Het Noorden van het district Gorj is een schitterend gebied dat om onbekende redenen toeristisch gezien nog nauwelijks bekend is en slechts door Roemenen wordt bezocht.
Het toeristisch vertrekpunt is de gemeente Novaci omringd door de dorpen Radoși(Crasna) en Baia de Fier. Wandelend door Crasna ontdek je aan een smalle landweg gelegen een gloednieuwe productiehal aan waar de eigennaresse een Vlaamse pianolerares(Marie Carels) is, die de befaamde Belgisch(suikervrije) bonbons en pralines produceert maar dan met de toevoeging van de lokale kruiden en deze ook exporteert. Uiteraard ook aldaar direct verkrijgbaar Merkbaar is dat deze omgeving de laatste jaren een steeds een grotere bekendheid krijgt en in beide voornoemde dorpen gelegen op de zuidelijke hellingen van Munții Parângului(deel van de Zuidelijke Karpaten) worden thans hotels gebouwd zoals een Spa Hotel in Baia de Fier en ook in Radoși(Crasna) is pas een nieuw hotel geopend.Hoewel nergens aangeduid worden er tal van activiteiten aangeboden zoals wildwaterrafting en alpinisme,en treft men er zeer schilderachtige kloosters aan en zijn in rotsen bevindende grotten van zeer oude datum te ontdekken.
Wel bekend is dat in Novaci de hoogste bergweg(2145 m)van Roemenië begint die zich dwars door de Karpaten naar het Noordelijk gelegen(133 km) Sebeș slingert. Het uitzicht is zonder overdrijving spectaculair te noemen omdat de weg die vele namen heeft, zoals Transalpina, Duivelspad, King’s Highway, zich grotendeels boven de boomgrens bevindt. Landelijke bekendheid heeft ook het nieuwe wintersportresort Rânca gelegen op 1600 mtr hoogte aan de Transalpina en op slechts 18 km van de centrale plaats Novaci. De weg is wegens sneeuwval alleen geopend van 1 juli tot 1 november, behoudens het traject van Novaci naar Rânca dat sneeuwvrij wordt gehouden. Koning Carol II nam deze spectaculaire weg in 1938 in gebruik. Bekend als de King’s Road, werd Transalpina gezien als een strategische militaire route die de verplaatsing van legertroepen tussen regio’s zou kunnen vergemakkelijken.
De route van de weg volgt het oude pad dat wordt gebruikt door herders die van de ene provincie naar de andere zijn overgestoken in het Parân-gebergte. Vanwege het abrupte en hooggelegen landschap kreeg deze route een angstaanjagende naam, het Duivelspad.
NB Zo nu en dan nemen wij een toeristisch bericht op omdat toerisme een volwaardige economische sector is en het nuttig is dat iedere Nederlandse ondernemer die in Roemenië zaken doet het land beter leert kennen. Dat noemen ze het nuttige met het aangename verenigen en het grootste deel van wat hierboven beschreven wordt, zult u in geen reisgids aantreffen. Overigens liggen hier nog kansen voor investeerders uit de toeristische sector.