Ze hebben een grotere onderhandelingsmacht, ze handelen emotioneel en niet noodzakelijkerwijs volgens het businessplan, en ze hebben meer aandacht voor details, terwijl mannen meer aandacht hebben voor grote beslissingen. In Roemenië zijn van de 2,88 miljoen landbouwbedrijven ongeveer 1,1 miljoen.
♦ In Roemenië zijn van de 2,88 miljoen landbouwbedrijven ongeveer 1,1 miljoen, dat wil zeggen 37%, eigendom van vrouwen. Vergeleken met andere EU-landen is Roemenië in dit opzicht de beste, omdat het verreweg het grootste aantal landbouwbedrijven heeft.
♦ Van de 12,7 miljoen ha landbouwgrond wordt slechts 3,1 miljoen ha door vrouwen bewerkt, ongeveer 25%, en van de jaarlijkse productie die door de landbouw wordt gegenereerd, van 13 miljard euro, wordt slechts 20% door vrouwen gegenereerd
♦ Het motiveren van vrouwelijke boeren door gelijke toegang tot hulpbronnen en kansen zou de voedselproductie met 10-15% kunnen verhogen, wat betekent dat er voedsel kan worden verstrekt voor een ander Volgens gegevens van de Verenigde Naties zijn er wereldwijd 100 tot 150 miljoen mensen.
Ze studeerden economie, rechten en marketing, maar de ‘stem van de aarde’, waarover Liviu Rebreanu meer dan een eeuw geleden schreef, is degene die hen aansprak en ervoor zorgde dat ze in de landbouw bleven werken, Cristina Dîrjan, die momenteel in de landbouw werkt. Lavendel, munt, salie en lijsterbes in Sălaj, waar ze natuurlijke cosmetica produceert, Jessica Pop, die zich bij de pluimveeboerderij van haar vader in Bihor heeft aangesloten, en vorig jaar zelf een graanboerderij heeft opgezet, en Mădălina Giurescu, die zich heeft gespecialiseerd in de teelt van duindoorn en de verwerkte producten ervan, die zelfs Zuid-Korea bereiken.
“Voor ons begon alles per ongeluk. Ik las en zag de eigenschappen van lavendel en besloot het in huis te halen. We zijn begonnen met lavendel en hebben dit vervolgens uitgebreid. De landbouw heeft voor ons gekozen en niet andersom, en het was een geleidelijke opkomst op dit gebied”, zegt Cristina Dîrjan, econoom van beroep, die in 2014 het bedrijf Agro Team Dîrjan oprichtte. Ze was aanwezig op de ZF Agropower show, een project ondersteund door Banca Transilvania en Penny.
“Thuis” voor Cristina Dîrjan is Fetindia, een plaats in de gemeente Meseşenii de Jos in de provincie Sălaj, waar haar ouders woonden in de tijd dat ze met haar man in Italië werkte. Eerst kochten ze een stuk grond sinds ze in Italië waren, en in 2014 keerden ze voorgoed terug en investeerden ze ongeveer 150.000 euro in machines, land, plantmateriaal voor lavendel, walnoot en hazelnoten, documenten en verwerkingsruimte, met geld dat ik in 15 jaar verdiende met het werk in Italië. “Alles wat met gewassen te maken heeft, staat onder de hoede van mijn man, die de grondstoffen mee naar huis neemt en ik zorg voor de verwerking”, legt Cristina Dîrjan uit, waarbij ze benadrukt dat de zaken heel goed gedefinieerd zijn.
Jessica Pop kwam in dienst bij het pluimveebedrijf van haar vader in Bihor en heeft vorig jaar zelf een graanboerderij opgezet
Ook bij toeval, naar zijn mening gelukkig, belandde Jessica Pop, een jonge advocaat, in de landbouw. “Op de middelbare school wilde ik een ander pad kiezen dan mijn ouders, maar in het tweede jaar van de universiteit besefte ik dat de wet rigide is, terwijl de landbouw mij meer kansen biedt. Ik heb voor een proefperiode voor de landbouw gekozen, om mijn ouders te helpen, en ik werk al ruim vier jaar met hen samen”, zegt ze. Haar vader heeft een pluimveebedrijf en Jessica Pop heeft een graanboerderij opgericht in Suplacu de Barcău in de provincie Bihor.
Jessica Pop gelooft dat de landbouw een vakgebied is met groeipotentieel en mooier is dan het van buitenaf lijkt. ‘Hoewel mij in het begin werd verteld dat het een grotere trots is om advocaat, rechter of aanklager te zijn, kan ik nu het tegenovergestelde zeggen. Voor mij is het een grote trots om boerin te zijn en ik denk dat de financiële mogelijkheden groter zijn dan op juridisch gebied”, bevestigt ze.
Mădălina Giurescu, met studies op het gebied van marketing, werd door haar broer, met wie ze de eerste associatie had, gecoöpteerd in de landbouw, en in 2016 richtte ze de Bio Cătina Agricultural Cooperative op, nu bestaande uit boeren uit de provincies Vâlcea. , Dâmboviţa, Vaslui, Buzău, Olt, Constanţa, Arad en Călăraşi, die in totaal ongeveer 200 hectare met duindoorn bebouwen.
Mădălina Giurescu specialiseerde zich in de teelt van duindoorn en de verwerkte producten ervan: Er zouden meer vrouwen betrokken moeten worden in de landbouw, omdat je snel de voldoening van het werk krijgt.
“Ik ben in dit veld terechtgekomen vanwege mijn passie voor duindoorn, het verlangen om iets te doen en de roep van Rebreanu’s land. Ik startte het bedrijf samen met mijn broer en creëerde daarna de kern van de coöperatie, die gepaard ging met de uitdagingen van de markt en de tijd waarin we leven, want het is niet gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk”, aldus Mădălina Giurescu.
De drie gasten van de ZF Agropower zijn van mening dat dit vakgebied procentueel wordt gedomineerd door mannen, wat betreft de activiteit zelf, maar ook het feit dat vrouwen zich nog steeds meer aan het gezin dan aan de carrière blijven wijden.
Wat zijn de voordelen van vrouwen die voor de landbouw kozen?
“Voor mij was het tijdens een onderhandeling een voordeel om een vrouw te zijn”, zeggen Mădălina Giurescu en Jessica Pop. Laatstgenoemde voegt eraan toe dat haar rechtenstudie in elke discussie een groot voordeel is, maar haar jeugd een nadeel. “Sommige mensen staan sceptisch tegenover het werken met iemand met zo weinig ervaring.”
Uit gegevens van de Verenigde Naties blijkt dat het motiveren van boeren om gelijke toegang te krijgen tot hulpbronnen en kansen in de landbouw de voedselproductie met 10-15% zou kunnen verhogen, wat betekent dat wereldwijd 100-150 miljoen mensen extra gevoed zouden kunnen worden. Volgens de meest recente gegevens van Eurostat genereren vrouwen in Roemenië ongeveer 20% van de landbouwproductie, oftewel 13 miljard euro per jaar. Bovendien wordt van de 12,7 miljoen hectare landbouwgrond slechts 3,1 miljoen hectare door vrouwen bewerkt, ongeveer 25%.
Hoe gedragen vrouwen zich in het bedrijfsleven en de landbouwsector?
“Vrouwen handelen soms emotioneel en niet noodzakelijkerwijs volgens het businessplan. Dit kan goed of slecht zijn. Als je emotioneel bent, denk je ook na over de impact van je beslissing op mensen, op het milieu – we doen aan ecologische landbouw – en op planten. Vervolgens is de vrouw als structuur analytischer en heeft meer aandacht voor details, en dus verschilt een bedrijf dat wordt geleid door een vrouw van een bedrijf dat wordt gerund door een man, die logica gebruikt en besluitvaardiger is, omdat hij meer aandacht heeft voor grote beslissingen dan voor kleine beslissingen”, zei Mădălina Giurescu. Cristina Dîrjan is het er ook mee eens dat vrouwen meer aandacht hebben voor details, ze bekijken alles vanuit een emotioneel perspectief, maar ook vanuit het perspectief van de bedrijfsstructuur.
Mădălina Giurescu zei ook dat als ze twee cv’s voor zich had liggen, een van een man en een van een vrouw, die dezelfde vaardigheden had, ze ervoor zou kiezen een vrouw in dienst te nemen, omdat ze ijveriger is en meer voor het bedrijf doet. Bovendien vindt ze dat er meer vrouwen betrokken moeten worden in de landbouw, omdat je snel de voldoening van werk krijgt.
“Ik ben in dit vakgebied terechtgekomen dankzij mijn ouders, vooral mijn vader, die dierenarts is en mij al vier jaar steunt om samen te werken. Mijn moeder is veehouderijingenieur en zij had niet dezelfde kansen als ik. Toen ze klaar was met studeren, werd ze niet aangemoedigd om in dit vakgebied te werken, ondanks het feit dat ze het erg leuk vond. Sindsdien zijn de dingen veranderd en wordt het vakgebied nu anders waargenomen door jongeren, en over 10-15 jaar zullen mijn kinderen het nog beter waarnemen”, aldus Jessica Pop.