Page 47 - ROEMENIE MAGAZINE WINTEREDITIE 2015-2016
P. 47

WinterkeukenRecepten
Tochitură

Varkensstoofpotje

3 gerookte worstjes                1 blik pruimtomaten
2 grote uien                       1 blokje groentebouillon
2 wortelen                         2 tenen knoflook
500 gr. kippenlevertjes            zout en peper
500 gr. varkensvlees               glas witte wijn
1 stukje verse gember van 2 -3 cm  verse basilicumblaadjes
4 eieren                           1 bosje verse peterselie
4 el. geraspte feta
augurkjes en ingemaakte pepertjes

Snij de worstjes in plakjes en bak ze in wat olie. Haal ze uit de pan en bak in hetzelfde vet de kippenlevertjes, zo
nodig met nog wat extra olie. Als ze gaan kleuren haal je ze eruit en leg je ze even apart.
Het varkensvlees heb je in blokjes gesneden, de uien gesnipperd en de wortelen in schijfjes gesneden. Dat mag nu
allemaal in dezelfde olie, samen met de geraspte gember.
Bak het op hoog vuur rondom bruin. Doe de kippenlevertjes terug in de pan, giet er het blik tomaten bij, het
bouillonblokje en het glas witte wijn. Breng het aan de kook, leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de
tochitură in een kleine drie kwartier gaar stoven.
Tegen het einde van de kooktijd, als het vlees zacht begint te worden, neem je een fijne rasp en rasp je de tenen
knoflook erboven. Kruid de tochitură met zout en peper en laat het verder pruttelen tot het vlees zacht is.

Tijd om de mămăligă te maken (zie recept hieronder) en voor ieder een spiegelei te bakken.
Leg op ieder bord een flinke bol mămăligă. Daarop leg je een spiegelei en over dat ei rasp je de kaas. Naast
die opgedirkte berg mămăligă schep je een royale portie tochitură. Bestrooi het ruimhartig met gehakte verse
peterselie en wat gescheurde blaadjes basilicum en zet het op tafel met wat augurkjes, wat ingemaakte hete
pepertjes en een koel flesje witte wijn.

                                                                   Recepten

                  Mămăligă

                           Maispap

                                   4 kopjes (à 1 dl.) maïsmeel (polenta)
                                   Water (voor een romige variant een deel water vervangen door melk en
                                   boter toevoegen als het klaar is)
                                   Zout

Doe het maïsmeel in de pan. Overgiet het met het (koude) water en doe het zout erbij. Meng het met een houten
lepel. Zet de pan op een middelhoog vuur en roer de mămăligă tot het water begint te koken en het maïsmeel al
het water heeft opgenomen. Het ziet er nu uit als een heel zachte mămăligă, die aan de lepel blijft hangen. Blijf
rustig met zo’n 5 minuten doorroeren.
Wanneer het maïsmeel al het water heeft opgenomen draai je het vuur zo laag mogelijk. Gebruik zo nodig een
vlamverdeler. Bedek de pan met een deksel of spatdeksel en laat de mămăligă 20 minuten sudderen en roer
regelmatig goed door. De mămăligă is nu gaar en zacht en stroomt langzaam van je lepel. Dien meteen op.
Laat je hem afkoelen dan wordt een stevige koek die je kunt snijden met behulp van touw.

                                                             Roemenië Magazine 47
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52