Volgens een recente studie van Romfood Trading & Afredo Seafood neemt sinds 2013 de visconsumptie sterk toe in Roemenië. In 2015 werd een stijging van 3% waargenomen die een marktwaarde van € 350 miljoen vertegenwoordigd.
De toenemende visconsumptie van de laatste jaren is verklaarbaar door nieuwe distributiekanalen en het verlagen van de BTW op voedsel van 24% naar 9%. Een ander aspect dat aan de groei bijdraagt is het cultiveren van een gezonde levensstijl en een evenwichtige voeding. Want het is bekend dat volgens de laatste medische gegevens garnalen en andere vissoorten gunstige invloed hebben op de gezondheid en vormen zij de belangrijkste dierlijke eiwitbron. Ze stimuleren het immuunsysteem, het beenderenstelsel en de spieren door het ijzergehalte. Ze hebben anti-inflamatory effect en verminderen het risico van een beroerte.
Garnalen zijn ook rijk aan selenium die tegengaan van de kankercellen bewerkstelligt. Last but not least bevat vis Omega 3 vetzuren die het goed functioneren van de hersenen en het cardiovasculaire stimuleren.
Volgens de gegevens van het Nederlandse visbureau acht men exportmogelijkheden aanwezig voor de visverwerkende industrie, want de Roemeense vismarkt is grotendeels aangewezen op import omdat de binnenlandse productie zich op relatief laag niveau bevindt. De grootste groei in het gewijzigd consumptiepatroon van voedsel is in vis en fruit waarneembaar. Weliswaar staat qua volume de visconsumptie nog steeds op achterstand met kip- en varkensvlees, maar in termen van marktwaarde neemt deze achterstand snel af. Qua marktaandeel zijn garnalen de absolute top met 51,4%, gevolgd door schelpdieren zoals mosselen met 16,4%, calamares(pijlinktvis) 9,7% en octopus met 6,9%.