Page 31 - ROEMENIE MAGAZINE HERFST 2015
P. 31

Herfstkeuken Recepten

Conopid ă umplută

Gevulde bloemkool

1 grote bloemkool    peterselie   1 el. mosterd
500 gr. gehakt       boter        150 gr. geraspte kaas
2 eieren             2 el. bloem  zout & peper
½ tl. paprikapoeder  2 dl. melk

Maak de bloemkool schoon en kook hem een klein kwartiertje in gezouten water tot hij gaar, maar nog wel stevig
is. Laat de bloemkool uitlekken en helemaal afkoelen.
Meng het gehakt met de twee eieren en breng het op smaak met paprikapoeder, peterselie, zout en peper.
Vet een ovenschaal in met boter. Van de bloemkool snij je zoveel mogelijk van de stronk af zonder dat hij uit elkaar
valt. Vul de bloemkool zo goed en zo kwaad als het gaat met het gehaktmengsel en zet hem in de ovenschaal.
Leg er een klont boter op, doe er een paar eetlepels water bij en schuif hem in een op 200ºC. voorverwarmde oven.
Bak de gevulde bloemkool in 35-45 minuten gaar.

Ondertussen maken we de kaassaus. Hak alles wat je aan stronk uit de bloemkool hebt gesneden zo klein mogelijk.
Laat een flinke klont boter smelten in een pannetje. Roer er de bloem door en laat het heel eventjes bakken. Giet
er dan beetje voor beetje al roerend de melk door. Zorg dat het vocht goed wordt opgenomen zodat je gebonden
saus krijgt zonder klontjes. Roer de fijngehakte bloemkool en de mosterd door de saus.
Kruid het met wat zout en peper en laat het zachtjes eventjes sudderen. Af en toe roeren.
Als de bloemkool gaar is doe je de geraspte kaas door de saus. Roeren tot de kaas gesmolten is. Giet de kaassaus
over de gevulde bloemkool en zet hem op tafel.

                                                                  Recepten

Een absolute aanrader in de Roemeense keuken, deze prei met olijven. Voor veel Roemenen is het zelfs de enige manier
waarop ze prei eten. Als je het proeft begrijp je wel waarom. De combinatie van de prei, de zoute olijven en de friszure
citroenschilletjes is onweerstaanbaar.

Praz cu masline Prei met olijven

1 kg. prei
2 - 3 uien
1 eetlepel tomatenpuree
olijfolie
150 gr. zwarte olijven zonder pit, beslist niet te zout
de schil van een halve citroen, in dunne reepjes gesneden, het wit verwijderen
2 laurierbladeren
1 dl. zoete witte wijn (als je alleen droge wijn hebt mag er een klein schepje suiker bij)
zout en peper
peterselie
Snij de prei in stukken van 4 cm. Gebruik alleen het witte en het lichtgroene deel. Blancheer ze een minuutje in
kokend water. Bewaar het vocht.
Verhit wat olie in een pan en fruit daarin de gesnipperde uien tot ze glazig beginnen te worden. Doe er de stukken
prei bij en laat het een paar minuutjes zweten.
Vermeng de tomatenpuree met de wijn en giet het in de pan. De olijven kunnen er ook bij, samen met de
citroenschilletjes en de laurierbladeren, en evt. wat suiker. Als de vloeistof niet genoeg is om alles te bedekken doe
je er wat van het water bij waarin je de prei hebt geblancheerd. Strooi er met gulle hand zwarte peper overheen en
zet het vuur heel klein. Laat het zo rustig wat pruttelen tot de prei zacht is.
Bestrooi het voor het opdienen met verse peterselie. Lekker met een glaasje witte wijn, b.v. pinot gris.

                                                                                                                                    Roemenië Magazine 31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36