Nieuwsbrief 25 oktober 2017

Header-news

DRN NIEUWS

Kansen voor het oprapen: bezoek de Romanian Business Day

Na de herfstvakantie herinneren wij u er graag even aan dat op 15 november a.s. deze dag vol kansen en mogelijkheden voor ondernemers plaatsvindt. Immers het is een dag waarop we kennis en slimme mensen bij elkaar brengen en dan ontstaan er vanzelf nieuwe kansen en mogelijkheden. Als de economische groei in Roemenië die de hoogste in Europa is zelfs de voorpagina van de New York Times haalt (19 oktober jl.), dan ontwaakt de Nederlandse koopmansgeest. Uiteraard zijn er bedreigingen, maar daarmee zijn altijd kansen verbonden en op zo’n dag heeft u de kans om daarover met deskundigen van uiteenlopende bedrijfssectoren van gedachten te wisselen. Hoewel het programma in beginsel gereed is, worden er nog steeds elementen aan toegevoegd.

De ondernemers die tijdig inschrijven hebben de meeste kans om direct met deskundigen te kunnen spreken die hun bedrijf aangaan, omdat het aan een zekere limiet gebonden is en om die reden adviseren wij u om u direct online aan te melden via www.dutchromaniannetwork.nl .

Lees het even goed door want het biedt voor uw bedrijf om ook extra exposure te genereren! En omdat we als DRN tien jaar bestaan, willen wij dat samen met u vieren en wordt u in aansluiting op het nuttige deel van de bijeenkomst aangenaam verrast met een prachtig concert waar normaliter velen onder u zichzelf de tijd niet gunnen.En wat het concert met een internationale samenstelling u biedt, kunt u raadplegen op de website www.cadenza-productions.nl  Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat wij de vraag van iedere ondernemer “What’s in it for me” kunnen beantwoorden! Kortom, we zullen u graag verwelkomen!

DRN Taskforce Agri & Food Romania komt op stoom

De DRN Task Force Agri & Food is een goed voorbeeld van een informele publiek private samenwerking waardoor een Roemeense Nederlandse matchmaking van belangen mogelijk kan worden gemaakt. Zij hebben eerst de tijd genomen om de Roemeense situatie grondig in kaart te brengen zodat meer inzicht wordt verkregen op welke onderdelen vraag en aanbod op elkaar aansluiten.

Mede door de inbreng van de Universiteiten Wageningen en Van Hall Larenstein wordt het ontbreken van praktijkgericht onderwijs in Roemenië als een belemmering gezien voor een versnelde ontwikkeling van de Roemeense agrarische sector.  Initiatieven op bescheiden schaal van het positioneren van Nederlandse kennis en technologie vinden reeds plaats en die verder zal worden uitgebreid. Ook de clusters Dairy, Horticulture en Fruit boeken voortgang en resultaten en deze bestaan uit Nederlandse ondernemers uit de agri en foodsector. Uiteraard zijn deze ook op de Romanian Business Day aanwezig en willen graag hun kennis met u delen. Gelet op het feit dat de nieuwe regering weer een Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het leven heeft geroepen, kan de agrarische sector weer de aandacht krijgen die het verdient.

Romanian Netherlands Water Partnership en DRN

Het Netherlands Water Partnership(NWP) ondersteunt de watersector bij export en internationale samenwerking. 200 organisaties -profit en non profit, van drinkwater tot dijken- hebben zich aangesloten vanuit de overtuiging dat je samen meer impact hebt in het buitenland. De DRN kan zich volledig aansluiten bij de overtuiging van RNWP en het geldt vrijwel voor alle sectoren die acte de présence geven op de Romanian Business Day zoals bijvoorbeeld de logistieke sector die de transitie van het European Gateways Platform naar de DRN hebben ervaren.  Dus om het RNWP te ondersteunen wil de DRN daarvoor een Task Force in het leven roepen omdat vooral de watersector nog steeds sterk geïndividualiseerd is waardoor marktpartijen uit andere landen hun marktpositie versterken ten koste van de Nederlandse watersector.

Logistieke Sector

Nederland en Roemenië aan top met binnenwatervervoer

Roemenië was een van de belangrijkste gebruikers van de binnenwateren voor goederenvervoer in 2015 met 30,4 procent na Nederland (45,5 procent) en voor Bulgarije (27,4 procent), volgens Eurostat.

Vergeleken met het niveau in 2010 werden 2,777 miljard ton-km meer binnenvaart vervoerd in de Europese Unie in 2015 en groeide het met 1,3 procent.
Als gevolg hiervan is de modale splitsing van het binnenvaartvervoer nauwelijks veranderd, waarbij het wegvervoer overheersend is (75,7 procent in 2010 en 75,3 procent in 2015.
In 2015 was Roemenië het binnenvaartvervoer 38% ten opzichte van het wegvervoer.

Automotive Sector

Dacia Sandero top 5 best verkopende auto’s in Europa

In het segment van kleine auto’s neemt het Sandero model van Dacia thans de tweede plaats in na de Renault Clio maar voor de VW Polo, Opel Corsa en de Peugeot 208.

Roemeense automotive sector blijft doorgroeien

Al jaren maakt deze sector een gestage groei door en het aantal toeleveranciers groeit navenant en een maakindustrie is voor ieder land van grote economische waarde. De automobielindustrie is een van de belangrijkste pijlers van de Roemeense industrie. Bijna een kwart van de Roemeense uitvoer wordt geleverd door de automobielindustrie.

Thans gaat de grootste onafhankelijke fabrikant ter wereld van dieselmotoren Cummins hun volledige productie overbrengen van het Verenigd Koninkrijk naar Craiova. Cummins heeft al een dochteronderneming in Craiova, dezelfde stad waar de Amerikaanse autofabrikant Ford zijn lokale fabriek heeft. De lokale dochtermaatschappij Cummins Generator Technologies Romania heeft 577 medewerkers. Het behaalde vorig jaar een omzet van 303,9 miljoen RON (66,2 miljoen EUR). De nettowinst bedroeg 39 miljoen RON (EUR 8,5 miljoen).
De dochteronderneming is opgericht als een joint venture tussen AvK en Electroputere Craiova.
Cummins is geregistreerd in de VS en is gecreëerd door de fusie tussen het Duitse bedrijf AvK en het Britse bedrijf Newage (Northern Electric Wireless and General Engineering Company). De groep heeft wereldwijd ongeveer 55.000 medewerkers. De komende Brexit is de reden van deze verplaatsing van de productie.

Sector Toerisme

Sector Agri & Food

Chinese WH Group koopt Roemeense vleesverwerkers

De WH Group is reeds de grootste varkensproducent van de wereld en  door een eerdere overname van het Amerikaanse Smithfield ook de grootste producent in Roemenie. Door de recente overname van Elit en Vericom is hun positie vrijwel onaantastbaar geworden.Deze overname moet nog worden goedgekeurd door de Europese mededingingsautoriteit.
De twee Roemeense bedrijven hebben drie fabrieken voor verpakte vleeswaren en hebben vijf distributiecentra in Roemenië. Ze verkopen jaarlijks ongeveer 25.000 ton verpakt vlees, met capaciteit tot 45.000 ton, tot 12.000 klanten via een nationaal distributienetwerk.
In augustus verwierf WH Group via Smithfield Pini Polska, Hamburger Pini en Royal Chicken in Polen als onderdeel van haar Europese expansie-inspanningen.

Roemeense invoer van voedingsmiddelen groeit snel

De invoer van voedingsmiddelen groeide met een veel sneller tempo dan de uitvoer, wat in de eerste helft van 2017 een tekort op voedselhandel leidde tot meer dan 1 miljard euro.
Roemenië heeft in de eerste helft van dit jaar (H1) voedsel geïmporteerd voor bijna 3,5 miljard euro, een stijging van 17% op jaarbasis.
Ter vergelijking steeg de voedseluitvoer van het land met 4,5% in deze periode tot 2,4 miljard EUR, meldt het lokale Agerpres-nieuwsagentschap.
Het handelstekort met agro-voedingsmiddelen overschreed dus 1 miljard euro in de eerste zes maanden van dit jaar, een stijging van 60,4% op jaarbasis, volgens de gegevens van het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling van Roemenië.
Het handelstekort van Roemenië met agro-voedingsmiddelen bedroeg vorig jaar EUR 557,4 miljoen, zes keer hoger dan in 2015, toen het 89,2 miljoen EUR bedroeg.
De belangrijkste importlanden in 2016 waren Hongarije, Duitsland, Polen, Bulgarije, Nederland, Italië, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Turkije en Brazilië.
Aan de top van de ingevoerde producten liggen varkensvlees, bakkerijproducten, chocolade, dierlijk voedsel, kaas, tabak, suiker.
Natuurlijk liggen hier kansen voor de Nederlandse voedselproducenten, maar vanuit Roemeense perspectief gezien, kan men beter de focus richten op Nederlandse bedrijven en activiteiten die het land ondersteunen om minder afhankelijk te worden van de dure import en derhalve het handelstekort te verminderen. De drie (PIB)clusters Holland House of Dairy, Fruit en Horticulture maken zich in dit opzicht zeer verdienstelijk en het is bovendien een mes dat aan twee kanten snijdt! Zij worden daarbij ondersteund door de DRN Task Force Agri & Food Romania.

EBRD aandeelhouder in Agricover Holding

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) en Agricover Holding SA hebben vandaag wettelijke overeenkomsten getekend die bevestigen dat de bank een aandeelhouder in het Roemeense agribusiness-bedrijf zal worden, informeert een persbericht. Volgens de overeenkomst zal de EBRD in het kapitaal van de vennootschap 32 miljoen RON (7 miljoen EUR) bijdragen.

“We bundelen krachten met de EBRD om onze steun voor de ontwikkeling van de moderne landbouw in Roemenië te versnellen. Samen met de bank zullen we de boeren blijven voorzien van innovatieve oplossingen die zijn gericht op het verbeteren van de prestaties van hun landbouwactiviteiten, “aldus Jabbar Kanani, voorzitter van Agricover Holding SA.
De investering van de EBRD zal de groei ondersteunen  van de belangrijkste lokale Roemeense bedrijven die boeren in alle landbouwsectoren bedienen. De financiering zal het bedrijf in staat stellen de groeiende financieringsbehoeften van de lokale boeren tegemoet te komen en zal ervoor zorgen dat een groter aantal kleine en middelgrote boerderijen toegang krijgt tot moderne technologieën en markten. Het bedrijf zal blijvend steun verlenen aan boeren die werkzaam zijn in veeteelt en de ontwikkeling van de recente investeringen in het varkensverwerkende bedrijf.
“Kleine en middelgrote boerderijen zijn een drijvende kracht van de landbouw van Roemenië. We zijn verheugd om samen te werken met Agricover Holding en we vertrouwen erop dat onze investering het vertrouwen van de boeren zal versterken en ook de langdurige inzet van de EBRD voor de agribusiness sector van Roemenië zal aantonen “, aldus Matteo Patrone, regionale directeur EBRD voor Roemenië en Bulgarije.
Agricover Holding SA is een belangrijke speler in de Roemeense landbouwsector en biedt agrarische bedrijven en financiële diensten aan boeren door middel van een zeer geïntegreerd en origineel bedrijfsmodel dat centraal staat om aan de essentiële behoeften van boeren te voldoen. Met 17 jaar ervaring in de Roemeense landbouw en 850 werknemers ondersteunt het bedrijf meer dan 4.500 boeren via haar twee hoofdmaatschappijen Agricover Business SRL en Agricover Credit IFN. In 2016 rapporteerde het bedrijf een omzet van RON 1,2 miljard en leverde RON 1,0 miljard aan financiering. Robert Rekkers, directeur generaal van Agricover Credit IFN, die tevens als adviseur verbonden is aan de DRN Task Force Agri & Food Romania, is verheugd over deze ontwikkeling want het impliceert meer toegang tot kapitaal, kennis en professionalisme. Uiteraard mag ook de toegevoegde van de verbinding tussen EBRD en de Agricover Holding niet worden onderschat.

Roemeense export van eieren nauwelijks van betekenis

In 2016 hebben de 28 lidstaten van de Europese Unie (EU) een totaalbedrag van 960 miljoen euro geëxporteerd, Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, informeert, waardoor de werelddag van vandaag wordt gemarkeerd. De handel tussen de lidstaten (uitvoer binnen de EU) bestond voor meer dan 90 procent (866 miljoen EUR) van de totale waarde van de uitgevoerde eieren, terwijl de uitvoer van eieren naar landen buiten de EU ongeveer 95 miljoen euro was.

Nederland exporteerde eieren naar andere EU-lidstaten in 2016 EUR 347 miljoen, hetgeen 40 procent van de totale waarde van de uitvoer van eieren binnen de EU vertegenwoordigt. Dit maakte het de grootste exporteur van eieren van alle EU-lidstaten, voor Polen (181 miljoen euro, 21 procent), Duitsland (135 miljoen euro, 16 procent) en België (51 miljoen euro, 6 procent).
Met een exportwaarde van EUR 6,1 miljoen naar de andere EU-lidstaten ligt Roemenië achter kleinere staten zoals Tsjechië, Litouwen, Bulgarije (11,3 miljoen EUR) of Letland (15,7 miljoen euro).

Roemeense boeren kunnen EU betalingen rechtstreeks ontvangen

De betaling van de EU steun voor de boeren is al jaren een probleem en dat wordt vaak verweten aan het Roemeense Ministerie van Landbouw maar deze zijn eigenlijk mede het “slachtoffer” van bevoorschotting die de Europese Unie hanteert.

Om die reden heeft de Europese Commisie besloten de bevoorschotting op te hogen en tegelijkertijd de mogelijkheid geschapen om de EU steun direct aan de boeren over te maken. Uiteraard zullen landen die hiervan gebruikmaken zelf dienen aan te geven of zij aan deze bevoorschotting meewerken. Deze maatregel zal ook de onderbesteding kunnen verminderen zoals de grafiek over een eerdere periode aangeeft.

Roemenië bereidt wet voor om transvetten te beperken

De Roemeense Senaat heeft het voorstel van de oppositiepartij USR overgenomen om bij wet het gebruik van transvetten drastisch te beperken. De Senaat heeft in het wetsvoorstel aangegeven dat de voedselproducenten de inhoud van producten waarin trans-onverzadigde vetzuren(t-FA) voorkomen het moeten beperken tot maximaal 2 gram per 100 gram olie- of vetgehalte en zij zullen een en ander ook moeten vermelden op het eindproduct.
Trans-onverzadigde vetzuren komen in kleine hoeveelheden van nature voor, maar worden uit industriële groenten gefabriceerd voor gebruik in margarine, snackwaren, verpakt gebakken producten en frituur fastfood vanaf de jaren 1950. In hoge hoeveelheden zijn ze gekoppeld aan een verhoogd risico op coronaire hartziekte(vernauwde kransslagaders).
Sommige producten met een hoge t-FA inhoud zijn microgolf popcorn, spreads, koekjes, margarine, voorverpakte snoepjes, verpakt soepen, sauzen, voorverpakte granen, wafels of chips. Deze hebben een hoge t-FA inhoud, zelfs tot 40-50%.
Het Europees Parlement heeft eind 2016 verplichte grenswaarden aangegeven voor industriële geproduceerde transvetzuren. Denemarken was de eerste EU-lidstaat die in 2003 de inhoud van transvetten in oliën en vetten wist te beperken tot 2%. Soortgelijke wettelijke grenzen zijn sindsdien geïntroduceerd in Oostenrijk (2009), Hongarije (2013) en Letland (2015). Vrijwillige maatregelen om t-FA-inhoud te verminderen zijn in België, Duitsland, Nederland, Polen, Groot-Brittannië en Griekenland genomen.

Sector Circulaire Economie

Nederlandse Group Used Products wil Roemeense markt betreden

Volgens het Ziarul Financiar, het Roemeense equivalent van het Nederlandse Financieel Dagblad, gaat het succesvolle Nederlandse bedrijf Used Products de Roemeense markt betreden. Men denkt daarbij aan de steden Boekarest, Cluj Napoca, Iasi, Constanta en Brasov. In de winkels met tweedehands producten kunnen klanten gekochte producten verkopen of kopen tegen gereduceerde prijzen. De groep geeft in twee weken meer informatie over zijn ontwikkelingsplannen in Roemenië.
Het bedrijf werd 20 jaar geleden opgericht in de Nederlandse stad Alkmaar. Momenteel bezit het meer dan 50 winkels in Nederland, België, Spanje en Oostenrijk.
Het bedrijf wil 5-jarige franchises in Roemenië geven met een belasting tussen 15.000 euro (voor een franchise) en 60.000 euro. Beleggers zullen ook 4% van de omzet moeten betalen, maar niet minder dan 600 euro.

Medische Sector

In 2016 heeft de uittocht van Roemeense artsen zich voortgezet

Roemenië is het land waar de minste artsen in de EU hebben gerapporteerd op het aantal inwoners (slechts 2,5 in vergelijking met het Europese gemiddelde van 3,4).Meer dan 14.000 artsen hebben de afgelopen tien jaar het land verlaten en omgerekend verliet in 2016 iedere zes uur een arts het land.
De droevige realiteit is dat nog steeds artsen worden opgeleid opleiden en RON 80.000(€ 17.470) aan elke student besteden, maar de problemen ontstaan als ze afstuderen en in de ziekenhuizen als ANIOS c.q. AGNIO praktijkervaring gaan opdoen. Deze jonge basisartsen hebben lage lonen, meerdere keren lager dan in West-Europa kunnen niet over medicijnen en medische hulpmiddelen beschikken om in het ziekenhuis te werken. In Roemenië is in de loop van de laatste 10 jaren een ongewenste tweedeling in gezondheidszorg ontstaan, waar de private sector zich sterk ontwikkelt, maar de publieke sector sterk achterblijft wat mede een gevolg is van de exodus van Roemeense artsen.
Frankrijk is bovenaan de voorkeuren van de Roemeense artsen die in het buitenland werken wegens de taal en daarop volgt Duitsland. Het aantal Roemeense artsen komt op de tweede plaats achter de daar aanwezige nationaal opgeleide artsen. Op dit moment zijn meer dan 3.000 Roemeense artsen (ANIOS) in Groot-Brittannië.
Volgens een nationaal headhuntingbedrijf voor medisch personeel wil bijna 80% van de artsen het land verlaten om een ​​beter professioneel spoor te te kunnen volgen en toegang te hebben tot een betere technologie en meer professionele mentorprogramma’s en een dienovereenkomstige honorering te ontvangen.

Nieuw centrum voor nucleaire geneeskunde in Roemenië

In 2018 zal het eerste centrum voor nucleaire geneeskunde in het militair universitair ziekenhuis “Dr.Carol Davila”in Boekarest operationeel zijn voor de publieke gezondheidszorg. Het zal vooral gericht zijn op het traceren op alle vormen van kanker en hart-en vaatziektes. Single Photon Emission Computed Tomography of SPECT en Positron Emission Tomography of PET scans, de twee meest voorkomende beeldvormende modaliteiten in nucleaire geneeskunde zullen tevens beschikbaar zijn. Terwijl SPECT een 3D tomografische techniek is die gamma camera data van vele projecties gebruikt en in verschillende vlakken kan worden gereconstrueerd, wordt PET gebruikt  voor detectie van metabolische veranderingen van het weefsel . Het zijn apparaten die zijn gebaseerd op radioactieve isotopen, bedoeld om kankerziekten op te sporen, maar ook cardiovasculaire aandoeningen, aldus Florentina Ioniţă Radu directeur van het ziekenhuis.

Energie Sector

Roemenië betaalt een van de hoogste prijzen in Europa voor Russisch gas

Rusland voert gas uit via Gazprom naar 20 Europese landen, meestal door middel van lange termijn bilaterale contracten. Van de landen die Russisch gas importeren, is Roemenië is een van de minst afhankelijk landen van het gas van de Russische Federatie, zowel als gevolg van de binnenlandse productie en de daling van het verbruik van vorig jaar.

Roemenië betaalt een gemiddelde groothandelprijs voor aardgas van 18,44 EUR / MWh, dat is ‘een raming van de grensprijs voor aardgas grens tussen april en juli 2017’. Het is de vierde hoogste prijs in Europa, na Finland (EUR 23,39), hubprijs, Zweden (19,56 EUR, prijs voor het ingevoerde gas uit Denemarken) en Estland (19,69 EUR, de prijs ook voor het geïmporteerde gas uit Rusland). De invoerprijs in Hongarije en Bulgarije is lager dan in Roemenië. Zij betalen voor het Russische gas een prijs van 18,19 euro en voor Hongarije was de prijs van Russisch gas 17,91 EUR / MWh. De Polen, waarvan de referentie de hubprijs is, heeft een invoerprijs van 17,08 EUR en de Tsjechen, waarvoor de DG Energiestatistieken twee prijzen tonen: 16,04 EUR / MWh – invoerprijs via de hub en 15,85 EUR – invoerprijs van gas die rechtstreeks uit de Russische Federatie komt.
In 2016 heeft Roemenië slechts 1,48 miljard kubieke meter aardgas uit Rusland geïmporteerd, wat betekent dat 0,85 procent van alle Gazprom-exporten is, omdat Petrom en Romgaz samen 9,5 miljard kubieke meter hebben geproduceerd.

Financiële Sector

ING Bank Romania gaat verhuizen in Boekarest

Het Roemeense hoofdkantoor van ING Bank – één van de top tien kredietverstrekkers op de Roemeense markt – gaat zijn hoofdkantoor verhuizen naar het Blue Rose Office Park. Het is een kantoorgebouw van maar liefst 42.000 m2 en bijna de helft van het gebouw zal door de ING Bank worden benut.Circa 2000 ING medewerkers zullen daar hun werkplek vinden. Het huidige kantoor is thans nog gevestigd aan de Bulevardul Iancu de Hunedoara 48 in Boekarest en het nieuwe pand ligt in het Piata Presei-Expozitiei gebied dat in ontwikkeling is. Gunstig gelegen bij het metrostation dat direct verbonden wordt met de internationale luchthaven Henri Coanda(Otopeni).

Fiscale ontwikkelingen

BTW kloof niet alleen een Roemeens probleem

De BTW-kloof c.q. VAT Gap is het verschil tussen de verwachte btw-inkomsten en het daadwerkelijk ontvangen bedrag. De grootste negatieve verschillen werden gerapporteerd in Roemenië (37,2%), Slowakije (29,4%) en Griekenland (28,3%). In Spanje (3,5%) en Kroatië (3,9%) werden de kleinste verschillen waargenomen. Weliswaar daalde de BTW kloof in de meeste lidstaten met de sterkste verbeteringen in Malta, Roemenië en Spanje maar daarentegen waren er verslechteringen in de zeven lidstaten namelijk België, Denemarken, Ierland, Griekenland, Luxemburg, Finland en het Verenigd Koninkrijk.

De onbetaalde btw is groter dan de Roemeense begrotingstoewijzing voor 2017 voor onderwijs, infrastructuurinvesteringen of gezondheidszorg en men maakt zich daarover terecht zorgen.
“De lidstaten mogen dergelijke schokkende verliezen van btw-inkomsten niet accepteren. Terwijl de Commissie de inspanningen ondersteunt om de inzameling in de hele EU te verbeteren, zijn de huidige btw-regels van 1993 verouderd” aldus Pierre Moscovici, commissaris voor economische en financiële zaken, belastingen en douane.
Op 4 oktober jl. heeft de Europese Commissie een herziening van het huidige Europese BTW-systeem aangekondigd. Het langetermijnplan dat op 1 januari 2022 van kracht zou moeten zijn, omvat de invoering van een ‘single European VAT area’. In 2018 wordt een formeel voorstel verwacht. Als dit omarmd is, zal dit een grote impact hebben op bedrijven en regeringen in de Europese Unie. Op korte termijn heeft de Europese Commissie voorlopige maatregelen en snelle oplossingen voorgesteld ter voorbereiding van het Europese btw-gebied. Als de voorstellen voor overgangsmaatregelen en snelle oplossingen het Europees Parlement en de Raad van Ministers overleven, dienen deze maatregelen op 1 januari 2019 in werking te treden.
In een artikel in het FD zetten Nederlandse btw-deskundigen vraagtekens bij de maatregelen waarmee de Europese Commissie grensoverschrijdende fraude met omzetbelasting wil bestrijden. Zij vrezen voor extra lasten voor het bedrijfsleven, terwijl er twijfels leven over de doeltreffendheid van de woensdag gepresenteerde aanpak.

Illustratie: Belastingsdienst

Eurocommissaris Pierre Moscovici van belastingen sprak woensdag 4 oktober jl.over een ingrijpende wijziging van het btw-systeem in de Europese Unie. Hij beloofde dat zijn voorstel, waarover het FD dinsdag al berichtte, de schade van de grensoverschrijdende fraude met omzetbelasting in de Unie met 80% terugbrengt. De gederfde belastinginkomsten worden op €50 mrd geschat.
Draconische maatregel
Kern van het voorstel is dat leveranciers van goederen en diensten bij grensoverschrijdende transacties binnen de EU zakelijke klanten btw in rekening gaan brengen. Daarbij geldt het belastingtarief van het land van bestemming. De betaalde btw wordt afgedragen aan de belastingdienst in eigen land, die deze overmaakt naar de fiscus in het land van bestemming.
‘Ik vraag me af of dit geen al te draconische maatregel is voor het goedwillende bedrijfsleven’, zegt Gert-Jan van Norden over het voorstel van de Franse eurocommissaris. Van Norden is hoogleraar omzetbelasting in Tilburg en partner bij Meijburg & Co Belastingadviseurs.
Complexiteit
De fiscalist wijst op veel voorkomende problemen rond btw-tarieven en goederen en diensten die daaronder behoren te vallen. Een actueel voorbeeld in Nederland is het al dan niet toepassen van het verlaagde tarief voor geneesmiddelen bij tandpasta’s en zonnebrandcrèmes. ‘In plaats van voor één land haal je die complexiteit zo meteen voor alle EU-landen in huis’, zegt Van Norden.
Moscovici gaat ervan uit dat bedrijven vanaf 2022 bij één portaal en in hun eigen taal de tarieven kunnen vinden die zij Europese afnemers in rekening moeten brengen. Voor telecommunicatie en andere elektronische diensten bestaat al zo’n platform.
Niet uit te bannen
Op dit moment brengen bedrijven bij export binnen de EU zakelijke klanten geen btw in rekening. Dat zet de deur open naar de beruchte carrouselfraude. Hierbij verkopen de eerste afnemers de geïmporteerde goederen door, inclusief btw welteverstaan maar zonder die bij de fiscus af te dragen. Terwijl de vervolgkoper de betaalde btw wel terugontvangt van de fiscus. Als de goederen na enkele tussenstappen opnieuw de grens passeren, begint de carrousel aan haar volgende ronde.
Redmar Wolf, universitair hoofddocent indirecte belasting in Groningen en adviseur bij advocatenkantoor Baker McKenzie, heeft geen hoge verwachtingen van het commissievoorstel. ‘Het zal carrouselfraude iets lastiger maken, maar absoluut niet uitbannen’, zegt hij. ‘Fraudeurs die €50 mrd per jaar verdienen, laten zich niet door één maatregel uit het veld slaan. Die verzinnen iets anders.’ Recente voorbeelden zijn btw-fraude met de handel in CO2-rechten en mobiele telefonie.
Onzekerheid voor bedrijven
Net als haar collega’s zet douane- en btw-expert Eline Polak van Mazars Accountants en Adviseurs vraagtekens bij de gecertificeerd betrouwbare belastingbetalers die Moscovici in petto heeft. Gecertificeerde bedrijven zouden btw-vrij mogen blijven invoeren en bovendien volgens vereenvoudigde procedures. De fiscalisten vrezen een ingewikkeld systeem met veel controlestempels en onzekerheid voor bedrijven.
(Bron FD)

Sociaal Economische ontwikkelingen

Meer dan een derde van de Roemenen blootgesteld aan armoede

De onlangs gepubliceerde cijfers van Eurostat over 2016 wijst uit dat meer dan een derde van de Roemenen is blootgesteld aan armoede en het risico van sociale uitsluiting kent. De drie landen die in dit opzicht de slechtste cijfers laten zien zijn Bulgarije (40,4 procent), Roemenië (38,8) en Griekenland (35,6 procent). De EU-staten met het laagste risico op armoede en sociale uitsluiting zijn de Tsjechische Republiek (13,3 procent), Finland (16,6 procent), Denemarken (16,7 procent) en Nederland (16,8 procent).

In de 28 landen van de EU is 23,4 procent van de bevolking, namelijk 117,5 miljoen, blootgesteld aan het risico op armoede en sociale uitsluiting, vergelijkbaar met het niveau voor de crisis in 2008.
Een van de doelstellingen van de Europa 2020-strategie is om tegen 2020 20 miljoen mensen uit deze categorie te verwijderen. In een aantal lidstaten zijn het risico van armoede en sociale uitsluiting afgenomen, gemeten over de periode 2008-2016. Bijvoorbeeld in Polen ging het van 30,5 procent in 2008 naar 21,9 procent in 2016, namelijk 8,6 procent, in Letland is het gedaald van 34,2 procent in 2008 tot 28,5 procent in 2016, dat is 5,7 procent en Roemenië, van 44,2 procent in 2008 naar 38,8 procent in 2016, ofwel 5,4 procent.

Politieke ontwikkelingen

Roemenië heeft toegang gekregen tot het Visa Information System

Roemenië en Bulgarije hebben op 4 oktober jl. via een besluit van het Europees Parlement toegang gekregen tot het Visa Information System(VIS).  Het VIS laat de twee landen toe om gegevens te controleren en te verifiëren, maar geen eigen toegangsrechten voor het systeem om wijzigingen aan te brengen.
Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, zei op zijn Twitter-account dat “Roemenië en Bulgarije” zich bij Schengen moeten aansluiten. De stemming van vandaag over de toegang tot het Visa Information System is een stap voorwaarts om de grenscontrole te versterken. ”
Zijn verklaring komt nadat de president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, in zijn september-State of the Union-toespraak, heeft vastgesteld dat Roemenië en Bulgarije “onmiddellijk” in het Schengengebied van vrij verkeer zouden moeten aansluiten als de Europese Unie de bescherming van de buitengrenzen wil versterken.
De Europese Commissie had eerder gezegd dat Roemenië en Bulgarije voldoen aan de voorwaarden voor het toetreden tot het Schengengebied, maar verschillende landen hebben zich tegen de toetreding in de afgelopen jaren verzet. Eind september heeft de Europese Commissie officieel de Europese leiders gevraagd Roemenië en Bulgarije in het Schengengebied te accepteren.
Een definitieve politieke beslissing over Roemenië en de toetreding van Bulgarije tot het Schengen-gebied moet door de Europese Raad met eenparigheid van stemmen worden genomen.

Navo Assemblee over militaire aspecten van Schengen

Op de jaarlijkse Navo Assemblee dit jaar in Boekarest plaatsvond werd deze keer over de militaire raakvlakken met de Schengenzone gesproken. De versterkte buitengrens bewaking van de Europese Unie is niet alleen  gericht op de migrantenproblematiek maar evenzeer op de bestrijding van het terrorisme. De assemblee bevestigde dit belangrijke aspect, maar dan zal Roemenië wel deel moeten uitmaken van de Schengenzone. In een ander verband werd ook een belanrijke rol aan Roemenië toegekend in verband met de nadrukkelijke aanwezigheid van de Russische vloot in de Zwarte Zee en de instabiele gebieden in hun directe nabijheid zoals Transnistrië en Oost-Oekraïne.
De Roemeense Minister van Defensie Mihai Fifor bevestigde voornoemde aspecten en noemde daarbij onder andere de consolidatie van de zeestrijdkrachten en hij noemde daarbij expliciet de bouw van de vier corvetten. Deze order was al eerder gegund aan Damen Shipyards in Galati,maar doordat de Roemeense overheid fouten heeft gemaakt bij de aanbestedings- c.q. goedkeuringsprocedure en deze fout nog steeds niet heeft hersteld, omzeilde de Roemeense Minister van Defensie onderhavig thema en bleef het bij een vage uitspraak dat het in de plannen was opgenomen. In een later stadium gaf de Minister van Defensie aan dat over de militaire aspecten van Schengen verkeerd was gecommuniceerd en het al dan niet toetreden tot de Schengenzone onafhankelijk moet worden gezien van het besprokene in de Navo Assemblee.

Roemeense burgemeester nagelt ministerie aan de schandpaal

De Burgemeester Daniel Tudor Mihalache van Europa’s meest vervuilde plaats: Copşa-Mică, gelegen in het district Sibiu 12 km ten zuiden van de stad Medias heeft een 320 kilometer lange voettocht naar Boekarest ondernomen om de wanorde bij het Roemeense Ministerie van Milieu aan de kaak te stellen.
Via een verordening van de regering in 2007 kreeg hij de toezegging van de financiering om een drink- en afvalwaterleiding aan te leggen. Ondanks dat de werkzaamheden zich thans in de afrondingsfase bevinden heeft het Ministerie van Milieu slechts 50% van de toegezegde financiering voldaan. Het bedrijf dat een en ander heeft uitgevoerd heeft de armlastige gemeente thans verzocht om de achterstallige betaling van € 153.508 te voldoen en indien deze betaling uitblijft zal hij via de rechter een blokkering afdwingen van alle gemeentelijke inkomsten en uitgaven. Deze burgemeester laat zich na zijn 11 dagen durende voettocht niet met een kluitje in het riet sturen en heeft inmiddels afspraken met de ministeries van Milieu en van Water, alsmede het kabinet van de President. In het algemeen wil hij de slechte betalingsmoraliteit van de overheid die daarmee de wet overtreden aan de kaak stellen.

Bijzonder bericht

Roemeense tennisspelers domineren wereldtop

Dank zij haar enorme prestaties op het onlangs gehouden WTA Toernooi in Peking heeft de Roemeense tennister Simon Halep zich als nieuwe nummer één van de wereld geplaatst van het vrouwentennis. Zij neemt deze positie over van Garbiñe Muguruza. Halep versloeg Jelena Ostapenko in de halve finales met 6-2 en 6-4 en nam daarmee revanche voor de finale van Roland Garros, waarin de Letse eerder dit jaar nog te sterk was. Door die nederlaag greep Halep nog naast de nummer één-positie.Halep bezette sinds juni van dit jaar al de tweede plaats op de wereldranglijst en was niet eerder de nummer één van de wereld. Ze is bovendien de eerste Roemeense die de mondiale ranking leidt.
Het Roemeens Nederlandse duo Jean-Julien Rojer en Horia Tecau die eveneens bij het dubbelspel tot de wereldtop behoren, hebben onlangs in New York de dubbeltitel bij de mannen gepakt op het US Open. Het Nederlands-Roemeense duo klopte in de finale de Spanjaarden Feliciano Lopez en Marc Lopez in twee sets: 6-4 en 6-3.Het is voor de 36-jarige Rojer en de 32-jarige Tecau de tweede grandslamtitel. In 2015 won het ervaren tandem op Wimbledon het dubbelspel. Rojer vormt sinds 2014 een dubbelkoppel met Tecau. In hun eerste jaar samen wonnen ze direct acht ATP-titels. In 2015 volgde, naast het grote succes op Wimbledon, de winst van de ATP World Tour Finals.

In Memoriam – Coen Stork (89) overleden

Oud-diplomaat Coen Stork is op 89-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn familie bevestigd. Stork doorliep een lange carrière in de diplomatie, die begin jaren 60 van de vorige eeuw begon in Zuid-Afrika en eindigde als ambassadeur in Roemenië waar hij in 1989 de val van dictator Nicolae Ceausescu meemaakte. Hij deed voor de Nederlandse media verslag van de tumultueuze gebeurtenissen in Boekarest en de rest van Roemenië, en werd ook na die tijd geregeld uitgenodigd om op de televisie dictaturen en de val van autoritaire leiders te becommentariëren.
Tijdens zijn eerste aanstelling in het door apartheid diep verdeelde Zuid-Afrika woonde Stork in 1964 als officiële waarnemer het Rivonia-proces bij, waar Nelson Mandela levenslang opgelegd kreeg. Daarna verwisselde hij de ene lastige post voor de andere, van het door oorlog verscheurde Vietnam tot het Madrid onder Franco, en Argentinië tijdens de zogenoemde Vuile Oorlog van de junta in de jaren 70.
Hij was een onorthodoxe diplomaat, met oog voor kunstenaars en andersdenkenden, voor mensen in de hoek waar de klappen vielen. Van 1982 tot 1987 was Stork ambassadeur in Cuba, waar hij thuis andersdenkenden ontving. In zijn Roemeense tijd bood hij hulp aan de dissidenten die het zwaar hadden onder het harde regime van Ceausescu. Zijn memoires verschenen in 2012 onder de titel De Rode Ambassadeur. Stork hoorde afgelopen juni dat hij ziek was, en is maandag in zijn woonplaats Amsterdam overleden.
“Coen Stork was voor mij een zeer aimabele persoonlijkheid met een groot gevoel voor humor. In het hedendaagse Roemenië was hij al een levende legende en door de oudere generatie werd en wordt met ontzag over hem gesproken. Voor velen, waaronder ik zelf, die hem van nabij kenden, zal hij altijd een dierbare herinnering blijven en dat geldt ook voor de in Nederland verblijvende Roemenen die door hem werden geholpen omdat zij hun land noodgedwongen moesten verlaten”, aldus Ben Jager, honorair consul generaal van Roemenië in Nederland.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend.