Het goede nieuws is dat de Europese lidstaten een eenheid hebben gevormd tegen het optreden van de Russische Federatie en het slechte nieuws is dat een aantal lidstaten zich zodanig gedragen over Schengen dat er onenigheid tussen een aantal lidstaten waardoor de positie van de Europese eenheid dreigt te verzwakken. Laten we vaststellen dat de toetreding tot Schengen onafhankelijk is van de oorlog in Oekraïne, maar het wel in zekere mate communicerende vaten zijn.

Wij beperken ons in onderstaand overzicht tot een aantal hoofdzaken die het beeld grotendeels bepalen. U als lezer zal zich hoofdschuddend misschien afvagen waarom politici het zich (en anderen) zo moeilijk maken.

De dode mus van Rutte
Hij heeft onlangs de uitspraak gedaan dat Roemenië kan toetreden tot Schengen. Zijn aanvankelijke twijfel bleek niet houdbaar, want hij was simpelweg niet op de hoogte van alle onderzoeken die sinds 2011 in het  kader van het (officieuze) Coöperatie- en Verificatie Mechanisme (CVM) te hebben plaatsgevonden. Geen goede beurt dus. Maar het werd nog erger, want hij stelde als voorwaarde dat Bulgarije volgens zijn informatie niet klaar was om toe te treden. En aangezien het unanimiteitsbeginsel van kracht is, zal daarom Bulgarije als lidstaat tegenstemmen. Pech voor Bulgarije en geluk voor Roemenië zult u veronderstellen. Immers ieder land wordt toch op zijn merites beoordeeld, zoals het met Kroatië is gegaan. Maar door een vreemde gedachtenkronkel lijken beide landen als een vorm van een federatie te worden gezien en iedereen weet dat er nooit sprake is geweest van een koppeling van beide staten. Logisch want het staat op gespannen voet met het gegeven dat ieder toetredend land op zijn eigen merites moet worden beoordeeld.
En laten we niet vergeten dat als men aantoonbaar aan de voorwaarden voldoet en sprake is van een recht en niet van een gunst!
In vrijwel alle lidstaten en ook bij het Europarlement en de Europese Commissie wordt negatief geoordeeld over deze Nederlandse uitspraak. Dus wederom geen goede beurt.

Bulgarije
Wij hebben de uitspraken van de premier onderzocht en hebben geen enkel feit kunnen ontdekken waardoor het land niet aan de voorwaarden voldeed. Hij gaf weliswaar ruiterlijk toe dat hij niet alle informatie tot zijn beschikking had en daarover eerst informatie wilde ontvangen.


Herkenbaar want deze vertragingstactiek heeft hij ook bij Roemenië toegepast. Een telefoontje naar Brussel zou hem meteen uit de droom hebben geholpen. Schrijnend voor Bulgarije was dat onlangs nog drie grensbeambten die hun controles(buitengrens) goed uitvoerden om het leven zijn gebracht.
Breng eens een bezoek aan de 240 km buitengrens van Bulgarije met (Europees) Turkije en dan wordt veel duidelijk. En dat men met een bankbiljet van 50 euro in het paspoort de grens kan passeren is van een hoog borreltafelniveau. Bovendien is er sprake van een Duits/Bulgaarse grensbewaking.
Procureur-generaal Ivan Gesbey: Bulgarije zal om juridisch bewijs vragen van de beweringen van Rutte.

Oostenrijk
Dit land maakt het helemaal bont en neemt een loopje met de waarheid.
Deze beweerden een toestroom van asielzoekers te hebben ontvangen die nergens waren geregistreerd en zouden voor een belangrijk deel uit Bulgarije en Roemenië afkomstig zijn. Echter al snel bleek dat na controle door Frontex dat deze gegevens niet klopten.
Voor de goede orde: Frontex zet honderden grens- en kustwachters in, samen met schepen, auto’s, vliegtuigen en ander materieel, om lidstaten te hulp te schieten als zij problemen ondervinden aan de Europese buitengrenzen. Deze operaties vinden plaats aan de Europese land- en zeegrenzen maar ook in internationale luchthavens. Op bovenstaande kaart wordt de (Westelijke) Balkanroute aangegeven die door asielzoekers worden gevolgd. Een “lek” bevindt zich op onder ander de luchthaven van Servië die geen visumplicht hanteren voor asielzoekers afkomstig uit India, Tunesië, Burundi en Cuba. De reden daarvoor dat het landen zijn die de onafhankelijkheid van Kosovo niet erkennen. En omdat het de krapte op de arbeidsmarkt kan verminderen.
Uit de Eurostat Database bleek dat een groot deel Oostenrijk als doorreisland zag met bestemming Duitsland omdat laatstgenoemd land een humaner beleid hanteert.
Echter onafhankelijk van de cijferreeksen bleek snel dat de grootste Oostenrijkse regeringspartij ÖVP in aanloop naar de verkiezingen die in februari 2023 plaatsvinden daalde in de peilingen en daarom de migratiekaart uitspeelden. Inmiddels zijn ze geschrokken van de reacties in hun eigen land want velen vonden het een oneigenlijk gebruiken van het veto omdat het thema daarvan toetreding tot Schengen was. Hun coalitiepartner Grünen namen daarvan afstand, alsook de president van het land (ceremoniële functie), mensen uit het bedrijfsleven en de CEO van de Erste Bank. Bovendien heeft Roemenië zijn ambassadeur teruggeroepen. In Brussel vindt men ook geen willig oor meer.
De verwachting is dan ook dat in de komende maanden Oostenrijk zijn bezwaar intrekt.

Nabeschouwing Redactie:
Als men het gehele gedoe over de Schengendiscussie heeft gevolgd dan zal snel de indruk worden gewekt dat de unanimiteitsregel is misbruikt. Oostenrijk heeft het misbruikt, maar ook eerder Hongarije om een groot steunpakket voor Oekraïne te blokkeren. Wat meer flagrant is, dat zij niet tegen de hulpverlening waren, maar de Europese Commissie te chanteren om haar besluit om Europese fondsen te bevriezen wegens corruptie in Boedapest in te trekken.

Meer lezen hoe het vetorecht en/of  de unanimiteitsregel machtsmisbruik in de hand werkt in plaats van ertegen te beschermen klik dan hier