Het Roemeense Bureau voor de Statistiek maakte bekend dat de Roemeense economie in het tweede kwartaal van 2024 is gegroeid met 0,8%, één van de hoogste percentages in de EU. De gemiddelde groei in de eurozone bedroeg voor het tweede kwartaal 0,3%.

Ondanks het feit dat de Roemeense economie tekenen van verbetering vertoont, met een redelijke werkloosheid, aantrekkende investeringen en dalende inflatie, zijn veel Roemenen nog steeds pessimistisch over de economie en hun persoonlijke financiën. En daar hebben ze redenen voor.

Terwijl de economie in het algemeen groeit, worden de Roemenen op microniveau nog steeds geconfronteerd met ontwikkelingen die aanzienlijke gevolgen hebben voor hun besteedbaar inkomen.  De hoge prijzen van producten en diensten die voor veel huishoudens een vast onderdeel maken van het huishoudbudget (denk aan voedsel, energierekeningen, kinderopvang of onderwijs) zetten de financiën van huishoudens onder druk, ook al vertoont de, door de statistieken gerapporteerde, inflatie een neerwaartse trend en de economische groei een opwaartse.

Daar komt bij dat de economische ongelijkheid nog steeds groot is in Roemenië.

Er zijn grote loonverschillen en zijn er grote verschillen tussen pensioenen, ‘speciale’die behoorlijk ruim zijn en ‘gewone’ pensioenen, die net het bestaansminimum dekken.

Ook regionaal zijn de verschillen groot. De economische groei verschilt sterk per provincie. Uit de berekeningen van de National Strategy and Forecast Commission voor dit jaar blijkt dat de provincies met de laagste economische groei Dâmbovița, Olt en Maramureș zijn, en aan de andere kant Boekarest, Brașov of Constanța de hoogste economische groei kennen.

Het bbp, de standaardindicator voor economische groei, is niet bedoeld om het welzijn te meten. Het meet alleen de omvang van de economie, niet het niveau van welzijn van de mensen in die economie.  Te veel vertrouwen op het bbp als alomvattende indicator van ontwikkeling kan misleidend zijn en dat is hier zeker het geval.