Nieuwsbrief april 2025
DRN – Fast forward
Van verandering naar verbetering
Dat impliceert dat vooral ervaringsdeskundigen de ruimte moeten krijgen en daartoe rekenen wij een substantieel deel van onze leden. En het is onze taak om deze ervaringsdeskundigen de ruimte te bieden om hun kennis te delen met anderen, het is een belangrijk aspect van het lid zijn van een netwerk als de DRN. Het betekent ook dat wij meer individuele aandacht zullen besteden aan onze leden. Een ander bijkomend effect van het lidmaatschap is uiteindelijk denken wij dan de vraag van iedere ondernemer te kunnen beantwoorden “What is in it for me” ! Het was tevens het uitgangspunt toen in 2006 de DRN werd opgericht: Voor ondernemers door ondernemers.
Als je jouw merknaam maar vaak genoeg toont of aan de doelgroep laat horen gaat het vanzelf bekender voelen. Bekend maakt bemind, dus zodra jouw merkbekendheid geniet bij de doelgroep worden associaties positiever. Bedrijven zorgen ervoor dat (potentiële) klanten hun merk- of bedrijfsnaam zoveel mogelijk zien, zowel online als offline. Dat als kosteloos onderdeel van een branding-campagne bij het lidmaatschap van de DRN.
Financiele Sector
Banca Comercială Romana (BCR) lanceert de eerste 100% elektrische mobiele bank
Banca Comercială Romana (BCR) lanceert de eerste 100% elektrische mobiele bank, georganiseerd in de vorm van een modulaire vrachtwagen die toegang biedt tot moderne bankdiensten in landelijke en kleine stedelijke gemeenschappen in Roemenië.
Het initiatief is onderdeel van de strategie van BCR en vormt een aanvulling op het programma voor financiële inclusie van lokale gemeenschappen, waarmee het in oktober 2022 zijn eerste mobiele eenheid in omloop bracht, die al 26 landelijke en kleine stedelijke gemeenschappen in het hele land heeft bereikt. Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met Vodafone Romania, OMNIASIG Vienna Insurance Group, BCR Asigurări de Viață VIG en, vanaf dit jaar, Medlife.
“Het succes van het pilotprogramma voor financiële en technologische inclusie, waarmee we 26 plattelands- en kleine stedelijke gemeenschappen hebben bereikt, heeft ons bevestigd dat er in het hele land een grote behoefte en wens is voor financiële en digitale educatie. Nu stelt de lancering van de eerste elektrische mobiele bank en de gelijktijdige uitrol van twee mobiele BCR-eenheden ons in staat om onze inspanningen uit te breiden om in zoveel mogelijk lokale gemeenschappen aanwezig te zijn. We streven ernaar om tegen 2025 ten minste 24 plaatsen te bereiken om een open dialoog te starten over hoe we hun ontwikkeling kunnen ondersteunen en de financiële inclusie kunnen vergroten. We zijn ervan overtuigd dat we samen met de mensen in deze gemeenschappen een welvarender Roemenië kunnen opbouwen dat beter is voorbereid op economische uitdagingen. Het opbouwen van welvaart begint op grassrootsniveau, één persoon op grassrootsniveau, gemeenschap voor gemeenschap, kilometer voor kilometer, en daarom zijn we klaar om weer op pad te gaan.” – Dana Dima, Vice President Retail & Private Banking BCR
De nieuwe mobiele unit, een primeur in het Roemeense financiële landschap, is georganiseerd in een modulaire vrachtwagen, met een bruikbare ruimte van 60 vierkante meter, die is uitgerust met alle faciliteiten van een modern bankfiliaal: kantoren, digitale diensten, multifunctionele apparatuur, terras en alle benodigde functionaliteiten. De mobiele unit heeft een actieradius van 400 kilometer en kan ongeveer 3 uur lang onafhankelijk van elke stroombron werken.Sinds de start van het programma in oktober 2022 heeft de eerste mobiele unit van BCR meer dan 11.000 km afgelegd, 26 locaties bezocht en financiële educatieworkshops voor 3.500 deelnemers ondersteund.
Agri & Watersector
DRN richt zich op alle sectoren van het bedrijfsleven
Immers als men de randvoorwaarden van de agrarische sector in ogenschouw neemt zal men de daaraan gerelateerde watersector ook in ogenschouw moeten nemen en onderstaand bericht vanuit de praktijk is daarvan een goed voorbeeld.
Over irrigatie
Adrian Petcu, oprichter van Terraview Romania, een leverancier van irrigatiesystemen:
“Boeren hebben begrepen dat de weg in de landbouw eenrichtingsverkeer is en dat als je niet irrigeert, je geen hoop meer hebt!
We hebben als Terraview 3 projecten in uitvoering en 10-12 besprekingen over andere.” Ons bedrijf heeft irrigatiesystemen aangelegd op een totale oppervlakte van ruim 10.000 hectare.
♦ Momenteel wordt er gesproken over de ontwikkeling van nieuwe projecten van elk 200 tot 3.000 hectare.
♦ De kosten variëren afhankelijk van het type systeem, van 1.000 euro/hectare tot 5.000 euro/hectare.
♦ Er zijn projecten die zichzelf binnen 2-3 jaar terugverdienen, maar ook projecten die zichzelf binnen 5-7 jaar terugverdienen.
♦ In Roemenië, maar ook in de portefeuille van het bedrijf, wordt de irrigatiemarkt gedomineerd door draaisystemen, met een aandeel van 70-80%.
Het is een mythe dat boeren bij droogte of hitte naar oplossingen voor irrigatie zoeken, en dat ze bij regen of sneeuw het probleem vergeten en andere prioriteiten stellen. Tegenwoordig zien steeds meer boeren, ongeacht hun omvang (klein, middelgroot of groot), irrigatie als een investering voor de middellange en lange termijn en nemen ze het op in hun jaarlijkse budget, aldus Adrian Petcu.
“De laatste jaren zien we een afname van deze trend (het investeren in irrigatiesystemen op kritieke momenten, red.), omdat we in de eerste plaats samenwerken met grote bedrijven die een zeer goed uitgewerkt ontwikkelingsplan hebben en dat nauwgezet volgen. Maar zelfs kleinere en middelgrote boeren hebben begrepen dat de weg naar landbouw eenrichtingsverkeer is en dat als je niet irrigeert, er niets te hopen valt! De standaard vijfjarige landbouwcycli die we kenden – een slecht jaar, een heel goed jaar en gemiddelde jaren – bestaan niet meer. “Er waren ook drie slechte landbouwjaren op rij. Ook al zien boeren nog steeds sneeuw of regen, ze weten dat het weer slechter kan worden en proberen daarom van tevoren irrigatieoplossingen te implementeren”, aldus Adrian Petcu.
Bijkomende zaken waar de Roemeense overheid verantwoordelijk voor is, zijn de grootscheepse illegale ontbossing (leidt tot verwoestijning) en het beperkte toezicht daarop van Romsilva(het equivalent van het Nederlandse Staatsbosbeheer) en uiteraard komt dan ook de Roemeense watersector in beeld. Nu in Nederland de “stoppers” in beeld en in actie komen wordt over de grens gekeken naar mogelijkheden om hun bedrijf elders voor te zetten en Roemenië komt dan zeker ook in aanmerking. Last but not least: Nederland heeft een zeeklimaat en Roemenië heeft een landklimaat.
Oproep DN Agrar aan Nederlandse en Roemeense overheden

Foto: DN Argar beschikbaar gesteld aan DRN
Op de vraag aan Peter de Boer van DN Agrar: Wat zijn volgens u de belangrijkste kansen en uitdagingen voor Nederland en Roemenië en hun samenwerking.
Zijn antwoord is:
“Beide landen hebben unieke kansen en staan voor uitdagingen op het gebied van circulariteit, voedselzekerheid en mestbeheer. Roemenië kan profiteren van Nederlandse expertise in het creëren van producten met toegevoegde waarde uit mest, zoals organische meststoffen en biogas. Dit zou de gezondheid van de bodem verbeteren en de afhankelijkheid van synthetische meststoffen verminderen, wat de duurzaamheid van de landbouw op de lange termijn ten goede komt. Ik geloof dat de belangrijkste kans voor samenwerking ligt in kennisuitwisseling en technologieoverdracht. Nederland heeft geavanceerde expertise in mestverwerkingstechnologieën. Kennis delen met Roemenië kan helpen bij het ontwikkelen van lokale capaciteit voor verantwoord mestbeheer en het creëren van een meer circulair landbouwsysteem.’ ‘Dit zou gezamenlijke onderzoeksprojecten, trainingsprogramma’s voor boeren en landbouwprofessionals en de ontwikkeling van op maat gemaakte oplossingen die zijn aangepast aan de Roemeense context kunnen omvatten. Om de samenwerking succesvol te laten zijn, moeten beide regeringen samenwerken en een ondersteunend regelgevingskader creëren dat innovatie en investeringen in duurzame landbouwpraktijken aanmoedigt. Door zich op deze sleutelgebieden te richten, kunnen Nederland en Roemenië een wederzijds voordelig partnerschap creëren dat bijdraagt aan een meer circulaire en voedselveilige toekomst.’ Wat is een mogelijke rol of kans voor uw bedrijf in deze context? En hoe kunnen we daarin samenwerken? ‘DN AGRAR, als grootste geïntegreerde zoötechnische boerderij van Roemenië, is goed gepositioneerd om de duurzaamheid van haar activiteiten te verbeteren. Onze verticale integratie stelt ons in staat om ons te richten op verantwoord landbeheer, dierenwelzijn en efficiënt gebruik van hulpbronnen. We streven ernaar een leider te zijn in duurzame melkveehouderij.
In overleg met alle betrokkenen kan de DRN een aanzet geven in de vorm van een handelsmissie waarbij de overheden ook zijn vertegenwoordigd door landbouw en of handelsraden en of verantwoordelijke staatsecretarissen.
Foto: DN Argar beschikbaar gesteld aan DRN
The future of Agri Food Production
Het Consulaat van het Koninkrijk der Nederlandse honorair consul in Iași, in samenwerking met de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Roemenië en de Universiteit voor Levenswetenschappen “Ion Ionescu de la Brad” in Iași (USV Iași), hebben de eer om de tweede editie van de internationale conferentie “The Future of Agri-Food Production – Dutch-Romanian climate-smart agricultural solutions” te organiseren en u hiervoor uit te nodigen. Deze conferentie heeft als doel slimme landbouwoplossingen te presenteren op basis van best practice-modellen uit Nederland en Roemenië.
Het evenement vindt plaats op dinsdag 29 april 2025, vanaf 09:30 uur, in de Aula Magna van de Universiteit voor Levenswetenschappen van Iași en brengt nationale en Nederlandse experts, agrarische ondernemers, boeren en vertegenwoordigers van het hoger onderwijs samen om te discussiëren over de toekomst van de agrovoedingsproductie.
De Organisatie van Vrouwelijke Ondernemers is een van de belangrijkste partners van dit evenement, dankzij de aanwezigheid als gastheer en medeorganisator van onze collega Amalia Georgescu, eerste vicevoorzitter van OFA. Tevens honorair consul van Nederland in Roemenie.
De landbouw- en agrovoedingssector heeft de afgelopen jaren te maken gehad met verschillende uitdagingen van klimatologische en geopolitieke aard. Wereldwijde voedsel- en energiecrises, afnemende drinkwatervoorraden, vervuiling en verlies aan biodiversiteit vereisen de implementatie van concrete maatregelen om deze te beperken en de veerkracht van de agrovoedingssector te versterken. Om klimaatverandering te bestrijden en ons hieraan aan te passen, moeten we slimme landbouwoplossingen bedenken en implementeren.
In deze context bespreken we samen met onze gerenommeerde gasten nieuwe oplossingen die zijn aangepast aan het water- en bodembeheer en succesvolle projecten uit de academische en economische wereld. We presenteren verschillende modellen van goede praktijken voor duurzame en veerkrachtige landbouw, de nieuwste technologieën voor bodem- en gewasbeheer en de prestaties van succesvolle ondernemers in de landbouw- en agrovoedingssector.
Onder de sprekers en speciale gasten die bij ons aanwezig zullen zijn, bevinden zich:
- E. Willemijn van Haaften, Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Roemenië
- Sophie Neve, landbouwadviseur, Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Roemenië
- Professor universiteit Dr. Gerard Jităreanu, rector van de “Ion Ionescu de la Brad” Universiteit voor Levenswetenschappen van Iaşi (USV)
- Amalia Georgescu, ondernemer, Honorair Consul van Nederland in Iaşi · Christian de Kleijn, gespecialiseerd onderzoeker Aeres Hogeschool, Nederland
- ingenieur Adrian Iurcan, CEO BIOCOMP Romania
- Andere gasten en gastsprekers uit Nederland en Roemenië, zowel uit de publieke als private sector, worden binnenkort bevestigd.
Met deze conferentie willen we een unieke gelegenheid creëren voor dialoog en uitwisseling van ervaringen en ideeën. Zo leveren we een bijdrage aan de vorming van een strategische visie voor de toekomst van de agrovoedingsproductie in Roemenië en bieden we praktische oplossingen die nuttig kunnen zijn voor het beleid op dit gebied.
IT Sector
Revolutie in technologie: Roemenië krijgt het eerste kwantuminnovatiecentrum in Iași, in samenwerking met IBM
Het eerste IBM Quantum Innovation Center in Roemenië, FreeYa Mind, zal in Iași gevestigd zijn en professionals opleiden die het potentieel van quantumtechnologie op veel gebieden kunnen benutten, van complexe simulaties in medisch onderzoek tot cryptografie en geavanceerde algoritmen voor kunstmatige intelligentie, schrijft AGERPRES.
Deze unieke campus in Roemenië, de tweede in Europa, heeft een moderne visie gericht op onderwijs, onderzoek en ondernemerschap. In dit centrum, dat naar verwachting in 2026 gereed zal zijn, worden cursussen en workshops over kwantumtechnologie georganiseerd, die toegankelijk zijn voor studenten en professionals uit verschillende vakgebieden.
Het IBM Quantum Innovation Center, FreeYa Mind, krijgt via de cloud toegang tot de quantumcomputers van IBM en kan aangesloten organisaties toegang bieden tot de nieuwste quantumsystemen en -bronnen van IBM, inclusief training en ondersteuning voor hun gebruikers.
”De FreeYa Mind campus kan worden omschreven als een ambitieus project. Wij zien het als een ecosysteem dat vanuit drie perspectieven moet worden bekeken: onderwijs, onderzoek en innovatie en ondernemerschap. Al in februari kunnen we hier in Iași profiteren van deze kwantumrevolutie en de buitengewone kracht van een kwantumcomputer. Vorige week had ik mijn eerste les en tot mijn verbazing zat het lokaal vol met studenten, masterstudenten, promovendi en hoogleraren. Iedereen genoot van de eerste live cursus met toegang tot de quantumbron. “We willen de partnerschappen die we al met de vijf universiteiten in Iași hebben gesloten, op nationaal niveau uitbreiden”, zei Cornel Scripcă, medeoprichter van FreeYa Mind Campus, tijdens het lanceringsevenement op woensdag.
Binnen het centrum worden geavanceerde onderzoekscentra op het gebied van quantum computing, natuurkunde en techniek gevestigd, ondersteund door een hoogwaardig ondergronds datacentrum dat computer- en beveiligingsbronnen biedt voor geavanceerde quantum- en AI-technologieën.
Quantumtechnologie herdefinieert de grenzen van kennis en zorgt voor een revolutie in de manier waarop we de grootste uitdagingen van de wereld aanpakken. Het vermogen om bepaalde berekeningen exponentieel sneller uit te voeren dan klassieke computers, opent nieuwe mogelijkheden voor de industrie, het onderwijs en het onderzoek.
”Dit project is uniek in Roemenië. Deze samenwerking met de FreeYa Mind Campus ondersteunt de ontwikkeling van een geavanceerd multidisciplinair wetenschappelijk centrum in Iași. “Dankzij de toegang tot de quantumtechnologieën en -bronnen van IBM kunnen studenten en onderzoekers samenwerken in een dynamische, toekomstgerichte omgeving en oplossingen onderzoeken voor echte uitdagingen”, vertelde Cerasela Băiculescu, Country General Manager van IBM Roemenië en Moldavië, aan de pers.
Sector Luchtvaart:focus op Moldavië
Belangrijke upgrade vliegverbindingen met Moldavië.(Ook met Nederland)
Wizz Air Wizzair wijst derde vliegtuig toe aan luchthaven Chisinau en plant zes nieuwe routes vanaf oktober
Luchtvaartmaatschappij Wizz Air kondigt de ontwikkeling van haar netwerk vanaf Chisinau aan voor het winterseizoen van 2025. In oktober zal het bedrijf haar derde vliegtuig inzetten en zes nieuwe routes introduceren. Door deze uitbreiding worden er ruim 393.000 extra stoelen verkocht van en naar de Republiek Moldavië. Tickets zijn nu al verkrijgbaar op wizzair.com of via de mobiele app van de luchtvaartmaatschappij, met tarieven vanaf 19,99 euro.
Prijzen gelden voor een enkel vluchtsegment, inclusief administratiekosten en andere niet-optionele kosten. Er is één stuk handbagage inbegrepen (max.: 40x30x20 cm). Voor de trolley en elk stuk ingecheckte bagage worden extra kosten in rekening gebracht. De prijs geldt alleen voor boekingen via wizzair.com en de mobiele WIZZ-app.
De toevoeging van het nieuwe Airbus A320-vliegtuig aan de Moldavische vloot van de luchtvaartmaatschappij op 26 oktober 2025 markeert een nieuwe belangrijke stap voor de lokale activiteiten van Wizz Air. Vanaf vandaag kunnen passagiers tickets kopen voor zes nieuwe rechtstreekse vluchten van Chisinau naar Milaan-Bergamo, Karlsruhe/Baden-Baden, Billund, Bari en Athene.
Chisinau krijgt ook een directe verbinding met Maastricht, Nederland. Dit wordt een nieuwe bestemming in het gehele Wizz Air-netwerk. Vijf nieuwe routes worden drie keer per week uitgevoerd, terwijl de verbinding Milaan-Bergamo vier keer per week wordt uitgevoerd. Vluchten naar Milaan-Bergamo beginnen op 26 oktober 2025, naar Karlsruhe/Baden Baden en Billund op 27 oktober, en naar Bari, Athene en Maastricht op 28 oktober.
Met de toewijzing van de nieuwe vliegtuigen kan het bedrijf zijn connectiviteit verbeteren door de vluchtfrequenties op twee bestaande routes van Chisinau naar Parijs Beauvais en Berlijn te verhogen. Met de toevoeging van het derde vliegtuig aan de basis biedt Wizz Air passagiers in de winter directe verbindingen naar 27 bestemmingen in 15 landen, waaronder populaire routes als Abu Dhabi, Berlijn, Brussel Charleroi, Wenen, Rome, Londen Luton en Warschau.Wizz Air streeft ernaar uitstekende service te bieden en haar netwerk voortdurend te ontwikkelen om aan de behoeften van haar klanten te voldoen. Wizz Air is daarnaast actief op zoek naar nieuwe cabine- en vluchtbemanningsleden in de Republiek Moldavië en is van plan om nieuwe collega’s op de basis aan te nemen. De volgende wervingsdag vindt plaats op 15 april.
“Ik ben er trots op dat Wizz Air zo snel groeit in Moldavië, met een derde vliegtuig en tientallen nieuwe bestemmingen in slechts zes maanden. Het nieuwe vliegtuig dat vandaag is aangekondigd, brengt jaarlijks 393.000 extra stoelen op de markt voor passagiers die van en naar Chisinau reizen. Ik ben vooral blij om de route naar Maastricht aan te kondigen, een unieke bestemming in het Wizz Air-netwerk. De luchtvaartmaatschappij blijft investeren in haar groei in Moldavië en biedt steeds meer betaalbare reismogelijkheden, banen voor piloten en cabinepersoneel in Moldavië. Wizz Air gelooft sterk in de waarde van reizen als een unieke ervaring en zal blijven werken om ervoor te zorgen dat alle passagiers meer mogelijkheden hebben om de wereld te verkennen”, aldus Andras Rado, hoofd communicatie bij Wizz Air.
“We zijn verheugd om ons strategische partnerschap met Wizz Air te versterken door een derde vliegtuig toe te wijzen aan haar basis in Chisinau. Deze beslissing weerspiegelt het sterke vertrouwen van Wizz Air in het potentieel van onze luchthaven en stelt ons in staat om ons directe routenetwerk uit te breiden, waardoor Chisinau met nog meer Europese bestemmingen wordt verbonden. Uitbreiding van vliegroutes en toenemende frequenties brengen tastbare voordelen voor onze passagiers – toegankelijkere en gemakkelijkere reisopties, of het nu gaat om vakanties, familiebezoeken of zakenreizen – terwijl de lokale economie wordt gestimuleerd. We kijken met optimisme en vertrouwen naar de toekomst, aangezien deze nieuwe ontwikkelingsfase Chisinau International Airport transformeert in een modern en efficiënt verbindingspunt, wat op de lange termijn voordelen oplevert voor onze passagiers en onze gemeenschap”, aldus Sergiu Spoială, waarnemend directeur van Chisinau International Airport.
Politieke Ontwikkelingen in Moldavië
Moldavië opent zijn deuren naar het Westen
Met zijn IT-specialisten en vruchtbare landbouwgrond probeert het land Nederlandse bedrijven te verleiden. Russische invloed, de oorlog in Oekraïne en corruptie blijven risico’s waar ondernemers rekening mee moeten houden.
Moldavië maakt zich los van de Russische invloedssfeer en richt zich op Europese integratie.
Het land biedt lage belastingtarieven en vruchtbare grond, terwijl de pro-Europese regering de corruptie probeert te bestrijden.
Ondanks Russische inmenging en de oorlog in buurland Oekraïne zien ondernemers mogelijkheden op het gebied van IT-uitbesteding en landbouwproductie.
In 2008 was ondernemer Sander Geels naarstig op zoek naar IT-talent. In Nederland schoot de zoektocht totaal niet op. Dus toen een kennis aanbood om een keer bij zijn programmeerafdeling in Moldavië te komen kijken, grepen hij en zijn compagnon die kans met beide handen aan.
Het bleek een schot in de roos. ‘In een mum van tijd hadden we drie steengoede softwareontwikkelaars in dienst’, herinnert hij zich zeventien jaar later. ‘De salarissen lagen een stuk lager, dus we liepen ook weinig risico.’ De ondernemer is niet meer vertrokken. Nog steeds ziet hij ‘enorme’ kansen voor Nederlandse bedrijven in het Oost-Europese land.
Lange tijd koos Moldavië, dat wordt ingeklemd door Roemenië en Oekraïne, voor een neutrale koers tussen Moskou en het Westen. De afgelopen jaren, versterkt door de invasie van Oekraïne, wendt Chisinau zich nadrukkelijk tot het Westen. Het land hoopt in 2030 toe te treden tot de Europese Unie. Maar daarvoor moet het eerst zijn rechtsstaat hervormen en de corruptie wegwerken. Vorig jaar scoorde
het 43 punten op de jaarlijkse corruptie-index van Transparency International, waarbij 100 punten weinig corruptie betekent (Nederland staat op een score van 78).
Afkicken van Russisch gas
Rusland neemt Moldavië die Europese draai niet in dank af. Het land is meermaals gestraft met boycots door het land waarmee het tot 1991 in de Sovjet-Unie zat. Toen Moldavië na de invasie van Oekraïne in 2022 Kiev steunde, draaide het Kremlin de gaskraan dicht. Het land moest daarop in rap tempo afkicken van Russische brandstof. Dat ging gepaard met een hoge prijs: de economie kromp dat jaar zo’n 5%. Daarbovenop werd het land afgelopen jaren tevens geteisterd door de coronapandemie en moest het grote aantallen Oekraïense vluchtelingen opnemen. Met steun van de Europese Unie probeert Moldavië zijn economie weer aan de praat te krijgen. Komende jaren kan het land een steunprogramma van €1,9 mrd tegemoetzien. Ook zet Moldavië zijn deuren open voor westerse investeerders. Nederlandse bedrijven zijn van harte welkom vanwege de ‘hoogwaardige technologie, landbouw en farma-industrie’, zei premier Dorin Recean eerder tegenover het FD.
Biedt het Oost-Europese land kansen voor Nederlandse bedrijven? Met die vraag toog een aantal ceo’s naar hoofdstad Chisinau voor het Moldova Benelux Business Forum, eerder deze maand. Twee dagen aan presentaties en bedrijfsbezoeken om Nederlandse ondernemers te verleiden tot het aangaan van zakenrelaties in Moldavië.
Op zoek naar programmeurs
‘Moldavië klinkt tot nu toe veelbelovend’, aldus IT-ondernemer Sander van Dongen tijdens de koffiepauze op de bijeenkomst. Voor zijn bedrijf, Itum, zoekt hij mogelijkheden om IT-taken uit te besteden. Eerst werkte hij met Oekraïense programmeurs, maar door de oorlog werd dat ingewikkeld. Taken uitbesteden naar India, wat hij ook heeft geprobeerd, ging moeilijk vanwege cultuurverschillen. Samenwerkingen in Moldavië aangaan, ziet hij wel zitten. ‘We beginnen dan voorzichtig. We sturen eerst een opdracht en kijken hoe dat uitpakt.’
Van Dongen is naar het juiste land afgereisd, denkt Geels. Zijn bedrijf, Backstage-IT, koppelt Moldavische programmeurs aan Nederlandse bedrijven. Hij wijst erop dat in Nederland nauwelijks IT’ers te vinden zijn. ‘Grote bedrijven moeten programmeurtaken haast wel uitbesteden in het buitenland’, zegt hij. ‘In Moldavië het relatief makkelijk om een goede programmeur te vinden voor een redelijk salaris.’ Daarnaast is het land een stuk makkelijker te bereiken, vergeleken met andere outsourcelocaties, zoals India.
Om de IT-industrie in eigen land te stimuleren, biedt Chisinau riante belastingvoordelen. Ondernemers betalen slechts 7% omzetbelasting, werknemers hoeven helemaal geen belasting te betalen over hun inkomen. ‘Uitzonderlijke tarieven’, aldus Van Dongen. ‘Zo voordelig heb ik het nog nergens gezien.’ Zo riant, dat het binnen de EU zou worden gezien als oneerlijke concurrentie, aldus de ondernemer.
Met open armen ontvangen
Geels, die sinds 2008 deels in Chisinau woont, heeft het land afgelopen jaren naar Europa zien toegroeien. ‘Tijdens mijn begindagen duurden betalingen eindeloos, iets regelen bij de overheid ging altijd moeizaam’, zegt hij. Ook hoorde hij veel geruchten over smeergeld. ‘Bedrijven worden nu met open armen ontvangen. Bureaucratische procedures, zoals het openen van een zaak, zijn zo geregeld.’
‘‘Als je twintig bent en je wil boer worden, moet je absoluut overwegen om naar Moldavië te gaan’
Henk de Lange, landbouwconsultant
Een groot deel van zijn werk bestaat uit het overbruggen van cultuurverschillen. Een erfenis van het communisme is dat veel Moldaviërs gewend zijn aan hiërarchische organisaties waarin initiatief tonen niet wordt beloond. Jongeren vinden snel hun draai in horizontalere structuren, ziet Geels. Als hij merkt dat zijn teamleden iets dwarszit, heeft hij ze weleens om twee uur ’s middags meegenomen naar een kroeg. ‘Het eerste halfuur is dan wat ongemakkelijk, maar daarna komen de tongen los’, zegt hij. ‘Zodra ze merken dat ze het oneens mogen zijn met hun leidinggevende, vinden de meesten dat hartstikke prettig.’
Vruchtbare grond
Naast IT-specialisten heeft Moldavië ook bijzonder vruchtbare grond. Henk de Lange, die sinds 2019 in het Oost-Europese land werkt als landbouwconsultant, is met name te spreken over de smaak van Moldavisch fruit. De combinatie van frisse nachten maar zonnige dagen in augustus en september geeft volgens hem een hoog suikergehalte en smaak.
‘Als je twintig bent en je wil boer worden, moet je absoluut overwegen om naar Moldavië te gaan’, zegt hij. De consultant wijst erop dat in Nederland veel landbouwkennis aanwezig is. En samen met Oekraïne heeft het land volgens hem de vruchtbaarste grond van Europa. ‘Het was niet voor niets de voedselschuur voor de hele Sovjet-Unie.’ Nu is het juiste moment om naar Moldavië te gaan, stelt hij. Aankomende jaren, rond de EU-toetreding, zullen de grondprijzen flink stijgen, is zijn verwachting. ‘Dat gebeurde ook toen Roemenië en Bulgarije EU-lid werden.’
Veel Moldavische wijn, fruit en groenten ging van oudsher naar Rusland. Maar vanwege Russische boycots moet het Oost-Europese land nu zijn oogst in Europa zien kwijt te raken. Zo exporteerde het land in 2018 zo’n 70% van zijn abrikozen, kersen, perziken en pruimen naar Rusland. Vijf jaar later, in 2023, was dit slechts ongeveer 18%. Een groot deel daarvan vindt nu zijn weg naar de EU.
Russische inmenging
Terwijl Moldavische boeren zich op de Europese markt begeven, overspoelt Moskou het Oost-Europese land met pro-Russische desinformatie en propaganda. Het is allerminst zeker of de pro-Europese regering bij de verkiezingen in het najaar opnieuw een meerderheid zal halen. Ook is er een bloedige oorlog gaande in buurland Oekraïne. Veel analisten verwachten dat als het Rusland lukt Oekraïne te veroveren, Moldavië de volgende zal zijn. Is dit een reden om een zakelijk avontuur in Moldavië niet aan te gaan?
In 2022, na de invasie van Oekraïne, was het spannend, erkent IT-ondernemer Geels. ‘Het brengt risico’s met zich mee, daar moet je je bewust van zijn. Na de invasie moesten wij bijvoorbeeld snel een kantoor openen in buurland Roemenië.’ Wel wijst de ondernemer erop dat IT-taken outsourcen weinig investeringen vergt. Je hoeft immers geen fabriek te bouwen. Over Russische invloeden in Moldavië zelf maakt hij zich weinig zorgen. ‘Een pro-Europese koers is uiteraard beter voor het land, maar ook een aan het Kremlin gelieerde regering heeft uiteindelijk baat bij een goed functionerende economie.’
Over een Russische invasie maakt landbouwconsultant De Lange zich geen zorgen. De oorlog is in zijn ogen relatief ver weg. Meer zorgen maakt hij zich over de pro-Russische partijen in het parlement. ‘Veel aan Rusland gelinkte oligarchen hebben veel invloed op het rechtssysteem, en dat vormt een risico als je veel geld investeert in een boerderij.’ Als je juridische problemen krijgt, weet je immers niet zeker of het recht zal zegevieren. Maar, benadrukt hij, Moldavië zet op het gebied van corruptiebestrijding grote stappen. ‘Toen ik hier aankwam, kon je met genoeg geld elke rechtszaak winnen. Dat is nu echt anders.’
(BRON:Met toestemming van het Financieel Dagblad overgenomen)
Co Economische ontwikkelingen Roemenië in vergelijking met EU-landen
De economische groei van Roemenië in het vierde kwartaal van 2024 is het dubbele van het EU-gemiddelde
De economische groei van Roemenië in het vierde kwartaal van 2024 is het dubbele van het EU-gemiddelde
De economieën van de eurozone en de Europese Unie lieten in het vierde kwartaal van 2024 een lichte groei zien vergeleken met het derde kwartaal, maar de Roemeense economie groeide twee keer zo snel als het EU-gemiddelde, zo blijkt uit herziene gegevens die Eurostat recent publiceerde.
Volgens deze gegevens is het bruto binnenlands product van de 20 landen die de euro hebben ingevoerd in de periode oktober-december 2024 met 0,2% gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, terwijl Eurostat aanvankelijk een stijging van 0,1% had aangekondigd. Het Europese bureau heeft ook de gegevens over de Europese Unie herzien. De economie van de Europese Unie liet in het vierde kwartaal een groei van 0,4% zien ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat is het dubbele van de aanvankelijk aangekondigde groei van 0,2%.
Van de lidstaten werden de sterkste BBP-groeicijfers geregistreerd in Ierland (3,6%), Denemarken (1,6%) en Portugal (1,5%).
Wat Roemenië betreft, blijkt uit gegevens van Eurostat dat het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal van 2024 met 0,8% is gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit is nadat het BBP van Roemenië in het derde kwartaal met 0,1% steeg vergeleken met het tweede kwartaal.
Daarentegen is de economische prestatie van Roemenië, op jaarbasis, in het vierde kwartaal van 2024 vergeleken met het vierde kwartaal van 2023, een stijging van 0,7%, lager dan die van de economie van de eurozone (1,2%) en de EU (1,4%).
Over heel 2024 steeg het bruto binnenlands product met 0,9% in de eurozone en met 1% in de EU, na een stijging van 0,4% in beide zones in 2023.
Eurostat publiceerde vrijdag cijfers over de ontwikkeling van het werkgelegenheidspercentage in het vierde kwartaal. Volgens deze gegevens is het aantal werkenden in het vierde kwartaal met 0,1% gestegen in de eurozone en met 0,2% in de Europese Unie, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Roemenië was het land met de sterkste stijging van het werkgelegenheidspercentage van kwartaal tot kwartaal, met een stijging van 2%.
Eurostat schat dat er in het laatste kwartaal van vorig jaar 219,7 miljoen mensen in de Europese Unie werkzaam waren, waarvan 171,2 miljoen in de eurozone.
In het geval van Roemenië laten cijfers die eerder door het Nationaal Instituut voor de Statistiek zijn gepubliceerd, zien dat de Roemeense economie vorig jaar met 0,9% is gegroeid en dat het bruto binnenlands product (bbp) in het laatste kwartaal van 2024 met 0,7% is gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023 en met 0,8% ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
Het bruto binnenlands product (op basis van seizoensgecorrigeerde gegevens) voor het vierde kwartaal van 2024 werd geraamd op 453,833 miljard lei tegen huidige prijzen. In reële termen is dit een stijging van 0,8% ten opzichte van het derde kwartaal van 2024 en een stijging van 0,7% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023.
Op basis van de brutoreeks bedroeg het geschatte bruto binnenlands product voor het vierde kwartaal van 2024 523,709 miljard lei tegen huidige prijzen, een stijging – in reële termen – met 0,7% vergeleken met het vierde kwartaal van 2023.
Het geschatte bruto binnenlands product voor 2024 bedroeg 1.766 miljard lei tegen huidige prijzen, een reële stijging van 0,9% ten opzichte van 2023.
De volgende sectoren leverden in 2024 een positieve bijdrage aan de bbp-groei ten opzichte van 2023: groot- en detailhandel; reparatie van motorvoertuigen en motorfietsen; transport en opslag; hotels en restaurants (+0,4%), met een aandeel van 20,7% in de BBP-vorming en waarvan het activiteitenvolume met 2,1% steeg; openbaar bestuur en defensie; sociale verzekeringen in het openbare stelsel; onderwijs; gezondheidszorg en sociale bijstand (+0,1%), met een aandeel van 12,8% in de BBP-vorming en waarvan het activiteitenvolume met 0,6% is toegenomen; entertainment, culturele en recreatieve activiteiten; reparatie van huishoudelijke producten en overige diensten (+0,2%), met een aandeel van 3,1% in de BBP-vorming en waarvan het activiteitenvolume met 6,8% steeg.
Negatieve bijdragen aan de verandering van het BBP werden geleverd door de landbouw (-0,4%), met een aandeel van 3,2% in de BBP-vorming en waarvan het activiteitenvolume met 10,5% daalde, de bouw (-0,2%), met een aandeel van 7,5% in de BBP-vorming en waarvan het activiteitenvolume met 2,4% daalde, en de vastgoedtransacties (-0,1%), met een aandeel van 7,2% in de BBP-vorming en waarvan het activiteitenvolume met 1,3% daalde.
De industrie, informatie en communicatie, financiële bemiddeling en verzekeringen, evenals de professionele, wetenschappelijke en technische activiteiten droegen niet bij aan de verandering van het BBP; administratieve dienstverleningsactiviteiten en ondersteunende dienstverleningsactiviteiten, zoals gespecificeerd door de INS.
Fiscale Sector
Golf van veranderingen vanuit btw-perspectief. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen en wanneer treden ze in werking?
Verhoging van het plafond waarboven kleine bedrijven zijn vrijgesteld van BTW
In het ontwerpbesluit wordt voorgesteld om het plafond dat van toepassing is op de speciale vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen in Roemenië te verhogen van 300.000 lei naar 395.000 lei .
Door deze wijziging moeten belastingplichtigen met een jaaromzet die het plafond van 395.000 lei overschrijdt, uiterlijk op de datum waarop het plafond wordt overschreden, een verzoek tot BTW-registratie indienen. Vanaf die datum gaat het nieuwe belastingstelsel in.
Het ontwerp bevat ook een reeks overgangsbepalingen op grond waarvan belastingbetalers die zich dit jaar voor btw-doeleinden hebben geregistreerd, als gevolg van het overschrijden van het plafond van 300.000 lei, vanaf 1 april 2025 kunnen verzoeken om te worden verwijderd uit de administratie van personen die voor btw-doeleinden zijn geregistreerd, onder bepaalde voorwaarden (aangezien het plafond is verhoogd tot 395.000 lei).
In dit verband is het belangrijk om op te merken dat kleine ondernemingen die niet zijn geregistreerd voor BTW-doeleinden, deze belasting niet innen voor de leveringen van goederen/diensten die zij verrichten, maar dat zij ook geen BTW op aankopen kunnen aftrekken.
Wederkerigheid bij de toepassing van btw-vrijstelling voor kleine bedrijven in Roemenië en andere EU-landen
De toekomstige verordening biedt in Roemenië gevestigde personen de mogelijkheid om de regeling voor kleine ondernemingen in andere lidstaten van de Europese Unie (EU) toe te passen, maar ook aan in andere lidstaten gevestigde personen om deze speciale vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen in Roemenië toe te passen. De bepalingen zijn geldig als aan bepaalde voorwaarden is voldaan, waarbij rekening wordt gehouden met twee drempelwaarden: een jaarlijkse omzet op EU-niveau van maximaal 100.000 euro; het vrijstellingsplafond dat geldt in de lidstaat waar de handeling plaatsvindt.
Deze wijzigingen zijn bedoeld om de Europese bepalingen met betrekking tot de toepassing van de bijzondere regeling voor kleine ondernemingen, zoals vastgelegd in EU-richtlijn 285/2020 (tot wijziging van de btw-richtlijn) en in de EU-verordening betreffende administratieve samenwerking en uitwisseling van inlichtingen, om te kunnen toezien op de correcte toepassing van de bijzondere regeling voor kleine ondernemingen, om te zetten in Roemeense wetgeving.
Bepalen van de plaats van belastingheffing van bepaalde diensten
Het ontwerp van het Ministerie van Financiën stelt ook voor om de regels te wijzigen die de plaats van levering regelen voor activiteiten/evenementen waarbij sprake is van virtuele aanwezigheid, die via internet worden uitgezonden of via een ander virtueel middel ter beschikking worden gesteld (diensten met betrekking tot het verlenen van toegang tot evenementen; hoofd- en hulpdiensten met betrekking tot culturele, artistieke, sportieve, wetenschappelijke, educatieve, vermakelijke of soortgelijke activiteiten). Het doel van deze wijziging is om belastingheffing mogelijk te maken in de lidstaat van verbruik, zodat diensten die langs elektronische weg aan een klant worden geleverd, belastbaar zijn op de plaats waar de klant (natuurlijke/rechtspersoon) is gevestigd, zijn vaste adres heeft of zijn gebruikelijke verblijfplaats heeft. Tegelijkertijd wordt voorgesteld dat deze transacties niet in aanmerking komen voor verlaagde btw-tarieven.
Afschaffing van btw-vrijstellingen voor bepaalde goederen en diensten bestemd voor non-profitorganisaties. In het bovengenoemde document wordt ook voorgesteld om de btw-vrijstellingen voor de levering van bouw-/renovatie-/moderniseringsdiensten voor ziekenhuisafdelingen aan non-profitorganisaties af te schaffen, evenals voor de levering van medische apparatuur aan non-profitorganisaties. De maatregel zou ook gelden voor bedrijven die volledig in handen zijn van non-profitorganisaties.
De belastingdienst beweert dat deze wijziging is voorgesteld als reactie op een verzoek van de Europese Commissie aan de Roemeense autoriteiten, waarop Roemenië zich ertoe heeft verbonden de nationale wetgeving vanaf maart 2025 te wijzigen, teneinde deze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van de btw-richtlijn. Dit om te voorkomen dat de inbreukprocedure wegens onjuiste omzetting van communautaire bepalingen in gang wordt gezet.
Concluderend beoogt het door het Ministerie van Financiën gepubliceerde ontwerp een reeks wijzigingen waarmee belastingbetalers in de nabije toekomst rekening moeten houden, aangezien de implementatieperiode zeer kort is – sommige daarvan treden in werking vanaf de datum van publicatie van de noodverordening in het Staatsblad, en andere vanaf 1 april 2025.
Op de lange termijn worden belastingbetalers geconfronteerd met nieuwe veranderingen vanuit een btw-perspectief en vanuit de richting van de Europese Unie, aangezien de EU-Raad na jaren van debat het pakket ViDA – btw in het digitale tijdperk heeft goedgekeurd, dat gericht is op hervorming van de btw-wetgeving en dat geleidelijk zal worden geïmplementeerd tegen januari 2035. De ViDA-hervormingen zullen in de nabije toekomst worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU en de richtlijn zal vervolgens worden omgezet in de nationale wetgeving van de lidstaten.
Bijzondere berichten
Economische dimensie van de omwenteling in Roemenië Pionnen in het krachtenspel tijdens de Koude Oorlog
Nationalisatie, schadevergoeding, aanhalen van wederzijdse betrekkingen
“Tegen de achtergrond van een schets hoe na de Tweede Wereldoorlog de communisten in Roemenië de macht grepen, de koning afzetten en het democratisch bestel afschaften, beschrijft Dorin Perie, geboortig Roemeen, maar wonend in Nederland en oud docent aan de UvA, de economische dimensie van deze omwenteling, met als belangrijk element de nationalisaties van buitenlandse ondernemingen. De auteur verhaalt hoe westelijke landen, waaronder met name Nederland, op deze nationalisaties reageerden.”
Met zijn historische reconstructie van de Roemeens-Nederlandse economische relaties na de Tweede Wereldoorlog toont Dorin Perie in feite aan, hoe kwetsbaar een rechtsstaat is voor overweldiging in korte tijd door een principieel afwijkend politiek systeem, terwijl het decennia kan duren vooraleer schending van de democratische rechtsorde zoals wij die kennen, met respect voor o.m. andermans eigendommen en andere fundamentele rechten, weer (enigszins) is gecorrigeerd. Het betreft hier een les die, gelet op de huidige situatie in de wereld, nog niets aan relevantie heeft ingeboet.”
”Pieter Jan Wolthers, voorheen Nederlands ambassadeur in Roemenië (2000-2005).”
(NB Het boek is ook verschenen in de Roemeense taal)
Starters in Roemenië met vallen en opstaan en doorgaan!
In de huidige periode waarin vele boeren (de stoppers) die hun bedrijf elders voort willen zetten ook en de naam Roemenië wel eens voorbij zien komen. Het is natuurlijk afhankelijk van de mainstream media. Echter als men dan de naam van hun voormalige collega Janneke Vos hoort volgt er blik van herkenning en ook van nieuwsgierigheid. Want als je daaraan de steekwoorden geiten, schrijfster van boeken en het maken van contrabassen koppelt, raakt men het spoor bijster en wordt snel haar website www.jannekevos.nl zichtbaar. Nu zal niet iedere jonge boer zich zoiets direct kunnen voorstellen maar wel de nodige vragen kunnen stellen en vooral hoe zij na een teleurstelling de draad weer oppakten. Tenslotte heb je meer aan ervaringsdeskundige dan aan een berg papier.
Wij als DRN hebben met Janneke al min of meer afgesproken dat zij op een nog te organiseren netwerkbijeenkomst haar ervaringen met u wil delen. Dus u hoort nog van ons!
Safe the dates!
TransLogistica 14-16 2025 october in Boekarest
Ook in de transport- en logistieke sector in Roemenië is het gebruik van technologie toegenomen, een trend die de komende jaren zal blijven groeien. Telematica- en wagenparkvolgsystemen zijn steeds belangrijker geworden om de goederenstroom te volgen en te optimaliseren en kosten te verlagen.
Om deze veranderingen het hoofd te bieden en te profiteren van groeimogelijkheden in de transport- en logistieke sector, moeten bedrijven innovatief zijn en investeren in technologie en de ontwikkeling van personeel. In die zin is de beurs TransLogistica Romania 2025, die van 14 tot 16 october plaatsvindt in Romexpo, een belangrijk event evenement voor iedereen die actief is in deze sector. De zakelijke kansen, netwerken en waardevolle informatie die op deze beurs kunnen worden verkregen, zijn van onschatbare waarde voor ontwikkeling en groei op deze gebieden. We nodigen alle transport-, logistieke en IT-bedrijven uit om deel te nemen aan deze editie van de TransLogistica Romania-beurs en te profiteren van de voordelen die dit unieke evenement in Roemenië biedt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:https://romania.translogistica.eu
INDAGRA is de belangrijkste beurs voor landbouw, tuinbouw, wijnbouw en veeteelt in Roemenië.
INDAGRA is de belangrijkste beurs voor landbouw, tuinbouw, wijnbouw en veeteelt in Roemenië. Het evenement biedt een uitstekende gelegenheid om de nieuwste technologieën, apparatuur en innovatieve oplossingen te presenteren die gericht zijn op de ontwikkeling van de landbouwsector. Bij INDAGRA kunnen deelnemers direct met zakenpartners communiceren, hun producten promoten en waardevolle samenwerkingen aangaan in een professionele omgeving.
Met dit belangrijke evenement ondersteunt ROMEXPO de vooruitgang en innovatie in de Roemeense landbouw en faciliteert het relevante verbindingen op nationaal en internationaal niveau.
Voor meer beurzen en informatie verwijzen wij u naar: https://romexpo.ro/calendar/targuri-si-expozitii/
Agrisector
Agricover Credit IFN ontvangt een lening van $ 42 miljoen van IFC om MKB in de landbouw te financieren
De niet-bancaire financiële instelling Agricover Credit IFN ontvangt maximaal 42 miljoen dollar van de International Finance Corporation (IFC), een lid van de Wereldbankgroep, ter ondersteuning van het MKB in de Roemeense landbouw. Minstens 50% van deze fondsen wordt toegewezen aan MKB’s die door vrouwen worden geleid, zo meldt een persbericht van de IFC dat donderdag naar Agerpres is gestuurd.
Romanian identity card
De nieuwe IDCard, die zowel als reisdocument als identificatiemiddel voor administratieve doeleinden zal dienen.
Vanaf 20 mei zullen de autoriteiten ook een eenvoudigere versie van de ID-kaart uitgeven zonder een elektronisch opslagcomponent. De Roemeense staat dekt kosten van nieuwe elektronische ID-kaarten De nieuwe elektronische ID-kaart zal een gestandaardiseerd formaat hebben dat vergelijkbaar is met een bankpas, in overeenstemming met Europese normen, en zal geavanceerde veiligheidsmaatregelen bevatten om vervalsing en identiteitsdiefstal te voorkomen.
Het zal ook dienen als reisdocument en toegang bieden tot elektronische diensten, waaronder elektronische handtekeningen. De afgedrukte kaart zal de naam, nationaliteit, geboortedatum, geslacht, gezichtsopname, persoonlijke numerieke code (CNP) en handgeschreven handtekening van de houder weergeven. De elektronische versie zal aanvullende gegevens opslaan, waaronder de namen van de ouders van de houder, woonplaats, twee vingerafdrukken en digitale certificaten voor authenticatie of elektronische handtekeningen, legde MAI(ministerie) uit. Vingerafdrukgegevens worden na het afdrukken uit de database van de uitgevende instantie gewist, volgens dezelfde procedure als voor biometrische paspoorten. Tijdens de eerste uitrolperiode van maart 2025 tot juni 2026 zal de elektronische identiteitskaart gratis worden verstrekt, waarbij de kosten worden gedekt door het National Recovery and Resilience Plan (PNRR
Logistieke Sector
Logistiek dienstverlener H.Essers en Rail Cargo Austria zetten rechtstreekse railverbinding Roemenië-Turkije op
H.Essers en Rail Cargo Austria bundelen hun krachten voor de lancering van een nieuwe rechtstreekse treinverbinding tussen Roemenië en Turkije. H.Essers heeft al een bestaande verbinding tussen Genk en Curtici, waardoor er nu een rechtstreekse treinverbinding tussen Genk en Turkije ontstaat. Met de nieuwe verbinding kunnen 9.000 wegtransporten worden vervangen, wat goed is voor een CO2-vermindering van maar liefst 90 procent.
Concreet vertrekt er acht keer per week een trein vanuit Genk naar het Roemeense Curtici, en vervolgens drie keer per week een trein van Curtici naar Istanbul. De volledige leadtime van terminal tot terminal bedraagt daardoor minder dan zes dagen. De spoorlijn kan ingezet worden voor uiteenlopende goederen, ook gevarengoed. Het volledige traject wordt ondersteund door de control 2 tower van H.Essers. waardoor het traject van a tot z kan worden gemonitord en er kan worden ingegrepen bij bijvoorbeeld temperatuurproblemen.
Disclaimer
De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.