Nieuwsbrief 2 maart 2017

Header-news

DRN NIEUWS

DRN treft voorbereidingen voor Task Force Water Romania

In navolging van de eerder opgerichte Task Force voor de agrarische sector zijn thans gesprekken gaande om ook een Task Force voor de Nederlandse watersector op te richten. In dit kader geven wij als DRN aandacht voor de activiteiten van het Romanian Netherlands Water Partnership en aanverwante activiteiten zoals Water&Food.

NRCC Nieuws

Nacht voor Midden- en Kleinbedrijf op 23 maart 2017 in Cluj Napoca

Op voornoemde datum en plaats organiseren de Nederlands Roemeense  en de Brits Roemeense Kamer van Koophandel(NRCC en BRCC) een speciaal evenement gericht op het MKB in het prestigieuze Grand Hotel Italia. Volgens goed Roemeens gebruik wordt het nuttige met het aangename verenigd, startend met een cocktail en kan men kennis uitwisselen tijdens een copieus diner en zullen tijdens deze avond talrijke bedrijven zich kunnen presenteren.

nacht voor midden en kleinbedrijf

Thema’s die aan de orde komen zijn onder andere out-of-the-box marketing, leiderschap, tools voor betrokkenheid medewerkers, optimalisering cash-flow, identificeren van financieringsmogelijkheden en veranderingen belastingtarieven voor het MKB. Het programma zal eventueel worden uitgebreid met Transport & Relocation, Real Estate, CRM, Sales & amp; Onderhandelen, Incasso & Credit Management, IT Outsourcing. Deelnamekosten: Voor NRCC & amp; BRCC leden – 350 lei; tarief voor externe bedrijven – 450 lei. Rekening houdend met de set-up van het evenement (met een tafelreservering voor elke gast), kunt u zich registreren op info@nrcc.ro, tot 19 maart. Maximaal 2 personen per bedrijf. Vanuit Nederland is Cluj Napoca direct aanvliegbaar met Wizzair via Eindhoven Airport.

NRCC en Aspen Instituut richten zich op technische samenwerking

In 2016 is een samenwerking overeengekomen tussen de Nederlands Roemeense Kamer van Koophandel(NRCC) en het Amerikaanse Aspeninstituut dat gevestigd is in de VS, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, India, Spanje, Tsjechië en Roemenië. In het bestuur van Aspen Romania komen onder andere de volgende bestuursleden voor zoals Steven van Groningen CEO van de Raiffeisenbank Romania en Mariana Gheorghe die deel uitmaakt van de Raad van Commissarissen van de ING Bank.

NRCC en Aspen Instituut richten zich op technische samenwerking
Op 3 maart a.s. zal als uitvloeisel van deze samenwerking die gericht is op het ontwikkelen van technologische ontwikkelingen een event plaatsvinden samen met de Technische Universiteit van Boekarest(Universitatea Politechica din Bucuresti – UPB), waarmee de Nederlandse bedrijven Fokker Engineering, ORTEC en Philips een samenwerking gericht op de Roemeense markt zijn aangegaan. Voor nadere informaties zie website www.nrcc.ro

Watersector

Bijeenkomst deltatechnologie Roemenië

Bent u op het gebied van deltatechnologie actief in Roemenië of wilt u hier graag zaken gaan doen? Neem dan deel aan de sectorbijeenkomst deltatechnologie Roemenië op 27 maart.
Bijeenkomst deltatechnologie RoemenieHet Roemenië platform, uitgevoerd door NWP, betrekt, informeert en verbindt Nederlandse en Roemeense waterpartijen om samenwerking te stimuleren. Tijdens deze sectorbijeenkomst wordt u bijgepraat over lopende initiatieven en gaan wij graag met u in gesprek om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Het NWP onderhoudt op verschillende manieren een goede relatie met de Roemeense watersector op het gebied van deltatechnologie en watermanagement. Dit uit zich o.a. in een jaarlijks Bilateraal Panel waarin de Roemeense behoefte voor Nederlandse expertise inzichtelijk wordt gemaakt met de daaraan gekoppelde actieagenda die tot doel heeft de Nederlandse watersector te betrekken bij Roemeense wateropgaven. Bijeenkomst deltatechnologie Roemenie-1Tijdens de sectorbijeenkomst gaan wij graag met u in gesprek over de ontwikkelingen rond dit panel, de ambities vanuit de sector, en relevante projecten en activiteiten die voor dit jaar gepland staan. De bijeenkomst zal een interactieve opzet hebben en na afloop is gelegenheid om tijdens een borrel nog informeel na te praten en kennis te maken.  Wij hopen u te mogen begroeten op maandag 27 maart. Van 14:45 tot 17:30 zijn we te gast bij Unie van Waterschappen (Koningskade 40, 2596 AA, Den Haag). U kunt zich voor deze sectorbijeenkomst hier aanmelden. Na aanmelding ontvangt u een gedetailleerd programma.

Partners voor Water & Roemenië

De Nederlandse Topsector Water heeft ambitieuze doelen opgesteld om de impact van de Nederlandse watersector in het buitenland te vergroten. Europa is een belangrijke exportmarkt voor Nederland. Roemenië heeft, als land in het voormalige Oostblok, de afgelopen jaren een snelle sociale en economische ontwikkeling doorgemaakt en grote hervormingen doorgevoerd.
Partners voor Water-RoemenieDe toetreding tot de EU in 2007 was in dat proces een historische mijlpaal. Als EU-lidstaat moet Roemenië voldoen aan Europese standaarden en richtlijnen, zoals de Kaderrichtlijn Water en de Floods Directive. De komende jaren zal ook een grote verbeteringsslag gemaakt moeten worden op het gebied van waterzuivering, waterbeheer, en watergebruik in de landbouw. De Europese Unie stelt daarvoor geld uit structuurfondsen beschikbaar. Ook worden nationale fondsen ingezet. Roemenië vormt mede daardoor een kansrijke markt voor de Nederlandse watersector. In voorgaande Partners voor Water programma’s heeft het NWP in samenwerking met RVO en de watersector onder de naam ‘Romanian Netherlands Water Partnership’ (RNWP) verschillende activiteiten van de Nederlandse watersector verenigt, gecoördineerd en uitgevoerd in Roemenië. Zo is onder andere een Bilateraal Panel opgezet waarin Nederlandse partijen met Roemeense partijen aandachtspunten op het gebied van water bespreken en technische sessies organiseren. Het Partners voor Water programma 2016-2021 heeft Roemenië aangewezen als focus aanpak voor de periode van 2016-2017. In lijn met de Internationale Water Ambitie en de geïdentificeerde marktkansen wordt in Roemenië met de activiteiten ingezet op verdere ontwikkeling van de thema’s watertechnologie, deltatechnologie en water & food.

Kansen voor bedrijven in watersector via Wetskills

Kansen voor bedrijven in watersector via WetskillsZoals in de DRN Nieuwsbrief van 16 december 2016 reeds aangekondigd zal tegelijkertijd met Expo Apa 2017 in Boekarest het Wetskills Romania plaatsvinden op 15 tot en met 17 mei a.s. Het doel van deze activiteit is om studenten en net-afgestudeerden uit Nederland te laten samenwerken in gemixte teams met Roemeense counterparts aan concrete watervraagstukken uit de sector.
De Wetskills Foundation zoekt nog een aantal water cases van bedrijven, overheden, NGO’s uit de watersector waaraan de Wetskills teams met deelnemers uit Roemenië, Nederland en mogelijk een aantal andere Europese landen tijdens het twee weken durende programma gaan werken. Indien uw bedrijf of organisatie deelneemt aan de  Expo Apa Water Technologie beurs en u Kansen voor bedrijven in watersector via Wetskills-2belangstelling heeft voor de Roemeense markt en heeft u een case die u wilt presenteren of bespreken via het Nederlandse en  Roemeense team, dan nodigt de organisatie u graag uit om deze aan te leveren. Met name voor bedrijven lijkt het een uitgelezen kans om zich te profileren! Een direct contact met de decisionmakers en of opinieleiders  doet zich niet iedere dag voor en dat lijkt ons een belangrijke overweging om deel te nemen aan het event.

Voor meer informatie over het aanleveren van een water case, zie leaflet http://wetskills.com/wp-content/uploads/2016/11/Leaflet-Case-Sponsors-Wetskills-Romania-2017.pdf] voor Case owners of neem contact op met Johan Oost: johan.oost@wetskills.com.
Volg Wetskills op Twitter en Facebook of bezoek www.wetskills.com

Sector Agri&Food

Roemeense overheid komt verplichtingen aan Multraship niet naHet befaamde bergings en sleepbootbedrijf Multraship uit Terneuzen vecht al sinds 2004 met de Roemeense overheid over een vordering van 15 miljoen euro(inclusief gederfde rente). Ondanks dat de Roemeense staat alle rechtszaken heeft verloren en meerdere toezeggingen heeft gedaan zijn zij nog steeds in gebreke gebleven. Echter de Roemeense staat verzint telkens redenen om aan zijn verplichtingen te ontkomen, zoals onlangs in een hoger beroepszaak de beslaglegging op een onderdeel van de Roemeense staat werd afgewezen.
Ondanks de medewerking van Nederlandse diplomaten en ministers lijkt het dat deze thans afzien van verdere ondersteuning.Mutraship-directeur Leendert Muller is verbijsterd. „Er staat nog vast dat we nog 15 miljoen krijgen. Roemenië betwist dat niet en voor ons is het een flink bedrag. En nu krijgen we te horen: zoek het maar uit. Waar hebben we een diplomatieke dienst voor? Minister Ploumen verschuilt zich achter een uitspraak van een lokale rechter in een land dat z’n rechtssysteem niet op orde heeft.” Het lijkt ons als DRN een kwestie van nationaal belang want het kan een vergaande invloed hebben op de bilaterale economische verhoudingen als een overheid zich niet aan zijn betalingsverplichtingen houdt.De DRN heeft via haar Roemeense netwerk deze schrijnende kwestie aangekaart, maar vindt ook dat de Nederlandse overheid ook een tandje mag bijzetten. Het gaat tenslotte om een opdracht die al in 2004 is uitgevoerd.Het bedrijf uit Terneuzen ruimde toen een wrak op dat de doorgang versperde van de Donau naar de Zwarte Zee. Roemenië kreeg voor het project een financiering van de Europese Investeringsbank.

Tijdens een groots opgezet industrieel gala in Londen werd aan Damen Shipyards de trofee 2017 toegekend voor het beste offshoreschip ter wereld. Het schip werd gebouwd voor de Deense Maersk Group en kreeg de naam “Maersk Connector” .

Damen Shipyards Galati bouwde beste offshoreschip ter wereld

Het schip is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de Damen Shipyards Group en twee transnationale ondernemingen: Maersk uit Denemarken (de grootste vervoerder op het water in de wereld) en Deep Ocean uit Nederland(offshorebedrijf). Het schip is het tweede in zijn soort gebouwd in de Roemeense stad Galati. Volgens het Lloyd’s Register of Shipping heeft het schip 9.300 dwt(tonnage), een lengte van 138,35 meter,een breedte van 27,45 meter en een diepgang van 6,25 meter. Het kan 90 mensen aan boord herbergen, dus bemanning en specialisten in het leggen van onderzeese kabels.

Sector vliegtuigbouw

Airbus opent Centre of Excellence in Roemenië

Airbus opent Centre of Excellence in RoemeniëRoemenië heeft altijd een prominente plaats ingenomen in de luchtvaartindustrie in het verleden en benut deze kennis en ervaring om zijn plaats in de luchtvaartindustrie weer te heroveren. Daarom wordt een Centre of Excellence geopend door Airbus Helicopters in Ghimbav(nabij Brasov) waar de Roemeense fabrikant Industria Aeronautica Română(IAR) zijn Puma Helicopters bouwt. Hiermee ​​wordt industriële cyclus gestart met de productie van civiele en militaire vliegtuigen van het type H215 helicopters.Om de kennis van de constructeurs op een hoger peil te brengen wordt intensief samengewerkt met het Technical College Brasov, van de Transilvania University.

Fiscale Ontwikkelingen

Roemeense Nationale Bank over fiscale regels multinationals

Zoals elders in Europa is ook in Roemenië het fiscale gedrag van multinationals op de agenda geplaatst als aanvulling op de aanwijzing van de President van de Senaat Calin Popescu Tariceanu sprekend over level playing field. De alom gerespecteerde president van de Roemeense Nationale Bank(BNR) Mugur Isarescu gaf duidelijk aan dat de multinationale ondernemingen moeten worden onderworpen aan de Roemeense fiscale wetgeving.

Roemeense Nationale Bank over fiscale regels multinationals

Hij noemde met name het instrument van transfer pricing wat feitelijk een wereldwijd verschijnsel is dat niet makkelijk oplosbaar is. Indien op Europees daar harde afspraken over kunnen worden gemaakt wordt er al een grote stap in de goede richting gezet. Uiteraard is er veel verzet vanuit de multinationals en proberen zij de regeringen van de EU lidstaten te beinvloeden met argumenten over werkgelegenheid en dergelijke. Het op de politieke agenda plaatsen, maar dan bij alle lidstaten en de Europese Commissie zal op den duur tot succes leiden.

Economische Ontwikkelingen

NL exporteert: de #1 export app

NL exporteert is de eerste Nederlandse wereldwijde export app, speciaal ontwikkeld voor ondernemers met grensverleggende ambities.

NL exporteert

Via de interactieve wereldkaart per land in één oogopslag actuele info over:(Financiële) kengetallen, agenda met activiteiten & evenementen, direct contact met ambassades & internationale netwerken, business opportunities, marktrapporten, ‘Mijn landen’ de landenvergelijker, wet- en regelgeving, do’s & don’ts voor lokaal zaken doen, currency converter, export wijzer met tips & tricks en alle financierings- & ondersteuningsprogramma’s van de overheid en partners.Zoek op ‘NL exporteert’ en download de gratis app in de App Store (iOS) of in Google Play. Voor Roemenië bevelen wij de meer gerichte en gespecialiseerde App NL-RO Trade aan.

Roemenië op één na laagste inflatie in de EU

Conform de recente rapportage van Eurostat heeft Roemenië met 0,3% een zeer lage inflatie en moet in deze zin alleen Ierland voor laten gaan met een percentage van 0,2%. Gelet op de aangekondigde inkomensstijgingen door de huidige regering impliceert het een extra stijging van de koopkracht en economische groei. Ter vergelijking: in Nederland kent men een hogere inflatie van 1,6% en een lagere economische groei.

Roemenie op een na laagste inflatie in de EU

De gemiddelde jaarlijkse inflatie in de EU is 1,7% en bij een andere beschouwing van alle EU lidstaten steeg in 2016 in 26 lidstaten de inflatie en in twee lidstaten daalde de inflatie. De hoogste jaarlijkse percentages werden gemeld in België (3,1 procent), Letland en Spanje (beide 2,9 procent) en Estland (2,8 procent). De grootste opwaartse effecten op jaarbasis in het eurogebied van de inflatie werden veroorzaakt door brandstoffen in het beroepsvervoer (0,50 procentpunt), stookolie en fruit (0,14 pp per stuk), terwijl de telecommunicatie (-0,09 pp), gas (-0,08 pp) en brood en ontbijtgranen (-0,05 pp) schoksgewijs een neergaande trend lieten zien.

Roemeense koopkracht gerelateerd aan besteedbaar inkomen

Roemeense koopkracht gerelateerd aan besteedbaar inkomenOndanks de uitstekende cijfers van de economische groei en lage inflatie moet men daarbij wel het lage besteedbaar inkomen betrekken. Als voorbeeld wordt de zuivelsector genoemd. Een liter melk kost in een Roemeense supermarkt € 0,80-€ 0,90 en deze prijs komt overeen met de prijzen in Duitsland en Frankrijk. Echter het Roemeens gemiddelde inkomen is € 450, het op één na laagste in de EU. Volgens het Gfk Purchasing Power Europe 2016 was het gemiddelde besteedbaar jaarinkomen in Roemenië € 4181 en dat is ongeveer een derde van het gemiddelde Europese inkomen van € 13.672 en eenvijfde van de grootste economie in Europa(Duitsland) waar het gemiddeld jaarlijks besteedbaar inkomen € 21.879 bedraagt.

Politieke Ontwikkelingen

Roemeense premier maakt van de nood een deugd

Bij het recente bezoek van premier Sorin Grindeanu had als doel om bij te praten met de Europese Commissie over de recente onrust en politieke verwikkelingen kreeg hij een onverwachte boodschap te horen.
Roemeense premier maakt van de nood een deugdBij het thema van de ontoelaatbare situatie in de Roemeense gevangenissen zoals in januari jl. gerapporteerd door de Raad van Europa(EVRM) werd hem er op geattendeerd dat het subsidie aanbod van de Europese Commissie door de vorige regering werd afgewezen, maar dat deze alsnog beschikbaar kunnen worden gesteld, zeker omdat er een oorzakelijk verband kon worden gelegd met de recente ontstane onrust. De onbekendheid met onderhavig gegeven had veel ergernis kunnen voorkomen.Hij erkende in gesprek met EU Commissaris dat er procedurele fouten zijn gemaakt die onterecht de indruk hebben gewekt dat men de corruptiebestrijding wilde frustreren. Voorts gaf de Roemeense premier aan dat er ook maatregelen zullen worden genomen om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden en dan zijn meer aanpassingen noodzakelijk, want momenteel zijn er verplichte constitutionele beslissingen c.q.toetsingen, waarmee het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering niet in lijn zijn en het feit dat sommige van de artikelen ongrondwettelijk zijn dat zou kunnen leiden tot een wettelijk vacuüm. Na zijn terugkomst in Boekarest heeft hij onmiddellijk de opdracht gegeven om de betreffende EU subsidie aan te vragen.

Reshuffle van de Roemeens regering

Doordat  onlangs twee ministers zijn afgetreden zijn twee nieuwe ministers beëdigd en ten gevolge een herschikking op ministeries zijn nog twee ministers benoemd.

Reshuffle van de Roemeens regering

Op het Ministerie van Justitie is de nieuwe minister Tudorel Toader voormalig rechter bij het Constitutionele Hof en rector Alexandru Ioan Cuza Universiteit in Iasi. Officieel staat hij als technocraat geregistreerd, maar is destijds door de oppositiepartij PNL voorgedragen voor het Constitutionele Hof. Voorts Rovana Plumb(Europese Fondsen), Alexander Pdetrescu(Economie, Handel en Ondernemerschap) en Mihai Tudose(Economie).

Bijzonder bericht

Kennis van de Roemeense taal is een must

Of u zaken doet met Roemenië of het land om toeristische redenen bezoekt in beide gevallen zult u worden geconfronteerd met de Roemeense taal. Er is thans een unieke gelegenheid om daarmee kennis te maken op zeer aansprekende en sfeervolle wijze , want het Platform Salon de Arte Carmen Sylva Kennis van de Roemeense taal is een mustorganiseert op zondag 19 maart a.s.van 14.00 tot 17.00 uur in de Alliance Française aan de Westersingel 14 te Rotterdam een bijzonder event waar Jan Willem Bos een lezing houdt over de Roemeense taal omlijst met Roemeense en Franse chansons. Het vindt plaats in het kader van de jaarlijkse viering van de Romaanse talen, waartoe ook het Roemeens en het Frans behoren.
Het Nederlands en het Roemeens hebben ongeveer evenveel moedertaalsprekers – ongeveer 20 miljoen – maar daar houden de overeenkomsten wel mee op. Ze hebben elkaar niet beïnvloed, ze hebben een verschillende ontwikkeling doorgemaakt en ze behoren tot verschillende taalfamilies. Hoe komt het eigenlijk dat er in het Oosten van Europa een Romaanse taal wordt gesproken. Waar wordt deze taal eigenlijk precies gesproken? Hoe is die taal ontstaan? Welke invloeden heeft hij ondergaan en hoe is hij geëvolueerd? Wat is de invloed van het Frans (geweest)? En welke ontwikkelingen maakt het tegenwoordig door? Deze en andere vragen zal Jan Willem Bos proberen te beantwoorden in een lezing die niet wetenschappelijk maar wel informatief hoopt te zijn.
De kosten bedragen 10 € , leden Salon de Arte Carmen Sylva 8 € – te betalen bij de ingang. Deelname alleen na aanmelding: info@carmensylva.nl, r.s.v.p. vóór 10 maart 2017.