Nieuwsbrief  februari-maart 2024

aphgroup
KLG-Europe-logo-new
ing-logo
Essers-logo
mainfreight-2021
damen-shipyards-logo

Kansen voor de Nederlandse agribusiness in Roemenië

Het Dutch Romanian Network (DRN) en het interregionaal samenwerkingsverband van Agrifood Capital Den Bosch, Foodvalley Gelderland en Greenport Venlo (Food NL) organiseren op donderdag 25 april a.s. een zogenoemde Expertmeeting voor de Agrarische Sector.

De DRN en Food NL zien grote kansen voor Nederlandse ondernemers in de Roemeense agribusiness. In Nederland is ruimte steeds meer een beperkende factor. In Roemenië is er juist volop ruimte om te ondernemen en te ontwikkelen. Het is echt geen toeval dat Nederland de grootste investeerder in Roemenië is!
Op deze Expertmeeting treft u collega’s “uit het vak aan” die hun opgedane Roemeense praktische kennis en ervaring met u willen delen. Ook is de Nederlandse partner van Mazars Roemenië (geïntegreerde accountants-, taks- en adviesorganisatie) aanwezig, want het fiscaalvriendelijk vestigingsklimaat speelt ook een rol, zoals bijvoorbeeld het per 1 januari jl. ingevoerde verplicht elektronisch facturatiesysteem (RO E-Factura platform).

Voor nadere informatie over de locatie, programma, datum en tijden en het aanmeldingsformulier klikt u hier

DRN Verwelkomt Just Aqua SRL uit Arad als nieuw lid

De bedrijfsactiviteiten richten zich primair op het bottelen in aluminium blikjes, waarbij een combinatie van water met smaak een goede optie is. Met de moderne botteling lijn is er ook de mogelijkheid om voor andere bedrijven af te vullen.

Het land is in eigendom en de bron is operationeel. Het bedrijf bevindt zich in de opstartfase en de voorbereidende werkzaamheden, met volledige medewerking van de autoriteiten, voor een fabriek zijn begonnen.

Zij hebben de mogelijkheid om jaarlijks maximaal 1 miljard liter water te exploiteren gedurende een periode van 50 jaar.
Er is inmiddels een project “verticale landbouw” aan toegevoegd dat een zeer belangrijk onderdeel is van de toekomstige voedselketen.
Voor nadere informatie, zie www.justaqua.com

Agrarische Sector

De prijs van varkensvlees aan de boerderij is de steilste daling in de EU. Het is echter nog steeds hoger dan de kosten van vorig jaar

De prijs van varkensvlees aan de boerderij zet in Roemenië ook de neerwaartse trend voort waar boeren uit de rest van de EU eerder op intekenden, maar blijft hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In de week vóór 12 februari bereikte de gemiddelde prijs het laagste niveau sinds augustus 2023, na een steile daling van 13% ten opzichte van de voorgaande maand, de grootste daling onder de lidstaten.
De gemiddelde prijs van categorie S-varkensvlees (het meest verhandelde) aan de poorten van Roemeense boerderijen bereikte in de zevende week van dit jaar 210,6 euro per 100 kilogram karkas, het laagste niveau sinds augustus 2023, volgens de laatste gegevens van de Europese Commissie.

Het is de negende week waarin de prijs in Roemenië voortdurend daalt, in lijn met de trend die eerder werd opgemerkt in de andere EU-landen, waar het gemiddelde 209,7 euro per 100 kilogram karkas bedroeg. Begin dit jaar kostte 100 kilo varkenskarkas in Roemenië bijvoorbeeld gemiddeld 260,9 euro, terwijl dat in augustus 2023 265 euro was en in december een maximum van 268,6 euro.

Bovendien daalden de gemiddelde prijzen met 1% ten opzichte van de week ervoor, waarbij Roemenië, net als Zweden, de grootste prijsdaling in de EU rapporteerde, terwijl alleen in Finland de prijzen licht daalden (minus 1,1%). Anders steeg de gemiddelde prijs in de andere EU-landen tussen 0,9% in Estland en Slowakije en 4,6% in België.

Tegelijkertijd daalde de prijs in Roemenië, vergeleken met de afgelopen maand, met 13,7%, de grootste daling in de EU, waar de gemiddelde prijs met 1,9% steeg.

Toch bleef Roemenië een van de vijf EU-landen waar varkensvlees duurder bleef vergeleken met de vergelijkbare periode van 2023. Om precies te zijn: lokale boeren verkopen nu 2,4% duurder dan vorig jaar, Denen met 3,9% duurder, Kroaten met 2,7% duurder, Ieren en Zweden met 0,1%,

De opkomst van regeneratieve landbouw in Roemenië

Roemenië, een land dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en uitgestrekte landbouwgronden, ervaart een uniek evenwicht tussen landbouw en natuur. Hoewel de geschiedenis van de staatslandbouw tijdens het communistische tijdperk schadelijke gevolgen had voor het milieu, heeft de overgang naar een vrijemarkteconomie uitdagingen voor  de landbouwsector met zich meegebracht. Gelukkig zijn er ook veel kansen. En multilaterale samenwerking met landen als Nederland kan nog meer opleveren.

Tijdens het communisme was de Roemeense landbouw bijna volledig in handen van de staat en op grote schaal, en bos- of moerassige gebieden werden omgezet in landbouwgrond, waardoor het overstromingsrisico toenam en de biodiversiteit afnam. Na de terugkeer naar een vrijemarkteconomie in 1989 kreeg het land te maken met een grote fragmentatie van het eigendom van landbouwgrond als gevolg van de teruggave van land aan de precommunistische eigenaren, evenals het gebrek aan kapitalisatie van zijn boeren na 1989. Het gebrek aan voldoende financiële middelen heeft echter geleid tot een lager gebruik van landbouwchemicaliën, waardoor Roemenië onderaan de EU-lijst staat, met de laagste hoeveelheden. Op dezelfde manier heeft het grote aantal kleine boerderijen die extensieve en traditionele landbouwbedrijven, geleid tot een lagere impact op de natuur en de biodiversiteit. ‘Het Soil and Soul-project legt de basis voor een netwerk van regeneratieve boerderijen die een ethisch systeem van voedselproductie en -distributie delen met een positieve impact op het milieu’ Kleinschalige zelfvoorzienende landbouw

Nadelen uit het verleden, voordelen voor de toekomst
Economisch gezien heeft deze situatie zijn prijs gehad: de kleinere landbouwbedrijven zijn er niet in geslaagd een substantiële bijdrage te leveren aan de efficiëntie en winstgevendheid van de totale Roemeense landbouwproductie, terwijl de grotere landbouwbedrijven de kloof in productie en efficiëntie niet volledig konden compenseren, waardoor tot een langzamere ontwikkeling van de sector vergeleken met West-Europa.

Niettemin bevindt Roemenië zich in een tamelijk gelukkige positie en profiteert het van een grote landbouwbasis en van uitgestrekte gebieden met een rijke biodiversiteit. Hoewel het evenwicht tussen landbouw en natuur niet altijd aanwezig is, zijn de twee niet zo conflicterend als in andere Europese regio’s waar de concurrentie om land intenser is en de druk op het milieu groter is. In tegenstelling tot hun westerse collega’s moeten Roemeense boeren de landbouw nog steeds efficiënter en productiever maken. Dit proces moet rekening houden met een aantal nieuwe realiteiten.

Nieuwe rollen van boeren
De belangrijkste realiteit is dat Roemeense boeren niet langer slechts eigenaren of gebruikers van landbouwgrond zijn.Ze worden gezien als voedselleveranciers: voedsel dat veilig, voedzaam, betaalbaar en duurzaam geproduceerd moet zijn. Maar hun rol is groter geworden en de samenleving beschouwt hen ook als beheerders van natuurlijke hulpbronnen en traditionele waarden en als bijdragers aan de strijd tegen de klimaatverandering. Zijn Roemeense boeren klaar voor deze complexe rol? Sommigen ja, sommigen proberen de signalen te negeren, anderen blijven conservatief. Dat kunnen ze zich nog steeds veroorloven, in een samenleving waarin de prijs een doorslaggevende factor is bij de aankoop van voedsel. Progressieve boeren kijken echter naar de toekomst, zij zien waar de harmonie met de natuur verloren is gegaan en moet worden herwonnen.

Natuurvriendelijke praktijken winnen langzaam terrein
Milieuvriendelijkere landbouw kreeg aandacht toen Roemenië in 2007 tot de Europese Unie toetrad. De EU-landbouwmilieuprogramma’s (die prikkels bieden voor natuurvriendelijkere landbouwpraktijken en biologische landbouw) zijn een eye-opener geweest voor Roemeense boeren. Veel grotere boeren hebben de laatste tijd geïnvesteerd in precisielandbouw. Is het omwille van het milieu? Of is het alleen maar om de kosten te drukken? Waar het uiteindelijk om gaat is dat het milieu en het klimaat profiteren van deze moderne technologieën en digitalisering. Het concept van permacultuur of regeneratieve landbouw krijgt langzaam maar zeker meer aandacht, vooral van meer milieubewuste spelers. Zij definiëren dit concept als het bewuste ontwerp en onderhoud van landbouwproductieve ecosystemen die de diversiteit, stabiliteit en veerkracht hebben van natuurlijke ecosystemen. Om permacultuur te faciliteren is het Instituut voor Onderzoek naar Permacultuur in Roemenië (ICBR) opgericht, een non-profitorganisatie die de Roemeense permacultuurgemeenschap vertegenwoordigt.

Soil and Soul-project van regeneratieve landbouw
Soil and Soul is een innovatief project op het gebied van permacultuur en regeneratieve landbouw, ontwikkeld door ICBR en ondersteund door Kaufland Roemenië. Regeneratieve landbouw heeft tot doel de natuurlijke systemen (bodem, water, biodiversiteit) die helpen voedsel te produceren, te beschermen en te regenereren. Het legt bijzondere nadruk op het verbeteren van de bodemgesteldheid en het regenereren van aangetaste grond door middel van actieve praktijken en technieken. Het Soil and Soul-project legt de basis voor een netwerk van regeneratieve boerderijen die een ethisch systeem van voedselproductie en -distributie delen met een positieve impact op het milieu en de economie, wat leidt tot een verantwoordelijke samenleving. Het project heeft geresulteerd in de eerste regeneratieve boerderij in Roemenië, waar onderzoek en ontwikkeling wordt uitgevoerd volgens een regeneratief productiemodel en waar jonge boeren training krijgen via stageprogramma’s. De boerderij ligt ongeveer 80 km ten noorden van Boekarest, in Vlădeni, in de provincie Dâmbovița. Het beslaat meer dan 6 hectare en omvat 10.000 vierkante meter groenten die in het veld worden geteeld in een bio-intensief systeem; 10.000 vierkante meter akkerbouwgewassen; 5.000 vierkante meter weiland in een holistisch managementsysteem en 2.500 vierkante meter beschermde ruimte (plastic tunnels). Daarnaast beschikt het over een kas van 300 vierkante meter voor de productie van biologische zaailingen; 7.000 vierkante meter gemengde boomgaard, afgewisseld met moestuinen (met een meervoudige rol: fruitproductie, windscherm en een habitat voor verhoogde biodiversiteit); 4.000 vierkante meter beschermende boshaag (windscherm) rondom het terrein en 350 vierkante meter aan een multifunctionele landbouwschuur. Ook is er een vijver van 1.000 vierkante meter om water op te vangen voor irrigatie en in tijden van droogte, en om microklimaten en habitats te creëren voor een grotere biodiversiteit. En tot slot is er een bassin van 200 vierkante meter voor de opvang, filtratie en biologische behandeling van regenwater. Het doel van de boerderij is de ontwikkeling en bevordering van een regeneratief productiemodel, parallel aan de voortdurende training van een team van managers die geleidelijk de onafhankelijkheid en capaciteit kunnen verwerven om een regeneratief bedrijf te beheren en te ontwikkelen, als onderdeel van een nationaal netwerk. Na voltooiing van het stageprogramma blijven sommigen werkzaam op de boerderij en anderen starten hun eigen regeneratieve boerderij, ondersteund door mentoring en advies door het project. Een stage kan twee maanden duren, veertig uur per week. Bodem- en zielenboerderij

Stage op de boerderij
Een voorbeeld van een stage is het Organic Regeneratieve Groentelandbouwprogramma. Het helpt de visie van de deelnemers op productiekwesties, bedrijfsmanagement en levensstijl en de toekomst van regeneratieve landbouw te verduidelijken voordat ze tijd en middelen in hun eigen bedrijf investeren. De boerderij is van plan de accommodatiecapaciteit van het onderwijscentrum uit te breiden om meer vrijwilligers, stagiaires, bezoekers of medewerkers te huisvesten. Vrijwilligers blijven gemiddeld een maand en hebben een rooster van vijf uur per dag, vijf dagen per week. Buiten dit schema werken ze aan hun eigen projecten en leren ze over het leven op een boerderij. Dit jaar wil het bedrijf een eigen infrastructuur ontwikkelen, zoals klimaatautomatisering voor de beschermde groenteproductie en huisvestingsruimte. Ook zal het bedrijf de ontwikkeling van zijn productiemodel voortzetten, parallel aan de toegenomen productie en verkoop. Producten van de boerderij worden online, maar ook in grote supermarkten, verkocht en gepromoot. Klanten kunnen zich abonneren om (twee)maandelijks een mand met diverse producten van de boerderij thuis te ontvangen.

Groen onderwijs en kennisoverdracht
Prijs wordt nog steeds beschouwd als de belangrijkste factor bij voedselkeuzes. Andere factoren, zoals natuur en dierenwelzijn, worden steeds belangrijker, maar in een zeer langzaam tempo. Daarom is consumenteneducatie van cruciaal belang, omdat het de vraag naar duurzame producten en gezondere eetpatronen kan stimuleren. Minstens zo belangrijk is de educatie van boeren en andere ketenspelers over natuurvriendelijke en natuurinclusieve landbouwpraktijken, hun veranderende rol in de samenleving en over de kansen en bedreigingen in deze veranderde omgeving. Daarnaast kunnen de autoriteiten ook overwegen om duurzame landbouwpraktijken te bevorderen door het goede voorbeeld te geven. Door bijvoorbeeld de openbare voedselcatering te beperken tot producten van duurzame boerderijen. Of deze producten op te nemen in gesubsidieerde schoolvoedselprogramma’s, zoals de schoolfruitregeling of het gratis warme maaltijdprogramma voor scholen. En net zo belangrijk: door het creëren van de juiste omgeving en prikkels voor de ontwikkeling van onderwijs en onderzoek in duurzame landbouwpraktijken zoals natuur inclusieve landbouw.

Leren van door multilaterale samenwerking
Bilaterale of zelfs multilaterale samenwerking heeft belangrijke voordelen voor Roemenië. De afgelopen jaren heeft de Nederlands-Roemeense samenwerking op het gebied van groen onderwijs – met de steun van LAN-Roemenië – daarvoor een solide basis gelegd. Leren kan twee kanten op: Nederland kan profiteren van nieuwe praktijken die momenteel in Roemenië worden uitgevoerd (en deze als proeftuinen zien), terwijl Roemenië kan profiteren van het Nederlandse innovatievermogen en de lange ervaring met horizontale en verticale samenwerking, in een sector die wordt geconfronteerd met ongekende uitdagingen.

DN AGRAR, de grootste geïntegreerde veehouderij in Roemenië, heeft een lening van 9,2 miljoen euro gekregen van Exim Banca Românească om zijn activiteiten te verdubbelen

DN AGRAR Group, het grootste geïntegreerde veehouderijbedrijf in Roemenië, met koemelkproductie en groenteproductie, maakt bekend dat het een financiering van 9,2 miljoen euro heeft verkregen voor de uitbreiding van zijn productiecapaciteiten. De bank krijgt toegang tot een kredietfaciliteit van Exim Banca Românească SA voor de ontwikkeling van de Straja-boerderij, om apparatuur en dieren aan te schaffen.


Bovendien zal DN AGRAR voor dit project 20,78% uit eigen bronnen bijdragen. De financiering van het project en de daaraan verbonden voorwaarden zijn onderworpen aan de goedkeuring van de aandeelhouders tijdens de AGEA van 12 maart 2024.

“Onze strategie is het ondersteunen van een geïntegreerde landbouw, onderdeel van een circulaire economie. We hebben de groep de afgelopen jaren versterkt door nieuwe overnames en in 2023 zijn we gestart met het Straja-project waarmee we de productiecapaciteit met 5.000 runderen willen uitbreiden en waarmee we tegen eind 2027 de omzet kunnen verdubbelen en vergroten de veestapel bij DN AGRAR Prodlact. Wij stellen een operationalisering voor vanaf het 3e kwartaal van 2024, met 600 melkkoeien. Er komt een periode van geleidelijke toename van de productiecapaciteit, en het maximum zal eind 2027 worden bereikt. We blijven de activiteiten van de Groep stroomlijnen door middel van digitalisering en modernisering, en we willen aantrekkelijke groeicijfers voor het bedrijf behouden en het partnerschap versterken. Met de nieuwe investeerders die de afgelopen jaren zijn aangetrokken via de beurs van Boekarest”, aldus Jan Gijsbertus de Boer, voorzitter van de raad van bestuur en CEO van DN AGRAR Group.

“Landbouw is een strategisch terrein voor Exim Banca Românească en we zijn blij dat we via dit partnerschap met DN AGRAR Group de Roemeense agribusiness kunnen ondersteunen. De partnerschappen die zijn gesloten met referentiebedrijven uit de economie vertegenwoordigen een duidelijke indicator van ons vermogen om financiële oplossingen voor elk duurzaam bedrijf te identificeren en te structureren, een vermogen dat ons de status geeft van een favoriete financier voor bedrijven”, aldus Traian Halalai, uitvoerend president van EximBank. .

De boerderij Straja zal een oppervlakte van 10 hectare beslaan, twee melkrotoren hebben en over drie jaar de maximale capaciteit bereiken, met een geschatte melkproductie van zo’n 100.000 liter melk per dag eind 2027.

DN AGRAR Group, bestaande uit 13 bedrijven, waarvan er vier boerderijen zijn die gespecialiseerd zijn in het fokken van melkvee en de productie van koemelk, voert een geïntegreerd activiteitenaanbod uit, inclusief logistieke diensten en transport van koemelk op nationaal en Europees niveau. Op het gebied van granen bewerkt de groep meer dan 7.000 hectare met granen en voer, voornamelijk om voedsel te leveren aan de ongeveer 14.000 dieren op de boerderijen van de DN AGRAR Group. In 2023 bedroeg de hoeveelheid melk die door de koeboerderijen van DN AGRAR Group werd geleverd ongeveer 55 miljoen liter melk, een stijging van ongeveer 14% ten opzichte van 2022.

Over DN AGRAR Group
DN AGRAR Group is het grootste geïntegreerde veehouderijbedrijf in  Roemenië, met koemelkproductie en groenteproductie. De groep is actief in centraal Transsylvanië, in de provincies Alba, Sibiu en Hunedoara.
Het bedrijf werd in 2008 opgericht door Jan Gijsbertus de Boer en is vanaf februari 2022 genoteerd aan de beurs van Boekarest op de AeRO-markt. Vanaf 19 september 2022 zijn de aandelen DN AGRAR opgenomen in de BETAeRO-index van de meest verhandelde bedrijven in het systeem Multilaterale Handel SMT.
De belangrijkste activiteitengebieden van het bedrijf zijn de veehouderij, de productie van landbouwgewassen, agrarische diensten, logistiek, transport, toerisme en bedrijfs- en managementadviesdiensten.

Jan de Boer wil zijn kennis op de Expertmeeting in Venlo met u delen. Hij is een “oude ”bekende van de DRN. In 2016 kreeg hij de Romanian Business Award toegekend.

Over Exim Banca Românească
Exim Banca Românească is een 100% Roemeense universele bank, die  qua activa in de top 10 van grootste kredietinstellingen staat. De bank biedt haar zakelijke klanten een breed scala aan kwaliteitsproducten en -diensten, die de gehele financieringscyclus bestrijken, maar ook transactionele financieringen, garanties, verzekeringen, treasury producten, cashmanagement, factoring en handelsfinanciering.

Wie zijn de grootste Roemeense melkverwerkers? Top 10

Zuivelverwerkers in Roemenië kochten vorig jaar iets meer dan 1 miljard kilo melk van lokale producenten, slechts 2,8% meer dan het jaar daarvoor. Een derde van het bedrag ging naar Lactalis, Olympus, Simultan, Danone en Hochland. Vergeleken met vorig jaar komt de verandering van FrieslandCampina, de eigenaar van het merk Napolact, dat twee posities verloor ten gunste van Hochland en Carmo-Lact.

Na het jaar 2022 met dalende consumptie en een negatieve start van 2023 laat de balans van Roemeense melkverwerkers (primaire afnemers) een stijging zien van 2,8% in de hoeveelheden gekocht bij lokale boeren vergeleken met het voorgaande jaar.

In 2023 kochten marktspelers iets meer dan 1 miljard kilogram melk, blijkt uit een analyse van Economica op basis van gegevens van het Agentschap voor Betalingen en Interventies voor de Landbouw (APIA).

Een derde van de hoeveelheid (371,7 miljoen kg) kwam voor verwerking terecht bij de Franse groep Lactalis , Fabrica de Late Brașov (Olympus), binnenlandse producent  Simultan , Danone en Hochland . En anders dan vorig jaar was de enige opvallende verschuiving naar de onderkant van de ranglijst die van FrieslandCampina, maker van de merken Napolact, Campina, Milli en enkele private labels van grote retailers.

Om precies te zijn: FrieslandCampina daalde in 2023 twee posities op  de ranglijst van de eerste kopers van melk, naar de zevende plaats, ten gunste van de Duitsers uit Hochland en Carmo-Lact Prod (Monor), een bedrijf dat volgens Termene.ro wordt gecontroleerd. , door de ondernemers Creosteanu Eugen, Neagoș Ioan en Neagoș Alin.

Een verklaring zou, zoals functionarissen van FrieslandCampina een paar jaar geleden voor blad Economica stelden, het businessmodel  kunnen zijn. Preciezer gezegd: het bedrijf koopt ook rechtstreeks, in welk geval het in de APIA-statistieken verschijnt als de eerste koper, maar ook via boerencoöperaties, wanneer de eerste koper de vereniging is.
Wat ook ontbreekt in de aangehaalde APIA-gegevens zijn de importproducten waar verwerkers doorgaans gebruik van maken als ze geen lokale melk kunnen vinden of als de prijzen niet overeenkomen met het kostenbeleid van het bedrijf.

De achtste positie werd, net als in 2022, toegekend door Therezia Prodcom uit Mureș, een bedrijf met een waarde van 63,9 miljoen lei in 2022, gecontroleerd door de familie Bartha uit Mureș, terwijl Prodlacta SA Brașov de negende en tiende positie innam, een bedrijf genoteerd aan de AeRO. markt van BVB en Five Continents Group uit Botoșani, een bedrijf dat wordt gecontroleerd door Roemeense en Libanese burgers (families Khalil, Boldea, Grecu).

De hoeveelheid melk die de eerste tien starters kochten bedroeg vorig jaar 476,2 miljoen kilogram, vergeleken met 467,8 miljoen een jaar geleden.
In 2022 waren de negende en tiende plaats in handen van Tudia uit Suceava en Unicarm Satu Mare.

Top 10 starters ingeschreven in het register van starters melk naar aantallen gekochte melk in 2023

Bron: Landbouwagentschap voor betalingen en interventies (APIA)

“Boerenkrediet” – De staatssteunregeling en de verrekening van de helft van de elektriciteitskosten voor irrigatie zijn door de regering goedgekeurd

De regering heeft donderdag 8 februari jl. een steunpakket voor boeren en de landbouwsector goedgekeurd, bestaande uit het staatssteunprogramma ‘Farmer’s Credit’, evenals de regeling van de helft van de elektriciteitskosten voor irrigatie, zo maakte de woordvoerder van de uitvoerende macht Mihai Constantin bekend.

“Er werd een pakket maatregelen goedgekeurd om boeren en de landbouwsector te ondersteunen met twee nieuwe oplossingen die mensen in het veld ondersteunen. Op voorstel van het ministerie van Landbouw heeft de regering het staatssteunprogramma “Farmer’s Credit” goedgekeurd, een programma ter ondersteuning van de toegang tot financiering voor bedrijven die actief zijn op het gebied van de primaire landbouwproductie. De totale waarde van de verleende staatssteun bedraagt ​​circa 164 miljoen euro. De staatssteun wordt verleend in de vorm van een subsidie ​​die de rentecomponent van de leningen dekt en die het ROBOR-deel op drie maanden vertegenwoordigt, wat als referentie geldt bij de toekenning van een dergelijke lening, toegekend voor een periode van maximaal 60 maanden”, aldus Constantin na de bijeenkomst van de Executive.

Hij zei dat de tweede manier van steun voor boeren waartoe donderdag door de uitvoerende macht is besloten, bestaat uit het betalen van de helft van de elektriciteitskosten voor irrigatie.

“En deze maatregel is gericht op boeren die profiteren van secundaire irrigatie-infrastructuur en lokale irrigatiesystemen. Door dit regeringsbesluit goed te keuren, werd de methode vastgesteld voor de verrekening van de uitgaven in quota van maximaal 50% voor het elektriciteitsverbruik dat nodig is voor de werking van de irrigatieapparatuur, en deze fondsen worden gedragen uit de staatsbegroting. Deze schikkingsoplossing voor een aanzienlijk deel van de irrigatiekosten die vorig jaar door boeren zijn gemaakt, is uiteraard gericht op het economisch herstel van producenten als gevolg van de schade veroorzaakt door de droogte”, legt Mihai Constantin uit.

Ook maakte hij bekend dat Roemenië 34 miljoen euro krijgt uit het Solidariteitsfonds van de Europese Unie, als steun voor de schade die is geleden als gevolg van de droogte in 2022.
“Ook gerelateerd aan de droogte, maar we hebben het over het zomerseizoen 2022, zal Roemenië profiteren van 34 miljoen euro steun uit het solidariteitsfonds van de Europese Unie. Het geld werd al in december vorig jaar, 2023, overgemaakt en ons land heeft 18 maanden de tijd om deze hulp ten uitvoer te leggen”, aldus Constantin.

Watersector

Ondernemen in de internationale (Roemeense) watersector

Nederland heeft een uitstekend naam en faam als het gaat om de internationale watersector met hun kennis, expertise en innovatiekracht. Echter door een verdeeld (internationaal) optreden gaan veel lucratieve opdrachten verloren. Veelal zijn de buitenlandse opdrachtgevers overheden en daarom biedt de Nederlandse overheid in casu Partners voor Water onder auspiciën van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de (gesubsidieerde) gelegenheid aan ondernemers om een onderzoek uit te voeren naar de:

  • haalbaarheid van een (pilot)project dat u wilt gaan uitvoeren in het buitenland;
  • voorwaarden voor het uitvoeren van een pilotproject, zowel technisch, financieel als juridisch;
  • toepassing van een innovatie (vernieuwing) voor waterveiligheid en waterzekerheid

Wij denken daarbij aan de waterveiligheid en waterzekerheid in delta’s, deltasteden en stroomgebieden in het buitenland. In het kader van de Expertmeeting voor de Agrarische Sector kan ook worden gedacht aan irrigatie.

Via PVW IVWW helpt u mee aan het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Deze regeling valt onder het programma Partners voor Water 2022-2027. Dit programma draagt bij aan de Nederlandse Internationale Waterambitie (NIWA). Het doel van de NIWA is het vergroten van de waterveiligheid en waterzekerheid voor mens, plant en dier.

Het doel van PVW IVWW is waterveiligheid en waterzekerheid stimuleren in een delta, deltastad of stroomgebied in het buitenland. Waterveiligheid en waterzekerheid betekenen duurzame bescherming tegen te veel, te weinig of te vuil water. Hiervoor zet u vernieuwende Nederlandse kennis en ervaring in. De kennis en ervaring moeten vernieuwend zijn voor de omgeving waar u deze gaat gebruiken. Dit betekent dat u de kennis aanpast om te gebruiken onder lokale omstandigheden.

U kunt thans nog deelnemen aan de tweede openstelling tot 15 augustus a.s en voor meer informatie verwijzen wij u naar administratiepvw@rvo.nl

Sector Transport en Logistiek

H.Essers România verdient een pluim voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

De vestiging van H.Essers in de Roemeense stad Oradea staat onder Leiding Jeroen Fabry.


Zij hebben vorig jaar in samenwerking met Agenția de Dezvoltare Locală Oradea  een project gelanceerd om een plek in het centrum van Oradea op te knappen en te transformeren in een professioneel klaslokaal waar we trainingen in #roadsafety kunnen organiseren voor de kinderen die in de stad en op het platteland studeren.

We streven ernaar om jaarlijks een aanzienlijk aantal kinderen te brengen waar ze kunnen laten zien wat #safetyontheroad betekent en hoe ze een band kunnen creëren met de vrachtwagenchauffeurs wanneer ze aan het stuur zitten.

Een mijlpaal in wat onderwijs en goede praktijken in de transportsector betekent met de slogan ”Veiligheid voorop – Onze kinderen, onze toekomst!

Sector Automotive

DACIA PRESENTEERT SPECTACULAIRE SANDRIDER VOOR DAKAR 2025

Dacia onthult de Sandrider waarmee het merk in 2025 deelneemt aan het World Rally-Raid Championship, met als hoogtepunt de Dakar Rally. De Sandrider is geïnspireerd op de Dacia Manifesto en zal worden gehomologeerd voor deelname in de Ultimate T1+-categorie. Deelname aan autosport is voor Dacia een manier om zijn benadering van het essentiële en inzet voor verdere CO2-reductie te testen in de zwaarste terreinen.

De Dacia Sandrider zal rijden op een synthetische testbrandstof van Aramco.

Dacia vervolgt zijn missie om de essentie te herdefiniëren met de deelname aan de Dakar Rally en het World Rally-Raid Championship (W2RC) vanaf 2025. Het merk gaat de strijd aan met de Sandrider die specifiek is ontworpen om te excelleren in de zwaarste en meest veeleisende terreinen.

De Dakar Rally en de wedstrijden van het World Rally-Raid Championship behoren tot de autosportevenementen ter wereld. Om deze reden vereiste de Sandrider een aanpak die het robuuste outdoor concept van Dacia tot het uiterste drijft.

Scheepsbouw Sector

Onderzeeboten, goedkoop is duurkoop

Volgens de Telegraaf kan Naval ‘de beste boot voor de beste prijs’ leveren. Omdat de werf deels in Franse staatshanden is, kan het grotere risico’s nemen en leveren tegen prijzen waar een commerciële werf nauwelijks tegenop kan. “Het mag nooit alleen om de laagste prijs gaan”, zegt Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat.”Maar dat is nu wel afhankelijk van het kabinet. In hoeverre wegen zij dat mee? In hoeverre hebben zij oog voor die kennisontwikkeling, maar ook voor innovatie in die heel brede maritieme militaire sector?”

Wij als DRN zouden daaraan willen toevoegen dat men zich eens moet afvragen waarom Australië een mega order voor onderzeeboten annuleerde bij het Franse Naval en dat waren voornamelijk vertragingen in de uitvoering waardoor de werkelijke(geoffreerde) kosten werden verhoogd.
In Roemenië werd ook een order voor vier fregatten bij Naval geannuleerd, waar ook vertraging en tussentijds verhoging van de kosten een rol speelde. Dat onderstreept de stelling dat “goedkoop is duurkoop ”van toepassing is’.
Het aspect wordt terecht ook meegewogen (niet verplicht bij zaken van nationale veiligheid), maar zowel in Roemenië als in Nederland (IHC)wordt dan door Naval een nationaal bedrijf genoemd dat geen noemenswaardige ervaring heeft, dus de lokale werkgelegenheid noemen is een farce. Bij de combinatie Damen & Saab wordt in ieder geval de werkgelegenheid minimaal op 50% of hoger gesteld.
Voorts kun je je afvragen of in het kader van de Wet Markt en Overheid waarvan de Mededingingswet onderdeel is dat er sprake is van oneerlijke concurrentie (of concurrentievervalsing) doordat overheden en overheidsbedrijven op de markt voorkomen en er geen gelijk speelveld is.

Het Nederlandse Damen Shipyards wint een contract voor de levering van vier volledig elektrische personenautoveerboten naar British Columbia
 In een competitief aanbestedingsproces dat veel internationale bieders heeft aangetrokken, heeft Damen Shipyards het contract gewonnen voor de bouw en levering van vier volledig elektrische veerboten voor personenauto’s voor BC Ferries. Deze zullen worden ingezet voor korte afstandsdiensten in de kustwateren van de Canadese provincie British Columbia (BC). Met deze order komt het totaal aantal veerboten dat Damen de afgelopen jaren aan BC Ferries heeft geleverd op tien. Deze nieuwste toevoegingen zullen echter de eerste zijn die op 100% elektrische energie werken. De schepen zullen gebaseerd zijn op het dubbelzijdige Island-class RoRo 8117 E3-model van Damen.

Ze zullen elk maximaal 47 voertuigen en 390 passagiers kunnen vervoeren. Batterijpakketten met een capaciteit van 2.000 kilowatt gaan de elektriciteit voor de aandrijflijnen leveren. Snel opladen met hernieuwbare elektriciteit zal plaatsvinden terwijl de veerboten aan elk uiteinde van boord gaan en hun passagiers en voertuigen inschepen. Op elk schip zullen ook extra dieselmotoren worden geïnstalleerd voor back-up en algemene redundantie. Ook de wallaadapparatuur wordt door Damen geleverd. Als leider op dit gebied zal dit de vierde keer zijn dat Damen deze dienst levert, de eerste keer ook in Canada, in 2021, ter ondersteuning van twee hybride Damen-veerboten die zijn geleverd aan het Ministerie van Transport, Ontario. Deze werden gevolgd door projecten in Kopenhagen, Denemarken, en Dordrecht, Nederland. “De nieuwe hybride elektrische schepen zullen onze vloot verder standaardiseren, waardoor zowel de capaciteit wordt vergroot als onze flexibiliteit wordt verbeterd om schepen over verschillende routes te verplaatsen, zodat onze passagiers erop kunnen vertrouwen dat we ze daar krijgen waar ze heen moeten”, aldus Nicolas Jimenez, BC Ferries’ Voorzitter en CEO. “Het toevoegen van meer Island Class-schepen zal het ook gemakkelijker maken om bemanning in te zetten, de opleidingskosten efficiënter te maken en veilige, betrouwbare en milieubewuste veerdiensten langs de kust te bevorderen.” Leo Postma, Damen’s Area Director Americas, voegde toe: “We zijn erg enthousiast en zeer tevreden met de toekenning van een bestelling van vier extra Island Class-schepen voor BC Ferries. We werken nu zeven jaar samen met de technische staf van BC Ferries en samen hebben we een serie van in totaal tien veerboten ontwikkeld die zeer efficiënt zijn; voldoen aan alle toekomstige eisen van veilig, betrouwbaar en duurzaam openbaar vervoer over water.” De vier schepen zullen naar verwachting in 2027 in gebruik worden genomen, met elk twee schepen op de routes die Nanaimo Harbor en Gabriola Island met elkaar verbinden, en Campbell River en Quadra Island.

Damen Shipyards levert de tweede van een serie van drie nieuwe Damen Combi Freighter 3850 aan Baltnautic Holding B.V.
2024 is goed begonnen met de succesvolle levering van een tweede Damen Combi Freighter 3850, Violet, aan Baltnautic Holding B.V, na de overdracht van het eerste schip, genaamd Indigo, slechts negen dagen eerder. De ceremonie vond plaats op 11 januari in Shanghai, China.

Beide schepen zijn gebouwd bij Damen Yichang Shipyard in China als onderdeel van een zeer succesvol programma van de Combi Freighter-serie dat de afgelopen drie jaar op de scheepswerf is gebouwd. Indigo en Violet zijn de 18e en 19e schepen die zijn opgeleverd. Het derde Combi Freighter voor Baltnautic Holding B.V. is momenteel in aanbouw op dezelfde werf en zal naar verwachting in november van dit jaar worden opgeleverd.

De schepen worden aan Europa geleverd om te voldoen aan de behoeften van de klanten van Baltnautic Holdings die nieuwe zakelijke kansen verkennen, en om het bedrijf te ondersteunen bij het opbouwen van een sterkere mondiale aanwezigheid. Op deze manier zullen Indigo en Violet substantieel bijdragen aan de modernisering en algehele groei van het bedrijf.

Toevallig vierden zowel Damen Yichang Shipyard als Baltnautic in 2023 hun 25-jarig jubileum en genieten de twee bedrijven van een geweldige synergie en delen ze een belangrijke mijlpaal in hun ontwikkeling.

“We zijn blij en trots dat we hebben deelgenomen aan de officiële opleveringsceremonie van ons tweede nieuwe schip, dat door Damen  Yichang Shipyard voor ons is gebouwd. Het zijn de eerste nieuwbouwprojecten in de geschiedenis van Baltnautic Holding B.V., wat dit moment voor ons erg belangrijk maakt. En wat dit moment nog specialer maakt en waar we bijzonder trots op zijn, is dat deze nieuwe schepen voor ons zijn gemaakt door de beroemde en wereldwijd erkende Damen Group of Shipyards”, aldus Igor Kuzminov, adjunct-directeur.

“Het is een grote eer voor ons om hier in Shanghai namens Damen Shipyards samen met onze eervolle klant Baltnautic Holding B.V. aanwezig te zijn ter gelegenheid van de ceremoniële oplevering van het opmerkelijke drogeladingschip type Combi Freighter 3850 Violet”, aldus Vadim Akimov. , Verkoopdirecteur voor Damen Shipyards. “Dit evenement symboliseert het hoogtepunt van hard werken, toewijding en samenwerking van alle betrokken partijen.”

Nederland laat vier nieuwe fregatten bouwen door Damen

De productie en aanschaf van vier luchtverdedigings- en commandofregatten is goed voor de veiligheid en voor de Nederlandse defensie-industrie, zegt het demissionaire kabinet. Op donderdag 2 maart werd de aanschaf bevestigd. Het besluit werd op 3maart formeel genomen in de ministerraad. “We gaan de productie bij de Nederlandse industrie aanbesteden via de bedrijven Damen en Thales, maar het blijft niet bij die twee bedrijven”, zegt staatssecretaris van Defensie Van der Maat.

“We moeten de Nederlandse defensie-industrie versterken. En Europa moet op dat gebied meer de eigen broek gaan ophouden. Juist via de maritieme industrie kan Nederland daaraan bijdragen.”

De vier nieuwe schepen moeten uiterlijk vanaf 2034 de huidige vier fregatten gaan vervangen. Bij de fabricage, die in ieder geval voor het eerste schip zo’n tien jaar in beslag neemt, komt veel kijken, van de bouw van de enorme scheepsromp tot de zeer geavanceerde apparatuur. En het levert veel werkgelegenheid op.

Maritieme maakindustrie

“Ik ben er ontzettend blij mee”, zegt minister Adriaansens van Economische Zaken. “De maritieme maakindustrie van Nederland moet krachtig blijven. Dat waren eerst alleen woorden op papier, nu gaan we het echt doen.”
Het is een van de grootste maritieme projecten ooit. Er is een bedrag mee gemoeid van zo’n acht miljard euro. Dat wil Van der Maat niet bevestigen, er moet immers nog zakelijk onderhandeld worden met de verschillende bedrijven. Wel wil hij kwijt dat het minimaal 2,5 miljard euro gaat kosten, en dat de prijzen van bijvoorbeeld staal omhoogschieten.
En er komen nog meer van dit soort projecten aan. Van der Maat: “We gaan in totaal 24 bovenwaterschepen aanschaffen, deze vier zijn de grootste.” De bouw van de schepen wordt gegund aan de Nederlandse maritieme industrie, met scheepswerf Damen voorop. De luchtverdedigings- en commandofregatten moeten de huidige vier Nederlandse fregatten op termijn vervangen. Die zijn inmiddels zo’n twintig jaar in dienst.

Binnenkort moet ook het besluit vallen over de voorgenomen bouw van vier nieuwe onderzeeërs voor de Nederlandse marine. Voor die order, ter waarde van €5 mrd, is Damen ook nog in de race, naast een aantal buitenlandse bedrijven.Zie bericht over het Franse Naval elders in deze nieuwsbrief.

KT Marine selecteert Damen voor snelle levering van nieuwe Fast Ferry 4212
Damen Shipyards heeft een contract getekend voor de bouw van een nieuwe Fast Ferry 4212 (FFe 4212) voor de Zuid-Koreaanse veerbootmaatschappij KT Marine. Het contract betekent niet alleen het aanhoudende succes van Damens positie in de Zuid-Koreaanse veerbootsector, maar ook van het beproefde ontwerp van de FFe 4212. Dankzij de vooruitstrevende bouwstrategie zal Damen het schip medio 2024 kunnen opleveren. . Door Damen gebouwde Fast Ferries zijn de afgelopen jaren een steeds vaker voorkomende locatie in de Zuid-Koreaanse wateren geworden. Deze trend zal zich voortzetten met dit nieuwste schip voor KT Marine, de zevende Damen Fast Ferry die voor de Koreaanse markt wordt gebouwd.

Bovendien is de FFe 4212 een bijzonder geschikt ontwerp, aangezien dit nieuwe schip het vijfde schip zal zijn dat voor Zuid-Koreaanse operators wordt gebouwd. Het waren deze bewezen marktpositie en uitstekende prestaties die Damen onder de aandacht van KT Marine brachten. “De Fast Ferry 4212 van Damen blinkt uit in zowel kwaliteit als levertijd”, zei de heer Og Yeol Bag, president van KT Marine, na ondertekening van het contract met Damen. “Bovendien is ons managementteam er sterk van overtuigd dat onze keuze voor Damen voor de Fast Ferry 4212 ons in staat zal stellen onze service naar de hoogste normen, comfort en betrouwbaarheid voor onze gewaardeerde klanten te tillen.” De FFe 4212 is een aluminium catamaran van 42 meter lang die maximaal 423 passagiers kan vervoeren en een maximale snelheid heeft van 40 knopen. Het benodigde vermogen om deze snelheden te bereiken wordt geleverd door vier hoofdmotoren die een vermogen van 5.760 pk leveren aan vier waterjets. Het model staat bekend om zijn betrouwbaarheid en hoge comfort aan boord. Daartoe zal KT Marine het nieuwe schip inzetten op een route tussen de haven van Yeosu en het eiland Geomundo (voor de zuidkust van Zuid-Korea). Net als bij zijn andere bestverkochte scheepsontwerpen bouwt Damen de FFe 4212 met een speculatieve bouwstrategie. Het door KT Marine bestelde schip is daarom al in aanbouw bij Damen Song Cam Shipyard in Vietnam en zal naar verwachting medio 2024 gereed zijn voor oplevering. KT Marine is een nieuwe klant voor Damen, een feit waarnaar Damen’s Regional Sales Director Asia-Pacific Thomas Röwekamp kort na ondertekening van het contract verwijst. “We zijn vereerd om KT Marine te verwelkomen in de Damen-familie”, zei hij. “Ze hebben alle beschikbare opties bekeken voordat ze voor onze succesvolle Fast Ferry 4212 kozen. De beproefde en betrouwbare Fast Ferry 4212 zal wederom een geweldige aanvulling zijn op de Zuid-Koreaanse veerbootmarkt en natuurlijk voor de schilderachtige route van Yeosu naar Geomundo Island.”

Financiële Sector

BRD, de derde bank in Roemenië, is te koop aangeboden – bronnen. Er zijn al banken geïnteresseerd

Société Générale, de moederbank van BRD, de derde qua activa in het lokale banksysteem, huurde een grote adviseur in om een ​​koper te vinden voor de lokale dochteronderneming.

JP Morgan is ingehuurd door Société Générale om de mogelijkheid te onderzoeken om een ​​koper voor BRD te vinden.
Volgens de aangehaalde bron bevindt het proces zich in een vroeg stadium, maar is er al interesse vanuit de Belgische KBC-groep.
De BRD-groep verhoogde zijn winst met 20,8% tot 1,23 miljard lei in de eerste 9 maanden van 2023, vergeleken met dezelfde periode van het voorgaande jaar, tegen de achtergrond van de stijging van de rente-inkomsten. De inkomsten van de BRD Groep stegen met 11,4% vergeleken met het voorgaande jaar en bereikten 2,83 miljard lei. De netto rentebaten stegen met 16,5% tot 2 miljard lei, als gevolg van de toegenomen kredietactiviteit en hogere rentetarieven op de activaportefeuille.

De Franse Société Générale bevindt zich in een hervestigingsproces dat onder meer de verkoop van vier dochterondernemingen in Afrika omvat, een stap die eind vorig jaar werd aangekondigd.

Kredietproducten bedoeld voor micro-ondernemingen en kleine bedrijven zijn nu online toegankelijk op het ING Business-platform

 ING Bank Roemenië breidt haar portfolio van digitale oplossingen voor haar klanten in het MKB-segment uit en lanceert een kredietlijn die 100% online toegankelijk is op het ING Business-web platform, zo meldt het bedrijf via een verklaring aan Economica.net.
ING-klanten kunnen tot 500.000 lei online verkrijgen, zonder de noodzaak van materiële garanties, ondersteunende financiële documenten en zonder jaarlijkse controle.

De Util-kredietlijn is het tweede 100% digitale financieringsproduct dat ING aanbiedt aan micro-ondernemingen en kleine bedrijven, na de lancering vorig jaar van de termijnlening met terugbetaling in gelijke termijnen, met directe toegang tot geld. De belangstelling voor digitale financieringsproducten onder ING-klanten is groot. Zes maanden na de lancering van Useful Credit in ING Business werd bijna 40% van de in aanmerking komende digitale leningen 100% online verstrekt.

“Kleine bedrijven moeten zich vaak snel aanpassen aan marktveranderingen en snelle financieringsoplossingen vinden om hun bedrijf te ondersteunen en te laten groeien. In deze context biedt het webplatform van ING Business ondernemers nu de nodige hulpmiddelen om hun onderneming op een gezonde manier te laten ontwikkelen: de Kredietlijn en de Nuttige Termijnlening, die overal en altijd beschikbaar zijn.

De Util-kredietlijn is een flexibele en handige optie voor het dekken van lopende kosten, zoals het betalen van leveranciers, belastingen of salarissen, maar ook voor het omgaan met onvoorziene uitgaven. Voor grotere investeringen is de Termijnlening een geschiktere keuze.

Wij streven ernaar om het aanbod aan digitale producten en diensten voor ondernemers aanzienlijk uit te breiden, met als doel de ervaring van onze klanten voortdurend te verbeteren. Gesprekken met klanten zijn onze inspiratiebron voor toekomstige aanbiedingen en we zijn er altijd op uit om de groei van elk bedrijf te ondersteunen”, aldus Mihaela Otel, directeur Productontwikkeling bij de Business Banking-divisie van ING Bank Roemenië.

Wie heeft toegang tot de Util-kredietlijn?
De Util-kredietlijn is gecreëerd voor micro-ondernemingen en kleine bedrijven met een omzet tot negen miljoen lei. Voor ING-klanten is de Util-kredietlijn 100% online toegankelijk, zonder tussenkomst van de bank, rechtstreeks vanaf het internetbankierplatform ING Business.

Tegelijkertijd kan zowel voor klanten als voor degenen die nog geen ING-klant zijn, de Util-kredietlijn worden toegekend in elk ING-kantoor. De bedragen uit de kredietlijn kunnen zonder verdere verificatie door de bank worden gebruikt. Als klanten een betaling aan een leverancier moeten doen of een promesse moeten betalen en het saldo op hun betaalrekening onvoldoende is, wordt de kredietlijn automatisch gebruikt om het ontbrekende bedrag te dekken, binnen de limiet van de beschikbare kredietlijn.

Philipp Gamauf wordt de nieuwe Chief Financial Officer (CFO) van ING Bank Roemenië.
Zijn mandaat is begonnen op 1 maart jl., wanneer hij het stokje overneemt van Lucica Pitulice. Philipp Gamauf zal ook lid zijn van het Uitvoerend Comité van de bank.

“Ik ben blij de komst van Philipp Gamauf bij ING Bank Roemenië aan te kondigen. Zijn uitgebreide internationale ervaring zal ons team verder versterken en ik ben er zeker van dat hij de komende jaren zal bijdragen aan het succes van ING Bank Roemenië. Ik heb er ook cvertrouwen in dat Philipp hier kansen zal vinden om zijn carrière verder te ontwikkelen. In 2024 viert ING haar 30 jaar aanwezigheid op de Roemeense markt en ik ben erg blij dat Philipp zich op zo’n belangrijk moment voor ons bij ons voegt” – Mihaela Bîtu, CEO van ING Bank Roemenië.

Philipp Gamauf heeft meer dan 15 jaar bankervaring en was voorheen werkzaam als CFO van UniCredit Bank Austria

Geopolitieke ontwikkelingen
Het was bekend dat in Europa diverse verkiezingen in dit jaar zouden plaatsvinden maar nu de mogelijke gevolgen daarvan steeds meer zichtbaar worden, raakt ook het bedrijfsleven steeds meer geïnteresseerd die zich normaliter terecht verre houden van het politiek gekonkel. Ook de media mengen zich in het politieke debat en verwarren feiten met persoonlijke opinies. In geheel Europa (en ook de VS) is grote onrust ontstaan over de sterke opkomst van extreemrechts en de gevolgen daarvan. Sommige leden van het journaille proberen hun lezers op het verkeerde been te zetten door het bijvoorbeeld radicaal in plaats van extreem te noemen, maar door de bank genomen komt alles op hetzelfde neer. Voor de geïnteresseerden die niet willen dat de leugen regeert kunnen wij de verhelderende publicatie “Wat is het verschil tussen radicaal- en extreemrechts (en wat is fascisme)?”  van het Nederlandse platform voor journalisten “De Correspondent” van mei 2019 aanbevelen.
Of zoals de voormalige politicus Alexander Pechtold het beknopt samenvatte “Als iets eruit ziet als een eend, loopt als eend en kwaakt als een eend, dan is het een eend”

De strapatsen van de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel

 Charles Michel kondigde kortgeleden zijn tussentijds vertrek uit de Europese Raad aan, wat een storm van protest veroorzaakte, want daarvan zou het gevolg zijn dat Viktor Orbán zijn plaats zou innemen omdat Hongarije in het tweede halfjaar het voorzitterschap van EU vervult. De achterliggende bedoeling was om zijn carrière voor te zetten via zijn partij de Mouvement Réformateur dat een verbond is van twee Franstalige en één Duitstalige rechtse en centrum-rechtse politieke partijen in België. Echter de Europese verkiezingen voor het parlement vinden van 6 t/m 9 juni a.s. plaats en de termijn van Charles Michel eindigt in december.
Nu hij besloten heeft zijn tijd uit te dienen – zij het vleugellam – vallen zijn plannen voor deelname in het voor het Europarlement in duigen. Boontje komt om zijn loontje.

Meer over de “nucleaire optie” van de Europese Unie
Het heeft niets met bommen en granaten te maken, maar het is het (uiterste)middel van de Europese Unie.
De Europese Unie is gebaseerd op gemeenschappelijke waarden die landen en mensen binden. Deze waarden worden aan het begin van het EU-Verdrag uiteengezet, in artikel 2. Ze omvatten respect voor de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en respect voor de mensenrechten. Een inbreuk op de EU-waarden rechtvaardigt een reactie op EU-niveau.
De artikel 7-procedure van het EU-Verdrag werd in 1997 in het Verdrag van Amsterdam ingevoerd. Het omvat twee mechanismen om de EU-waarden te beschermen:

  • Voor preventieve maatregelen, als er een duidelijk risico bestaat dat de EU-waarden worden geschonden,
  • En sancties, als een dergelijke schending al heeft plaatsgevonden.

Het kan als gevolg hebben dat toegekende gelden geblokkeerd worden, maar ook dat het stemrecht niet van toepassing wordt verklaard.
Het Europees Parlement is bezorgd dat de Hongaarse regering herhaaldelijk en systematisch probeert de fundamentele waarden van de EU te ondermijnen.

In een resolutie die in januari 2024 werd aangenomen, uitten de leden van het Europees Parlement hun bezorgdheid over de uitholling van de democratie, de rechtsstaat en de grondrechten in Hongarije. De stemming kwam als een onmiddellijke reactie op de onlangs aangenomen ‘nationale soevereiniteit’ wet door het Hongaarse parlement en na de laatste actie van de Hongaarse premier Viktor Orbán om de belangrijke beslissing te blokkeren in de herziening van de lange termijn begroting van de EU, met inbegrip van de hulp van de EU aan Oekraïne.  Op 1 juni 2023, in het licht van het komende Hongaarse voorzitterschap van de Raad van de EU vanaf juli 2024, bekritiseerde het Parlement opnieuw de ontwikkelingen in Hongarije. Europarlementariërs benadrukten het regeren per decreet, aanvallen op LGBTIQ+ rechten en leraren, evenals systematische corruptie. Ze veroordeelden de anti-EU campagnes van de Hongaarse regering en twijfelden aan de geschiktheid van het land om het voorzitterschap over te nemen. Ze herhaalden ook hun bezorgdheid over het misbruik van EU-fondsen.

Slowakije dreigt ook eenzelfde koers als Hongarije te gaan varen. De Slowaakse premier Robert Fico beweerde in een verklaring aan de Slowaakse radio dat hij de toetreding van Oekraïne tot de NAVO zou blokkeren. Hij beweert dat Oekraïne een “compromis” zal moeten sluiten en zijn grondgebied aan Rusland zal moeten afstaan, schrijft The Kyiv Independent .

De Slowaakse premier, die in zijn uitspraken over Oekraïne consequent de kant van de Hongaarse leider Viktor Orban heeft gekozen, beweerde dat Kiev wordt gedomineerd door Washington. Hij zei dat Oekraïne een deel van zijn grondgebied aan Rusland zou moeten afstaan, wat hij een ‘compromis’ noemde. Het komt een krachtig optreden van de EU ten opzichte van de Russische Federatie niet ten goede.

Waarom de Roemeense president Klaus Johannis de beste papieren heeft om tot secretaris-generaal van Navo te worden benoemd

 Een belangrijke basisvoorwaarde om tot deze functie benoemd te worden is de eenparigheid van stemmen.
Het mag duidelijk zijn dat het conflict tussen de Russische Federatie en Oekraïne de belangrijkste rol vervult. Roemenië heeft de langste grens met Oekraïne, afschrikking is hier erg belangrijk. Het is uiteraard alom bekend dat Nederland nog niet aan zijn minimaal verplichting van 2% heeft voldaan en Roemenië ruim boven deze norm zit. Klaus Johannis worden binnen de EU en NAVO gezien als een betrouwbare bondgenoot en vooral bekend is door zijn strategisch inzicht. Roemenië is een politiek stabiel land en helaas kunnen wij datzelfde niet van Nederland zeggen.  In NAVO-kringen is zijn daadkracht bekend toen hij in 2015 het initiatief nam om met 9 landen Oost-Europese landen een eerste buffer vormde tegen de agressiviteit van de Russische Federatie. De oorlog in Oekraïne begon niet in februari 2022, maar al in 2014 met de illegale Russische annexatie van de Krim en de afscheiding van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk.
Dit initiatief heeft de naam van B9, dus de B van Boekarest en het aantal landen dat daaraan deelneemt.

Ook bij de Raad van Europa is Klaus Johannis in beeld

De Roemeense regering heeft Klaus Johannes gevraagd om zich kandidaat te stellen voor de voorzittersfunctie van de Raad van Europa mede ondersteund door landen in Midden- en Oost-Europa die van mening waren (en terecht) dat de leiderschapsposities (EU en Navo) in verhouding meestal op een zeldzame uitzondering door West-Europeanen worden vervuld. Tenslotte – na de laatste uitbreiding – wonen er 110 miljoen Europeanen in Midden-en Oost-Europa
Echter door de capriolen rondom de huidige voorzitter Charles Michel is deze kwestie tijdelijk (tot december 2024) minder actueel geworden.

Last but not least: Het Driezeeëninitiatief
Het is een forum van twaalf  EU-lidstaten langs of nabij de Oostzee, de Zwarte Zee en de Adriatische Zee, met als doel de onderlinge dialoog te bevorderen omtrent diverse gemeenschappelijke kwesties die de betrokken landen aanbelangen.

De leden zijn Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovakije en Slovenië.

Een eerste tweedaagse top op 25 en 26 augustus 2016, waar ook een hooggeplaatste vertegenwoordiger van de Chinese regering als gastspreker een voordracht gaf over de Nieuwe Zijderoute. Er werd overeengekomen om de economische samenwerking te versterken, in het bijzonder op het gebied van energie en infrastructuur.

Ook hierbij speelt Roemenië een rol met Klaus Johannis als voortrekker en hiermee vormt het een tegengewicht die in belangrijke mate door de West-Europese EU-lidstaten wordt ingevuld. Meer dan voorheen – zeker gelet op de oorlog in Oekraïne zal Europa een eenheid moeten vormen.

Bijzondere berichten

Post Craiova – Vliegschaamte

Al tientallen jaren woon en werk ik in Roemenië én in Nederland. In de loop der jaren zijn beide landen verweven geraakt met mijn hele leven: familie, werk en vrienden. Om heen en weer te pendelen tussen mijn twee thuislanden, maak ik wekelijks gebruik van het vliegtuig. Je kunt me gerust een extreme frequent flyer noemen. In hoeverre is dit te verantwoorden in deze tijden van klimaatcrisis? Hoewel deze vraag zich steeds vaker opdringt, houd ik er een – vrees ik – minder gangbare mening op na. Ik zie veel goede redenen waarom we niet moeten of kunnen stoppen met vliegen.

Die redenen gaan natuurlijk niet alleen over mij persoonlijk. De mogelijkheid om te vliegen is onmisbaar voor de economische ontwikkeling van veel gebieden in de periferie van Europa en voor de mensen die daar wonen. Craiova ligt niet echt in het hart van Europa en NetRom zou niet functioneren zonder het vliegveld dat zorgt voor een aanvoer van medewerkers en zakelijke bezoekers. Maar er profiteren meer sectoren, al is dit niet voor iedereen zichtbaar. Een mooi voorbeeld zijn tandartsen. Ik kwam een tijdje geleden een dame uit Nederland tegen in een vliegtuig die een week tripje Craiova combineerde met een aantal behandelingen aan haar gebit. Ook een groot aantal andere bedrijven in de regio zijn afhankelijk van een ordentelijke ontsluiting en bereikbaarheid.

Vliegen vergroot kansengelijkheid. Als je in een uithoek woont kan dit de enige gelegenheid zijn om je economisch te ontwikkelen. Het is voor welvarende West-Europeanen bijna niet voor te stellen wat dit voor families in Roemenië betekent. Niet alleen internationaal gezien, maar ook binnen het land. Opkomende budget-vliegmaatschappijen bieden uitkomst voor Roemeense jongeren die vanuit heinde en verre komen om te werken in sectoren waarin ze een salaris kunnen verdienen naar West-Europese maatstaven. Waarbij ze ook nog een paar keer per jaar terug kunnen om hun ouders en familie te bezoeken.

Met toenemende welvaart ontstaat ook een verlangen om de wereld te ontdekken. Steeds meer van onze jongere werknemers stappen op het vliegtuig voor een city trip naar andere steden in Europa. Mag deze nieuwsgierigheid naar de wereld nog wel gezien worden als voldoende reden om in een vliegtuig te stappen? Het antwoord is misschien genuanceerder dan u van mij gewend bent. Slechts 25 jaar geleden had je als Roemeen een visum nodig om het land uit te komen en niemand had geld voor vakantie. In dezelfde periode nam de welvaart in West-Europa in rap tempo toe en daarmee ook het aantal (verre) vliegreizen. Decennialang hebben Westerse landen geprofiteerd van groei in welvaart met nauwelijks besef van consequenties voor het milieu en met een enorme verkwisting van goedkope fossiele energie. En dat doen we nog steeds. Ik heb er daarom grote moeite mee om minder centrale regio’s in Europa langs dezelfde meetlat te leggen die we nu – recentelijk – voor onszelf gebruiken.

Hoewel het vliegen vanuit economisch en sociaal perspectief in mijn ogen dus heel goed verdedigbaar is, houdt het verminderen van mijn CO2 uitstoot mij wel degelijk bezig. Compenseren doe ik met name door te investeren in groene energie, zowel thuis als op de zaak. Thuis liggen al zonnepanelen en ook voor onze campusvestiging in Craiova worden ze geïnstalleerd. CO2-reductie is heel belangrijk en ik wil hier tijd, energie en geld in steken. Maar stoppen met vliegen is wat mij betreft geen werkbare oplossing.

 OPERA GALA 2024

Second Edition

Puccini & Friends

Gepassioneerde aria’s, duetten en operakoren uit o.a.

Madame Butterfly-Tosca-Turandot- Manon Lescaut en La Bohéme

Tijdens een spectaculair Opera Gala in het Concertgebouw Amsterdam staan de mooiste aria’s, duetten en operakoren uit de muziekhistorie weer centraal. Dit jaar staat Puccini in de hoofdrol met absolute hoogtepunten uit o.a. Tosca, Turandot, Manon Lescaut en La Boheme. Ware parels uit het operarepertoire in de gepassioneerde Verisme stijl waar Puccini in uitblonk. Tevens staan bekende tijdgenoten van Puccini op het programma zoals Mascagni (met het Paaskoor) en Leon Cavallo (met Paglacci).

In het Concertgebouw Amsterdam op Maandag 27 mei, Dinsdag 28 mei en Woensdag 29 mei 2024 vertolkt, na het grote succes van vorig jaar, opnieuw De Nationale Opera van Timisoara onder leiding van dirigent Raymond Janssen. Internationaal gerenommeerde solisten zorgen samen met het koor en orkest voor een ongeëvenaard muzikaal spektakel met uitsluitend hoogtepunten uit het bekende operarepertoire. Dit Opera Gala is een concert vol hartstocht en passie waaraan meer dan 120 musici meewerken.

 De Puccini’s opera’s worden gekenmerkt door emotioneel en dramatisch geladen muziek met mooie melodieën en een orkestrale grootsheid die de intense emoties en conflicten van de personages overbrengen. Het thema draait steeds om liefdesdriehoeken, verraad en tragische eindes. Puccini en zijn tijdgenoten maakten de weg vrij voor een realistische en hartstochtelijke benadering van muziek, die door herkenbaarheid nog steeds resoneert met het publiek van vandaag. Met o.a. de arias; Nessun dorma, Signore ascolta, Visi d’arte, Che gelida manina, Si, Mi chiamano Mimi, Un bel di vedrema en O mio babinno caro.

De overbekende aria’s uit de opera Tosca. De sopraan aria Visi d’arte en voor de tenor “E lucevan le stelle”. Waarbij Cavaradossi’s executie een voldongen feit is en met weemoed terugdenkt aan Tosca.  Wervelende ouvertures en het aangrijpende intermezzo uit de opera Cavaleria Rusticana van Mascagni. Gevolgd door het grandioze en overbekende Paaskoor ‘Regina Coeli’ uit de gelijknamige opera.

Het Opera Gala is een ‘must’ voor liefhebbers van klassieke muziek.
De concerten in februari waren volledig uitverkocht, dus wees er snel bij!

Een bekende regisseur wist het treffend te verwoorden.

 Opera is een espresso shot, vermengd met een grote dosis menselijkheid.

Opera is het fitnesscentrum van emoties

 

De Nationale Opera Timisoara

Voor de uitvoering van het Opera Gala tekent de Nationale Opera van Timisoara in Roemenië, (in 2023 de culturele hoofdstad van Europa). Internationaal gerenommeerde solisten werken onder leiding van de dirigent Raymond Janssen mee aan dit muziekspektakel en laten de mooiste en meest bekende aria’s, koren en ensembles horen.

Dirigent Raymond Janssen

Met zijn vele rollen als dirigent, pianist én als initiatiefnemer van Cadenza European Productions, kunnen we stellen dat Raymond Janssen een duizendpoot is. De musicus staat met regelmaat in uitverkochte, gevestigde concertzalen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk en wordt geroemd door zijn kwalitatieve en hoogstaande uitvoeringen. Zijn missie? Oost-Europa en West-Europa dichter bij elkaar brengen. De rijke traditie uit Oost-Europese landen is hoor- én voelbaar, en dat moet iedereen weten! Raymond Janssen heeft naast het symfonische repertoire een sterke affiniteit met opera. Optredens met o.a. Ileana Cotrubas, Gail Gilmore, Janice Baird en Eugene Holmes brachten hem naar de grote muziekpodia in Europa. In Nederland kennen wij hem onder meer van de succesvolle reeks met de Carmina Burana concerten, het Verdi en Mozart requiem, de Opera gala’s, Porgy&Bess en de diverse programma’s met filmmuziek, Eerder werd de muziek uit The Lord of the Rings trilogie met verve tot leven gebracht tijdens een bijzondere concertreeks evenals De Star Wars Suite, de Matthäus-Passion en het Mozart requiem.

Waar & Wanneer: Concertgebouw-Concertgebouw 10-1071 LN Amsterdam. Op maandag 27 mei, dinsdag 28 mei en woensdag 29 mei.

Voor reserveringen: www.cadenza-productions.nl

Hongaarse president stapt op na protesten over gratieverlening in misbruikzaak

De conservatieve Hongaarse president Katalin Novák stapt op na massale protesten en onder druk van de regering en oppositie. Ze had een man die was veroordeeld voor het verdoezelen van seksueel misbruik van minderjarigen, gratie verleend.
Duizenden betogers hadden vrijdagavond in de Hongaarse hoofdstad Boedapest het vertrek van Novák geëist.

De man die zij gratie had verleend, was adjunct-directeur in een weeshuis en probeerde zijn baas te beschermen. Het schandaal wierp een enorme schaduw over de uiterst nationalistische regering van premier Viktor Orbán, mede omdat zowel Novák als Orbán traditionele gezinswaarden prediken.
Meerdere adviseurs van de president waren al opgestapt. Novák was sinds mei 2022 als eerste vrouw staatshoofd van Hongarije. Ze had vooral een ceremoniële rol.
Ook voormalig minister van Justitie Judit Varga legt haar functie als parlementslid neer. Ze zou naar verwachting lijsttrekker zijn voor de Hongaarse regeringspartij Fidesz bij de Europese verkiezingen in juni en stemde als toenmalig justitieminister in met de gratie.
Varga kondigde zaterdag op Facebook aan terug te treden. “Ik trek mij terug uit het publieke leven. Ik zeg mijn functie als wetgever en de toppositie op de lijst voor de Europese partij op”, zei ze.

Mediane rijkdom van Roemenen vergeleken met andere Europese landen

Op de kaart hieronder kunnen we zien hoeveel persoonlijk vermogen een gemiddelde Europese volwassene heeft. Rijkdom wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars en omvat zowel financiële als niet-financiële rijkdom. Niet-financiële rijkdom bestaat voornamelijk uit grond en onroerend goed.

Deze kaart toont de mediaan en niet het gemiddelde, aangezien een gemiddelde meestal vertekend is door de extreem rijken, wat resulteert in een bedrag dat veel groter is dan de rijkdom van de meeste volwassenen. Voor de mediaan heeft de helft van de bevolking meer rijkdom dan het weergegeven getal en de helft minder rijkdom.

De mensen in Luxemburg ($360.715) en IJsland ($413.193) hebben veruit de meeste rijkdom in Europa. Zoals we op de kaart kunnen zien, heeft de westelijke helft van Europa duidelijk een hogere gemiddelde welvaart dan de oostelijke helft van Europa.

Uiteraard kan dit gedeeltelijk worden verklaard door het hoge niveau van de gemiddelde lonen en de kosten van levensonderhoud in deze landen. Er zijn echter nog steeds enkele significante verschillen tussen landen met vergelijkbare kosten van levensonderhoud en bbp per hoofd van de bevolking.

De laagste gemiddelde rijkdom is te vinden in Turkije ($5.488) en Rusland ($8.595). Dit zijn de enige landen in Europa waar de gemiddelde rijkdom minder dan $10.000 bedraagt.

In Roemenië bedraagt ​​de gemiddelde waarde van rijkdom $21.545/volwassene, volgens pe.cifre , die Landgeist.com citeert .

Nederlanders al drie jaar achtereen Beste Restaurant in Roemenië

Gelegen in de sfeervolle wijk Lipscani in het centrum van Boekarest vindt men talrijke sfeervolle restaurants zoals Caru cu Bere en Hanul lui Manuc maar het toppunt van gastronomie is zonder twijfel The Artist die al drie jaar het predicaat van het “Beste Restaurant van Roemenië” is toegekend door de World Culinary Awards.

Ook de bijkomende ambiance geeft een bijzondere sfeer.
Het is elf jaar geleden opgericht door Paul en Mihaela Oppenkamp. Paul Oppenkamp, ​​oorspronkelijk afkomstig uit Hoorn, is de maker van de menu’s die in het restaurant worden geserveerd, terwijl Mihaela, oorspronkelijk uit Boekarest, de gastvrouw en manager van het restaurant is. Paul Oppenkamp vertelt dat de laatste 5 jaar vóór de opening van het restaurant in 2012 misschien wel de belangrijkste zijn geweest in de vorming van hem en zijn vrouw als toekomstige ondernemers. “Ik heb voor enkele van de meest succesvolle ondernemers ter wereld gewerkt, met wie ik tot op de dag van vandaag nauwe banden heb en nog steeds heb. Geïnspireerd door hun verhalen durfden wij de stap in deze richting te zetten. We houden nog steeds contact met hen en genieten samen van de prestaties die we in Roemenië hebben bereikt, van 2012 tot nu.”

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.