van de lokale gemeenschappen om een terughoudende attitude bij de verkoop van grond aan buitenlanders en tegelijkertijd steun en support te geven aan de lokale grondeigenaren om hun bedrijf rendabel te maken. Zonder concrete steun van de overheid zal deze aanbeveling weinig effect sorteren. De verleiding is groot om ineens over een riant bedrag te kunnen beschikken en daar het permanente zeer karige inkomen te voor in ruilen. Het is de herhaling van een boodschap die ook in de negentiger jaren werd verteld en waar nauwelijks acht op is geslagen,want je zult voor de veelal armlastige kleine boeren een goed alternatief moeten bieden en dat zullen dan geen papieren beloftes moeten zijn. De premier wees erop dat 10% van de beschikbare grond in handen is van eigenaren buiten de EU en ca.20% tot 30% van eigenaren van andere EU landen. Hij noemde als voorbeeld het district Timis waar ongeveer 150.000 ha landbouwgrond – bijna een derde van het landbouwareaal in de regio – wordt bewerkt door de Italiaanse bedrijven. Het grootste deel van de landbouwgrond is ook eigendom van deze buitenlandse bedrijven. Echter de extreem lage grondprijs van 2000 tot 7000 euro per hectare zal de belangstelling zeker niet doen afnemen. In andere EU landen worden de agrarische bedrijven vrijwel in alle gevallen door overheden beperkt in hun bedrijfsvoering.
Roemeense melkveehouders willen steunmaatregelen
In de Europese Unie wordt na het loslaten van de melkquota in diverse EU lidstaten afhankelijk van de situatie verschillend gereageerd. In Nederland en Ierland is meer geproduceerd, maar doordat de vraag uit China is verminderd en het embargo tegen Rusland is er in een aantal landen sprake van overschot dat tegen dumpprijzen wordt verhandeld. Door de overheden wordt verschillend daarmee omgegaan. In Roemenië willen de melkveehouders dezelfde steunmaatregelen als in andere EU lidstaten en tevens zullen er in de keten hogere marges moeten worden toegepast. Weliswaar kondigt de Roemeense minister van landbouw Irmescu aan dat Roemenië de hoogste EU subsidie ontvangt per stuks vee, maar gelet het trage reageren van het ministerie is er vooralsnog weinig hoop voor de melkveehouders. De totale steun bedraagt 11 miljoen euro die ook voor de fokkers van varkens en vleeskoeien van toepassing is.
Geremigreerde Roemeen start kweekbedrijf hyacinthen
De Roemeen Iosi Capraru die 17 jaar in het buitenland is geweest is bij terugkomst gestart met een kweekbedrijf van hyacinthen waarvan hij de bollen betrekt uit Nederland. Aanvankelijk wilde hij zich richten op de veeteelt, maar vond het een te kostbare investering. In Roemenië ziet men steeds meer tuinders die zich op het terrein van de bloementeelt gaan begeven, waarbij vaak de kennis en het materiaal uit Nederland wordt betrokken.Hij heeft zich in 2015 gevestigd in Ocnita in het district Dambovita en kan de vraag nu al niet meer aan.
High Tech sector
Prolyte Group opent haar tweede vestiging in Roemenië
Prolyte Group is een internationaal georiënteerd bedrijf, gericht op de productie en verkoop van constructieve elementen die worden gebruikt voor de entertainmentindustrie, theaters, tentoonstellingen en aanverwante markten. De entertainment industrie wereldwijd is de markt waarin Prolyte opereert. Dit van oudsher in Leek gevestigde bedrijf, kent inmiddels een wereldwijd netwerk van distributiekanalen, buitenlandse verkoopkantoren en een productielocatie in Roemeense Slatina.Thans is de tweede vestiging geopend in Piatra-Olt, nabij de eerste vestiging in het district Olt. De vestiging in Slatina biedt werkgelegenheid aan150 personen en men richt zich op het produceren van lichtgewicht aluminium constructies voor publieke evenementen.De uitbreiding van de productiecapaciteit in Roemenië is onderdeel van de strategie van Prolyte Group om geleidelijk haar productieprocessen vanuit Nederland naar Roemenië verplaatsen.In het hoofdkantoor in het Friese Leek komt het complexe proces van ontwerp, engineering en verkoop bij elkaar
Eximbank is de door Prolyte Products RO aangewezen om de bouw van deze nieuwe faciliteit financieel te ondersteunen.De totale investering voor de nieuwe productie faciliteit bedraagt bij RON 18 miljoen en en wordt mede gefinancierd door een Europees fonds. De bouw van de nieuwe faciliteit, die 5000 vierkante meter bedraagt is in de zomer van 2015 begonnen en zal bijna 500 nieuwe banen te scheppen.
De nieuwe productie-eenheid is ondergebracht met gloednieuwe geautomatiseerde productie-apparatuur, nieuwe lasmallen en state of the art productlijnen. Bovendien, het gebouw bevat toonaangevende werknemer welzijn en milieu-systemen, evenals een in-house training faciliteit voor het lassen van personeel.
De volledige op maat gemaakte fabriek, inclusief alle apparatuur, procedures en personeel heeft een EN1090 certificering in de hoogste uitvoering klasse III verkregen en is verder ISO 3834-2 gecertificeerd door het Internationaal Instituut voor Lastechniek.
De totale groep productiecapaciteit zal groeien met 250 procent, die van vitaal belang voor de verdere wereldwijde uitbreiding van de verkoop.
“Prolyte is altijd al getypeerd als marktleider in de productie-technologie, die onze kwaliteit belofte ten grondslag ligt. We hebben een aantal productie-primeurs, zoals geautomatiseerde ziften en gerobotiseerd lassen pionier, deze innovaties zullen blijven in onze nieuwe fabriek, aldus Lambert Bouwmeester CEO van de Prolyte Group.
Sector Infrastructuur
Via Carpatia ten doop gehouden
De nieuwe transportcorridor “Via Carpatia” die een groot aantal landen van Centraal-Europa met elkaar verbindt, heeft onlangs al de instemming gekregen van zeven betrokken landen zoals Roemenië, Litouwen, Polen, Hongarije, Slowakije, Hongarije en Turkije. Van de overige landen worden binnenkort ook de formele instemming verwacht. De corridor zal lopen van Litouwen tot Turkije met vertakkingen naar Oekraïne, Belarus(Wit Rusland) en de Poolse havens. De Via Carpatia is van cruciaal belang, niet alleen voor Polen en CEE-regio, maar ook voor de Baltische landen: Finland, Estland, Litouwen, Letland, evenals de landen van de Balkan, Turkije en de landen in het Midden-Oosten, aldus de Poolse Minister van Infrastructuur en Ontwikkeling Andrzej Adamczyk. Een kostenraming en startdatum konden nog niet worden genoemd, omdat de realisatie van deze transportcorridor afhankelijk is van Europese (mede) financiering
DB Schenker is (mede) ontstaan uit een fusie van de goederenpoten van de Nederlandse en Duitse spoorwegen en is de grootste vervoerder per rail in Europa.Men uit zware kritiek op spoorweginfrastructuur, waardoor men slechts een gemiddelde snelheid van 19 kilometer per uur kan bereiken. Deze daling van de railsnelheid heeft een negatieve invloed op de winstgevendheid van het bedrijf, aldus Eduard Ianco CEO van DB Schenker Romania. Het roept de Roemeense regering op om aandacht te besteden aan deze tak van infrastructuur. Ter vergelijking: in Roemenië bedroeg in 2014 het goederenvervoer per rail 50 miljoen ton en circa 190 miljoen ton werd jaarlijks via het wegtransport vervoerd.
Nadat een decennium lang het Canadese Gabriel Resources, waarachter de louche zakenman Frank Timis schuilgaat tevergeefs heeft geprobeerd om de goudmijn bij Rosia Montana te exploiteren, probeert een “ander” Canadees bedrijf onder de naam Eldorado Gold Coperation(dat via een splitsing van Gabriel Resources de rechten kon kopen) hetzelfde kunstje uit te halen in het plaatsje Certeju de Sus, dus in de nabijheid van Rosia Montana. De NGO Mining Watch heeft tevens gewezen op een verdachte constructie om langs een omweg exploitatievergunningen te verkrijgen en men in feite al begonnen is zonder dat er aanbesteding heeft plaatsgevonden(op youtube is daarvan een opname aanwezig).Aangezien hierbij het staatsbedrijf Minvest betrokken is(heeft ca.20% van de aandelen) Weer gaat 80% van een vermeende opbrengst naar het bedrijf en gaat 20% naar Deva Gold die een jointventure met Eldorado is aangegaan. Het staatsbedrijf Minvest een belang heeft van 20%in Deva Gold. Minvest valt onder verantwoording van het Roemeense Ministerie van Economische Zaken en het is wenselijk dat deze kwestie diepgaand wordt onderzocht en het niet alleen te beperken tot de zeer dubieuze rol van de burgemeester Petru Cimpian, aldus Mining Watch.Ook kiest men openpit(dagbouw) waardoor een grote gedeelte in Apuseni gebergte verandert in een woestijn. Ook gebruikt men het verboden cyanide bij de winning van het goud.
Het ergste is dat ouderen zich de mijnramp van 1971 herinneren waarbij 89 doden vielen te betreuren en 7 flats en talrijke huizen werden verwoest. De oorzaak was het doorbreken van een dam waar het zeer giftige cyanide was opgeslagen. Eenzelfde ramp heeft in 2000 ook in Baia Mare plaatsgevonden.
Op de bijgaande foto kan men zien welk maanlandschap met vergiftigde bodem werd achtergelaten. De toenmalige autoriteiten(1971) hebben destijds de ramp verzwegen.
In een tijd waar E Commerce steeds meer opgang doet, lijkt het een must voor Roemeense bedrijven om de informatie- en communicatietechnologiën te integreren in hun beleid.Andere onderzoeken hebben aangetoond dat de digitale kennis in Roemenië veel te wensen overlaat. Roemeense bedrijven zijn onvoldoende zichtbaar want slechts 45% van de bedrijven heeft een website, waarvan 23% gebruik maakt van de socialle netwerken. Marketing c.q.promotie via het internet is slecht ontwikkeld en voor (Nederlandse) bedrijven die zich op dit terrein hebben gespecialiseerd is er in Roemenië een wereld te winnen.
Sector Cultuur en Wetenschap
Oprichting Nederlands Cultureel en Academisch Centrum
Op initiatief van de Babeş–Bolyai Universiteit in Cluj Napoca is onlangs een Nederlands Cultureel en Academisch Centrum opgericht die onder andere tot doel heeft om de interculturele dialoog tussen Nederland en Roemenië vice versa te bevorderen.Er is in deze zin sprake van de samenwerking met de Universiteit van Amsterdam dat onder andere gedragen wordt door de wetenschappers Prof.Dr.André Krouwel en Prof.Dr.Călin Hinţea.Deze universitaire samenwerking houdt onder andere in het doen van gezamenlijke onderzoeken. Aan het culturele aspect zal aandacht worden gegeven door het organiseren van events waarbij het lokale en regionale bedrijfsleven zal worden betrokken. Er zijn ook consultancy werkzaamheden aan verbonden in de zin dat onderzoekswerkzaamheden aan studenten worden uitbesteed. De website www.dutchcentre.ro is nog in wording; informatie kan worden gevonden op Facebook onder https://www.facebook.com/Dutch-Cultural-and-Academic-Centre-Cluj-160945420942032/ Vanuit het Nederlands bedrijfsleven zijn er in diverse Roemeense steden contacten met universiteiten waardoor er een wisselwerking is ontstaan waarbij beide partijen baat bij hebben en onderhavig initiatief zal dat zeker stimuleren.
Fiscale ontwikkelingen
Nieuwe Roemeense wetgeving op het terrein van Transfer Pricing
Op 2 februari 2016 werd nieuwe Roemeense wetgeving op het gebied van transfer pricing gepubliceerd. Als gevolg van de nieuwe wetgeving zullen ondernemingen, afhankelijk van de grootte van hun omzet, verplicht zijn om transfer pricing documentatie of jaarlijks, dan wel op verzoek aan de Roemeense belastingdienst te verstrekken. Voor “grote belastingplichtigen” die transacties aangaan met verbonden partijen, houdt de nieuwe wetgeving in dat zij verplicht zullen zijn om jaarlijks transfer pricing documentatie voor te bereiden wanneer de waarde van deze transacties, samen genomen, boven bepaalde drempels uit stijgt. Dergelijke grote belastingplichtigen zullen hun documentatie gereed moeten hebben op het moment van indienen van de aangifte vennootschapsbelasting. Na verzoek van de belastingdienst dient de documentatie binnen 10 dagen te worden verstrekt.
Ondernemingen met een omzet die lager is dan bovengenoemde drempels en andere kleine en middelgrote ondernemers zullen verplicht zijn om transfer pricing documentatie te verstrekken aan de belastingdienst als deze hier schriftelijk om verzoekt. De deadline voor het verstrekken van de documentatie is in dit geval gesteld op 30 tot 60 kalenderdagen, met een mogelijkheid tot verlenging op verzoek van de belastingplichtige. Alle overige belastingplichtigen die transacties aangaan met verbonden partijen, worden nog steeds geacht de zakelijkheid van hun transacties te kunnen aantonen. Voor nadere informaties: zie Publicaties op www.dutchromaniannetwork.nl
Economische ontwikkelingen
Groei Roemeense arbeidskosten hoogste in Europese Unie
Eurostat, het statistisch bureau van de EU, registreerde over 2015 ten opzichte van 2014 de hoogste stijging van de arbeidskosten van de EU in Roemenië. De stijging in Roemenie van arbeidskosten per uur steeg met 11,4%, terwijl de gemiddelde groei in EU slechts 1,9% was.
De belangrijkste reden voor groei vond zijn oorzaak in het feit dat de vorige Roemeense regering de salarissen in de publieke sectoren gezondheidszorg en onderwijs met 19,5% heeft verhoogd. In de private sector zijn de salarissen nagenoeg gelijk gebleven.
De enige landen binnen de EU waar er sprake was van een daling van de arbeidskosten waren Italië, Cyprus, Nederland en Luxemburg. Ter relativering moet worden aangegeven dat Roemenië tot de landen behoort, waar de arbeidskosten tot de laagste van de EU behoren.
Minder groei buitenlandse investeringen in januari 2016
Het Roemeense Nationaal Handelsregister(ONRC) meldt over januari 2016 een registratie van 350 buitenlandse bedrijven dat ten opzichte van januari 2015 een daling van 25,1% impliceert.
Als vanouds staat Nederland qua geinvesteerd kapitaal nog steeds op de eerste plaats 8,45 miljard euro en 4766 bedrijven, gevolgd door Oostenrijk 4,85 miljard euro en 7049 bedrijven en Duitsland met 4,55 miljard euro en 21.138 bedrijven. De meeste nieuwe bedrijven in januari 2016 werden geregistreerd in Boekarest en het district Ilvov. Naar herkomst kwamen er 279 uit Europa, 43 Azië, 16 uit Noord-Amerika en de rest uit Afrika, Oceanië en Zuid-Amerika.
Economische impact bij opheffing Schengen
De Amerikaanse zakenbank Morgen Stanley heeft een diepgaand onderzoek gedaan naar de negatieve gevolgen van het opheffen van het Schengenverdrag. Een ineenstorting van Schengen zou de interne markt sterk ondermijnen en de negatieve economische gevolgen zullen het sterkst zijn in Centraal- en Oost-Europa, de Baltische staten en de Beneluxlanden,volgens het onderzoek uitgevoerd door Morgan Stanley-analisten.
De invloed zal het grootst zijn voor de intracommunautaire handel(handel tussen de 27 EU lidstaten onderling,(exclusief Groot Brittannië) en sectoren transport en toerisme.Hongarije(1) zou het meest verliezen als gevolg van de herinvoering van grenscontroles vanwege de hoge integratie van de handel met de rest van de EU. De tweede positie zou worden gerangschikt Kroatië, gevolgd door Estland (3), Slovenië (4), Luxemburg (5) Slowakije (6), Portugal (7), Malta (8), Bulgarije (9) Tsjechië (10) Nederland (12) Letland (13) en België (14),Roemenië(15) gevolgd door Spanje (16) en Griekenland (17)Polen(19). De kleinst mogelijke impact zou worden gevoeld door Zweden (24), Frankrijk (25), Duitsland (26) en Denemarken (27).
Het grootste negatieve effect in Roemenië zal worden gevoeld op het gebied van de handel en het luchtverkeer, terwijl het de problemen van de intracommunautaire toerisme minder zou beïnvloeden dan de andere staten, vanwege hun geringe aandeel van deze sector in het BBP en het lage aantal buitenlandse toeristen. Men houdt rekening met de grote toestroom van vluchtelingen en daartoe uitgaven doen om die te verminderen, echter het zal slechts een fractie zijn van de kosten indien Schengen wordt opgeheven. De Europese economieën verliezen 28 miljard euro als het Schengen-systeem van open grenzen instort. Naast de economische impact, zal de herinvoering van grenscontroles op lange termijn politieke gevolgen hebben en de steun ondermijnen onder de bevolking voor verdere Europese integratie. Echter ontmanteling van de paspoortvrije zone zou bovendien politieke onrust en instabiliteit tot gevolg hebben, want de burgers van de EU zullen het nadeel ook in hun portemonnee merken en stijging van de werkeloosheid is met zekerheid te voorspellen.
Politieke ontwikkelingen
Verhelderend bezoek Roemeense premier aan Nederland
De Roemeense premier Dacian Cioloş had een druk programma bij zijn bezoek aan Nederland. Het startte met een gesprek met premier Mark Rutte. Vervolgens had hij een onderhoud met beide kamervoorzitters en de Vaste Kamercommissie voor Europese Zaken. Desondanks wist hij nog tijd in te ruimen voor bezoek aan de Roemeense diaspora en kennismaking met het corps consulaire(honorair consuls).
Het onderhoud met premier Mark Rutte was zeker niet inhoudsloos te noemen en Dacian Cioloş wees erop dat de Nederlandse houding ten opzichte van de toetreding tot de Schengenzone en het Cooperatie en Verificatie Mechanisme(CVM ofwel monitoring aanpak corruptie en justitiële hervormingen) gestoeld was op een perceptie en niet op kennis van de feiten. Mark Rutte beaamde deze constatering en gaf aan dat hij zich voornamelijk baseerde op de rapportages van Europese Commissie. “”Ik geloof dat dit soort dialoog op premier niveau vele jaren ontbrak(laatste bezoek in april 2006 door premier Călin Popescu Tăriceanu), terwijl het belangrijk is omdat het ons in staat stelt om uit te leggen wat de realiteit in Roemenië is. Vaak worden beslissingen in Brussel of in sommige lidstaten genomen op basis van evaluaties die meer oppervlakkig en die niet altijd gebaseerd zijn op een grondige kennis van de realiteit “, aldus Cioloş. Als voormalige EU Commissaris spreekt hij uiteraard met kennis van zaken.
In het gesprek met de Vaste Kamercommissie Europese Zaken en de beide kamervoorzitters Ankie Boekers-Knol en Khadija Arib legde hij uit dat thans het moment is gekomen om de monitoring te internaliseren en de Roemeense regering aan de Europese Commissie zal voorstellen om het CVM in deze zin op te heffen. Ofwel Roemenië is in staat om zijn eigen boontjes te doppen zonder bemoeienis van buitenaf.