Page 35 - ROEMENIE MAGAZINE LENTE 2016
P. 35
Lentekeuken Recepten
Cozonac Roemeens zoet brood
Cozonac is een zoet brood gemaakt van meel, eieren, boter, melk,
zout en suiker dat in Roemenië voornamelijk wordt gegeten met de
feestdagen zoals pasen, kerst en bruiloften. Er bestaan verschillende
recepten voor cozonac, overal in Roemenië wordt de cozonac weer
anders gemaakt. Er zijn ook veel opties die je kunt toevoegen zoals
rozijnen, jam of vanille.
Het wordt ook gezien als gebak en als dessert. Het is goed mogelijk
om de cozonac eerder voor te bereiden en kan zowel koud als warm
geserveerd worden.
500 gram bloem 1 zakje gist (7 gram) 1 theelepel zout
250 ml volle melk 3 ei-gelen 20 gram cacao
125 gram suiker 2 zakjes vanille suiker 40 gram chocolade (fijn gesneden)
100 gram boter 1 handje vol walnoten 1 handje vol walnoten (fijn gesneden)
- Zeef de 500 gram bloem en neem hiervan 2 eetlepels en doe dit in een kommetje. Voeg hier 1 eetlepel suiker en
3 eetlepels melk en de gist aan toe en meng dit goed. Als je er een klein deegballetje van hebt gemaakt overdek je het
kommetje met een theedoek om het te laten rijzen.
- Verwarm 250 ml volle melk in een pannetje en voeg al roerend 125 gram suiker en de vanillesuiker toe, (zorg dat het niet
gaat koken) laat het vervolgens afkoelen.
- Stop 3 ei-gelen in een kom en meng deze samen.
- Laat de boter smelten in een pannetje of in de oven.
- Doe de gezeefde bloem in een kom voeg het zout toe en leg in het midden de gistbal en daaroverheen twee-derde van
het eigeelmengsel.
- Stop je handen in de gesmolten boter (pas op dat het niet te warm is) en begin vervolgens met het kneden van de bloem,
gist en de ei-gelen. De boter zorgt ervoor dat het mengsel niet te veel aan je handen blijft plakken.
- Kneed het mengsel 30 minuten, en stop je handen na elke 5 minuten opnieuw in de boter.
- Als je een goede stevige deegbal hebt doe je een theedoek over de kom en laat je de deegbal ongeveer 30 minuten rijzen.
- Tijdens het rijzen van het deeg kun je beginnen aan de vulling van de cozonac. Meng de cacao poeder samen met een
scheutje melk en suiker tot een romig mengsel.
- Snij de chocola en de walnoten in kleine stukjes.
- Als het deeg 30 minuten heeft gerezen en de deegbal duidelijk groter is geworden besmeer je het aanrecht of keukentafel
waar je de cozonac op wilt maken in met een beetje olie zodat het deegmengsel niet blijft plakken. Leg vervolgens de
deegbal daar neer en splits het door tweeën.
- Begin met de eerste deeghelft en rol deze uit tot een cirkel. Besmeer deze deegcirkel nu met het cacao mengsel.
- Bestrooi de helft van de fijngesneden walnoten en chocola over de cirkel met het cacao megsel en rol de cirkel op.
- Maak nu vervolgens de tweede deegbal op dezelfde manier en rol deze ook op
- Vlecht de deegrollen in elkaar en stop het gevlochten deeg in de ingevette cakevorm (of gebruik bakpapier). Laat dit 40
minuten rijzen op een plek van ongeveer 30 graden.
- Na 30 minuten besmeer je de bovenkant met de rest van het ei-geel en strooi je wat suiker over de cozonac.
- Stop de cozonac voor 45 minuten in een oven van 150 graden. De bovenkant moet donkerbruin worden.
- Als de cozonac gaar is haal je het voorzichtig uit de cakevorm. Pofta Buna!