Nieuwsbrief januari 2025
Het beroemde slot Loevestein stond deze Romanian Business Day garant voor een grote toeloop van ondernemers uit ons land en ook uit Roemenië
Het beroemde slot Loevestein stond deze Romanian Business Day garant voor een grote toeloop van ondernemers uit ons land en ook uit Roemenië.
De professionele voorbereiding organisatie en de bijzondere ambiance zorgden voor een goede sfeer, kortom het nuttige werd met aangename verenigd.
Bekende sprekers uit Roemenië hadden de moeite genomen om de kansen die Roemenië biedt voor het voetlicht te brengen, waren achtereenvolgens
- Robert Rekkers CEO Agricover(tevens bestuurslid DRN),
- Radu Hanga Chairman of the Board of Bucharest Stock Exchange (BVB), Valentin Tataru Econoom ING Romania,
- Gerke Witteveen CEO NN Pensii,
- Edwin Warmerdam als the Head of Tax within Forvis Mazars in Romania,
- Peter de Boer van DN Agrar IR MANAGER. investors@dn-agrar (moest helaas om minder prettige reden verstek laten gaan).
- En de uit Nederland afkomstige Pieter Helfferich van Agriprogress
- Reinder Schaap (Voorzitter DRN Task Force Food & Agri).
Als men de tijd nam om contacten te leggen ontdekte men vrij snel dat ondernemers uit uiteenlopende sectoren aanwezig waren zoals bijvoorbeeld de logistieke sector, IT-sector Maritieme en anderen en daaronder vallen ook het grote aantal toeleveranciers.
Een hoogtepunt van het plenaire deel van de avond was zeker de uitreiking van de Romanian Business Award. Het toekennen en uitreiken van de Romanian Business Award heeft onder andere tot doel om de economische betrekkingen tussen Nederland en Roemenië te stimuleren. Ondernemers die zich op een bijzondere wijze hebben onderscheiden, wil de DRN hiermee waarderen.
Het belangrijkste criterium is investeringen in de (lokale) Roemeense gemeenschap. Voorbeelden daarvan zijn onder andere onderwijs, humanitaire hulp, etcetera.want in de visie van de DRN zijn investeringen in de gemeenschap een concrete invulling en doelgericht onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Aan de geluidssterkte van het applaus lieten de aanwezigen horen dat zij het eens waren met de keus voor:
Edwin Warmerdam partner bij Mazars in Roemenië
Mazars heeft onlangs de Nederlander Edwin Warmerdam benoemd tot Tax partner in de fiscale consultancy afdeling. Warmerdam, een voormalig partner bij PwC, woont sinds 1998 in Roemenië. Edwin Warmerdam heeft bijna 25 jaar ervaring in de tax- en financiële sector. Hij is gespecialiseerd in vastgoed, financiële diensten en energie. Na zijn afstuderen aan de Hogeschool Haarlem in 1991 begon hij zijn loopbaan bij accountants- en adviesorganisatie PwC, binnen de Tax afdeling. In de eerste zes jaar groeide hij uit van Junior Consultant tot Manager. In 1998 verhuisde hij naar Roemenië en kreeg hij de taak om PwC Roemenië’s business verder uit te bouwen. Warmerdam werkte meer dan 8 jaar bij het Big 4 kantoor, in zijn laatste rol als partner.
Laatste nieuws
Roemenie heeft weer een nieuwe regering
Het nieuwe kabinet werd goedgekeurd met 240 stemmen voor en 143 tegen. Het nieuwe kabinet bestaat uit premier Marcel Ciolacu en veel van de voormalige ministers en het maakt een politiek stabiele indruk.
De Sociaaldemocratische Partij(PSD) zal 8 ministersposten bezetten, waaronder die voor justitie, transport, arbeid en defensie. De meeste huidige ministers blijven aan.
De centristische liberale Partij (PNL) krijgft zes kabinetsfuncties waaronder energie en ministeries van binnenlandse zaken en buitenlandse zaken .
De etnisch Hongaarse partij UDMR krijgt twee functies waaronder financiën .
De nieuwe regering moet een kalender goedkeuren voor nieuwe presidentsverkiezingen in twee ronden. De drie coalitiepartijen kwamen overeen om een kandidaat te steunen om te voorkomen dat extreemrechts wint. De nieuwe presidentskandidaat is op dit moment Crin Antonescu een voormalig leider van de Liberale partij.
Nieuwe ambassadeur Nicolae Comănescu is gearriveerd in Den Haag
Na installatie van zijne excellentie heeft hij recent zijn geloofsbrieven aan de Koning aangeboden en zal daaropvolgend op de Ambassade de kennismaking met de vier honorair consuls plaats vinden die mede ondersteuning zullen bieden tussen Roemenië en Nederland te borgen zoals zij dat op de website www-consulate-romania.nl hebben aan gegeven. Ofwel to create a winning team.
Ralph Hamers van ING Bank wordt niet strafrechtelijk vervolgd
Erevoorzitter van het Dutch Romanian Network (DRN)Ralph Hamers en voormalig ceo van de ING Bank wordt niet strafrechtelijk vervolgd voor mogelijke fouten in de witwascontroles van de grootbank. Na vier jaar onderzoek heeft het OM onvoldoende overtuigend bewijs gevonden voor een strafzaak. Een slepende procedure wordt daarmee afgesloten.
Het bestuur van de DRN kent Ralph als iemand wiens integriteit boven iedere twijfel verheven is wat in feite door het OM wordt bevestigd.
Een genoegdoening c.q. eerherstel lijkt de DRN op z’n plaats, want hier heeft onterecht een beschadiging van zijn persoon plaatsgevonden.
De overheid heeft zich jaren lang lopen afvragen of bankbestuurders moesten worden aangepakt voor het niet uitvoeren van een onuitvoerbare opdracht’ En daar dan openheid overgeven.
Het DRN wenst u een voorspoedig 2025 toe
VS, China en Europese Unie openen hun grenzen voor Roemenië
VS, China en Europese Unie openen hun grenzen voor Roemenië en Nederland en zal geen herroeping c.q. contractbreuk worden toegestaan
Peking heeft tijdelijk de visumplicht afgeschaft voor Roemenen die naar China reizen.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt haar waardering uit voor het besluit van de Chinese autoriteiten om tussen 30 november 2024 (00.00 uur Peking tijd) en 31 december 2025 (00.00 uur Peking tijd) vrijstelling te verlenen van de verplichting om een inreisvisum, voor een duur van 30 dagen, voor alle Roemeense staatsburgers, houders van een eenvoudig paspoort, die voor één dag naar de Volksrepubliek China reizen van de volgende doeleinden: zaken, toerisme, bezoek of doorreis, meldt Agerpres.
“Roemeense staatsburgers die niet aan de eerder gestelde reisvoorwaarden voldoen, zullen alsnog een inreisvisum voor de Volksrepubliek China moeten verkrijgen”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring die zaterdag aan AGERPRES is gestuurd.
De MAE waardeert dat de maatregel waarschijnlijk de mobiliteit van Roemeense burgers zal vergemakkelijken, waardoor de reikwijdte van interpersoonlijke contacten zal toenemen, aldus het geciteerde persbericht.
Software Sector
Post Craiova – Campus HR project update
Zoals trouwe Post Craiova lezers inmiddels wel weten, zitten we in Roemenië alles behalve stil. Ik geef je graag een update vanuit Craiova waar hard wordt gewerkt aan het realiseren van hypermoderne kantoorhuisvesting en werkplekken voor onze steeds grotere groep engineers.
Het is namelijk best een bijzonder verhaal hoe een softwarebedrijf als NetRom de beschikking kreeg over een heuse onroerend goed portefeuille en deze tot de dag van vandaag in eigen beheer steeds verder uitbouwt.
Allereerst de huidige stand van zaken: we beschikken over circa 16.000m2 kantooroppervlakte, operationeel en/of in aanbouw, op ruim 3,5 hectare eigen grond. De laatste 1.400 m2 is pas sinds enkele weken gereed en biedt de mooiste plekken binnen ons bedrijf, met uitzicht op een grote binnentuin met een (toekomstige) Koi-vijver.
Terugblikkend begon ons Campus-project eigenlijk al net na de start van NetRom in 1999. Op dat moment kochten we ons eerste gebouw, of eigenlijk eerder een appartement, op de begane grond van een flatgebouw van vier verdiepingen. We kochten, omdat we de arbeidsomstandigheden van onze medewerkers wilden verbeteren en we daar met de verhuurder niet uitkwamen. Meteen na die aankoop hebben we letterlijk iedere vierkante centimeter van de vloer, de wanden en het plafond gerenoveerd naast (uiteraard) de volledige elektrische en sanitaire installaties.
We groeiden volop en na een jaar kochten we het naastgelegen pand op, om ook dat voor eigen gebruik op te knappen. Daarna volgden al snel de buren, toen de buren van de buren en daarna weer… Tot we uiteindelijk beschikten over vier aangrenzende panden met een pui-lengte van een dikke 150 meter. Verre van ideaal overigens, want de indeling was erg inefficiënt en we kampten voortdurend met lekkages vanwege de vele privé-appartementen boven ons.
In 2011, geholpen door de zware impact van de toenmalige kredietcrisis op de Roemeense onroerend goed markt, hadden we de middelen om een splinternieuw hotel-in-aanbouw te kopen. Maar liefst 5.000 m2 op evenzoveel eigen grond. Daarmee dachten we, na een grondige verbouwing, onze huisvesting definitief geregeld te hebben, maar binnen drie jaar haalde het ruimtegebrek ons alweer in. We hebben er toen een vleugel van 900m2 aangebouwd, een extra verdieping op het pand gezet en er een bedrijfsrestaurant aan toegevoegd.
De grootste stap kwam in 2017 toen we de kans kregen een naastgelegen perceel van drie hectare bouwgrond te kopen. Een aanzienlijke investering. Inmiddels staat dat perceel voor twee derde vol met zeer moderne, luxe kantoorgebouwen, sportvelden, een carwash en een gigantische binnentuin.
Het mooie is dat we erin slagen de groei van onze softwareorganisatie synchroon te laten lopen met het creëren van de benodigde werkplekken. Dat doen we door in eigen beheer te bouwen. Eén hoofdaannemer voor de ruwbouw en daarna vele tientallen onderaannemers voor de afbouw. Dat kent z’n uitdagingen, maar door heel veel ervaring is het ook heel leuk en geeft de enorme voldoening. We hebben over de jaren heen een groot netwerk aan lokale leveranciers opgebouwd die inmiddels aan een half woord genoeg hebben. Ook hier loont het de moeite om te investeren in lange termijn relaties.
De filosofie achter onze campus-in-wording is de gedachte dat we een goede werkgever willen zijn, waar engineers graag willen werken. We bouwen aan een stimulerende omgeving waar grootse prestaties verricht kunnen worden. Een plek waar hard gewerkt wordt, maar waar ook ruimte is voor ontspanning, met gamerooms, gratis maaltijden, sportvelden én met ongekende trainings- en opleidingsmogelijkheden.
Ontzorgen en ontspannen klinkt zacht, maar de logica hierachter is hard. Heel veel van onze engineers werken met hun hele ziel en zaligheid aan projecten voor NetRom en voor NetRom’s klanten. Het werkethos is enorm en dus vind ik het logisch dat wij medewerkers proberen te faciliteren met inspirerende omstandigheden en tijdbesparende voorzieningen.
Misschien wel mede door deze aanpak, blijkt de campus op recruitment-vlak een echte magneet te zijn. Niet alleen halen we veel lokaal IT-talent binnen, maar we weten ze ook ongekend lang vast te houden. Gemiddeld 12 jaar! Die continuïteit is zeer waardevol, want de lange termijn relaties met de NetRom engineers komen direct ten goede aan de lange termijn relaties met onze klanten. Ook zij blijven gemiddeld 11 jaar aan NetRom verbonden. Goedbeschouwd is de voortdurende expansie van ons onroerend goed in Roemenië eigenlijk één groot en succesvol HR-project. We zijn tenslotte geen projectontwikkelaars maar een softwarebedrijf.
Retail Sector
Roemeense waakhond keurt Ahold-overname goed
De Roemeense mededingingsautoriteit geeft Ahold Delhaize definitief groen licht voor zijn geplande overname van de supermarktketen Profi in het land, nadat de waakhond afgelopen zomer nog zijn bezorgdheid uitte, keurde Roemeense waakhond keurde het de Ahold-overname aslog goed.
Ahold Delhaize meldt woensdag dat daarmee de laatste horde voor de overname van € 1,3 mrd genomen is, en dat de transactie in januari 2025 voltooid zal zijn.
Aanvankelijk leek het in augustus nog spannend te worden voor Ahold Delhaize, dat de Profi-keten met zijn 1751 winkels wil vastknopen aan zijn bestaande Roemeense bedrijf dat al bijna duizend vestigingen telt onder de naam Mega Image. De kartelwaakhond stelde toen in een persbericht dat het risico bestond dat consumenten slechter af zouden zijn met deze concentratie, en dat mogelijk ook de onderhandelingspositie van boeren en andere leveranciers zou verslechteren. Ahold Delhaize meldt woensdag dat daarmee de laatste horde voor de overname van € 1,3 mrd genomen is, en dat de transactie in januari 2025 voltooid zal zijn.
Sector Agri & Food
DN Agrar, het grootste geïntegreerde veehouderijbedrijf van Roemenië, sloot de eerste drie kwartalen af met 9% omzetstijging en 10% lagere winst
DN Agrar Group (beurssymbool DN), de grootste geïntegreerde veehouderij in Roemenië, met koemelkproductie en plantaardige productie, boekte in januari-september 2024 een omzet van 127 miljoen lei, een stijging met 9% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De dynamiek werd bepaald door de grotere kudde dieren, wat leidde tot een toename van de hoeveelheid geleverde melk met 14% ten opzichte van 2023, evenals de operationele efficiëntie, zo blijkt uit een persbericht.
Herwaardering van vaste activa in DN Agrar-boerderijen
Herwaardering van vaste activa in DN Agrar-boerderijen en de stijging van de personeelskosten als gevolg van de uitbreiding van de activiteit. In dezelfde periode daalde de nettowinst met 6% tot 21 miljoen lei. Hier kwam de dynamiek tegen de achtergrond van de evolutie van de gemiddelde melkprijs en de herwaardering van vaste activa, schrijven de vertegenwoordigers van het bedrijf.
Eind september 2024 bedroeg de veestapel van DN Agrar, bestaande uit melkkoeien en jongvee, ongeveer 15.000 stuks.
“Onze benadering van prestatiemanagement richt zich op strategische investeringen, operationele efficiëntie en aanpassingsvermogen aan marktomstandigheden (…) Met een solide basis hebben we vertrouwen in ons vermogen om nieuwe kansen te benutten, acquisities te doen en maximale waarde te leveren aan onze partners”, zegt CEO Jan Gijsbertus de Boer.
DN-aandelen stegen vandaag met 1,3%, vóór het financiële rapport, waardoor het rendement voor 2024 op 24% kwam. Het bedrijf wordt voor 74% gecontroleerd door de Nederlandse Adviesgroep en heeft een kapitalisatie van 253 miljoen lei op de lokale beurs.
Roemenië was vorig jaar de zevende landbouwproducent in de Europese Unie
De waarde van de landbouwproductie van het EU-blok daalde in 2023 met 1,5%, vergeleken met 2022, tot 537,1 miljard euro, maar Roemenië behoort tot de EU-landen waarvan de waarde van de landbouwproductie van jaar tot jaar steeg, blijkt uit de gegevens die woensdag zijn gepubliceerd door Eurostat.
Volgens Eurostat komt de lichte daling in 2023 na een stijging van 19% in 2022, toen de waarde van de landbouwproductie van het EU-blok een historisch maximum van 545,4 miljard euro bereikte, schrijft Agepres ook. De daling in 2023 maakte een einde aan een opwaartse trend die in 2010 begon en was vooral te wijten aan de daling van het productievolume (min 2,3%), terwijl de nominale prijzen van landbouwgoederen en -diensten licht stegen met 0,8%. Ook al was de waarde van de landbouwproductie van de Europese Unie in 2023 lager dan in 2022, er waren 10 lidstaten (inclusief Roemenië) waar deze waarde steeg. De grootste stijgingen werden opgetekend in Hongarije (26%) en Slowakije (12%), gevolgd door Luxemburg, Frankrijk, België en Roemenië. Iets meer dan de helft (51%) van de waarde van de Europese landbouwproductie kwam in 2023 uit landbouwgewassen (273,6 miljard euro, een daling van 6% vergeleken met 2022) en 39,9% kwam uit de veehouderijsector (214, 3 miljard euro, een stijging van 2% vergeleken met 2022).
De overige 9,2% was afkomstig van agrarische diensten (25,4 miljard euro) en ondeelbare niet-agrarische activiteiten (23,8 miljard euro). Meer dan de helft (57,8%) van de waarde van de landbouwproductie in de EU werd in 2023 gerealiseerd in slechts vier landen: Frankrijk (95,8 miljard euro), Duitsland (76,1 miljard euro), Italië (73 miljard euro) en Spanje (65,6 miljard euro). . Vervolgens volgen Nederland (41,5 miljard euro), Polen (36,8 miljard euro) en Roemenië (22,2 miljard euro). Samen waren deze zeven lidstaten verantwoordelijk voor driekwart (76,5%) van de waarde van de landbouwproductie in de EU in 2023.
-De bedrijfskosten bedroegen 162 miljoen lei, een stijging met 10%, onder invloed van de herwaardering van vaste activa in DN Agrar-boerderijen en de stijging van de personeelskosten als gevolg van de uitbreiding van de activiteit. In dezelfde periode daalde de nettowinst met 6% tot 21 miljoen lei. Hier kwam de dynamiek tegen de achtergrond van de evolutie van de gemiddelde melkprijs en de herwaardering van vaste activa, schrijven de vertegenwoordigers van het bedrijf.
Eind september 2024 bedroeg de veestapel van DN Agrar, bestaande uit melkkoeien en jongvee, ongeveer 15.000 stuks.
“Onze benadering van prestatiemanagement richt zich op strategische investeringen, operationele efficiëntie en aanpassingsvermogen aan marktomstandigheden.
Moldavië – een nieuwe bestemming voor de Europese zakenwereld
Het economische landschap gepresenteerd tijdens The Netherlands – Moldova Business Forum
Historisch gezien zijn de landen Moldavië en Roemenië nauw verwant met elkaar en gelet op de toenemende steun van de EU hebben de eerste Nederlandse pioniers zich in Moldavië gevestigd en ook de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Chisinau de economische structuren tussen Nederland en Moldavië. Nederland heeft sedert april 2023 een nieuwe ambassade in Chisinau, de hoofdstad van het Oost-Europese Moldavië. Waarom krijgt juist dit land een nieuwe Nederlandse ambassade? En wat komt daarbij kijken? ‘Stabiliteit in Moldavië is goed voor stabiliteit in heel Europa,’ zegt de kersverse Nederlandse ambassadeur in Chisinau, Fred Duijn. En de nieuwe Nederlandse ambassade geldt als steun aan EU-lidmaatschap voor Moldavië
Dank zij de permanente steun van President Klaus Johannis en President Maia Sandu lijken de voormalige Vorstendommen Moldavie en Walachije weer naar elkaar toe te groeien.
In de periode van 1457-1862 oefenden zij een magnetische kracht op elkaar uit. Wat heden ten dage nog steeds merkbaar is aan de taal en cultuur.
Vordering Multraship teken van gebrekkig functioneren Roemenië
Reddingsbedrijf Multraship uit Terneuzen wacht al twintig jaar op betaling uit Roemenië: ‘Het land geeft ons een boete en komt ermee weg’
Wij herinneren u eraan dat op 2 september 1991 het Rostock-schip, onder Oekraïense vlag, aan de grond liep en zonk in de Sulina-arm van de Donau, nabij de stad Partizani. Het naar de oppervlakte brengen en het vrijmaken van het bevaarbare kanaal duurde 15 jaar.
Amsterdam – Het Nederlandse sleep- en bergingsbedrijf Multraship, gevestigd in Terneuzen, zit al bijna twintig jaar in de problemen door Roemenië, dat weigert de rekening te betalen voor een bergingsklus van een miljoen dollar. “Deze situatie heeft ons bedrijf in het nadeel gebracht.”
Multraship, eigenaar van een vloot van 60 schepen, was in 2004 betrokken bij de complexe berging van het Rostok-wrak aan de Donau in Roemenië. Algemeen directeur Leendert Muller wacht echter nog steeds op zijn geld. En dit ondanks de betrokkenheid van de Europese Investeringsbank (EIB), onder wiens toezicht destijds het reddingswerk werd gepromoot.
Extra werkzaamheden
“Er ontstond onenigheid over de factuur voor het meerwerk, omdat in het biedingsproces niet juist was gespecificeerd onder welke omstandigheden de berging moest plaatsvinden, bijvoorbeeld de samenstelling van de sedimenten in het wrak, maar ook de lage temperaturen, die de duur van de werkzaamheden beinvloeden. Uiteindelijk hebben we na jaren van procederen de zaak bij het Internationale Hof van Arbitrage in Zwitserland gewonnen, maar nog steeds hebben we ons geld niet ontvangen”, zegt Leendert Muller, directeur van Multraship, die afgelopen zomer ook betrokken was bij de redding van een schip met verbrande auto’s nabij Ameland.
De DRN zal blijven toezien dat blijven toezien dat er geen laakbare marchanshandering paatsvind wat tot heden niet tot een oplossing heeft geleid.
We herinneren u eraan dat Nederland inmiddels, na de publicatie van het artikel in de Nederlandse pers, toestemming heeft gegeven voor de toetreding van Roemenië tot Schengen.
Minister Mircea Fechet maakte bekend dat de eerste zeeboerderijen in de Zwarte Zee in 2025 klaar zijn
Minister Mircea Fechet maakte bekend dat de eerste zeeboerderijen in de Zwarte Zee in 2025 klaar zijn, nadat tien perimeters waterglans zijn geconcessioneerd. De levering van vis en zeevruchten begint volgend jaar en de redacteur van deze nieuwsbrief heeft het vermoeden dat het Urkse bedrijf Day Sea Day (lid van de DRN) dat reeds vele jaren in Boekarest is gevestigd het met een bijzondere belangstelling volgt. De leiding van het bedrijf werd op de laatse Romanian Busines Day op Slot Loevestein gesignaleerd;
De eerste zeeboerderijen worden voorbereid in de Zwarte Zee, en de eerste investeerders, Roemeense bedrijven, hebben op de openbare veilingen gehouden door de Roemeense wateren een gebied van 60 hectare in de maritieme binnenwateren en de territoriale zee toegekend, verklaard de minister van Milieu, Water en Bossen, Mircea Fechet, meldt Agerpres in een bericht op Facebook.In 20024 zullen de eerste zeeboerderiijen in de Zwarte Zee klaar zijn, aldús de minister.
Hij verwees in de context naar tien perimeters die worden aangetroffen in het gebied tussen Mamaia en Constanţa, naast het Sinoe-meer, in de gebieden tussen Agigea en Eforie Nord, Venus en 2 Mai – Vama Veche, perimeters beheerd door het Dobrogea-waterbassin. Administratie – Kustlijn.
“Hier zullen de komende twintig jaar, op een afstand van 2-3 km van de kust, zowel zeevruchten als vis met een hoge economische waarde, zoals zalmforel, zeebaars of zeebrasem, worden gekweekt”, aldus de minister.
Fechet liet zien dat het voor Roemenië een primeur is dat de Zwarte Zee bij de eerste aanbestedingen voor de glans van het water investeerders in aquacultuurbedrijven aantrok, wat tegelijkertijd een belangrijke stap was in de ontwikkeling van de ‘blauwe economie’
Volgens hem betekent een beter gebruik van de maritieme hulpbronnen “het genieten van het potentieel van onze zee tegen eerlijke kosten, die we ons allemaal kunnen veroorloven”.
“Ik hoop dat 2025 het jaar wordt waarin we definitief ‘vaarwel’ zeggen tegen diepgevroren visproducten, die van duizenden kilometers verderop komen, en ‘de hand kussen voor de tafel!’ viskwekers die zich inspannen om verse producten uit de Zwarte Zee te verkrijgen.” Minister Fechet sloot het bericht af op zijn sociale mediapagina.
Nederlanders en en Roemenen hebben iets met elkaar
Nederlanders en en Roemenen hebben iets met elkaar zo begint het Ten Geleide van dit heel bijzondere en zeldzame boek wat zonder overdrijving uniek genoemd mag worden.
Pieter Jan Wolthers de andere ondertekenaar was ambassadeur in Roemenië en Oekraïne en is thans nog verbonden als Erelid aan het Dutch Romanian Network.
In het algemeen hebben ondernemers die zich verdiepen in een land waarmee ze zaken willen doen een voorsprong op hun concurrenten.
Onze nieuwsbrief probeert daar ook een bijdrage aan te leveren.
Onderschat de waarde van deze voorbereiding niet!!
Disclaimer
De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.