Page 31 - ROEMENIE MAGAZINE ZOMER 2015
P. 31
Zomerse keukenRecepten
Dit heerlijk romig Roemeense soepje van pastinaken en appel heeft een zijdezachtig textuur en een licht prikkelende
smaak. De heel even in olijfolie gebakken blaadjes verse salie en het knapperige brood maken het feest compleet.
Supa de mere si pastarnac
Appelsoep met pastinaken
30 g boter 150 ml slagroom
1 ui, gesnipperd zout en versgemalen zwarte peper
700 g pastinaak, in schijfjes gesneden 24 blaadjes salie
1 grote appel, geschild en in stukken gehakt 2 eetlepels olijfolie
1½ ltr. groentenbouillon (mag natuurlijk best van een blokje) 12 sneetjes stevig, donker brood
Laat de boter smelten in een grote pan. Doe er de ui, pastinaak en appelstukjes in, dek het af en bak het op een laag
vuur gedurende 10 minuten. Af en toe even roeren. Doe er de bouillon bij, samen met 4 salieblaadjes.
Breng het aan de kook, dek het af en laat het 40 minuten zachtjes koken, totdat pastinaak zacht genoeg is om te
worden gepureerd.
En dat is de volgende stap: verwijder de salieblaadjes en pureer je soep met een staafmixer.
Roer nu de room door de soep en warm hem heel zachtjes door. Kruiden met zout en peper. Verhit ondertussen
de olie in een kleine koekenpan. Doe er een paar blaadjes salie in, en laat ze 2 minuten bakken. Haal ze eruit en laat
ze uitlekken op keukenpapier. Doe nu een paar sneetjes brood in de pan en bak ze eventjes aan allebei de kanten.
Serveer de soep samen met het warme brood, gegarneerd met een paar blaadjes salie.
Recepten
Koude soepen zijn geliefde gerechtjes voor de lunch op de lange en hete zomerdagen of als voor- of nagerecht bij
uitgebreide diners op het terras tijdens de zwoele avonden.
Supă de gutui
Soep van kweeperen
2 kweeperen
4 - 5 kruidnagelen
1 eierdooier
1 zakje vanillesuiker
2 dl. crème fraîche
suiker
zout
Breng 2½ ltr. licht gezouten water aan de kook. Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen en snij ze in stukken.
Die gaan in het kokende water, samen met de kruidnagels en het zakje vanillesuiker.
Kook de soep tot de kweeperen zacht zijn en uit elkaar vallen. Maak ze met een houten lepel stuk tegen de rand
van de pan. Het vuur mag nu uit.
Meng het eigeel met de room. Dat meng je met een paar lepels van de hete soep. Dat mengsel giet je weer in de
pan. Goed roeren. Er mag nog wat suiker bij, net zoveel als je lekker vind. Als je het als lunchgerecht wil eten zou ik
het rustig aan doen, maar als je deze kweeperensoep als dessert wil eten maak je hem lekker zoet.
Laat de soep helemaal afkoelen. Dan gaat hij nog een paar uur de koelkast in, want deze kweeperensoep eet je het
best ijs- en ijskoud.
Roemenië Magazine 31