Een nieuw initiatiefwetsvoorstel voor aanpassing van de liquidatieverliesregeling pakt waarschijnlijk dramatisch uit voor bedrijven die over de grens investeren. Vooral mkb-bedrijven zullen daar de dupe van worden. Bovendien is het voorstel mogelijk strijdig met het Europees recht.
Rugdekking
Dat schrijft VNO-NCW in een inbreng bij de internetconsultatie van een conceptwetsvoorstel van GroenLinks, PvdA en SP. ‘De huidige regeling is vergelijkbaar met wat andere landen doen. Die regeling verlaagt risico’s en helpt zo Nederlandse ondernemers die zakendoen over de grens’, schrijft de ondernemingsorganisatie. ‘Als een buitenlands project mislukt, kan de ondernemer zijn verlies verrekenen. Die zekerheid geeft hem nou net de rugdekking die nodig is om over de grens te gaan kijken. Meer dan een derde van onze welvaart leunt op bedrijven die in het buitenland actief zijn en dit wetsvoorstel zet dat op de helling’, zo staat in de reactie van VNO-NCW.
Verlies
De suggestie in het wetsvoorstel – namelijk dat ondernemers verlies maken om de belastinggrondslag uit te hollen – toont volgens VNO-NCW geen enkel begrip van het ondernemerschap en wat het betekent om voor eigen rekening en risico te investeren. ‘Geen enkele ondernemer heeft verlies maken als doel.
Mkb de sjaak
Het initiatiefwetsvoorstel van de drie partijen begrenst de verliesverrekening voortaan in de tijd (3 jaar), in omvang (1 miljoen euro) en het beperkt de verrekening tot de EU, aldus VNO-NCW. De ondernemingsorganisatie wijst er in de brief op dat de helft (48 procent) van de investeringen in het buitenland afkomstig is van mkb-bedrijven. Hierbij zit 95 procent van de geïnvesteerde waarde in investeringsprojecten die groter zijn dan één miljoen euro. Ook ligt bijna een derde van de deelnemingen van het mkb in een land buiten de Europese Unie. ‘Internationalisering van zowel het mkb als van grote bedrijven en van bijvoorbeeld start-ups wordt met dit wetsvoorstel ernstig bemoeilijkt. Dit schaadt ons land op lange termijn,’ aldus VNO-NCW.